LG G4 - De beste cameratelefoon
Toen LG zijn nieuwste topmodel presenteerde was ik niet meteen enthousiast. Maar dat veranderde snel toen ik de LG G4 mocht uittesten. LG heeft werkelijk een kunststukje afgeleverd, maar aan de buitenkant zie je dat niet zo.
Als je de G4 en zijn voorganger, de LG G3 naast elkaar legt lijken de verschillen niet groot. Het formaat is nagenoeg hetzelfde, evenals het 5,5 inch (14 cm) scherm. Ondanks dat er een flink schermpaneel in zit, valt het toestel niet te groot uit vanwege de dunne randen rondom het scherm. De volumeknoppen en de aan- en uitknop zijn aan de achterkant geplaatst om deze randen zo dun mogelijk te kunnen houden. Dat is wel even onhandig, maar het went. Lees ook: De 15 beste smartphones van 2015.
Het opvallendst is dat de G4 in twee varianten verschijnt. Een versie met een gewone plastic achterkant en een iets duurdere versie met een leren achterkant. Of je het mooi vind is een kwestie van smaak, maar op mij kwam het een beetje vergezocht over. Bovendien geeft het niet het luxe gevoel dat metaal of glas wel geeft, het voelt nog steeds behoorlijk plastic en minder duurzaam aan.
©PXimport
De leren uitvoering heeft in feite alleen een achterkapje waarin leer zit verwerkt.
Klassieke voordelen
Voordeel is wel dat de achterkant van het toestel verwijderd kan worden, bij zowel de plastic als leren G4. Hierdoor prik je er gemakkelijk een geheugenkaartje in of vervang je de batterij met een paar seconden. Vooral nu de meeste toptoestellen van de concurrentie ervoor hebben gekozen om glas en metaal in hun toestellen te verwerken is een vervangbare batterij een redelijk zeldzaam pluspunt. Vooral als je lange dagen op pad bent is het altijd een prettig idee om een opgeladen reserve-batterij in je tas te hebben, of om de batterij te vervangen wanneer deze het niet goed meer doet.
Waar de G4 écht mee scoort, zijn de onderdelen die het belangrijkst zijn voor een smartphone. Allereerst het scherm: adembenemend! Het door LG bijgewerkte uiterlijk van Android, met slechts een paar harde kleuren in de achtergrond en de icoontjes lijkt het aanvankelijk wat te verhullen. Maar vooral wanneer je een foto op je beeldscherm toont, zie je hoe ontzettend kleur-echt, helder en vooral scherp het beeld is.
Weg met die compactcamera!
Ook de camera van de G4 weet de grootste concurrenten van dit moment (iPhone 6 en Galaxy S6) te verslaan. Tot deze verrassende conclusie kwam ik in samenwerking met de collega's van Zoom.nl tijdens een smartphone-cameratest waarbij we alle recente toptoestellen met elkaar vergeleken. Niet alleen de resultaten waren uitstekend, ook zijn er voor fotografen veel instellingen. Bijvoorbeeld om foto's in raw te schieten of om te spelen met de sluitertijd.
Qua overige specs heeft de G4 ook alles op orde om makkelijk twee jaar mee te kunnen. De processor is vlot, genoeg RAM en gelukkig heeft LG er ook voor gekozen om standaard 32 GB opslagruimte te geven. 16 GB is vandaag de dag gewoonweg te weinig voor een toestel in de hoogste prijsklasse. De accuduur valt me in praktijk toch wat tegen. Je merkt dat het scherm veel energie kost, want als je het toestel in standby houdt, gaat je accu langer dan een dag mee. Maar wanneer je het scherm langere tijd aan hebt, bijvoorbeeld bij het afspelen van video's, dan tikken de procentjes te snel weg.
©PXimport
Je ogen prikken van al die kleuren als je de G4 voor het eerst aanzet.
De G4 draait op de recentste versie van Android, versie 5.1. Natuurlijk overgoten met een eigen LG-sausje. Zoals ik al eerder schreef zijn er veel harde kleuren gebruikt, dit is wel even slikken als je het toestel voor het eerst aanzet. Vooral omdat het niet echt past bij de klassieke uitstraling van de leren uitvoering van de G4. Gelukkig valt Android tot in het extreme naar eigen smaak in te richten. Prettig is wel dat LG je minder dan voorheen lastigvalt met overbodige voorgeïnstalleerde apps. Geen suffe freemium games, geen (voor Android) overbodige antivirus of andere diensten die je niet eens gebruikt. Alleen vond ik een LG applicatiewinkel, twee browsers en twee mediaspelers op het toestel terug, maar dit lijkt onoverkomelijk.
Conclusie
Op het eerste gezicht lijkt de LG G4 niet speciaal. De plastic behuizing doet het toestel tekort en de leren uitvoering is feitelijk een ander kapje op het toestel. In dat perspectief is een meerprijs van vijftig euro erg veel. Maar afgezien van de wat 'verouderde' plastic bouw heeft de G4 genoeg aan boord om zich tot een van de beste keuzes van het moment te kronen. Dat is vooral te danken aan het geweldige beeldscherm en de allerbeste camera die we tot nu toe op een smartphone hebben gezien.
Specificaties ------------- **Prijs:** € 649,- (plastic uitvoering), € 699 (leren achterkant) **Kleuren:** Zwart, wit, goud, rood **OS:** Android 5.1 **Scherm:** 5,5 inch LCD (2560x1440) **Processor:** Qualcomm Snapdragon 808 (2 GHz, 6 cores) **RAM:** 3GB **Opslag:** 32 GB **Batterij:** 3000mAh **Camera:** 16MP (achter) 8MP (voor) **Connectiviteit:** 4G (LTE), Bluetooth 4.1, 802.11ac, nfc, gps, infrarood **Formaat:** 14,9 x 7,6 x 1 cm **Gewicht:** 155 gram
- Beste telefooncamera
- Beeldscherm
- Verwisselbare batterij
- Bouwkwaliteit