ID.nl logo
Gratis films streamen met Popcorn Time
© PXimport
Huis

Gratis films streamen met Popcorn Time

Met Popcorn Time, of Time4Popcorn, kun je gratis films streamen naar je pc. De films zijn auteursrechtelijk beschermd, waardoor het illegaal is om ze af te spelen. Jammer, want de achterliggende techniek van de freeware is fantastisch! Om die reden hebben we besloten er een workshop aan te wijden.

01 Time4Popcorn

Onder filmliefhebbers is Popcorn Time momenteel een populair programma om films mee te bekijken. Logisch, want het aanbod is zeer groot, de videokwaliteit is prima in orde en de interface ziet er ook nog eens gelikt uit. Popcorn Time streamt films via het torrent-protocol naar je pc. Tijdens het afspelen download je een klein stukje van de film. Daarnaast deel je de beelden automatisch met andere gebruikers. Uploaden en downloaden van auteursrechtelijk beschermde bestanden is verboden. Houd deze regel in je achterhoofd bij de verkenning van dit programma.

©PXimport

02 Downloaden

Je downloadt het installatiebestand hier. Er zijn versies voor Windows, OS X en Linux. In deze workshop gaan we uit van de Windows-editie, ten tijde van schrijven is Beta 4.2 de nieuwste versie. Klik op Download Beta 4.2 en open het bestand Popcorn-Time.exe. Via Next neem je alle stappen door. De installatiewizard downloadt op eigen houtje de resterende bestanden van Popcorn Time. Klik ten slotte op Finish. Er verschijnt een venster met het verzoek om de freeware met zoveel mogelijk mensen te delen. Na even wachten komt de gebruikersomgeving tevoorschijn.

©PXimport

03 Bladeren

De fraaie gebruikersomgeving van deze fork van Popcorn Time (door Time4Popcorn, zie ook kader) vertoont grote overeenkomsten met die van Netflix. Aan de hand van filmhoesjes blader je door het brede aanbod. Opvallend is dat er veel recent materiaal beschikbaar is. Scrol omlaag om nog meer titels weer te geven. Via Genre sorteer je het aanbod op bijvoorbeeld komedie, documentaire, animatie, thriller of romantiek. Klik je op TV-Shows, dan verschijnt een overzicht met populaire series. Houd er rekening mee dat het programma soms wat tijd nodig heeft om een overzicht met verse titels op te bouwen.

©PXimport

04 Zoekfunctie

Wil je een specifieke film of serie zien, dan doe je rechtsboven een beroep op de zoekfunctie. Zet de cursor in de zoekbalk en typ een trefwoord. De zoekactie start je gewoon met een druk op Enter, of een klik op het pictogram met het vergrootglas. In de resultaten verschijnen vervolgens afbeeldingen (hoesjes) van titels die voldoen aan je zoekopdracht. Belangrijk is om te beseffen dat Popcorn Time alleen films en series bevat die wereldwijd door voldoende mensen worden bekeken. Om die reden is het Nederlandstalige aanbod zeer beperkt.

©PXimport

05 Filminformatie

Net als bij de commerciële tegenhanger Netflix, vraag je ook met Popcorn Time extra informatie over films op. Klik maar eens op een filmcover. Er verschijnt een Engelstalige samenvatting. Verder zie je welke acteurs er meedoen en wat de afspeelduur van de film is. Controleer bij Subtitles in vooral ook of je de Nederlandse vlag ziet staan. In dat geval heeft de film namelijk Nederlandstalige ondertiteling. Twijfel je of de film wel leuk genoeg is? Klik dan op Trailer en bekijk alvast een voorproefje. Dit beeldmateriaal is afkomstig van YouTube. Via het kruisje rechtsboven sluit je de weergave.

©PXimport

06 Afleveringen

Bij series wil je natuurlijk graag de gewenste aflevering selecteren. Ook dat is met Popcorn Time geen probleem. Klik bovenaan op TV-Shows en zoek de serie op die je wilt volgen. Zodra je op de afbeelding klikt, verschijnt er net als bij films extra informatie in beeld. Daarnaast zie je welke seizoenen en afleveringen er allemaal beschikbaar zijn. Klik achter Season 1 op het pijltje en kies het gewenste seizoen. Klik daarna op het gewenste vierkantje om informatie over de betreffende aflevering te openen. Controleer via de titel en beknopte beschrijving of je de juiste aflevering hebt geselecteerd.

©PXimport

Time4Popcorn

De versie van Popcorn Time die we hier bespreken is van de makers Time4Popcorn. De voorloper van Time4Popcorn is Popcorn Time. Dit programma werd binnen korte tijd razend populair. De makers van Popcorn Time hielden het in maart 2014 voor gezien. Ze wilden namelijk niet opboksen tegen dreigende claims van auteursrechtorganisaties. De broncode van het programma is openbaar, waardoor er verschillende opvolgers, ook wel forks, op internet verschenen. Time4Popcorn is de bekendste en succesvolste vervanger. De initiatiefnemers van deze fork kregen zelfs toestemming om de oorspronkelijke naam Popcorn Time te hergebruiken, waardoor deze naam in het programma overal gebruikt wordt. Time4Popcorn beweert op zijn website dat de dienst nooit zal worden afgesloten.

©PXimport

07 Videokwaliteit

Zodra je een leuke titel hebt gevonden, is het belangrijk dat je een goede videostream kiest. Popcorn Time doet een beroep op het bittorrent-netwerk om films en series af te spelen. Het aantal gebruikers dat het videobestand deelt met andere deelnemers binnen het bittorrent-netwerk, bepaalt grotendeels de kwaliteit. Bij alle titels heb je keuze tussen meerdere videostreams (trackers). Let goed op of er voldoende seeds en peers beschikbaar zijn. Zoek op basis van deze gegevens de beste videostream uit. Kijk verder ook naar de resolutie. Bij de meeste titels heb je keuze tussen 720p en 1080p.

©PXimport

08 Films afspelen

In tegenstelling tot bittorrentclients is het met Popcorn Time niet nodig om eerst allerlei instellingen te configureren. Je hoeft bijvoorbeeld niet te controleren of je router bittorrentverkeer blokkeert. Het afspelen van een film of serie is dan ook vrij eenvoudig. Zoek een interessante film of serie uit en klik op de blauwe knop WATCH IT NOW. Popcorn Time maakt vervolgens verbinding met het bittorrent-netwerk. Afhankelijk van hoeveel gebruikers de film delen, kan het even duren voordat er beeld verschijnt. Zeker titels die minder populair zijn, hebben soms lange wachttijden.

©PXimport

09 Filminstellingen

Tijdens het afspelen van een film of serie wijzig je gemakkelijk bepaalde instellingen. Zo stel je bijvoorbeeld Nederlandstalige ondertiteling in. Beweeg met de muis over het videokader en klik onderaan op Subtitles not selected. Kies vervolgens voor Dutch. Rechtsonder heb je via twee pictogrammen de gelegenheid om de film op volledig scherm te tonen of te streamen naar een Google Chromecast. Met laatstgenoemde functie stream je films draadloos via een Chromecast naar een televisie. Verder zijn de gangbare bedieningsknoppen aanwezig om de films te pauzeren of het volumeniveau te wijzigen.

©PXimport

10 Eigen ondertitels

Is er binnen Popcorn Time geen Nederlandstalige ondertiteling aanwezig, maar heb je elders op internet wel een geschikt srt-ondertitelingsbestand gevonden? Geen probleem, want je voegt desgewenst handmatig een ondertitelbestand toe. Start een film en beweeg met de muis over het videokader. Kies onderaan voor Subtitles not selected en selecteer in het uitrolmenu de optie Custom Subtitles File. In Windows Verkenner wijs je vervolgens het gewenste srt-bestand aan. Bevestig met Select om de Nederlandstalige ondertitels definitief toe te voegen.

©PXimport

11 Instellingen

Popcorn Time is een overzichtelijk programma waarmee je zonder ingewikkelde handelingen naar leuke films en series kunt kijken. Wil je meer controle, dan kun je toch enkele instellingen aanpassen. Klik rechtsboven maar eens op Settings (pictogram met tandwieltje). Bij het onderdeel Default language pas je eventueel de taal aan. Momenteel bestaat er helaas geen Nederlandse vertaling, maar je kunt de taal bijvoorbeeld wel instellen op Duits of Frans als dat je beter ligt dan Engels. Popcorn Time downloadt telkens een stukje vanaf het bittorrent-netwerk naar je pc. Bij Cache folder selecteer je eventueel een andere opslagmap.

©PXimport

12 Facebook-integratie

Vanuit Popcorn Time laat je gemakkelijk aan vrienden zien welke film of serie je momenteel bekijkt. Het programma biedt namelijk Facebook-integratie. Klik op een afbeelding van een leuke flimtitel en kies rechtsonder voor Share. Je typt het e-mailadres en wachtwoord van Facebook, waarna je bevestigt met Log In. Bepaal of je de film op de tijdlijn van jezelf of iemand anders wilt publiceren. In dat laatste geval typ je de naam van de betreffende Facebook-vriend. Je kunt als alternatief ook een privébericht verzenden. Klik als laatste op Link delen.

©PXimport

13 VPN-verbinding

Via Popcorn Time worden er voornamelijk auteursrechtelijk beschermde bestanden aangeboden. Het is officieel niet toegestaan om deze films te downloaden en te delen met andere gebruikers. Hoewel de kans klein is dat auteursrechtorganisaties Popcorn Time-leden massaal gaan aanklagen, gebruik je het programma voor de zekerheid anoniem. Popcorn Time is in staat om je pc met een VPN-netwerk te verbinden. Omdat je internetverkeer dan via een beveiligde verbinding gaat, ben je volledig anoniem. Klik bovenaan op VPN (pictogram met hangslotje) en Connect om de functie te activeren.

©PXimport

14 Android-app

Popcorn Time heeft ook een Android-app ontwikkeld, zodat je films en series naar mobiele apparaten kunt streamen. De app is niet via de officiële applicatiewinkel van Google verkrijgbaar. In plaats daarvan installeer je een los apk-bestand. Open op je Android-toestel een browser en surf naar www.time4popcorn.eu. Scrol een stukje naar beneden en tik op Download Beta 2.0 For Android 4.2 and above. Na afloop van het downloadproces open je popcorntime.apk. Kies voor Pakket installeren / Slechts eenmaal / Installeren / Gereed om het installatieproces af te ronden.

©PXimport

15 Mobiel streamen

Na installatie van het apk-bestand is op het Android-toestel de app Popcorn Time aanwezig. Zodra je deze applicatie opent, kom je direct in de gebruikersinterface van Popcorn Time terecht. Met behulp van veegbewegingen blader je door het aanbod. Gebruik linksboven de menuknop om een specifiek genre te openen. Ook de zoekfunctie is op deze plek bereikbaar. Druk op een filmhoes en WATCH IT NOW. De weergave start op het scherm. Je gebruikt de app van Time4Popcorn het beste in combinatie met een stabiele wifi-verbinding, zodat je video's zonder haperingen kunt bekijken.

©PXimport

Nieuwe wetgeving

In Nederland was het lange tijd toegestaan om auteursrechtelijk beschermde bestanden te downloaden voor eigen gebruik, zoals films, series en muziek. De thuiskopieheffing op onder meer mp3-spelers, harde schijven en lege dvd's compenseerde de rechthebbenden financieel. Afgelopen april deed het Europese Hof een zeer belangrijke uitspraak, waardoor de downloadregels zijn veranderd. De rechter bepaalde namelijk dat de thuiskopieheffing onvoldoende compensatie biedt voor de rechthebbenden. Om die reden mag Nederland het downloaden uit illegale bron niet meer toestaan.

Downloadverbod

Het is dus verboden om usenet (nieuwsgroepen) te gebruiken voor het binnenhalen van beschermde films en muziek. Downloaden via bittorrent was al onrechtmatig, omdat je via dit downloadnetwerk automatisch mediabestanden deelt met andere gebruikers. Het verspreiden van beschermde werken is in Nederland wettelijk verboden. Hoewel er nu dus officieel een downloadverbod geldt, komt het in de praktijk nauwelijks voor dat auteursrechtorganisaties achter individuele downloaders aangaan. Stichting BREIN heeft bijvoorbeeld al aangegeven dat ze alleen illegale aanbieders van mediabestanden voor het gerecht willen slepen.

©PXimport

▼ Volgende artikel
Review Motorola Moto Watch Fit – Spotgoedkope fitnesstracker met lange adem
© Rens Blom
Gezond leven

Review Motorola Moto Watch Fit – Spotgoedkope fitnesstracker met lange adem

De Motorola Moto Watch Fit is een fitnesstracker met een groot scherm, waarop je naast de tijd ook je sportieve activiteiten en smartphonemeldingen kunt volgen. Motorola zegt dat je de wearable slechts eens in de twee weken hoeft op te laden. En hij kost maar 80 euro! In deze review lees je onze ervaringen met deze gadget.

Uitstekend
Conclusie

De Motorola Moto Watch Fit is een heel betaalbare kennismaking met het concept fitnesstracker en valt ook positief op door zijn lange accuduur. Zolang je verwachtingen van de slimme functies en nauwkeurigheid van sommige metingen niet te hooggespannen zijn, kun je veel plezier beleven aan dit slimme horloge.

Plus- en minpunten
  • Erg betaalbaar
  • Goed scherm
  • Lange accuduur
  • Werkt naar behoren ...
  • ... de hartslagmeter uitgezonderd
  • Werkt niet met een iPhone
  • Qua functies en software wat beperkt

De adviesprijs is een groot pluspunt van de Moto Watch Fit. Bij een bekende webwinkel kun je de fitnesstracker op moment van schrijven zelfs voor minder dan 60 euro oppikken. Voor zo'n prijs is het de vraag wat je wel en niet kunt verwachten. Nou, in elk geval een prima ontwerp. De Moto Watch Fit weegt slechts 25 gram, is waterdicht en kan ook tegen stof. Het meegeleverde stoffen groene bandje voelt wat eenvoudig aan, maar werkt naar behoren en irriteert niet. Fijn is dat Motorola adapters meelevert, zodat je een ander (eigen) bandje aan de fitnesstracker kunt bevestigen.

©Rens Blom

©Rens Blom

Het scherm van de wearable heeft een diagonaal van 1,9 inch (4,8 cm). Dat is vrij fors. De Moto Watch Fit kan daarom wat lomp ogen om een smallere pols en staat beter om een wat bredere pols. Op het grote scherm zie je de tijd, meldingen en andere informatie wel lekker duidelijk. Het scherm kan fel genoeg, oogt scherp en toont dankzij het oleddisplay mooie kleuren. We kunnen zeggen dat we positief verrast zijn door de schermkwaliteit.

©Rens Blom

App en metingen

Houd er rekening mee dat de Moto Watch Fit alleen werkt met een Android-smartphone (dat hoeft geen model van Motorola te zijn). Als je een Apple iPhone gebruikt, kun je niets met de Moto Watch Fit. Na het installeren van de Moto Watch-smartphoneapp en het verplicht aanmaken van een Motorola-account, koppel je de fitnesstracker aan je smartphone. Je kiest een wijzerplaat, stelt in welke app-meldingen wel en niet op je horlogescherm mogen verschijnen en kunt andere zaken aanpassen. De app werkt prima en geeft ook duidelijk inzicht in gezondheidsstatistieken die door het horloge verzameld zijn.

©Rens Blom

De Moto Watch Fit kan aardig wat zaken meten. Van je stappen en je slaap tot sportieve sessies, je hartslag en hoeveel calorieën je verbrandt. Veel metingen vinden we – afgezet tegen nauwkeurig bewezen wearables – goed genoeg, maar de hartslagmeter van de Watch Fit zit vaak te hoog. Gelet op het prijspunt zijn we tevreden over hoe de fitnesstracker onze gezondheid in kaart brengt, maar zoals Motorola zelf ook aangeeft: staar je er niet blind op en gebruik de wearable niet voor medische doeleinden.

©Rens Blom

Niet bellen

Dat we met een spotgoedkope gadget te maken hebben, merken we ook aan het ontbreken van sommige technische functies. Een microfoon en luidspreker ontbreken bijvoorbeeld. Je kunt dus niet bellen met de Moto Watch Fit. De wearable kan überhaupt geen geluid opnemen en ook geen geluid maken. Lekker rustig, kun je ook denken. Meldingen van bijvoorbeeld WhatsApp, je e-mail-app en andere apps kun je bekijken op het horlogescherm, maar niet beantwoorden.

©Rens Blom

Op het horloge vind je wel basale doch nuttige apps als een timer, stopwatch, ademhalingsoefeningen en wekker. Ook kun je je telefoon laten rinkelen, als je die kwijt bent. Die laatste functie werkt alleen als de telefoon en smartwatch via bluetooth met elkaar verbonden zijn.

Geweldige accuduur

De beperkte slimheid van de Moto Watch Fit in combinatie met energiezuinige onderdelen leiden tot een geweldige accuduur. Motorola schermt met een gebruikstijd tot zestien dagen en daar kunnen wij ons in vinden. Na zeven dagen gebruik is de batterij bijna 50 procent teruggelopen. Opladen doet het horloge snel via een meegeleverd kabeltje.

Motorola Moto Watch Fit kopen?

De Motorola Moto Watch Fit is een heel betaalbare kennismaking met het concept fitnesstracker en valt ook positief op met zijn lange accuduur. Zolang je verwachtingen van de slimme functies en nauwkeurigheid van sommige metingen niet te hooggespannen zijn, kun je veel plezier beleven aan dit slimme horloge.

▼ Volgende artikel
Vakantievoorpret? Vermijd deze 8 inpakblunders
© Krakenimages.com - stock.adobe.com
Mobiliteit

Vakantievoorpret? Vermijd deze 8 inpakblunders

Vakantievoorpret is heerlijk, maar inpakken is vaak een ander verhaal. Te veel, te weinig, iets vergeten of juist drie keer hetzelfde mee: het overkomt iedereen weleens. Een goede voorbereiding scheelt stress én overgewicht op het vliegveld. In dit artikel lees je welke fouten veel mensen maken bij het inpakken van hun vakantiekoffer – fouten die jij nu natuurlijk nooit meer maakt!

De 8 meest gemaakte inpakfouten

❌ 1: Geen checklist gebruiken ❌ 2: Te veel meenemen ‘voor de zekerheid’ ❌ 3: Vloeistoffen niet apart verpakken ❌ 4: Schoenen los tussen je kleding stoppen ❌ 5: Geen ruimte overlaten voor souvenirs of aankopen ❌ 6: Kleding niet slim oprollen of verdelen ❌ 7: Geen rekening houden met handbagageregels ❌ 8: Zware spullen bovenop leggen

Lees ook: Valt de vakantie tegen? Dit is wat je kunt doen (ook achteraf!)

Of je nu met het vliegtuig of met de auto op vakantie gaat: hoe beter je koffer is ingedeeld, hoe makkelijker je alles terugvindt. Je kleding blijft netter, je hoeft minder te graaien én je houdt ruimte over voor souvenirs en andere aankopen die je mee terug naar huis wilt nemen.

Fout 1: Geen checklist gebruiken

Zonder checklist ga je af op je geheugen, en dat blijkt zelden waterdicht. In de haast of vermoeidheid vergeet je al snel iets essentieels: je oplader, een zonnebril, medicijnen of ondergoed. Een lijst geeft overzicht en rust. Je kunt er al een week van tevoren aan beginnen, zodat je tijd hebt om nog iets te kopen of te wassen. Denk in categorieën: kleding, toiletspullen, apparatuur, documenten. Ook handig: check op de dag van vertrek de lijst nog eens terwijl je je tas dichtdoet. Gebruik papier of een checklist-app, zolang je maar iets hebt om letterlijk af te vinken. Het kost je 10 minuten, maar voorkomt veel ergernis op reis.

Tip: op internet kun je op allerlei plekken inpak-checklists downloaden, bijvoorbeeld vanaf de site van de ANWB. Je geeft aan op wat voor soort vakantie je gaat (bijvoorbeeld autovakantie, vliegvakantie of kamperen) en krijgt dan een bijpassende checklist die je kunt downloaden als PDF. Je kunt die lijsten ook prima gebruiken als inspiratiebron, want ze zijn erg uitgebreid (zie Fout 2). Waarschijnlijk heb je een aantal dingen die erop staan niet echt nodig!

Fout 2: Te veel meenemen 'voor de zekerheid'

Iedereen kent het: je stopt nog snel extra kleding of schoenen in je koffer, voor het geval dat. Maar in de praktijk draag je vaak de helft niet. Die dikke trui (voor als het 's avonds afkoelt … spoiler alert: het koelt meestal minder af dan je dacht), dat derde jurkje voor 'misschien een chic diner'… het komt de hele vakantie je koffer niet uit. Kies liever voor kleding die je kunt combineren: een broek die bij meerdere tops past, een jurk die zowel overdag als 's avonds kan. Houd rekening met het klimaat, je geplande activiteiten en wasmogelijkheden op locatie. Als je toch iets mist, kun je het vaak ook ter plekke kopen.

©Mike Watson Images Limited

Fout 3: Vloeistoffen niet apart verpakken

Shampooflesjes, zonnebrand of vloeibare make-up die los tussen je spullen zitten, vormen een risico. Door drukverschillen tijdens de vlucht of simpelweg een loszittend dopje, kan de inhoud gaan lekken. Resultaat: vlekken in je kleding, beschadigde souvenirs of andere schade. Stop vloeistoffen daarom altijd in een aparte toilettas of een afsluitbaar plastic zakje. Reisflesjes met kliksluiting zijn compacter en beter af te sluiten. Zet doppen stevig vast en gebruik een extra stukje plakband als je twijfelt of ze echt goed dicht zitten.

Fout 4: Schoenen los tussen je kleding stoppen

Schoenen zijn stug, onhandig van vorm en vaak ook vies. Als je ze los tussen je kleding stopt, kunnen ze vlekken veroorzaken of je nette kleding kreuken. Beter: stop ze in een plastic zak of speciale schoenenzak en plaats ze onderin je koffer, bij de wieltjes. Zo vormen ze een stabiele basis en blijven andere spullen beschermd. Vul de schoenen met sokken, ondergoed of kleine accessoires: dat bespaart ruimte en houdt de schoenen in vorm. Neem maximaal twee paar mee (naast het paar dat je aan hebt): één comfortabel en één geschikt voor het weer of een nette gelegenheid.

Fout 5: Geen ruimte overlaten voor souvenirs of aankopen

Op vakantie koop je vaak meer dan je van plan was: kleding, lekkernijen, lokale producten of cadeautjes. Als je je koffer op de heenweg al helemaal volstouwt, past dat er niet meer bij. Gevolg: stress bij het inpakken en overbagage (ja, dat is een woord). Vooral als je gaat vliegen moet je flink bijbetalen voor elke extra kilo gewicht die niet binnen de normaal geboekte ruimbagage valt. Laat daarom bewust ruimte over in je koffer. Je hebt speciale kofferorganizers, packing cubes genoemd. Dat zijn rechthoekige zakjes van stof met ritsen die je in je koffer gebruikt om verschillende soorten kleding gescheiden en compact op te bergen - bijvoorbeeld één cube voor ondergoed, één voor shirts en één voor broeken. Zorg er op de heenweg voor dat je er eentje leeg laat, voor de terugreis. En: moet echt álles mee terug naar huis? Een fles shampoo waar nog maar een bodempje in zit, die teenslippers die na al dat flaneren echt helemaal versleten zijn: sommige dingen kun je eigenlijk het beste weggooien op je vakantieadres.

Reis je met de auto? Zorg dan dat je een of twee stevige extra tassen bij je hebt. Je hoeft dan niet je koffer propvol te doen, maar kunt toch alles wat je wilt mee terug naar huis nemen. Ook handig, vooral als je etenswaren meeneemt: een elektrische koelbox die op de sigarettenaansteker kan.

©nito

Fout 6: Kleding niet slim oprollen of verdelen

Veel mensen vouwen hun kleding zoals thuis in de kast: netjes opgestapeld. Maar in een koffer werkt dat onhandig. Vouwen leidt sneller tot kreukels, en opgestapelde kleding maakt het zoeken lastig. Door kleding op te rollen blijft het gladder én neemt het minder ruimte in. Je ziet bovendien in één oogopslag wat je bij je hebt. Wil je het nog georganiseerder aanpakken? Gebruik packing cubes of ziplockzakken om kleding per soort, dag of activiteit in te delen. Zo pak je snel uit en houd je je koffer overzichtelijk.

Fout 7: Geen rekening houden met handbagageregels

Reis je alleen met handbagage, dan gelden er strikte regels. Niet alleen qua afmetingen en gewicht, maar ook voor wat je wel of niet mag meenemen. Zo mogen vloeistoffen alleen in verpakkingen van maximaal 100 ml, en moeten ze samen in één hersluitbaar doorzichtig zakje van maximaal 1 liter passen. Elektronica moet apart getoond worden bij de beveiliging. Controleer daarom vóór vertrek de regels van je luchtvaartmaatschappij, want die verschillen per maatschappij. Een klein verschil in formaat of gewicht kan er al voor zorgen dat je moet bijbetalen of dat je toch op ruimbagage aangewezen bent.

Fout 8: Zware spullen bovenop leggen

Zware items horen onderin je koffer, bij de wielen. Als je ze bovenop legt – denk aan boeken, toilettassen of elektronische apparaten – ligt het gewicht op je kleding. Dat veroorzaakt vouwen en kreukels, en maakt je koffer ook instabiel tijdens het rollen. Leg zwaardere spullen dus eerst in de koffer, plat en dicht bij de wieltjes. Daarbovenop leg je de lichtere kleding. Zo blijft je bagage beter in balans en komt alles netter aan. Reis je met handbagage? Dan geldt dit nog meer, omdat je tas vaak rechtop in het bagagevak staat.


📸 Handzame camera's voor je vakantiefoto's