ID.nl logo
Review Oppo Reno 11 F – Niet slecht, maar ook niet meer dan dat
© Wesley Akkerman
Huis

Review Oppo Reno 11 F – Niet slecht, maar ook niet meer dan dat

Met de Oppo Reno 11 F hoopt het Chinese merk een frisse doorstart te maken in Europa. Door een patentenstrijd met Nokia en bijbehorende rechtszaken kwamen er minder toestellen van dit merk naar de Europese Unie. Maar aan die periode komt nu een einde.

Goed
Conclusie

Onderaan de streep doet de Oppo Reno 11 F een hoop dingen goed. Het toestel heeft veel opslagruimte, een capabele processor, een prachtig display, een redelijke hoofdcamera en een ontzettend goede batterijduur. Maar daar tegenover staan twee haast overbodige cameralenzen, softwaresupport die beter kan, veel vooraf geïnstalleerde apps en ondanks alles toch een moeilijk verkoopverhaal. Want met de Pixel 7a (en ook 8a) krijg je een veel betere camera-ervaring, terwijl bijvoorbeeld de Poco X6 qua gameprestaties de betere keuze is. Echt tegenvallen doet de Oppo Reno 11 F ook weer niet, maar opvallen is weer een tweede. Het toestel is simpelweg ‘niet slecht’.

Plus- en minpunten
  • Prachtig scherm
  • Degelijke hoofdcamera
  • Voortreffelijke accuduur
  • Veel opslagruimte
  • Andere cameralenzen
  • Softwarebeleid
  • Veel vooraf geïnstalleerde apps
  • Geen unieke kwaliteiten

De zaak tussen Oppo en Nokia is beslecht met een deal waarvan de voorwaarden niet bekend zijn. Het Chinese merk zou zonder toestemming 5G-patenten van Nokia gebruikt hebben, met alle gevolgen van dien. In de afgelopen maanden kwamen er daardoor minder toestellen uit van deze fabrikant. Je zou de Reno 11 F dus kunnen zien als het begin van een nieuwe lichting smartphones voor het Europese continent. Het betreft een budgettoestel met een adviesprijs van 449 euro. Voor dat bedrag krijg je 256 GB aan opslagruimte en 8 GB aan werkgeheugen.

Binnen de opvallend groene behuizing, die het toestel een duurdere uitstraling geeft, treffen we de Mediatek Dimensity 7050-processor aan. Dit is niet de krachtigste processor, maar gezien de prijs kunnen we dat verwachten. Qua kracht, snelheid en energiegebruik zit deze cpu ergens in tussen het kunnen van de Snapdragon 695 en Snapdragon 778G (allebei uit 2021). De 7050 is nog niet zo heel oud, aangezien die een jaar geleden uitkwam. De processor is redelijk energiezuinig en capabel, en kan prima dienstdoen als dagelijkse alleskunner.

©Wesley Akkerman

Niet bedrogen uitkomen

Vanzelfsprekend is het zo dat je je verwachtingen een beetje moet bijstellen bij een budgettoestel. De Oppo Reno 11 F vertoont af en toe wat vertragingen in animaties en het opstarten van apps, maar we hebben hem nooit betrapt op een harde vastloper. Je kunt er ook redelijk op gamen, maar sommige games schalen dan wel terug in grafische pracht. Ook kom je hier en daar wat gestotter tegen. Maar daar is prima mee te leven wanneer je zoals gezegd niet de hoogste verwachtingen hebt. Belangrijker is wellicht dat het toestel niet ontzettend heet wordt; de hitte-afvoer is dus goed geregeld.

Dat de processor wat tegenvalt is zonde als we kijken naar het scherm. Dit is een 6,7 inch amoled-display met een verversingssnelheid van 120 hertz. Prima voor het scrollen natuurlijk, maar games kunnen er niet optimaal gebruik van maken. De maximale helderheid bedraagt 1.100 nits, waardoor je in een lichte omgeving vrijwel altijd goed kunt zien of lezen wat je wilt. Als je graag content van streamingdiensten op je smartphone kijkt, dan ben je bij de Oppo Reno 11 F aan het goede adres: kleuren ogen diep en geaccentueerd. Het scherm heeft een mooi contrast.

©Wesley Akkerman

©Wesley Akkerman

©Wesley Akkerman

Inclusief screenprotector

Helaas heeft het toestel niet de juiste certificaten om alle content (van bijvoorbeeld Netflix) in high dynamic range te weergeven. Maar als er video’s in HDR10+ aangeboden worden, dan kun je ze prettig op de Reno 11 F bekijken. YouTube-video’s in HDR werken ook gelukkig. Wat verder fijn is aan het scherm: er zit standaard een protector op. Daar hoef je dus zelf niet mee te rommelen. Met een resolutie van 1.080 bij 2.412 pixels krijg je tot slot toegang tot een haarscherp beeld, waarbij het gros van details in foto’s en video’s gelukkig behouden blijft.

Zoals gezegd beschikt de Oppo Reno 11 F over een energiezuinige processor. Die wordt vergezeld door een accu met een vermogen van 5.000 mAh, waardoor je zeker weet dat je hier anderhalve dag mee kunt doen. In sommige gevallen (als je bijvoorbeeld niet vaak gamet of belt) kun je de twee dagen aantikken. Opladen kan met een maximale snelheid van 67 watt, maar dan moet je daar wel de juiste oplader voor kopen. Die zit niet standaard in de doos. In principe werkt elke usb-c-oplader op het apparaat, maar dan is de oplaadsnelheid waarschijnlijk lager.

©Wesley Akkerman

©Wesley Akkerman

©Wesley Akkerman

Redelijke foto’s, maar…

Achterop treffen we drie lenzen aan. Dit is een hoofdlens van 64 megapixel, een groothoeklens van acht megapixel en een macrolens van twee megapixel. Voorop zit tot slot nog een selfiecamera van maar liefst 32 megapixel. De hoofdcamera presteert redelijk goed. Over het algemeen komen beelden zowel natuurlijk als kleurrijk over; op met name sociale media ogen ze perfect. Maar wanneer je iets meer van het toestel vraagt, of merkt dat de natuurlijke lichttoevoer afneemt, dan krijgt de kwaliteit al snel een klap. Twee keer inzoomen is eigenlijk het beeld een keer croppen.

En dat betekent dat de foto’s al snel een laag met ruis over zich heen krijgen. Datzelfde geldt wanneer je foto’s maakt in het donker of donkere omgevingen, maar met de toegewijde nachtmodus kun je een deel van de problemen ondervangen. Voor alle camera’s geldt dat wanneer je het materiaal overzet op een computer, de beelden al snel wat flets en levenloos ogen. De kleuren poppen niet van het scherm en alles oogt wat plat. De selfiecamera legt daarentegen gelukkig wel veel kleur, detail en ook persoonlijkheid vast. Het is maar net wat je belangrijk vindt.

©Wesley Akkerman

0,5x

©Wesley Akkerman

1x

©Wesley Akkerman

2x

Veel vooraf geïnstalleerde apps

Hoewel het positief is dat de Oppo Reno 11 F direct met Android 14 geleverd wordt en je dus als gebruiker niet eerst op een update hoeft te wachten, houden de positieve berichten daar al snel bij op. De gemiddelde Oppo-gebruiker weet inmiddels van ColorOS af en dat Android er anders uitziet dan op andere toestellen. De software heeft veel weg van iOS. Nieuwe gebruikers moeten daardoor waarschijnlijk even wennen aan de indeling. Verder is drie jaar aan Android-upgrades begrijpelijk, gezien de prijs, maar ook nog steeds als jammer te bestempelen.

Tijdens een persevenement in Rotterdam, voor de lancering, hebben we gevraagd waarom Oppo zijn goedkopere toestellen niet gewoon wat langer ondersteunt – aangezien de upgrades toch wel voorbereid worden voor het complete assortiment. Maar dat kost te veel geld en tijd. En toegegeven, drie jaar is al een jaar langer dan gemiddeld voor budgetapparaten. Verder kun je rekenen op vier jaar aan beveiligingsupdates én een sloot aan vooraf geïnstalleerde applicaties. Oppo heeft hier echt de sluisdeuren opengegooid, waardoor je veel apps zult moeten verwijderen.  

©Wesley Akkerman

Portretmodus.

©Wesley Akkerman

1x

©Wesley Akkerman

1x

Oppo Reno 11 F kopen?

Onderaan de streep doet de Oppo Reno 11 F een hoop dingen goed. Het toestel heeft veel opslagruimte, een capabele processor, een prachtig display, een redelijke hoofdcamera en een ontzettend goede batterijduur. Maar daar tegenover staan twee haast overbodige cameralenzen, softwaresupport die beter kan, veel vooraf geïnstalleerde apps en ondanks alles toch een moeilijk verkoopverhaal. Want met de Pixel 7a (en ook 8a) krijg je een veel betere camera-ervaring, terwijl bijvoorbeeld de Poco X6 qua gameprestaties de betere keuze is. Echt tegenvallen doet de Oppo Reno 11 F ook weer niet, maar opvallen is weer een tweede. Het toestel is simpelweg ‘niet slecht’.

▼ Volgende artikel
Waar voor je geld: 5 betaalbare compacte printers voor thuis
© Daniel Krasoń
Huis

Waar voor je geld: 5 betaalbare compacte printers voor thuis

Bij ID.nl zijn we dol op kwaliteitsproducten waar je niet de hoofdprijs voor betaalt. Een paar keer per week speuren we binnen een bepaald thema naar zulke deals. Zoek je een kleine printer die je makkelijk in een kast of op het hoekje van je bureau kwijt kunt? Vandaag hebben we vijf interessante modellen voor je gespot.

HP Deskjet 4120e

Enkele webshops verkopen de HP Deskjet 4120e momenteel voor een prikkie. Ondanks de nogal lage aanschafprijs kun je met dit all-in-one-model printen, scannen en kopiëren. Verrassend genoeg ondersteunt het apparaat automatische documentinvoer. Met deze functie scan of kopieer je in rap tempo een stapeltje A4'tjes. Plaat hiervoor maximaal 35 vellen in de houder bovenop de behuizing. De maximale printresolutie bedraagt 4800 × 1200 dpi.

Met behulp van de HP Smart-app op je smartphone krijg je de Deskjet 4120e snel aan de praat. Je verbindt de printer met het draadloze thuisnetwerk, waarna je vanaf elke pc, laptop, smartphone en tablet kunt afdrukken. Voor mobiel gebruik is de ondersteuning voor AirPrint en Mopria gunstig. Hierdoor herkennen de mobiele besturingssystemen iOS, iPadOS en Android de printer direct in je netwerk. Overigens verbind je de Deskjet 4120e ook gewoon via een usb-kabel met een computer. Bovendien is er een bluetooth-ontvanger ingebouwd. In deze printer gaan twee cartridges.

Epson Expression Home XP-3205

De bescheiden behuizing van de prijsvriendelijke Epson Expression Home XP-3205 meet slechts 37,5 × 17 × 30 centimeter. Hierdoor kun je hem makkelijk in een kast kwijt. Ondanks de geringe omvang kan deze all-in-one-printer automatisch dubbelzijdig afdrukken. Het handmatig omdraaien van A4'tjes is dus verleden tijd. Hoewel je voor de Expression Home XP-3205 beslist niet de hoofdprijs betaalt, heeft het afdruksysteem plek voor vier cartridges. Als er een kleur op is, hoef je dus alleen het bewuste inktpatroon te vervangen. Vergeleken met een driekleuren-cartridge verspil je zo minder inkt.

Je verbindt de printer eenvoudig met wifi, zodat je vanaf meerdere apparaten kunt afdrukken. De behuizing heeft ook een usb-poort voor een rechtstreekse verbinding met een computer. Een pluspunt is de respectabele printresolutie van 5760 × 1440 dpi. Dit model leent zich dan ook prima voor het afdrukken van fraaie foto's. De voorzijde is voorzien van een klein display en enkele druktoetsen. Je kunt voor de bediening ook de bijbehorende software op een computer of de Epson Smart Panel-app op een smartphone installeren.

Canon Pixma TS5150

Deze all-in-one-printer van Canon is nog geen vijftien centimeter hoog. Verder is de behuizing 42,5 centimeter breed en 31,5 centimeter diep. Lekker compact dus! Wie geregeld lange documenten uitprint, kan de functie automatisch dubbelzijdig afdrukken ongetwijfeld waarderen. Dat scheelt flink wat papier. De Pixma TS5150 heeft twee lades die allebei goed zijn voor een capaciteit van honderd A4'tjes. Je plaatst in de achterste lade als alternatief twintig fotovellen. Een pluspunt is dat je kiekjes op een formaat van 10 × 15, 13 × 13 en 13 × 18 centimeter zonder witrand kunt afdrukken.

Zodra je de twee bijgesloten cartridges in de behuizing hebt geplaatst, print je op een maximale resolutie van 4800 × 1200 dpi. Daarnaast kun je met dit apparaat ook scannen en kopiëren. Het voorpaneel heeft voor een printer in deze prijsklasse een relatief groot display. Hierop lees je onder meer de geschatte inktniveaus af. Op het gebied van connectiviteit bevat de Pixma TS5150 een wifi-adapter en usb-uitgang. Onder de productnaam Pixma TS5151 is de printer eventueel ook in een wit jasje te koop.

Lees ook: Mobiel printen vanaf je smartphone of tablet: zo werkt het

Epson EcoTank ET-2871

Wil je een compacte printer met lage inktkosten, dan is de Epson EcoTank ET-2871 een aantrekkelijke optie. In plaats van cartridges heeft dit model vier navulbare inktreservoirs. Zodra er een kleur op is, vul je die met een speciaal flesje bij. Volgens de fabrikant is de meegeleverde flessenset goed voor een opbrengst van duizenden pagina's. Je print met de EcoTank ET-2871 dus tegen lage kosten eigen foto's. Op vellen van 10 × 15 centimeter gebeurt dat ook nog eens zonder lelijke witranden. Dankzij een behoorlijke resolutie van 5760 × 1440 dpi ogen de kiekjes scherp.

Ten opzichte van een kleine inkjetprinter met cartridges is de behuizing van dit exemplaar iets groter, namelijk 37,5 × 17,9 × 34,7 centimeter. Als je de EcoTank ET-2871 met wifi verbindt, druk je meteen vanaf Apple-apparaten af. Er is namelijk ondersteuning voor AirPrint ingebakken. Voor andere apparaten installeer je een app of programma van Epson. De voorzijde heeft een klein display en een paar druktoetsen. Je voert hierop onder meer verschillende onderhoudstaken uit.

Brother HL-L2400DWE

Wanneer je voornamelijk documenten uitprint, kun je deze scherp geprijsde laserprinter overwegen. Het formaat van 35,6 × 18,3 × 36 centimeter is voor een laserprinter erg bescheiden. Bedenk wel dat je met de Brother HL-L2400DWE alleen in zwart-wit kunt afdrukken. Vergeleken met een reguliere inkjetprinter zijn de verbruikskosten een stuk lager. De benodigde toner is inbegrepen. Een pluspunt is de ruime papierlade voor maximaal 250 A4'tjes.

De HL-L2400DWE heeft een nogal hoge afdruksnelheid van zo'n dertig pagina's per minuut. Verder kan het apparaat ook automatisch dubbelzijdig afdrukken, zodat je papier bespaart. In de behuizing zit een wifi-adapter, zodat je vanaf computers en mobiele apparaten afdruktaken kunt starten. Voor een rechtstreekse verbinding met een pc of laptop  gebruik je als alternatief de usb-poort.

▼ Volgende artikel
Review Boox Color Go 7 – Net wat te flets
© Jeroen Boer - ID.nl
Huis

Review Boox Color Go 7 – Net wat te flets

Sinds de introductie van de eerste e-readers zijn de schermen wel flink verbeterd, maar bleef één eigenschap hetzelfde: je kon alleen in grijstinten lezen. Inmiddels zijn er een aantal e-readers met een kleurenscherm te koop, zoals deze Boox Color Go 7. Hoe bevalt lezen in kleur?

Goed
Conclusie

De Boox Color Go 7 is een interessante keuze voor wie een veelzijdige e-reader zoekt en kleur belangrijk vindt. Hoewel het scherm niet perfect is, maken de snelheid, app-ondersteuning en flexibiliteit het apparaat geschikt voor gebruikers die meer willen dan alleen in zwart-wit lezen. Wie echter vooral geïnteresseerd is in normale leesboeken, kan beter kiezen voor een e-reader met een normaal e-ink-scherm met een hoger contrast.

Plus- en minpunten
  • Snelle processor
  • Fysieke bladerknoppen
  • Android-apps
  • Schermverlichting met kleurtemperatuur
  • SD-kaartslot
  • Kleurweergave
  • Relatief laag contrast
  • Fletse kleuren
  • Relatief hoge prijs

De Boox Color Go 7 maakt een goede eerste indruk. De e-reader is lekker licht, maar voelt wel stevig aan. De achterkant is voorzien van een ruwe afwerking waardoor je de e-reader goed kunt vasthouden. Om het scherm te beschermen, zouden we je wel aanraden om een hoesje te gebruiken. Het optionele hoesje is uitstekend ontworpen en maakt gebruik van magnetisme voor de bevestiging.

©Jeroen Boer - ID.nl

De Boox Color Go 7 valt op door het kleurenscherm.

Op de zijkant vind je een usb-c-poort die wordt gebruikt voor laden en het aansluiten op de computer. Ook vind je op de zijkant een kaartslot voor een microSD-kaartje. De Boox draait op een Snapdragon 680-processor. Deze chip is bedoeld voor budgetsmartphones, maar is voor e-readerbegrippen behoorlijk krachtig. De e-reader is dan ook vlot in gebruik en opent apps snel genoeg.

©Jeroen Boer - ID.nl

Op de zijkant vind je een usb-c-poort en het SD-kaartslot.

Boox heeft de Color Go 7 zoals vrijwel iedere moderne e-reader voorzien van een aanraakscherm dat prima werkt. Daarnaast zijn er twee bladerknoppen in de schermrand verwerkt. Dat vinden we erg prettig, maar het zou nog fijner zijn als het geheel wat groter was uitgevoerd. De knoppen zijn nu relatief klein en zitten dicht bij elkaar. Je hebt geen account nodig om het apparaat in gebruik te nemen. Je kunt wel een ONYX-account aanmaken voor bijvoorbeeld Boox' cloudopslag. Om alle mogelijkheden van Android te gebruiken, moet je in Android wel inloggen met je Google-account.

©Jeroen Boer - ID.nl

De achterkant is voorzien van een ruwe afwerking.

E-ink met kleur

De Boox Color Go 7 maakt gebruik van E Inks Kaleido-scherm dat een regulier e-ink-scherm combineert met een kleurenfilter waardoor het scherm 4096 kleuren toont. Het grote voordeel hiervan is een kleurenscherm met de sterke punten van een e-ink-scherm. Toch heeft de kleurenvariant wat nadelen ten opzichte van een normaal e-ink-scherm. Zo zie je als je goed kijkt de kleurlagen altijd zitten in de vorm van een heel licht patroon over het beeld heen, ook wel een 'screendoor-effect' genoemd. Daardoor is het scherm wat donkerder dan een normaal e-ink-scherm, ook als je gewoon in zwart-wit leest. Je kunt op zich prima een boek lezen, maar een normale e-reader oogt beter. Je kunt veel van die nadelen wegnemen door de achtergrondverlichting in te schakelen; daarmee wordt het contrast beter. De verlichting is net als op andere duurdere e-readers instelbaar qua kleurtemperatuur zodat je het scherm 's avonds geler kunt maken.

©Jeroen Boer - ID.nl

Over het beeld zie je een patroon. Klik voor een grotere afbeelding, waarop dat nog beter te zien is.

Het scherm kan slechts 4096 kleuren tonen en die kleuren zijn flets vergeleken met een normaal scherm. Het geeft een beetje een retro futuristisch gevoel. In boeken met veel illustraties geeft het wel echt een meerwaarde. Normale stripboeken zijn, afhankelijk van het kleurgebruik, soms niet echt lekker te lezen en worden al snel priegelig zonder in te zoomen. In de instellingen kun je in E-Ink Centrum de manier waarop het scherm het beeld opbouwt veranderen, waardoor de kleuren in sommige apps echt veel beter worden. We raden je aan om per app te proberen welke instelling het fijnste beeld geeft.

©Jeroen Boer - ID.nl

Het kleurenscherm heeft vooral een toegevoegde waarde bij boeken met illustraties.

Beveiligde boeken

In het menu vind je een boekwinkel, maar daar moet je je niet teveel van voorstellen. Het gaat om gratis oude rechtenvrije boeken die je op diverse plekken kunt downloaden. Boox heeft dus geen boekwinkel waar je de huidige bestsellers kunt kopen. De Boox ondersteunt epub en werd op onze pc keurig herkend door Calibre. Je kunt epubs en veel andere formaten dus zonder problemen lezen en de ingebouwde leesapp is uitstekend. De Boox kan alleen niet omgaan met Adobe DRM dat soms nog door boekwinkels wordt gebruikt. Daar moet je dus goed op letten als je een boek aanschaft.

Er is echter een andere manier om beveiligde boeken te lezen: door het installeren van extra leesapps. De Boox draait op Android en is voorzien van de Google Play Store. Niet iedere Android-app is even geschikt voor een e-ink-scherm, maar voor leesapps is het apparaat perfect. Zo hebben we zelf een collectie Kindle-boeken die prima te lezen zijn na het installeren van de Kindle-apps. Door in die app de animaties uit te schakelen en de optie 'Volumeknoppen voor bladeren' in te schakelen, kun je Kindle-boeken comfortabel lezen.

©Jeroen Boer - ID.nl

De e-reader bevat de Google Play Store.

Andere Android-apps

Je vind vrijwel alle Android-apps in de Play Store, maar niet alles werkt goed met een e-ink-scherm. Sommige lichtere UI-elementen in Android-apps zijn bijvoorbeeld niet goed te zien. Voor video's in bijvoorbeeld YouTube is het scherm uiteraard niet echt geschikt, al viel het ons mee hoe vloeiend de beelden getoond worden. Het is echt het gebrek aan kleuren dat video niet goed bruikbaar maakt. Boox heeft de Color Go 7 van een luidspreker voorzien, dus er komt gewoon geluid uit als je een video kijkt. Die speaker is natuurlijk meer bedoeld voor het luisteren naar luisterboeken. Het aansluiten van een hoofdtelefoon kun je via bluetooth doen. We konden zelfs een bluetoothmuis en toetsenbord koppelen, dus Boox heeft Android behoorlijk open gehouden.

Conclusie

E-readers met kleur zijn een interessante ontwikkeling, maar de Boox Color Go 7 is het helaas nog niet overtuigend genoeg om zonder meer aan te raden als e-reader voor iedereen. Het is wel een interessante keuze voor wie een veelzijdige e-reader zoekt en kleur belangrijk vindt. Hoewel het scherm niet perfect is, maken de snelheid, app-ondersteuning en flexibiliteit het apparaat geschikt voor gebruikers die meer willen dan alleen in zwart-wit lezen. Wie echter vooral geïnteresseerd is in normale leesboeken, kan beter kiezen voor een e-reader met een normaal e-ink-scherm met een hoger contrast. Die modellen bieden voor normale boeken een beter beeld en zijn een stuk goedkoper.