ID.nl logo
Gratis iPhone apps
© PXimport
Huis

Gratis iPhone apps

Er zijn honderdduizenden apps voor de iPhone beschikbaar. Een deel hiervan is gratis te downloaden. Het is door de grote hoeveelheid apps echter lastig juist die ene leuke app te vinden. MacWorld helpt je daarom door een aantal leuke en gratis apps voor de iPhone op een rijtje te zetten. Dit artikel wordt geüpdatet zodra wij een nieuwe en gratis app tegen komen. Controleer dus regelmatig dit artikel om op de hoogte te blijven van de beste gratis iPhone-apps.

Zoek je andere iPhone-apps? Bekijk dan eens de volgende artikelen:

[list type="bullets"]

Leuke iPhone games

iPhone apps voor kinderen

Beste iPhone apps: productiviteit

Beste iPhone apps: muziek[/list]

Ben je op zoek naar meer apps voor de iPhone? Kijk dan verder op AppFish.

Dit artikel is op 27 november 2012 geüpdatet met een nieuwe app. Deze app vindt je bovenaan in dit artikel.

34. 0.02 seconds

Wil jij weten hoe het gesteld is met jouw reactiesnelheid? 0.02 seconds stelt je reactiesnelheid op de proef en helpt je tegelijkertijd deze te verbeteren. In de app krijg je in de vorm van mini-games allerlei uitdagingen voorgeschoteld, waarbij je zo snel mogelijk moet reageren. Aan iedere game is een reactiesnelheid gekoppeld die je minimaal moet halen om verder te kunnen naar het volgende level. Door de moeilijkheidsgraad te verhogen kan je de tijd die je voor een opdracht krijgt verkleinen, waardoor de game aanzienlijk moeilijker wordt. 0.02 seconds bevat in totaal 24 normale levels en tien bonuslevels, waarmee je je uren kunt vermaken. De app is gratis te downloaden in de App Store.

©PXimport

Is jouw reactiesnelheid snel genoeg?

33. Kieskeurig.nl Productchecker

Wil jij nooit te veel uitgeven voor een product? Dan is de app Kieskeurig.nl Productchecker een handige app voor jou. Met de app kun je razendsnel vanaf je iPhone opzoeken waar een product het goedkoopst wordt aangeboden. De app toont informatie die ook beschikbaar is op Kieskeurig.nl, maar biedt deze op een gebruiksvriendelijkere manier aan. Kieskeurig.nl Productchecker geeft je naast de prijs ook de specificaties van en reviews over een product. Sta je in de winkel en wil je weten of je het product ergens anders goedkoper kan aanschaffen? Scan dan de barcode van het product of type deze over, waarna je direct de laagste prijs te zien krijgt. Kieskeurig.nl Productchecker is een handige app die je helpt geld te besparen. Een aanrader dus! De app is gratis in de App Store beschikbaar.

©PXimport

Check onderweg de prijs van een product met de Kieskeurig.nl Productchecker

32. Chrome

De browser Chrome van Google is sinds korte tijd ook op de iPad beschikbaar. Chrome is een ideale app voor mensen die Chrome ook op Mac OS of Windows als browser gebruiken. De app biedt je de mogelijkheid in te loggen op je Google-account, waarna de bladwijzers, instellingen en voorkeuren die je eerder hebt ingesteld ook op de iPad beschikbaar zijn. Chrome biedt alle functionaliteiten die we ook van de Mac- en Windows-versie kennis. Denk hierbij aan de mogelijkheid een onbeperkt aantal tabbladen te openen, de incognito-modus waarin je surfgedrag niet wordt opgeslagen en de balk die dienst doet als zowel adresbalk als zoekbalk. De app is helaas trager dan Apple's eigen browser Safari, omdat Apple Google geen toegang geeft tot de engine waar Safari gebruik van maakt. Chrome is echter een prettige app, die ondanks de langzamere engine zeker het proberen waard is. De app is gratis te downloaden in de App Store.

©PXimport

Google's browser Chrome is sinds kort ook op de iPad beschikbaar

31. Remote

Vele Apple-gebruikers hebben meer dan één Apple-apparaat in hun bezit. Daarom heeft Apple de functie 'thuisdeling' ontworpen. Hiermee kan je de muziek- en filmbibliotheken van het ene Apple-apparaat ook raadplegen op de andere Apple-apparaten. Met de gratis remote-app van Apple kan je deze iTunesbibliotheken ook vanop afstand bedienen en beluisteren via een iPhone, iPod of iPad. De enige voorwaarden zijn dat deze apparaten op hetzelfde netwerk moeten functioneren en dat je beschikt over een Apple ID. Daarnaast is het mogelijk deze remote-app te laten fungeren als een afstandsbediening voor een Apple TV. Je kan probleemloos scrollen door de verschillende menu's van de Apple-TV-interface door gewoonweg je vinger over het scherm van een iPhone, iPod of iPad te bewegen. Ook is het mogelijk, wanneer je huis verschillende geluidszones telt, het geluidsniveau van de Apple-apparaten afzonderlijk te bepalen. Met iTunes DJ kan je bezoekers die ook de remote-app geïnstalleerd hebben op hun iOS-apparaat, zelf de muziek laten bepalen.

©PXimport

30. Waze social GPS & traffic

Er is niets zo handig dan een navigatie-app op je iPhone. Hoewel de iPhone "Kaarten" als standaardapp herbergt, is echt live-navigeren terwijl je autorijdt er niet bij. Daarnaast moet je meestal al een aardig bedrag neertellen bij de aanschaf van een degelijke navigator zoals TomTom. Voor iedereen die geen 70 euro wilt uitgeven aan een goede navigatie-app, biedt Waze de oplossing. Waze is een zeer gebruiksvriendelijke navigatie-app die je gratis in de App Store kan downloaden. Een ideaal alternatief voor een TomTom-app dus.

Maar er is meer: Waze is een sociale navigator. Iedere Waze-gebruiker moet een profiel aanmaken voordat hij kan navigeren. Via dit profiel kan je punten verdienen en zo meer functies vrijspelen. Ook kan je als gebruiker mobiele en vaste filtspalen, politiecontroles, en files melden. Andere gebruikers kunnen deze meldingen wel verwijderen als deze incorrect blijken te zijn.

Het enige nadeel bij deze app is - zoals bij de meeste navigatie-apps - dat de batterij van je iPhone het niet langer uithoudt dan een dag.

©PXimport

29. Thuisbezorgd.nl

Toegevoegd op 18 januari 2012

Heb je vandaag geen zin om te kopen? Dan kan de app Thuisbezorgd.nl je helpen. Via de app van de gelijknamige internetwebsite kun je eten bestellen bij allerlei bezorgdiensten bij jou in de buurt. Door je postcode in te voeren of de app je huidige locatie te laten gebruiken geeft Thuisbezorgd.nl je een lijst van alle bezorgdiensten in jouw regio. De diensten zijn gesorteerd op categorie. Om je een goed beeld te geven van een bezorgdienst is het mogelijk de beoordelingen van andere gebruikers te bekijken. Vanuit de app kun je direct een maaltijd bestellen. Helaas is het momenteel alleen mogelijk om contant of via Rabo SMS Betalen af te rekenen. Thuisbezorgd.nl kan gratis uit de App Store worden gedownload.

©PXimport

Via Thuisbezorgd.nl kun je maaltijden bij allerlei bezorgdiensten bestellen

28. Ziggo TV

Sinds enkele weken kunnen klanten van Ziggo met de app Ziggo TV TV kijken op de iPad. De app heeft een update gekregen waardoor dit nu ook op de iPhone mogelijk is. Op de app zijn de zenders Nederland 1, 2 & 3, RTL 4, 5, 7 & 8, SBS 6, Veronica en NET 5 te bekijken. De app bevat daarnaast een TV-gids, waardoor je gelijk kunt opzoeken wanneer je welke leuke programma's kunt kijken. Om TV te kunnen kijken via Ziggo TV moet je een abonnement hebben op TV Standaard en Internet Z1, Z2 of Z3 of een abonnement op Alles-in-1 van Ziggo. De functie is alleen beschikbaar via een WiFi-netwerk.

©PXimport

Je kunt als Ziggo-klant op de iPhone TV kijken via Ziggo TV

27. Regen

Regen is een simpele, maar erg handige app. De app laat je de weersverwachting voor de komende twee uur zien Je kunt inzoomen op de plek waar je je bevind en vervolgens de verwachting voor de komende twee uur als een korte video laten afspelen. Hierdoor krijg je een goed beeld van het weer en kan je beter inschatten of het gaat regenen. Je kunt kiezen uit een weergave op een kaart of via satelliet. Regen is gratis te downloaden in de App Store.

©PXimport

Regen vertelt je of het de komende twee uur gaat regenen

26. MacWorld

Wil jij onderweg op de hoogte blijven van het laatste nieuws of geruchten? Dan is de MacWorld-app echt iets voor jou. Met de app kun je al het nieuws dat op MacWorld.nl verschijnt op je iPhone bekijken. Het nieuws is verdeeld over de categorieën iPhone, iPad en Mac, waardoor je direct het juiste nieuws te zien krijgt. Vanuit de app kun je comments achterlaten op de berichten die je leest. Daarnaast is het mogelijk om interessante berichten te delen via Twitter, Facebook of email. Om te zorgen dat ieder bericht goed leesbaar is kun je de lettergrootte van de artikelen zelf instellen. De MacWorld-app is gratis te downloaden in de App Store.

©PXimport

Volg MacWorld onderweg via de MacWorld-app

25. Path

Path is een iPhone app waarmee je foto's kunt delen. Het grote verschil tussen Path en andere sociale netwerkapps waarmee dit kan is dat je met Path de foto met een beperkte, relatief kleine groep deelt. De gedachte hierachter is dat bestaande sociale netwerken grootschalige en onpersoonlijk zijn. Foto's die je hierop plaatst zijn voor iedereen zichtbaar, terwijl je dit misschien wel niet wilt. Path verandert dit door foto's standaard voor iedereen onzichtbaar te maken en je de mogelijkheid te geven foto's te delen met personen die je specifiek aangeeft. Foto's delen kan via email, het internet of Facebook. Foto's die je maakt kun je in Path voorzien van een kleine uitleg, waardoor je bijvoorbeeld de context van de foto kunt weergeven. Path is gratis te downloaden in de App Store.

©PXimport

Path is een app waarmee je foto's alleen met echt goede vrienden kunt delen

24. NASA

NASA is de iPhone app van de gelijknamige Amerikaanse ruimtevaartorganisatie. Met de app blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen rondom NASA. Zo kun je in de agenda opzoeken wanneer de volgende missie op de planning staat, kun je live meekijken met de publieke televisiezender NASA TV en kun je afbeeldingen en video's die de organisatie publiceert direct bekijken. Daarnaast heeft de app ook een aantal leuke extra functionaliteiten. Zo kun je op een map bekijken wanneer je de meeste kans hebt om het International Space Station (ISS) of een Shuttle voorbij kunt zien vliegen.

©PXimport

Volg al het nieuw rondom NASA via de gelijknamige iPhone app

23. Echofon

Echofon is een handige Twitter-client die vooral gericht is op snelheid. De app biedt je de mogelijkheid in de app een preview te bekijken van foto's en videos, waardoor je niet continu hoeft te schakelen tussen verschillende apps. Daarnaast beschikt de app over de mogelijkheid om gebruikers of hashtags te blokkeren, waardoor je deze tweets niet langer ziet. Als je de iPhone via een WiFi-netwerk met het internet verbind worden de tweets automatisch continu geüpdatet. Om het dataverbruik terug te brengen is dit niet het geval als het apparaat verbonden is met een 3G-netwerk. Echofon is gratis te downloaden in de App Store.

©PXimport

Echofon is een snelle Twitter-client

22. 9292ov Pro

9292ov Pro is de app van 9292ov. Met de app kun je een reis met het openbaar vervoer plannen. Hierbij geeft de 9292ov-app je in tegenstelling tot de routeplanners van veel vervoersbedrijven een routebeschrijving van huis naar huis. Je krijgt dus ook te zien hoe ver het lopen is naar bijvoorbeeld de dichtstbijzijnde bushalte. In de app kun je ook informatie vinden over oplaadpunten voor de OV-chipkaart of waar je een OV-fiets kunt vinden. Via zowel Twitter als de mail kun je je geplande reis delen met anderen. Ook kun je routes opslaan zodat je ze later weer snel kunt oproepen.

©PXimport

Met 9292ov Pro kun je ook onderweg een reis plannen

21. Uitzending Gemist

Uitzending Gemist is de iPhone app van de gelijknamige website. In de app kun je televisieprogramma's van de publieke omroep terugkijken. Uitzendingen van maximaal acht dagen geleden zijn via de app te bekijken. De kwaliteit van de video wordt aangepast op de internetverbinding die je hebt. Bij een 3G-verbinding is deze dus minder dan bij een WiFi-verbinding, waardoor de video altijd soepel moet afspelen. De app bevat meerdere categorieën zoals 'uitgelicht', waarin programma's worden aangedragen die je volgens Uitzending Gemist niet mag missen. Het is uiteraard ook mogelijk om via een alfabetische lijst alle uitzendingen te doorzoeken. Een leuke aflevering kan via Twitter, Facebook, Hyves of e-mail te delen met anderen.

©PXimport

Uitzending Gemist laat je uitzendingen van de publieke omroep terugkijken

20. NOS Journaal

NOS Journaal is de iPhone-app van de NOS. Met de app kun je zowel het laatste NOS Journaal als het acht uur Journaal bekijken. De app werkt ook met een UMTS-verbinding, al zijn sommige van dit soort abonnementen te langzaam om de video's soepel te laten afspelen. Andere items die bekeken kunnen worden zijn Politiek 24 en Journaal 24. Dit zijn beide zenders die 24 uur per dag uitzenden over politiek en nieuws.

©PXimport

Met NOS Journaal kun je onderweg het NOS Journaal, acht uur journaal, Politiek 24 en Journaal 24 bekijken

19. Files lite

Files lite is een app die je helpt bij het overzetten van documenten naar de iPhone vanaf een Mac of Windows-pc. Dit gebeurt met behulp van Wi-Fi. Een voordeel is dat je bestanden zowel lokaal als op afstand kan beveiligen met een wachtwoord. De gratis variant van de app heeft helaas een opslaglimiet van 200MB. Dit wil zeggen dat je na het overzetten van 200MB eerst bestanden zult moeten verwijderen voordat je nieuwe bestanden kopiëren. Files lite kan veel voorkomende bestandstypes openen zoals de meeste Microsoft Office-documenten, PDF-documenten, video- en audio-bestanden en afbeeldingen.

©PXimport

Files lite maakt het mogelijk om bestanden over te zetten naar de iPhone via Wi-Fi

18. Nimbuzz

Nimbuzz is een chatprogramma dat geschikt is voor onder andere Windows Live Messenger, ICQ, Yahoo! Messenger, Skype, FaceBook, Google Talk en Hyves. Hierdoor kun je vanuit één app al deze chatapplicaties bedienen en kun je al je contacten verzamelen in één plaats. Een voordeel van de app is dat je altijd online kunt blijven, waardoor je een push-notificatie krijgt zodra je een bericht ontvangt. Ook kun je je locatie delen met andere Nimbuzz-gebruikers. Met NimbuzzOut, onderdeel van Nimbuzz, kun je tegen betaling bellen naar vaste en mobiele nummers.

©PXimport

Verzamel contacten uit allerlei chatprogramma's in Nimbuzz

17. Evernote

Evernote is een app waarmee je notities kunt maken. Dit kunnen geschreven notities zijn, maar ook foto's, video's of ingesproken notities kunnen aan de app worden toegevoegd. Een leuke extra functie is de mogelijkheid notities op een kaart weer te geven. Neem je dus bijvoorbeeld op vakantie een aantal notities? Dan kun je op de kaart precies zien waar je welke notitie hebt gemaakt. De notities kunnen worden gesynchroniseerd met zowel Windows-computers als de Mac. Ook kunnen allerlei bestandstypen zoals PDF-, Word-, Excel-, PowerPoint-bestanden worden toegevoegd aan notities.

©PXimport

Met Evernote kun je zowel geschreven als ingesproken notities maken, maar ook notities met afbeeldingen of video's

16. Remote

Remote is een app waarmee je iTunes of de Apple TV kunt bedienen met je iPhone. Je kunt door de bibliotheken heen bladeren en een item kiezen om af te spelen. Ook is het mogelijk om het toetsenbord op de iPhone te gebruiken in plaats van het toetsenbord op de Apple TV. Hierdoor gaat zoeken in de Apple TV sneller. Gebruik dus Remote als je geen zin hebt om continu op te staan of de afstandsbediening van de Apple TV niet handig vindt.

©PXimport

Met Remote kun je iTunes en de Apple TV aansturen met je iPhone

15. Wikipanion

Maak je veel gebruik van Wikipedia? Dan is Wikipanion echt iets voor jou. Met Wikipanion kun je snel informatie opzoeken op Wikipedia. De app houdt bij welke pagina's je in het verleden hebt bezocht, waardoor deze op een later tijdstip snel beschikbaar zijn. Ook is het mogelijk om een bookmark te maken van een stuk tekst binnen een artikel. Hierdoor hoef je na het openen van de bookmark niet in de tekst op zoek te gaan naar het stuk dat je interessant vond. Afbeeldingen kunnen vanaf Wikipedia worden opgeslagen op de iPhone.

©PXimport

Wikipanion laat je snel informatie vinden op Wikipedia

14. AroundMe

AroundMe is een app waarmee je snel een bepaalde plek in je omgeving kunt vinden. De app kan handig zijn als je in tijdsnood zit en zo snel mogelijk de dichtstbijzijnde bank, benzinestation, ziekenhuis of hotel wilt vinden. Door een soort locatie te kiezen krijg je een lijst te zien met bedrijven of organisaties in de buurt, waarbij gelijk wordt aangegeven hoe ver je je van deze locatie bevindt. De locatie kan op een kaart worden bekeken, maar je kunt ook een route berekenen vanuit je huidige locatie. Ook kan het adres als contact worden opgeslagen of de gegevens worden doorgemaild. De app maakt gebruik van Wikipedia om informatie te kunnen geven.

©PXimport

AroundMe geeft je een overzicht van locaties dicht bij jou in de buurt

13. Wi-Fi finder

Internet is steeds belangrijker. Tegenwoordig hebben veel mensen een internetaccount voor hun iPhone, maar doordat steeds meer providers aangeven in de toekomst te gaan stoppen met het onbeperkte datalimiet wordt Wi-Fi ook onderweg weer interessant. Wi-Fi finder is een app die je kunt helpen bij het vinden van een Wi-Fi-hotspot. De app bevat hotspots over de gehele wereld, waardoor je altijd bij jou in de buurt een hotspot kunt vinden. Heb je een locatie gevonden die je goed bevalt? Dan kun je deze in je favorieten opslaan. Ook is het mogelijk de hotspots te filteren op het soort locatie waar deze zich bevindt. Denk hierbij aan cafés, bibliotheken of restaurants.

©PXimport

Wi-Fi Finder helpt je bij het vinden van Wi-Fi-hotspots over de gehele wereld

12. Txtr

Txtr is een e-bookreader die als grote voordeel heeft dat het ook digitale boeken die voorzien zijn van de Adobe ADEPT DRM-beveiliging kan lezen. Het is hiervoor wel nodig een Adobe ID te hebben en op te geven. Nadat je een account hebt aangemaakt bij txtr kun je boeken halen uit de txtr Store, een boekenwinkel. Daarnaast kun je ook eigen documenten bekijken. Hierdoor is het dus ook mogelijk digitale boeken die van een andere bron afkomstig zijn met txtr te bekijken. De app is niet zo mooi als iBooks, maar biedt door de mogelijkheid met DRM beveiligde digitale boeken te lezen iets extra's!

©PXimport

Met txtr kun je digitale boeken lezen die voorzien zijn van de Adobe ADEPT DRM-beveiliging

11. Skype

Skype is de iPhone-app van de gelijknamige dienst Skype. Met de app kun je met je iPhone gratis bellen naar andere Skype-gebruikers. Zodra je een telefoongesprek ontvangt krijg je een push-notificatie te zien die je hierop wijst. Het is ook mogelijk te bellen met zowel een vast als mobiel nummer of een sms'je te versturen. Hierbij kan over de gehele wereld worden gebeld tegen een lager tarief dan dat de gemiddelde telecomoperator rekent. De app werkt ook in combinatie met de iPhone's headset, waardoor je handsfree kunt bellen. Je kunt overigens ook chatten met andere Skype-gebruikers.

©PXimport

Bel gratis met andere Skype-gebruikers

10. Free App A Day

Aangezien je dit artikel leest is de app Free App A Day echt iets voor jou. Deze app biedt je iedere dag een nieuwe gratis app aan. Mocht deze app je niet bevallen of heb je hem al, dan kun je ook nog een lijst met andere gratis apps bekijken. Wil je een betaalde app graag hebben, maar wil je er niet voor betalen? Dan kun je deze op de wishlist zetten. Zodra genoeg mensen deze app op de wishlist hebben geplaatst neemt Free App A Day contact op met de ontwikkelaars en vraagt hen de app voor één dag gratis te maken. Volgens FreeAppADay.com, de website achter de app, is het succes dat zij hiermee behalen steeds groter aangezien het aantal gebruikers van de Free App A Day groeit.

©PXimport

Met Free App A Day kun je apps die je graag wilt hebben misschien wel gratis binnen halen

9. MobileMe Gallery

MobileMe Gallery is een app die het mogelijk maakt video's en foto's te bekijken die je hebt opgeslagen op MobileMe. Je kunt niet alleen foto's zien die je deelt met anderen, maar ook verborgen of met een wachtwoord beveiligde albums. Dit kan door in te loggen op je MobileMe-account in MobileMe Gallery. Ook kun je foto's en video's van vrienden bekijken, al zie je hierbij uiteraard alleen bestanden die jij mag zien. Om foto's en video's van vrienden te bekijken heb je overigens geen MobileMe-account nodig. Bestanden delen met bekenden kan ook door met MobileMe Gallery een link door te sturen.

©PXimport

Bekijk je eigen MobileMe-albums en die van vrienden met MobileMe Gallery

8. Wikitude

Wikitude is een erg coole app waarmee je informatie kunt krijgen over allerlei plekken in de wereld. In de app kun je een locatie opzoeken, waarna je een foto te zien krijgt van deze locatie. Op deze foto is informatie van Wikipedia over deze plek toegevoegd. Doordat iedereen informatie kan toevoegen aan Wikipedia is dit ook gelijk het nadeel van de app. De informatie kan immers door iedereen worden veranderd en is daardoor niet geheel betrouwbaar. De app kun je daarentegen wel gebruiken om snel een beeld te krijgen van een bepaalde locatie. Locaties kiezen kan met behulp van een adres of de kaart. Ook is het mogelijk de locatie waar je je nu bevindt in Wikitude te bekijken. Wikitude werkt overigens met worlds. Dit zijn lagen die over een foto heen worden geplaatst.

©PXimport

Met Wikitude kun je Wikipedia-informatie in een laag over een foto heen opvragen.

7. Genius Scan

Genius Scan is een app waarmee je scans kunt maken met behulp van de fotocamera van de iPhone. De app kan een foto scannen op tekst en bepaalt zelf welk deel van de foto geselecteerd moet worden. Hierdoor kun je simpelweg een foto maken van een A4-tje, waarna Genius Scan het A4-tje herkent en selecteert. Met één druk op de knop kun je de selectie uit de foto knippen en als een apart document opslaan. Opgeslagen documenten kunnen vervolgens worden verstuurd via de mail. Het is ook mogelijk meerdere pagina's van een document te combineren en het geheel als PDF op te slaan.

©PXimport

Scan razendsnel met je iPhone met behulp van Genius Scan

6. Twitter

Al langer zijn er allerlei apps beschikbaar waarmee je je Twitter-account kunt updaten en updates van andere kunt bekijken. Twitter heeft nu ook een eigen app uitgebracht. Met de app Twitter kun je zoeken op onderwerpen, populaire tweets of kaarten. Daarnaast kun je tweets maken, direct messages versturen of video's en links met mensen delen. Een Twitter-account is uiteraard vereist om de app te kunnen gebruiken.

©PXimport

Twitter heeft nu ook een eigen Twitter-app voor de iPhone

5. iLiga

Voor liefhebbers van internationaal voetbal is iLiga een absolute aanrader. De app maakt het mogelijk allerlei informatie over onder andere de Premier League, FA Cup, Bundesliga, Champions League, Europa League, Primera División, Süper Lig, Premier League, Serie A, Ligue 1, Swiss Super League en de Oostenrijkse Bundesliga te ontvangen op je iPhone. Zo kun je zien wie op welke dag moet spelen, de positie van jouw favoriete team, video's van gespeelde wedstrijden of voetbalnieuws. De data die de app verzamelt wordt op de iPhone opgeslagen, waardoor deze ook terug te kijken is op het moment dat je geen internetverbinding tot je beschikking hebt.

©PXimport

Met iLiga kun je allerlei voetbalinformatie-, -nieuws of -video's bekijken op je iPhone

4. Flickit

Flickit is een iPhone-app waarmee je foto's kunt uploaden naar Flickr.com. Met de app kun je na het maken van een foto de afbeelding door te sturen naar je Flickr-account. Het is ook mogelijk vanuit de app foto's te maken. Meerdere afbeeldingen kunnen tegelijkertijd worden geupload. Om te voorkomen dat het snelle uploaden een chaos maakt van je Flickr-account kun je ook allerlei gegevens zoals een titel, beschrijving en privacy-opties vanuit Flickit aanpassen. Aangezien de iPhone voorzien is van een GPS-module kun je ook informatie over de locatie waarop de foto's zijn genomen aan de afbeelding toevoegen.

©PXimport

Met Flickit kun je foto's maken en direct doorsturen naar Flickr

3. Dropbox

De app Dropbox is eveneens een app die bedoeld is voor Dropbox. Met Dropbox kun je bestanden synchroniseren en delen met je Dropbox-account. De app ondersteunt onder andere foto's, video's, tekstdocumenten en presentaties. Bestanden die je bij Dropbox hebt opgeslagen kun je met de app daarnaast exporteren naar andere iPhone-apps. Documenten die je vaak bekijkt kun je downloaden naar de iPhone, waarna deze ook beschikbaar zijn als je geen verbinding hebt met het internet. Foto's worden door de app getoond in een slideshow. De app vereist een Dropbox-account, wat je gratis kunt aanmaken op Dropbox.com of via de Dropbox-app.

©PXimport

Synchroniseer bestanden met Dropbox via de Dropbox-app

2. PlainText

PlainText is een app voor de iPhone waarmee je onderweg aanpassingen kunt maken in documenten op Dropbox. Je kunt vanuit PlainText bestanden opslaan in folders, waarna deze folder gedeeld kan worden met Dropbox. PlainText is helaas alleen geschikt voor .txt-bestanden. De interface van de app is erg simpel en overzichtelijk.

©PXimport

PlainText maakt het mogelijk onderweg .txt-bestanden te wijzigen en te uploaden naar Dropbox

1. ZumoCast

ZumoCast is een app waarmee je bestanden kunt streamen naar de iPhone. De app is oorspronkelijk bedoeld voor het streamen van muziek en video, maar kan ook gebruikt worden voor andere bestanden zoals Word-documenten. Met ZumoCast kun je dus allerlei bestanden van je PC moeiteloos gebruiken op je iPhone. Een ander voordeel van ZumoCast is dat je je niet langer hoeft bezig te houden met het converteren van video- en muziek-bestanden. Dit doet de app zelf en volledig automatisch. De bestanden die worden gestreamed naar de iPhone kunnen ook gelijk op het toestel worden opgeslagen. Om gebruik te kunnen maken van de app moet je software installeren op een Mac met Mac OS X 10.5 of hoger of een Windows-pc. De Mac-machine moet draaien op een Intel processor.

©PXimport

Met ZumoCast kun je muziek en video niet alleen streamen, maar ook opslaan op de iPhone

Hebben wij een gratis iPhone-app gemist die volgens jou echt in dit rijtje thuis hoort of staat er een app tussen de lijst die hier volgens jou juist niet tussen hoort? Laat het ons weten via de comments!

▼ Volgende artikel
MediaMonkey: jouw digitale jukebox
© Mr.Pancho Store - stock-adobe.com
Huis

MediaMonkey: jouw digitale jukebox

Bezit je veel audiobestanden van uiteenlopende artiesten? Het is dan een hele uitdaging om de boel enigszins netjes te ordenen. De gratis versie van MediaMonkey helpt je hierbij. Maak met dit Windows-programma een overzichtelijke muziekbibliotheek en speel je favoriete liedjes op de computer af.

In dit artikel laten we zien hoe je eenvoudig je muziekcollectie kunt beheren met MediaMonkey:

  • Installeer en configureer MediaMonkey
  • Voeg muziek toe vanuit je computer, NAS of cloudopslag
  • Gebruik slimme zoekfuncties om snel je favoriete nummers te vinden
  • Maak en personaliseer afspeellijsten
  • Rip en brand cd’s
  • Pas metadata aan voor een overzichtelijke bibliotheek
  • Stream muziek binnen je thuisnetwerk naar andere apparaten

Lees ook: De beste apparatuur om in huis lekker naar muziek te luisteren

Tip 1 Digitale jukebox

MediaMonkey is eigenlijk een digitale jukebox. Het programma ondersteunt nagenoeg alle gangbare audioformaten, zoals flac, ogg, wma, ape en natuurlijk mp3. Alle liedjes die je aan dit programma toevoegt, belanden in een overzichtelijke catalogus. Het maakt niet uit of je nou honderden, duizenden of honderdduizenden nummers toevoegt, want MediaMonkey ordent zorgvuldig alle bestanden.

Om MediaMonkey te downloaden, klik onder Standard Version op DOWNLOAD [versienummer]. Dubbelklik op het exe-bestand en selecteer de Nederlandse taal, waarna je bevestigt met OK. Je klikt nu telkens op Volgende om de installatie te doorlopen. Accepteer hierbij de licentieovereenkomst. Klik als laatste op Installeren / Voltooien.

Download de gratis Windows-versie van MediaMonkey naar je computer.

Tip 2 Liedjes toevoegen

Misschien heb je op de computer of NAS flink wat muziek opgeslagen. In de tijd dat downloaden voor eigen gebruik nog min of meer gedoogd werd, lagen de audiobestanden immers voor het oprapen. Wellicht kun je omstreden downloadnetwerken als Napster, Kazaa, LimeWire, bittorrent en usenet (nieuwsgroepen) nog herinneren. Daarnaast kun je natuurlijk ook kopieën van cd’s op de computer bewaren (zie tip 6).

MediaMonkey wil eerst weten waar jouw digitale audiocollectie zich bevindt. Hierbij selecteert het programma automatisch de standaard muziek- en video-map in Windows. Staan daar geen liedjes in, dan haal je de vinkjes voor deze bestandslocaties weg. Klik rechtsboven op LOCATIE TOEVOEGEN en kies Lokale opslag. Zodra je de juiste map met muziek hebt gevonden, zet je hier een vinkje voor. Je kunt zo meerdere bestandslocaties selecteren. Klik daarna op OK.

Naast lokale mappen voeg je net zo eenvoudig muziek van andere apparaten toe, zoals een NAS of pc. Kies in dat geval LOCATIE TOEVOEGEN / Netwerk of Mediaserver, waarna je de juiste map of server selecteert. Klik daarna op OK.

Via VOLGENDE / VOLGENDE / VOLTOOIEN importeert MediaMonkey alle nummers in de bibliotheek. Dit proces kan even duren. Klik tot slot op SLUITEN.

Geef aan in welke (netwerk)map de muziek staat opgeslagen.

Tip 3 Eerste blik

Het hoofdvenster van MediaMonkey opent eerst met een welkomstscherm. Klik linksboven op Home om je muziekcollectie te tonen. Als het goed is, zie je verschillende albumhoesjes. Met de standaardinstellingen staan de secties Artiesten en Albums op alfabetische volgorde gerangschikt. Klik achter een sectie op alles weergeven om een volledig overzicht te tonen. Gebruik als alternatief bovenaan de knoppen Alle bestanden, Albums en Genres om binnen jouw muziekverzameling te snuffelen. Via Home keer je op ieder moment weer terug naar het beginvenster.

Zeker in een omvangrijke collectie is het nog een hele kunst om dat ene liedje te vinden. Gelukkig heeft MediaMonkey een snelle zoekfunctie. Klik rechtsboven op het vergrootglas om het zoekveld te ontvouwen. Je hoeft maar een deel van een liedje, albumtitel of artiest te typen. Het programma laat namelijk meteen de bijbehorende resultaten zien. Klik voor een uitgebreidere zoekfunctie bovenaan op Naar Geavanceerd.

MediaMonkey maakt van alle muziek een overzichtelijke bibliotheek met albumhoesjes.

Grotere albumhoesjes

Vind je de albumhoesjes in de muziekcatalogus te klein? Dat kun je aanpassen! Navigeer bovenin de menubalk achtereenvolgens naar Beeld / Weergave hoofdvenster / Afbeeldingsgrootte. Sleep het oranje schuifje nu naar rechts om de albumcovers te vergroten. Je klikt als laatste op OK om het resultaat te bekijken.

Maak de albumhoesjes desgewenst tweemaal zo groot.

Tip 4 Muziek luisteren

Uiteraard wil je de muziek ook graag beluisteren. Als je op een albumhoesje klikt, komen de onderliggende nummers tevoorschijn. Afhankelijk van in welke sectie je zit, dien je mogelijk nogmaals op de afbeelding te klikken. Gebruik achter de albumtitel de afspeelknop om alle liedjes in chronologische volgorde af te spelen. Je hoort meteen geluid.

Je kunt de liedjes ook husselen. Klik in dat geval op het pictogram met de twee gekruiste pijlen en luister in willekeurige volgorde naar de nummers. Wil je een specifiek liedje van het album horen? Zweef dan met de muisaanwijzer boven een titel en klik daarna op de afspeelknop.

Achter ieder albumhoesje schuilen er meerdere nummers.

Tip 5 Afspeellijst maken

Je maakt in MediaMonkey eenvoudig een eigen afspeellijst. Daarmee luister je naar jouw favoriete nummers van verschillende artiesten. Klik in de menubalk op Bewerken / Nieuwe afspeellijst. Er verschijnt aan de rechterkant een nieuw deelvenster. Typ een relevante naam en bevestig met Enter.

Zoek nu een nummer dat je aan de lijst wilt toevoegen. Klik eerst op de naam van het liedje en sleep deze audiotrack met ingedrukte muisknop naar het rechterdeelvenster. Je kunt als alternatief ook met de rechtermuisknop op een nummer klikken. Navigeer vervolgens naar Verzenden naar / Afspeellijst en klik op de juiste naam. Je maakt zoveel favorietenlijstjes als je maar wilt. Alle afspeellijsten zijn in het linkermenu bereikbaar.

Geen zin om zelf een afspeellijst te maken? Laat MediaMonkey dit dan voor je doen. Ga naar Bewerken / Nieuwe Auto-Afspeellijst. Er verschijnt een nieuw venster waarin het programma volgens zelfgekozen criteria liedjes selecteert. Misschien wil je bijvoorbeeld alleen maar rockmuziek horen. Klik in dat geval op het plusteken en kies Genre. Je typt volgens bovengenoemd voorbeeld Rock, waarna je bevestigt met Enter. Uiteraard staat het je vrij om andere criteria te gebruiken. Geef de automatische afspeellijst tot slot een andere naam.

Voeg via het contextmenu goede nummers aan een afspeellijst toe.

Tip 6 Audio-cd’s rippen

Wil je een digitale kopie van een fysiek muziekalbum op de computer bewaren? Dan komt de ripfunctie van MediaMonkey goed van pas. Daarmee kopieer je de inhoud van een audio-cd naar de pc. Een voorwaarde is dat het systeem is voorzien van een (extern) cd/dvd-station.

Doe eerst een muziek-cd in de lade van de optische drive. Na even wachten verschijnt in MediaMonkey vanzelf het venster Albumgegevens kiezen. Selecteer in het overzicht het juiste muziekalbum. Dat is belangrijk, want het programma koppelt zo de juiste eigenschappen aan elk liedje. Denk onder meer aan de artiest, de naam van het nummer en het genre. Maak een keuze en bevestig met OK.

Klik in de menubalk op Extra / Audio-CD rippen. De nummers van het album komen tevoorschijn. Standaard staan voor alle liedjes vinkjes. Als je een bepaald nummer niet op de computer wilt bewaren, haal je het desbetreffende vinkje weg.

Heb je alleen interesse in de grootste hits van een album? Verwijder voor de overige nummers dan de vinkjes.

Tip 7 Ripinstellingen

Voordat je de cd naar de computer kopieert, neem je eerst de instellingen door. Geef aan in welke map je de nummers wilt opslaan. Zodra je op CONFIGUREREN klikt, komt er een nieuw venster tevoorschijn. Ga via BLADEREN naar de gewenste map en bevestig met OK om deze opslaglocatie te selecteren. MediaMonkey plaatst elk geript album in een eigen submap. Sluit het venster met OK.

Met de huidige instellingen maakt het programma mp3’tjes. Je kunt desgewenst ook een ander audioformaat instellen. Klik dan eerst op MP3 en kies bijvoorbeeld WMA, WAV of FLAC. De twee laatstgenoemde bestandsformaten bieden over het algemeen een hogere audiokwaliteit. Daarentegen nemen de liedjes wel meer opslagruimte in beslag. Mp3 staat bekend om zijn acceptabele geluidskwaliteit en geringe bestandsomvang.

Bij sommige audioformaten kun je de kwaliteit aanpassen, zoals in het geval van ogg, wav, wma, aiff en flac. Klik dan achter de gekozen indeling op INSTELLINGEN. Een hogere waarde resulteert doorgaans in een betere geluidskwaliteit. Houd hierbij wel rekening met grotere bestanden en een langere ripduur. Maak een keuze en klik op OK. Bevestig nogmaals met OK om het ripproces te starten. Na afloop belanden de nummers vanzelf in de bibliotheek van MediaMonkey.

Bepaal in welke (sub)map je de geripte nummers wilt opslaan.

Tip 8 Schijfjes branden

De omgekeerde route werkt ook: niet rippen, maar brand een album naar een schijfje en speel deze cd vervolgens af op een cd-speler. Handig voor wie nog een klassieke audioset met goede speakers bezit. Overigens heb je voor dit klusje wel een (externe) cd-brander en leeg schijfje nodig.

Doe een beschrijfbare cd-r in de lade van de cd-brander. Je kunt hier normaal gesproken tachtig minuten muziek op kwijt. Klik nu met de rechtermuisknop op een albumhoes en kies Verzenden naar / Audio-CD (Branden). Belangrijk is dat in het kleine venster achter Schijf: de juiste cd-brander is geselecteerd. Klik op BRANDEN om het proces te starten. Na afloop hoor je een geluidssignaal en wordt de cd uitgeworpen. Overigens kun je deze opties eventueel uitvinken.

Je brandt desgewenst ook nummers van verschillende albums en artiesten op een cd. Het is dan handig om van jouw favoriete liedjes eerst even een afspeellijst te maken (zie tip 5). Je navigeert in het linkermenu daarna naar Afspeellijsten. Klik met de rechtermuisknop op de bewuste lijst en kies Verzenden naar / Audio-CD (Branden) / BRANDEN.

Brand een muziekalbum of afspeellijst eenvoudig naar een lege cd.

Muziek vanuit cloud

MediaMonkey kan ook muziek bij diverse clouddiensten ophalen. Deze optie is nuttig voor wie audiobestanden op een online server van een bekende aanbieder bewaart. Er is ondersteuning voor Microsoft OneDrive, Google Drive en Dropbox ingebakken.

Klik in de menubalk op Bestand / Bestanden herscannen/toevoegen. Ga via LOCATIE TOEVOEGEN naar Cloudopslag. Na het aanwijzen van de juiste aanbieder opent er een webpagina in de browser. Je dient MediaMonkey toegang tot jouw persoonlijke cloudomgeving te geven. Log zo nodig in en beslis of je het mediaprogramma wel of geen toegang geeft.

Klik in MediaMonkey op OK / NU SCANNEN om audiobestanden vanuit de cloud te importeren. Daarnaast bewaar je optioneel een kopie van de muziekbibliotheek op een online server. Gebruik hiervoor het tabblad Inhoud bibliotheek. Je kunt de koppeling tussen MediaMonkey en de clouddienst op elk moment weer verbreken.

Als je MediaMonkey toegang tot jouw Google Drive-omgeving geeft, voeg je audiobestanden vanuit de cloud toe.

Tip 9 Metadata wijzigen

Elk digitaal opgeslagen liedje bevat metadata. Dit noemt men ook wel tags. Hierin staan allerlei gegevens, zoals de artiest(en), de naam van het nummer en het uitgiftejaar. Het is belangrijk dat alles klopt, want MediaMonkey deelt op basis van deze informatie zijn bibliotheek in. Bovendien bevindt zich in de metadata ook een hoesafbeelding.

Met name bij gedownloade bestanden klopt de metadata soms niet. Gelukkig herstel je eenvoudig een foutje. Klik in MediaMonkey met de rechtermuisknop op het bewuste liedje en kies Eigenschappen. Er verschijnt een venster met verschillende kenmerken. Pas naar eigen inzicht een of meerdere velden aan. Bij Score laat je eventueel ook nog jouw waardering voor het nummer blijken. Kies tussen een waarde van één tot vijf sterren.

Bij het tabblad Details staan nog meer kenmerken van het liedje. Die kun je eveneens allemaal wijzigen. Verder voeg je via Songteksten vrijblijvend een complete liedtekst toe. Kijk tot slot ook nog even bij Illustraties, want je kunt hier zo nodig een andere albumhoes selecteren. Klik op OK om eventuele wijzigingen op te slaan.

Controleer in de Eigenschappen of het liedje aan de juiste albumhoes is gekoppeld.

Tip 10 Automatisch taggen

Het aanpassen van metadata heet ook wel het taggen van muziek. MediaMonkey heeft hiervoor een slimme functie, want het programma wijst op jouw verzoek automatisch de juiste metadata aan alle nummers van een album toe.

Klik met rechts op een muziekalbum en kies Auto-labelen. Het programma gaat nu op zoek naar de correcte gegevens. Hebben liedjes bijvoorbeeld geen titels, dan probeert de software deze via een zogenoemde audiovingerafdruk te achterhalen. Door de huidige audiodata met dat van een database te vergelijken, komt MediaMonkey de juiste tags op het spoor. Er wordt zo nodig ook een verse albumhoes opgehaald. Vink de nummers aan waarvan je de metadata wilt aanpassen en bevestig met LABELEN EN DOORGAAN.

Wijs in één klap correcte tags aan alle liedjes van een muziekalbum toe.

Tip 11 Mediaserver

Tijdens de installatie activeert MediaMonkey op de achtergrond een mediaserver. Het voordeel hiervan is dat je met andere apparaten in je thuisnetwerk de muziekbibliotheek kunt benaderen. Denk onder andere aan een geschikte smart-tv, netwerkreceiver, wifi-speaker en soundbar. Je speelt de nummers op deze apparaten af.

Open maar eens met de afstandsbediening de bronlijst van een smart-tv en kies MediaMonkey Bibliotheek. Daarachter staat waarschijnlijk ook nog de naam van jouw computer vermeld. Je dient deze televisie nu toegang tot de muziekbibliotheek te geven. Klik in MediaMonkey op JA. Zodra je de bibliotheek op de smart-tv vernieuwt, heb je toegang tot alle albums en afspeellijsten.

Stream de nummers over je thuisnetwerk naar andere apparaten, zoals een smart-tv.

MediaMonkey Gold

Er bestaat ook een betaalde Gold-versie van MediaMonkey. Die bevat nóg meer functies. Met name op het gebied van audio-cd’s rippen zijn er meer mogelijkheden. Zo stel je desgewenst een hogere geluidskwaliteit voor de gekopieerde nummers in. Een andere handige functie is dat je een ongelimiteerd aantal nummers tegelijk automatisch kunt taggen. Daarnaast bevat MediaMonkey Gold extra opties om liedjes te ordenen en over je eigen (thuis)netwerk te streamen. De betaalde versie kost ca. 39 euro. Je kunt voor ca. 97 euro ook een zogeheten lifetime-licentie aanschaffen.

Voor het gebruik van MediaMonkey Gold dien je een gebruikersnaam en licentiesleutel in te voeren.

Watch on YouTube
▼ Volgende artikel
Nieuw van L'OR: Barista Absolu – een koffiemachine die ook ijskoffie zet
© L'OR
Huis

Nieuw van L'OR: Barista Absolu – een koffiemachine die ook ijskoffie zet

IJskoffie is populairder dan ooit. Om in te spelen op die trend lanceert L'OR de Barista Absolu: een nieuwe koffiemachine die niet alleen warme, maar ook gekoelde koffie zet. Samen met de speciale capsules zet je er thuis gewoon zelf een goede ijskoffie mee – mét smaak en cremalaag.

Gekoelde koffie met één druk op de knop

De Barista Absolu is de eerste koffiemachine van L'OR die speciaal is ontworpen met ijskoffie in gedachten. Een opvallend detail is de knop 'Enjoy Over Ice'. Die activeert een langzamere, zachte extractie van de koffie, zodat de smaken behouden blijven en niet verwateren door het ijs. Voeg zelf ijsklontjes toe aan het glas en je krijgt een koude koffie met een volle cremalaag en een verfrissende smaak.

Wie liever iets romigs of zoets drinkt, kan de basis eenvoudig aanvullen met melk, siroop of slagroom. Ook warme koffievarianten zijn mogelijk: van ristretto en espresso tot lungo of twee koppen tegelijk. Dankzij 19 bar pompdruk en geavanceerde extractietechnologie belooft de machine koffie met de intensiteit van een barista.

©L'OR

Tot 18 koffievariaties

De L'OR Barista Absolu is geschikt voor zowel standaard- als XXL-capsules van L'OR, waarmee je tot 18 verschillende koffievariaties kunt bereiden. Met de knop 'Intensity Boost' verhoog je de extractieduur voor een krachtiger kopje. De machine is beschikbaar in zwart, wit en grijs, met een adviesprijs van 129 euro.


Ook nieuw: zomerse (ijs)koffiesmaken

Speciaal voor de zomer introduceert L'OR twee nieuwe capsules, speciaal voor ijskoffie: 🥥 Coconut Iced Een zachte koffie met kokossmaak, bedoeld om koud te serveren. De blend is gemaakt van 100% gecertificeerde koffie (Common Grounds) en zit in recycleerbare capsules. Geschikt voor zowel L'OR Barista- als Nespresso-machines. 🧊 Iced Coffee XXL Een capsule met dubbele inhoud voor grotere ijskoffies. De smaak is krachtig en fris, en ideaal als basis voor recepten met ijsblokjes, melk of siroop.