ID.nl logo
iPad apps voor kinderen
© PXimport
Huis

iPad apps voor kinderen

De iPad is leuk speelgoed. Niet alleen voor jou en mij, maar ook voor je kinderen. Maar wat zijn nou leuke apps waarmee kinderen zich kunnen vermaken? In dit artikel vind je een overzicht van apps die geschikt zijn voor kinderen. Hierbij is onderscheid gemaakt tussen gratis en betaalde apps.

Dit artikel is een levend artikel. Dit wil zeggen dat het artikel met enige regelmaat wordt geüpdatet met een nieuwe app. Hou dit artikel dus in de gaten om op de hoogte te blijven van de leukste apps voor je kids!

Ben je niet op zoek naar apps voor kinderen? Kijk dan in de volgende artikelen voor andere apps:

Beste iPad-apps: muziek

Beste iPad-apps: nieuws

Beste iPad-apps: creativiteit & ontwerp

Beste iPad-apps: spelletjes

Beste iPad-apps: hulpprogramma's

Dit artikel is op 12 november 2012 voor het laatste geüpdatet met een app.

26. Kleurplaten

Kleurplaten zijn altijd al populair geweest bij kinderen. Kleurplaten is een app waarmee kinderen ook op de iPad aan de slag kunnen met kleurplaten. De app bevat in totaal 30 verschillende kleurplaten met allerlei afbeeldingen. Denk hierbij aan voertuigen, dieren, mensen of planten. Kinderen kunnen kiezen uit 15 verschillende kleuren om de platen in te kleuren. Is de tekening klaar? Dan kan deze via de e-mail worden doorgestuurd naar bijvoorbeeld opa en oma. De app is helaas Engelstalig. De belangrijkste knoppen zijn echter ook voorzien van een afbeelding, waardoor dit niet direct problemen hoeft op te leveren. Kleurplaten is een leuke app waarmee kinderen zich lange tijd kunnen vermaken. De app is gratis in de App Store te downloaden.

©PXimport

In Kleurplaten kunnen kinderen aan de slag met 30 verschillende kleurplaten

25. Speel met Dora

Speel met Dora is een leuke app waarin kinderen samen met Dora spelletjes kunnen spelen. De app bevat drie verschillende spelletjes. Zo kunnen puzzels worden gemaakt waarbij de puzzel stukken naar de juiste plek moeten worden gesleept en kan het geheugen worden getrained met behulp van een memory-achtig spel. Het derde spelletje bestaat uit het vinden van Dora en haar vriendjes, die zich hebben verstopt tussen anderen. Speel met Dora is een app waarmee kinderen zich prima kunnen vermaken. Dora staat in de app centraal, waardoor de app vooral voor Dora-fans een echte aanrader is. De app is voor 79 eurocent beschikbaar in de App Store.

©PXimport

Maak puzzels, train je geheugen en zoek Dora in Speel met Dora

24. Sprookjesbos

Sprookjesbos is een leuke app waarin kinderen op zoek gaan naar de Sprookjesbosbewoners. Met behulp van vier speelkaarten worden vier bewoners geïntroduceerd, die zich op een locatie hebben verstopt. Door op tijd de bewoners te vinden kunnen punten worden verdiend. Daarnaast bevat de games meerdere minigames, zoals het vangen van munten of het redden van roodkapje uit het ijsdoolhof. Deze spelletjes kunnen op verschillende momenten in de game gespeeld worden. De game is gericht op kinderen vanaf ongeveer vijf jaar. Jongeren kinderen hebben tijdens het spelen ondersteuning nodig. Kinderen kunnen zich met Sprookjesbos uren vermaken en is daarom een aanrader. De app is voor 1,59 euro in de App Store te koop.

©PXimport

Kan jij alle Sprookjesbosbewoners vinden?

23. De tuin van nijntje

De tuin van nijntje is een interactief voorleesboek dat is gericht op zowel peuters als kleuters. De kleintjes naar de verhalen luister en kijken, terwijl kleuters mee kunnen doen met het verhaal. In het boek gaat nijntje in haar tuin harken, zaadjes zaaien en peentjes oogsten. Het spel bevat leuke spelletjes waardoor kinderen in het verhaal betrokken worden. Denk hierbij aan peentjes oogsten of een eigen tuin inrichten. Het boek bevat een handige functie waarmee je je eigen stem kan opnemen en dus het verhaal kan inspreken. Hierdoor kan je op elk moment voorlezen, zelfs als je niet aanwezig ben. Maximaal drie stemmen kunnen gelijktijdig worden opgeslagen. De tuin van nijntje is voor 2,99 euro in de App Store beschikbaar.

©PXimport

De tuin van nijntje is een leuk interactief voorleesboek

22. Jop gaat slapen

Jop gaat slapen is een app die is ontwikkeld om het voor kinderen leuk te maken om naar bed te gaan. In de app kunnen kinderen Jop de Giraf helpen bij zijn vaste bedritueel, dat bestaat uit opruimen, uitkleden, in bad gaan, haren wassen, afdrogen, tandenpoetsen, pyama aantrekken, knuffel pakken, boekje voorlezen en kusjes geven. Zodra de app wordt opgestart verschijnt een grote knop, waarmee het verhaal kan worden gestart. In iedere scene kan het kind Jop helpen door spelletjes te spelen. Tijdens deze spelletjes worden verschillende vaardigheden gebruikt zoals sorteren, het herkennen van kleuren, tellen en coördinatie. Jop gaat slapen is voor 1,59 euro in de App Store te downloaden.

©PXimport

Jop gaat slapen maakt naar bed gaan leuk

21. Letterlegger

Letterlegger is een app gericht op kinderen in groep drie die leren lezen. In de app worden afbeeldingen vertoond van allerlei voorwerpen. Het is aan de kinderen uit een verzameling letters de juiste te kiezen en het woord te vormen. Hierbij kunnen de blokjes met letters naar de juiste plek worden gesleept. Zodra het juiste woord is ingevuld wordt het woord door de app voorgelezen. Om te voorkomen dat kinderen vastlopen bij een onduidelijk plaatje of een woord dat zij niet kennen is het mogelijk om door te bladeren naar het volgende woord. Letterlegger is gratis in de App Store te downloaden.

©PXimport

Letterlegger is gericht op kinderen die leren lezen

20. Dikkie Dik voorleesverhalen

Dikkie Dik voorleesverhalen is een leuke app waarmee kinderen verhalen over Dikkie Dik kunnen lezen. De verhalen worden voorgelezen door de auteur van Dikkie Dik, Jet Boeke. Op iedere pagina staat een icoontje van een luidspreker, dat aangeeft wanneer de auteur aan het voorlezen is. Door op de luidspreker te klikken kan de tekst nogmaals worden afgespeeld. Kinderen kunnen zelf de pagina van het digitale boek omslaan door te swipen. De app bevat één verhaal dat gratis kan worden bekeken. Hierna betaal je 1,59 euro voor een bundel van vier verhalen. Iedere bundel bevat vier verhalen.

©PXimport

Beleef allerlei avonturen met Dikkie Dik

19. De Speurprent

De Speurprent is een digitaal interactief prentenboek. De app bevat een handgetekende afbeelding waarop allerlei objecten kunnen worden gevonden. In totaal zijn er tweehonderd objecten verwerkt in een prent van twaalf iPad-schermen groot. In een balk aan de linkerzijde van het scherm worden een aantal objecten getoond. Het is de truc deze afbeeldingen terug te vinden op de prent. Aangezien de prent flink groter is dan het scherm van de iPad kan dit een uitdaging zijn! Zodra een afbeelding is gevonden wordt met behulp van geluid aangegeven dat het de juiste afbeelding is. Daarnaast wordt ook het geluid dat hoort bij de activiteit op de afbeelding afgespeeld. Speurprent is een app waarmee kinderen zich prima kunnen vermaken en hen helpt bij het ontdekken van nieuwe geluiden en objecten. De app is voor 1,59 euro beschikbaar in de App Store.

©PXimport

Zoek de tweehonderd objecten die in de prent zijn verwerkt

18. De Club Van Sinterklaas

De Club Van Sinterklaas is een app die goed past bij deze tijd van het jaar. De app staat volledig in het thema van Sinterklaas en bestaat uit zes onderdelen, die allen zijn aangegeven met een eigen piet. Met de Test Piet kan een tel- en letterspel worden gespeeld, terwijl je met Acrobaten Piet memory speelt. Ook kunnen tekeningen worden gemaakt met Kleur Piet en kunnen Sinterklaasliedjes worden beluisterd bij Muziek Piet. Samen met Hulp Piet kunnen pakjes worden ingeladen op de boot, waarne je deze vervolgens samen met Hoge Hoogte Piet kunt bezorgen. De Club Van Sinterklaas is ontwikkeld voor kindere vanaf vier jaar. De app is voor 1,59 euro in de App Store beschikbaar.

©PXimport

Speel spelletjes met de pieten of help hun bij het bezorgen van pakjes

17. Piccolo Picture Books

Piccolo Picture Books is een online boekenwinkel voor de iPad die volledig is gericht op kinderen. In de winkel kun je boeken aanschaffen voor kinderen vanaf twee jaar. Kinderen kunnen boeken door de app op laten lezen, zelf lezen (of voorlezen) of 'leren lezen'. Bij deze laatste optie wordt de tekst door de app voorgelezen, terwijl in beeld de uitgesproken tekst blauw kleurt. Kinderen leren hierdoor woorden aan geschreven tekst te koppelen. De boeken bevatten schermvullende afbeeldingen, waarbij met grote letters een stukje van het verhaal staat geschreven. De afbeeldingen zijn groter dan het scherm van de iPad, waardoor je de afbeelding eerst naar rechts schuift voordat je de bladzijde omslaat. De navigatie is hierdoor even wennen. Piccolo Picture Books is gratis te downloaden en bevat een gratis lite-versie van het boek 'De Wedstrijd'. Andere boeken kun je voor 3,99 euro aanschaffen.

©PXimport

De boeken in de Piccolo Picture Store kunnen kinderen helpen leren lezen

16. Glow Draw!

Glow Draw! is een gratis tekenapp voor de iPad die gebruik maakt van glow in the dark-kleuren. De tekening die je maakt lijken hierdoor op te lichten, wat een leuk effect geeft. Je kan beginnen met een lege achtergrond in de kleuren zwart, grijs en blauw, maar ook een foto kan als achtergrond worden gebruikt. Je kan verschillende kleuren kiezen om mee te tekenen. Als je een fout maakt kun je deze ongedaan maken door op 'undo' te klikken. De tekening die je hebt gemaakt kun je opslaan in het fotoalbum of doorsturen via email. Glow Draw! is gratis te downloaden.

©PXimport

Glow Draw! maakt gebruik van glow in the dark-kleuren

15. Pocket Pond

Pocket Pond geeft je een vijver op je iPad. In de vijver zwemmen vissen in alle kleuren van de regenboog. Je kunt leliebladen en libellen toevoegen aan de vijver. Door met je vinger het water aan te raken kun je een rimpeling in het water creëren. De vissen schrikken hier van en vluchten naar een veilige plek. Ook kun je de vissen voeren door vissenvoer in het water te gooien of kun je zelf nieuwe vissen in de vijver los laten. De app is welliswaar simpel, maar kan voor kinderen erg vermakelijk zijn. Pocket Pond is gratis in de App Store te downloaden.

©PXimport

Pocket Pond geeft je een vijver op de iPad

14. Prentenboek: Freek is verliefd

Freed is verliefd is een interactief prentenboek gericht op kleuters. In het boek wordt het verhaal van een avontuurlijke, maar verkouden haas verteld. Het prentenboek bevat leuke illustraties die helpen het verhaal te vertellen. Daarnaast bevat het pagina animaties die bewegen zodra je deze aanraakt. Het is mogelijk het verhaal te laten voor lezen. De voorleesstem kan echter ook worden uitgeschakeld, waardoor het boek door de kleuter zelf kan worden gelezen. Freek is verliefd is als lite-versie gratis in de App Store te downloaden. In deze versie krijg je zes van de in totaal twintig bladzijdes tot je beschikking. Voor 3,99 euro kan je het complete prentenboek downloaden.

©PXimport

Freek is verliefd is een interactief prentenboek voor kleuters

13. Didakto

Didakto is een iPad app gericht op kinderen tussen de vier en twaalf jaar oud. Met de app kunnen kinderen spelletjes spelen in de categorieën rekenen, taal, logica en geografie. Bij elke categorie zijn verschillende onderdelen te kiezen. Zo kun je bij rekenen kiezen uit tellen, optellen, optellen en aftrekken en vermenigvuldigen. Vervolgens kun je een spel spelen met dit onderwerp. Het spel bestaat uit het verplaatsen van een steen met een som naar het vakje met het juiste antwoord. Zodra alle antwoorden zijn ingevuld draaien de stenen om waarna een foto wordt getoond, waarbij iedere steen een klein deel van de foto bevat. Heb je dus een verkeerd antwoord ingevuld? Dan klopt de foto niet. Om de app te personaliseren is het mogelijk een eigen foto in te voeren. Didakto is voor 2,99 euro in de App Store te koop.

©PXimport

Met Didakto leren kinderen spelender wijs rekenen, taal, logica en geografie

12. De Verjaardag

De Verjaardag is een digitaal prentenboek dat gebruik maakt van interactieve elementen. Zo help je mee met het bezorgen van brieven door de post naar de brievenbus te slepen. Ook kun je bladzijden omslaan door de pagina van links naar rechts te swipen. Het prentenboek is volledig in het Nederlands beschikbaar. Het digitale prentenboek is gemaakt door Sylvia van Ommen en Maurice van de Bij en is geoptimaliseerd op de iPad. De Verjaardag is voor 3,99 euro in de App Store te downloaden.

©PXimport

11. Woezel en Pip

Woezel en Pip zijn twee hondjes die allerlei avonturen beleven. In de app kun je vijf spelletjes spelen. Hierbij kun je kiezen uit leren, kleuren, spelen, puzzelen en memory. In leren kun je meer te weten komen over alle vriendjes van Woezel en Pip uit de Tovertein. In spelen help je een mol de weg vinden naar de uitgang van een doolhof. De Woezel en Pip-app is ontwikkeld voor kinderen vanaf twee jaar. en is Nederlandstalig. Woezel en Pip is voor 2,39 euro in de App Store te downloaden.

©PXimport

Woezel en Pip is een leuk en leerzaam spel voor kinderen vanaf twee jaar

10. Cut the Rope HD

Cut the Rope HD is een eenvoudig maar verslavend spelletje. In het spel speelt een kikker de hoofdrol, die helemaal gek is op snoep. Jij hebt de taak de kikker te voeren. Het snoepje zit echter vast aan touwen, die je op het juiste moment moet door snijden om het snoepje bij de mond van de kikker te kunnen krijgen. Timing is hierbij vaak van groot belang, waardoor het spel soms best een uitdaging kan zijn. Cut the Rope HD kost 79 eurocent in de App Store.

©PXimport

Voer de kikker snoep door de touwen op het juiste moment door te snijden

9. I Hear Ewe

I Hear Ewe is een app waarmee kinderen op een speelse wijze het geluid dat een dier maakt kunnen leren. Daarnaast bevat de app ook een aantal voertuigen waarvan het geluid kan worden afgespeeld. De app verteld je daarnaast ook hoe het dier of voertuig dat dit geluid maakt heet, maar helaas wordt dit in het Engels uitgesproken. Deze beschrijving kan worden uitgeschakeld, waardoor je alleen nog het geluid te horen krijgt. De app is voor kinderen vermakelijk en leerzaam en is daarnaast gratis te downloaden in de App Store.

©PXimport

Met I Hear Ewe leren kinderen de geluiden van dieren en voertuigen herkennen

8. Timo en het toverboek

Timo en het toverboek is een interactief prentenboek gericht op kinderen. In het spel krijgt Timo van zijn oom klaas een prentenboek. Zodra Timo het prentenboek begint te lezen komt hij midden in het boek terecht. Hierdoor zijn leuke interactieve elementen in het spel verwerkt waardoor je de omgeving kunt beïnvloeden. Ook kan je door het boek (de iPad) te schudden bijvoorbeeld borden uit een kast laten vallen. Timo en het toverboek is voor 3,99 euro beschikbaar in de App Store.

©PXimport

Timo het toverboek is een interactief prentenboek

7. Kid Art for iPad

Kid Art for iPad is een tekenapp voor kinderen. De app bevat meerdere achtergronden die kunnen worden gebruikt als basis voor een tekening. In de app kan vrij worden getekend met behulp van een kwast en allerlei kleuren. Daarnaast is het ook mogelijk om dieren met behulp van een stempel in de tekening te zetten. Hierdoor kunnen kinderen op eenvoudige wijze een leuke tekening maken. De tekening kan na afloop worden opgeslagen. Kid Art for iPad kost 79 eurocent in de App Store.

©PXimport

Kid Art for iPad is een tekenapp die ook stempels bevat

6. Animals Matching

Animals Matching is een memoryspel waarbij je twee identieke plaatjes moet zoeken. Het spel bevat drie verschillende moeilijkheidsniveaus, waardoor kinderen langere tijd met de game zoet zijn. Bij ieder moeilijkheidsniveau dat je omhoog gaat krijg je meer vakjes te zien. Hierdoor wordt het lastiger de twee bij elkaar horende plaatjes te vinden. Daarnaast wordt bijgehouden hoelang je doet over het oplossen van de puzzel, waardoor het een uitdaging blijft dit sneller te doen. Het spel helpt kinderen op een speelse wijze bij het trainen van hun geheugen. Animals Matching is beschikbaar voor 1,59 euro in de App Store.

©PXimport

Animals Matching is een memoryspel voor kinderen

5. 3D Coloring Book for Kids

3D Coloring Book for Kids is een digitaal kleurboek voor kinderen. In de app krijg je een kleurplaat te zien die ingekleurd kan worden. Hierbij zijn de randen al aangegeven, zodat ieder kind een mooie tekening kan maken. Kleurplaten in allerlei categorieën zijn beschikbaar zoals dieren, maar ook landschappen. Om de tekening realistischer te maken voegt het spel automatisch schaduw toe. Hierdoor lijkt het ook alsof de afbeelding in 3D is gemaakt. Een leuk extratje is dat je allerlei voorgebouwde objecten en animaties aan iedere tekening kan toevoegen. Denk hierbij aan een maan, een vlinder of een wolk. 3D Coloring Book for Kids is voor 2,39 euro beschikbaar in de App Store.

©PXimport

Dit digitale kleurboek geeft kinderen allelei kleurplaten

4. Animal Hide & Seek Adventure HD

Animal Hide & Seek Adventure HD is een zoekspel waarin je verschillende dieren moet vinden die zijn verstopt in een afbeelding. Zodra je het dier hebt gevonden klik je op het dier, waarna deze een trucje doet. De dieren die zich hebben verstopt zijn onder aan het scherm in een balk te zien. Het kan natuurlijk zijn dat je een dier niet kunt vinden. In dit geval kun je in de balk op het dier klikken, waarna je een hint krijgt over de locatie. De plek waar de dieren zich verstoppen veranderd, waardoor kinderen zich lang met de app kunnen vermaken. Animal Hide & Seek Adventure HD kost 1,59 euro in de App Store.

©PXimport

In dit zoekspel zitten dieren verstopt in allerlei omgevingen

3. Dizzypad HD

Dizzypad HD lijkt op het eerste gezicht een simpel en misschien zelfs wel saai spel. Je bent een kikker en moet van lelieblad naar lelieblad springen. Spring mis en je valt in het water, waar de kikker niet tegen kan. De moeilijkheid hierbij is dat de bladen draaien, waardoor je de sprong goed moet timen. Speel je het spel echter iets langer, dan ontdek je al snel dat het spel zeer verslavend is. Doordat je ook de mogelijkheid hebt om leliebladen over te slaan neem je steeds meer risico, waardoor je vanzelf de fout in gaat. Het spel heeft verschillende speelmodus, zoals classic, sliders, memory en battle. Alleen classic is beschikbaar in de gratis versie. Deze versie is geschikt voor één speler. De andere spelmodus zijn alleen beschikbaar als je in-game het spel koopt voor 1,59 euro. In Sliders zit je op een lelieblad dat niet ronddraait, maar heen en weer beweegt. Memory is een spelmodus dat een nieuwe variant is van memory. In de Battle-variant kun je met twee spelers tegen elkaar spelen. Het is hierbij de bedoeling dat je boven op de kikker van je tegenstander springt en hem op deze manier verslaat.

©PXimport

Spring met jouw kikker naar het volgende lelieblad zonder in het water te vallen.

2. Draw for iPad

Draw for iPad is een simpele tekenapp waarmee je tekeningen kunt maken. Daarnaast bevat de app de spelletjes boter kaas en eieren en kamertje verhuren. Tekeningen die je hebt gemaakt kun je eenvoudig aan het fotoalbum toevoegen door op de knop 'add to photos' te klikken. Helaas is er geen Nederlandse interface voor de app beschikbaar, maar de app is dusdanig simpel dat dit ook niet nodig is. Draw for iPad is gratis te downloaden in de App Store.

©PXimport

Met Draw kun je tekeningen maken maar ook spelletjes spelen.

1. My First Puzzles HD

My First Puzzles HD is een puzzelspel dat zich richt op kinderen. In de app krijg je afbeeldingen te zien van verschillende dieren. De afbeelding is opgedeeld in verschillende puzzelstukken, die je op de juiste plek moet zetten. De app helpt kinderen bij het ontwikkelen van hun motoriek. In totaal kun je kiezen uit 14 verschillende puzzels. De puzzels zijn voorzien van geluidseffecten. Zo krijg je na het oplossen van de puzzel een klappend geluid te horen. My First Puzzles HD is beschikbaar voor 1,59 euro in de App Store.

©PXimport

Met dit puzzelspel trainen kinderen op speelse wijze hun motoriek

Hebben wij een app gemist die volgens jou echt in dit artikel thuis hoort? Laat het ons weten via de comments!

▼ Volgende artikel
Waar voor je geld: Vijf 34-inch breedbeeldmonitoren voor het uitbreiden van je (thuis)werkplek
© ID.nl
Huis

Waar voor je geld: Vijf 34-inch breedbeeldmonitoren voor het uitbreiden van je (thuis)werkplek

Bij ID.nl zijn we dol op kwaliteitsproducten waar je niet de hoofdprijs voor betaalt. Een paar keer per week speurt de redactie van ID.nl binnen een bepaald thema naar zulke deals. Met een (extra) monitor voor je laptop of desktop breid je het bureaublad verder uit en heb je meer ruimte voor al je vensters. Wij vonden vijf mooie 34-inch breedbeeldmonitoren met een prettig prijskaartje.

Met een breedbeeldmonitor heb je meer ruimte om al je programma's beter en overzichtelijker gebruiken. Daarom zie je ze steeds vaker terug in kantoren en gezien de prijs zijn ze ook heel interessant voor thuis. Bijvoorbeeld op je thuiswerkplek. Wij vonden vijf mooie en betaalbare 34 inch-breedbeeldmonitoren (3440 x 1440) voor je.

Philips 346E2CUAE/00

De Philips 346E2CUAE/00 is een echte allrounder die gebruikt kan worden voor het spelen van games, maar ook geschikt is voor kantoorwerkzaamheden. Wat dit scherm uniek maakt in zijn prijsklasse is de veelzijdige usb-c-aansluiting. Hiermee kun je met slechts één kabel je laptop aansluiten voor beeld, dataoverdracht en zelfs het opladen van je apparaat (tot 65 Watt). Het VA-paneel levert een resolutie van 3440x1440 pixels, wat zorgt voor haarscherpe details. De lichte 1500R-kromming van het scherm helpt om je volledig in de content onder te dompelen, of je nu door spreadsheets navigeert of een film kijkt. Met een verversingssnelheid van 100Hz en een snelle reactietijd is het scherm ook geschikt voor snelle games. De voet is in hoogte verstelbaar, waardoor je altijd een ergonomisch verantwoorde houding kunt aannemen.

↕️ Voet in hoogte verstelbaar: Ja / 100mm
🖥️Maximale beeldfrequentie: 100Hz

Samsung C34G55TWWU

Dit scherm valt direct op door zijn curve dat ontworpen is om het menselijk gezichtsveld na te bootsen, waardoor je dieper in je game wordt getrokken en je perifere zicht volledig wordt benut. De hoge verversingssnelheid van 165Hz zorgt voor vloeiende beelden, wat een groot voordeel is in snelle actiegames. In combinatie met de lage reactietijd van 1ms (MPRT) en ondersteuning voor AMD FreeSync Premium worden haperingen en beeldvervorming tot een minimum beperkt. Het VA-paneel biedt een sterk contrast, wat resulteert in diepe zwartwaarden en levendige kleuren. Ideaal dus voor grafische werkzaamheden. Een nadeel kan zijn dat de voet wat beperkt is in verstelbaarheid.

↕️ Voet in hoogte verstelbaar: Nee
🖥️Maximale beeldfrequentie: 165Hz

LG 34WP65C-B

LG benadert de ultrawide-markt met een zeer gebalanceerd model, de 34WP65C-B. Dit scherm combineert een hoge beeldkwaliteit met functionaliteiten die voor zowel gamers als thuiswerkers geschikt zijn. Het display heeft een verversingssnelheid van 160Hz, wat zorgt voor soepele beelden tijdens het scrollen, bij het kijken van video's kijken en natuurlijk gamen. Het VA-paneel met een 3440x1440 resolutie dekt 99% van het sRGB-kleurenspectrum, waardoor kleuren accuraat en levendig worden weergegeven. Een opvallend kenmerk zijn de ingebouwde luidsprekers van 7 Watt met MaxxAudio. Het scherm heeft verder AMD FreeSync Premium, een in hoogte en kanteling verstelbare standaard en een bijna randloos ontwerp aan drie zijden.

↕️ Voet in hoogste verstelbaar: Ja / 110 mm
🖥️Maximale beeldfrequentie: 160Hz

Samsung ViewFinity S5 S50GC

De Samsung ViewFinity S5 S50GC richt zich op de professional en de multitasker die op zoek is naar maximale schermruimte zonder de hoofdprijs te betalen. Dit platte ontwerp bestaat uit een 34-inch VA-paneel met een resolutie van 3440x1440. De verversingssnelheid van 100Hz is een welkome upgrade ten opzichte van standaard kantoormonitoren; het zorgt voor een merkbaar vloeiendere ervaring bij het scrollen en verslepen van vensters. Functies als HDR10 en de TUV-gecertificeerde 'Intelligent Eye Care' met een sensor die de helderheid automatisch aanpast, maken dit een monitor voor langdurig gebruik.

↕️ Voet in hoogste verstelbaar: Nee
🖥️Maximale beeldfrequentie: 100Hz

MSI Pro MP341CQ

Veel ultrawide schermen zijn specifiek gericht op gamers, maar deze MSI richt zich met de Pro MP341CQ juist op productiviteit en algemeen gebruik. De 3440x1440 resolutie op het 34-inch gekromde (1500R) scherm geeft je de ruimte van bijna twee traditionele monitoren zonder de storende rand in het midden. De verversingssnelheid van 100Hz is niet de hoogste, maar voldoende voor gewoon kantoorgebruik. MSI heeft verder ook gedacht aan oogcomfort met technologieën die flikkeringen verminderen en de uitstoot van blauw licht filteren. Hoewel de standaard alleen kantelbaar is, kan het scherm via een VESA-bevestiging aan een monitorarm worden gemonteerd voor volledige flexibiliteit.

↕️ Voet in hoogste verstelbaar: Nee
🖥️ Maximale beeldfrequentie: 100Hz

▼ Volgende artikel
Wifi op vakantie? Zo blijf je online veilig
© Maridav
Huis

Wifi op vakantie? Zo blijf je online veilig

Op vakantie wil je ontspannen, niet bezig zijn met cybercriminaliteit. Toch liggen digitale risico's juist dan op de loer. Zodra je verbinding maakt met een openbaar netwerk – op de camping, in een hotel of op een terras – loop je het risico dat anderen meekijken. Dat vergroot de kans op onderschepte wachtwoorden, identiteitsfraude of zelfs malware op je telefoon. Gelukkig kun je je daar vrij eenvoudig tegen beschermen, met deze tips.

Partnerbijdrage - in samenwerking met Bitdefender

Wat maakt openbare wifi zo kwetsbaar?

Veel openbare netwerken zijn slecht beveiligd. Je vindt ze overal: op luchthavens, in treinen, op campings, in cafés of gewoon op een stadsplein. Vaak kun je zonder wachtwoord inloggen, of er is één standaardcode die iedereen gebruikt. Dat maakt het voor kwaadwillenden makkelijk om dataverkeer te onderscheppen of zelfs een nepnetwerk aan te maken dat eruitziet als het echte wifi-netwerk. Bijvoorbeeld een netwerk dat 'Free_Hotel_Wifi' heet, maar in werkelijkheid wordt gehost vanaf de laptop van iemand die jouw gegevens wil onderscheppen. Verbind je automatisch, dan kan alles wat je intypt zichtbaar worden voor de verkeerde persoon.

Daar blijft het niet bij. Ook malware ligt op de loer: software die ongemerkt wordt geïnstalleerd en toegang krijgt tot je bestanden, wachtwoorden of zelfs je hele toestel blokkeert. Vooral apps die automatisch gegevens synchroniseren, zoals cloudopslag of mail, kunnen  dan kwetsbaar zijn.

Wat kun je zelf doen om veilig te blijven?

➡️ Loop voordat je op reis gaat eerst je wifi-instellingen langs. Zet automatisch verbinden met bekende netwerken uit. Zo voorkom je dat je toestel onderweg ongemerkt verbinding maakt met een netwerk dat eruitziet als iets vertrouwds, maar in werkelijkheid is opgezet door een kwaadwillende. Denk aan een naam als 'Hotel_WiFi' of 'Free_WiFi_Airport' – herkenbaar, maar nep.

➡️ Het helpt als je al vóór vertrek kiest voor een beveiligingspakket waarin standaard een VPN zit, zoals bij Bitdefender. Daarmee maak je het jezelf makkelijk: je hoeft geen losse apps te downloaden, en je weet zeker dat je dataverkeer automatisch wordt versleuteld zodra je verbinding maakt met een openbaar netwerk. In diezelfde pakketten zit vaak ook een wachtwoordmanager inbegrepen, zodat je unieke wachtwoorden kunt aanmaken en beheren zonder ze te hoeven typen – wat op een onbetrouwbaar netwerk al een risico op zich kan zijn.

➡️ Zorg ook dat je tweestapsverificatie hebt ingeschakeld voor belangrijke accounts. Zelfs als je inloggegevens op een of andere manier onderschept worden, kunnen kwaadwillenden dan niet zomaar inloggen.

➡️ Ben je eenmaal op de plek van bestemming aangekomen en wil je een openbaar wifi-netwerk gebruiken, bijvoorbeeld in een hotel of op een terras? Vraag dan altijd bij de balie of bediening naar de exacte naam van het netwerk en het juiste wachtwoord. Dan weet je zeker dat je niet op een nepnetwerk belandt. Schakel vervolgens je VPN in voordat je online gaat.

©ymgerman

Moet je toch ergens inloggen, controleer dan altijd of de website begint met https://. De 's' staat voor 'secure' en betekent dat je gegevens versleuteld worden verzonden. Dat maakt het voor anderen veel lastiger om mee te kijken, ook als je per ongeluk op een minder goed beveiligd netwerk zit.

Bij privacygevoelige zaken als online bankieren of inloggen op een overheidswebsite kun je beter even terugvallen op je databundel. Je mobiele provider biedt standaard een versleutelde verbinding. Is wifi toch de enige optie, bijvoorbeeld omdat je roaming hebt uitgezet of je databundel beperkt is? Dan is een VPN helemaal onmisbaar.

Kies verder voor een beveiligingspakket dat je waarschuwt bij verdachte activiteiten, zoals een onbekende aanmeldpoging of een link die je naar een nagemaakte website probeert te lokken.

©WineDonuts

Wat Bitdefender onderweg voor je doet

Wie zonder zorgen wil internetten, ook op onbekende netwerken, heeft baat bij een alles-in-één beveiligingspakket. Bitdefender biedt verschillende opties, afhankelijk van wat je nodig hebt. Premium Security is gericht op volledige bescherming, inclusief onbeperkte VPN, een wachtwoordmanager, realtime bescherming tegen phishing en controle of je gegevens online zijn gelekt. Die combinatie is handig als je vaak op reis bent en gebruikmaakt van verschillende netwerken, bijvoorbeeld met je laptop, tablet en telefoon.

Bitdefender Total Security biedt veel van dezelfde onderdelen, maar de VPN is hier beperkt tot 200 MB per dag – voldoende voor dagelijks gebruik, zolang je geen grote bestanden verstuurt of streamt. Antivirus Plus is de instapversie, met de minste extra's. Je krijgt er wel een VPN bij (200 MB per dag), maar een wachtwoordmanager ontbreekt bijvoorbeeld. In alle gevallen geldt dat je beschermd bent tegen malware en verdachte websites, en dat je waarschuwingen krijgt bij risico's.

Wat opvalt is dat de bescherming grotendeels op de achtergrond werkt. Je hoeft zelf weinig in te stellen of bij te houden, en dat is prettig als je onderweg bent. Je krijgt bijvoorbeeld automatisch een melding als je verbinding maakt met een openbaar netwerk, met de vraag of je de VPN wilt inschakelen. Ook scant het systeem links en bijlagen voordat je ze opent, en krijg je een melding als je wachtwoorden in een datalek zijn opgedoken. 

Extra beschermd met Scam Copilot

Heb je Bitdefender Premium Security, dan ben je nóg beter beschermd. Inbegrepen daarbij is namelijk Scam Copilot: een slimme assistent die op de achtergrond binnenkomende berichten, links en meldingen scant en direct ingrijpt bij verdachte situaties. Je krijgt meteen een waarschuwing of advies, nog voordat je iets aanklikt. Zo blijf je beschermd tegen phishing en andere oplichting – ook onderweg en op onbekende netwerken.

Veilig internetten hoeft niet ingewikkeld te zijn

Het goede nieuws: je hoeft geen expert te zijn om jezelf te beschermen. Met een paar slimme keuzes kun je de risico's onderweg sterk beperken. Gebruik bij voorkeur mobiel internet als je iets vertrouwelijks doet, zoals internetbankieren of inloggen op belangrijke accounts. Maak op openbare netwerken altijd gebruik van een VPN, laat een wachtwoordmanager sterke wachtwoorden voor je aanmaken en zorg dat je beveiligingssoftware up-to-date is. Bitdefender helpt je daarbij, zonder dat het je belemmert in je gebruik. Zo blijf je ook op vakantie veilig online – en kun je echt ontspannen vakantie vieren.