ID.nl logo
Overstappen op nieuwe smartphone (Android én iOS)
© PXimport
Huis

Overstappen op nieuwe smartphone (Android én iOS)

Het is de grote klucht die de euforie van een nieuwe smartphone smoort: het overzetten van je gegevens. Ongeacht of je gaat overstappen op een nieuwe smartphone met Android of iOS en ongeacht wat je hebt. Nu is dat een klusje dat we op de redactie als smartphone-reviewers regelmatig uitvoeren. Wij leggen je stapsgewijs uit hoe je het beste kunt overstappen op je nieuwe toestel.

1 iOS-data back-uppen (Apple iCloud)

Voordat je je oude iPhone vaarwel zegt, is het raadzaam om een back-up van je gegevens te maken. Verbind je telefoon met een wifinetwerk, ga naar de Instellingen, druk op jouw naam en daarna op iCloud. Kies Reservekopie en activeer iCloud-reservekopie. Om een back-up te maken van je data, klik je op Maak nu reservekopie. Je kunt ook via iTunes een back-up maken. Open hiervoor iTunes op je pc, verbind de iPhone aan de pc en klik op Maak reservekopie.

2 Android-data back-uppen (Google Drive)

Een back-up maken van je de data op je Android-smartphone doe je door naar de Instellingen te gaan. Veeg naar beneden, klik op Systeem en druk op Back-up. Zet (indien nodig) een vinkje bij Back-up maken op Google Drive en check of de back-up met het juiste Google-account gaat. Bij de Instellingen kun je via de zoekfunctie ook naar Accountsynchronisatie zoeken om te controleren welke gegevens worden gesynchroniseerd met je Google-account en wanneer dit voor het laatst gebeurd is. Hier kun je de synchronisatie van gegevens ook pauzeren.

©PXimport

3 Van iOS naar iOS

Overstappen van de ene iPhone naar de andere is niet moeilijk en kan op drie manieren. Quick Start, iCloud en iTunes zijn je opties, waarvan die eerste de snelste is. Houd je twee iPhones bij elkaar met bluetooth aan en wacht tot er een animatie verschijnt op je nieuwe toestel. Volg de stappen en selecteer de optie om je data uit je iCloud-back-up te herstellen op de nieuwe telefoon. Bij een ‘ja’ kun je de nieuwe iPhone het beste aan de oplader hangen, zodat hij de foto’s, video’s, muziek en apps direct uit iCloud downloadt.

4 Van Android naar Android

©PXimport

Als je je huidige Android-telefoon inruilt voor een nieuw model, hangt het van de versie van het Android-besturingssysteem af in hoeverre je je gegevens kunt meenemen. Alle moderne versies bieden de optie om je belangrijkste data (onder andere van Google-apps) over te zetten, maar bij de nieuwste versies gaat dat soepeler en kun je nog meer gegevens overhevelen. In alle gevallen dien je in te loggen met het Google-account dat je op je vorige toestel gebruikte. Hebben je oude en je nieuwe telefoon een nfc-chip, dan kun je het overzetten ook in gang zetten door de achterkanten van de apparaten kort tegen elkaar te houden.

5 Van Android naar iOS

De Apple-app Move to iOS helpt je met het overstappen van Android naar iOS. De iPhone mag hiervoor nog niet zijn ingesteld; als dit wel zo is dien je hem eerst te wissen. Hang de iPhone en Android-telefoon aan het stopcontact, verbind ze met hetzelfde wifi-netwerk en installeer de Move to iOS-app op het Android-toestel. Open hem en klik rechtsboven in het scherm op Zoek uw code op. Ga op de iPhone naar Apps en gegevens, klik op Zet gegevens over van Android en vul de code in die verschijnt in op de Android-smartphone. Selecteer de data die je wilt overzetten en wacht tot dat is gebeurd.

6 Van iOS naar Android

Het overstappen van een iPhone naar een Android-smartphone gaat via de Drive-app van Google. Mocht je die nog niet geïnstalleerd hebben op je iPhone, download hem dan. Log in met het Google-account dat je gaat gebruiken op je nieuwe Android-toestel en ga naar Menu / Instellingen / Back-up. Kies welke gegevens je wilt back-uppen. Je kunt ook alles selecteren door op Back-up starten te klikken. Je foto’s en video’s worden geüpload naar Google Foto’s, je agenda naar Google Agenda en je contacten naar Google Contacten. Wanneer de back-up is voltooid, kun je op je Android-telefoon inloggen en worden de hierboven genoemde data automatisch gesynchroniseerd.

©PXimport

Google Foto’s voor plaatjes en filmpjes

Het back-uppen en overzetten van je foto’s, video’s en eventueel andere media zoals screenshots kan op verschillende manieren. Wij (en miljoenen anderen) zijn erg tevreden over Google Foto’s, een gratis app (met webversie) die jouw kiekjes gratis opslaat in de cloud van Google. Foto’s is een zeer gebruiksvriendelijke en betrouwbare dienst met uitstekende synchronisatie en veel andere mogelijkheden. Het back-uppen van je beelden gaat automatisch en snel en omdat de app beschikbaar is voor Android en iOS, hoef je je geen zorgen te maken over kwijtgeraakte vakantiefoto’s.

7 Contactpersonen

Het overzetten van contactpersonen naar je nieuwe telefoon is in de meeste gevallen zo gepiept. Controleer welke contacten-app je gebruikt en kijk of die jouw data synchroniseert, zodat je geen gegevens verliest als je de app op je nieuwe toestel installeert. Als er geen synchronisatie mogelijk is, is het handig om de contacten te kopiëren naar een andere contacten-app die wel synchroniseert. Bijvoorbeeld Google Contacten, dat gratis is en werkt op Android, iOS en andere apparaten via contacts.google.com.

8 E-mail

Gebruik je een Gmail-mailadres en stap je over van Android naar Android of van iOS naar Android? Dan is de Gmail-app al geïnstalleerd en is je mail gesynchroniseerd. In de Gmail-app kun je ook andere maildiensten toevoegen, van Outlook, Hotmail en Live tot Yahoo en de meeste zakelijke mailaccounts. Een iCloud-mailadres toevoegen is ook mogelijk, al dien je vooraf via de Apple-website een speciaal wachtwoord in te stellen. Stap je met hetzelfde mailadres over van iOS naar iOS dan staan je mails direct tot je beschikking. Je kunt op iOS ook Gmail en veel andere mailapps gebruiken.

©PXimport

9 Media (sd-kaart)

Heb je media zoals foto’s en video’s op je smartphone staan die je fysiek wilt overzetten naar je nieuwe toestel? Dan kun je bijvoorbeeld een sd-kaartje gebruiken. Lang niet alle telefoons hebben echter een sd-slot. De iPhone mist ‘m en een aantal Android-toestellen ook. Controleer daarom eerst of jouw huidige én nieuwe smartphone een sd-slot hebben. Zo ja, dan zet je via een bestandsbeheer-app de data die je mee wilt nemen op de sd-kaart. Verwijder het kaartje op een veilige manier en stop hem na het instellen van je nieuwe toestel in het sd-slot. De bestanden zijn nu zichtbaar in de bestandsbeheer-app.

WhatsApp back-uppen en overzetten

Het back-uppen van WhatsApp is een eitje op Android (via Google Drive) en iOS (via iCloud). Het overstappen van Android naar Android en van iOS naar iOS is ook eenvoudig, maar WhatsApp biedt officieel niet op de optie om van het ene naar het andere besturingssysteem te wisselen. Dat is erg vervelend en onpraktisch, want voor veel mensen betekent het dat ze met een lege WhatsApp-app beginnen als ze hun iPhone inruilen voor een Android-telefoon of andersom. Het 29 dollar kostende pc-programma BackupTrans kun je WhatsApp-data meenemen als je naar een ander besturingssysteem gaat, maar ideaal is de situatie dus niet.

10 Media (computer)

Media overzetten van de ene naar de andere smartphone kan ook via een computer. Hang je oude toestel aan de pc, kopieer de betreffende mappen naar een map op je pc en ontkoppel de telefoon. Vaak wil je de mappen DCIM (camerafoto’s- en video’s), Pictures (andere soorten foto’s) en Media (onder andere muziek) meenemen. Verbind nu je nieuwe telefoon met de pc en kopieer de mappen naar het toestel. Dit kan eventueel ook via programma’s als iTunes (voor iPhone met macOS of Windows) en Android File Transfer (voor Android met macOS).

11 WhatsApp (Android)

©PXimport

Heb je een Android-telefoon, dan maak je een complete WhatsApp-back-up door WhatsApp te openen en rechtsboven op de drie puntjes te klikken. Druk vervolgens op Instellingen / Chats / Chat back-up. Kies Account om het Google-account te selecteren dat je ook op je nieuwe Android-smartphone gaat gebruiken. Maak een voorkeur voor hoe vaak en via welke dataverbinding de back-up gemaakt wordt en druk op Back-up maken. Als de back-up is afgerond, verwijder je WhatsApp van je oude toestel. Op je nieuwe telefoon log je in met hetzelfde Google-account, installeer je Google Drive en WhatsApp en open je die laatste app. Volg de stappen en klik op de knop Herstellen om je back-up terug te zetten.

12 WhatsApp (iOS)

Op je iPhone maak je een handmatige back-up van je WhatsApp-data door de chatapp te openen en op Instellingen te klikken. Kies Chats / Reservekopie / Maak nu reservekopie en selecteer eventueel op welke momenten WhatsApp automatisch een back-up moet maken. Kies hiervoor Autom. reservekopie, waarna de back-up naar je iCloud-account gemaakt wordt. Check of je iCloud Drive ingeschakeld is door naar de iPhone Instellingen / iCloud / iCloud Drive te gaan, waarbij het vinkje op ‘aan’ moet staan. Na je nieuwste back-up verwijder je WhatsApp op de oude iPhone, installeer je de app op je nieuwe iPhone en doorloop je de stappen. Bij Herstel kies je Zet chatgeschiedenis terug.

13 Agenda

Zoals je bij voorgaande tips hebt kunnen lezen, hoef je je geen zorgen te maken over het verdwijnen van je agenda-afspraken. Welk besturingssysteem je gebruikt en gaat gebruiken maakt niet uit: Google en Apple zorgen ervoor dat de gegevens van je agenda-app worden overgezet. Tenzij je een alternatieve agenda-app gebruikt; dan raden we je aan om in de instellingen te controleren of de data gesynchroniseerd wordt. Zo niet, kijk dan of je de gegevens kunt synchroniseren met bijvoorbeeld Google Agenda of dat je ze kunt exporteren. Zo voorkom je een lege agenda op je nieuwe toestel.

14 Muziek

©PXimport

Als je muziek luistert via een streamingdienst als Spotify, Apple Music of Google Play Music, dan is overstappen van smartphone een fluitje van een cent. Download je favoriete streamingapp op je nieuwe telefoon, gebruik dezelfde inloggegevens en al je muziek staat direct paraat. Hierbij maakt het niet uit of je van besturingssysteem wisselt of niet. Het enige wat – ongeacht je nieuwe telefoon – niet wordt overgezet, zijn offline afspeellijsten. Die zul je opnieuw moeten downloaden voor offline gebruik. Zet je muziekbestanden op je Android, zet deze dan in de Music-map zodat je apps je ze makkelijk kunt vinden.

15 Applicaties

Bij het overstappen van Android naar Android kun je ervoor kiezen om geen, alle of geselecteerde apps van je oude toestel automatisch te installeren op je nieuwe toestel. Gebruik je de Move to iOS-app om van Android naar iOS te gaan, dan installeert je iPhone automatisch de Android-apps die ook voor iOS beschikbaar zijn. Denk aan Google-apps, Spotify en Facebook. Als een app niet in de appwinkel staat, kun je een alternatief zoeken. Dit geldt ook voor wie overstapt van iOS naar Android. Stap je over van iOS naar iOS dan worden – indien gewenst – al je apps automatisch geïnstalleerd.

16 Appgegevens

Als je favoriete apps geïnstalleerd zijn op je nieuwe smartphone, is het tijd om te kijken of de appgegevens ook zijn overgezet. Dit is bij Android niet uniform: van Google-apps wordt de data gesynchroniseerd, maar bij apps van derden is dat niet standaard. Appontwikkelaars moeten deze optie zelf inbouwen en dat gebeurt lang niet altijd, zeker niet bij kleinere, gratis apps. Bij een overstap van iOS naar iOS gebeurt dit vaker en worden ook wachtwoorden en keuzes bij instellingen overgeheveld. Ga je van Android naar iOS of andersom, dan worden over het algemeen alleen data van cloud-apps van bijvoorbeeld Google meegenomen.

©PXimport

Overstappen vanaf Windows Phone

Heb je een Windows Phone en stap je over naar Android? Download op dat toestel dan de Outlook-app, log in met de gegevens van je Windows Phone-toestel en selecteer op het Android-apparaat welke gegevens je wilt synchroniseren. Op een iPhone ga je naar Instellingen / Mail / Contacten / Agenda en klik je op Voeg account toe. Kies voor Microsoft Exchange en log in met de gegevens van je Windows Phone-telefoon. Nu kun je aangeven of je je contactpersonen, notities, agenda-afspraken en e-mails wilt overzetten. Let op: vanaf Windows Phone kun je geen apps, afbeeldingen en video’s synchroniseren. Apps download je in de Play Store en App Store, media zet je het beste over via de pc of een clouddienst als Google Drive.

De oude smartphone

Die nieuwe telefoon is ingesteld en klaar voor gebruik, maar vergeet je je oude toestel niet? Controleer nog even of je de simkaart en eventueel de sd-kaart eruit hebt gehaald. En wat ga je nu met de smartphone doen? Belandt hij in de la of gaat hij naar iemand anders? In dat geval is het handig om de telefoon te resetten naar de fabrieksinstellingen. Hang hem aan de oplader, check nog even goed of je echt alles hebt overgezet en schakel in de instellingen van je iPhone iMessage uit. Ga vervolgens naar Instellingen / Algemeen / Stel opnieuw in / Wis alle inhoud en instellingen en bevestig de reset. Op Android ga je naar Instellingen / Gebruikers en accounts, waarna je je Google-account aanklikt. Druk op Verwijderen en bevestig de actie. Omdat fabrikanten Android naar eigen smaak aanpassen, kun je het beste de zoekfunctie in de instellingen gebruiken om de resetfunctie aan te klikken, waarna je de stappen volgt om het toestel terug te zetten naar de fabrieksinstellingen.

©PXimport

▼ Volgende artikel
Nieuw van Sony:  WH-1000XM6 met verbeterde noise cancelling en duidelijker geluid
© Sony | Christopher Collie
Huis

Nieuw van Sony: WH-1000XM6 met verbeterde noise cancelling en duidelijker geluid

Sony introduceert de WH-1000XM6, de nieuwste draadloze koptelefoon in de bekende 1000X-serie. Het model bouwt voort op zijn voorganger met nog betere ruisonderdrukking, helderdere gesprekskwaliteit en meer comfort. De koptelefoon is vanaf mei verkrijgbaar voor 450 euro.

Noise cancelling met twaalf microfoons

De WH-1000XM6 gebruikt een nieuwe processor die de ruisonderdrukking in realtime aanpast. De koptelefoon beschikt over twaalf microfoons – vier keer zoveel als bij de WH-1000XM5 – en detecteert storende geluiden nauwkeuriger. De adaptieve algoritmes passen zich automatisch aan op basis van je omgeving en de luchtdruk.

Verbeterd draagcomfort en opvouwbaar ontwerp

Sony heeft het ontwerp aangepast met een bredere hoofdband en zachtere oorkussens van veganistisch leer. De pasvorm is ontworpen voor langdurig gebruik, zonder druk op het hoofd. Het opvouwbare frame is verstevigd met metaal en de case heeft nu een magnetische sluiting.

©Sony

Audio in studiokwaliteit

De nieuwe driverunit zorgt voor meer detail en helderheid. Dankzij ondersteuning voor LDAC en High-Resolution Audio Wireless levert de koptelefoon ook draadloos hoge geluidskwaliteit. Met DSEE Extreme worden gecomprimeerde audiobestanden in realtime opgewaardeerd. Voor ruimtelijk geluid is er ondersteuning voor 360 Reality Audio, inclusief een upmix-functie voor films.

Helder bellen met AI-gestuurde microfoons

Voor telefoongesprekken gebruikt de WH-1000XM6 zes beamforming-microfoons die achtergrondgeluid actief onderdrukken en je stem isoleren. Daardoor blijf je goed verstaanbaar, ook in rumoerige omgevingen.

©Sony

Slimme functies en snelladen

De koptelefoon ondersteunt multipoint-connectiviteit, LE Audio en schakelt automatisch tussen apparaten. Via de Sound Connect-app pas je het geluid aan, stel je equalizers in of gebruik je functies zoals Quick Access en Scene-based Listening. Opladen gaat snel: drie minuten laden is goed voor drie uur luisteren.

Prijs en beschikbaarheid

De Sony WH-1000XM6 is beschikbaar in drie kleuren: Black, Platinum Silver en Midnight Blue. De adviesprijs bedraagt 450 euro.

▼ Volgende artikel
Waar voor je geld: 5 waterdichte smartwatches met GPS-functie
Gezond leven

Waar voor je geld: 5 waterdichte smartwatches met GPS-functie

Bij ID.nl zijn we dol op kwaliteitsproducten waar je niet de hoofdprijs voor betaalt. Daarom speuren we een paar keer per week binnen een bepaald thema naar zulke deals. Wanneer je met een smartwatch je gezondheid in de gaten wilt houden en bijvoorbeeld tijdens activiteiten je hartslag wilt meten, is het handig als zo'n slim horloge ook waterdicht is. En met een GPS-functie kun je ook goed bijhouden welke afstand je hebt afgelegd.

Een smartwatch is meer dan alleen een horloge: het is een slimme assistent om je pols. Met een smartwatch kun je eenvoudig meldingen van je smartphone ontvangen, zoals berichten, oproepen en agenda-afspraken. Veel modellen bieden daarnaast functies zoals stappentellen, hartslagmeting, slaapregistratie en GPS-tracking. Dat maakt ze ideaal voor wie zijn gezondheid en activiteiten wil bijhouden. Sommige horloges ondersteunen zelfs contactloos betalen of muziekbediening, zodat je minder vaak je telefoon uit je zak hoeft te halen.

Een ander belangrijk voordeel is de waterbestendigheid, wat bij smartwatches wordt aangeduid met een zogeheten ATM-classificatie. ATM staat voor 'atmosfeer' en geeft aan hoe hoog de druk op het horloge mag zijn. Een smartwatch met 5 ATM is bijvoorbeeld bestand tegen waterdruk die overeenkomt met 50 meter diepte. Dat betekent dat je ermee kunt douchen, zwemmen of in de regen lopen, maar dat de watch niet per se geschikt is voor diepzeeduiken.

Amazfit Cheetah Square

De Amazfit Cheetah Square is een smartwatch met een rechthoekig AMOLED-scherm van 1,75 inch. Het model biedt uitgebreide sportondersteuning met meer dan 150 modi en beschikt over dual-band GPS voor nauwkeurige plaatsbepaling. Daarnaast zijn er sensoren voor hartslag, SpO₂ (het percentage zuurstof in je bloed dat via een saturatiemeter wordt gemeten, en aangeeft hoeveel van je rode bloedcellen verzadigd zijn met zuurstof), slaap en stress. De behuizing is lichtgewicht en de horlogeband is van siliconen. De waterdichtheid van 5 ATM maakt hem geschikt voor gebruik in het water. De batterijduur varieert afhankelijk van het gebruik, met tot 8 dagen bij gemiddeld gebruik en tot 28 uur met GPS ingeschakeld.

🚿 Waterdichtheid: 5 ATM
🔋 Typische gebruiksduur
: Tot 8 dagen
📱 Schermdiagonaal
: 1,75 inch

Huawei Watch Fit 2

De Huawei Watch Fit 2 is een relatief compacte smartwatch met een AMOLED-display van 1,74 inch. Het model ondersteunt verschillende trainingsmodi en beschikt over sensoren voor onder andere hartslag, SpO₂ en slaapmonitoring. Hoewel deze watch geen ingebouwde GPS heeft, maakt hij gebruik van verbonden GPS via een smartphone. De batterijduur is met maximaal 10 dagen redelijk lang. De smartwatch is waterbestendig tot 5 ATM en is beschikbaar in verschillende edities en kleuren.

🚿 Waterdichtheid: 5 ATM
🔋 Typische gebruiksduur
: Tot 10 dagen
📱 Schermdiagonaal
: 1,74 inch

Fitbit Sense 2

De Fitbit Sense 2 biedt een combinatie van gezondheidsmetingen, zoals een ECG-app, cEDA-sensor voor stressdetectie en SpO₂-metingen. Het horloge is uitgerust met een 1,58 inch AMOLED-scherm en een ingebouwde GPS. De batterij gaat bij normaal gebruik ongeveer 6 dagen mee. Daarnaast is de Sense 2 waterbestendig tot 50 meter (5 ATM). Het model ondersteunt contactloze betalingen via Fitbit Pay, maar mist functies zoals muziekopslag of volledige ondersteuning voor apps van derden.

🚿 Waterdichtheid: 5 ATM
🔋 Typische gebruiksduur
: Tot 6 dagen
📱 Schermdiagonaal
: 1,58 inch

Garmin Venu 2

De Garmin Venu 2 heeft een 1,3 inch AMOLED-display en legt de nadruk op gezondheid en sport. De smartwatch beschikt over onder meer hartslagmeting, ademhalingsregistratie, Body Battery, stressmeting en Pulse Ox. GPS is ingebouwd, en de batterij gaat tot 11 dagen mee in smartwatch-modus. Bij gebruik van GPS en muziek is dit korter. Het horloge is waterdicht tot 5 ATM, wat standaard is voor dit soort toepassingen.

🚿 Waterdichtheid: 5 ATM
🔋 Typische gebruiksduur
: Tot 11 dagen
📱 Schermdiagonaal
: 1,3 inch

OnePlus Watch 2

De OnePlus Watch 2 draait op Wear OS 4 en gebruikt een dubbele chipsetstructuur om prestaties en batterijduur te balanceren. Met een 1,43 inch AMOLED-scherm, ondersteuning voor dual-band GPS, en sensoren voor hartslag en slaap is hij geschikt voor dagelijks gebruik. De batterijduur is echter niet heel lang, maar het horloge is wel IP68-gecertificeerd en bestand tegen waterdruk tot 5 ATM.

🚿 Waterdichtheid: IP68 / 5 ATM
🔋 Typische gebruiksduur
: Tot 100 uur
📱 Schermdiagonaal
: 1,43 inch