ID.nl logo
Maak je iPad kindvriendelijk
© PXimport
Huis

Maak je iPad kindvriendelijk

Kinderen spelen graag spelletjes, luisteren naar muziek of kijken naar filmpjes. De iPad is hier een perfect apparaat voor. Alleen wil je als ouder bepalen wat ze wel en niet kunnen zien en doen. Wij leggen uit hoe je een iPad voor kinderen optimaliseert.

Tip 01: Opschonen

Is de iPad die je voor kinderen geschikt wilt maken eerder door volwassenen in gebruik geweest? Dan is het verstandig om het apparaat eerst even op te schonen. Haal alle overtollige apps eraf, verwijder foto's en films van het apparaat, haal de accounts van e-mail, Berichten, FaceTime, Twitter, Facebook, iCloud eruit, en noem maar op. Dat is nog best veel werk. Wil je met een schone lei beginnen, dan is het sneller als je de iPad even reset. Lees ook: 12 keer een nieuw leven voor je oude iPad.

Daarna hoef je alleen de apps er nog maar even op te zetten die de kinderen wel mogen gebruiken, en de juiste dingen in te stellen om er een echte kinder-iPad van te maken. Wissen doe je via Instellingen / Algemeen met de optie Stel opnieuw in / Wis alle inhoud en instellingen onderin het scherm. Gaat het om een iPad nieuw uit de doos, of wil je hem alleen 'kids-proof' maken, dan is wissen niet nodig en kun je meteen aan de slag.

©PXimport

Tip 01 Maak een verse start door de iPad te wissen.

Tip 02: Standaardapps

Een flink aantal standaardfuncties van de iPad kun je uitschakelen, zodat kinderen er geen gebruik van kunnen maken als ze er niets te zoeken hebben. Dit doe je via Instellingen / Algemeen / Beperkingen. Tik allereerst op Schakel beperkingen in. Dat hoeft maar eenmalig. Bedenk een toegangscode van vier cijfers. Die heb je elke keer nodig als je beperkingen wilt aanpassen.

Dankzij de code kunnen kinderen dit soort aanpassingen niet zomaar maken. De beperkingen die je kunt opleggen zijn onderverdeeld in een aantal groepen. Zo kun je bij Sta toe een aantal standaardapps blokkeren. Zoals Safari, Camera, FaceTime, Siri en AirDrop. Als jouw kind niets op internet te zoeken heeft, is dat dus eenvoudig te regelen door Safari te blokkeren. Mag een kind geen foto's maken, dan blokkeer je hier in één klap beide ingebouwde camera's. De pictogrammen van de apps verdwijnen hiermee van het hoofdscherm. De apps zelf worden niet van het apparaat verwijderd, dus je kunt ze altijd weer snel en gemakkelijk beschikbaar maken.

©PXimport

Tip 02 Allerlei standaardapps kun je eenvoudig blokkeren.

Tip 03: Camera-apps

Als je niet wilt dat kinderen foto's maken, kun je de Camera-app blokkeren. Alleen bestaan er enorm veel andere camera-apps in de App Store en misschien staan er een paar van geïnstalleerd. Wat nu? Die apps kun je uiteraard van de iPad verwijderen. Maar er bestaan zo veel apps die iets met de camera doen, hoe weet je of je ze allemaal gevonden hebt? En wil je ze eigenlijk wel allemaal kwijt? Gelukkig is ook dit erg goed geregeld. Want zodra je het gebruik van de Camera-app blokkeert, dan zijn de twee camera's in de iPad direct onbruikbaar geworden. Dus ongeacht welke app een kind gebruikt, de camera's doen het gewoon niet meer. Je hoeft dus niet bang te zijn dat je kind alsnog foto's maakt met een app die je over het hoofd hebt gezien. Een geruststellend idee.

©PXimport

Tip 03 Eenmaal uitgeschakeld zijn beide camera's volledig onbereikbaar.

Tip 04: Inkopen doen

Het handige van een iPad is dat je op een makkelijke manier aankopen kunt doen. Apps, muziek, films, boeken, noem maar op. Alleen wil je natuurlijk niet dat je kind lekker gaat shoppen en jij straks een gepeperde rekening voorgeschoteld krijgt. Het is dus tijd om de kluisdeur te sluiten. Ga je naar Instellingen / Algemeen / Beperkingen, dan blijkt dat je in het onderdeel Sta toe kunt voorkomen dat kinderen zomaar aankopen doen in de iTunes Store, iBooks Store en de App Store. Ook in-app-aankopen schakel je hier uit door Kopen vanuit apps uit te zetten. Zo kan een kind niet vanuit een spelletje allemaal prachtige dingen kopen, zonder te beseffen dat het allemaal veel geld kost. Wat de App Store betreft, kun je zowel het installeren als het verwijderen van apps apart toestaan of blokkeren via de opties Apps installeren en Apps verwijderen.

©PXimport

Tip 04 Blokkeer aankopen om onaangename verrassingen te voorkomen.

Tip 05: Toegestaan materiaal

Niet alles wat je op een iPad kunt zien, horen, lezen en doen is geschikt voor kinderen van alle leeftijden. Via Instellingen / Algemeen / Beperkingen stel je bij onderdeel Toegestaan materiaal in welk materiaal aan kinderen beschikbaar mag worden gesteld. Je begint met de optie Leeftijdskeuring. Stel dit in op Nederland. Voor films en apps kies je vervolgens een leeftijdskeuring. Is jouw kind tien jaar, dan kies je bij Films voor 9 en bij Apps voor 9+. Je kunt zelfs alle apps of alle films blokkeren, maar dat is wel heel rigoureus. Bij Muziek en podcasts en bij Boeken geef je aan of expliciet materiaal afgespeeld en gelezen mag worden, terwijl je bij TV-programma's aangeeft of programma's met leeftijdskeuring zijn toegestaan. Mocht jouw kind handig zijn met een van de talen die Siri herkent, zoals Engels, dan kun je ook hier enkele beperkingen voor instellen.

©PXimport

Tip 05 Stel in welk leeftijdsmateriaal kinderen mogen afspelen.

Tip 06: Toegestane websites

In het lijstje Toegestaan materiaal uit de voorgaande tip vind je ook de optie Websites. Die is erg belangrijk, want je blokkeert er websites mee waar kinderen niets te zoeken hebben. Standaard is onder het kopje Toegestane websites de optie Alle websites actief. Dan zijn alle websites dus gewoon toegankelijk. Niet handig op een kinder-iPad. De tweede optie Beperk expliciet materiaal is al een stuk beter. Veel websites zijn dan automatisch geblokkeerd dankzij een blacklist van Apple. Je weet alleen niet welke websites dat zijn en het is geen garantie dat je kind nooit met expliciet materiaal te maken krijgt.

Via Voeg een website toe onder het kopje Sta nooit toe kun je daarom zelf extra websites blokkeren. Is een website naar jouw mening ten onrechte geblokkeerd, dan kun je die vrijgeven via Voeg een website toe onder het kopje Sta altijd toe. Zoals gezegd is deze methode zeker niet waterdicht. Er worden veel websites geblokkeerd, maar niet alles. Een iPad is het veiligst als je de zaken omdraait. Door alles te blokkeren behalve websites die jij opgeeft. Kies hiertoe de derde optie Alleen specifieke websites onder het kopje Toegestane websites en voeg de websites toe die bezocht mogen worden.

©PXimport

Tip 06 Je hebt grip op websites die kinderen wel en niet mogen bezoeken.

Tip 07: Locatiegegevens

De exacte locatie waar je kind zich bevindt, wil je waarschijnlijk niet zomaar aan de grote klok hangen. Toch kunnen allerlei apps zomaar locatiegegevens op de iPad opvragen. Soms is dat best handig, maar zeker niet altijd noodzakelijk. Voor een app zoals Google Maps of Kaarten is het nuttig, omdat daarmee de huidige locatie op de kaart is te zien. Dit is een onschuldige toepassing. Voor een agenda-app of sociaal netwerk is het niet echt noodzakelijk om te weten waar je kind is. Je kunt zelf bepalen welke apps toegang hebben tot locatiegegevens via Instellingen / Algemeen / Beperkingen onder het kopje Privacy.

Tik op Locatievoorzieningen en geef eerst in de lijst aan welke apps geen locatievoorzieningen mogen gebruiken. Om te voorkomen dat nieuw geïnstalleerde apps dat ongezien wel mogen, kun je daarna bovenin het scherm eventueel Sta wijzigingen niet toe activeren. Hiermee bevries je de huidige stand van zaken. Later kun je zo'n app altijd nog toegang geven, door Sta wijzigingen toe tijdelijk te activeren en de nieuwste apps in de lijst door te nemen. Je kunt Locatievoorzieningen hier trouwens ook helemaal uitzetten.

©PXimport

Tip 07 Niet elke app hoeft de locatie van je iPad (en dus kind) te weten.

Tip 08: Foto's privé houden

Jouw kind heeft de camera in de nieuwe iPad vast en zeker snel ontdekt. Het is natuurlijk enorm leuk speelgoed waar een kind vele uren en dagen mee zoet kan zijn. Je zult versteld staan wat een leuke foto's gemaakt vanuit verrassende standpunten dat oplevert. Nu slaat de iPad wel locatiegegevens in foto's op en misschien staan er op sommige foto's ook dingen uit het gezinsleven die je liever niet zomaar ongezien met de rest van de wereld door je kind wilt laten delen.

In dat geval kun je apps de toegang tot foto's ontzeggen. Zo kan je kind wel onbelemmerd fotograferen, maar blijven de beelden gewoon privé op de iPad. Je geeft aan welke apps wel en niet van foto's gebruik mogen maken via Instellingen / Algemeen / Beperkingen. Onder het kopje Privacy tik je op Foto's. Hier kun je bijvoorbeeld sociale netwerken zoals Twitter en Facebook de toegang tot foto's ontzeggen. Wil je liever dat een (jong) kind helemaal de camera niet gebruikt, dan kun je deze volledig deactiveren (zie tip 2 en 3).

©PXimport

Tip 08 Apps kun je de toegang tot foto's ontzeggen.

Tip 09: Persoonlijke data

Een iPad bevat veel persoonlijke informatie. Ook kinderen krijgen immers contactgegevens van vriendjes, zoals telefoonnummers, adressen en e-mailadressen. Misschien houden ze ook al netjes een agenda bij, zodat precies te zien is wanneer ze waar zijn. Deze vertrouwelijke informatie kun je afschermen zodat niet alle apps erbij kunnen. Op deze manier beperk je waar deze gegevens mogelijk allemaal heengaan. Heb je een leuke agenda-app op de iPad gezet, dan mag die uiteraard wel gegevens over afspraken opvragen, want anders is de app niet te gebruiken.

Veel andere apps hebben echter niets in de agenda of bij contactgegevens te zoeken. Via Instellingen / Algemeen / Beperkingen geef je onder het kopje Privacy aan welke apps bij contacten, agenda's en herinneringen mogen komen. De lijst kan weer bevroren worden, zodat nieuwe apps die je installeert standaard niet bij deze gegevens mogen. Onder Privacy kan ook toegang tot de microfoon ontzegd worden, delen via bluetooth kan uitgeschakeld worden en reclametracking kan beperkt worden.

©PXimport

Tip 09 Bescherm persoonlijke gegevens door apps selectief toegang te geven.

Tip 10: Privacy

Ook als je geen beperkingen op de iPad wilt instellen, kun je nog steeds veel persoonlijke gegevens beschermen. Als je naar Instellingen / Privacy gaat, krijg je ongeveer dezelfde mogelijkheden te zien als bij Instellingen / Algemeen / Beperkingen onder het kopje Privacy. Zodoende kun je bepaalde apps de toegang ontzeggen tot locatievoorzieningen, contacten, agenda's, herinneringen, foto's, maar ook de microfoon en delen via bluetooth.

©PXimport

Tip 10 Ook zonder beperkingen in te stellen zijn gegevens privé te houden.

Tip 11: Accounts

Beschikt jouw kind over een eigen e-mailaccount en heb je dit ingesteld in de Mail-app? Wanneer je het eenmaal aan de praat hebt, is het prettig als alleen jij de instellingen nog kunt aanpassen, en dat je kind niet zomaar accounts kan veranderen, toevoegen of verwijderen. Op de iPad kun je dit regelen door (wederom) een beperking in te stellen. Alleen jij kunt er met je pincode dan nog bij. Je activeert dit via Instellingen / Algemeen / Beperkingen. Blader omlaag naar Sta wijzigingen toe. Tik op Accounts en daarna op Sta wijzigingen niet toe. Ga je nu naar Instellingen / E-mail, contacten, agenda's dan blijkt dat het onderdeel Accounts lichtgrijs is geworden. Niemand kan instellingen van bestaande accounts aanpassen of weggooien. Een account toevoegen gaat ook niet.

Wil jij zelf iets aanpassen, dan moet je eerst wijzigingen aan accounts toestaan door de beperking van daarnet tijdelijk op te heffen met Sta wijzigingen toe. De beperking geldt trouwens ook accounts van Berichten, FaceTime, Twitter, Facebook, Flickr, Vimeo en iCloud. Via Instellingen kunnen er dan geen accountgegevens worden aangepast.

©PXimport

Tip 11 Voorkom dat accounts worden veranderd, toegevoegd of verwijderd.

Tip 12: Niet storen

Kinderen chatten steeds vaker met elkaar en versturen e-mail of andere berichten. Dat kan de hele dag doorgaan, maar als je niet oplet ook 's avonds en misschien zelfs 's nachts. Om te voorkomen dat kinderen alsmaar gestoord worden door de geluiden van de ontvangen berichten, is het natuurlijk beter om de iPad niet mee naar de slaapkamer te laten gaan. Sta je dit toch toe, dan is het verstandig om het geluid van de iPad rond bedtijd uit te schakelen. Anders wordt een kind bij elke melding uit de slaap gehaald en lijkt de iPad meer op een op hol geslagen wekker.

De verleiding is dan groot om stiekem het bed uit te glippen om te lezen wat er is binnengekomen (en snel een antwoordje in te tikken). Het geluid elke avond uit en 's morgens weer inschakelen is omslachtig. Het kan makkelijker via Instellingen / Niet storen. Gebruik Gepland om de periode aan te geven waarin het kind niet gestoord mag worden. Let wel, berichten komen wel op de iPad aan, ze worden alleen stilgehouden. Met Handmatig kan de iPad eventueel op een willekeurig moment het zwijgen worden opgelegd. Onderin kun je bij Stilte ook nog opgeven of de radiostilte alleen geldt als de iPad is vergrendeld, of ook als ermee gewerkt wordt.

©PXimport

Tip 12 Stel een automatische radiostilte in zodra het bedtijd is.

Tip 13: Volumebegrenzer

Luisteren de kinderen graag naar muziek op de iPad of spelen ze games en kijken ze naar films? Als ze hier oordopjes bij gebruiken is het belangrijk dat ze het geluid niet te hard zetten, om de jonge oren te beschermen en gehoorbeschadiging te voorkomen. Je kunt het geluid begrenzen om problemen voor te zijn. Dat doe je via Instellingen / Muziek. Kies de optie Volumebegrenzing en gebruik de schuifbalk om het maximale volume te begrenzen tot een aanvaardbaar niveau.

©PXimport

Tip 13 Begrens het volume om gehoorbeschadiging te voorkomen.

Tip 14: Bedieningspaneel

Een iPad heeft net als de iPhone een handig bedieningspaneel. Je tovert het tevoorschijn met een veeg vanaf de onderzijde van het scherm. Hierin kun je bijvoorbeeld wifi, bluetooth en de vliegtuigstand snel in- en weer uitschakelen, zonder steeds naar Instellingen te gaan. Ook Niet storen (zie tip 12) handmatig in en weer uitschakelen kan hiermee. Als kinderen lekker met de iPad bezig zijn en spelletjes spelen, is het alleen niet handig als dit bedieningspaneel te pas en te onpas tevoorschijn springt als ze over het scherm vegen. Voor je het weet schakelen ze per ongeluk allerlei dingen uit of juist in. Het is dan handiger om het bedieningspaneel te deactiveren als er met een app gewerkt wordt. Via het toegangsscherm is het dan nog wel bereikbaar, dus snel iets aan- of uitzetten blijft altijd mogelijk. Ga naar Instellingen / Bedieningspaneel en zet Toegang vanuit apps uit om dit te doen. Heb je liever dat het bedieningspaneel helemaal niet meer te gebruiken is, dan zet je Op toegangsscherm ook uit.

©PXimport

Tip 14 Stel in waar het bedieningspaneel wel en niet op te roepen is.

Tip 15: Kinderbrowser

Het is niet de bedoeling dat kinderen onbegrensd op internet kunnen rondstruinen. Toch zijn er veel leuke websites waar ze zich prima kunnen vermaken. Om een kind beperkte toegang tot internet te geven, kun je de gratis app MyBee op de iPad installeren. Het is een kinderbrowser waarmee spannende en leerzame websites voor kinderen tot ongeveer elf jaar te bezoeken zijn. Als ouder geef je een wachtwoord binnen de app op. Met dit wachtwoord kun je zelf instellingen wijzigen en één of meer profielen voor je kinderen invoeren. Elk kind krijgt een eigen profiel en mag materiaal bekijken wat voor zijn of haar leeftijd geschikt is. Om te voorkomen dat een kind alsnog vrij op internet kan rondneuzen, is het dan wel slim om Safari onbereikbaar te maken. Zie hiervoor tip 2.

©PXimport

Tip 15 MyBee is een browser speciaal voor kinderen.

Tip 16: Codeslot

Heb je liever niet dat je kind zonder jouw toestemming of toezicht de iPad gebruikt? Stel dan een codeslot in, zodat de iPad niet ontgrendeld kan worden zonder deze code. Via Instellingen / Toegangscode schakel je een toegangscode in. Kies eerst voor Zet code aan en stel een toegangscode in. Geef bij Vraag om code aan na hoeveel tijd inactiviteit van de iPad erom gevraagd moet worden. Dat kan direct zijn, of na een vertraging van een minuut tot vier uur. Schakel Eenvoudige code uit als je liever geen cijfercode instelt maar bijvoorbeeld een woord wilt gebruiken. Wellicht is dat voor je kinderen minder makkelijk te raden.

©PXimport

Tip 16 Stel een codeslot in als je kinderen niet zonder toezicht op de iPad mogen spelen.

Tip 17: Begeleide toegang

Stel dat je een onwijs leuke app hebt gevonden voor je kind, maar je hebt geen specifieke kinder-iPad in huis. Je kunt uiteraard je eigen iPad geven, maar dan heeft een kind toegang tot alle apps en al jouw gegevens. Wat nu? Daar heeft Apple iets slims voor bedacht. Je kunt iemand namelijk één app laten gebruiken, terwijl de rest van de iPad volledig onbereikbaar is. Deze functie schakel je in bij Instellingen / Algemeen / Toegankelijkheid. Blader omlaag en tik bij Leren op Begeleide toegang. Zet de optie Begeleide toegang aan en stel een toegangscode in.

Daarna start je de betreffende app. Druk vervolgens drie keer op de thuisknop. De app krimpt op het scherm en je krijgt enkele instellingen te zien. Je kunt onder andere de sluimer- en volumeknoppen weer beschikbaar stellen, want die werken standaard niet. Tik op Start en je kunt de iPad gerust uit handen geven. Je kind zit 'gevangen' in de app. Druk opnieuw drie keer op de thuisknop, tik je code in en de iPad werkt weer als vanouds.

©PXimport

Tip 17 Je kunt ook een app 'vastzetten' op de iPad.

▼ Volgende artikel
Foto’s verkleinen, zo doe je dat zonder extra software
© Photographer: Dragos Condrea
Huis

Foto’s verkleinen, zo doe je dat zonder extra software

Afbeeldingbestanden kunnen behoorlijk groot zijn. Om afbeeldingen te verkleinen, hoef je geen gebruik te maken van externe software. Zowel in Windows 10 als Windows 11 kun je dat doen met de ingebouwde programma’s Paint en Foto’s. Het proces verloopt in beide programma’s vergelijkbaar, maar we tonen het hier in Foto’s.

In dit artikel laten we zien hoe je in Windows afbeeldingen kunt verkleinen:

  • Open de afbeelding met Foto’s
  • Verklein de afbeelding door een lagere pixelgrootte of percentage in te voeren
  • Kies het gewenste bestandsformaat en pas de kwaliteit aan

Ook leuk: Supersimpel: van foto's naar filmpjes met Google Foto's

Formaat van afbeelding wijzigen

Er zijn allerlei redenen waarom je een afbeelding zou willen verkleinen. Meestal wil je op die manier de bestandsgrootte verkleinen om het plaatje te delen via e-mail of via social media. De afmetingen van een foto zijn bepalend voor de bestandsgrootte. Om te beginnen, navigeer je naar de afbeelding waar de afbeelding staat waarvan je het formaat wilt aanpassen. Klik er met de rechtermuisknop op en kies in het contextmenu de opdracht Openen met / Foto’s. Wanneer deze app al ingesteld is als standaard-applicatie om afbeeldingen te openen, kun je ook dubbelklikken op de afbeelding. Terwijl de afbeelding geopend is in Foto’s klik je op de drie puntjes op de menubalk. Kies Formaat van afbeelding wijzigen.

Via de drie puntjes kom je bij de opdracht Formaat van afbeelding wijzigen.

Goede kwaliteit foto's maken?

Een digitale camera is daar het beste in

Via pixelgrootte of percentages

Een dialoogvenster opent, waarin je de huidige afmetingen van de afbeelding leest. Die afmetingen staan weergegeven in pixels. Je kunt het formaat wijzigen door een andere pixelgrootte te typen. Veronderstel dat de afbeelding niet breder mag zijn dan 1200 pixels. Dan typ je deze waarde in het vak Breedte. Je hoeft slechts voor één dimensie een nieuwe maat in te geven. De andere dimensie, in dit geval Hoogte, wordt automatische aangepast. Op die manier respecteert Foto’s de oorspronkelijke beeldverhouding. Het is ook mogelijk om het formaat te wijzigen via een percentage. Als je Percentage aanvinkt en je geeft bij Hoogte de waarde 50% in, dan zal de afbeelding de helft kleiner worden.

Hier passen we de grootte via absolute waarden aan.

Het juiste bestandsformaat

Nog voor je de verkleining bevestigt, lees je onderaan de huidige afmetingen en de nieuwe afmetingen. Het valt daarbij op dat de bestandsgrootte veel kleiner is geworden. Bij Bestandstype kies je de indeling waarin de afbeelding wordt weggeschreven: jpg, png, tif of bmp. Bij de eerste twee opties, jpg en png, wordt compressie toegepast om de bestandsgrootte nog kleiner te maken. Met de schuifregelaar bepaal je de kwaliteit. Houd er rekening mee dat jpg geschikter is voor grafische afbeeldingen met veel kleurovergangen en nuances, zoals foto’s. Png is meer geschikt voor afbeeldingen die ook tekst bevatten.

Bij jpg kun je de sterkte van de compressie regelen.

Watch on YouTube
▼ Volgende artikel
Review Oppo A5 Pro 5G – Kan tegen een stootje
© Rens Blom
Huis

Review Oppo A5 Pro 5G – Kan tegen een stootje

Hartstikke leuk als je betaalbare smartphone er prachtig uitziet en heel veel kan, maar je hebt er weinig meer aan als hij (te) snel beschadigd raakt door een val of water. Oppo ziet een gat in de markt van budgettoestellen: de 279 euro kostende Oppo A5 Pro 5G kan tegen een stootje en is waterdicht. In deze review lees je hoe de telefoon bevalt.

Uitstekend
Conclusie

De Oppo A5 Pro is een vreemde eend in de bijt, maar op een positieve manier. Voor een sympathieke prijs koop je een smartphone die tegen een stootje én tegen water kan en erg lang meegaat op een accuduur. Op de specificaties ligt minder nadruk, maar ook die zijn – los van de schermresolutie – prima. Een lang updatebeleid maakt de prettige gebruikerservaring compleet.

Plus- en minpunten
  • Extra stevig ontwerp in normale behuizing
  • Erg lange accuduur
  • Zes jaar updates
  • Minder scherp HD-scherm
  • Erg drukke software

De propositie van de Oppo A5 Pro is interessant. Robuuste, waterdichte smartphones zijn doorgaans óf prijzig óf komen lomp over. De A5 Pro is geen van beide. Het toestel oogt en voelt als een reguliere betaalbare smartphone en weegt met 194 gram ook niet bovengemiddeld zwaar. Sterker nog, het gewicht valt alleszins mee als je weet dat de A5 Pro een accucapaciteit heeft die groter is dan gebruikelijk. Waar veel toestellen over een 5000 mAh-accu beschikken, zit er in dit Oppo-toestel een 5800 mAh-accu. Waarover zo meteen meer.

De behuizing van de A5 Pro is IP66-, IP68- en IP69-gecertificeerd. Dat wil zeggen dat het toestel geen schade oploopt als je hem onderdompelt of onder een waterstraal houdt. Stof vormt ook geen probleem. Extra prettig is dat het toestel geen klepje nodig heeft voor zijn usb-c-poort. Oppo schermt ook met extra stevig glas, al merken we dat niet direct. Volgens de fabrikant kan de A5 Pro ook overweg met extreme temperaturen, wat in Nederland lastig te testen is maar een fijne gedachte kan zijn als je naar een heel warm land op vakantie gaat.

©Rens Blom

Beter te testen is Oppo's belofte dat het scherm te bedienen is met natte handen, vette vingers en de meeste (motor)handschoenen. Dat lukt alle drie inderdaad. De techniek van Oppo herkennen we uit verschillende OnePlus-smartphones. Oppo en OnePlus zijn dan ook zusterbedrijven.

De valbestendigheid testen is altijd wat spannend met een door de fabrikant uitgeleende smartphone, maar gelet op Oppo's claims hebben we de A5 Pro dan maar een paar keer expres vanaf borsthoogte laten vallen op een houten vloer en vlonderplanken op het dakterras. Dat leverde geen zichtbare schade op. Volgens Oppo is de smartphone zo ontwikkeld dat de binnenkant – voor ons onzichtbaar – ook minder schadegevoelig is dan andere smartphones.

©Rens Blom

De Oppo A5 Pro is valbestendig.

Prima specificaties

De stevige behuizing maakt de Oppo A5 Pro interessant voor wie onhandig is (of genoemd wordt) of veel buiten ontspant of werkt. Maar in al die gevallen wil je niet alleen een robuuste telefoon, maar ook een fijne telefoon. Dat is de Oppo A5 Pro op veel vlakken. Bijster snel is 'ie niet, maar gelet op de prijs kunnen we niet klagen over de prestaties. Het grote werkgeheugen (8 GB) zal helpen. Complimenten aan Oppo voor de ruime opslagcapaciteit van 256 GB; dat zien we nog niet vaak in dit prijssegment.

De 50 megapixel-camera is prima, maar niet bijzonder. De tweede camera is een portretsensor waar je niet veel aan hebt. Het 6,67inch-LCD-scherm is buiten goed afleesbaar, maar oogt met zijn resolutie van 1604 bij 720 pixels minder scherp dan we graag zien. Veel andere toestellen hebben een Full-HD-scherm.

©Rens Blom

Het scherm van de Oppo A5 Pro 5G kan lekker fel, maar oogt niet zo scherp.

Lange accuduur

Door de lagere schermresolutie verbruikt de Oppo A5 Pro wel minder stroom dan concurrerende smartphones. Dat gegeven plus de grotere accucapaciteit resulteert in een uitstekende accuduur. Wij kunnen de Oppo-telefoon bijna twee volle dagen gebruiken. Accustress hebben we daarom niet ervaren. Opladen kan het toestel lekker snel, namelijk met maximaal 45 watt. Je dient wel zelf de juiste adapter te kopen, want in de doos zit alleen een usb-c-kabel.

Zes jaar updates

De tijd dat een betaalbare smartphone maar heel kort updates kreeg, is gelukkig voorbij. Ook Oppo hanteert een prima updatebeleid. De A5 Pro kan rekenen op drie Android-upgrades en zes jaar beveiligingsupdates. De Oppo-software oogt wat druk en promoot wel heel graag commerciële apps en games, maar er valt mee te werken.

©Rens Blom

Oppo stopt de software vol commerciële apps en games.

Conclusie: Oppo A5 Pro kopen?

De Oppo A5 Pro is een vreemde eend in de bijt, maar op een positieve manier. Voor een sympathieke prijs koop je een smartphone die tegen een stootje én tegen water kan en erg lang meegaat op een accuduur. Op de specificaties ligt minder nadruk, maar ook die zijn – los van de schermresolutie – prima. Een lang updatebeleid maakt de prettige gebruikerservaring compleet.