ID.nl logo
Draadloos printen vanaf je iPad
© PXimport
Huis

Draadloos printen vanaf je iPad

Vanaf je computer printen is makkelijk, je sluit gewoon een usb-kabel aan of selecteert de netwerkprinter die op je wifi-netwerk is aangesloten. Printen met je iPad kan ook heel eenvoudig zijn, maar je moet wel even aan een paar dingen denken.

Je iPad kan heel gemakkelijk foto's en documenten printen via Apples eigen AirPrint-protocol. Je hebt hier echter wel een printer voor nodig die deze technologie ondersteunt. Je kunt natuurlijk een nieuwe printer aanschaffen, maar gelukkig zijn er ook mogelijkheden om je oudere printer te laten samenwerken met je iPad. In deze cursus lees hoe je met tussenkomst van een computer afdrukopdrachten naar een niet-draadloze printer kunt sturen en welke apps handig zijn voor je iPad. Uiteraard lees je ook alles over AirPrint. Lees ook: 10 iPad-functies die je nog niet kende.

Usb

De meeste printers, zeker als ze al een paar jaar oud zijn, hang je via een usb-kabel aan je pc of Mac. Afhankelijk van je besturingssysteem moet je vervolgens drivers installeren zodat je computer met de printer kan communiceren. Zodra de kabelverbinding werkt, kun je afdrukopdrachten van je computer naar je printer sturen. Je iPad heeft geen usb-aansluiting, dus gewoonweg printen via een kabel zit er niet bij. Met de Camera Connection Kit kun je van je Lightning- of 30-pins-aansluting een usb-poort maken, maar hoewel het om een standaard usb-aansluiting gaat, werkt een printer niet op deze aansluiting. De enige mogelijkheid om met je iPad te printen is via de lucht. Je zult dus op zoek moeten gaan naar een draadloze oplossing.

©PXimport

In sommige gevallen heb je er een app of programma voor nodig, maar printen vanaf je iPad is heel goed mogelijk, ook zonder draadloze printer.

AirPrint

Het gemakkelijkste is uiteraard om een nieuwe printer aan te schaffen met AirPrint-functionaliteit. Veel nieuwe printers zijn uitgerust met een wifi-ontvanger en ondersteunen ook het Apple-protocol. Als je een printer van één van de grote merken, zoals bijvoorbeeld HP, Brother, Epson of Canon koopt, is de kans nog groter. Een (lange) lijst met printers die ondersteund worden, vind je hier. Deze lijst wordt constant geüpdatet. Op de doos van je nieuw aan te schaffen printer moet je op zoek gaan naar het AirPrint-logo om er zeker van te zijn dat je direct van je iPad kunt printen. Om gebruik te maken van AirPrint, hoef je niks te installeren. De functie is standaard in iOS aanwezig. Vanuit elke standaard-app in iOS kun je via de deel-knop iets afdrukken. Zodra je op Druk af tikt, wordt er een aparte pagina geopend waar je aangeeft welke printer je wilt gebruiken en hoeveel afdrukken je nodig hebt. Tik op Kies printer om je printer te selecteren en gebruik het plusje of minnetje voor het aantal afdrukken.

©PXimport

Om iets af te drukken met AirPrint hoef je niks op je iPad te installeren.

AirPrint-opties

Zodra je een afdrukopdracht hebt gestart, kun je de voortgang bekijken door twee keer op de thuisknop te drukken. Navigeer helemaal naar links, voorbij het thuisscherm, en je ziet het Print Center. Tik erop en je ziet hoeveel pagina's er gedrukt worden en op welke printer de opdracht wordt afgedrukt. Hier kun je ook de afdrukopdracht nog annuleren door op Annuleer afdrukken te tikken.

In sommige apps kun je aangeven dat je maar een bepaald aantal pagina's wilt afdrukken. Hiervoor tik je op de deel-knop, kies je Druk af en selecteer je Printeropties. Tik op Bereik en selecteer welke pagina's je wilt afdrukken. Helaas is dit alles wat je kunt configureren met AirPrint, je iPad zal de beste afdrukinstellingen kiezen op basis van de app van waaruit je wilt afdrukken. Als je een foto vanuit de foto-app afdrukt, wordt het automatisch op een kwart van een A4 uitgeprint in fotokwaliteit, een afdruk vanuit Pages zal als een normale afdruk worden behandeld. Dit is erg jammer en zorgt af en toe voor wat frustratie. Een mailtje afdrukken waarin een afbeelding staat, kan ervoor zorgen dat er meerdere A4-tjes in kleur worden afgedrukt, terwijl je alleen de tekst nodig had.

©PXimport

Kies welk bereik je wilt afdrukken.

Fabrikanten-apps

Een goede oplossing is om te kijken of de fabrikant van je printer zelf een app heeft uitgebracht. Brother heeft bijvoorbeeld iPrint&Scan, Epson heeft de app iPrint. In het geval van iPrint selecteer je eerst je AirPrint-printer en kun je vanuit de app allerlei dingen afdrukken. De app heeft een browser voor webpagina's en als je op Vastleggen tikt, kun je met je iPad een foto maken en deze meteen afdrukken. Zodra je op Afdrukken en op de volgende pagina op het tandwiel tikt, heb je opeens meer afdrukopties. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen wat het papierformaat is, of je op fotopapier of normaal papier wilt afdrukken, wat de afdrukkwaliteit moet zijn en of je in kleur of zwart-wit wilt afdrukken. Erg handig is bovendien dat je op de thuispagina van de app meteen kunt zien hoeveel inkt er nog in je cartridges zit.

©PXimport

De app iPrint van Epson is een handige hulp als je een printer van Epson hebt.

Brother iPrint&Scan ****

Prijs: Gratis

Omvang: 19,2 MB

Epson iPrint ****

Prijs: Gratis

Omvang: 9,2 MB

Scannen met je iPad

Je hoeft niet per se een scanner te hebben om scans te maken, je iPad heeft een camera aan boord waar je foto's van documenten mee kunt maken. Normaal gesproken worden foto's als png-afbeelding opgeslagen, maar als je de app CamScanner HD Pro (4,99 euro) gebruikt, kun je vanuit de app complete pdf-documenten inscannen met de camera van je iPad. Omdat je waarschijnlijk niet helemaal recht boven het document staat, kun je de hoekpunten in de app aanpassen.

CamScanner HD Pro *****

Prijs: € 4,99 (+ in-app-aankopen)

Omvang: 25,2 MB

HandyPrint

Heb je geen draadloze printer, dan is nog niet alles verloren. Er zijn namelijk ook mogelijkheden om een afdrukopdracht draadloos naar je pc of Mac te sturen en je computer vervolgens de opdracht te laten doorsturen naar een gewone printer met usb-aansluiting. Het grote nadeel van dit systeem is dat je computer hiervoor aan moet staan, maar als je af en toe vanaf je iPad wilt printen, is dit zeker een goede oplossing. Voor de Mac heb je een aantal goede programma's en je hoeft hier niet erg diep voor in de buidel te tasten.

Het programma HandyPrint download je voor vijf dollar. Het enige wat je hoeft te doen, is de app naar je programma-map te slepen en te starten. Nadat je het programma voor de eerste keer hebt geopend, moet je een paar minuten wachten totdat HandyPrint de beschikbare printers heeft gevonden. Op je iPad hoef je niks te installeren. Als je de printer nog niet vanuit een app op je iPad kunt selecteren, moet je op je Mac nog even naar Systeemvoorkeuren / Printers en scanners gaan. Selecteer je printer en zorg dat het vinkje voor Deel printer in netwerk aanstaat. Als eronder de melding Printerdeling is uitgeschakeld verschijnt, klik je op Voorkeurenpaneel 'Delen' en zet je een vinkje voor Printerdeling. Voor de pc is het programma Presto (2 dollar per maand) een goede optie, voor de Mac is er ook nog het duurdere maar uitgebreide Printopia (eenmalig 20 dollar) beschikbaar.

©PXimport

HandyPrint installeer je op je Mac en dient als een brug tussen je iPad en de printer. Het herkent zelfs printers die via een AirPort Express zijn aangesloten.

AirPort Express

Als je een Apple AirPort Express-basisstation in je huis hebt staan, kun je hier een usb-printer op aansluiten. Op deze manier kun je vanaf je Mac of pc draadloos een afdrukopdracht naar je usb-printer sturen. Dit kan echter niet van je iPad naar de AirPort Express. Je moet de verbinding van je computer naar de AirPort Express namelijk zien als een draadloze verlenging van de usb-kabel die naar je printer gaat. Op je computer heb je de printer-drivers geïnstalleerd en dus weet de printer wat het moet doen, namelijk afdrukken. Je iPad heeft geen printer-drivers en kan dus geen zinnige informatie naar de AirPort Express zenden. De oplossing is om HandyPrint op je Mac te installeren, op deze manier kun je draadloos een afdrukopdracht van je iPad via je Mac en je AirPort Express naar je bekabelde printer sturen.

©PXimport

Op de AirPort Express kun je een printer aansluiten met een usb-kabel.

▼ Volgende artikel
Nieuw van Sony:  WH-1000XM6 met verbeterde noise cancelling en duidelijker geluid
© Sony | Christopher Collie
Huis

Nieuw van Sony: WH-1000XM6 met verbeterde noise cancelling en duidelijker geluid

Sony introduceert de WH-1000XM6, de nieuwste draadloze koptelefoon in de bekende 1000X-serie. Het model bouwt voort op zijn voorganger met nog betere ruisonderdrukking, helderdere gesprekskwaliteit en meer comfort. De koptelefoon is vanaf mei verkrijgbaar voor 450 euro.

Noise cancelling met twaalf microfoons

De WH-1000XM6 gebruikt een nieuwe processor die de ruisonderdrukking in realtime aanpast. De koptelefoon beschikt over twaalf microfoons – vier keer zoveel als bij de WH-1000XM5 – en detecteert storende geluiden nauwkeuriger. De adaptieve algoritmes passen zich automatisch aan op basis van je omgeving en de luchtdruk.

Verbeterd draagcomfort en opvouwbaar ontwerp

Sony heeft het ontwerp aangepast met een bredere hoofdband en zachtere oorkussens van veganistisch leer. De pasvorm is ontworpen voor langdurig gebruik, zonder druk op het hoofd. Het opvouwbare frame is verstevigd met metaal en de case heeft nu een magnetische sluiting.

©Sony

Audio in studiokwaliteit

De nieuwe driverunit zorgt voor meer detail en helderheid. Dankzij ondersteuning voor LDAC en High-Resolution Audio Wireless levert de koptelefoon ook draadloos hoge geluidskwaliteit. Met DSEE Extreme worden gecomprimeerde audiobestanden in realtime opgewaardeerd. Voor ruimtelijk geluid is er ondersteuning voor 360 Reality Audio, inclusief een upmix-functie voor films.

Helder bellen met AI-gestuurde microfoons

Voor telefoongesprekken gebruikt de WH-1000XM6 zes beamforming-microfoons die achtergrondgeluid actief onderdrukken en je stem isoleren. Daardoor blijf je goed verstaanbaar, ook in rumoerige omgevingen.

©Sony

Slimme functies en snelladen

De koptelefoon ondersteunt multipoint-connectiviteit, LE Audio en schakelt automatisch tussen apparaten. Via de Sound Connect-app pas je het geluid aan, stel je equalizers in of gebruik je functies zoals Quick Access en Scene-based Listening. Opladen gaat snel: drie minuten laden is goed voor drie uur luisteren.

Prijs en beschikbaarheid

De Sony WH-1000XM6 is beschikbaar in drie kleuren: Black, Platinum Silver en Midnight Blue. De adviesprijs bedraagt 450 euro.

▼ Volgende artikel
Waar voor je geld: 5 waterdichte smartwatches met GPS-functie
Gezond leven

Waar voor je geld: 5 waterdichte smartwatches met GPS-functie

Bij ID.nl zijn we dol op kwaliteitsproducten waar je niet de hoofdprijs voor betaalt. Daarom speuren we een paar keer per week binnen een bepaald thema naar zulke deals. Wanneer je met een smartwatch je gezondheid in de gaten wilt houden en bijvoorbeeld tijdens activiteiten je hartslag wilt meten, is het handig als zo'n slim horloge ook waterdicht is. En met een GPS-functie kun je ook goed bijhouden welke afstand je hebt afgelegd.

Een smartwatch is meer dan alleen een horloge: het is een slimme assistent om je pols. Met een smartwatch kun je eenvoudig meldingen van je smartphone ontvangen, zoals berichten, oproepen en agenda-afspraken. Veel modellen bieden daarnaast functies zoals stappentellen, hartslagmeting, slaapregistratie en GPS-tracking. Dat maakt ze ideaal voor wie zijn gezondheid en activiteiten wil bijhouden. Sommige horloges ondersteunen zelfs contactloos betalen of muziekbediening, zodat je minder vaak je telefoon uit je zak hoeft te halen.

Een ander belangrijk voordeel is de waterbestendigheid, wat bij smartwatches wordt aangeduid met een zogeheten ATM-classificatie. ATM staat voor 'atmosfeer' en geeft aan hoe hoog de druk op het horloge mag zijn. Een smartwatch met 5 ATM is bijvoorbeeld bestand tegen waterdruk die overeenkomt met 50 meter diepte. Dat betekent dat je ermee kunt douchen, zwemmen of in de regen lopen, maar dat de watch niet per se geschikt is voor diepzeeduiken.

Amazfit Cheetah Square

De Amazfit Cheetah Square is een smartwatch met een rechthoekig AMOLED-scherm van 1,75 inch. Het model biedt uitgebreide sportondersteuning met meer dan 150 modi en beschikt over dual-band GPS voor nauwkeurige plaatsbepaling. Daarnaast zijn er sensoren voor hartslag, SpO₂ (het percentage zuurstof in je bloed dat via een saturatiemeter wordt gemeten, en aangeeft hoeveel van je rode bloedcellen verzadigd zijn met zuurstof), slaap en stress. De behuizing is lichtgewicht en de horlogeband is van siliconen. De waterdichtheid van 5 ATM maakt hem geschikt voor gebruik in het water. De batterijduur varieert afhankelijk van het gebruik, met tot 8 dagen bij gemiddeld gebruik en tot 28 uur met GPS ingeschakeld.

🚿 Waterdichtheid: 5 ATM
🔋 Typische gebruiksduur
: Tot 8 dagen
📱 Schermdiagonaal
: 1,75 inch

Huawei Watch Fit 2

De Huawei Watch Fit 2 is een relatief compacte smartwatch met een AMOLED-display van 1,74 inch. Het model ondersteunt verschillende trainingsmodi en beschikt over sensoren voor onder andere hartslag, SpO₂ en slaapmonitoring. Hoewel deze watch geen ingebouwde GPS heeft, maakt hij gebruik van verbonden GPS via een smartphone. De batterijduur is met maximaal 10 dagen redelijk lang. De smartwatch is waterbestendig tot 5 ATM en is beschikbaar in verschillende edities en kleuren.

🚿 Waterdichtheid: 5 ATM
🔋 Typische gebruiksduur
: Tot 10 dagen
📱 Schermdiagonaal
: 1,74 inch

Fitbit Sense 2

De Fitbit Sense 2 biedt een combinatie van gezondheidsmetingen, zoals een ECG-app, cEDA-sensor voor stressdetectie en SpO₂-metingen. Het horloge is uitgerust met een 1,58 inch AMOLED-scherm en een ingebouwde GPS. De batterij gaat bij normaal gebruik ongeveer 6 dagen mee. Daarnaast is de Sense 2 waterbestendig tot 50 meter (5 ATM). Het model ondersteunt contactloze betalingen via Fitbit Pay, maar mist functies zoals muziekopslag of volledige ondersteuning voor apps van derden.

🚿 Waterdichtheid: 5 ATM
🔋 Typische gebruiksduur
: Tot 6 dagen
📱 Schermdiagonaal
: 1,58 inch

Garmin Venu 2

De Garmin Venu 2 heeft een 1,3 inch AMOLED-display en legt de nadruk op gezondheid en sport. De smartwatch beschikt over onder meer hartslagmeting, ademhalingsregistratie, Body Battery, stressmeting en Pulse Ox. GPS is ingebouwd, en de batterij gaat tot 11 dagen mee in smartwatch-modus. Bij gebruik van GPS en muziek is dit korter. Het horloge is waterdicht tot 5 ATM, wat standaard is voor dit soort toepassingen.

🚿 Waterdichtheid: 5 ATM
🔋 Typische gebruiksduur
: Tot 11 dagen
📱 Schermdiagonaal
: 1,3 inch

OnePlus Watch 2

De OnePlus Watch 2 draait op Wear OS 4 en gebruikt een dubbele chipsetstructuur om prestaties en batterijduur te balanceren. Met een 1,43 inch AMOLED-scherm, ondersteuning voor dual-band GPS, en sensoren voor hartslag en slaap is hij geschikt voor dagelijks gebruik. De batterijduur is echter niet heel lang, maar het horloge is wel IP68-gecertificeerd en bestand tegen waterdruk tot 5 ATM.

🚿 Waterdichtheid: IP68 / 5 ATM
🔋 Typische gebruiksduur
: Tot 100 uur
📱 Schermdiagonaal
: 1,43 inch