ID.nl logo
Roaming in het buitenland: zo voorkom je alsnog extra kosten
© CIDimport
Huis

Roaming in het buitenland: zo voorkom je alsnog extra kosten

Hoewel je vanaf 15 juni 2017 binnen de Europese Unie in principe gewoon kunt bellen en internetten vanuit je bundel, geldt dat niet voor alle plekken die je bezoekt. Het is dus even goed opletten waar je gebruikmaakt van je smartphone of tablet. Computer Idee heeft alles voor je op een rijtje gezet.

Prepaid-toestellen

In het geval van een telefoon met daarin een prepaid-simkaart, worden telefoonkosten per seconde afgerekend en het gebruik van data per kB. In dat geval moet je bij je provider nagaan wat er wordt gerekend voor het gebruik van data en telefonie in een van de EU-landen Vaak kun je dan een aparte data- of belbundel aanschaffen, maar de kosten zijn sowieso altijd hoger dan wanneer je via een abonnement belt. 

Europa is geen EU!

Belangrijk om te weten voordat je gebruikt wilt maken van je mobiele telefoon en/of internet, is na te gaan of jouw vakantieland zich ook echt in de Europese Unie bevindt, want niet alle landen in Europa zijn natuurlijk lid van de EU. In de onderstaande lijst vind je de landen die weliswaar in Europa liggen, maar geen lid zijn van de EU en waar je voor roamen dus (extra) moet betalen:

Zwitserland
Vaticaanstad
Monaco
San Marino
Albanië
Andorra
Armenië
Azerbeid­zjan
Bosnië en Herzegovina
Georgië
Macedonië

Moldavië
Montenegro
Oekraïne
Rusland
Servië
Turkije
Kazachstan
Kosovo
Wit-Rusland

Raadpleeg - als je door deze landen heenreist - welke kosten er voor internet of bellen worden gerekend, want dat scheelt per provider. Om nog wat meer voor verwarring te zorgen: in de landen Liechtenstein, Noorwegen en Ijsland geldt wel dat deze binnen je bundel vallen. 

Onbeperkte bundels niet onbeperkt

Als je bij je Nederlandse provider een onbeperkte bundel hebt, is die bundel niet automatisch ook onbeperkt in andere EU-landen. Providers moeten voor het daadwerkelijke roaming namelijk nog altijd kosten maken en die afdragen aan de overige providers waar gebruik van wordt gemaakt, dus er zijn wel grenzen in hoeveel data je in het buitenland mag verstoken. 

Het hangt af bij welke provider je zit, maar doorgaans mag je niet meer dan 6 GB of 10 GB data gebruiken in een ander EU-land, dus ook al is je bundel in Nederland onbeperkt, in het buitenland moet je er dus voor zorgen dat je dat limiet niet overschrijft. In Android kun je via de opties van je data opgeven dat er een waarschuwing wordt getoond op het moment dat je een bepaald limiet hebt bereikt.

Bellen naar andere landen

Je betaalt ook extra kosten als je vanuit Nederland naar een ander EU-land belt, bijvoorbeeld naar Spanje om een reservering van een camping te bevestigen. Die bedragen blijven bovendien ook relatief hoof, 70 tot 90 cent per minuut zijn eerder regel dan uitzondering. In zo'n geval zou je dus beter voor een vaste lijn kunnen kiezen om het telefoongesprek te voeren. 

Bel je echter vanuit een EU-land naar Nederland, dan betaal je weer geen extra kosten. 

De tarieven voor het bellen van het ene EU-land naar het andere EU-land verschilt ook weer: zo kan het bijvoorbeeld duurder zijn om vanuit Spanje naar Frankrijk te bellen dan van Oostenrijk naar België. Ook deze telefoongesprekken vallen dus niet binnen je bundel.

Op zee

Maak je tijdens je reis gebruik van een veerdienst, dan is het nog even extra opletten. Alhoewel je zou denken det bijvoorbeeld de veerdienst tussen Calais in Frankrijk en Dover in Engeland of Hoek van Holland en Harwich valt onder de EU, is dat niet zo: het gaat hier om internationale wateren. Op een schip wordt dan gebruik gemaakt van satelliettelefonie. De naam zegt het al: het telefonie- en dataverkeer verloopt via een satelliet, omdat mobiele zendmasten niet zo ver op zee kunnen reiken. En verbindingen via de satelliet zijn duur: als u op een schip zit en u bent buiten bereik van een zendmast, dan krijgt u automatisch een sms-bericht van uw provider, doorgaans in de trand van 'Welkom in geografische zone 4' of 'Non-geographical zone'. De kosten zijn dan extreem hoog, bijvoorbeeld bellen en gebeld worden voor zo'n 2 euro per minuut, 50 cent per sms-bericht en 5 euro per MB. 

©CIDimport

Groot Brittannië

Binnen Groot Brittannië gaat bellen en internetten vooralsnog gewoon vanuit je bestaande bunde. Omdat ten tijde van schrijven de Brexit weliswaar in gang is gezet, maar nog niet is voltooid, blijft dat nog zo'n twee jaar zo. Maar op 29 maart 2019 moet Groot Brittannië helemaal zijn uitgetreden uit de EU, en het is nog niet bekend wat dat betekent voor de roaming-tarieven. De kans is groot dat er wel kosten in rekening worden gebracht, maar hoeveel is nog niet bekend. 

 

▼ Volgende artikel
Nieuw van Sony:  WH-1000XM6 met verbeterde noise cancelling en duidelijker geluid
© Sony | Christopher Collie
Huis

Nieuw van Sony: WH-1000XM6 met verbeterde noise cancelling en duidelijker geluid

Sony introduceert de WH-1000XM6, de nieuwste draadloze koptelefoon in de bekende 1000X-serie. Het model bouwt voort op zijn voorganger met nog betere ruisonderdrukking, helderdere gesprekskwaliteit en meer comfort. De koptelefoon is vanaf mei verkrijgbaar voor 450 euro.

Noise cancelling met twaalf microfoons

De WH-1000XM6 gebruikt een nieuwe processor die de ruisonderdrukking in realtime aanpast. De koptelefoon beschikt over twaalf microfoons – vier keer zoveel als bij de WH-1000XM5 – en detecteert storende geluiden nauwkeuriger. De adaptieve algoritmes passen zich automatisch aan op basis van je omgeving en de luchtdruk.

Verbeterd draagcomfort en opvouwbaar ontwerp

Sony heeft het ontwerp aangepast met een bredere hoofdband en zachtere oorkussens van veganistisch leer. De pasvorm is ontworpen voor langdurig gebruik, zonder druk op het hoofd. Het opvouwbare frame is verstevigd met metaal en de case heeft nu een magnetische sluiting.

©Sony

Audio in studiokwaliteit

De nieuwe driverunit zorgt voor meer detail en helderheid. Dankzij ondersteuning voor LDAC en High-Resolution Audio Wireless levert de koptelefoon ook draadloos hoge geluidskwaliteit. Met DSEE Extreme worden gecomprimeerde audiobestanden in realtime opgewaardeerd. Voor ruimtelijk geluid is er ondersteuning voor 360 Reality Audio, inclusief een upmix-functie voor films.

Helder bellen met AI-gestuurde microfoons

Voor telefoongesprekken gebruikt de WH-1000XM6 zes beamforming-microfoons die achtergrondgeluid actief onderdrukken en je stem isoleren. Daardoor blijf je goed verstaanbaar, ook in rumoerige omgevingen.

©Sony

Slimme functies en snelladen

De koptelefoon ondersteunt multipoint-connectiviteit, LE Audio en schakelt automatisch tussen apparaten. Via de Sound Connect-app pas je het geluid aan, stel je equalizers in of gebruik je functies zoals Quick Access en Scene-based Listening. Opladen gaat snel: drie minuten laden is goed voor drie uur luisteren.

Prijs en beschikbaarheid

De Sony WH-1000XM6 is beschikbaar in drie kleuren: Black, Platinum Silver en Midnight Blue. De adviesprijs bedraagt 450 euro.

▼ Volgende artikel
Waar voor je geld: 5 waterdichte smartwatches met GPS-functie
Gezond leven

Waar voor je geld: 5 waterdichte smartwatches met GPS-functie

Bij ID.nl zijn we dol op kwaliteitsproducten waar je niet de hoofdprijs voor betaalt. Daarom speuren we een paar keer per week binnen een bepaald thema naar zulke deals. Wanneer je met een smartwatch je gezondheid in de gaten wilt houden en bijvoorbeeld tijdens activiteiten je hartslag wilt meten, is het handig als zo'n slim horloge ook waterdicht is. En met een GPS-functie kun je ook goed bijhouden welke afstand je hebt afgelegd.

Een smartwatch is meer dan alleen een horloge: het is een slimme assistent om je pols. Met een smartwatch kun je eenvoudig meldingen van je smartphone ontvangen, zoals berichten, oproepen en agenda-afspraken. Veel modellen bieden daarnaast functies zoals stappentellen, hartslagmeting, slaapregistratie en GPS-tracking. Dat maakt ze ideaal voor wie zijn gezondheid en activiteiten wil bijhouden. Sommige horloges ondersteunen zelfs contactloos betalen of muziekbediening, zodat je minder vaak je telefoon uit je zak hoeft te halen.

Een ander belangrijk voordeel is de waterbestendigheid, wat bij smartwatches wordt aangeduid met een zogeheten ATM-classificatie. ATM staat voor 'atmosfeer' en geeft aan hoe hoog de druk op het horloge mag zijn. Een smartwatch met 5 ATM is bijvoorbeeld bestand tegen waterdruk die overeenkomt met 50 meter diepte. Dat betekent dat je ermee kunt douchen, zwemmen of in de regen lopen, maar dat de watch niet per se geschikt is voor diepzeeduiken.

Amazfit Cheetah Square

De Amazfit Cheetah Square is een smartwatch met een rechthoekig AMOLED-scherm van 1,75 inch. Het model biedt uitgebreide sportondersteuning met meer dan 150 modi en beschikt over dual-band GPS voor nauwkeurige plaatsbepaling. Daarnaast zijn er sensoren voor hartslag, SpO₂ (het percentage zuurstof in je bloed dat via een saturatiemeter wordt gemeten, en aangeeft hoeveel van je rode bloedcellen verzadigd zijn met zuurstof), slaap en stress. De behuizing is lichtgewicht en de horlogeband is van siliconen. De waterdichtheid van 5 ATM maakt hem geschikt voor gebruik in het water. De batterijduur varieert afhankelijk van het gebruik, met tot 8 dagen bij gemiddeld gebruik en tot 28 uur met GPS ingeschakeld.

🚿 Waterdichtheid: 5 ATM
🔋 Typische gebruiksduur
: Tot 8 dagen
📱 Schermdiagonaal
: 1,75 inch

Huawei Watch Fit 2

De Huawei Watch Fit 2 is een relatief compacte smartwatch met een AMOLED-display van 1,74 inch. Het model ondersteunt verschillende trainingsmodi en beschikt over sensoren voor onder andere hartslag, SpO₂ en slaapmonitoring. Hoewel deze watch geen ingebouwde GPS heeft, maakt hij gebruik van verbonden GPS via een smartphone. De batterijduur is met maximaal 10 dagen redelijk lang. De smartwatch is waterbestendig tot 5 ATM en is beschikbaar in verschillende edities en kleuren.

🚿 Waterdichtheid: 5 ATM
🔋 Typische gebruiksduur
: Tot 10 dagen
📱 Schermdiagonaal
: 1,74 inch

Fitbit Sense 2

De Fitbit Sense 2 biedt een combinatie van gezondheidsmetingen, zoals een ECG-app, cEDA-sensor voor stressdetectie en SpO₂-metingen. Het horloge is uitgerust met een 1,58 inch AMOLED-scherm en een ingebouwde GPS. De batterij gaat bij normaal gebruik ongeveer 6 dagen mee. Daarnaast is de Sense 2 waterbestendig tot 50 meter (5 ATM). Het model ondersteunt contactloze betalingen via Fitbit Pay, maar mist functies zoals muziekopslag of volledige ondersteuning voor apps van derden.

🚿 Waterdichtheid: 5 ATM
🔋 Typische gebruiksduur
: Tot 6 dagen
📱 Schermdiagonaal
: 1,58 inch

Garmin Venu 2

De Garmin Venu 2 heeft een 1,3 inch AMOLED-display en legt de nadruk op gezondheid en sport. De smartwatch beschikt over onder meer hartslagmeting, ademhalingsregistratie, Body Battery, stressmeting en Pulse Ox. GPS is ingebouwd, en de batterij gaat tot 11 dagen mee in smartwatch-modus. Bij gebruik van GPS en muziek is dit korter. Het horloge is waterdicht tot 5 ATM, wat standaard is voor dit soort toepassingen.

🚿 Waterdichtheid: 5 ATM
🔋 Typische gebruiksduur
: Tot 11 dagen
📱 Schermdiagonaal
: 1,3 inch

OnePlus Watch 2

De OnePlus Watch 2 draait op Wear OS 4 en gebruikt een dubbele chipsetstructuur om prestaties en batterijduur te balanceren. Met een 1,43 inch AMOLED-scherm, ondersteuning voor dual-band GPS, en sensoren voor hartslag en slaap is hij geschikt voor dagelijks gebruik. De batterijduur is echter niet heel lang, maar het horloge is wel IP68-gecertificeerd en bestand tegen waterdruk tot 5 ATM.

🚿 Waterdichtheid: IP68 / 5 ATM
🔋 Typische gebruiksduur
: Tot 100 uur
📱 Schermdiagonaal
: 1,43 inch