LG G2 - Doet LG weer mee in het topsegment?
De G2 van LG is een bruut toestel. De smartphone beschikt over zeer krachtige hardware, heeft een verbluffend mooi scherm en een batterijduur om je vingers bij af te likken. Maar is het ook genoeg om concurrenten als de Galaxy S4 en HTC One achter zich te laten?
Laat ik maar direct de meest opvallende eigenschap van deze LG-telefoon bij de horens vatten: Alle knoppen van de G2 zitten op de achterkant geplakt. De volumetoetsen bevinden zich vlak onder de camera, met in het midden een kleine aan-/uitschakelaar. Inderdaad, een zeer opvallende designkeuze, en ik ben er na mijn lange testperiode nog steeds niet over uit of dit een goede positie voor deze toetsen is.
Even wennen
Het verplaatsen van de knoppen naar de achterkant, voelt een beetje alsof LG geforceerd op zoek is gegaan naar een manier op de G2 een unieke eigenschap mee te geven in het drukke Android-landschap. Het is, vooral in het begin, erg wennen om deze knoppen op de tast te bedienen. Na verloop van tijd went ook dit natuurlijk, maar toch kan ik me goed voorstellen dat je als gebruiker de knoppen liever op de zijkant terugziet.
Door de knoppen naar de achterkant te verplaatsen, heeft LG de telefoon wel van mooi afgeronde zijkanten kunnen voorzien, wat voor een strak en minimalistisch smoelwerk zorgt. De volledig uit plastic opgetrokken behuizing zorgt er dan wel weer voor dat de dure telefoon wat goedkoop aanvoelt.
©PXimport
Of je het fijn vindt of niet, de knoppen op de rug zorgen wel voor een uniek uiterlijk.
Schitterend beeldscherm
Het scherm op de G2 is met zijn 5,2 inch aan de grote kant. LG claimt dat het de ideale mix tussen formaat en gebruiksgemak heeft gevonden, waarbij het bedrijf zich baseert een eigen onderzoek dat is gedaan naar de manier waarop consumenten hun smartphone gebruiken. Echter, hoewel de G2 met één hand goed vast te houden is, vind ik het toestel maar lastig te bedienen met één hand.
Het formaat zorgt er wel voor dat je niet om het schitterende IPS-paneel heen kunt. LG levert een full hd-display op de telefoon, dat zonder meer tot de beste van deze generatie smartphones behoort. Vooral de natuurlijke kleurweergave en de helderheid zorgen ervoor dat de G2 concurrenten als de Galaxy S4 en HTC One achter zich laat. Zoek je dus simpelweg het beste toestel om video's op te kijken, games te spelen of door talloze Facebook-foto's te bladeren? Dan ben je bij de G2 aan het juiste adres.
©PXimport
Het grote beeldscherm vult vrijwel de hele voorkant van de G2.
Laat je nooit in de steek
De telefoon draait op een zeer krachtige quadcore-processor (Snapdragon 800), en dat merk je. Zware games, grafisch indrukwekkende app, multitasking, vrijwel nergens is een hapering te ontdekken. Een andere hardware-eigenschap waar ik zeer van onder de indruk ben: de batterij.
LG heeft een forse 3000 mAh-accu in de G2 gestopt, wat voor een verbluffende batterijduur zorgt. Bij normaal gebruik houd je het zo'n twee dagen uit, wat bijna twee keer zoveel is als de meeste andere smartphones te bieden hebben. Het is een heerlijk gevoel om ervan verzekerd te zijn dat de batterij je niet snel in de steek zal laten.
Ook de camera van de LG G2 is uitstekend. De 13 megapixel-sensor op de achterkant blijkt onder tal van omstandigheden prima foto's te kunnen schieten. Hoewel de Lumia 920 op de redactie nog altijd gezien wordt als de beste cameratelefoon voor donkere ruimtes, doet de G2 het op dit punt ook zeker niet slecht. Handige functies als een burst-modus, HDR en panorama, maken het ook erg simpel om snel een goede foto te schieten. De HD-video's die wel met de telefoon kunnen maken zijn eveneens van goede kwaliteit, waarbij de beeldstabilisatie zeker van toegevoegde waarde is.
Achilleshiel van LG
De G2 bewijst dat het ontwikkelen van degelijke software een kunst op zich is. En helaas weet LG op dit punt niet bepaald te excelleren. De software is dan ook het grootste manco van de verder uitstekende G2. De fabrikant heeft Android 4.2.2 op tal van punten aangepast, en in mijn ogen niet op een positieve manier. Overal in de telefoon geeft LG zijn eigen draai aan functies, menu's en incootjes, wat slechts sporadisch goed uit de verf komt.
©PXimport
Wat betreft de software laat LG ook bij de G2 een paar steken vallen.
Zo kan je middels een swipe-beweging van drie vingers door de geopende apps bladeren, maar dit voelt zo geforceerd dat ik het na een paar keer proberen maar had afgeschreven. Daarnaast maken kleine irritaties - zoals het tandwieltje in het app-overzicht dat je niet naar de systeeminstellingen brengt - het dagelijks werken met de G2 minder intuïtief. De QSlide-functie (waarbij je meerdere apps naast elkaar kunt draaien) werkt wel erg goed, maar in de praktijk blijkt het maar zelden een must om twee apps naast elkaar op je telefoonscherm te hebben draaien.
KnockON is dan wel weer een handige functie. Door twee keer op het scherm te tikken zal de telefoon automatisch aanspringen. Het werkt niet zo nauwkeurig als op de Lumia-toestellen van Nokia, maar het is een welkome toevoeging omdat het op de tast vinden van de aan-/uitknop op de achterkant lastig kan zijn.
©PXimport
De 13 megapixel-camera maakt uitstekende foto's en video's.
Conclusie
De LG G2 is een zeer degelijke, en vooral zeer krachtige, smartphone. LG is duidelijk op de goede weg en dat resulteert in steeds betere mobieltjes van deze Zuid-Koreaanse fabrikant. Vooral het schitterende beeldscherm en de lange batterijduur maken de G2 absoluut het overwegen waard, waarbij de knoppen op de achterkant voor een uniek uiterlijk zorgen. Of je die knoppen ook prettig vindt werken, is natuurlijk geheel persoonlijk. Jammer is dat LG nog altijd problemen heeft met het afleveren van goede software die daadwerkelijk wat toevoegt, wat er samen met het niet uitbreidbare geheugen voor zorgt dat de telefoon nét geen absolute aanrader is.
LG G2 ----- **Prijs:** € 549,- **Besturingssysteem:** Android 4.2.2 **Beeldscherm:** 5,2 inch (1920 x 1080 pixels) **Processor:** Qualcomm Snapgragon 800 (2,3GHz) **Werkgeheugen** 2 GB **Opslag:** 16 GB **Batterij:** 3000 mAh **Camera achterkant:** 13 Megapixel **Camera voorkant:** 2,1 Megapixel **Connectiviteit:** Wifi, bluetooth 4.0, NFC, 4G, Edge, GPRS, UMTS **Afmetingen:** 138,5 x 70,9 x 8,9 mm (LxBxD) **Gewicht:** 143 gram
- Beeldscherm
- Snel
- Mooi design
- Batterijduur
- Prima camera
- Softwareschil LG