Tijdlijn: Is de Galaxy Note 7 nu ten dode opgeschreven?

Samsung staakt voor de tweede maal de productie van de Galaxy Note 7, wederom na voorvallen met exploderende toestellen. Hoe heeft het zo ver kunnen komen, en is het toestel nog te redden?

Samsung lanceert de Galaxy Note 7 als eerste in Zuid-Korea en later ook in de Verenigde Staten. De opvolger van de Note 5 is direct erg in trek. Zelfs zo erg dat de release in andere landen wordt uitgesteld wegens de grote vraag ernaar. Kort na de lancering kondigt Samsung echter een onverwachts een grootschalige terugroepactie aan, omdat de accu van de Note 7 oververhit kan raken.

Schade

De firma adviseert bezitters van de phablet met klem om ‘m terug te sturen, en 'm om te laten ruilen voor een nieuw model. In landen waar de Note 7 nog niet te koop is, wordt de lancering opnieuw uitgesteld. Als reden wordt aangegeven dat Samsung de veiligheid ervan nog uitvoerig aan het testen is. Het risico op een ontploffende accu zou slechts 0,01 procent bedragen.

Desondanks komen er telkens vaker berichten naar buiten van exploderende Note 7-smartphones. Eerst blijft het nog bij materiële schade. O.a. een garage, een hotelkamer en een jeep gaan in vlammen op. Maar mensen lopen ook brandwonden op, bijvoorbeeld wanneer ze het brandende toestel uit hun broekzak halen. De eerste juridische aanklacht tegen Samsung is inmiddels een feit.

Maatregelen

Ondertussen worden er verdere maatregelen genomen, met name richting de Note 7-bezitters die hun toestel niet terugsturen. Samsung rolt een firmware-update uit, waarna het toestel niet langer volledig opgeladen kan worden. Een nieuw, groen accu-icoontje toont aan of er sprake is van een veilige accu. Ook een ‘S’ op de verpakking moet nieuwe toestellen onderscheiden van de eerdere, gevaarlijke batch. Vliegtuigmaatschappijen laten reizigers hun Note 7 niet mee aan boord nemen.

Na een korte verkoopstop is Samsung klaar om de verbeterde telefoons uit te delen. Dan wordt ook duidelijk dat de Note 7 in Nederland op 10 oktober gaat lanceren. Om vroege kopers tegemoet te komen, wordt er gratis een geheugenkaartje van 128 GB bijgeleverd. Daarmee lijkt het verhaal afgerond. Immers, terugroepacties komen wel vaker voor. Case closed.

Weer mis

Dan blijkt echter dat ook de vervangende toestellen niet altijd veilig zijn. Opnieuw duiken er verhalen op van Note 7’s die in brand vliegen. De techwereld houdt collectief zijn adem in: het zou toch niet zo kunnen zijn dat er opnieuw een productiestop wordt doorgevoerd? En jawel, vandaag is duidelijk geworden dat exact dit doemscenario zich voor Samsung voltrekt.

Het gevolg voor Nederland is een tijdje onduidelijk, maar inmiddels weten we dat de telefoons hier weer niet verkocht gaan worden. Providers en retailers die ze vandaag aan klanten zouden leveren, hebben besloten hier toch nog even mee te wachten. Samsung heeft dat zelf besloten.

En nu?

De kans bestaat dat de Note 7 hierdoor ten dode is opgeschreven. Consumenten zouden in elk geval weinig vertrouwen meer hebben in het toestel. Samsung zou er goed aan doen om deze telefoon helemaal op te geven, zo wordt door velen gedacht. Om dan te focussen op de Galaxy S8. Want of de Note 7 niet één maar twee terugroepacties kan overleven, valt ten zeerste te betwijfelen.

Update: Jep, het is zo ver...

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten