ID.nl logo
Upgrade je oude auto met je iPhone
Huis

Upgrade je oude auto met je iPhone

Je hebt de nieuwste iPhone en wilt deze graag integreren in je tien jaar oude auto. We vertellen je hoe je muziek draadloos naar je autoradio streamt, hoe je internet in je auto installeert en hoe je op een simpele manier van je iPhone een dashboard-camera maakt.

Laatst kwam ik erachter dat de APK van mijn twaalf jaar oude Ford Focus stationwagen was verlopen, een week later kwam de mededeling dat er een paar honderd euro nodig zou zijn om hem door de keuring te laten gaan. Ik heb de keuze gemaakt om de auto op te laten knappen, maar wilde dan ook meteen klaar voor de toekomst zijn.

Dit betekende dat ik draadloos muziek wilde kunnen streamen en handsfree wilde kunnen bellen. Bovendien leek het me leuk om een dashboard-camera te installeren en een wifi-verbinding in de auto te hebben. Verder had ik wat handige apps nodig om mijn benzineverbruik te meten en was ik nieuwsgierig of ik nog iets interessants met mijn oude iPhone in de auto kon doen. Ik ben zelf geen sleutelaar, maar gelukkig heb ik in mijn vriendenkring een aantal mensen die ik om advies kon vragen. Heel erg nodig heb ik ze niet gehad, alle modificaties waren eenvoudig zelf te doen.

Autoradio

Wil je toegang tot allerlei entertainment-functies in je auto, dan hangt veel af van de mogelijkheden van de geïnstalleerde autoradio. In mijn Ford Focus zit een normale autoradio uit 2002 ingebouwd. Meer dan cd's afspelen en radio luisteren is niet mogelijk. Het was dus snel duidelijk dat de originele radio eruit moest.

De keuze voor een nieuwe radio kun je het beste maken als je eerst een duidelijke wensenlijst opstelt. Om toegang tot draadloze functies zoals streaming en handsfree bellen te krijgen, heeft je autoradio bluetooth nodig. Bluetooth is de naam van het protocol, het zegt nog niks over welke dingen je precies met deze bluetooth-verbinding kunt doen. Om muziek draadloos van je iPhone naar je autoradio te kunnen streamen, moet de autoradio beschikken over A2DP (Advanced Audio Distribution Profile). Voor handsfree bellen, heb je dan weer HFP (Hands Free Protocol) nodig.

Meestal vind je dit soort aanwijzingen bij de specificaties van de radio. Het is eveneens handig om een autoradio uit te zoeken waarbij specifiek vermeld wordt dat hij voor de iPhone geschikt is. Uiteindelijk kwam ik uit bij een radio van Kenwood, de KDC-BT43U, een autoradio met een straatprijs van rond de honderd euro.

©PXimport

De keuze voor de nieuwe radio is gevallen op de Kenwood KDC-BT43U.

Autoradio

Kenwood KDC-BT43U

Prijs: € 159,00

Voor verkooppunten kijk op www.kenwood.nl

Installatie

Voordat ik kon beginnen met het uitbouwen van de fabrieksradio en het inbouwen van de nieuwe radio, zat ik nog wel met twee problemen. Ten eerste was de fabrieksradio stukken groter dan de nieuwe radio, ik kon onmogelijk de nieuwe radio zomaar in de schacht van de oude radio installeren.

Ten tweede was ik gewend aan de afstandsbediening aan het stuur, waarmee ik van zender kon wisselen of het geluid harder kon zetten. Dit wilde ik liever niet opgeven. Elke autoradio heeft een bepaald formaat, de standaard autoradio's zijn 1 DIN hoog. Radio's met grote displays zijn meestal 2 DIN hoog. De radio uit de Ford is echter 1,5 DIN hoog, ik kon gelukkig voor een paar euro een adapterfront kopen via internet.

Het tweede probleem is iets ingewikkelder en kun je pas oplossen als je weet welke autoradio je wilt inbouwen. Er bestaan namelijk zogenaamde stuurwiel-interfaces, ook vaak stuurbedieningen of stuurwiel-adapters genoemd. De adapter moet zowel bij je type auto als bij het merk autoradio passen, in mijn geval dus een adapter van Ford naar Kenwood. De prijs van zo´n adapter ligt tussen de 50 en 100 euro. Let er wel even op dat je autoradio de mogelijkheid heeft om aangestuurd te worden door een stuur-afstandsbediening. Dit heet bij verschillende fabrikanten anders, maar kan aangeduid worden met bijvoorbeeld Steering Wheel Interface Ready of OEM Wired Remote Control Compatible.

Enkele dagen later had ik zo'n tien verschillende kabels voor me liggen en een paar aanwijzingen welke kabels eerst moest worden aangesloten en welke daarna. Voordat je gaat sleutelen aan de autoradio, moet je eerst even kort onder de motorkap. Je moet namelijk de minpool van de accu even losmaken om kortsluiting met de nieuwe radio te voorkomen tijdens het uit- en inbouwen. Voor de installatie van de radio raadpleeg je het beste de handleiding. Heb je alles ingebouwd, sluit dan de minpool weer aan en start de auto. Het kan zijn dat sommige computerfuncties zijn teruggezet, zoals de tijd of je dagteller.

©PXimport

Je bent wel even bezig om te snappen waar elke kabel voor dient, lees bij twijfel even goed de handleiding door.

Handsfree bellen

Een zinvolle investering is de mogelijkheid om handsfree te kunnen bellen in de auto, een overtreding van de wet is gevaarlijk én kost je meer dan tweehonderd euro. Ben je sowieso op zoek naar een autoradio, kijk dan of deze een microfoon bevat die je voor handsfree bellen kunt gebruiken.

In mijn geval kon ik gemakkelijk het draadje van de middenconsole naar het stuur leiden en van daaruit de microfoon op het dashboard vastmaken. Als je zorgt dat je iPhone met je autoradio verbonden is, gaan inkomende gesprekken via de autoradio. Je hoort de tegenpartij op de auto-luidsprekers en je praat in de microfoon op je dashboard. Je iPhone kan gewoon in je jaszak blijven zitten of je klikt hem in een houder.

Een interessante houder is de Kenu Airframe, een houder die je op één van de ventilators op het dashboard schuift. Nadeel is wel dat je de iPhone niet in elke mogelijke hoek kunt draaien. Er zijn overigens ook handsfree-oplossingen via bluetooth beschikbaar voor als je al een goede autoradio hebt.

©PXimport

De autoradio geeft aan dat er iemand belt en zet het volume van de radio lager. Praten doe je in de microfoon van de autoradio.

Auto-houder

Kenu Airframe

Prijs: € 29,95

Verkrijgbaar bij www.ipodhoes.nl

Koppelen

Om je iPhone nu met je autoradio te kunnen gebruiken, moet je beide apparaten met elkaar koppelen. Hoe dit gaat, lees je in de handleiding van de radio. Selecteer de autoradio en controleer op het display van de radio of je iPhone wordt herkend. In de meeste gevallen moet je met een druk op de knop de koppeling bevestigen. Als je autoradio A2DP heeft, kun je nu een willekeurige muziek-app starten en een muziekje opzetten.

De Kenwood speelde de muziek in één keer af en liet zelfs de titel en de artiest op het display zien. In de muziek-app kun je op het luidspreker-icoontje tikken en selecteren of de audio naar de autoradio of naar de interne luidsprekers van de iPhone moet worden gestuurd. Afhankelijk van je autoradio werkt de verbinding ook de andere kant op en kun je via de radio of met je stuurwielbediening naar een volgend nummer in de app gaan. De meeste radio's waarbij specifiek over iPhone-ondersteuning gesproken wordt, hebben verregaande integratie met je iPhone.

Uiteraard kun je al deze dingen ook doen met een kabel als je autoradio met een usb-aansluiting is uitgerust. Het voordeel is dat je accu niet zo snel leeg raakt, aangezien de iPhone met de usb-kabel tegelijkertijd ook wordt opgeladen.

©PXimport

Het koppelen van de iPhone en de autoradio is zo gepiept.

©PXimport

Kies in Spotify of je de muziek naar de autoradio of naar de interne luidsprekers wilt streamen.

Internet

Via een databundel hebben we natuurlijk overal toegang tot internet, ook in de auto. Dat neemt niet weg dat het handig is om een echte wifi-internetverbinding in je auto te hebben, zodat ook andere apparaten zoals laptops gewoon kunnen surfen in de auto. Dat klinkt ingewikkeld, maar dat valt gelukkig heel erg mee.

De oplossing ligt in een zogenaamde mifi-router, een klein kastje waar je een simkaart in kunt doen. De mifi-router genereert vervolgens een wifi-signaal. Je hebt wel een simkaart nodig waarmee je kunt internetten. Vaak wordt een simkaart met een abonnement aangeboden, maar je hebt ook prepaid-oplossingen. De Huawei E5220 is een kastje ter grootte van een luciferdoosje. In de doos zit een kleine batterij waarmee de Huawei zo'n 5 uur van stroom is voorzien. Een optionele autolader is voor gebruik in de auto een veel beter idee, je hebt dan altijd stroom.

Open de router, steek de simkaart in de sleuf en doe de batterij erin. De configuratie van de E5220 is het makkelijkst op een gewone computer. Zodra je in je browser een pagina wilt openen, word je naar het inlogscherm van de router geleid. Geef hier eventueel de pincode van je simkaart in, deze staat op de brief die je van je provider hebt gekregen. Eenmaal in het instellingenmenu zie je je netwerk. Hier kun je de naam van je nieuwe wifi-netwerk en het wachtwoord eventueel veranderen.

©PXimport

Ik heb mijn netwerk veranderd in Ford Focus Internet en kan onderweg met mijn MacBook Pro eenvoudig op dit wifi-netwerk inloggen.

Snelheid

Mijn prepaidkaart biedt me de optie om voor 1,99 euro per dag te internetten. De eerste 500 MB van een dag heb ik snel internet, daarna wordt het automatisch langzamer. Hoe snel je internet is, hangt af van je provider. Mijn provider biedt een downloadsnelheid van 7,2 Mbit/s aan, een gemiddelde DSL-aansluiting in huis is zo'n 20 tot 40 Mbit/s. In huis lag de download-snelheid via deze prepaidkaart gemiddeld op 5,9 Mbit/s. Als je hem in de auto gebruikt, kan de snelheid nog iets lager worden doordat je in beweging bent. Ook de omgeving is afhankelijk van de snelheid. Een test met 100 kilometer per uur buiten de stad leverde een gemiddelde snelheid van 4 Mbit/s op.

De bundel van 500 MB is genoeg voor het checken van Facebook, het lezen van je e-mail en dergelijke. Zodra je veel online muziek gaat streamen en YouTube-video's wilt kijken, ben je er zo doorheen. Denk eraan dat dit voor het gehele wifi-netwerk geldt! Zijn meerdere apparaten met het netwerk verbonden, dan gaat het hard. Veel providers zijn bezig het mobiele netwerk geschikt te maken voor 4G, ook wel LTE genoemd. De toegang via dit 4G-netwerk is veel sneller.

KPN biedt bijvoorbeeld abonnementen aan met een snelheid van 25 Mbit/s, hier betaal je uiteraard meer voor dan een 3G-abonnement. Je hebt bovendien een speciale mifi-router nodig die 4G aankan. Huawei levert hiervoor bijvoorbeeld de E5372s-32.

©PXimport

Configureer je mifi-router thuis, het ontgrendelen van de simkaart kan een paar uur duren.

Mifi-router

Huawei E5220 en E5372s-32

Prijs: € 89 en € 199

Voor verkooppunten kijk op: www.capestone.nl

Hotspot

Overigens kun je ook je iPhone als hotspot inzetten, waardoor je geen extra router nodig hebt. Het nadeel hiervan is dat je databundel erg snel opgaat als je veel apparaten verbindt. Een apart dataplan alleen voor internet is dan handiger, een mifi-router is vrijwel altijd simlock-vrij, je kunt dus het beste dataplan zoeken bij je wensen.

De antenne van een mifi-router is ook beter, dit betekent dat je wifi-signaal sterker is. Ook kan de keuze voor een 4G LTE-mifi-router een optie zijn als je nog een iPhone hebt met alleen 3G-ondersteuning. Als laatste kun je de router gewoon in de auto laten liggen, je hoeft niet elke keer als je in de auto stapt een hotspot aan te maken. Daarbij werkt het internet dan ook als bijvoorbeeld je partner zonder iPhone in de auto rijdt en internet wil hebben.

Dashcam

Je kunt natuurlijk een dure videocamera kopen en deze in je auto installeren, maar waarom niet gewoon je iPhone als videocamera gebruiken? Hier heb je in principe alleen een iPhone-houder voor nodig. Zorg er bij aanschaf wel voor dat de camera niet geblokkeerd wordt. Ook moet je zorgen dat de iPhone niet te erg gaat wiebelen in de houder.

Bij de telecomshop heb ik een universele smartphone-houder gevonden die ik middels een zuignap aan het raam kan bevestigen. De flexibele stang zorgt ervoor dat ik de houder in de gewenste positie kan draaien. Het voordeel van een universele houder is dat je er net zo makkelijk een iPhone 4 of een andere smartphone in hangt, handig als er verschillende smartphones in je huishouden aanwezig zijn.

Om je iPhone als Dashcam te gebruiken, kun je de standaard video-app van de iPhone benutten, maar er is ook een aantal speciale apps in de App Store te vinden, te beginnen met Witness Driving. De app past niet in de minimale vormgeving van iOS 7 en is eerlijk gezegd behoorlijk lelijk. Je kunt echter wel een hoop dingen instellen. Interessant is de ingebouwde Auto Crash Detection, de app detecteert aan de hand van g-krachten of je een crash hebt gehad en kan eventueel een mail naar een emailadres sturen. Witness Driving is eigenlijk een soort zwarte doos van je auto, en kan enorm handig zijn als je een ongeluk krijgt en wilt aantonen dat jij niet schuldig bent.

Heb je een ongeluk gehad, tik dan op Accident Advice en vul de informatie in op het scherm. Handig, want vaak vergeet je dingen als het opschrijven van kentekens of contactgegevens van getuigen.

CarCamApp is veel meer gericht op de fun van een dashboard-camera. De app ziet er mooi uit en kan je huidige coördinaten, de datum en de tijd in de video opslaan. Ook kun je inschakelen dat video's meteen naar Dropbox worden geüpload. Denk daarbij wel aan je datalimiet. Je kunt de app ook met spraakcommando's besturen, al werkt dit niet heel erg goed. Bij mij werd alleen het commando 'Record' herkend.

Een derde optie is de app iSymDVR2, de best vormgegeven app uit het rijtje. Je kunt precies zien hoe hard je rijdt en wat je gemiddelde snelheid is, bovendien is de app erg snel met het opnemen en verwerken van video's.

©PXimport

CarCamApp is een handige app om live-filmpjes vanaf je dashboard te maken.

Witness Driving

Prijs: € 0,89

CarCamApp

Prijs: Gratis

iSymDVR2

Prijs: Gratis (+ in-app-aankoop)

Meten is weten

Iets heel anders wat ik met mijn geüpdatete auto wil, is dingen meten. Om te weten hoe zuinig je rijdt, zijn er meerdere opties. Een idee is om de app ANWB Auto te installeren. Je geeft aan in welke auto je rijdt en kunt eventueel de autopapieren vanuit de app inscannen. Het kiezen van het juiste model auto gaat wel een beetje moeizaam, in het begin kon ik niet kiezen voor een Ford Focus van voor 2008. Gek genoeg was dit later wel mogelijk. Geef aan wanneer je tankt en hoeveel dit kost, de app berekent vervolgens hoe zuinig je tussen de twee beurten hebt gereden.

Om de resultaten goed te kunnen meten, moet je wel elke keer de tank helemaal vullen. Road Trip is een betaald alternatief (4,49 euro), maar is wel een stuk uitvoeriger dan ANWB Auto. De app heeft ondersteuning voor verschillende valuta en je kunt reparaties en andere servicekosten ingeven in de app. In tegenstelling tot ANWB Auto is Road Trip veel meer een alles-in-één app voor alles wat met je auto te maken heeft. Je kunt bijvoorbeeld ook ingeven wanneer je voor het laatst je banden hebt gewisseld en daardoor kun je precies zien hoelang je met een setje banden hebt gedaan.

©PXimport

Geef aan hoeveel je hebt getankt, Road Trip doet de rest.

ANWB Auto

Prijs: Gratis

Road Trip - l/100 km, Brandstofverbruik

Prijs: € 4,49

Gps-tracker

Als je nog ergens een oude iPhone hebt liggen die je niet meer gebruikt, dan zou je het apparaat kunnen inzetten als gps-tracker. Mocht je auto gestolen worden, volg dan met een computer waar hij zich bevindt.

Het handigste werkt dit met Zoek mijn iPhone. Zorg dat je oude iPhone minstens iOS 5 draait en meld je aan bij iCloud. Vink de optie Zoek mijn iPhone aan. Ga vervolgens op een computer naar www.icloud.com en log in met dezelfde accountgegevens. Klik op de naam van de oude iPhone en iCloud vindt de locatie binnen een paar seconden. Het is handig om dit even te testen met een wifi-verbinding op beide apparaten. Er hoeft overigens geen simkaart in de iPhone te zitten, de gps-ontvanger kan ook zonder internet- of 3G-verbinding getrackt worden.

Als je in iCloud op Verloren-modus klikt, wordt de iPhone vergrendeld en bovendien worden alle bewegingen van de iPhone stiekem opgeslagen. Je moet er vervolgens voor zorgen dat je de iPhone ergens op een onopvallende plek in je auto neerlegt. Laat je de auto ergens lang staan, dan zul je op zoek moeten naar een oplossing om de iPhone direct aan de stroomvoorziening van je voertuig te verbinden.

©PXimport

Help, mijn auto is zoek! Met de Verloren-modus van Zoek mijn iPhone weet je waar je auto naartoe gaat.

▼ Volgende artikel
Stofzuiger met of zonder zak: welke moet je hebben?
© ER | ID.nl
Huis

Stofzuiger met of zonder zak: welke moet je hebben?

Een stofzuiger kopen klinkt simpel, maar wie zich een beetje verdiept in het aanbod, ontdekt al snel dat er nogal wat te kiezen valt. Eén van de eerste vragen die je tegenkomt: neem je er een mét zak of ga je voor een zakloos model? Beide opties hebben hun plus- en minpunten. We leggen het je allemaal uit, zodat jij weet wat het beste bij je past.

In dit artikel kijken we naar de verschillen tussen de zakstofzuigers en de zakloze stofzuigers. Van beide uitvoeringen vertellen we je wat de voordelen zijn, maar ook wat de nadelen zijn.

Lees ook: Je stofzuiger onderhouden: dit moet je weten

Stofzuigers met zak: klassiek en krachtig

Stofzuigers met zak zijn de klassieke modellen die we al decennialang kennen. Al het opgezogen vuil en stof wordt hierin opgevangen in een vervangbare stofzak. Zodra de zak vol is, haal je hem eruit en vervang je hem eenvoudig door een nieuwe. Het systeem is bewezen effectief, en veel huishoudens zweren er nog steeds bij – niet voor niets zijn er talloze varianten van op de markt.

Een belangrijk pluspunt van stofzuigers met zak is dat ze vaak net wat krachtiger zijn dan zakloze modellen. De directe luchtstroom tussen de zuigmond en de zak zorgt voor een efficiënte werking en sterke zuigkracht, zeker zolang de zak niet té vol is. Daarnaast is dit type stofzuiger doorgaans hygiënischer. Het stof en vuil blijft netjes opgesloten in de zak, die je in zijn geheel kunt weggooien zonder dat je zelf in contact komt met de inhoud – handig voor mensen met allergieën. Ook maken stofzuigers met zak over het algemeen minder geluid, wat prettig is als je gevoelig bent voor lawaai of bijvoorbeeld graag stofzuigt terwijl er iemand thuiswerkt of slaapt.

©Georgy Dzyura

Lees ook: Waarom een ouderwetse sledestofzuiger nog best handig kan zijn

Toch zitten er ook nadelen aan dit type. Het vervangen van de zakken brengt extra kosten met zich mee, en je moet er maar net aan denken om een voorraadje in huis te hebben. Niets is zo frustrerend als een volle stofzak ontdekken net wanneer je wilt stofzuigen. Bovendien neemt de zuigkracht vaak iets af naarmate de zak voller raakt – iets om rekening mee te houden als je veel of grof vuil opzuigt.

Zakloze stofzuigers: modern en milieuvriendelijk

Zakloze stofzuigers werken anders: in plaats van een stofzak hebben ze een opvangbak of reservoir waarin al het vuil terechtkomt. Vaak zijn dit zogenaamde cyclonische stofzuigers, die gebruikmaken van een ronddraaiende luchtstroom om stofdeeltjes van de lucht te scheiden. Het vuil blijft achter in de bak, de lucht stroomt er gefilterd weer uit.

©Axel Bueckert

Een groot voordeel is dat je nooit meer stofzakken hoeft te kopen. Dat is niet alleen fijn voor je portemonnee, maar ook voor het milieu: minder afval en minder verpakkingsmateriaal. Bovendien zijn de meeste zakloze modellen voorzien van een doorzichtige opvangbak, waardoor je precies kunt zien wanneer het tijd is om deze te legen. En anders dan bij stofzakken, blijft de zuigkracht meestal consistent – ook als het reservoir aardig vol zit.

Toch is het niet alleen maar rozengeur. Het legen van het reservoir kan een stoffige bedoening zijn, zeker als je dat boven de vuilnisbak doet. Voor mensen met allergieën of een stofgevoelige neus is dat geen pretje. Daarnaast vragen zakloze modellen doorgaans wat meer onderhoud: de filters moeten regelmatig worden schoongemaakt of vervangen om te voorkomen dat de zuigkracht afneemt of de motor overbelast raakt. Ook zijn sommige zakloze stofzuigers een stuk luider – niet allemaal, maar het loont zeker om het geluidsniveau (in decibel) van een model even te checken. Alles onder de 60 decibel wordt als stil beschouwd.

Lees ook: Stofzuiger zonder stofzak schoonmaken: zo doe je dat!

©dusanpetkovic1

Wat is uiteindelijk de beste keuze?

De keuze tussen een stofzuiger met zak en een zakloos model hangt vooral af van je persoonlijke voorkeur en levensstijl. Zoek je een stille, krachtige en hygiënische oplossing zonder al te veel gedoe? Dan is een stofzuiger met zak waarschijnlijk de beste optie. Vind je duurzaamheid en gebruiksgemak belangrijker, en heb je geen bezwaar tegen wat extra onderhoud? Dan past een zakloze stofzuiger misschien beter bij je. En anders kun je je nog altijd laten adviseren.

Hoe dan ook: het is slim om gebruikerservaringen te lezen van de modellen die je overweegt. Die geven vaak een eerlijk beeld van de prestaties, het gebruiksgemak én de dingen die je uit de folder niet direct haalt. Zo weet je zeker dat je kiest voor een stofzuiger waar je echt tevreden over gaat zijn – of je nu team zak of team zakloos bent.

▼ Volgende artikel
Ondanks privacy-zorgen: WhatsApp blijft groeien in Nederland
© Ascannio - stock.adobe.com
Huis

Ondanks privacy-zorgen: WhatsApp blijft groeien in Nederland

WhatsApp blijft met ruime voorsprong het populairste socialmediaplatform van Nederland. Zelfs na vijftien jaar social media verandert daar weinig aan. Nieuwe alternatieven zoals Signal winnen wel aan gebruikers, maar spelen nog geen grote rol in het dagelijks leven, blijkt uit een nieuw onderzoek.

Dat blijkt uit het Nationale Social Media Onderzoek – Tussentijdse rapportage juli 2025, uitgevoerd door Newcom Research & Consultancy. Hiervoor werden 1.536 Nederlanders van 15 jaar en ouder ondervraagd over hun social media-gebruik.

WhatsApp blijft de standaard

Met 13,7 miljoen gebruikers in juli 2025 blijft WhatsApp met afstand het populairste platform. Slechts 2% van de Nederlanders heeft de app van hun telefoon gehaald, en nog geen 1% heeft daadwerkelijk hun account opgeheven. Daarmee is WhatsApp niet alleen alomtegenwoordig, maar ook opmerkelijk stabiel. Sterker nog: in de eerste helft van 2025 kwamen er zelfs nog 200.000 gebruikers bij.

Lees ook: Bezorgd over je privacy? Zo zet je Meta AI uit in je WhatsApp-chats

Waarom er zorgen zijn om WhatsApp

De datadeling met moederbedrijf Meta, de beperkte transparantie over wat er precies met persoonlijke gegevens gebeurt en de groeiende commerciële inzet van het platform: allemaal zorgen die draaien om privacy. Voor veel gebruikers wringt het dat WhatsApp wel berichten versleutelt, maar tegelijk metadata verzamelt en deelt. Ook de afhankelijkheid van WhatsApp – van schoolgroepen tot werkchats – wordt soms als benauwend ervaren. En terwijl chats zelf goed beveiligd zijn, blijven back-ups en gekoppelde apparaten zoals WhatsApp Web kwetsbare punten.

Signal groeit, maar heeft last van verloop

Signal noteert bijna een verdubbeling ten opzichte van een jaar eerder, en komt nu uit op 1,8 miljoen gebruikers. Op papier een forse groei, maar het platform heeft zichtbaar moeite om gebruikers vast te houden. Van de Nederlanders zegt 5% dat ze Signal ooit geprobeerd hebben, maar er alweer mee gestopt zijn. Ruim 40% van deze afhakers zegt bovendien hun account direct te hebben opgezegd. Signal scoort vooral onder hoger opgeleiden en mensen van middelbare leeftijd (Generatie X).

Lees ook: WhatsApp of Signal: kies je voor meer functies of voor meer privacy?

Nieuwe platforms blijven klein

De veelbesproken nieuwkomers BlueSky en Truth Social maken nog weinig indruk in Nederland. BlueSky telt zo'n 350.000 gebruikers, Truth Social blijft steken rond de 190.000. Beide platforms hebben bovendien net zo veel ex-gebruikers als actieve gebruikers. Ook hier geldt: wie stopt, wist meestal direct het account. De platforms zijn wel bekend, maar weten gebruikers moeilijk aan zich te binden.

©Koshiro - stock.adobe.com

X (voorheen Twitter) verliest verder terrein

X raakt in hoog tempo gebruikers kwijt. In de eerste helft van 2025 haakten opnieuw 430.000 Nederlanders af. Daarmee is het aantal actieve gebruikers gedaald tot 2,3 miljoen. Opvallend is dat de redenen voor vertrek vooral inhoudelijk zijn. Gebruikers zeggen dat ze het platform niet meer vertrouwen, zich er niet meer thuis voelen of het simpelweg niet leuk meer vinden. Nepnieuws, oplichters en negatieve media-aandacht worden veel genoemd, net als de invloed van Elon Musk.

Voorzichtige conclusies

Het beeld dat uit het onderzoek naar voren komt, is dat er wel iets verandert, maar dat grote verschuivingen uitblijven. WhatsApp blijft veruit het sterkst aanwezig in het dagelijks leven van Nederlanders. Signal groeit, maar weet de loyaliteit nog niet te winnen. Nieuwe initiatieven vinden lastig hun plek. Grote verliezer is X, dat structureel terrein verliest.