Hands-on: LG G3 - Wauw... Wat een beeldscherm!
'Simple is the new smart'. Deze verkoopleus voor de LG G3 kwam dinsdag tijdens de persconferentie zeker enkele tientallen keren voorbij. Dat schept verwachtingen. Gelukkig kon ik in Londen direct even met de G3 spelen, om te checken of de smartphone daadwerkelijk zo simpel en geniaal tegelijk is.
Als je het technieuws een beetje hebt gevolgd, kan het niet anders dan dat je de afgelopen weken tal van berichten over de LG G3 voorbij zag komen. Des te indrukwekkender is het dat ik tijdens mij hands-on-sessie met de telefoon volkomen verrast werd door de impact van alle verbeteringen die zijn doorgevoerd.
Quad HD is best scherp
De G3 heeft een groot 5,5 inch beeldscherm, welke voor het eerst voorzien is van een zogenoemde Quad HD-resolutie. Dat zijn 2560 x 1440 pixels, wat weer neerkomt op 538 pixels per inch (ppi). Ter vergelijking, het Retina-scherm op de iPhone 5s heeft een ppi van 326. Het display zou bijna twee keer zo scherp als full hd zijn. LG-telefoons behoren al jaren tot de absolute top als het gaat om hoogstaande displays, maar de G3 laat de concurrentie ineens ver achter zich.
De randen om het display zijn erg dun, waardoor je dus enorm veel beeldscherm in je handen hebt. Of je een scherm van 5,5 inch prettig vindt werken is een persoonlijke voorkeur, maar het kan niet anders dan dat je onder de indruk bent van dit lcd (ips) paneel. We zullen het toestel nog uitgebreid op de pijnbank leggen tijdens de review, maar ik kwam er tijdens de hands-on-tijd wel meteen achter dat ik niet eerder zo'n schitterend scherm in handen heb gehad. De helderheid, de levendige kleuren, het enorme detail, het maakt het 5,5 inch-scherm echt tot de grote trekpleister van de LG G3.
©PXimport
De kracht van het beeldscherm wordt pas duidelijk als je het toestel in handen hebt.
Ik ben echter wel erg benieuwd wat dit scherm met de batterijduur van de G3 gaat doen. Tijdens de presentatie strooide de fabrikant met nieuwe schermtechnologieën als 'adaptive frame rate' en 'timing control', welke ervoor zouden moeten zorgen dat de 3000 mAh-batterij (die overigens te verwijderen is) niet onnodig snel wordt leeg geslurpt.
Metalen skin
Qua design houdt LG vast aan de kenmerkende stijl van de G2 (review). Grootste verschil is dat de telefoon er nu een stuk stijlvoller uitziet. De fabrikant zegt zelf dat er gekozen is voor een 'metalen skin', wat enigszins misleidend is want het betreft hier simpelweg plastic met een metallic uiterlijk. Het materiaal ligt echter wel lekker in de hand en is door het reliëf niet erg vatbaar voor vingerafdrukken.
©PXimport
De metallic achterkant is mooi, maar helaas wel weer gewoon van plastic.
De G3 ligt een stuk prettiger in de hand dan veel andere toestellen van dit formaat. Dat komt vooral door de lichte bolling in de achterkant, het reliëf van het plastic en het beperkte gewicht. Het is lastig de telefoon goed met één hand te bedienen. Gelukkig zijn de knoppen op de achterkant altijd goed bereikbaar om het volume te regelen of de telefoon in stand-by te zetten.
Software en prestaties
Tijdens mijn testperiode merkte ik geen enkele hapering in het toestel. Apps opende direct als ik er op drukte, de camera is razendsnel opgestart en ook swipen, multitasken en surfen gaan zonder enkel probleem. Een heerlijke gebruikerservaring dus, wat vooral te danken is aan de snelle quadcore-processor en de aanwezige 3 GB RAM.
In mijn eerdere reviews van LG-toestellen heb ik nooit onder stoelen of banken gestoken dat LG's eigen software-skin foeilelijk is. Ik ben dan ook blij te kunnen melden dat LG de software een volledig nieuw smoelwerk heeft gegeven. Geen achterhaalde 3D-modellen voor schakelaars en drukke grafische effectjes meer. Het oogt nu clean, rustig en komt dichter in de buurt van de stock-Android ervaring.
Een van de nieuwe softwarefuncties die erg goed uit de verf komt, is het nieuwe Smart Keyboard. Dit toetsenbord maakt het bijvoorbeeld mogelijk om voorgestelde woorden direct naar het invoerveld te gooien, tijdens het typen swipebeweging omhoog te maken. Het is overduidelijk afgekeken van BlackBerry, maar daardoor niet minder prettig. Een andere handige functie is de aanwezigheid van een zogenoemde 'kill switch'. Wordt je toestel gejat, dan is het mogelijk deze volledig schoon te vegen en te blokkeren op afstand.
Verbeterde camera
De 13 megapixel-camera lijkt ook goed werk te gaan afleveren. De foto's die ik ermee schoot werden haarscherp weergegeven op het grote beeldscherm, en dankzij de aanwezige laser-autofocus is een foto razendsnel geschoten. De testruimte was erg goed belicht, dus ik ben benieuwd hoe de camera zich staande zal houden in het dagelijks leven. Veelbelovend is het in ieder geval zeker. Leuk detail: het is met de G3 ook mogelijk Quad HD-video's te schieten.
©PXimport
LG heeft grote stappen gemaakt met de camera.
Conclusie
LG lijkt met de G3 een zeer geduchte concurrent in handen te hebben voor de Galaxy S5 en de HTC One (M8). Wat heet, afgaande op de specificaties en mijn eerste ervaring laat LG veel van zijn concurrenten ver achter zich. Ik kan dan ook niet wachten om de de G3 aan een grondige review te onderwerpen wanneer deze in juli beschikbaar komt in Nederland.