Microsoft Lumia 640 - Windows Phone niet voor de fanatiekelingen

© PXimport

Microsoft Lumia 640 - Windows Phone niet voor de fanatiekelingen

Geplaatst: 8 juni 2015 - 07:48

Aangepast: 14 december 2022 - 15:31

Lennart Koster

Het ging al tijden niet goed met Nokia. Het ging zelfs zo slechts, dat de mobiele tak van Nokia is overgenomen door Microsoft. Met de Lumia 640 wilt Microsoft terrein winnen, maar of dat ze lukt is nog maar de vraag.

Strak en solide design

Ondanks dat Nokia is overgenomen, merk je daar weinig van. Het design doet nog steeds denken aan de "vertrouwde" Nokia-telefoons die nooit zijn aangeslagen bij het grote publiek. Toch ziet het er helemaal niet slecht uit. De plastic cover voelt solide aan en ligt lekker in de hand. Het scherm ligt netjes in het toestel en de randen om het scherm zijn van normale proporties. Het geheel ziet er gewoon goed uit.

Je geheugenkaart en simkaart verschuil je achter de plastic cover, naast de batterij. Klepjes zijn dus verder niet nodig, waardoor je op de volumeknoppen, vergrendelknop en micro-usb-ingang na niets hebt dat het strakke design verpest.

 

© PXimport

Op de zijkanten vind je weinig toevoegen, waardoor het strakke design niet wordt verpest.

Lekker kijken naar de 640

Het scherm van de Microsoft Lumia 640 is helemaal niet verkeerd voor een smartphone in deze prijsklasse. Je koopt de telefoon al voor zo'n 175 euro. Het vijf inch scherm beschikt over een resolutie van 1280 x 720 pixels. Dit is scherp genoeg voor je dagelijkse bezigheden, maar put de accu niet uit. De accu gaat ongeveer een dag mee bij intensief gebruik. Helaas is dit nog steeds de standaard bij de meeste smartphones.

Windows Phone 8.1 oogt nog altijd vrij simpel

De interface van Windows Phone past bij het geheel: strak en geen onnodige opties. Toch heb je wel degelijk tijd nodig om het besturingssysteem te leren kennen. Het is namelijk heel anders dan Android of iOS.

Dat merk je aan allerlei dingen. Zo bestaat je startscherm weliswaar uit een soort widgets en buttons, maar staan je apps in een lange lijst. Daarnaast zijn de apps ook wel degelijk anders. Buttons zijn vaak groter dan op iOS of Androiden is het geheel ruimtelijker opgebouwd.

 

© PXimport

In Windows 8.1 kan je vijf notificaties kiezen die je op je startscherm ziet. Notificaties van niet-gekozen apps vind je terug in je notificatiebalk. Niet heel handig dus.

Apps op Windows Phone 8.1 blijven achter

Helaas heb je soms ook het idee dat je een paar jaar achterloopt. Zo zit Instagram nog steeds in een BETA versie en heb je beperkte mogelijkheden om je foto's te bewerken. Ook zijn er veel apps niet of slecht beschikbaar. Denk aan Marktplaats. Deze is niet te vinden in de Store, de plek waar je je apps vandaan haalt. De enige app die er te vinden is, is een app die je direct naar de browser leidt. Het aanbod is dus een stuk kariger dan op Android of iOS.

Over de browser gesproken: ik kwam regelmatig websites tegen die de Internet Explorer van Windows Phone niet ondersteunen. Het is niet meer van deze tijd dat websites niet goed werken of dat je sommige websites niet eens kan bekijken op je smartphone.

Daarnaast werkt het besturingssysteem zelf ook niet altijd zoals je zou willen. Als je bijvoorbeeld meerdere berichtjes in WhatsApp krijgt en je klikt er één aan, dan blijft de rest in je notificatiescherm staan. Dat terwijl alle berichten in hetzelfde gesprek staan en je ze dus al lang hebt gelezen.

De Lumia is niet langzaam, want als je apps gebruikt dan gaat dit vrij vlot. Helaas duurt het opstarten van apps soms net te lang. Dat is vrij vervelend. Denk bijvoorbeeld aan Spotify: ook al luister je muziek, als je de app opnieuw opent, dan duurt dit al snel een seconde of vijf. Dat is vrij lang, als je erop moet wachten.

 

© PXimport

Fabrikanten van apps besteden weinig tijd aan hun Windows-versies waardoor apps niet altijd even goed werken.

Niks voor Lumia: een gemiddelde camera

Nokia stond bekend om de goede camera's in de telefoons. Microsoft heeft dat bij de 640 helaas laten vallen. Al is de camera niet slecht, echt een hoogstandje is het ook niet. Er is een soort van HDR-functie beschikbaar, die wel erg goed werkt. Tegenlicht op foto's wordt zo gebalanceerd zodat je ook je onderwerp goed belicht ziet. Dit doet de camera door drie foto's te maken en deze vervolgens samen te voegen.

 

© PXimport

De camera van de Microsoft Lumia 640 is zeker geen hoogstandje.

Conclusie

De Nokia Lumia 640 ziet er goed uit, zeker voor een telefoon in deze prijsklasse. Als je Android of iOS bent gewent, dan moet je helaas wel een aardige stap terug zetten. Als je niet veel eisen hebt, dan is dit een prima smartphone voor een leuke prijs. Wil je toch meer met je telefoon of gebruik je veel apps? Ga dan voor een Android- of een iOS-toestel. Toch heb ik goede hoop dat Windows Phone 10 een stuk beter gaat werken, maar daar moeten we nog even op wachten.

5,0

Ons oordeel

Pluspunten

Prijs

Solide

Design

Minpunten

Weinig apps

Besturingssysteem

Conclusie

Microsoft Lumia 640 ------------------- **Schermgrootte:** 5 inch **Schermresolutie:** 720x1280 pixels **Processor:** Qualcomm Snapdragon 400 **Werkgeheugen:** 1 GB **Opslaggeheugen:** 8 GB **Geheugenkaart:** microSD, microSDHC **Camera achter:** 8 megapixel **Camera voor:** 1 megapixel **Accu:** 2.500 mAh **Accuduur:** ongeveer 1 dag **Website:** [www.microsoft.nl](https://www.microsoft.com/nl-nl/mobiel/toestel/lumia640-lte/)...
Lees meer
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten