ID.nl logo
Test: Welke smartphone heeft de beste camera?
© CIDimport
Huis

Test: Welke smartphone heeft de beste camera?

De camera van je smartphone is een van de belangrijkste onderdelen. Nu vrijwel iedere fabrikant een nieuw topmodel heeft gelanceerd, rijst de vraag wederom welk toestel de aller-allerbeste camera aan boord heeft. Wij namen de proef op de som en testten de zeven beste smartphonecamera's.

In een tijd waar high-end-smartphones qua specificaties steeds meer op elkaar gaan lijken, is een goede camera een belangrijk onderscheidend punt. Het is soms echter moeilijk kiezen, dus helpen we je graag. We bekeken de beste toptoestellen van dit moment om te zien welke telefoon de beste camera heeft.

Voor deze test gingen we de binnenstad van Haarlem in met 7 toptelefoons. We deden dat samen met onze collega's van fotografieblad Zoom, die nét een iets beter oog voor fotograferen hebben dan wij.

Tijdens de test keken we naar hoe de camera's werkten in daglicht, maar ook met tegenlicht, in het donker, en in closeup? We keken ook naar praktischere zaken: Wat zijn de mogelijkheden van de camera-app? Hoe houdt het toestel vast en hoe komen de foto's tot hun recht op het scherm? We testten deze modellen:
 

  • Samsung Galaxy S7 (Edge, dezelfde camera als de standaard S7)

  • Apple iPhone SE (met dezelfde camera als de iPhone 6S)

  • HTC 10

  • Nexus 6P (van Huawei)

  • Huawei P9

  • Microsoft Lumia 950

  • LG G5


Deze camera's zijn de topmodellen die je op dit moment kunt kopen, de duurste in hun reeks, behalve de iPhone SE. De iPhone 6S is duurder, maar aangezien de SE dezelfde camera heeft gingen we daarmee op pad.

Als deze telefoons buiten je budget liggen, dan zijn we binnenkort van plan een test te doen met goedkopere toestellen.

 

Dubbele camera

Een vergelijkbare smartphone-cameratest van de toptoestellen van vorig jaar was relatief eenvoudig. Ieder toestel had één sensor, waarvan die van de LG G4 uiteindelijk all-round als beste uit de bus kwam. De ontwikkelingen gaan razendsnel en fabrikanten experimenteren met dubbele camera's. LG combineert een gewone cameralens met een groothoeklens, waardoor je kunt kiezen welke lens het geschiktst is voor de foto die je wilt maken. Huawei heeft in samenwerking met camerafabrikant Leica een dubbele camera ontworpen, waarvan er één kleurenblind is, waarbij beide camera's tot één eindresultaat komen waar kleurechtheid, diepte en scherpstelling beter tot hun recht komen. Het concept is overigens niet nieuw. HTC probeerde het met de One M8, maar de Taiwanezen wisten deze camera niet lekker uit de verf te laten komen. Andere fabrikanten zoals Apple en Samsung blijven voorlopig traditioneel inzetten op één cameralens die ondanks de beperkte ruimte zo goed mogelijk moet zijn. Drie toestellen sprongen er wat ons betreft uit als beste smartphonecamera's.
 

Samsung Galaxy S7: Met afstand de mooiste foto's

Samsung heeft de Galaxy S7 uitgerust met een lager (en daarmee beter) diafragma van f/1.7 en een grotere sensor. Dit houdt in praktijk in dat in donkere omgevingen veel meer licht afgevangen kan worden. Hierdoor komen foto's in moeilijke, donkere omgevingen ook goed uit de verf.

De camera is razendsnel, waardoor nauwelijks bewegingsonscherpte ontstaat en de foto's tonen veel detail, wat je goed kunt zien bij macro-fotografie. De kleuren zijn soms wat te gesatureerd (overdreven), maar hierdoor spatten de foto's wel van het scherm, dat overigens ook de concurrentie achter zich laat. We verkiezen echter wel de gewone S7 boven de Edge-variant, omdat deze stabieler vasthoudt tijdens het fotograferen. De camera's zijn verder precies hetzelfde.
 

©CIDimport

©CIDimport

Bloemen met de Samsung Galaxy S7 (klik op de foto voor groter formaat)Dezelfde bloemen met de LG G5 (klik op de foto voor groter formaat)

 

LG G5: Voor de gevorderde fotograaf

De camera van de G4 was vorig jaar nog de beste smartphone-camera van dat moment. In de G5 vinden we dezelfde camera terug (net als in de Nexus 5X en V10 van LG), maar deze is helaas wel voorbijgestreefd door enkele concurrenten. Desondanks zijn de kleuren en het detail van de G5-camera erg goed. Gevorderde fotografen zullen bovendien erg blij zijn met de extra groothoeklens-camera waarmee je veel meer in een foto kunt vastleggen. Minpunt is wel dat foto's van deze lens wat minder gedetailleerd zijn. Als fotograaf kun je je hart op met de uitgebreide mogelijkheden van de camera-app.

©CIDimport

Met de groothoek van de G5 krijg je heel veel op één foto, hoewel er wel een lichte bolling onstaat bij groothoeklenzen.

 

 

Huawei P9: Goede camera('s), goede prijs

De prijs van de Huawei P9 ligt zo'n 150 euro lager dan de S7 en G5. Toch weet de dual-cam op de P9 te overtuigen. Warme kleurweergave, ook bij weinig licht komen foto's goed uit de verf en het toestel is in staat de foto's erg snel te schieten. Alleen wanneer tegen zonlicht in gefotografeerd wordt zijn de resultaten wat minder.

©CIDimport

 

 

 

iPhone SE: Een gevallen koning

De iPhone is bijna altijd de beste smartphone-camera geweest. Met de camera in de iPhone 6s en iPhone SE ben je nog steeds uitstekend af, maar hij wordt nu behoorlijk voorbijgestreefd door de concurrentie. Wanneer er buiten veel licht is, komt de iPhone uitstekend mee, maar als er minder licht voorhanden is, stellen de foto's wat teleur en treed er snel bewegingsonscherpte op. Ook blijven klassieke nadelen behouden: 16GB basisopslaggeheugen is onvoldoende, zeker omdat het niet uit te breiden is met een geheugenkaart. Hoewel de kleine iPhone SE prettig vasthoudt en door zijn compacte formaat erg handzaam is, voelt fotograferen en foto's bekijken op het kleine lageresolutiescherm wat ouderwets aan.

©CIDimport

 

 

Microsoft Lumia 950: Goede camera op een slecht platform

Ook Nokia heeft een geweldige reputatie als het aankomt op smartphone-fotografie. Deze erfenis is overgenomen door Microsoft, die met de Lumia 950 ook fantastische foto's maakt, met realistische kleuren, weinig ruis in donkere omgevingen en veel detail. De ingebouwde camera-app biedt veel mogelijkheden. In het donker waren de foto's echter wel wat onscherp. Let er bij de Lumia ook op dat het toestel draait op het kwakkelende Windows Mobile: er zijn weinig apps beschikbaar voor nabewerking of het delen met vrienden of sociale netwerken. Ook de kwaliteit en ondersteuning van deze apps stelt vaak teleur. Dat is jammer, op een ander platform had je meer gehad aan de camera die weinig onderdoet voor de absolute top.

 

 

HTC 10: Terug van weggeweest

HTC heeft met de 10 weer een smartphone afgeleverd die qua foto's redelijk mee weet te komen. De foto's zijn opvallend helder, ook in het donker. Wellicht komt dit ook omdat de krachtige hardware ervoor zorgt dat er weinig vertraging te merken is, en dus weinig weinig bewegingsonscherpte. De kleuren zijn echter wat flets, bijna grauw en bij zonlicht tegen leek er een witte waas over de foto heen te hangen.

©CIDimport


Minste uit de test was de Nexus 6P. Maar schrijf deze camera niet zomaar af, want hoewel de camera-app wat beperkt is, is de HDR-functie wel erg goed.

Conclusie

Ondanks dat smartphone-fabrikanten steeds meer experimenteren met meerdere lenzen - of juist alles blijven inzetten op enkele lenzen en er steeds meer mogelijk is met camera-apps met handmatige instellingen als belichting, RAW, HDR, filters en zoveel meer, is de keuze voor de beste smartphonecamera nog nooit zo makkelijk geweest: de Galaxy S7 verslaat de concurrentie met gemak. Leuke outsiders zijn de G5 van LG, die gevorderde fotografen aanspreekt met de camera-app en groothoeklens, of de Huawei P9 die voor een iets lager budget een hele interessante (dual-)camera biedt. Opvallend genoeg behoren Apple en Microsoft (voorheen Nokia) niet meer tot de absolute top.

1. Samsung Galaxy S7 : 5 sterren
2. Samsung Galaxy S7 edge : 4,5 sterren
3. Huawei P9 : 4,5 sterren
4. LG G5 : 4 sterren
5. Microsoft Lumia 950 : 4 sterren
6. Apple iPhone 6S Plus : 3,5 sterren
7. Apple iPhone 6S : 3,5 sterren
8. Apple iPhone SE : 3,5 sterren
9. HTC 10 : 3 sterren
10. Huawei Nexus 6P : 3 sterren

 

▼ Volgende artikel
Nieuw van Sony:  WH-1000XM6 met verbeterde noise cancelling en duidelijker geluid
© Sony | Christopher Collie
Huis

Nieuw van Sony: WH-1000XM6 met verbeterde noise cancelling en duidelijker geluid

Sony introduceert de WH-1000XM6, de nieuwste draadloze koptelefoon in de bekende 1000X-serie. Het model bouwt voort op zijn voorganger met nog betere ruisonderdrukking, helderdere gesprekskwaliteit en meer comfort. De koptelefoon is vanaf mei verkrijgbaar voor 450 euro.

Noise cancelling met twaalf microfoons

De WH-1000XM6 gebruikt een nieuwe processor die de ruisonderdrukking in realtime aanpast. De koptelefoon beschikt over twaalf microfoons – vier keer zoveel als bij de WH-1000XM5 – en detecteert storende geluiden nauwkeuriger. De adaptieve algoritmes passen zich automatisch aan op basis van je omgeving en de luchtdruk.

Verbeterd draagcomfort en opvouwbaar ontwerp

Sony heeft het ontwerp aangepast met een bredere hoofdband en zachtere oorkussens van veganistisch leer. De pasvorm is ontworpen voor langdurig gebruik, zonder druk op het hoofd. Het opvouwbare frame is verstevigd met metaal en de case heeft nu een magnetische sluiting.

©Sony

Audio in studiokwaliteit

De nieuwe driverunit zorgt voor meer detail en helderheid. Dankzij ondersteuning voor LDAC en High-Resolution Audio Wireless levert de koptelefoon ook draadloos hoge geluidskwaliteit. Met DSEE Extreme worden gecomprimeerde audiobestanden in realtime opgewaardeerd. Voor ruimtelijk geluid is er ondersteuning voor 360 Reality Audio, inclusief een upmix-functie voor films.

Helder bellen met AI-gestuurde microfoons

Voor telefoongesprekken gebruikt de WH-1000XM6 zes beamforming-microfoons die achtergrondgeluid actief onderdrukken en je stem isoleren. Daardoor blijf je goed verstaanbaar, ook in rumoerige omgevingen.

©Sony

Slimme functies en snelladen

De koptelefoon ondersteunt multipoint-connectiviteit, LE Audio en schakelt automatisch tussen apparaten. Via de Sound Connect-app pas je het geluid aan, stel je equalizers in of gebruik je functies zoals Quick Access en Scene-based Listening. Opladen gaat snel: drie minuten laden is goed voor drie uur luisteren.

Prijs en beschikbaarheid

De Sony WH-1000XM6 is beschikbaar in drie kleuren: Black, Platinum Silver en Midnight Blue. De adviesprijs bedraagt 450 euro.

▼ Volgende artikel
Waar voor je geld: 5 waterdichte smartwatches met GPS-functie
Gezond leven

Waar voor je geld: 5 waterdichte smartwatches met GPS-functie

Bij ID.nl zijn we dol op kwaliteitsproducten waar je niet de hoofdprijs voor betaalt. Daarom speuren we een paar keer per week binnen een bepaald thema naar zulke deals. Wanneer je met een smartwatch je gezondheid in de gaten wilt houden en bijvoorbeeld tijdens activiteiten je hartslag wilt meten, is het handig als zo'n slim horloge ook waterdicht is. En met een GPS-functie kun je ook goed bijhouden welke afstand je hebt afgelegd.

Een smartwatch is meer dan alleen een horloge: het is een slimme assistent om je pols. Met een smartwatch kun je eenvoudig meldingen van je smartphone ontvangen, zoals berichten, oproepen en agenda-afspraken. Veel modellen bieden daarnaast functies zoals stappentellen, hartslagmeting, slaapregistratie en GPS-tracking. Dat maakt ze ideaal voor wie zijn gezondheid en activiteiten wil bijhouden. Sommige horloges ondersteunen zelfs contactloos betalen of muziekbediening, zodat je minder vaak je telefoon uit je zak hoeft te halen.

Een ander belangrijk voordeel is de waterbestendigheid, wat bij smartwatches wordt aangeduid met een zogeheten ATM-classificatie. ATM staat voor 'atmosfeer' en geeft aan hoe hoog de druk op het horloge mag zijn. Een smartwatch met 5 ATM is bijvoorbeeld bestand tegen waterdruk die overeenkomt met 50 meter diepte. Dat betekent dat je ermee kunt douchen, zwemmen of in de regen lopen, maar dat de watch niet per se geschikt is voor diepzeeduiken.

Amazfit Cheetah Square

De Amazfit Cheetah Square is een smartwatch met een rechthoekig AMOLED-scherm van 1,75 inch. Het model biedt uitgebreide sportondersteuning met meer dan 150 modi en beschikt over dual-band GPS voor nauwkeurige plaatsbepaling. Daarnaast zijn er sensoren voor hartslag, SpO₂ (het percentage zuurstof in je bloed dat via een saturatiemeter wordt gemeten, en aangeeft hoeveel van je rode bloedcellen verzadigd zijn met zuurstof), slaap en stress. De behuizing is lichtgewicht en de horlogeband is van siliconen. De waterdichtheid van 5 ATM maakt hem geschikt voor gebruik in het water. De batterijduur varieert afhankelijk van het gebruik, met tot 8 dagen bij gemiddeld gebruik en tot 28 uur met GPS ingeschakeld.

🚿 Waterdichtheid: 5 ATM
🔋 Typische gebruiksduur
: Tot 8 dagen
📱 Schermdiagonaal
: 1,75 inch

Huawei Watch Fit 2

De Huawei Watch Fit 2 is een relatief compacte smartwatch met een AMOLED-display van 1,74 inch. Het model ondersteunt verschillende trainingsmodi en beschikt over sensoren voor onder andere hartslag, SpO₂ en slaapmonitoring. Hoewel deze watch geen ingebouwde GPS heeft, maakt hij gebruik van verbonden GPS via een smartphone. De batterijduur is met maximaal 10 dagen redelijk lang. De smartwatch is waterbestendig tot 5 ATM en is beschikbaar in verschillende edities en kleuren.

🚿 Waterdichtheid: 5 ATM
🔋 Typische gebruiksduur
: Tot 10 dagen
📱 Schermdiagonaal
: 1,74 inch

Fitbit Sense 2

De Fitbit Sense 2 biedt een combinatie van gezondheidsmetingen, zoals een ECG-app, cEDA-sensor voor stressdetectie en SpO₂-metingen. Het horloge is uitgerust met een 1,58 inch AMOLED-scherm en een ingebouwde GPS. De batterij gaat bij normaal gebruik ongeveer 6 dagen mee. Daarnaast is de Sense 2 waterbestendig tot 50 meter (5 ATM). Het model ondersteunt contactloze betalingen via Fitbit Pay, maar mist functies zoals muziekopslag of volledige ondersteuning voor apps van derden.

🚿 Waterdichtheid: 5 ATM
🔋 Typische gebruiksduur
: Tot 6 dagen
📱 Schermdiagonaal
: 1,58 inch

Garmin Venu 2

De Garmin Venu 2 heeft een 1,3 inch AMOLED-display en legt de nadruk op gezondheid en sport. De smartwatch beschikt over onder meer hartslagmeting, ademhalingsregistratie, Body Battery, stressmeting en Pulse Ox. GPS is ingebouwd, en de batterij gaat tot 11 dagen mee in smartwatch-modus. Bij gebruik van GPS en muziek is dit korter. Het horloge is waterdicht tot 5 ATM, wat standaard is voor dit soort toepassingen.

🚿 Waterdichtheid: 5 ATM
🔋 Typische gebruiksduur
: Tot 11 dagen
📱 Schermdiagonaal
: 1,3 inch

OnePlus Watch 2

De OnePlus Watch 2 draait op Wear OS 4 en gebruikt een dubbele chipsetstructuur om prestaties en batterijduur te balanceren. Met een 1,43 inch AMOLED-scherm, ondersteuning voor dual-band GPS, en sensoren voor hartslag en slaap is hij geschikt voor dagelijks gebruik. De batterijduur is echter niet heel lang, maar het horloge is wel IP68-gecertificeerd en bestand tegen waterdruk tot 5 ATM.

🚿 Waterdichtheid: IP68 / 5 ATM
🔋 Typische gebruiksduur
: Tot 100 uur
📱 Schermdiagonaal
: 1,43 inch