ID.nl logo
10 tips: Pc bedienen met je tablet of smartphone
© PXimport
Huis

10 tips: Pc bedienen met je tablet of smartphone

Je tablet en smartphone liggen in tegenstelling tot je pc of Mac de hele dag binnen handbereik. Zou het niet mooi zijn om deze systemen met elkaar te integreren? Wij geven 10 trucs om de afstand tussen de computer en je mobiele apparaten te verkleinen.

Wat gaan we doen?

We leggen onder andere uit wat VNC is, hoe je jouw muziekbibliotheek draadloos door jouw huis streamt en hoe je bestanden zowel vanaf jouw computer als vanaf je tablet of smartphone zo gemakkelijk mogelijk benadert.

Tip 1: VNC

Virtual Network Computing (VNC) zorgt ervoor dat je een computer op afstand kunt besturen. Vroeger kon je vanaf een andere pc doen, maar tegenwoordig gaat het ook met je tablet. De verbinding wordt via je thuisnetwerk gelegd, een snel draadloos netwerk is dus een vereiste. Zowel de tablet als de computer moeten op hetzelfde netwerk zijn aangemeld en beide apparaten moeten aan staan. Op je pc moet je een serverprogramma installeren, op je tablet installeert je een client-app. De client stuurt informatie naar de server: beweegt je jouw vingers op de tablet, dan zal de muis op het scherm van de computer bewegen. VNC op uw tablet kan enorm handig zijn als je pc niet in de buurt staat en je 's avonds vanaf de bank toch nog even een document op je harde schijf wilt inzien. De tablet geeft jouw gehele pc-systeem weer en daarbij wordt geen enkele bewerking uitgevoerd op je tablet. Het enige dat je mobiele apparaat doet, is een weergave tonen van je computer. In feite maakt je van de tablet dus een multitouch-afstandsbediening.

©PXimport

Met de app Remoter VNC kan een VNC-verbinding tussen een iPad en een pc worden gemaakt.

Tip 2: iPad (1)

De beste keuze voor iPad-bezitters is Remoter VNC. Met deze app bestuur je gemakkelijk een Windows-pc of Mac. De installatie is erg simpel en de app kost slechts 3 euro. Op je pc installeert je eerst even het gratis programma TightVNC. Dit server-programma vind je op hier. Zet tijdens de installatie een vinkje voor Register Tight VNC Server as a system service, klik in de Windows-taakbalk op het TightVNC-icoontje en kies voor Customize. Noteer het nummer achter Main Server Port en maak een nieuw wachtwoord aan door onder Primary password op Change te klikken. Noteer ook dit wachtwoord en sluit af met OK. Mocht Windows een melding geven dat er wijzigingen op je pc worden aangebracht, dan moet je dit goedkeuren. Ga vervolgens met de muis over het TightVNC-icoontje en schrijf het IP-adres op dat in het ballonnetje verschijnt. Al deze informatie hebt je nodig om Remoter VNC te initialiseren op je iPad.

©PXimport

Op de pc moet een server-programma als TightVNC worden geïnstalleerd.

Tip 3: iPad (2)

Ga nu naar Remoter VNC op je iPad. In de linkerbovenhoek tik je op Discovery List, waar je pc meteen zal verschijnen als optie. Je ziet het Windows-logo en de naam van de pc; deze is opgebouwd uit de naam van de pc en de naam van je router. Tik erop en kies vervolgens achter Server Type voor Select / ScreenSharing VNC. Controleer dat achter VNC Port het juiste poortnummer staat en vul achter VNC Password het wachtwoord in. Tik op Save om de instellingen op te slaan. Verschijnt je pc niet automatisch, volg dan de aanwijzingen in de volgende tip en vul het IP-adres van je pc in op de plek van het adres van de Mac. Ga terug naar het beginscherm, door op het icoon in de linkerbovenhoek te tikken, en kies jouw pc. Het beeldscherm van je Windows-pc wordt nu op de iPad weergegeven. Met veegbewegingen navigeer je over het beeldscherm en als je iets wilt intypen, tik je op het toetsenbord. Wil je de scrollbalk van de pc nabootsen, tik dan op het middelste icoontje links onderin. Door over het scherm te vegen, scrol je bijvoorbeeld door een webpagina. Je sluit een sessie af door linksboven op het icoontje te tikken. Remoter VNC werkt overigens ook op de iPhone.

©PXimport

Je ziet nu op de iPad het beeldscherm van de pc en bedient hem middels veegbewegingen.

Tip 4: Mac en Remoter

Om je Mac klaar te maken voor het gebruik met VNC hoef je niets te downloaden. Klik alleen even op Systeemvoorkeuren / Delen en selecteer Schermdeling. Klik vervolgens op Computerinstellingen en zet een vinkje voor VNC-viewers kunnen het scherm beheren met het volgende wachtwoord. Voer een wachtwoord in en kies voor OK. Ga nu naar Systeemvoorkeuren / Netwerk / Wi-Fi en noteer het IP-adres onder Status. In Remoter VNC tik je op Discovery List en vervolgens op Add Session Manually. Kies bij Server Type weer VNC/ScreenSharing en vul het IP-adres in achter VNC Hostname. Het wachtwoord vul je in bij VNC Password. Tik op Save, waarna je met een iPad kunt inloggen op de Mac.

©PXimport

Een Mac moet je handmatig instellen op het gebruik van Remoter VNC.

Tip 5: Android-afstandsbediening

Mensen met een Android-tablet hebben baat bij de app TeamViewer for Remote Control. Download de gratis app via Google Play. Je moet op de doel-pc het programma TeamViewer installeren. Klik op de koppeling onder All-In-One en doorloop de installatie. Kies voor Installeren als je administratorrechten op de pc hebt en selecteer Privé wanneer je het programma voor niet-commerciële doeleinden gaat gebruiken. Kies in het volgende venster voor Nee (standaard) als je een tijdelijke verbinding met de pc wilt instellen of Ja als je vaker op dezelfde pc wilt inloggen. Heb je voor de tweede optie gekozen, dan moet je een wizard doorlopen om onder andere een wachtwoord voor de pc aan te maken. Aan het einde van de wizard verschijnt een ID. Dit nummer vul je in de app op je tablet in. Tik op Op afstand bedienen om te starten, vul het wachtwoord van de pc in als je daarom wordt gevraagd. Je ziet nu op je Android-tablet de inhoud van het scherm van de pc.

©PXimport

De wizard van TeamViewer.

Tip 6: Google Drive

Hoef je geen beeldscherm te bedienen, maar wil je wel toegang tot je documenten op zowel je pc als tablet, kies dan voor een cloud-oplossing. Google Drive is daar een voorbeeld van. Op de pc installeert je de Google Drive-applicatie. Deze download je hier. Log in met je Google-account, bijvoorbeeld je Gmail-adres en bijbehorend wachtwoord, en klik op de blauwe knop Aanmelden. Heb je nog geen Google-account, klik dan op de rode knop Aanmelden en volg de stappen. Na te zijn ingelogd, zie je de download-knop Google Drive voor pc installeren. Installeer het programma op de pc en log in het programma ook weer in met je Google-gegevens. Op je systeem wordt een aparte map aangemaakt voor Google Drive. Je kunt op je pc bestanden naar deze map slepen. Zolang je verbinding hebt met internet, zal Google Drive deze bestanden automatisch met een bepaalde tijdsinterval synchroniseren met jouw Google Drive in de cloud. Op de tablet installeert je de app Google Drive. Vanaf een Android-toestel, iPhone of iPad kun je alle bestanden inzien en delen. Spreadsheets en documenten kun je bewerken en bestanden zijn te downloaden naar je tablet of smartphone.

©PXimport

Met Google Drive kun je zelfs op een tablet je documenten bewerken.

Tip 7: Dropbox

Dropbox kent een soortgelijk principe, maar is alleen een cloud-opslagdienst. Hiermee kun je dus geen documenten en spreadsheets bewerken. Op dropbox maak je een gratis account aan en klik je op Sign up. Heb je al een account, log dan in door rechtsboven op Sign in te klikken. De Dropbox-applicatie is beschikbaar voor pc, Mac en mobiele apparaten. Op de pc klik je op Download Dropbox en installeer je het programma. Log in met je accountgegevens, waarna ook Dropbox een aparte map op je systeem aanmaakt. Op je mobiele apparaat downloadt je de app via de App Store of Google Play-winkel. Heeft het apparaat een camera, dan zal Dropbox aanbieden om alle gemaakte foto's automatisch te kopiëren naar je Dropbox-account. In het beginscherm kun je desgewenst aangeven dat je dit wilt toestaan, door op Enable te tikken. Standaard is Only Wi-Fi geselecteerd. Wil je dat foto's ook via je dataverbinding worden geüpload, tik dan op Wi-Fi + Cell. Dropbox kan tal van bestandstypen openen, maar je kunt niets bewerken. De dienst biedt 2 gigabyte gratis ruimte, dat is aanzienlijk minder dan de 5 GB die Google Drive gratis ter beschikking stelt.

©PXimport

Dropbox biedt geen bewerkingsmogelijkheden.

iCloud

iCloud en SkyDrive zijn twee andere opslagdiensten. Ze werken vrijwel hetzelfde als Google Drive en Dropbox. Apples iCloud is een gesloten dienst; je kunt hier niet zomaar allerlei bestanden naartoe slepen. Een voordeel van iCloud is wel dat het perfect is geïntegreerd in de apparatuur van Apple. SkyDrive van Microsoft is daarentegen perfect geïntegreerd in Windows-software en biedt als voordeel dat je liefst 7 gigabyte aan opslagruimte gratis krijgt toegewezen.

Tip 8: Photo Transfer

Als je een aantal foto's van je smartphone of tablet naar je pc wilt sturen, kunt je dat uiteraard doen door ze als attachment aan een aan jezelf gerichte mail te 'plakken' of door een kabel tussen de twee machines te hangen. Gelukkig is er een elegantere oplossing. Installeer op je mobiele apparaat de Photo Transfer-app en tik op Send. Kies of je de foto's naar een Mac of pc wilt sturen door op één van de twee icoontjes te klikken. Tik op Select om een aantal foto's en video's te kiezen en tik op Done als je klaar bent met de selectie. Op je pc start je de browser en typt je het adres in dat in de app verschijnt. Dit adres is binnen je thuisnetwerk altijd hetzelfde en je kunt het dus opslaan als bladwijzer. Elk apparaat heeft zijn eigen adres, dus als je de app zowel op een iPhone als op een iPad hebt geïnstalleerd, kun je met verschillende adressen vanaf beide apparaten foto's halen. In de browser staat vervolgens dat de foto's klaar staan om te worden gedownload. Klik op Download all photos as zip file in Full resolution en de foto's en video's worden via je draadloze netwerk naar uw pc verzonden.

©PXimport

Photo Transfer App werkt onder Android net als op een iPad of iPhone.

Tip 09: iTunes

Om van je favoriete muziek te genieten, hoef je niet achter de pc te zitten. Je kunt je volledige iTunes-muziekbibliotheek namelijk ook vanaf je tablet of smartphone inzien en afspelen; mits je althans een iPhone of iPad hebt. Om van deze mogelijkheid gebruik te maken, moet je in iTunes op je computer Thuisdeling activeren. Selecteer links in plaats van Muziek de optie Thuisdeling. Log in met je Apple ID en klik op Schakel thuisdeling in. Op je iPad of iPhone installeer je de app Remote. Zodra je mobiele apparaat op hetzelfde netwerk is aangemeld, zal de app automatisch je iTunes-bibliotheek herkennen. Als je erop tikt, zie je al je muziek op de iPad of iPhone; je bedient iTunes op de pc nu via je mobiele apparaat. Let wel, de muziek komt uit de pc en niet uit de iPad of iPhone; je gebruikt hem slechts als afstandsbediening. Heb je een AirPort Express van Apple, dan kun je deze wel als uitvoerbron van de computer selecteren vanuit de app. Je bestuurt op deze manier de pc met de iPad of iPhone, waarna de pc alle muziek draadloos naar je AirPort Express stuurt.

©PXimport

Bestuur uw pc vanaf de bank en laat muziek draadloos naar uw luidsprekers streamen.

Remote voor Android

Er is ook een versie van Remote voor Android-toestellen op de markt, al komt deze niet van Apple zelf. De app Remote for iTunes kost 5 euro, maar biedt veel functionaliteit. Zelfs AirPlay wordt ondersteund, het protocol waarmee je draadloos naar bijvoorbeeld een AirPort Express of naar draadloze AirPlay-luidsprekers kunt streamen. Op een AirPort Express sluit je luidsprekers aan. Je kunt meerdere AirPort Express-stations in je huis plaatsen, zodat je overal je muziek kunt horen terwijl je die vanaf de iPad aanstuurt.

Tip 10: Bladwijzers

Wil je de bladwijzers en tabbladen op al je apparaten synchroniseren, dan kan dit het beste middels Chrome, de browser van Google. Op je pc of Mac ga je in Chrome naar Instellingen door op het icoontje rechtsboven te klikken. Zorg dat je bent aangemeld met je Google-account. Als je dat nog niet bent, kiest je voor Aanmelden. Op de tablet of smartphone installeer je de app Chrome, je start de app en tikt ook hier rechtsboven op het icoon en vervolgens op Instellingen. Ben je hier ook met hetzelfde account ingelogd, dan tik je onderin op Andere apparaten. Hier vind je de andere pc's, smartphones en tablets. Je ziet meteen welke tabbladen je op de pc hebt geopend en kunt er direct naartoe navigeren door erop te tikken. Mocht synchronisatie in Chrome bij je zijn uitgeschakeld, dan kun je dit activeren bij Instellingen. Tik op Aangemeld bij Chrome en zorg dat de schuif achter Synchroniseren is ingeschakeld.

©PXimport

Voor het synchroniseren van bladwijzers en tabbladen kun je het beste aan de slag met Chrome.

▼ Volgende artikel
Europees voetbal kijken bij Ziggo nu ook zonder registratie
© Svetlana Rey - stock.adobe.com
Huis

Europees voetbal kijken bij Ziggo nu ook zonder registratie

Wie afgelopen seizoen de wedstrijden van Nederlandse teams in het Europees voetbal wilde kijken, moest dat doen via Ziggo – op de publieke netten zijn deze wedstrijden namelijk niet meer te zien. Je hoefde daarvoor geen  klant bij de provider te zijn, maar je moest je wél registeren. Na ingrijpen van het Commissariaat voor de Media vervalt deze registratie nu.

 

Wie afgelopen seizoen de wedstrijden van Nederlandse teams in het Europees voetbal wilde kijken, moest dat doen via Ziggo – op de publieke netten zijn deze wedstrijden namelijk niet meer te zien. Je hoefde daarvoor geen  klant bij de provider te zijn, maar je moest je wél registeren. Na ingrijpen van het Commissariaat voor de Media vervalt deze registratie nu.

De UEFA-competities vallen deels onder de evenementenlijst, wat betekent dat deze wedstrijden voor minimaal 75% van de Nederlandse huishoudens gratis en zonder drempels toegankelijk moeten zijn. Het Commissariaat voor de Media beschouwt verplichte registratie, waarbij persoonsgegevens als naam, e-mailadres postcode, huisnummer en mobiele telefoonnummer gedeeld moeten worden, als een te hoge drempel. Hierover ontving het meldingen van kijkers die het aanmaken van een account als een obstakel ervaarden. Ook belangenorganisaties spraken hun zorgen uit, met name over de toegankelijkheid voor digitaal minder vaardige mensen, zoals ouderen. Na onderzoek heeft het Commissariaat laten weten dat de verplichte registratie niet voldeed aan de regels uit de Mediawet.

Dat betekent dus dat je vanaf 21 januari, wanneer het UEFA-voetbalseizoen wordt hervat, wedstrijden van Nederlandse clubs kunt streamen via Ziggo Go zonder eerst een account aan te maken. De wedstrijden zijn nu direct toegankelijk via de app op je smart-tv, laptop, tablet en smartphone. Registreren blijft wel mogelijk voor wie wedstrijden buiten Nederland wil streamen.

Voetbalfans die via Ziggo Sport Free de wedstrijden van Nederlandse clubs streamen, kunnen nu ook genieten van meer voetbalcontent. Het populaire Ziggo Sport Highlights-programma, waarin alle wedstrijden van een avond worden samengevat, is voortaan ook via streaming beschikbaar.

Het UEFA-voetbalseizoen gaat op 21 januari verder met onder andere de Champions League-wedstrijd Rode Ster Belgrado-PSV (21.00 uur). Op 22 januari speelt Feyenoord thuis tegenBayern München (21.00 uur). Beide wedstrijden zijn live te zien via Ziggo Sport Free, Ziggo Sport (kanaal 14) en Ziggo Sport Totaal.

Lees ook: Je Android-tablet of smartphone koppelen aan je tv

▼ Volgende artikel
Efficiënter klussen met een compressor
Huis

Efficiënter klussen met een compressor

Lang werden compressors vooral gebruikt in garages, de industrie en de bouw. Moderne compressors zijn echter zo compact en goedkoop geworden, waardoor ze prima inzetbaar zijn voor doe-het-zelvers en hobbyisten. Ben je een volbloed klusser, dan kom je al snel op een punt dat je tijdens het werk echt geniet van een compressor.

Een compressor is het pièce de résistance voor de klusser. Hierdoor beschik je over kracht om ontzettend lichte gereedschappen te gebruiken.

Ook interessant om te lezen: Keuzehulp: zo vind je jouw ideale powerstation

Perslucht

Een compressor is een apparaat dat perslucht produceert. Met die lucht onder druk kun je verschillende werkzaamheden uitvoeren, zoals banden oppompen, oppervlakken en objecten schoonblazen, voorwerpen zandstralen, verf spuiten, en spijkers en brads schieten. Brads zijn ultrafijne spijkertjes – een soort naaldspijkers – die je onder druk in het hout schiet en die je nauwelijks ziet zitten.

Als je dus een fietsband wilt opblazen en daarna de bekleding van een stoel wilt vastnieten, dan verwissel je gewoon het pneumatische gereedschap dat aangesloten is op dezelfde compressor. Dat verwisselen gaat trouwens ontzettend snel dankzij een speciale snelkoppeling. Een belangrijk voordeel van het werken met perslucht is dat al die gereedschappen licht van gewicht zijn terwijl ze toch een enorme kracht hebben.

©Adisorn

Drukvat

Een compressor zuigt lucht aan uit de omgeving, perst die samen en stuwt de samengeperste lucht via een luchtslang naar het aangesloten luchtgereedschap. De ketel of het drukvat van een compressor doet dienst als opslagplaats van lucht die zo goed als mogelijk op een constante druk wordt gehouden. Wanneer de druk door het gebruik daalt, zal de compressor aanslaan en nieuwe lucht aanzuigen en samenpersen. Hoe meer lucht er beschikbaar is, hoe langer het gereedschap kan worden gebruikt, maar ook hoe meer ruimte er nodig is om de lucht op te slaan. Een nadeel van een groot drukvat is dat het langer duurt voordat de luchtdruk opnieuw op bedrijfsniveau is. 

Oliegesmeerd of olievrij

Er zijn verschillende soorten compressors. Er zijn lichte draagbare en minicompressors, maar als doe-het-zelver koop je beter een stevig model dat voldoende druk kan produceren. Op die manier kom je later niet tot de vaststelling dat het toestel niet krachtig genoeg is voor het gereedschap dat je op het oog hebt.

Ruwweg verdeelt men compressors in oliegesmeerde en olievrije typen. Een oliegesmeerde uitvoering is over het algemeen stiller, maar vergt wel iets meer onderhoud. De oliegesmeerde compressor is goedkoper dan zijn olievrije tegenhanger, maar je moet er wel op letten dat je regelmatig het oliepeil checkt en de olie ververst. Een nadeel is dat je oliegesmeerde toestellen beter niet kunt inzetten als het kouder is dan 5°C. De olie kan door de kou verdikken, en dat is kwalijk voor een goede werking van het apparaat. 

©Natallia

Waar op letten?

Je hoeft niet per se naar een speciaalzaak te stappen om een compressor aan te schaffen. In elke doe-het-zelfzaak zie je verschillende modellen. Toch zijn er een paar zaken waar je op moet letten. Allereerst is er het aanzuigvermogen, dat aangeeft hoe snel het drukvat zich vult en hoe vlug de benodigde luchtdruk op peil is.

Heel belangrijk is het aantal bar. Dat is de kracht waarmee de lucht naar buiten wordt geblazen. Bij al het luchtgereedschap dat in de schappen ligt, lees je hoeveel bar het nodig heeft. Als je een spijkerpistool koopt dat 8 bar nodig heeft, moet de compressor deze druk dus wel kunnen produceren. De grootte van de tank bepaalt hoelang je de beschikking hebt over een constante druk. Hoe groter de tank, hoe langer je van dezelfde druk kunt genieten. Dat is vooral belangrijk voor wie verf gelijkmatig wil spuiten.

©navintar

Prijzen

Als je een compressor aanschaft, zitten daar meestal een paar tools bij waarmee je typische basisklussen met perslucht kunt uitvoeren. Anders moet je die hulpmiddelen afzonderlijk kopen. Een compressor voor de doe-het-zelver kost om en nabij de 150 euro. Een bandenpomp met spanningsmeter heb je voor 23 euro, een brad-tacker kost 90 euro, een blaaspistool 9 euro en een zandstraalpistool 35 euro.

Onderhoud

Zo'n compressor heeft nauwelijks onderhoud nodig. Het belangrijkste aandachtspunt is dat je het restvocht dat zich in de buffertank ophoopt af en toe laat weglopen via een aftapkraantje. Dat vocht komt vrij doordat de warme lucht in het apparaat afkoelt en er dus condens ontstaat. Door de hogere druk zal de temperatuur in de tank immers toenemen. Controleer zoals eerder gezegd ook het oliepeil bij oliegesmeerde uitvoeringen.