Review Oppo Reno 11 F – Niet slecht, maar ook niet meer dan dat

© Wesley Akkerman

Review Oppo Reno 11 F – Niet slecht, maar ook niet meer dan dat

Geplaatst: 5 mei 2024 - 12:44

Wesley Akkerman

Met de Oppo Reno 11 F hoopt het Chinese merk een frisse doorstart te maken in Europa. Door een patentenstrijd met Nokia en bijbehorende rechtszaken kwamen er minder toestellen van dit merk naar de Europese Unie. Maar aan die periode komt nu een einde.

7,0

Oppo Reno 11 F

Pluspunten

Prachtig scherm

Degelijke hoofdcamera

Voortreffelijke accuduur

Veel opslagruimte

Minpunten

Andere cameralenzen

Softwarebeleid

Veel vooraf geïnstalleerde apps

Geen unieke kwaliteiten

Conclusie

Onderaan de streep doet de Oppo Reno 11 F een hoop dingen goed. Het toestel heeft veel opslagruimte, een capabele processor, een prachtig display, een redelijke hoofdcamera en een ontzettend goede batterijduur. Maar daar tegenover staan twee haast overbodige cameralenzen, softwaresupport die beter kan, veel vooraf geïnstalleerde apps en ondanks alles toch een moeilijk verkoopverhaal. Want met de Pixel 7a (en ook 8a) krijg je een veel betere camera-ervaring, terwijl bijvoorbeeld de Poco X6 qua gameprestaties de betere keuze is. Echt tegenvallen doet de Oppo Reno 11 F ook weer niet, maar opvallen is weer een tweede. Het toestel is simpelweg ‘niet slecht’. ...
Lees meer

De zaak tussen Oppo en Nokia is beslecht met een deal waarvan de voorwaarden niet bekend zijn. Het Chinese merk zou zonder toestemming 5G-patenten van Nokia gebruikt hebben, met alle gevolgen van dien. In de afgelopen maanden kwamen er daardoor minder toestellen uit van deze fabrikant. Je zou de Reno 11 F dus kunnen zien als het begin van een nieuwe lichting smartphones voor het Europese continent. Het betreft een budgettoestel met een adviesprijs van 449 euro. Voor dat bedrag krijg je 256 GB aan opslagruimte en 8 GB aan werkgeheugen.

Binnen de opvallend groene behuizing, die het toestel een duurdere uitstraling geeft, treffen we de Mediatek Dimensity 7050-processor aan. Dit is niet de krachtigste processor, maar gezien de prijs kunnen we dat verwachten. Qua kracht, snelheid en energiegebruik zit deze cpu ergens in tussen het kunnen van de Snapdragon 695 en Snapdragon 778G (allebei uit 2021). De 7050 is nog niet zo heel oud, aangezien die een jaar geleden uitkwam. De processor is redelijk energiezuinig en capabel, en kan prima dienstdoen als dagelijkse alleskunner.

Review Oppo Reno 11 F – Niet slecht, maar ook niet meer dan dat-IaFOZpUbQJmeFZGl0RZHjg

© Wesley Akkerman

Niet bedrogen uitkomen

Vanzelfsprekend is het zo dat je je verwachtingen een beetje moet bijstellen bij een budgettoestel. De Oppo Reno 11 F vertoont af en toe wat vertragingen in animaties en het opstarten van apps, maar we hebben hem nooit betrapt op een harde vastloper. Je kunt er ook redelijk op gamen, maar sommige games schalen dan wel terug in grafische pracht. Ook kom je hier en daar wat gestotter tegen. Maar daar is prima mee te leven wanneer je zoals gezegd niet de hoogste verwachtingen hebt. Belangrijker is wellicht dat het toestel niet ontzettend heet wordt; de hitte-afvoer is dus goed geregeld.

Dat de processor wat tegenvalt is zonde als we kijken naar het scherm. Dit is een 6,7 inch amoled-display met een verversingssnelheid van 120 hertz. Prima voor het scrollen natuurlijk, maar games kunnen er niet optimaal gebruik van maken. De maximale helderheid bedraagt 1.100 nits, waardoor je in een lichte omgeving vrijwel altijd goed kunt zien of lezen wat je wilt. Als je graag content van streamingdiensten op je smartphone kijkt, dan ben je bij de Oppo Reno 11 F aan het goede adres: kleuren ogen diep en geaccentueerd. Het scherm heeft een mooi contrast.

Review Oppo Reno 11 F – Niet slecht, maar ook niet meer dan dat-WRdqMjJvSZuvSP-ugwEfSQ

© Wesley Akkerman

Review Oppo Reno 11 F – Niet slecht, maar ook niet meer dan dat-PJMJ-cJDTT-Xr3FETXvluA

© Wesley Akkerman

Review Oppo Reno 11 F – Niet slecht, maar ook niet meer dan dat-XW2bYzJATXOLqChqXtbFOg

© Wesley Akkerman

Inclusief screenprotector

Helaas heeft het toestel niet de juiste certificaten om alle content (van bijvoorbeeld Netflix) in high dynamic range te weergeven. Maar als er video’s in HDR10+ aangeboden worden, dan kun je ze prettig op de Reno 11 F bekijken. YouTube-video’s in HDR werken ook gelukkig. Wat verder fijn is aan het scherm: er zit standaard een protector op. Daar hoef je dus zelf niet mee te rommelen. Met een resolutie van 1.080 bij 2.412 pixels krijg je tot slot toegang tot een haarscherp beeld, waarbij het gros van details in foto’s en video’s gelukkig behouden blijft.

Zoals gezegd beschikt de Oppo Reno 11 F over een energiezuinige processor. Die wordt vergezeld door een accu met een vermogen van 5.000 mAh, waardoor je zeker weet dat je hier anderhalve dag mee kunt doen. In sommige gevallen (als je bijvoorbeeld niet vaak gamet of belt) kun je de twee dagen aantikken. Opladen kan met een maximale snelheid van 67 watt, maar dan moet je daar wel de juiste oplader voor kopen. Die zit niet standaard in de doos. In principe werkt elke usb-c-oplader op het apparaat, maar dan is de oplaadsnelheid waarschijnlijk lager.

Review Oppo Reno 11 F – Niet slecht, maar ook niet meer dan dat-cWWrrGgpTVaMVRpswC1hCQ

© Wesley Akkerman

Review Oppo Reno 11 F – Niet slecht, maar ook niet meer dan dat-HVUARB3mTs63KsyHdh6N3Q

© Wesley Akkerman

Review Oppo Reno 11 F – Niet slecht, maar ook niet meer dan dat-K43EZNDbQk2aKGtxEfct9w

© Wesley Akkerman

Redelijke foto’s, maar…

Achterop treffen we drie lenzen aan. Dit is een hoofdlens van 64 megapixel, een groothoeklens van acht megapixel en een macrolens van twee megapixel. Voorop zit tot slot nog een selfiecamera van maar liefst 32 megapixel. De hoofdcamera presteert redelijk goed. Over het algemeen komen beelden zowel natuurlijk als kleurrijk over; op met name sociale media ogen ze perfect. Maar wanneer je iets meer van het toestel vraagt, of merkt dat de natuurlijke lichttoevoer afneemt, dan krijgt de kwaliteit al snel een klap. Twee keer inzoomen is eigenlijk het beeld een keer croppen.

En dat betekent dat de foto’s al snel een laag met ruis over zich heen krijgen. Datzelfde geldt wanneer je foto’s maakt in het donker of donkere omgevingen, maar met de toegewijde nachtmodus kun je een deel van de problemen ondervangen. Voor alle camera’s geldt dat wanneer je het materiaal overzet op een computer, de beelden al snel wat flets en levenloos ogen. De kleuren poppen niet van het scherm en alles oogt wat plat. De selfiecamera legt daarentegen gelukkig wel veel kleur, detail en ook persoonlijkheid vast. Het is maar net wat je belangrijk vindt.

Review Oppo Reno 11 F – Niet slecht, maar ook niet meer dan dat-amysFbv-RBOm6uw9xf4apA

© Wesley Akkerman

0,5x

Review Oppo Reno 11 F – Niet slecht, maar ook niet meer dan dat-Z-F0tvnPSnGaWUYwKQ877Q

© Wesley Akkerman

1x

Review Oppo Reno 11 F – Niet slecht, maar ook niet meer dan dat-KOOIE9IBT1yU4rSv6TEEKw

© Wesley Akkerman

2x

Veel vooraf geïnstalleerde apps

Hoewel het positief is dat de Oppo Reno 11 F direct met Android 14 geleverd wordt en je dus als gebruiker niet eerst op een update hoeft te wachten, houden de positieve berichten daar al snel bij op. De gemiddelde Oppo-gebruiker weet inmiddels van ColorOS af en dat Android er anders uitziet dan op andere toestellen. De software heeft veel weg van iOS. Nieuwe gebruikers moeten daardoor waarschijnlijk even wennen aan de indeling. Verder is drie jaar aan Android-upgrades begrijpelijk, gezien de prijs, maar ook nog steeds als jammer te bestempelen.

Tijdens een persevenement in Rotterdam, voor de lancering, hebben we gevraagd waarom Oppo zijn goedkopere toestellen niet gewoon wat langer ondersteunt – aangezien de upgrades toch wel voorbereid worden voor het complete assortiment. Maar dat kost te veel geld en tijd. En toegegeven, drie jaar is al een jaar langer dan gemiddeld voor budgetapparaten. Verder kun je rekenen op vier jaar aan beveiligingsupdates én een sloot aan vooraf geïnstalleerde applicaties. Oppo heeft hier echt de sluisdeuren opengegooid, waardoor je veel apps zult moeten verwijderen.  

Review Oppo Reno 11 F – Niet slecht, maar ook niet meer dan dat-CIX_v2P9Rw6jyNgJ_V1ufw

© Wesley Akkerman

Portretmodus.

Review Oppo Reno 11 F – Niet slecht, maar ook niet meer dan dat-eFgab4LdSxuR9BiJdD-blw

© Wesley Akkerman

1x

Review Oppo Reno 11 F – Niet slecht, maar ook niet meer dan dat-Q4f42-uiTuKQlQbUf2pvXQ

© Wesley Akkerman

1x

Oppo Reno 11 F kopen?

Onderaan de streep doet de Oppo Reno 11 F een hoop dingen goed. Het toestel heeft veel opslagruimte, een capabele processor, een prachtig display, een redelijke hoofdcamera en een ontzettend goede batterijduur. Maar daar tegenover staan twee haast overbodige cameralenzen, softwaresupport die beter kan, veel vooraf geïnstalleerde apps en ondanks alles toch een moeilijk verkoopverhaal. Want met de Pixel 7a (en ook 8a) krijg je een veel betere camera-ervaring, terwijl bijvoorbeeld de Poco X6 qua gameprestaties de betere keuze is. Echt tegenvallen doet de Oppo Reno 11 F ook weer niet, maar opvallen is weer een tweede. Het toestel is simpelweg ‘niet slecht’.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten