Synchroniseer je iCloud-foto's tussen iOS-apparaten
Wanneer je meerdere Apple-apparaten gebruikt, deel je simpel kiekjes met andere iOS-apparaten. De synchronisatie verloopt via de functie iCloud-fotobibliotheek. Sinds de introductie van iOS 8 is het mogelijk om je volledige fotocollectie op Apples server te bewaren en te delen met andere apparaten.
Toen iOS 8 werd gelanceerd, was het album Filmrol ineens verdwenen. Voortaan slaat je iPhone alle foto's en video's op in het nieuwe album Alle foto's. Mits de functie iCloud-fotobibliotheek is ingeschakeld. Dit album geldt als alternatief voor Mijn Fotostream. Het toestel synchroniseert iedere foto automatisch met andere Apple-apparaten die zijn voorzien van hetzelfde iCloud-account - waarbij de limiet voor de opslag van foto's op iCloud is opgeheven. In iOS 8 bewaar en synchroniseer je daarom zowel oude als nieuwe foto's met behulp van iCloud-fotobibliotheek.
Wat de map Filmrol overbodig maakte. Daar waren velen het niet mee eens! In iOS 8.1 pronkt Filmrol daarom weer als vanouds in de app Foto's. Deze map gebruik je wanneer je de afbeeldingen alleen lokaal wil opslaan. Wil je bestanden graag op iCloud bewaren en met andere apparaten synchroniseren, dan gebruik je hiervoor de iCloud-fotobibliotheek. In de instellingen van iCloud bepaal je zelf hoe en waar je de foto's wilt opslaan.
©PXimport
Dankzij iCloud-fotobibliotheek zijn voortaan al je foto's beschikbaar op iOS-apparaten.
1 iCloud-fotobibliotheek activeren
Zie je in de app Foto's nergens het album Alle foto's? Je moet dit album dan eerst in de instellingen activeren. Navigeer naar Instellingen / iCloud. Wanneer je nog niet bij iCloud bent aangemeld, vul je de inloggegevens van je Apple ID in. Bevestig vervolgens met Log in. Er verschijnen allemaal zaken in beeld die je met iCloud kunt synchroniseren. Ga naar Foto's en controleer of de schakelaar achter iCloud-fotobibliotheek (bèta) is geactiveerd.
Je iPhone uploadt alle foto's naar de online server van Apple. Keer met de thuisknop terug naar het beginscherm en open de app Foto's. Alle afbeeldingen vind je voortaan terug in het album Alle foto's.
©PXimport
Binnen de instellingen van iCloud activeer je de iCloud-fotobibliotheek.
2 Fotokwaliteit instellen
Zodra de functie iCloud-fotobibliotheek is ingeschakeld, verzend je iPhone alle foto's naar iCloud. Je hebt hierbij keuze uit twee mogelijkheden. Wanneer je kiest voor Download en bewaar originelen bewaar je foto's en video's in de oorspronkelijke resolutie op je iPhone. Dat kost relatief veel opslagruimte op je toestel. Wil je graag opslagcapaciteit besparen, dan kies je het beste voor de optie Optimaliseer iPhone-opslag. Het toestel bewaart in dat geval alleen gecomprimeerde versies van de foto- en videobestanden. Wees overigens niet bang dat je het originele beeldmateriaal verliest, want iCloud slaat de bestanden zonder kwaliteitsverlies op.
©PXimport
Je kunt opslagruimte besparen door multimediabestanden gecomprimeerd op te slaan.
Mijn Fotostream herstellen
Gebruik je in plaats van iCloud-fotobibliotheek liever het oude vertrouwde album Mijn Fotostream? Geen probleem, want je kunt deze map gemakkelijk weer terughalen. Ga naar Instellingen / iCloud / Foto's en deactiveer de schakelaar achter iCloud-fotobibliotheek (bèta). Activeer vervolgens het onderdeel Mijn fotostream. Nieuwe foto's stuurt je iPhone automatisch naar al je Apple-apparaten, mits er een wifi-verbinding actief is. Druk op de thuisknop en open de app Foto's. Merk op dat het album Mijn fotostream weer beschikbaar is. Wanneer de iCloud-fotobibliotheek niet actief is, wordt het album Alle foto's vervangen voor Filmrol.
©PXimport
In plaats van iCloud-fotobibliotheek staat het je ook vrij om Mijn Fotostream te gebruiken.
3 iCloud-ruimte
Hoewel het natuurlijk prettig is dat iCloud-fotobibliotheek voortaan alle foto's met iCloud en andere iOS-apparaten synchroniseert, is er ook een belangrijk nadeel. De gratis opslagcapaciteit op iCloud is beperkt tot 5 GB. Een beetje amateurfotograaf komt daar natuurlijk al snel bij in de buurt.
Het is dan ook zinvol om de iCloud-omgeving zorgvuldig te beheren. Navigeer naar Instellingen / iCloud / Opslag / Beheer opslag. Bekijk of je nog ergens opslagruimte kunt winnen door bijvoorbeeld verouderde documenten of een reservekopie (op eigen risico!) te verwijderen. Tik op een onderdeel en kies rechtsboven voor Wijzig (indien aanwezig). Bevestig tot slot met Verwijder alles.
©PXimport
Voordat je extra opslagruimte aanschaft, controleer je eerst of je overbodige data uit iCloud kunt verwijderen.
4 Opslagruimte aanschaffen
Wil je meer iCloud-opslagruimte om alle foto's online te bewaren? Tegen betaling vergroot je de opslagcapaciteit. Ga achtereenvolgens naar Instellingen / iCloud / Opslag / Koop meer opslag. Voor 99 cent per maand mag je 20 GB data opslaan in iCloud. Verder kun je kiezen uit 200 GB (3,99 euro), 500 GB (9,99 euro) of 1 TB (19,99 euro). Bepaal welk abonnement je wilt afnemen. Zodra je bevestigt met Koop, brengt Apple direct de kosten in rekening. Je zegt het abonnement overigens te allen tijde weer op.
©PXimport
Tegen betaling breid je de opslagcapaciteit van iCloud uit.
Synchroniseren met iTunes
De iCloud-fotobibliotheek verkeert nog in bètafase, dus het is mogelijk dat Apple deze functie op termijn aanpast of zelfs helemaal terugtrekt. Voor diegenen die via iTunes foto's overzetten naar hun toestel is het helemaal opletten geblazen. Wanneer je iCloud-fotobibliotheek activeert, vervalt namelijk de mogelijkheid om via iTunes foto's te synchroniseren met je iPhone.
Bovendien wist je iPhone alle fotobestanden die je eerder middels dit programma hebt gesynchroniseerd. Overigens blijven de originele bestanden natuurlijk wel op de pc of Mac staan. Apple brengt volgend jaar een nieuwe foto-applicatie voor de Mac uit, waarmee het wel weer mogelijk is om kiekjes met de iCloud-fotobibliotheek te synchroniseren.
©PXimport
Wil je iCloud-fotobibliotheek graag activeren? Foto's die je via iTunes hebt gesynchroniseerd verdwijnen in dat geval van je iPhone.
5 iCloud-fotodelen
Via je iPhone deel je eenvoudig fotoalbums met andere gebruikers. Zij kunnen dan hun eigen kiekjes toevoegen, zodat er een gezamenlijk album ontstaat. Navigeer naar Instellingen / iCloud / Foto's. Veeg een stukje omlaag en activeer de schakelaar achter iCloud-fotodelen. Druk vervolgens op de thuisknop en open de app Foto's. Je tikt onderaan op Gedeeld, waarna je kiest voor Begin met delen. Bedenk een naam voor het gedeelde fotoalbum en kies voor Volgende. Geef aan met wie je de kiekjes wilt delen. Je iPhone verstuurt uitnodigingen naar alle deelnemers. Zodra je bevestigt met Maak aan kom je in het gedeelde fotoalbum terecht. Klik op Voeg foto's of video's toe om de gewenste mediabestanden te selecteren.
©PXimport
Met iCloud-fotodelen deel je foto's en video's gemakkelijk met vrienden.
6 iPhone kwijt?
iPhone kwijt? Vervelend, maar dankzij de functie iCloud-fotobibliotheek staan de oorspronkelijke afbeeldingen nog op de server van Apple. Surf met een computer naar www.icloud.com en log in met je Apple ID. Hier vind je alle persoonlijke gegevens die op iCloud staan opgeslagen. Klik op Foto's om de inhoud van iCloud-fotobibliotheek weer te geven. Wil je de foto's downloaden? Kies bovenaan voor Selecteer foto's en klik de gewenste miniaturen aan. Bevestig ten slotte met Download.
©PXimport
Bekijk op je pc de inhoud van iCloud-fotobibliotheek.
Alternatieve opslagdiensten
Voor het opslaan van foto's en video's zit je overigens niet vast aan iCloud. Er zijn ook genoeg andere aanbieders van online opslag die apps voor je iPhone beschikbaar stellen. Probeer Google Drive eens. Nadat je bent ingelogd met een Google-account, tik je op het plusteken. Vervolgens bepaal je via Foto's of video's uploaden welke foto's je online wilt opslaan. Handig is dat je gemaakte foto's ook rechtstreeks naar Google Drive kunt uploaden. Andere apps waarmee je afbeeldingen online bewaart, zijn onder meer Dropbox en STRATO HiDrive.
©PXimport
Naast iCloud zijn er nog andere apps waarmee je iPhone-foto's online kunt bewaren, zoals Google Drive.