ID.nl logo
Maak je iPad kindvriendelijk
© PXimport
Huis

Maak je iPad kindvriendelijk

Kinderen spelen graag spelletjes, luisteren naar muziek of kijken naar filmpjes. De iPad is hier een perfect apparaat voor. Alleen wil je als ouder bepalen wat ze wel en niet kunnen zien en doen. Wij leggen uit hoe je een iPad voor kinderen optimaliseert.

Tip 01: Opschonen

Is de iPad die je voor kinderen geschikt wilt maken eerder door volwassenen in gebruik geweest? Dan is het verstandig om het apparaat eerst even op te schonen. Haal alle overtollige apps eraf, verwijder foto's en films van het apparaat, haal de accounts van e-mail, Berichten, FaceTime, Twitter, Facebook, iCloud eruit, en noem maar op. Dat is nog best veel werk. Wil je met een schone lei beginnen, dan is het sneller als je de iPad even reset. Lees ook: 12 keer een nieuw leven voor je oude iPad.

Daarna hoef je alleen de apps er nog maar even op te zetten die de kinderen wel mogen gebruiken, en de juiste dingen in te stellen om er een echte kinder-iPad van te maken. Wissen doe je via Instellingen / Algemeen met de optie Stel opnieuw in / Wis alle inhoud en instellingen onderin het scherm. Gaat het om een iPad nieuw uit de doos, of wil je hem alleen 'kids-proof' maken, dan is wissen niet nodig en kun je meteen aan de slag.

©PXimport

Tip 01 Maak een verse start door de iPad te wissen.

Tip 02: Standaardapps

Een flink aantal standaardfuncties van de iPad kun je uitschakelen, zodat kinderen er geen gebruik van kunnen maken als ze er niets te zoeken hebben. Dit doe je via Instellingen / Algemeen / Beperkingen. Tik allereerst op Schakel beperkingen in. Dat hoeft maar eenmalig. Bedenk een toegangscode van vier cijfers. Die heb je elke keer nodig als je beperkingen wilt aanpassen.

Dankzij de code kunnen kinderen dit soort aanpassingen niet zomaar maken. De beperkingen die je kunt opleggen zijn onderverdeeld in een aantal groepen. Zo kun je bij Sta toe een aantal standaardapps blokkeren. Zoals Safari, Camera, FaceTime, Siri en AirDrop. Als jouw kind niets op internet te zoeken heeft, is dat dus eenvoudig te regelen door Safari te blokkeren. Mag een kind geen foto's maken, dan blokkeer je hier in één klap beide ingebouwde camera's. De pictogrammen van de apps verdwijnen hiermee van het hoofdscherm. De apps zelf worden niet van het apparaat verwijderd, dus je kunt ze altijd weer snel en gemakkelijk beschikbaar maken.

©PXimport

Tip 02 Allerlei standaardapps kun je eenvoudig blokkeren.

Tip 03: Camera-apps

Als je niet wilt dat kinderen foto's maken, kun je de Camera-app blokkeren. Alleen bestaan er enorm veel andere camera-apps in de App Store en misschien staan er een paar van geïnstalleerd. Wat nu? Die apps kun je uiteraard van de iPad verwijderen. Maar er bestaan zo veel apps die iets met de camera doen, hoe weet je of je ze allemaal gevonden hebt? En wil je ze eigenlijk wel allemaal kwijt? Gelukkig is ook dit erg goed geregeld. Want zodra je het gebruik van de Camera-app blokkeert, dan zijn de twee camera's in de iPad direct onbruikbaar geworden. Dus ongeacht welke app een kind gebruikt, de camera's doen het gewoon niet meer. Je hoeft dus niet bang te zijn dat je kind alsnog foto's maakt met een app die je over het hoofd hebt gezien. Een geruststellend idee.

©PXimport

Tip 03 Eenmaal uitgeschakeld zijn beide camera's volledig onbereikbaar.

Tip 04: Inkopen doen

Het handige van een iPad is dat je op een makkelijke manier aankopen kunt doen. Apps, muziek, films, boeken, noem maar op. Alleen wil je natuurlijk niet dat je kind lekker gaat shoppen en jij straks een gepeperde rekening voorgeschoteld krijgt. Het is dus tijd om de kluisdeur te sluiten. Ga je naar Instellingen / Algemeen / Beperkingen, dan blijkt dat je in het onderdeel Sta toe kunt voorkomen dat kinderen zomaar aankopen doen in de iTunes Store, iBooks Store en de App Store. Ook in-app-aankopen schakel je hier uit door Kopen vanuit apps uit te zetten. Zo kan een kind niet vanuit een spelletje allemaal prachtige dingen kopen, zonder te beseffen dat het allemaal veel geld kost. Wat de App Store betreft, kun je zowel het installeren als het verwijderen van apps apart toestaan of blokkeren via de opties Apps installeren en Apps verwijderen.

©PXimport

Tip 04 Blokkeer aankopen om onaangename verrassingen te voorkomen.

Tip 05: Toegestaan materiaal

Niet alles wat je op een iPad kunt zien, horen, lezen en doen is geschikt voor kinderen van alle leeftijden. Via Instellingen / Algemeen / Beperkingen stel je bij onderdeel Toegestaan materiaal in welk materiaal aan kinderen beschikbaar mag worden gesteld. Je begint met de optie Leeftijdskeuring. Stel dit in op Nederland. Voor films en apps kies je vervolgens een leeftijdskeuring. Is jouw kind tien jaar, dan kies je bij Films voor 9 en bij Apps voor 9+. Je kunt zelfs alle apps of alle films blokkeren, maar dat is wel heel rigoureus. Bij Muziek en podcasts en bij Boeken geef je aan of expliciet materiaal afgespeeld en gelezen mag worden, terwijl je bij TV-programma's aangeeft of programma's met leeftijdskeuring zijn toegestaan. Mocht jouw kind handig zijn met een van de talen die Siri herkent, zoals Engels, dan kun je ook hier enkele beperkingen voor instellen.

©PXimport

Tip 05 Stel in welk leeftijdsmateriaal kinderen mogen afspelen.

Tip 06: Toegestane websites

In het lijstje Toegestaan materiaal uit de voorgaande tip vind je ook de optie Websites. Die is erg belangrijk, want je blokkeert er websites mee waar kinderen niets te zoeken hebben. Standaard is onder het kopje Toegestane websites de optie Alle websites actief. Dan zijn alle websites dus gewoon toegankelijk. Niet handig op een kinder-iPad. De tweede optie Beperk expliciet materiaal is al een stuk beter. Veel websites zijn dan automatisch geblokkeerd dankzij een blacklist van Apple. Je weet alleen niet welke websites dat zijn en het is geen garantie dat je kind nooit met expliciet materiaal te maken krijgt.

Via Voeg een website toe onder het kopje Sta nooit toe kun je daarom zelf extra websites blokkeren. Is een website naar jouw mening ten onrechte geblokkeerd, dan kun je die vrijgeven via Voeg een website toe onder het kopje Sta altijd toe. Zoals gezegd is deze methode zeker niet waterdicht. Er worden veel websites geblokkeerd, maar niet alles. Een iPad is het veiligst als je de zaken omdraait. Door alles te blokkeren behalve websites die jij opgeeft. Kies hiertoe de derde optie Alleen specifieke websites onder het kopje Toegestane websites en voeg de websites toe die bezocht mogen worden.

©PXimport

Tip 06 Je hebt grip op websites die kinderen wel en niet mogen bezoeken.

Tip 07: Locatiegegevens

De exacte locatie waar je kind zich bevindt, wil je waarschijnlijk niet zomaar aan de grote klok hangen. Toch kunnen allerlei apps zomaar locatiegegevens op de iPad opvragen. Soms is dat best handig, maar zeker niet altijd noodzakelijk. Voor een app zoals Google Maps of Kaarten is het nuttig, omdat daarmee de huidige locatie op de kaart is te zien. Dit is een onschuldige toepassing. Voor een agenda-app of sociaal netwerk is het niet echt noodzakelijk om te weten waar je kind is. Je kunt zelf bepalen welke apps toegang hebben tot locatiegegevens via Instellingen / Algemeen / Beperkingen onder het kopje Privacy.

Tik op Locatievoorzieningen en geef eerst in de lijst aan welke apps geen locatievoorzieningen mogen gebruiken. Om te voorkomen dat nieuw geïnstalleerde apps dat ongezien wel mogen, kun je daarna bovenin het scherm eventueel Sta wijzigingen niet toe activeren. Hiermee bevries je de huidige stand van zaken. Later kun je zo'n app altijd nog toegang geven, door Sta wijzigingen toe tijdelijk te activeren en de nieuwste apps in de lijst door te nemen. Je kunt Locatievoorzieningen hier trouwens ook helemaal uitzetten.

©PXimport

Tip 07 Niet elke app hoeft de locatie van je iPad (en dus kind) te weten.

Tip 08: Foto's privé houden

Jouw kind heeft de camera in de nieuwe iPad vast en zeker snel ontdekt. Het is natuurlijk enorm leuk speelgoed waar een kind vele uren en dagen mee zoet kan zijn. Je zult versteld staan wat een leuke foto's gemaakt vanuit verrassende standpunten dat oplevert. Nu slaat de iPad wel locatiegegevens in foto's op en misschien staan er op sommige foto's ook dingen uit het gezinsleven die je liever niet zomaar ongezien met de rest van de wereld door je kind wilt laten delen.

In dat geval kun je apps de toegang tot foto's ontzeggen. Zo kan je kind wel onbelemmerd fotograferen, maar blijven de beelden gewoon privé op de iPad. Je geeft aan welke apps wel en niet van foto's gebruik mogen maken via Instellingen / Algemeen / Beperkingen. Onder het kopje Privacy tik je op Foto's. Hier kun je bijvoorbeeld sociale netwerken zoals Twitter en Facebook de toegang tot foto's ontzeggen. Wil je liever dat een (jong) kind helemaal de camera niet gebruikt, dan kun je deze volledig deactiveren (zie tip 2 en 3).

©PXimport

Tip 08 Apps kun je de toegang tot foto's ontzeggen.

Tip 09: Persoonlijke data

Een iPad bevat veel persoonlijke informatie. Ook kinderen krijgen immers contactgegevens van vriendjes, zoals telefoonnummers, adressen en e-mailadressen. Misschien houden ze ook al netjes een agenda bij, zodat precies te zien is wanneer ze waar zijn. Deze vertrouwelijke informatie kun je afschermen zodat niet alle apps erbij kunnen. Op deze manier beperk je waar deze gegevens mogelijk allemaal heengaan. Heb je een leuke agenda-app op de iPad gezet, dan mag die uiteraard wel gegevens over afspraken opvragen, want anders is de app niet te gebruiken.

Veel andere apps hebben echter niets in de agenda of bij contactgegevens te zoeken. Via Instellingen / Algemeen / Beperkingen geef je onder het kopje Privacy aan welke apps bij contacten, agenda's en herinneringen mogen komen. De lijst kan weer bevroren worden, zodat nieuwe apps die je installeert standaard niet bij deze gegevens mogen. Onder Privacy kan ook toegang tot de microfoon ontzegd worden, delen via bluetooth kan uitgeschakeld worden en reclametracking kan beperkt worden.

©PXimport

Tip 09 Bescherm persoonlijke gegevens door apps selectief toegang te geven.

Tip 10: Privacy

Ook als je geen beperkingen op de iPad wilt instellen, kun je nog steeds veel persoonlijke gegevens beschermen. Als je naar Instellingen / Privacy gaat, krijg je ongeveer dezelfde mogelijkheden te zien als bij Instellingen / Algemeen / Beperkingen onder het kopje Privacy. Zodoende kun je bepaalde apps de toegang ontzeggen tot locatievoorzieningen, contacten, agenda's, herinneringen, foto's, maar ook de microfoon en delen via bluetooth.

©PXimport

Tip 10 Ook zonder beperkingen in te stellen zijn gegevens privé te houden.

Tip 11: Accounts

Beschikt jouw kind over een eigen e-mailaccount en heb je dit ingesteld in de Mail-app? Wanneer je het eenmaal aan de praat hebt, is het prettig als alleen jij de instellingen nog kunt aanpassen, en dat je kind niet zomaar accounts kan veranderen, toevoegen of verwijderen. Op de iPad kun je dit regelen door (wederom) een beperking in te stellen. Alleen jij kunt er met je pincode dan nog bij. Je activeert dit via Instellingen / Algemeen / Beperkingen. Blader omlaag naar Sta wijzigingen toe. Tik op Accounts en daarna op Sta wijzigingen niet toe. Ga je nu naar Instellingen / E-mail, contacten, agenda's dan blijkt dat het onderdeel Accounts lichtgrijs is geworden. Niemand kan instellingen van bestaande accounts aanpassen of weggooien. Een account toevoegen gaat ook niet.

Wil jij zelf iets aanpassen, dan moet je eerst wijzigingen aan accounts toestaan door de beperking van daarnet tijdelijk op te heffen met Sta wijzigingen toe. De beperking geldt trouwens ook accounts van Berichten, FaceTime, Twitter, Facebook, Flickr, Vimeo en iCloud. Via Instellingen kunnen er dan geen accountgegevens worden aangepast.

©PXimport

Tip 11 Voorkom dat accounts worden veranderd, toegevoegd of verwijderd.

Tip 12: Niet storen

Kinderen chatten steeds vaker met elkaar en versturen e-mail of andere berichten. Dat kan de hele dag doorgaan, maar als je niet oplet ook 's avonds en misschien zelfs 's nachts. Om te voorkomen dat kinderen alsmaar gestoord worden door de geluiden van de ontvangen berichten, is het natuurlijk beter om de iPad niet mee naar de slaapkamer te laten gaan. Sta je dit toch toe, dan is het verstandig om het geluid van de iPad rond bedtijd uit te schakelen. Anders wordt een kind bij elke melding uit de slaap gehaald en lijkt de iPad meer op een op hol geslagen wekker.

De verleiding is dan groot om stiekem het bed uit te glippen om te lezen wat er is binnengekomen (en snel een antwoordje in te tikken). Het geluid elke avond uit en 's morgens weer inschakelen is omslachtig. Het kan makkelijker via Instellingen / Niet storen. Gebruik Gepland om de periode aan te geven waarin het kind niet gestoord mag worden. Let wel, berichten komen wel op de iPad aan, ze worden alleen stilgehouden. Met Handmatig kan de iPad eventueel op een willekeurig moment het zwijgen worden opgelegd. Onderin kun je bij Stilte ook nog opgeven of de radiostilte alleen geldt als de iPad is vergrendeld, of ook als ermee gewerkt wordt.

©PXimport

Tip 12 Stel een automatische radiostilte in zodra het bedtijd is.

Tip 13: Volumebegrenzer

Luisteren de kinderen graag naar muziek op de iPad of spelen ze games en kijken ze naar films? Als ze hier oordopjes bij gebruiken is het belangrijk dat ze het geluid niet te hard zetten, om de jonge oren te beschermen en gehoorbeschadiging te voorkomen. Je kunt het geluid begrenzen om problemen voor te zijn. Dat doe je via Instellingen / Muziek. Kies de optie Volumebegrenzing en gebruik de schuifbalk om het maximale volume te begrenzen tot een aanvaardbaar niveau.

©PXimport

Tip 13 Begrens het volume om gehoorbeschadiging te voorkomen.

Tip 14: Bedieningspaneel

Een iPad heeft net als de iPhone een handig bedieningspaneel. Je tovert het tevoorschijn met een veeg vanaf de onderzijde van het scherm. Hierin kun je bijvoorbeeld wifi, bluetooth en de vliegtuigstand snel in- en weer uitschakelen, zonder steeds naar Instellingen te gaan. Ook Niet storen (zie tip 12) handmatig in en weer uitschakelen kan hiermee. Als kinderen lekker met de iPad bezig zijn en spelletjes spelen, is het alleen niet handig als dit bedieningspaneel te pas en te onpas tevoorschijn springt als ze over het scherm vegen. Voor je het weet schakelen ze per ongeluk allerlei dingen uit of juist in. Het is dan handiger om het bedieningspaneel te deactiveren als er met een app gewerkt wordt. Via het toegangsscherm is het dan nog wel bereikbaar, dus snel iets aan- of uitzetten blijft altijd mogelijk. Ga naar Instellingen / Bedieningspaneel en zet Toegang vanuit apps uit om dit te doen. Heb je liever dat het bedieningspaneel helemaal niet meer te gebruiken is, dan zet je Op toegangsscherm ook uit.

©PXimport

Tip 14 Stel in waar het bedieningspaneel wel en niet op te roepen is.

Tip 15: Kinderbrowser

Het is niet de bedoeling dat kinderen onbegrensd op internet kunnen rondstruinen. Toch zijn er veel leuke websites waar ze zich prima kunnen vermaken. Om een kind beperkte toegang tot internet te geven, kun je de gratis app MyBee op de iPad installeren. Het is een kinderbrowser waarmee spannende en leerzame websites voor kinderen tot ongeveer elf jaar te bezoeken zijn. Als ouder geef je een wachtwoord binnen de app op. Met dit wachtwoord kun je zelf instellingen wijzigen en één of meer profielen voor je kinderen invoeren. Elk kind krijgt een eigen profiel en mag materiaal bekijken wat voor zijn of haar leeftijd geschikt is. Om te voorkomen dat een kind alsnog vrij op internet kan rondneuzen, is het dan wel slim om Safari onbereikbaar te maken. Zie hiervoor tip 2.

©PXimport

Tip 15 MyBee is een browser speciaal voor kinderen.

Tip 16: Codeslot

Heb je liever niet dat je kind zonder jouw toestemming of toezicht de iPad gebruikt? Stel dan een codeslot in, zodat de iPad niet ontgrendeld kan worden zonder deze code. Via Instellingen / Toegangscode schakel je een toegangscode in. Kies eerst voor Zet code aan en stel een toegangscode in. Geef bij Vraag om code aan na hoeveel tijd inactiviteit van de iPad erom gevraagd moet worden. Dat kan direct zijn, of na een vertraging van een minuut tot vier uur. Schakel Eenvoudige code uit als je liever geen cijfercode instelt maar bijvoorbeeld een woord wilt gebruiken. Wellicht is dat voor je kinderen minder makkelijk te raden.

©PXimport

Tip 16 Stel een codeslot in als je kinderen niet zonder toezicht op de iPad mogen spelen.

Tip 17: Begeleide toegang

Stel dat je een onwijs leuke app hebt gevonden voor je kind, maar je hebt geen specifieke kinder-iPad in huis. Je kunt uiteraard je eigen iPad geven, maar dan heeft een kind toegang tot alle apps en al jouw gegevens. Wat nu? Daar heeft Apple iets slims voor bedacht. Je kunt iemand namelijk één app laten gebruiken, terwijl de rest van de iPad volledig onbereikbaar is. Deze functie schakel je in bij Instellingen / Algemeen / Toegankelijkheid. Blader omlaag en tik bij Leren op Begeleide toegang. Zet de optie Begeleide toegang aan en stel een toegangscode in.

Daarna start je de betreffende app. Druk vervolgens drie keer op de thuisknop. De app krimpt op het scherm en je krijgt enkele instellingen te zien. Je kunt onder andere de sluimer- en volumeknoppen weer beschikbaar stellen, want die werken standaard niet. Tik op Start en je kunt de iPad gerust uit handen geven. Je kind zit 'gevangen' in de app. Druk opnieuw drie keer op de thuisknop, tik je code in en de iPad werkt weer als vanouds.

©PXimport

Tip 17 Je kunt ook een app 'vastzetten' op de iPad.

▼ Volgende artikel
Bosch Performance Line CX-lijn: krachtige middenmotor en componenten
© Bosch eBike Systems
Mobiliteit

Bosch Performance Line CX-lijn: krachtige middenmotor en componenten

Bosch heeft veel succes geboekt op het gebied van e-biketechnologie. Hun motoren, accu's en displays hebben een goede reputatie opgebouwd en worden door e-bikebezitters gewaardeerd. Bosch, dat niet vaak artikelen aankondigt, verrast nu met de Performance Line CX-middenmotor en -remmen, -displays en -accu's.

Dit artikel in het kort:

  • Krachtige motor: Tot 85 Nm koppel, 600 watt piekvermogen en 340% ondersteuning, ideaal voor bergop en lange tochten.
  • Geavanceerde sensoren: Meet meer dan 1.000 keer per seconde voor nauwkeurige en soepele ondersteuning.
  • Efficiëntie en stil geluid: Geoptimaliseerde transmissie en magnesium behuizing verlagen geluid en gewicht.
  • Innovatieve functies: Hill Start Assist en loopondersteuning voor extra gemak op steile hellingen.
  • Duurzaamheid: Gebruik van gerecycled materiaal en lichtere, ongecoate accu’s.
  • Accu en display: PowerTube-accu's (800 en 600 Wh), compatibel met extra batterijen en minimalistisch Purion-display.

🚲Ook de moeite waard om te lezen: Shimano: een e-bikemotor voor iedere doelgroep

Download nu de E-bike Duurtest-resultaten

Door het invullen van jouw naam en e-mailadres meld je je aan voor ontvangst van de Kieskeurig.nl E-bike Duurtest resultaten. Tevens ben je ingeschreven voor de Kieskeurig.nl E-bike nieuwsbrief.

Binnen de Duitstalige landen is de Performance Line CX middenmotor vooral enthousiast ontvangen voor mountainbikers. Begrijpelijk, want met veel newtonmeters aan koppel heb je genoeg power paraat en zijn steile passages een peulenschil. In Nederland is de e-mountainbike minder populair en wordt de CX-motor vooral gemonteerd op e-bikes voor toerrijders die grote afstanden willen overbruggen en daarbij uitdagende hellingen beklimmen.

Kenmerken Bosch Performance Line CX

  • Kracht, actieradius en bediening

  • Betere rijdynamiek dankzij sensortechniek

  • Laag motorgeluid en totaalgewicht

  • Wegrijden op een steile helling

  • Combinatie met onderdelen

  • Duurzaam productieproces

Goede balans tussen power, gebruiksgemak en ritafstand

Niet alleen het vermogen van de motor is belangrijk voor e-mountainbikers en e-toerfietsers, een nauwkeurige afstelling en soepele werking van de aandrijving minimaal zo belangrijk. Met een koppel van 85 Nm, een piekvermogen van 600 watt en tot 340 procent ondersteuning levert de Performance Line CX goede prestaties en rijdynamiek. Voor de motor zijn diverse rij-instellingen beschikbaar, in te stellen via de Bosch eBike Flow-app.

©Bosch eBike Systems

Sensortechnologie

De Performance Line stemt via sensortechnologie iedere rijmanoeuvre nauwkeurig af door de pedaalinput te volgen. De sensoren meten de pedaalinput meer dan duizend keer per seconde. Het gaat om sensoren voor de trapfrequentie, acceleratie en rotatiesnelheid. Ook reageert de motor snel en accuraat op veranderingen in acceleratie, het zelf-opgewekt vermogen en de snelheid.

Zorg voor veiligheid en comfort met een fietshelm tijdens je ritten

Kies een model dat bij jouw rijstijl past.

Reducering van geluid en gewicht

De Bosch Performance Line CX biedt een geoptimaliseerde transmissie die zorgt voor stille werking en een natuurlijk rijgevoel tijdens e-biketochten. De motor koppelt interne en externe aandrijvingen los bij bergaf rijden, wat mechanische geluiden vermindert. Vergeleken met eerdere modellen is het gewicht 100 gram lager, dankzij een magnesium behuizing die extreme omstandigheden aankan. Dit alles resulteert in een balans tussen kracht, efficiëntie en geluid.

©Bosch eBike Systems

Handige functies voor steile hellingen

Als e-biker kan het een uitdaging zijn om bergopwaarts te stoppen en vervolgens veilig op gang te komen. Dankzij de Hill Start Assist kun je gecontroleerd en safe wegrijden en houden de banden volledige tractie op de ondergrond. Dankzij speciale sensoren detecteert het systeem de hellingshoek en krijg je er optimale ondersteuning voor terug. Ook nieuw is de functie loopondersteuning, waarbij de motor de duwsnelheid aan de loopsnelheid aanpast.  

🚲Leestip: Vier fietsbestemmingen voor het najaar

Remgebied, display en accutechniek

Het Bosch eBike ABS Pro remsysteem zorgt voor rijstabiliteit en maakt het mogelijk om laat en krachtig te remmen mogelijk zonder dat het voorwiel wegglijdt. Het Purion 400-display heeft een minimalistische uitstraling, maar op het scherm van 1,6 inch doorsnede staan rijgegevens, zoals snelheid, vermogen en totale afstand.

©Bosch eBike Systems

Voor lange of intensieve tochten heeft Bosch de PowerTube 800-accu ontwikkeld, de grootste accu in het smart systeem tot nu toe. Neem je genoegen met iets minder inhoud dan is de PowerTube 600 een aanrader. Bosch gebruikt voor beide accu's batterijcellen met een nieuw ontwikkelde aluminium behuizing. Beide accu's passen naadloos in een framebuis en zijn ook geschikt voor een dubbele accuoplossing. Ook is het mogelijk om de Ranger Extender PowerMore als extra accu te gebruiken.

©Bosch

 Focus op duurzaamheid bij de productie

Voor de fabricage van de Performance Line CX en beide accu's gebruikt Bosch gerecycled materiaal. Dit geldt ook voor het grootste kunststof deel van de motor, de accuhouder en de accubehuizing. Ook is de hoeveelheid materiaal voor de accu's verminderd en is afgezien van een zwarte kleurcoating van de PowerTube 600 en PowerTube 800.


 

▼ Volgende artikel
Waar voor je geld: 5x betaalbaar funcooken met het hele gezin
© Sara Winter
Huis

Waar voor je geld: 5x betaalbaar funcooken met het hele gezin

Bij ID.nl zijn we dol op kwaliteitsproducten waar je niet de hoofdprijs voor betaalt. Een paar keer per week speuren we binnen een bepaald thema naar zulke deals. Wil je funcooken voor een aantrekkelijke prijs? Vandaag hebben we vijf interessante apparaten voor je gespot.

Solis 5 in 1 tafelgrill (7910)

Zoek je een kwalitatief gourmetstel waarmee je jarenlang vooruit kunt? Dit luxe exemplaar van Solis voldoet aan alle eisen. Met de traploze regelaar aan de voorzijde kun je heel precies de gewenste temperatuur instellen. Bak vervolgens op de grillplaat de lekkerste hapjes gaar. Daarnaast kun je ook een van de vier bijgesloten miniwoks of (raclette)pannetjes gebruiken. Hiermee maak je bijvoorbeeld een kleine pannenkoek of pizza.

De werking is kinderlijk eenvoudig. Zodra je het kooktoestel inschakelt, gaat er eerst een rood lampje branden. Het gourmetstel is nu aan het opwarmen. Als het lampje groen kleurt, kan het eetfestijn beginnen. Is een gerecht zo heet dat je je mond kunt branden? Plaats het pannetje of de miniwok dan even in de koudzone onderin het toestel. Naast de eerder genoemde accessoires levert de fabrikant ook nog vier spatels mee.

Princess 162655 Black Steel Raclette

De betaalbare Princess 162655 Black Steel Raclette valt bij heel wat Kieskeurig.nl-testers goed in de smaak, want zij beoordelen dit gourmetstel met een 8,3 (gemiddeld cijfer). Verschillende reviewers vinden het prettig dat dit apparaat zich makkelijk laat schoonmaken. De losse onderdelen kunnen bovendien in de vaatwasser. Een ander pluspunt is dat het gourmetstel volgens diverse gebruikers snel opwarmt. Niet vreemd, gezien het respectabele vermogen van 1300 watt.

Het gourmetstel heeft een riant bakoppervlak van 44 × 25 centimeter. Dankzij de stevige anti-aanbaklaag heb je geen bakboter of olie nodig om te grillen. Het apparaat leent zich prima voor een ruim gezelschap, want de productdoos telt acht (raclette)pannetjes met een houten handvat en evenzoveel spatels. Via een draaiknop reguleer je nauwkeurig de temperatuur. Overigens vindt een enkele tester het netsnoer wat aan de korte kant.

Tefal WokParty Duo PY5828

Wie met een groepje gezellig wil wokken, kan dit leuke kooktoestel van Tefal eens uitproberen. Er zijn zes diepe pannen bijgesloten. Dankzij de gekleurde markering op het handvat weet iedereen precies welk pannetje van hem of haar is. De bakplaat bevat ronde uitsparingen, waardoor de boel niet gaat schuiven. Hierin kun je trouwens ook prima mini-pannenkoeken bakken. Speciaal daarvoor is er een handige gietlepel inbegrepen. Verder telt de verpakking zes spatels.

De WokParty Duo PY5828 heeft een zogeheten Thermo-spot. Hieraan zie je in hoeverre het kooktoestel op temperatuur is. Met een vermogen van duizend watt hoef je niet zo lang te wachten. Tefal levert een receptenboek mee, zodat je inspiratie kunt opdoen. Klaar met tafelen? Stop dan alle losse accessoires in de vaatwasser. Handig is dat je het netsnoer, de spatels en de gietlepel in de onderkant kunt opbergen.

Lees ook: Zo voorkom en verwijder je vieze luchtjes na het gourmetten

Emerio PO-113255.4

Pizzaliefhebbers opgelet! De binnenzijde van de Emerio fungeert als een kleine oven. Op die manier kunnen maximaal zes personen hun eigen mini-pizza bakken. Met behulp van de bakspatel schuif je de lekkernij moeiteloos in de oven. Geen zin in pizza? In de zes bijgesloten pannetjes kun je allerlei andere gerechten klaarmaken. Bovendien bevindt zich bovenop een ronde grillplaat met een diameter van veertig centimeter. Daar kun je dus behoorlijk wat hapjes op kwijt!

De bediening heeft weinig om het lijf, want de behuizing bevat alleen een aan-uitknop. Met een riant vermogen van 1500 watt worden de gerechten goed warm. De maximale oventemperatuur bedraagt dan ook 250 graden. Volgens de fabrikant houdt de koepelvormige behuizing de warmte in de (pizza)over beter vast. Diverse accessoires zijn vaatwasserbestendig, zodat je na afloop niet zoveel tijd kwijt bent aan schoonmaken.

Princess 01.103080.01.001 Dinner4All

Als je met een groepje gaat gourmetten, staat het kooktoestel voor sommige personen wellicht te ver weg. Daar heeft Princess iets op bedacht. Met de Dinner4All bedient iedereen zijn eigen bakplaat van 250 watt. Even een satéstokje of biefstukje omdraaien is dus zo gepiept. Is het hapje eenmaal gaar, dan schuif je het zo op je eigen bordje. Princess levert hiervoor vier aardewerken-borden mee.

Je sluit de centrale unit aan op netstroom, waarna je hierop maximaal vier individuele gourmetstellen kunt aansluiten. Vermenging van smaken is dus verleden tijd! Plaats op deze unit eventueel de inbegrepen serveerschaal. Zo kan iedereen zijn of haar favoriete hapjes pakken. Wil je weten hoe andere gebruikers dit slimme gourmetstel beoordelen? Lees dan eens deze reviews op Kieskeurig.nl. Dit kooktoestel is als alternatief ook met twee individuele bakplaten te koop.