ID.nl logo
Je tablet als kookboek gebruiken doe je zo
© PXimport
Huis

Je tablet als kookboek gebruiken doe je zo

We schrijven een serie over wat je allemaal kunt doen met een oude of goedkope nieuwe tablet. We hebben in deze serie de tablet al aan het werk gezet op verschillende plekken in het huis. Nu is het tijd voor de keuken, waar je tablet je uitstekend dienst kan doen als de ideale kookhulp.

Een tablet als kookboek? Beetje decadent misschien, maar het werkt wel superhandig. Recepten zoeken doen we tegenwoordig veelal online en je kunt tussendoor even een filmpje kijken om te zien hoe je bijvoorbeeld die groenten het best snijdt. Het scherm van een tablet heeft voor dit doel een veel fijner formaat dan dat van een smartphone. Je hebt overigens echt geen duur exemplaar nodig: een goedkope Android-tablet of oude iPad kun je hier prima voor inzetten. En gebruik je al een tablet, dan kun je die prima deze taak als tweede functie geven.

01 Standaard

Een tablet als kookboek in de keuken kan enorm handig zijn, maar je moet er natuurlijk wel rekening mee houden dat er in de keuken nogal veel gebeurt. Meestal raden we je aan om een goedkope tablethoes te kopen die je op kunt rollen, zodat je tablet overeind blijft staan. In dit geval raden we dat juist af: die standaarden zijn goed, maar vallen wel om als je er een tik tegen geeft (en zoiets gebeurt bij ons in de keuken nou eenmaal regelmatig). Heb je een handige plek waar je hem vast kunt maken aan een kast of muur, dan kun je hem vastmaken met behulp van Command Strips van 3M (te koop in de bouwmarkt). Maar natuurlijk alleen als je de tablet alleen als kookboek wilt gebruiken én er een stopcontact in de buurt is.

In de meeste gevallen is het aan te raden om een tafelstandaard te kopen. Voor twee tientjes bestel je op een site als www.telefoonhouderstore.nl een perfecte, stabiele en compacte standaard die je tablet (ongeacht het model en type) keurig rechtop zet, zonder het risico dat hij bij een klein stootje omvalt.

©PXimport

02 Bescherming

Wanneer je je tablet gaat neerzetten of ophangen in de keuken, dan is er toch wel iets meer bescherming nodig dan wanneer je hem op de koffietabel neerlegt of op een andere plek in het huis. Een gewone beschermhoes is niet voldoende, omdat die je tablet veelal alleen beschermt als de hoes dicht is.

We raden in elk geval een screenprotector aan. Hiermee voorkom je dat alle levensmiddelen die rondvliegen in de keuken (tja, wij zijn nu eenmaal wilde koks) je scherm onherstelbaar vies of bekrast maken. Daarnaast kan het geen kwaad om de openingen in je tablet (bijvoorbeeld die van de oplader of de koptelefoon) even te beschermen met een plakbandje. Je kunt je namelijk voorstellen dat een tablet met restjes kaneel, suiker en stroop in de koptelefoonaansluiting, niet optimaal meer functioneert. Een screenprotector koop je overigens al voor een paar euro bij de plaatselijke eurowinkel of online.

Er bestaan ook waterdichte hoezen waar je de hele tablet in stopt en die dus ook gelijk de koptelefoon- en oplaadpoort beschermt.

©PXimport

Instellingen

Als je een tablet gebruikt in de keuken, is het handig om even twee dingen in te stellen: de schermhelderheid en de tijd waarna het scherm uitschakelt. Zorg dat je scherm helder genoeg zijn om hem gemakkelijk af te kunnen lezen, zodat je niet telkens moeite moet doen als je op het scherm kijkt. Zorg ook dat het scherm pas na bijvoorbeeld een kwartier of een halfuur niet aanraken automatisch uitschakelt. Dit zorgt er beide wel voor dat je de batterij wat vaker moet opladen, maar het scheelt je echt veel ergernis.

©PXimport

03 Apps

Wanneer het gaat om recepten, hoef je op internet niet heel lang te zoeken. Het staat er barstensvol Nederlandstalige en Engelstalige sites met de lekkerste recepten voor koken en bakken. Hoewel dit soort sites echt heel handig zijn, vinden we het minder praktisch om ze te gebruiken op de tablet in de keuken. De eenvoudige reden hiervoor is dat je bij een website meestal vooral moet zoeken en typen. Een app is meer gericht op vegen en aantikken, wat veel praktischer is. Gelukkig zijn er ook heel veel goede kookapps voor zowel Android als iOS voor je tablet.

Een hele fijne app voor zowel iOS als Android is Receptenmaker. Deze app kost niets en is superhandig. Je kunt niet alleen je eigen recepten toevoegen, maar ook met één druk op de knop recepten van andere sites plukken. En juist omdat de app beschikbaar is voor zowel iOS als Android, kun je dus in principe je recepten toevoegen vanaf je iPhone, en vervolgens gebruiken op je (oude) Android-tablet. Een ideale combinatie. De interface is weinig spectaculair, maar wél duidelijk, met een heldere verdeling tussen beschrijving en daadwerkelijk te nemen stappen.

©PXimport

04 Video’s

Apps zijn handig, maar soms is het nog handiger om een voorbeeld echt te zien. En dan zijn kook-video’s ideaal. Zo kun je zien hoe je gemakkelijk die peper klaarmaakt, hoe je die worteltjes brunoise snijdt, of hoe je een heel gerecht samenstelt. We raden vooral YouTube aan. Niet alleen omdat je daar fantastische kookkanalen vindt, zoals 24Kitchen, How To Cake It, en How To Cook That (de namen mogen wat ons betreft wat origineler) maar vooral ook omdat wat we straks bespreken in tip 6, hier goed van toepassing is. Je kunt Google Assistent namelijk vragen om een video te pauzeren, terug te spoelen en weer verder te spelen. Helaas heeft Siri deze opties niet (de opties wel, maar ze werken niet met YouTube).

©PXimport

05 Vieze vingers

We hebben het natuurlijk al even gehad over de omstandigheden in de keuken en dat je tablet er heel snel vies kan worden. Een screenprotector helpt daarbij, maar je kunt je voorstellen dat ook dat beschermmiddel vies en vettig wordt wanneer je de tablet vaak gebruikt tijdens het koken. De meeste screenprotectors zijn eenvoudig schoon te maken (en als je een heel goedkope variant gebruikt, kun je hem ook gewoon eens in de zoveel tijd vervangen). Nog beter is wellicht om ervoor te zorgen dat je het scherm helemaal niet hoeft aan te raken en dat kan eenvoudig door twee exemplaren van een goedkope stylus aan te schaffen. Waarom twee? Omdat je soms bij recepten even in moet zoomen, en dan zou je alsnog je vingers nodig hebben. Met twee pennen kun je gewoon in- en uitzoomen zoals je met je vingers zou doen. We raden je aan om in dit geval zo goedkoop mogelijke pennen te kopen (wederom biedt de eurowinkel of internet uitkomst), zodat je je in elk geval geen zorgen hoeft te maken over vieze pennen.

©PXimport

06 Spraakassistent?

Er is natuurlijk nog een alternatief voor wie z’n tablet niet vies wil maken, en dat is er eentje die wij zelf met regelmaat gebruiken in de keuken: de spraakassistent. Spraakassistenten zoals Google Assistent en Siri maken het mogelijk om je tablet te besturen met je stem. Het nadeel is wel dat je niet alle functies van je tablet kunt gebruiken. Zo kun je apps starten en dingen opzoeken, maar je kunt niet zeggen: blader naar het volgende recept (tenzij de app die je gebruikt specifiek wordt ondersteund).

Waar je de spraakassistent wel voor kunt gebruiken? Je kunt zowel Siri als Google Assistent vragen om een timer voor je in te stellen (of meer dan één, dat is superhandig). Zo kun je dus terwijl je handen onder het deeg zitten, roepen: Hé Siri (of Google), zet de timer op vijf minuten. Dit lijkt futiel, maar scheelt veel gedoe tijdens het koken of bakken.

Daarnaast kun je de assistenten vragen om dingen voor je op te zoeken. Google Assistent is hier iets geavanceerder in dan Siri, omdat Google zelfs de ingrediënten kan opzoeken en deze kan toevoegen aan je (Albert Heijn) boodschappenlijstje, dankzij samenwerking met de juiste partijen. Maar ook in Siri kun je gewoon een recept laten opzoeken op internet. Je moet dan alleen zelf nog even de link aantikken.

©PXimport

Siri Opdrachten

Een kleine bonustip die niet alleen handig is voor het koken en bakken, maar die hier wel extra goed van pas komt. Sinds de komst van iOS 12 bevat iOS de app Opdrachten. Hiermee kun je een reeks opdrachten programmeren die je met je stem kunt activeren. Zo kun je met één stemcommando bepalen dat alle lichten in huis gedimd moeten worden én de muziek moet worden aangezet (als je slimme verlichting en een slimme luidspreker hebt uiteraard). Op dezelfde manier kun je omstandigheden inprogrammeren die ideaal zijn voor je kook/baksessie. Zo kun je in de app Opdrachten bepalen dat bij een bepaalde uitspraak een paar dingen gebeuren: dat de telefoon op vliegtuigmodus wordt gezet, je favoriete muziek wordt gestart (je kunt zelfs een specifiek nummer en volume bepalen) en de app die je wilt gebruiken voor het koken wordt opgestart. Dat zouden normaal gesproken vijf of zes handelingen zijn, maar dankzij de app Opdrachten koppel je ze simpelweg aan een commando als: Hé Siri, kookmodus aan! Google Assistent ondersteunt deze functies ook, alleen zijn ze in Nederland om de een of andere reden nog niet geactiveerd. Je begrijpt, we wachten met smart.

©PXimport

▼ Volgende artikel
Spreek en luister: ChatGPT als gesprekspartner
© Limitless Visions - stock.adobe.com
Huis

Spreek en luister: ChatGPT als gesprekspartner

ChatGPT kan steeds meer en luistert tegenwoordig ook naar de prompts (opdrachten) die een gebruiker inspreekt. Bovendien leest de chatbot zelfs de uitgebreide antwoorden voor. Hardop voorlezen werkt zelfs met negen natuurlijk klinkende stemmen.

In drie stappen laten we de spreek- en luisterfunctie van ChatGPT zien:

  • Spreek prompts in door op de microfoonknop te tikken
  • Laat ChatGPT de antwoorden voorlezen
  • Kies uit negen verschillende stemmen

Typen te veel gedoe? Lees dan zeker ook: Geen toetsenbord meer nodig: laat je stem het werk doen

Opdrachten inspreken

OpenAI heeft de spraakfunctie voor ChatGPT voor iedereen beschikbaar gemaakt. In het begin was deze functie uitsluitend bedoeld voor wie een Plus- of Enterprise-abonnement had. Natuurlijk moet je via de instellingen van je mobieltje toestemming geven aan ChatGPT voor het gebruik van de microfoon. Als dat is geregeld, open je de app en tik je onderaan op de microfoonknop. Een animatie reageert op je stem en als je klaar bent met praten, tik je op het vinkje in de zwarte cirkel. De app zal wat je gezegd hebt razendsnel weergeven. Ben je tevreden over de formulering, dan tik je op het pijltje. ChatGPT genereert meteen het antwoord en onderaan verschijnt opnieuw de microfoonknop om de volgende opdracht in te spreken.

Een animatie reageert op je stem.

Antwoorden beluisteren

Vervolgens druk je in de mobiele versie lang op de tekst die de chatbot heeft gegenereerd, zodat er een aantal functies verschijnt. Daar kies je de opdracht Voorlezen. Na enkele seconden hoor je een stem die het antwoord voorleest.

Bovenaan zie je een klein gedeelte waarin je het voorlezen kunt pauzeren en met twee knoppen kun je de tekst vijftien seconden terugspoelen en vooruitspoelen.

In de desktop-versie van ChatGPT zie je onder het antwoord het pictogram van een luidspreker. Daar moet je op klikken om de stem van ChatGPT te horen. Klik dus niet met rechts op de tekst om in het contextueel menu de opdracht Spraak te selecteren. Daarmee start je de voorleesfunctie van de browser en die is niet zo goed.

Boven de tekst kun je het voorlezen pauzeren.

Over voorlezen gesproken ...

Kinderen vinden het heerlijk!

Kies een andere stem

Zowel in de mobiele versie als in de desktopversie heb je de keuze uit negen stemmen. In de Android- en iOS-versie moet je naar het beginscherm gaan van de app, waar je onderaan je gebruikersnaam ziet staan. Tik op de drie puntjes en selecteer Spraak. Je krijgt de stem te horen; ze klinken natuurlijk. Sol is ‘gevat en ontspannen’ en van Ember zegt de app dat hij ‘vol vertrouwen en optimistisch’ klinkt. Maak je keuze door op Gereed te tikken.

In de desktop-versie klik je rechtsboven op de profielknop om de Instellingen te openen. Ook daar kun je dan een van de negen stemmen selecteren.

Van iedere stem lees je de vermeende eigenschappen.

Watch on YouTube
▼ Volgende artikel
Waar voor je geld: 5 alles-in-één laserprinters voor een mooie prijs
© Tim Allen
Huis

Waar voor je geld: 5 alles-in-één laserprinters voor een mooie prijs

Bij ID.nl zijn we gek op producten waar je niet de hoofdprijs voor betaalt. Een paar keer per week speuren we daarom binnen een bepaald thema naar zulke deals. Een all-in-one-printer is een handig apparaat voor het scannen, kopiëren en printen van documenten en foto's. De allerbeste afdrukkwaliteit krijg je met een laserprinter. Wij vonden vijf betaalbare modellen voor je.

Een laserprinter maakt gebruik van toner in plaats van inkt om afdrukken te produceren. Toner is een fijn poeder dat met hoge temperaturen op het papier wordt gesmolten. Dit proces zorgt ervoor dat je met grote toners kunt printen, wat betekent dat je langere tijd kunt blijven afdrukken zonder de toner te hoeven vervangen. Laserprinters zijn vaak snel en efficiënt, waardoor ze uitstekend zijn voor gebruik op kantoor. Maar ook als je thuis veel print, bijvoorbeeld als zzp'er, kan een laserprinter uitkomst bieden.

HP Color Laser 179fnw

De HP Color Laser MFP 179fnw is een van de kleinste kleurenlaserprinters in zijn klasse en is daardoor ideaal voor thuisgebruik en plekken waar niet veel plek voor een printer is. Met functies zoals printen, scannen, kopiëren en zelfs nog faxen biedt deze 4-in-1 printer een hoop veelzijdigheid. De afdruksnelheid bedraagt tot 18 pagina's per minuut in zwart-wit en 4 ppm in kleur, met een resolutie van 600 x 600 dpi.

Dankzij de automatische documentinvoer (ADF) voor 40 pagina's en wifi-verbinding is deze printer gebruiksvriendelijk en multi-inzetbaar. Hoewel de afdruksnelheid lager ligt dan bij sommige concurrenten, is zijn compacte formaat juist een pluspunt.

Brother DCP 1610W

De Brother DCP-1610W is een compacte zwart-wit laserprinter die printen, kopiëren en scannen combineert. Met een afdruksnelheid van 20 pagina's per minuut en een resolutie van 2400 x 600 dpi levert hij haarscherpe resultaten. Dankzij wifi-connectiviteit kunnen meerdere gebruikers eenvoudig draadloos printen.

De papierlade biedt plaats aan 150 vellen en het apparaat is voorzien van anti-jam-technologie om papierstoringen tot een minimum te beperken. In vergelijking met de HP Color Laser MFP 179fnw biedt deze printer geen kleurafdrukken, maar hij is wel een stuk sneller met zijn afdrukken.

HP Laserjet Pro 2Z622

De HP LaserJet Pro 2Z622 is geschikt voor onder meer kantooromgevingen. Met afdruksnelheden tot 42 pagina's per minuut en functies zoals dubbelzijdig printen, scannen, kopiëren en faxen is dit een lekker veelzijdige 4-in-1-laserprinter. Het apparaat ondersteunt zowel bekabelde als draadloze netwerken en biedt geavanceerde beveiligingsfuncties.

Canon i-SENSYS MF272wd

De Canon i-SENSYS MF272dw is een monochrome laserprinter en drukt af met en snelheid van 29 pagina's per minuut. Met een resolutie van 2400 x 600 dpi levert hij snelle en scherpe resultaten. Dankzij automatische dubbelzijdige afdrukken, wifi- en ethernetverbinding is hij veelzijdig inzetbaar.

In vergelijking met de Brother DCP-1610W levert deze Canon i-SENSYS MF272dw snellere prestaties en meer connectiviteitsopties, hoewel hij geen kleurendruk ondersteunt; dan moet je toch echt bij de HP Color Laser MFP 179fnw zijn.

Xerox B225 A4

De Xerox B225 is een zwart-wit all-in-one-laserprinter die printen, kopiëren en scannen combineert. Met een afdruksnelheid van maar liefst 34 pagina's per minuut en een eerste afdruktijd van slechts 6,4 seconden is hij goed in te zetten als je veel en vaak print. De printer beschikt over automatische dubbelzijdige afdrukken, een papierlade voor 250 vellen en kan via wifi of een vaste netwerkverbinding met je thuisnetwerk worden verbonden.