ID.nl logo
Review: iPhone 6 Plus, groot en goed
© CIDimport
Huis

Review: iPhone 6 Plus, groot en goed

Eigenlijk kun je nooit iets goeds schrijven over een iPhone. Als je het een goed apparaat vindt, dan ben je een Apple-fanboy, maar vind je het niks, dan ben je een Android-fan die Apple per definitie niet kan waarderen. Het is daarom een herculiaanse opgave om een gedegen review te schrijven over de iPhone 6 Plus, maar laten we toch een poging wagen: de iPhone 6 Plus is een toptoestel, mits je de grote maat kunt waarderen en je de beperkingen van iOS geen probleem vindt.

De iPhone 6 Plus is het grotere broertje van de 'normale' iPhone 6. Het toestel is een heel stuk groter, en dat is de meest opvallende verandering aan de iPhone. Zelfs Apple, dat jarenlang riep dat consumenten toch echt geen grote telefoons willen hebben, is gezwicht voor de populariteit die andere enorme toestellen als de Samsung Galaxy S5 of de HTC One M8.

De grootste vraag die er toe doet als je de iPhone 6 Plus wil kopen is: "Is hij niet te groot?" Die vraag is niet objectief te beantwoorden - je vindt de 6 Plus fijn of je vindt 'em niet fijn.

Om toch een poging te doen, hebben we deze slideshow gemaakt. We gingen langs de redactie, de klantenservice, de sales-afdeling en de vormgeving op om zoveel mogelijk personen te fotograferen die de iPhone vasthouden. Zo krijg je van een diverse groep van 34 mensen, zowel mannen als vrouwen, groot en klein, dik en dun, te zien hoe de iPhone 6 Plus eruit ziet in je hand.

©CIDimport

Meer dan de maat

Natuurlijk heeft de iPhone 6 Plus meer te bieden dan alleen de maat. Als we het toestel nader bestuderen, zien we een apparaat dat er wat anders uitziet dan zijn voorgangers. De iPhone 6 Plus heeft ronde hoeken, en ook de randen zijn beter afgerond. Daardoor heb je niet langer het idee dat je een blok vasthoudt, maar een stijlvol prettig toestel.
Het apparaat is afgewerkt door een sterk aluminium, en ja, dat is te buigen. Daar moet je echter veel kracht voor zetten, en na 'bendgate' kunnen we ons maar moeilijk voorstellen dat iemand echt per ongeluk zijn toestel om heeft gebogen.

De knoppen van de 6 Plus zijn anders dan de voorgangers. De belangrijkste verandering is dat de aan/uit-knop dit keer aan de zijkant van het toestel zit in plaats van bovenop. Dat is logisch vanwege de grootte, want nu is het scherm gewoon te ontgrendelen met één hand.

Ook de volumeknoppen zijn iets anders - dat zijn nu langwerpige knoppen, en ook het schuifje aan de zijkant waarmee je het volume of de schermrotatie kunt inschakelen is breder geworden. Heel spectaculair is dat niet, maar de knoppen passen zo wel wat beter bij de rest van het afgeronde design. De homeknop (met TouchID-vingerafdrukscanner) is precies hetzelfde gebleven.

Snelle processor

De processor van de iPhone 6 Plus is een stuk minder sterk dan die van de meeste Android-telefoons. De dualcore-processor heeft 'slechts' 1,4 GHz, maar dat betekent niet dat het toestel daarom langzamer is. Omdat Apple zowel de hard- als de software bouwt, werken de diverse onderdelen beter met elkaar. Daardoor heb je met de iPhone een toestel dat net zo snel is al je van Apple gewend bent - iOS loopt ook op de iPhone 6 Plus bijna zonder lag.

Wat wel een nadeel is, is het weinige werkgeheugen. Met slechts 1 GB aan RAM komt het nog steeds net te vaak voor dat apps zoals Safari niet in de achtergrond verversen, wat multitasken soms frustrerend maakt. Maar hey, dat zijn we al sinds de originele iPhone gewend.

Accu: makkelijk een dag mee

De iPhone 6 Plus heeft fysiek een grote accu van 2915mAh. Vroeger had de iPhone altijd een redelijk kleine accu, wat op zichzelf nooit erg was omdat Apple via iOS bepaalde trucjes uithaalt om de batterijduur te verdelen over verschillende processen. Omdat de iPhone 6 Plus zo'n fysiek groot apparaat is en de accu ook groter is, krijg je erg veel batterijduur uit het toestel. Tijdens gewoon dagelijks gebruik konden we er makkelijk anderhalve dag mee rondlopen, en als je het toestel niet veel gebruikt haal je er met een beetje moeite ook wel 2 dagen uit. Maar waarom zou je maar zo weinig met zo'n toestel spelen...?

Goede camera

De camera van de iPhone 6 Plus heeft een geweldige camera, beter dan die van zijn kleinere broertje. Dat komt met name door de optische stabilisator, die kleine handbewegingen tegenhoudt. Daardoor maak je in de praktijk altijd wel een duidelijke foto.

Die stabilisatie maakt het ook mogelijk om veel handmatige instellingen toe te passen. Je kunt bijvoorbeeld zelf de sluitersnelheid instellen, en daarmee ook de iso-waarde. Daardoor is de iPhone 6 Plus-camera uitermate geschikt voor in het donker.

Het aantal megapixels van de camera valt wel tegen, dat zijn er slechts 8. Maar voordat je daarover in paniek raakt, besef je dan wel dat Apple een paar handige trucjes in de camera heeft gezet om die foto's alsnog erg scherp te maken. Zo zijn de pixels wellicht groter, maar ook beter belicht. Bovendien helpt de stabilisatie van beelden om foto's alsnog scherp te maken. Al met al vallen de 8 megapixels best mee, maar je moet er geen posters van uitprinten.

Wat bovendien ook opvalt is dat de fysieke cameralens van de 6 Plus uitsteekt uit het model. Daardoor kan die makkelijk beschadigen als je 'em gewoon op z'n achterkant neerlegt, en dat is zonde. De redenatie is logisch (de optische beeldstabilisatie is nodig), maar toch voorzien we daar problemen mee in de toekomst, zeker voor mensen die niet altijd even voorzichtig met hun toestel zijn...

©CIDimport

iOS 8: goed, maar met kinderziekten

De iPhone 6 en 6 Plus zijn de eerste toestellen die in de winkel liggen met Apples nieuwe besturingssysteem iOS 8 standaard geïnstalleerd, al kun je het mobiele OS ook inmiddels op oudere iPhones en iPads zetten. iOS 8 heeft niet de uiterlijke metamorfose ondergaan als bij de overgang van 6 naar 7, maar komt met vooral nieuwe, kleine tweaks die het geheel net iets volwassener maken. Ook is het besturingssysteem wat vrijer geworden, waardoor je bijvoorbeeld je eigen toetsenbord kunt uitkiezen.

Toch heeft iOS 8 nog wat nare kinderziekten. Vooral de wifi-verbinding blijft een probleem, wat al sinds de introductie van het OS bekend is. Niet alleen is het draadloze internet traag, ook het menu waarop je het wifi inschakelt doet soms helemaal niets. In dat geval blijft de telefoon maar zoeken, ook als je het wifi-schuifje aan- en uitzet. Ook het draaien van het scherm werkt niet altijd even soepel. Wanneer je de telefoon ondersteboven uit je broekzak haalt en ontgrendelt, staan de icoontjes op hun kop. Je moet dan het scherm opnieuw aanzetten om ze om te laten draaien. Dat soort kleine, vervelende details zorgen er wel voor dat je je al snel ergert.

Buiten dat werkt iOS 8 wel erg snel, zoals je dat gewend bent van Apple. Bovendien heeft iOS nog steeds het grootste aantal beschikbare apps waardoor je je telefoon helemaal vol kunt zetten met goed afgewerkte applicaties.

Het is fijn dat Apple vooral de ontwikkelaars wat vrijer laat in hun werk, want je kunt nu bijvoorbeeld externe toetsenborden installeren. Dat is oneindig veel beter dan het toch niet heel goede standaard-toetsenbord van iOS, maar met het installeren van Swipe of Swiftkey zijn die problemen zo opgelost.

Wel merk je dat ontwikkelaars nog moeite hebben met de verschillende maten iPhones. Waar er tot voor kort nog gewoon één iPhone was, moeten app-bouwers ineens rekening houden met verschillende maten voor de iPhone 4(S), de 5(s), de 6 én de 6 Plus. Veel apps zijn daar inmiddels al op aangepast, een enkeling nog niet, en dat kan wel eens jammer zijn - zeker als je ooit al betaald hebt voor een app.

Prijs

De iPhone 6 Plus is in alle varianten 100 euro duurder dan de iPhone 6. Voor de varianten met meer geheugen dan het standaardmodel van 16 GB (64GB en 128 GB) betaal je respectievelijk 100 en 200 euro meer, waardoor de duurst mogelijke iPhone 6 Plus duizend euro kost.
 

GroottePrijs16 GB 799,-64 GB 899,-128 GB 999,-

 

 

Specificaties

 

 

Display1920 x 1080 full HD 5,5 inch - 14 centimeter 401 pixels per inch Saffierglas  Geheugen16/64/128 GB  Werkgeheugen1 GB  Camera8 megapixels 3264 x 2448 pixels Optische beeldstabilisaties Dubbel LED flits  ChipAple A8 Dualcore 1,4 GHz  Accu2915 mAh Niet vervangbaar  ExtraNFC Vingerafdrukscanner

 

Conclusie: wil je deze telefoon?

Als je van Apple houdt en iOS gewend bent, dan is de iPhone 6 Plus het beste dat je kunt kopen. Het toestel is in alle opzichten hetzelfde als de iPhone 6 (op de optische beeldstabilisatie van de camera na), en dat betekent snel en met een helder scherm.

Het enige dat je je moet afvragen is of je de maat aankunt. Is de iPhone 6 Plus niet te groot? Dat is een vraag die wij niet kunnen beantwoorden, en eentje waar je alleen het antwoord op vindt als je het fysiek geprobeerd hebt. Let erop dat je het toestel vrijwel niet met één hand kunt bedienen, en bedenk jezelf of je dat vaak doet en wilt. Maar buiten dat is de iPhone 6 Plus een toptoestel.

 

▼ Volgende artikel
Review Huawei Watch Fit 4 Pro – Smartwatch of fitnesstracker?
© Rens Blom
Gezond leven

Review Huawei Watch Fit 4 Pro – Smartwatch of fitnesstracker?

De Huawei Watch Fit 4 Pro is een nieuwe fitnesstracker. Of is het toch een smartwatch? De wearable lijkt ertussenin te zitten, wat een interessante gebruikservaring oplevert. In deze review lees je onze ervaringen met de Watch Fit 4 Pro, die een adviesprijs van 280 euro heeft.

Uitstekend
Conclusie

Met de Huawei Watch Fit 4 Pro koop je een wearable die oogt als een premium smartwatch, voorzien van een groot scherm en met een lange accuduur. De wearable werkt met Android en iOS en biedt veel functies, maar mist ook zaken die je misschien belangrijk vindt. Of de Watch Fit 4 Pro jouw ideale wearable is, hangt daarom af van je wensen. Deze fitnesstracker/smartwatch laat in ieder geval een goede indruk achter.

Plus- en minpunten
  • Luxe, licht ontwerp
  • Lange accuduur
  • Uitgebreide gezondheidsmetingen
  • Werkt met Android en iOS
  • Mist functies als contactloos betalen
  • Kan door groter scherm lomp staan om smallere pols

Goed om te weten is dat de Watch Fit 4 Pro een duurdere versie is van de tegelijk gelanceerde Watch Fit 4. Die heeft een adviesprijs van 170 euro – een wezenlijk verschil. Het prijsverschil uit zich met name in de eenvoudigere behuizing en wat minder geavanceerde sensoren om je gezondheid te meten. Waar de Watch Fit 4 een typische betaalbare fitnesstracker is, komt de Pro-versie daadwerkelijk luxer over.

©Rens Blom

We hebben de Watch Fit 4 Pro anderhalve week om de pols gehad en zijn positief verrast over het uiterlijk en draagcomfort. De wearable oogt wat oneerbiedig gezegd erg veel als de peperdure Apple Watch Ultra, maar is dunner en lichter. Dat merk je om de pols. Je overhemd of T-shirt glijdt zo over de wearable heen en ook met slapen hebben we weinig erg gehad in het feit dat we een 30 gram wegende gadget droegen. De bouwkwaliteit komt premium over en een regenbui of duik in een zwembad is geen probleem. Wij ontvingen de Watch Fit 4 Pro met zachte stoffen band, die niet irriteert. Het bandje is verwisselbaar. De kroon draait en navigeert zo door de interface.

Groot scherm

Is de Watch Fit 4 Pro een fitnesstracker? Sommige functies wijzen erop, maar fitnesstrackers staan ook bekend om hun doorgaans kleinere, smalle schermen. In deze Huawei-wearable zit echter een groot rechthoekig scherm, dat veel doet denken aan een Apple Watch. Op het grote scherm met saffierglas zie je duidelijk de tijd, meldingen van je smartphone, gezondheidsinformatie en andere gegevens. Het scherm is binnen en buiten goed afleesbaar, al kan het display onder sommige omstandigheden wel spiegelen. Dan moet je wat beter kijken of je pols wat draaien.

Onderstaande foto's laten zien wat we bedoelen. Op de ene afbeelding spiegelt het scherm nogal, waar het scherm op de andere foto wél goed afleesbaar is.

©Rens Blom

Het scherm kan spiegelen.

©Rens Blom

Je pols draaien kan het spiegelen verhelpen, waardoor het scherm erg goed afleesbaar is.

Veel functies

De Huawei Watch Fit 4 Pro heeft veel ingebouwde functies. Natuurlijk, er is keuze uit meer dan honderd wijzerplaten om geheel naar eigen smaak te zien hoe laat het is. De wearable houdt echter ook je hartslag, aantal gezette stappen, sportieve activiteiten en slaap bij (mits je de tracker 's nachts draagt). Ook kun je meldingen van je smartphone laten tonen op het wearablescherm. Je bepaalt zelf van welke apps. Antwoorden kan doorgaans niet of alleen met vooraf ingestelde reacties.

Je kunt bellen met de Watch Fit 4 Pro, mits de wearable via bluetooth verbonden is met je smartphone. Over je smartphone gesproken: dat kan een Android-toestel of Apple iPhone zijn. Huawei's wearable werkt met beide besturingssystemen. Klinkt logisch, maar sommige smartwatches van andere merken werken alleen met Android óf iOS. De Huawei-smartphoneapp die hoort bij de Watch Fit 4 Pro installeer je op een iPhone eenvoudig uit de App Store. Op een Android-toestel dien je de app via een omweg te installeren, omdat Huawei van de Amerikaanse overheid geen apps in de Google Play Store mag aanbieden. Dat is eenmalig een onhandige handeling. De smartphone-app zelf werkt naar behoren, bevat veel instellingen en toont door de Watch Fit 4 Pro verzamelde informatie op een overzichtelijke manier.

©Rens Blom

De smartphone-app geeft informatie duidelijk weer en laat je ook kiezen uit heel veel wijzerplaten.

Lange accuduur

Een sterke eigenschap van Huawei-wearables is de lange accuduur, te danken aan een energiezuinige processor en eveneens energiezuinige software. Ook de Watch Fit 4 heeft een lange adem. Wij hebben 'm na zeven dagen aan de oplader moeten leggen, wat we een hele respectabele accuduur vinden. Het doet ons ook weer denken aan wat de Watch Fit 4 Pro nu precies is. De wearable komt qua ontwerp en scherm over als een smartwatch, maar biedt de lange accuduur waar fitnesstrackers om bekendstaan.

Conclusie: Huawei Watch Fit 4 Pro kopen?

Met de Huawei Watch Fit 4 Pro koop je een wearable die oogt als een premium smartwatch, voorzien van een groot scherm en met een lange accuduur. De wearable werkt met Android en iOS en biedt veel functies, maar mist ook zaken die je misschien belangrijk vindt. Of de Watch Fit 4 Pro jouw ideale wearable is, hangt daarom af van je wensen. Deze fitnesstracker/smartwatch laat in ieder geval een goede indruk achter.

▼ Volgende artikel
🏁 F1 op je iPhone? Met de Kaarten-app zit je in Monaco op pole position
© Apple
Huis

🏁 F1 op je iPhone? Met de Kaarten-app zit je in Monaco op pole position

In aanloop naar de Grand Prix van Monaco op 25 mei heeft Apple nieuwe functies toegevoegd aan de Kaarten-app. Heb je een iPhone of iPad, dan kun je Monaco nu bekijken in 'Steden in Detail', inclusief een 3D-weergave van het Formule 1-circuit.

De nieuwe weergave toont Monaco met opvallend veel detail. Iconische plekken zoals het Casino de Monte-Carlo, het Hôtel de Paris en de F1 Paddock Club zijn volledig in 3D te zien. In de donkere modus krijg je Monaco bij maanlicht te zien. Dit kleurenschema wordt bij zonsondergang ingeschakeld.

©Apple

Ook wegbelijning, bomen, voetgangerszones en openbaar vervoer zijn tot in detail zichtbaar. Automobilisten krijgen bovendien een speciale dashboardweergave met overzicht van kruispunten en rijbanen op ooghoogte, wat navigeren makkelijker maakt.

F1-circuit met extra lagen

Speciaal voor de Formule 1 zijn het circuit en de belangrijkste bochten gemarkeerd in Apple Kaarten. Ook tribunes, bruggen, de finish en andere elementen rond het parcours zijn in 3D weergegeven. Daardoor kun je als toeschouwer of fan het parcours virtueel verkennen – handig als je er bent, of gewoon thuis meekijkt.

©Apple

Meer Formule 1 in Kaarten

In verband met de aanstaande première van F1 The Movie, een film van Apple Original Films, is er ook een speciale gids beschikbaar in Kaarten. Die bevat bekende circuits van over de hele wereld, waaronder die uit de film en uiteraard Monaco zelf.