© PXimport

Leuke iPhone games

Smartphone & tablet

Geplaatst: 24 augustus 2012 - 12:57

Aangepast: 16 november 2022 - 09:22

Redactie

Voor de iPhone zijn inmiddels honderdduizenden apps beschikbaar. Wij geven in dit artikel een overzicht van betaalde en gratis games die de moeite waard zijn. Dit artikel wordt regelmatig geüpdatet met een nieuwe app. Hou dit artikel dus in de gaten om op de hoogte te blijven van de leukste games voor de iPhone.

Zoek je andere iPhone-apps? Bekijk dan eens de volgende artikelen:

[list type="bullets"]Gratis iPhone apps

iPhone apps voor kinderen

Beste iPhone apps: productiviteit

Beste iPhone apps: muziek[/list]

Ben je op zoek naar meer apps voor de iPhone? Kijk dan verder op AppFish.

De iPhone 5 wordt volgens geruchten op dit moment door Apple ontwikkeld. Kijk hier om het laatste nieuws over de iPhone 5 te lezen.

Dit artikel is op 22 mei 2012 geüpdatet met een nieuwe app. Deze app vindt je bovenaan in dit artikel.

19. Lumosity Brain Trainer

Hou jij je hersenen graag gezond? Dan is Lumosity Brain Trainer een leuke app voor jou. De app bevat allerlei minigames te spelen waarmee je je geheugen, snelheid, alertheid, flexibiliteit traint of problemen leert op te lossen. Lumosity Brain Trainer bevat in totaal 35 verschillende sessies. Een sessie bestaat uit drie games en is ontwikkeld om verschillende hersenfuncties te trainen. De makers raden aan één sessie per dag te spelen. De game is gratis beschikbaar, maar bevat dan maar vijf sessies. Om toegang te krijgen tot de andere dertig sessies moet je een abonnement nemen op de app. Deze is beschikbaar voor 3,99 euro voor drie maanden, 5,49 euro voor zes maanden of 7,99 euro voor een jaar.

© PXimport

Train je hersenen met Lumosity Brain Trainer

18. Song Pop

Nadat Facebook CEO Mark Zuckerberg zich lovend uitsprak over de nieuwe Song Pop muziekquiz, kent de nieuwe muziekapp van FreshPlanet Inc. een gigantisch succes. Net zoals de apps Draw Something, Wordfreud en Rumble, is het de bedoeling zoveel mogelijk punten te verzamelen opdat men de tegenspeler kan verslaan. Alvorens je kan beginnen met spelen, zal je je moeten aanmelden via een Facebook-account of via je e-mailadres. Vervolgens is het mogelijk om een tegenspeler te vinden via Facebook, Email, Username of gewoonweg een willekeurige tegenpartij te selecteren. Het spel begint met het kiezen van een genre. Wanneer je het spel voor de eerste maal speelt, kan je kiezen voor Classic Rock, Today's Hits of Love Songs. Met 250 punten kan je echter een andere playlist vrijspelen. Voor een gewonnen spel verdien je 3 punten, een verloren spel levert een troostprijs van 1 punt op. Er worden muziekfragmenten afgespeeld met de bedoeling zo snel mogelijk de titel of uitvoerder te raden. Hoe sneller de juiste oplossing geraden wordt, hoe meer punten je bijeen kunt sprokkelen. Ook heeft het aantal opeenvolgende juist geraden fragmenten een impact op je score: indien je 5 keer op rij een oplossing raadt, zal je meer punten verdienen dan je - in dezelfde tijdspanne - 4 keer een sample na elkaar oplost. Een nadeel is wel dat Song Pop in ieder genre vaak dezelfde samples gebruikt.

© PXimport

Review score: 4

Grootte: 15.6 MB

Platform: Compatibel met iPhone 3GS, iPhone 4, iPhone 4S, iPod touch (3de generatie), iPod touch (4e generatie) en iPad.Vereist iOS 4.0 of nieuwer.

Prijs: gratis

17. Logos Quiz Game

Momenteel vinden het spel Logos Quiz Game in de top 5 van de meest gedownloade games. In dit spel moet de speler zoveel mogelijk logo's van merken, fabrikanten en instellingen proberen te herkennen. Op die manier kan men steeds moeilijkere levels vrijspelen. Je punten worden berekend volgens de snelheid van het typen en het aantal pogingen voordat je het juiste antwoord vindt. Omdat Logos Quiz Game niet gebruikmaakt van het traditionele iOS-toetsenbord, is het soms wel moeilijk om het woord van de eerste keer juist te typen. Je kan wel gebruikmaken van een backspace-toets, maar zo krijg je steeds minder punten toebedeeld. Hoewel het spel van Spaanse makelij is, gebruikt maker Javier Perez Estarriaga de meest bekende en universele logo's. Als je toch niet meteen op de naam van het merk, de fabrikant of instelling komt, kan je beroep doen op de hints die je verdient tijdens het herkennen van andere logo's. Mocht je deze hints al hebben opgebruikt, kan je voor €0,79 of €1,59 respectievelijk 120 of 300 hints kopen.

© PXimport

Review score: 4

Grootte: 17.3 MB

Platform: Compatibel met iPhone, iPod touch en iPad.Vereist iOS 3.2 of nieuwer.

Prijs: gratis

16. App Match

Op 2 mei bracht de 14-jarige CEO van Kwant Developing, Midas Kwant, het bekende spel Memory van Ravensburger naar de iPhone, de iPod touch en de iPad. De Nederlander ontwierp samen met zijn leeftijdsgenoten Damiaan Twelker, Yakim van Zuijlen en Josh Mobley een app waarbij, net zoals bij het gelijkaardige gezelschapsspel, het korte termijngeheugen van de speler gewordt getest. Het doel van het spel is zo snel mogelijk de paarsgewijs gelijke plaatjes die met de beeldzijde naar beneden zijn gelegd, samen te kunnen leggen. Er zijn 3 moeilijkheidsniveaus (easy, medium, hard) in het spel. Daarnaast kan je ook power-ups verdienen wanneer je meerdere paren opeenvolgend kan vinden. Je score wordt bijgehouden via Game Center, het gamenetwerk van Apple. Kwant Developing maakt indirect reclame voor de andere apps: je kan namelijk nakijken welke icoontjes voor welke apps staan en deze vanuit het spelletje aankopen.

© PXimport

Review score: 4+

Grootte: 16.0 MB

Platform: Compatibel met iPhone, iPod touch en iPad. Vereist iOS 5.0 of nieuwer.

Prijs: gratis

15. Rumble

Na het succes van MAG Interactive met de app Wordfeud Helper, staat hun game Rumble nu ook hoog in de Nederlandse charts. Deze nieuwe app laat ons veel denken aan het bekende Boggle-spel. Net zoals bij Boggle is het de bedoeling zoveel mogelijk woorden te vormen met 16 willekeurige letters. Je neemt het hiervoor op tegen een willekeurige tegenstander, een zelfgekozen tegenstander die in je vriendenlijst staat of een Facebook vriend. Een spel bestaat uit drie rondes van 2 minuten. Wie de hoogste totaalscore haalt tijdens deze drie rondes, wint het spel. Bij sommige letters kan je echter extra punten verdienen. Deze letters herken je aan de logo's DL (dubbele letterpunten), TL (drievoudige letterpunten), DW (dubbele punten voor het woord) en TW (drievoudige punten voor het woord). Via het premium-pakket - waarvoor je 2,39 euro neertelt - kan je naast het verwijderen van de kleine reclameboodschappen, ook een oefenmodus en de keuze uit profielafbeeldingen vrijkopen.

© PXimport

Review score: 4+

Grootte: 12.5 MB

Platform: iPhone 3GS, iPhone 4, iPhone 4S, iPod touch (3de generatie), iPod touch (4e generatie) en iPad.Vereist iOS 4.1 of nieuwer.

Prijs: gratis/€ 2,39 (premium)

14. Bubble Taptap

Wie perst er niet graag noppenfolie, of bubbeltjesplastic kapot? Wij alvast wel. Met de gratis iPhone-game "Bubble Taptap" kun je nu ook op je iPhone bubbeltjes kapotduwen.

Denk echter niet dat "Bubble Taptap" helemaal zoals the real thing is, maar het komt wel in de buurt. De graphics zijn goed en het geluid klinkt realistisch - al zal het wat tactiel betreft natuurlijk nooit hetzelfde voelen.

Het opzet van het spel bestaat uit een race tegen de klok, waarbij je zoveel mogelijk bubbeltjes kapot moet duwen op een tijdspanne van om en bij de dertig seconden. Het is mogelijk je score te delen via mail, Facebook en Twitter in het Game Center, en misschien kom je dan wel in de highscore!

"Bubble Taptap" is een gratis app met reclame in de rechterbenedenhoek. Minpuntje hieraan is dat dit de onderste rij bubbels moeilijk kapot te persen maakt zonder op de reclame te duwen.

© PXimport

Review: 4+

Grootte: 3,6 MB

Platform: iPhone, iPod Touch en iPad. Vereist iOS 3.0 of recenter.

Prijs: Gratis

13. Draw Something

"Draw Something", ook wel bekend als de gratis onlinevariant van Pictionary, is één van de populairste game-apps van het moment. Sinds haar lancering in februari dit jaar werd het spel al ruim 30 miljoen keer gedownload.

Om het spel te spelen moet je met twee of meer zijn: de één maakt een tekening, terwijl de ander(en) moet raden wat de tekening voorstelt. Via Facebook is het gemakkelijk terug te vinden wie van je vrienden dit spel ook speelt, en hen uit te nodigen voor een spelletje over en weer jullie smartphones. Ook kan je tegen willekeurige mensen spelen. Het doel van het spel is zoveel mogelijk tekeningen te raden zonder fouten te maken.

Het spel start met een pen, een gummetje, vier basale kleuren (rood, blauw, geel en zwart) en werkt met een muntjessysteem. Hoe moeilijker de opdracht die je tekent, hoe meer muntjes je kan verdienen. Hoe meer muntjes je verdiend hebt, hoe meer nieuwe kleuren je kan vrijspelen.

"Draw something" is gratis beschikbaar, maar dan moet je de korte reclamemomenten waarmee het spel onderbroken wordt er wel bijnemen. Tegen betaling is er echter ook een reclamevrije versie van "Draw something" beschikbaar.

© PXimport

Review: 4

Grootte: 12,9 MB

Platform: iPhone, iPod Touch en iPad. Vereist iOS 3.0 of recenter.

Prijs: Gratis/0,79 €

12. Monopoly Hotels

Electronic Arts heeft met "Monopoly Hotels" een speciale versie van Monopoly voor de app-fans op de markt gebracht, waarbij geld geen probleem lijkt te zijn. Meer zelfs, de groene briefjes komen zomaar uit de lucht gedwarreld!

De meest magnifieke hotels en superdeluxe kamers kunnen met dat geld gebouwd worden, waardoor gasten aangetrokken zullen geraken. Het geld van deze gasten zal vervolgens wederom geïnvesteerd worden in de bouw van zo mogelijk nog meer impressionante hotels, met thematische kamers en leuke personages (inclusief welbekende V.I.P.'s) die de deur platlopen. Tussendoor kan je best zorgen dat de lichten van je hotels blijven branden, dat Jake de Boef wegblijft, dat je gasten tevreden blijven door hen in geschikte kamers onder te brengen..

Ondanks het feit dat het spel gratis is, zit er wel één financieel minpuntje verbonden aan het spel: om het spel optimaal te kunnen spelen heb je niet alleen geld, maar ook goudstukken nodig. In de game verdien je die slechts met mate, maar goudstukken zijn wel beschikbaar in ruil voor écht geld. "Kassa kassa", zegt EA Games, "minder leuk", denken wij.

© PXimport

Review Score: 4+

Grootte: 16.8 MB

Platform: iPhone, iPod Touch & iPad. Vereist iOS 3.1 of recentere versies.

Prijs: Gratis

11. Angry Birds

Sinds haar release in december 2009 is "Angry Birds" meer dan 200 miljoen keer gedownload in de App Store. Het bedenksel van het Finse Rovio Mobile wordt vooral geprezen omwille van haar verslavende gameplay, komische stijl en lage prijs.

Bedoeling van het spel is om met een soortement katapult, gevuld met "boze vogeltjes", enkele dikke groene varkens omver te kegelen. De varkens houden zich schuil in houten constructies, die als ze op de juiste plaatsen geraakt worden, in elkaar storten. Op deze manier slagen de vogels erin hun door de varkens gestolen eieren te heroveren. Poepsimpel, maar wel énorm verslavend.

"Angry birds" telt om en bij de 240 levels. Een level is voltooid als je alle varkens gedood hebt, en naargelang je meer, dan wel minder vogels hebt moeten gebruiken om de varkens te doden krijg je een ranking van één, twee of drie sterren. Het is mogelijk alle levels opnieuw te spelen totdat je bij ieder level de maximumscore van drie sterren bereikt hebt.

© PXimport

Review Score: 4+

Grootte: 12.6 MB

Platform: iPhone, iPod Touch & iPad. Vereist iOS 3.0 of recentere versies.

Prijs: 0.79 €

10. Where's My Water?

Het puzzelspel "Where's my water?" kwam recentelijk nog in het nieuws als 25 miljardste app die gedownload werd, en met recht en rede. Hoofdpersonage is Swampy, een sympathieke krokodil (ook bekend van Disney), die allemachtig graag eens een douche wil nemen - in tegenstelling tot zijn bemodderde vriendjes. Enig probleem is wel dat Swampy voorlopig nog zonder watertoevoer zit. Aan u om daar iets aan te veranderen!

Het doel van het spel is het graven van verticale tunnels, die zo opgebouwd zijn dat ze een bron van water naar Swampy's badkamer leiden. Eerst is het vooral zaak slim tunneltjes te graven, maar het duurt niet lang vooraleer je pogingen bemoeilijkt worden door verroeste pijpleidingen, ondergrondse schimmels, explosieven, en nog van dat leuks. Anderzijds kunnen stoom, ijs, en zelfs zuren en giftige dampen je - wanneer ze op de goede manier aangewend worden - net in de kaart spelen om obstakels te verwijderen of het water alsnog tot de douche van de guitige krokodil te leveren.

Net zoals spellen als "Angry Birds" bestaat "Where's my water?" uit een groot aantal korte levels die elkaar in sneltempo opvolgen en onderverdeeld zijn in korte missies. Momenteel zijn er 140 beschikbare levels, met de belofte van ontwikkelaar Creature Feeb dat er regelmatig updates met nieuwe uitdagingen zullen volgen. Dat belooft!

© PXimport

Review Score: 4+

Grootte: 19.7 MB

Platform: iPhone, iPod Touch & iPad. Vereist iOS 4.0 of recentere versies.

Prijs: 0.79 €

9. Slide SD

Slice SD is een spel waarin je op een rode knop moet drukken. De knop is echter niet zo maar te bereiken en verstopt onder allerlei messen. Aan jou de taak deze messen op zij te schuifen en op de rode knop te drukken. De messen zijn aan beide zijde vlijmscherp, wat de opdracht extra moeilijk maakt. Daarnaast wordt het aantal messen waaronder de knop verborgen zit steeds groter, waardoor het steeds lastiger wordt om deze te bereiken. Het kan helpen vrienden te vragen te helpen bij het op zij houden van de messen. Slide SD is voor 1,59 euro in de App Store beschikbaar.

© PXimport

Schuif alle messen opzij en druk op de rode knop zonder in je vingers te snijden

8. Medieval

Medieval speelt zich af in de middeleeuwen en geeft jou de taak een kasteel te beschermen tegen de vijand. Je krijgt hiervoor allerlei wapens tot je beschikking, die je vrij kunt spelen door geld te verdienen. Zo kun je brandende pijlen kopen, maar ook een een katapult. Geld verdienen doe je door dingen van de vijand te raken. Het gaat hierbij om soldaten, maar ook op paarden, een vijandig kasteel of een katapult. De hoogte van deze beloning is afhankelijk van de plek waarop je de vijand raakt. Zo is een schot in een hoofd aanzienlijk meer waard dan een schot in een been. Je wint een ronde door lang te voorkomen dat de vijand jouw vlag kunnen stelen. Medieval is voor 79 eurocent in de App Store te koop.

© PXimport

Verdien geld door vijanden te raken en koop betere wapens

7. Drift Mania Championship

Drift Mania Championship is een spel dat zich volledig richt op driften. Driften is een manier van autorijden waarbij de auto zoveel mogelijk in een slip wordt gehouden. Hierbij is het de bedoeling dat je balanceert op het punt waar je net niet de grip verliest en de auto dus op de baan kunt houden. In de game kun je verschillende auto's en circuits kiezen. Deze kun je vrijspelen door een hoge score neer te zetten in levels die al wel beschikbaar zijn. De game maakt gebruik van bewegingssensoren in de iPhone, waardoor je kunt sturen door de iPhone simpelweg naar links of rechts te draaien. Het duurt even voordat je dit echt onder de knie hebt, maar daarna is er ook weinig op de besturing aan te merken.

© PXimport

6. Spore Origins

In Spore Origins ben je een klein wezen dat door veel te eten groter groeit en de evolutie volgt. Je begint met een klein wezentje in de zee en moet zoveel mogelijk kleinere beesten eten. Grotere wezens moet je juist vermijden om te voorkomen dat jij zelf opgegeten wordt. Als je genoeg wezens opeet wordt je wezen vanzelf sterk genoeg om het strand op te kunnen trekken. Het verschilt per level wat je moet doen om het level te halen. Zo zijn er levels die zijn afgelopen zodra je een bepaalde hoeveelheid wezens hebt opgegeten, terwijl er ook levels zijn waarbij je een eindpunt moet bereiken voordat je het level hebt afgerond. Het maakt hierbij niet uit hoeveel wezens je onderweg op eet. Tussen de levels door kun je je wezentje naar eigen wens aanpassen. Ook kun je in het spel Evolution Points verdienen, waarmee je je beest sterker kunt maken. Spore Origins kun je in de App Store downloaden voor 1,79 euro.

© PXimport

5. Deep Green Chess

Een leuk schaakspel is Deep Green Chess. In het spel is het mogelijk om tegen zowel mensen als de computer te spelen. Hierbij kun je het niveau waarop de computer speelt zelf instellen, waardoor het spel altijd een uitdaging moet kunnen zijn. Daarnaast kun je het speelgedrag van de computer aanpassen, waardoor je de gecomputeriseerde tegenspeler menselijker of juist minder menselijk kunt laten spelen. Het is overigens niet mogelijk om via internet met twee personen te spelen. Dit kan alleen door het toestel door te geven. Aangezien bijna iedereen wel eens misklikt op een touchscreen is de 'undo'-knop erg handig. Hiermee kun je de laatste zet die je hebt gedaan ongedaan maken. Zit je vast en weet je niet hoe je verder moet? Dan geeft Deep Green Chess je een hint. Na afloop van het spel kun je het geheel spel terugkijken in een replay. Deep Green Chess kost 5,99 euro.

© PXimport

4. Rolando

Rolando is een puzzel-adventure spel waarbij je Rolandoland, het land van de Rolando's, moet redden van de indringers. Met je vinger kun je allerlei objecten in het spel besturen zoals windmolens besturen en liften op en neer laten gaan. Hierdoor moet je ervoor zorgen dat de Rolando's veilig bij de uitgang van het level komen. De Rolando's zijn een soort ballen die je kunt besturen door de iPhone schuin te houden. Je kunt de poppetjes één voor één, maar ook als een grote groep verplaatsen. Daarnaast kun je de poppetjes ook via het touchscreen besturen om de Rolando's op moeilijk te bereiken plekken te krijgen. Rolando is beschikbaar voor 2,39 euro.

© PXimport

3. Ivory Tiles

Ivory Tiles is een puzzelspel waarbij je stenen naar de juiste positie in een houten box moet schuiven. Hierbij moet het teken op de steen en het teken in de box overeen komen. Blokken schuiven kan door de telefoon schuin te houden of de steen via het touch screen een zwaai te geven. Zodra de blokken beginnen te schuiven stoppen deze niet meer met schuiven tot zij iets raken. Dit is dan ook de moeilijkheid van het spel. Je zult je route dus zo moeten plannen dat de steen op precies het juiste moment stopt om langs het volgende obstakel te kunnen. Ivory Tiles wordt verkocht voor 79 eurocent.

© PXimport

2. Fieldrunners

Fieldrunners is een game waarin je een toren moet verdedigen. De toren wordt aangevallen door de vijand, waarna jij de opdracht krijgt deze te verdedigen. Dit doe je door simpelweg te voorkomen dat de vijand de toren kan bereiken en vernietigen. Om de toren te bereiken moet de vijand door een opening in het bos over een open veld rennen. Aan het begin van het spel krijg je een hoeveelheid geld tot je beschikking. Hiermee kun je verdedigingseenheden bouwen zoals gatling geweren, raketwerpers, kanonnen en tesla kanonnen, die stroom afvuren. Door vijanden te verslaan kun je extra geld indienen, waarmee je de beveiliging van je toren kunt upgraden. Daarnaast kun je nieuwe torens aanschaffen, waardoor je meer schade kunt doen. Fieldrunners kun je voor 2,39 euro in de App Store aanschaffen.

© PXimport

1. Frenzic

Frenzic is een puzzelspel waarbij het de bedoeling is dat je een taartvormige cirkel vult met taartpunten. De taartpunten draaien echter rond, waardoor je goed zult moeten timen om te zorgen dat de punt precies in de opening in de cirkel past. De taartpunten kunnen daarnaast drie verschillende kleuren hebben. Het is niet verplicht je hier iets van aan te trekken, want ook gevulde cirkels met verschillende kleuren leveren punten op. Je krijgt echter aanzienlijk meer punten als je het voor elkaar krijgt om een cirkel te vormen van één kleur. Frenzic kost 79 eurocent.

© PXimport

Hebben wij een app gemist die volgens jou echt in dit artikel thuis hoort? Laat het ons weten via de comments!

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000