ID.nl logo
Recensie: ASUS Nexus 7
© PXimport
Huis

Recensie: ASUS Nexus 7

De Android-toestellen met de naam Nexus, zijn vlaggenschepen van Google. Deze apparaten worden in samenwerking met een hardwarefabrikant met een nieuwe versie van het besturingssysteem uitgebracht. De Nexus 7 is de eerste tablet met de naam Nexus, gemaakt door ASUS. De Nexus 7 valt vooral op door de gunstige prijs.

Het aanbod van goedkope tablets in speelgoedwinkels en warenhuizen is de afgelopen twee jaar sterk gestegen. Helaas zijn deze goedkope tablets (die overigens ook vaak onterecht als e-reader worden aangeprezen) vaak duurkoop. Ze draaien vaak een verouderde (smartphone-)versie van Android, zitten krakkemikkig in elkaar of draaien erg houterig dankzij matige hardware. Sommige apparaten hebben ook geen toegang tot de Play Store van Google, omdat de tablet niet aan de eisen voldoet die Google hiervoor stelt.

Er is kennelijk wel een grote groep mensen die minder geld wil neerleggen voor een tablet. Om deze groep te bedienen, hebben Google en ASUS de Nexus 7 ontwikkeld, die voor 250 euro in de schappen ligt. In de Verenigde Staten sloeg het concept in ieder geval al goed aan. Overigens kwam de tablet daar in twee versies (8 GB en 16 GB) en iets goedkoper op de markt (200 en 250 dollar). De Nexus 7 werd erg positief ontvangen, en dat is niet voor niets. Want vergeleken met andere Android-tablets in dezelfde prijsklasse, steekt de Nexus 7 met kop en schouders boven de concurrentie uit.

Simpel en solide

Wat opvalt wanneer je de Nexus 7 uit de doos haalt, is dat de bouwkwaliteit prima is. De tablet is behoorlijk minimalistisch vormgeven. Dit is mogelijk omdat de tablet ook vrij beperkt is qua functionaliteit. Zo is er geen camera aanwezig en vinden we ook geen ingang voor een simkaart.

Er zijn slechts twee knoppen (aan- en volumeknop), een ingebouwd frontcameraatje, een micro-usb-poort, een koptelefoonaansluiting en een luidsprekeropening op de achterkant. Het kleine formaat (7 inch) en de matte achterkant zorgen ervoor dat de tablet prettig in de hand ligt en niet wegglijdt na verloop van tijd. Het lichte gewicht draagt ook een steentje bij aan het prettige gebruik van de tablet.

©PXimport

De Nexus 7 heeft onlangs concurrentie gekregen in de vorm van Apples iPad mini.

Je moet dus wel genoegen nemen met het ontbreken van een camera. Wij vinden dit op een tablet geen groot gemist, videochatten is nog wel mogelijk met de frontcamera. Het ontbreken van een simkaartslot vinden we een groter probleem. Juist omdat deze tablet zo gemakkelijk mee te nemen is, is het jammer dat we op pad geen gebruik kunnen maken van 3G, maar dus alleen op internet kunnen via wifi. Het is nog onduidelijk of de aangekondigde 3G-versie beschikbaar zal komen in Nederland.

Quadcore spierballen

Op andere fronten is niet beknibbeld. Het scherm heeft een prima resolutie van 1280 bij 800, het oogt vooral helder en leest prima af. ASUS heeft er een krachtige quadcore-processor (NVIDIA Tegra 3) in geplaatst, een processor die je eerder zou verwachten in een Android-tablet of -smartphone uit de duurdere segmenten.

Het zorgt dat de tablet als een zonnetje draait en gemakkelijk meerdere dagen te gebruiken is op één batterijlading. De tablet is hierdoor erg geschikt voor lichte taken als browsen en artikelen lezen maar ook zwaardere taken als games zijn geen probleem, hoewel dat natuurlijk wel zijn weerslag heeft op de batterij.

Android 4.1

Ieder Nexus-apparaat, of het nou om een tablet of smartphone gaat, wordt tegelijk met een nieuwe versie van Android gepresenteerd. In het geval van de Nexus 7 gaat het om Android 4.1 (Jelly Bean). De Nexus 7 draait een schone versie van het besturingssysteem, zonder de vaak overbodige toevoegingen die fabrikanten in het besturingssysteem sleutelen, zoals HTC doet met HTC Sense of Samsung met TouchWiz.

Dit maakt de tablet vlotter, overzichtelijker en je wordt niet geconfronteerd met standaard aanwezige (overbodige) apps. De apps download je zelf uit de Play Store. Bovendien bent je met een Nexus-apparaat verzekerd van snelle updates wanneer Google een nieuwe versie van Android heeft ontwikkeld.

Versie 4.1 van Android kent vooral verbeteringen in de prestaties. Het besturingssysteem is vlotter en batterijzuiniger dan zijn 4.0-voorganger. Maar er zit ook daadwerkelijk vernieuwing in, zoals Google Now en een overzichtelijke notificatiebalk. Ook het toetsenbord is verfijnd en werkt vooral op de tablet zeer gemakkelijk. Het kleine tabletformaat stelt je zelfs in staat met je duimen te typen.

Google Now

Een nieuwe functie van Android 4.1 (Jelly Bean) is Google Now. Google Now geeft een soort persoonlijke, relevante zoekresultaten. Deze zijn niet gebaseerd op een zoekopdracht, maar op andere gegevens zoals je locatie, tijd en interesses. Zo kan Google Now de lokale weersvoorspelling geven, ov- en verkeersinformatie, agenda-informatie etc.

©PXimport

Google Now geeft je real-time informatie over afspraken, reistijden en verkeersinformatie.

Handig is dat informatie wordt gekoppeld, zoals de reistijd van je huidige locatie naar de locatie van de volgende agenda-afspraak. Google Now doet aardig wat privacy-alarmbellen rinkelen, dus wees voorzichtig met de functies die je aanzet en invoert. Maar omdat het de Google-zoekfunctionaliteit een hele nieuwe werking meegeeft is het wel het proberen waard. Je benadert Google Now door de Home-knop ingedrukt te houden en wanneer het Google-icoontje verschijnt omhoog te slepen.

Conclusie

Bent je op zoek naar een betaalbare tablet, dan is de Nexus 7 eigenlijk de beste keuze die je hebt. Het relatief kleine 7inch-scherm blijkt in praktijk in je voordeel te werken. De tablet is erg handzaam en doet met zijn resolutie en scherpte niet onder voor de grotere schermformaten. Google en ASUS laten zien dat het concept van een kleine tablet uitstekend werkt, mits het goed is uitgevoerd. Met de prijs en hardware zit dat in ieder geval wel goed.

Nexus 7

Prijs € 250,-

Besturingssysteem Android 4.1 (Jelly Bean)

Scherm 7 inch (1280 x 800)

Processor NVIDIA Tegra 3

Geheugen 1 GB RAM

Camera voorzijde: 1,2 megapixel

Afmetingen 198,5 x 120 x 10,45 mm (h x b x d)

Gewicht 340 gram

Communicatie 802.11a/b/g/n, bluetooth, gps, nfc

Aansluitingen Micro-usb, 3,5mm-audio

Batterij 4325 mAh

Oordeel 4,5/5

Pluspunten

Android 4.1

Prijs-kwaliteitverhouding

Soepele werking

Scherm

Minpunten

Geen camera

Geen 3G mogelijk

▼ Volgende artikel
Zo gebruik je MagSafe-accessoires op een Android-telefoon
© Daniel
Huis

Zo gebruik je MagSafe-accessoires op een Android-telefoon

MagSafe is ontworpen door Apple en specifiek bedoeld voor iPhones, maar de magnetische technologie is ook te gebruiken als je een Android-smartphone hebt. We leggen uit hoe je kunt profiteren van de voordelen van MagSafe, ook als je geen iPhone hebt.

In dit artikel bespreken we:

  • Wat MagSafe inhoudt
  • Hoe je MagSafe kunt gebruiken op een Android-telefoon
  • Met welke beperkingen je rekening moet houden

Lees ook: Waar voor je geld: 5 nieuwe smartphones van Samsung

Wat heb je aan MagSafe?

MagSafe maakt het mogelijk om allerlei accessoires te bevestigen op de achterkant van een iPhone en zorgt voor efficiënter draadloos opladen. Voorbeelden van accessoires zijn draadloze opladers, telefoonhouders, kaarthouders en powerbanks. Android-gebruikers hoeven echter niet over te stappen naar een iPhone om gebruik te maken van deze handige technologie van Apple. Er zijn namelijk verschillende manieren om MagSafe te gebruiken op je Android-smartphone. 

Lees ook: ​​4 daadwerkelijk handige AI-functies voor je smartphone

Zo breng je MagSafe naar je Android-smartphone

De functionaliteit van MagSafe kun je in principe naar iedere telefoon brengen. Het enige wat je nodig hebt, is een magneetringsticker of een speciaal MagSafe-hoesje (tip: klik op de link en selecteer vervolgens je eigen toestel om het aanbod hoesjes te zien) Je kunt een ringsticker op de achterkant van je Android-smartphone plakken. Door de magnetische metalen ring blijven MagSafe-accessoires zoals kaarthouders en telefoonhouders aan het toestel hangen. Ook MagSafe-hoesjes bevatten zo'n magneetring. Doordat deze in het hoesje verwerkt zit, valt hij doorgaans minder op dan een ringsticker. 

©Wongsakorn - stock.adobe.com

Een andere manier om MagSafe-accessoires te gebruiken, is om een Android-smartphone met Qi2-ondersteuning te kopen. In dat geval maakt de telefoon gebruik van dezelfde soort magneten als in iPhones met MagSafe. Android-telefoons met Qi2 ondersteunen daardoor ook MagSafe-accessoires, waardoor een ringsticker of speciaal hoesje overbodig is. 

Een groot aanbod van Qi2-smartphones is er op dit moment echter nog niet. Zo is de Samsung Galaxy S25 slechts 'Qi2-ready', waardoor je alsnog een hoesje met magneten nodig hebt. Ook de OnePlus 13 beschikt niet over Qi2, al verkoopt het bedrijf wel een magneethoesje om de functionaliteit enigszins na te bootsen. Het toestel biedt echter standaard Qi-ondersteuning, waardoor sneller draadloos laden alsnog ontbreekt. 

⚠️ Belangrijk om te weten: als je Android-telefoon van zichzelf geen draadloos opladen ondersteunt, zal het dat ook niet doen met een MagSafe-ring of -hoes. Ook kunnen MagSafe-accessoires lastiger te bevestigen zijn als je telefoon een groot camerasysteem heeft dat uitsteekt. 

Het enige toestel met échte Qi2-ondersteuning is de Skyline-telefoon van HMD. Die fabrikant brengt ook telefoons uit onder de naam Nokia. Later in 2025 komen er naar verwachting enkele nieuwe Android-smartphones met Qi2 uit, onder andere van Samsung en Google. Tot die tijd kun je een ringsticker of hoesje gebruiken om alsnog met de voordelen van MagSafe aan de slag te kunnen op een Android-toestel. 

Niet alle MagSafe-functies beschikbaar op Android

Hoewel er verschillende manieren zijn om MagSafe-accessoires te gebruiken op een Android-telefoon, betekent dit niet dat ook alle functionaliteiten van de technologie ook altijd werken op deze toestellen. Zo is een MagSafe-kaarthouder niet terug te vinden via het Zoek mijn-netwerk als je geen iPhone gebruikt en gaat je Android-telefoon niet automatisch in de StandBy-stand als hij aan een MagSafe-oplaaddock wordt gehangen. Als je Android-smartphone geen Qi2 ondersteunt, is draadloos opladen waarschijnlijk minder efficiënt. 

Lees ook: Premium smartphone te duur? Dit is een beter alternatief

▼ Volgende artikel
Waar voor je geld: 5 smart-tv's van 43 inch voor in de slaapkamer (of woonkamer)
© jolob | Aleksandr Zholobov
Huis

Waar voor je geld: 5 smart-tv's van 43 inch voor in de slaapkamer (of woonkamer)

Bij ID.nl zijn we dol op kwaliteitsproducten waar je niet de hoofdprijs voor betaalt. Een paar keer per week speuren we binnen een bepaald thema naar zulke deals. Een nieuwe televisie voor in de slaapkamer bijvoorbeeld: wij zochten voor jou de niet al te grote smart-tv's voor een mooi prijsje.

Philips The One 43PUS8808

De Philips The One 43PUS8808 is een 4K UHD-televisie die bekendstaat om zijn scherpe beeldkwaliteit en ondersteuning voor HDR-technologie. Het model maakt gebruik van de Ambilight-technologie van Philips, die licht op de muur achter de tv projecteert en zo het beeld visueel uitbreidt. De televisie draait op Android TV, wat toegang biedt tot allerlei apps en streamingdiensten. Het slanke ontwerp en de dunne randen maken het een stijlvolle toevoeging aan elke woonkamer. Dit model is geschikt voor gebruikers die op zoek zijn naar een combinatie van beeldkwaliteit met slimme functies.

Hisense 43A7NQ

Met de Hisense 43A7NQ haal je een 4K UHD-televisie in huis die een goede balans biedt tussen prijs en prestaties. Het model ondersteunt HDR10 en Dolby Vision. Met het VIDAA U5-besturingssysteem biedt de televisie een eenvoudige en intuïtieve interface voor toegang tot populaire streamingdiensten. Het geluid wordt ondersteund door DTS Virtual:X, wat een ruimtelijk geluidseffect creëert. Deze televisie is ideaal voor gebruikers die een betaalbare 4K-ervaring zoeken zonder in te leveren op belangrijke functionaliteit.

LG 43NANO82T6B

De LG 43NANO82T6B is een televisie uit de NanoCell-serie van LG, die bekendstaat om zijn verbeterde kleurweergave en helderheid. Het model biedt 4K-resolutie en ondersteunt HDR-technologieën zoals HDR10 en HLG. Met het webOS-platform heeft de televisie een gebruiksvriendelijke interface en toegang tot een breed scala aan apps. De televisie is voorzien van AI Sound en AI Picture, die automatisch de beeld- en geluidsinstellingen optimaliseren.

TCL P79K 43P79K

Deze 4K UHD-televisie TCL P79K 43P79K is een model dat zich richt op een mooie kijkervaring met moderne functies. De televisie ondersteunt HDR-technologie voor verbeterde beeldkwaliteit en draait op Android TV, Waardoor je veel apps en streamingdiensten kunt gebruiken. Het geluid wordt ondersteund door Dolby Audio, wat zorgt voor een heldere en gebalanceerde audioweergave. Met zijn slanke ontwerp en dunne randen past deze televisie goed in ieder interieur. Dit model is ideaal voor tv-kijkers die een budgetvriendelijke 4K-tv zoeken met slimme functies.

LG 43UT73006LA

Deze zeer betaaalbare LG 43UT73006LA biedt een scherpe beeldkwaliteit en ondersteunt HDR10 voor levendige kleuren en een verbeterd contrast. Met het webOS-platform heb je met deze tv een gebruiksvriendelijke interface en toegang tot populaire streamingdiensten. Het model is voorzien van een Quad Core-processor, die zorgt voor soepele prestaties en snelle toegang tot apps. Geschikt voor iedereen die een betrouwbare en veelzijdige 4K-tv zoekt.