Apple MacBook Air (2013)
Tussen veel nieuwe software en de indrukwekkende Mac Pro onthulde Apple tijdens de WWDC ook de nieuwe MacBook Air. De belangrijkste verbeteringen aan de nieuwe laptop zouden zowel prestatiewinst als een verbeterde accuduur zijn. Om dat te testen ben ik aan de slag gegaan met het 11inch-model.
Ondanks dat de nieuwe MacBook Air intern de nodige verbeteringen heeft gekregen, ziet de laptop er van buiten nagenoeg hetzelfde uit als een Air uit 2010. Naar mijn mening is dit geen probleem, want ook vandaag de dag blijkt dit ontwerp het nog prima op te kunnen nemen tegen de concurrentie. De aluminium behuizing ziet er strak uit en de laptop voelt, ondanks zijn dikte, erg stevig aan. Ook het gewicht van de laptop, dat ongeveer gelijk is aan een pak suiker, valt erg mee. Dit maakt de kleine MacBook Air een goede laptop voor iedereen die zijn computer overal mee naartoe wil nemen.
©PXimport
De MacBook Air is klein en licht.
Scherm: teleurstellend
Met het inschakelen van de Air kwam voor mij direct een van de grootste minpunten van het apparaat aan het licht, namelijk het scherm. Zo oogt het display erg flets en ook de kijkhoeken zijn niet om over naar huis te schrijven. Vooral bij gebruik op de bank, waar het gewicht van de laptop zich goed voor leent, leverde dit een teleurstellende beeldkwaliteit op. Het is jammer om te zien dat Apple hier geen verbetering in heeft doorgevoerd bij dit nieuwe model. Helemaal wanneer je het scherm vergelijkt met andere apparaten van Apple, zoals een iPhone, iPad of MacBook Pro.
Een ander punt waar Apple het scherm van de MacBook Air nog kan verbeteren, is op het gebied van resolutie. Zo heeft het 11inch-model een resolutie van 1366 bij 768 pixels. Dit is niet bijzonder laag, maar het feit dat een moderne smartphone vaak een vergelijkbare (of hogere) resolutie heeft zegt genoeg. Dit resulteert in de praktijk, afhankelijk van de kijkafstand, vaak in wat korrelige teksten of foto's.
©PXimport
Het scherm is beduidend minder dan dat van de MacBook Pro met Retina scherm.
Prestaties: krachtig genoeg
Het kloppend hart van de MacBook Air is een zuinige Intel Haswell-processor met twee kernen. Ondanks dat het stroomverbruik van de processor laag ligt, is dit absoluut niet te merken in de prestaties van de laptop. Zo kon ik prima internetten, mailen en teksten verwerken zonder dat de laptop hierbij tot het uiterste moest gaan. Sterker nog, de laptop blijft erg koel bij gematigd gebruik. Ook de prestaties tijdens het spelen van een spelletje, of het draaien van andere zware programma's, vielen me niet tegen. Ondanks dat de laptop hier niet echt voor bedoeld is, kreeg ik het wel voor elkaar om games als Company of Heroes en The Cave uit de Mac App Store redelijk soepel te laten draaien.
Ook het gebruik van flashgeheugen komt de prestatie van de Air ten goede. Zo maakt de laptop geen gebruik van een harde schijf, maar van 'vast geheugen' zoals we dat steeds meer zien in laptops. In de praktijk zorgt dit ervoor dat de laptop erg snel opstart en vanuit de slaapstand zelfs direct is te gebruiken. Vooral dit laatste vind ik erg prettig. Deze snelheid komt echter wel tegen een prijs, want de laptop die ik heb getest houdt naast de installatie van het besturingssysteem ongeveer 100 gigabyte aan opslagruimte over. Persoonlijk vind ik dat wel aan de magere kant, maar voor wat documenten en foto's is dit meer dan voldoende.
Accuduur: niet veel meer laden
Apple claimt de accuduur van de nieuwe MacBook Air te hebben verlengd tot 9 uur. Uiteraard is dit slechts een indicatie van wat je kan behalen met een gedimd scherm en licht gebruik, maar dat de accuduur indrukwekkend is mag zeker gezegd wordt. Zo heb ik de laptop op vrijdagmiddag volledig opgeladen mee naar huis genomen om hem in het weekend te testen. Hierbij heb ik de laptop gebruikt om wat te internetten, tekstverwerken en gamen. Toen ik maandag op de redactie terugkwam, gaf de Air aan dat er nog 63 procent acculading over was. Ook nu typ ik nog vrolijk door op diezelfde lading. Misschien dat ik vanavond maar weer eens de lader ga opzoeken.
©PXimport
Je neemt de laptop eenvoudig mee
Draadloos: handig, voor een kleine groep
Een andere verbetering die Apple heeft meegegeven aan de Air is een nieuwe verbindingstechniek. Zo worden momenteel nog veel laptops, tablets en telefoons uitgebracht met 'wifi n', terwijl de nieuwe 'wifi ac' standaard meer bereik en hogere snelheden moet opleveren. Ik heb dit getest met een AirPort Extreme router die tevens afkomstig is van Apple. In de praktijk was het verschil met de nieuwe standaard vooral te merken wanneer ik ver van de router ging zitten. Dit zal echter voornamelijk nuttig zijn voor mensen met een erg groot huis. Wanneer je dit niet hebt, hoef je geen wonderen te verwachten van wifi ac.
Conclusie
De nieuwe MacBook Air is een kleine en lichte laptop, die vooral weet te verrassen door zijn uitstekende prestaties. Door de nieuwe processor heeft de laptop een indrukwekkende accuduur die voldoende is om de dag door te komen. Helaas verliest Apple punten op het scherm, dat voor een laptop in deze prijsklasse ondermaats is. Ook is de beschikbare opslagruimte bij het basismodel aan de lage kant. Dit neemt echter niet weg dat de MacBook Air een prima keuze is voor iedereen die graag een lichte laptop voor onderweg zoekt en daar graag de hele dag op wil werken. Ook in vergelijking met andere Ultrabooks weet Apple zich met de MacBook Air prijstechnisch goed in de markt te plaatsen.
Apple MacBook Air 11 inch
Prijs € 1029,- (basismodel Core i5)
Processor Intel Core i5-4250U (1,3 GHz)
Geheugen 4 GB DDR3
Opslag 128 GB SSD
Grafisch Intel HD Graphics 5000
Scherm 11,6 inch (1366 x 768)
Webcam FaceTime HD (720p)
Aansluitingen 2 x usb 3.0, Thunderbolt-poort, Geluid in/uit,
Draadloos 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth 4.0
Afmetingen 1,7 x 30 x 19,2 (h x b x d)
Gewicht 1,08 kg
Pluspunten
Klein en licht
Lange accuduur
Snelle processor en opslag
Minpunten
Matig scherm
Opslagruimte bij basismodel
SCORE: 8/10