ID.nl logo
Draadloos printen vanaf je iPad
© PXimport
Huis

Draadloos printen vanaf je iPad

Vanaf je computer printen is makkelijk, je sluit gewoon een usb-kabel aan of selecteert de netwerkprinter die op je wifi-netwerk is aangesloten. Printen met je iPad kan ook heel eenvoudig zijn, maar je moet wel even aan een paar dingen denken.

Je iPad kan heel gemakkelijk foto's en documenten printen via Apples eigen AirPrint-protocol. Je hebt hier echter wel een printer voor nodig die deze technologie ondersteunt. Je kunt natuurlijk een nieuwe printer aanschaffen, maar gelukkig zijn er ook mogelijkheden om je oudere printer te laten samenwerken met je iPad. In deze cursus lees hoe je met tussenkomst van een computer afdrukopdrachten naar een niet-draadloze printer kunt sturen en welke apps handig zijn voor je iPad. Uiteraard lees je ook alles over AirPrint. Lees ook: 10 iPad-functies die je nog niet kende.

Usb

De meeste printers, zeker als ze al een paar jaar oud zijn, hang je via een usb-kabel aan je pc of Mac. Afhankelijk van je besturingssysteem moet je vervolgens drivers installeren zodat je computer met de printer kan communiceren. Zodra de kabelverbinding werkt, kun je afdrukopdrachten van je computer naar je printer sturen. Je iPad heeft geen usb-aansluiting, dus gewoonweg printen via een kabel zit er niet bij. Met de Camera Connection Kit kun je van je Lightning- of 30-pins-aansluting een usb-poort maken, maar hoewel het om een standaard usb-aansluiting gaat, werkt een printer niet op deze aansluiting. De enige mogelijkheid om met je iPad te printen is via de lucht. Je zult dus op zoek moeten gaan naar een draadloze oplossing.

©PXimport

In sommige gevallen heb je er een app of programma voor nodig, maar printen vanaf je iPad is heel goed mogelijk, ook zonder draadloze printer.

AirPrint

Het gemakkelijkste is uiteraard om een nieuwe printer aan te schaffen met AirPrint-functionaliteit. Veel nieuwe printers zijn uitgerust met een wifi-ontvanger en ondersteunen ook het Apple-protocol. Als je een printer van één van de grote merken, zoals bijvoorbeeld HP, Brother, Epson of Canon koopt, is de kans nog groter. Een (lange) lijst met printers die ondersteund worden, vind je hier. Deze lijst wordt constant geüpdatet. Op de doos van je nieuw aan te schaffen printer moet je op zoek gaan naar het AirPrint-logo om er zeker van te zijn dat je direct van je iPad kunt printen. Om gebruik te maken van AirPrint, hoef je niks te installeren. De functie is standaard in iOS aanwezig. Vanuit elke standaard-app in iOS kun je via de deel-knop iets afdrukken. Zodra je op Druk af tikt, wordt er een aparte pagina geopend waar je aangeeft welke printer je wilt gebruiken en hoeveel afdrukken je nodig hebt. Tik op Kies printer om je printer te selecteren en gebruik het plusje of minnetje voor het aantal afdrukken.

©PXimport

Om iets af te drukken met AirPrint hoef je niks op je iPad te installeren.

AirPrint-opties

Zodra je een afdrukopdracht hebt gestart, kun je de voortgang bekijken door twee keer op de thuisknop te drukken. Navigeer helemaal naar links, voorbij het thuisscherm, en je ziet het Print Center. Tik erop en je ziet hoeveel pagina's er gedrukt worden en op welke printer de opdracht wordt afgedrukt. Hier kun je ook de afdrukopdracht nog annuleren door op Annuleer afdrukken te tikken.

In sommige apps kun je aangeven dat je maar een bepaald aantal pagina's wilt afdrukken. Hiervoor tik je op de deel-knop, kies je Druk af en selecteer je Printeropties. Tik op Bereik en selecteer welke pagina's je wilt afdrukken. Helaas is dit alles wat je kunt configureren met AirPrint, je iPad zal de beste afdrukinstellingen kiezen op basis van de app van waaruit je wilt afdrukken. Als je een foto vanuit de foto-app afdrukt, wordt het automatisch op een kwart van een A4 uitgeprint in fotokwaliteit, een afdruk vanuit Pages zal als een normale afdruk worden behandeld. Dit is erg jammer en zorgt af en toe voor wat frustratie. Een mailtje afdrukken waarin een afbeelding staat, kan ervoor zorgen dat er meerdere A4-tjes in kleur worden afgedrukt, terwijl je alleen de tekst nodig had.

©PXimport

Kies welk bereik je wilt afdrukken.

Fabrikanten-apps

Een goede oplossing is om te kijken of de fabrikant van je printer zelf een app heeft uitgebracht. Brother heeft bijvoorbeeld iPrint&Scan, Epson heeft de app iPrint. In het geval van iPrint selecteer je eerst je AirPrint-printer en kun je vanuit de app allerlei dingen afdrukken. De app heeft een browser voor webpagina's en als je op Vastleggen tikt, kun je met je iPad een foto maken en deze meteen afdrukken. Zodra je op Afdrukken en op de volgende pagina op het tandwiel tikt, heb je opeens meer afdrukopties. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen wat het papierformaat is, of je op fotopapier of normaal papier wilt afdrukken, wat de afdrukkwaliteit moet zijn en of je in kleur of zwart-wit wilt afdrukken. Erg handig is bovendien dat je op de thuispagina van de app meteen kunt zien hoeveel inkt er nog in je cartridges zit.

©PXimport

De app iPrint van Epson is een handige hulp als je een printer van Epson hebt.

Brother iPrint&Scan ****

Prijs: Gratis

Omvang: 19,2 MB

Epson iPrint ****

Prijs: Gratis

Omvang: 9,2 MB

Scannen met je iPad

Je hoeft niet per se een scanner te hebben om scans te maken, je iPad heeft een camera aan boord waar je foto's van documenten mee kunt maken. Normaal gesproken worden foto's als png-afbeelding opgeslagen, maar als je de app CamScanner HD Pro (4,99 euro) gebruikt, kun je vanuit de app complete pdf-documenten inscannen met de camera van je iPad. Omdat je waarschijnlijk niet helemaal recht boven het document staat, kun je de hoekpunten in de app aanpassen.

CamScanner HD Pro *****

Prijs: € 4,99 (+ in-app-aankopen)

Omvang: 25,2 MB

HandyPrint

Heb je geen draadloze printer, dan is nog niet alles verloren. Er zijn namelijk ook mogelijkheden om een afdrukopdracht draadloos naar je pc of Mac te sturen en je computer vervolgens de opdracht te laten doorsturen naar een gewone printer met usb-aansluiting. Het grote nadeel van dit systeem is dat je computer hiervoor aan moet staan, maar als je af en toe vanaf je iPad wilt printen, is dit zeker een goede oplossing. Voor de Mac heb je een aantal goede programma's en je hoeft hier niet erg diep voor in de buidel te tasten.

Het programma HandyPrint download je voor vijf dollar. Het enige wat je hoeft te doen, is de app naar je programma-map te slepen en te starten. Nadat je het programma voor de eerste keer hebt geopend, moet je een paar minuten wachten totdat HandyPrint de beschikbare printers heeft gevonden. Op je iPad hoef je niks te installeren. Als je de printer nog niet vanuit een app op je iPad kunt selecteren, moet je op je Mac nog even naar Systeemvoorkeuren / Printers en scanners gaan. Selecteer je printer en zorg dat het vinkje voor Deel printer in netwerk aanstaat. Als eronder de melding Printerdeling is uitgeschakeld verschijnt, klik je op Voorkeurenpaneel 'Delen' en zet je een vinkje voor Printerdeling. Voor de pc is het programma Presto (2 dollar per maand) een goede optie, voor de Mac is er ook nog het duurdere maar uitgebreide Printopia (eenmalig 20 dollar) beschikbaar.

©PXimport

HandyPrint installeer je op je Mac en dient als een brug tussen je iPad en de printer. Het herkent zelfs printers die via een AirPort Express zijn aangesloten.

AirPort Express

Als je een Apple AirPort Express-basisstation in je huis hebt staan, kun je hier een usb-printer op aansluiten. Op deze manier kun je vanaf je Mac of pc draadloos een afdrukopdracht naar je usb-printer sturen. Dit kan echter niet van je iPad naar de AirPort Express. Je moet de verbinding van je computer naar de AirPort Express namelijk zien als een draadloze verlenging van de usb-kabel die naar je printer gaat. Op je computer heb je de printer-drivers geïnstalleerd en dus weet de printer wat het moet doen, namelijk afdrukken. Je iPad heeft geen printer-drivers en kan dus geen zinnige informatie naar de AirPort Express zenden. De oplossing is om HandyPrint op je Mac te installeren, op deze manier kun je draadloos een afdrukopdracht van je iPad via je Mac en je AirPort Express naar je bekabelde printer sturen.

©PXimport

Op de AirPort Express kun je een printer aansluiten met een usb-kabel.

▼ Volgende artikel
Black Friday-deal: TP-Link Tapo RV30 Max Plus-robotstofzuiger is je beste vriend
Huis

Black Friday-deal: TP-Link Tapo RV30 Max Plus-robotstofzuiger is je beste vriend

De meeste mensen kennen TP-Link waarschijnlijk vooral vanwege haar netwerkproducten, maar toch heeft dit bedrijf toch al een tijdje slimme producten in haar portfolio onder de Tapo-vlag. Zoals de slimme RV30 Max Plus robotstofzuiger. Maar wat zijn de mogelijkheden van deze handige gadget?

Partnerbijdrage - in samenwerking met TP-link

We kennen weinig mensen die het echt leuk vinden om schoon te maken in huis. Alle mogelijke manieren om deze vervelende klus makkelijker te maken zijn dus welkom. Zeker als je een druk leven hebt, kunnen hulpmiddelen goed van pas komen. Wat te denken van een extra hulpje bij stofzuigen en dweilen? Dat is namelijk precies wat de Tap RV30 Max Plus voor je doet.

Echte alleskunner

Hij doet nog nét niet de afwas voor je, of zeemt je ramen, maar de Tapo RV30 Max Plus doet als compacte hulp toch bijzonder veel taken als het op de vloer aankomt. Allereerst is het natuurlijk een robotstofzuiger. Het prettige daaraan is vooral dat je er geen omkijken meer naar hebt. Allereerst hoef je niet bang te zijn dat de Tapo RV30 Max Plus dingen omver rijdt, je huisdier per ongeluk borstelt of stukken overslaat. De robotstofzuiger beschikt namelijk over een geavanceerd navigatiesysteem, waarmee – na eerste kalibratie – een nauwkeurige plattegrond wordt gemaakt van het woonoppervlak.

Hierdoor kun je er van op aan dat je er geen omkijken meer naar hebt. Verder heb je ook zelf in de hand wat de Tapo RV30 Max Plus wel en niet doet: je kunt bijvoorbeeld schoonmaakgebieden opgeven, bepaalde no-go zones instellen waar de robot juist niet mag komen en schoonmaakschema’s maken: op die manier loopt de robotstofzuiger je nooit in de weg. En met haren van huisdieren weet hij ook raad.

Zelfreinigend en twee maanden opslag

Een ander groot voordeel is de dweilfunctie: parket-, laminaat-, tegel- en zeilvloeren zijn geen enkel probleem voor de robot. En maak je geen zorgen: de robot detecteert automatisch vloerkleden, dus die blijven droog. De robot instellen doe je via een app, waarin je aangeeft welke delen van de woning met de dweil gereinigd moeten worden, en welke met de stofzuiger.

De dweil van de Tapo RV30 Max Plus is eenvoudig te verwijderen, zodat je hem kunt wassen indien nodig.


Een combinatie van beiden is natuurlijk ook mogelijk. En net als bij een gewone stofzuiger hoef je je niet druk te maken over de verzamende viezigheid: de RV30 Max Plus kan namelijk tot twee maanden vuil bewaren in het basisstation, die voorzien is van een afgesloten 3L afvalzak. De robot leegt zich daar zelf automatisch nadat hij klaar is met zijn opdracht en is daardoor weer klaar voor gebruik.  

Slim huis wordt betaalbaar

Wat ons de laatste tijd opvalt, is dat producten voor een slim huis er niet goedkoper op lijken te worden. Maar het moet natuurlijk ook wel leuk en betaalbaar blijven. Daarom valt ons de adviesprijs van de TP-Link Tapo RV30 Max Plus in positieve zin op (349 euro).

Maar sla je er nu tijdens Black Friday helemaal een slaatje uit: we spotten hem al voor bijna de helft van de prijs! En dat deze robot ook echt past in een slim huis zien we aan de ondersteuning voor Google Assistant en Amazon Alexa: dat betekent dat je ook spraakopdrachten kunt geven aan de Tapo RV30 Max Plus en je het apparaat kunt vertellen wat hij moet doen. En in tegenstelling tot een huisgenoot praat hij niet terug, maar doet ‘ie gewoon wat er van hem gevraagd wordt. 

Onmisbare hulp

Voor wie niet van stofzuigen en dweilen houdt is de Tapo RV30 Max Plus een echte uitkomst. Een huishoudelijke hulp waar je niet zonder kunt, en die je vloer tot in de puntjes verzorgt. Het is ook erg prettig dat je er geen omkijken naar hebt: dankzij het flinke accupakket kan hij 150 minuten lang reinigen en laadt zichzelf telkens automatisch en ruim op tijd op, zodat hij nooit halverwege een klus stil kan komen te staan: handig! Is je interesse ook gewekt voor deze slimme robotstofzuiger? Dan is dit hét moment om hem met een vette Black Friday-korting aan te schaffen! 

▼ Volgende artikel
Dit kun je allemaal (nog meer) met Ambilight: geef films en series extra kleur
© TP Vision
Huis

Dit kun je allemaal (nog meer) met Ambilight: geef films en series extra kleur

Ambilight is de exclusieve feature van Philips tv's. De kleurrijke gloed achter het scherm ken je vermoedelijk wel, maar weet je dat je ook heel wat zaken kunt personaliseren in Ambilight? We gidsen je stap voor stap door alle opties.

Dit artikel in het kort:

  • Wat is Ambilight? Een reeks leds achter de tv die de kleuren van het beeld volgen en zo de sfeer versterken.
  • Ambilight-presets Biedt opties zoals Standaard, Sport, Bioscoop en Gaming, plus Muziek en Vaste kleurinstellingen.
  • Personaliseren Pas helderheid, snelheid en kleureffecten aan via de instellingen.
  • Lounge Light & Ambisleep Gebruik Ambilight als sfeerlicht of om in slaap te vallen met instelbare kleuren en helderheid.
  • Ambilight-alarm Stel alarmen in met specifieke beelden, geluid en volume.

Meer lezen over Philips? Check dan: Philips lanceert nieuwe versie Ambilight en nieuw topmodel oledtelevisie

Wat is Ambilight? 

Ambilight, dat zijn een reeks leds die in de rug van bijna elke Philips tv ingebouwd zijn. Afhankelijk van je model kan dat aan twee, drie of vier zijdes van de tv zijn. Deze leds projecteren een kleurrijke gloed op de wand achter de tv. En niet zomaar een willekeurige kleur. De beeldverwerkingsprocessor in de tv die elk beeld analyseert, stuurt de Ambilight-leds aan, zodat die precies de kleuren van het beeld op het scherm volgen. Die gloed versterkt de sfeer, en doet het beeld groter lijken. 

De basiskeuzes van Ambilight

Elke Philips afstandsbediening beschikt over een Ambilight-toets. Daarmee kun je kiezen uit een aantal presets voor Ambilight. De eerste vier zijn basisvarianten: Standaard, Sport, Bioscoop en Gaming. Het zijn presets die ideaal zijn voor dat respectievelijk type content.

©Brastock Images / Eric Beeckmans | ID.nl

Vervolgens zijn er nog twee speciale presets die wat andere opties bieden. De Muziek-instelling reageert op de dynamiek van het geluid, en creëert zo lichteffecten op basis van je geluid; erg handig wanneer je een feest geeft. Bij de Vaste kleur-instelling kies je een kleur die niet verandert. Deze instelling kan dienen als een bias-light, iets wat overigens het originele doel was van Ambilight. Wie kijkt bij verduistering kan last krijgen van vermoeide ogen als het beeld vaak wisselt tussen donker en helder. Door een bias-light rond het scherm te gebruiken, liefst een neutraal wit, geef je je ogen een vaste referentie, waardoor je minder snel last hebt van vermoeide ogen. 

Maak je eigen Ambilight-stijl

Je bent niet beperkt tot de Ambilight-presets. Via de instellingen kun je heel wat aspecten aanpassen, zodat Ambilight werkt volgens jouw voorkeuren. Selecteer in het instellingenmenu Ambilight en dan Ambilight-personalisatie.  

©ID.nl | Eric Beeckmans

Kijk je soms bij veel omgevingslicht en soms in relatieve duisternis, activeer dan Ruimteafhankelijk eco. Zo kan Ambilight zijn helderheid aanpassen aan de hoeveelheid licht in de kamer. Helderheid bepaalt hoe helder Ambilight is, Verzadiging bepaalt hoe fel of hoe zacht de kleuren zijn. Via Dynamisch controleer je de snelheid waarmee Ambilight reageert, het is instelbaar in vier stappen. Voor games wil je misschien dat Ambilight snel reageert, terwijl je voor films liever een rustige Ambilight-ervaring wilt. Tot slot kan je ook het gedrag van Ambilight bij donkere beelden aanpassen, in vier stappen. Zo kan je Ambilight zelfs uitschakelen wanneer het beeld erg donker is. 

©Cultura Allies

Creëer de perfecte tv-sfeer met oplaadbare ledkaarsen.

Geen vlammen, geen gedoe – gewoon genieten van je programma

Lichteffecten bij muziek 

Heb je de Ambilight preset Muziek gekozen, dan krijg je bij de Ambilight-personalisatie instellingen een nieuwe optie, Muziekstijlselectie. De drie opties zijn Lumina, Disco en Rhythm. Lumina is best geschikt voor muziekvideo's, Disco en Rhythm creëren lichteffecten op maat van de muziek, en zijn dus ideale keuzes als je gewoon muziek beluistert via bijvoorbeeld de Spotify-app op je tv.  

©Solid photos / Eric Beeckmans | I D.nl

Aurora, een screensaver met Ambilight 

Een variant op het Lounge Light, maar dan gecombineerd met een leuke screensaver op het scherm, dat is Aurora. Open het snelmenu en kies Aurora. Binnen Aurora kun je kiezen uit allerlei statische beelden of bewegende beelden, al dan niet met wat achtergrondmuziek en/of een klok. Ambilight moet je dan instellen op App volgen

©TP Vision

Ambilight als sfeerlicht in de kamer 

Via de optie Lounge Light kun je Ambilight ook gebruiken als je geen tv kijkt. Je kan het automatisch laten starten wanneer je de tv uitzet, maar je kunt ook op de Ambilight-toets drukken als de tv uitstaat. Ook hier heb je allerlei mogelijkheden om het licht aan te passen naar jouw smaak.

©Jacob Lund / Eric Beeckmans | ID.nl

Uiteraard kun je de kleur en helderheid kiezen. Standaard is het Lounge Light een vast licht, maar als je liever een zacht bewegend licht hebt, kies dan voor de Dynamische effecten-optie. Tot slot kun je ook bepalen hoelang het licht actief blijft, van 10 tot 240 minuten. 

📺Leestip: Review Philips 65PUS8909/12 – Strijdvaardig, maar is dat voldoende?

Gaan slapen en opstaan met Ambilight 

In de Ambilight-instellingen vind je Ambisleep, een sleep-functie met instelbare Ambilight. Kies de kleur en helderheid, en selecteer hoelang Ambisleep actief is voor het zichzelf uitschakelt. Een bijhorend geluid kun je ook kiezen, het volume regel je gewoon met de volume-schakelaar.  

©Vasyl

Je kunt ook tot vijf verschillende alarmen met Ambilight instellen. Dat vind je niet in de Ambilight-instellingen, maar rechtstreeks in het snelmenu, onder de naam Zonsopgangalarm. Geen paniek, je kan instellen op welk uur het alarm afgaat (en op welke dagen van de week het herhaalt), dat hoeft niet bij zonsopgang te zijn. Je kunt een ook specifiek beeld, geluid en volume kiezen voor het alarm. 

©ID.nl | Eric Beeckmans