Haal de bezem door je smartphone en tablet

© PXimport

Haal de bezem door je smartphone en tablet

Smartphone & tablet

Geplaatst: 10 juli 2020 - 08:24

Aangepast: 25 november 2022 - 10:27

Maikel Dijkhuizen

Niets is irritanter dan ellenlange wachttijden op je smartphone of tablet. Meestal zijn een overdaad aan overbodige (systeem)applicaties en nutteloze bestanden verantwoordelijk voor de vertraging. Gelukkig is daar eenvoudig iets aan te doen door alle overbodige rommel van ieder apparaat op te ruimen.

Tip 01: Android-apps wissen

Android-apps die je nooit gebruikt, wis je het beste van je smartphone of tablet. Een bomvolle gebruikersomgeving werkt alleen maar vertragend en bovendien eisen de apps onnodig veel schijfruimte op. Navigeer op het Android-toestel naar Instellingen / Apps om een overzicht met geïnstalleerde applicaties te openen. Van iedere app bekijk je aanvullende details door op de naam te tikken. Kies voor Verwijderen / OK om de app weg te gooien. Soms is het niet mogelijk om een app te verwijderen, bijvoorbeeld wanneer de toepassing is vergrendeld door het onderdeel Apparaatbeheerders. Vanuit de instellingen ga je dan eerst naar Beveiliging / Apparaatbeheerders, waarna je het vinkje achter de betreffende app weghaalt. Bevestig met Deactiveren / OK. Als het goed is, kun je de app nu via de reguliere weg wissen.

Wist je dat je CCleaner ook kunt gebruiken op je Android-smartphone of -tablet?

-

Tip 02: CCleaner op Android

CCleaner is voor de trouwe Tips & Trucs-lezer inmiddels een bekende naam, maar wist je dat dit opruimprogramma ook voor Android beschikbaar is? Je installeert deze app vanuit Google Play. CCleaner laat precies zien hoeveel opslagruimte er momenteel bezet is. Bovendien bekijk je ook het actuele ram-verbruik van het toestel. Bereiken beide waarden zo langzamerhand de limiet, dan is het verstandig om de bezem door Android te halen. Tik op Analyseren en bekijk welke gegevens je eventueel kunt wissen. CCleaner stelt onder meer voor om de cache, de downloadmap, oproeplogboeken, Google Maps-data en verzonden WhatsApp-filmpjes te wissen. Vink alle onderdelen aan die je wilt weggooien en bevestig met Reinigen. Je gebruikt CCleaner verder ook om apps te deïnstalleren. Open hiervoor linksboven het menu (pictogram met drie streepjes) en kies voor App beheer. CCleaner maakt onderscheid tussen apps afkomstig uit Google Play en systeem-apps. Gebruik het prullenbak-pictogram om toepassingen te verwijderen. Handig is dat je meerdere apps tegelijk kunt aanvinken, waarna je bevestigt met Deïnstalleren.

© CIDimport

Tip 03: Clean Master

© CIDimport

In Google Play zijn er nog veel meer opruim-apps beschikbaar. Clean Master is daar een goed voorbeeld van. Deze toepassing ontdekt weer andere overbodige dataresten dan CCleaner en is daarom een goede toevoeging voor jouw smartphone of tablet. Kies voor Start en Overbodige bestanden om een scan uit te voeren. Via Verlenen / Toestaan geef je onder meer toestemming om caches, advertenties en verouderde apk-bestanden op te ruimen. Na de scan zie je welke gegevens Clean Master wilt wissen, waaronder dataresten van Facebook en Google Documenten. Bij het onderdeel Krachtig opruimen kies je eventueel voor Inschakelen om nog meer ongewenste bestanden te verwijderen. Hiervoor dien je de opruim-app wel meer rechten te geven. Tik als laatste op Rommel opruimen om de wisactie te starten. Vanuit het hoofdmenu maak je eventueel ook ram-geheugen vrij, zodat het toestel meer geheugencapaciteit heeft voor andere taken. Kies in dat geval achtereenvolgens voor Telefoonoptimalisatie en Boost. Wil je graag dat de accu van je Android-toestel het langer volhoudt, tik dan in het hoofdmenu op Batterijbespaarder. Clean Master brengt het energieverbruik van diverse apps in kaart. Via Stilleggen sluit je deze apps af om energie te besparen.

Tip 04: Handmatig opschonen

Uiteraard kun je Android ook handmatig opschonen, zodat je hiervoor geen hulpmiddelen nodig hebt. Wel is dat iets meer werk. Navigeer naar Instellingen / Opslag en open het interne geheugen of de sd-kaart. Je ziet hoeveel opslagcapaciteit apps, afbeeldingen, video’s, audiobestanden en overige data in beslag nemen. Tik op een onderdeel om bepaalde gegevens te verwijderen, bijvoorbeeld Apps. De grootste ruimtevreters staan bovenaan. Je wist bijvoorbeeld alle gegevens van Facebook, al ben je dan wel alle accountgegevens kwijt. Verder kun je het cachegeheugen van diverse onderdelen wissen.

Android rooten

Tip 05: iOS-apps wissen

Zeker op iPhones en iPads met slechts 16 of 32 GB opslagruimte kom je al snel capaciteit tekort. Op ieder iOS-toestel verwijder je heel gemakkelijk apps, zodat je op die manier eventueel schijfruimte vrijmaakt. Fijn is dat je sinds iOS 10 ook de meeste standaard-apps kunt wissen. Bekende namen als Safari, Berichten en Camera zijn weliswaar nog altijd vergrendeld, maar Woning, FaceTime, Calculator, Agenda en Herinneringen verwijder je bijvoorbeeld resoluut van het toestel. Tik een app aan en houd het scherm korte tijd ingedrukt. Op den duur gaan de pictogrammen wiebelen en verschijnen er kruisjes in beeld. Tik bij een app rechtsboven op het kruisje en bevestig met Verwijder om de toepassing te wissen. Op deze wijze wis je meerdere apps achter elkaar. Verwacht overigens geen wonderen, want met het verwijderen van alle standaard-apps maak je zo’n 150 MB schijfruimte vrij. Krijg je later spijt en wil je een standaard-app weer terughalen? Je downloadt de desbetreffende app dan eenvoudig uit de App Store.

© CIDimport

Tip 06: Ruimtevreters

Wil je graag weten welke apps de meeste schijfruimte opeisen? Navigeer op je iPhone of iPad naar Instellingen / Algemeen / Beheer opslagruimte en kies bij het onderdeel Opslag voor Beheer opslag. De grootste ruimtevreters staan bovenaan. Onder meer WhatsApp en Facebook herbergen behoorlijk wat data. Helaas is het bij Facebook niet mogelijk om gegevens afzonderlijk te wissen. Je kunt natuurlijk wel besluiten om de volledige app weg te gooien en het sociale netwerk voortaan met je browser te bezoeken. In WhatsApp geef je eenvoudig aan dat je mediabestanden voortaan niet meer automatisch wilt downloaden.

Draait je toestel op iOS 10? Dan kun je ook een aantal standaard-apps compleet verwijderen

-

Tip 07: Safari-gegevens

© CIDimport

Tijdens surfsessies verzamelt Safari behoorlijk wat gegevens, waarna deze mobiele browser data lokaal bewaart. Denk hierbij aan de surfgeschiedenis en cookies. Je wist deze gegevens handmatig van je iPhone of iPad. Ga naar Instellingen / Safari en veeg een stukje omlaag. Kies onderaan tweemaal voor Wis geschiedenis en websitedata. Indien je een andere browser op je iOS-apparaat gebruikt, kun je ook hiervan de geschiedenis en cookies wissen.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000