Gratis films streamen met Popcorn Time

© PXimport

Gratis films streamen met Popcorn Time

Geplaatst: 21 oktober 2014 - 12:36

Aangepast: 16 november 2022 - 09:54

Maikel Dijkhuizen

Met Popcorn Time, of Time4Popcorn, kun je gratis films streamen naar je pc. De films zijn auteursrechtelijk beschermd, waardoor het illegaal is om ze af te spelen. Jammer, want de achterliggende techniek van de freeware is fantastisch! Om die reden hebben we besloten er een workshop aan te wijden.

01 Time4Popcorn

Onder filmliefhebbers is Popcorn Time momenteel een populair programma om films mee te bekijken. Logisch, want het aanbod is zeer groot, de videokwaliteit is prima in orde en de interface ziet er ook nog eens gelikt uit. Popcorn Time streamt films via het torrent-protocol naar je pc. Tijdens het afspelen download je een klein stukje van de film. Daarnaast deel je de beelden automatisch met andere gebruikers. Uploaden en downloaden van auteursrechtelijk beschermde bestanden is verboden. Houd deze regel in je achterhoofd bij de verkenning van dit programma.

© PXimport

02 Downloaden

Je downloadt het installatiebestand hier. Er zijn versies voor Windows, OS X en Linux. In deze workshop gaan we uit van de Windows-editie, ten tijde van schrijven is Beta 4.2 de nieuwste versie. Klik op Download Beta 4.2 en open het bestand Popcorn-Time.exe. Via Next neem je alle stappen door. De installatiewizard downloadt op eigen houtje de resterende bestanden van Popcorn Time. Klik ten slotte op Finish. Er verschijnt een venster met het verzoek om de freeware met zoveel mogelijk mensen te delen. Na even wachten komt de gebruikersomgeving tevoorschijn.

© PXimport

03 Bladeren

De fraaie gebruikersomgeving van deze fork van Popcorn Time (door Time4Popcorn, zie ook kader) vertoont grote overeenkomsten met die van Netflix. Aan de hand van filmhoesjes blader je door het brede aanbod. Opvallend is dat er veel recent materiaal beschikbaar is. Scrol omlaag om nog meer titels weer te geven. Via Genre sorteer je het aanbod op bijvoorbeeld komedie, documentaire, animatie, thriller of romantiek. Klik je op TV-Shows, dan verschijnt een overzicht met populaire series. Houd er rekening mee dat het programma soms wat tijd nodig heeft om een overzicht met verse titels op te bouwen.

© PXimport

04 Zoekfunctie

Wil je een specifieke film of serie zien, dan doe je rechtsboven een beroep op de zoekfunctie. Zet de cursor in de zoekbalk en typ een trefwoord. De zoekactie start je gewoon met een druk op Enter, of een klik op het pictogram met het vergrootglas. In de resultaten verschijnen vervolgens afbeeldingen (hoesjes) van titels die voldoen aan je zoekopdracht. Belangrijk is om te beseffen dat Popcorn Time alleen films en series bevat die wereldwijd door voldoende mensen worden bekeken. Om die reden is het Nederlandstalige aanbod zeer beperkt.

© PXimport

05 Filminformatie

Net als bij de commerciële tegenhanger Netflix, vraag je ook met Popcorn Time extra informatie over films op. Klik maar eens op een filmcover. Er verschijnt een Engelstalige samenvatting. Verder zie je welke acteurs er meedoen en wat de afspeelduur van de film is. Controleer bij Subtitles in vooral ook of je de Nederlandse vlag ziet staan. In dat geval heeft de film namelijk Nederlandstalige ondertiteling. Twijfel je of de film wel leuk genoeg is? Klik dan op Trailer en bekijk alvast een voorproefje. Dit beeldmateriaal is afkomstig van YouTube. Via het kruisje rechtsboven sluit je de weergave.

© PXimport

06 Afleveringen

Bij series wil je natuurlijk graag de gewenste aflevering selecteren. Ook dat is met Popcorn Time geen probleem. Klik bovenaan op TV-Shows en zoek de serie op die je wilt volgen. Zodra je op de afbeelding klikt, verschijnt er net als bij films extra informatie in beeld. Daarnaast zie je welke seizoenen en afleveringen er allemaal beschikbaar zijn. Klik achter Season 1 op het pijltje en kies het gewenste seizoen. Klik daarna op het gewenste vierkantje om informatie over de betreffende aflevering te openen. Controleer via de titel en beknopte beschrijving of je de juiste aflevering hebt geselecteerd.

© PXimport

Time4Popcorn

De versie van Popcorn Time die we hier bespreken is van de makers Time4Popcorn. De voorloper van Time4Popcorn is Popcorn Time. Dit programma werd binnen korte tijd razend populair. De makers van Popcorn Time hielden het in maart 2014 voor gezien. Ze wilden namelijk niet opboksen tegen dreigende claims van auteursrechtorganisaties. De broncode van het programma is openbaar, waardoor er verschillende opvolgers, ook wel forks, op internet verschenen. Time4Popcorn is de bekendste en succesvolste vervanger. De initiatiefnemers van deze fork kregen zelfs toestemming om de oorspronkelijke naam Popcorn Time te hergebruiken, waardoor deze naam in het programma overal gebruikt wordt. Time4Popcorn beweert op zijn website dat de dienst nooit zal worden afgesloten.

© PXimport

07 Videokwaliteit

Zodra je een leuke titel hebt gevonden, is het belangrijk dat je een goede videostream kiest. Popcorn Time doet een beroep op het bittorrent-netwerk om films en series af te spelen. Het aantal gebruikers dat het videobestand deelt met andere deelnemers binnen het bittorrent-netwerk, bepaalt grotendeels de kwaliteit. Bij alle titels heb je keuze tussen meerdere videostreams (trackers). Let goed op of er voldoende seeds en peers beschikbaar zijn. Zoek op basis van deze gegevens de beste videostream uit. Kijk verder ook naar de resolutie. Bij de meeste titels heb je keuze tussen 720p en 1080p.

© PXimport

08 Films afspelen

In tegenstelling tot bittorrentclients is het met Popcorn Time niet nodig om eerst allerlei instellingen te configureren. Je hoeft bijvoorbeeld niet te controleren of je router bittorrentverkeer blokkeert. Het afspelen van een film of serie is dan ook vrij eenvoudig. Zoek een interessante film of serie uit en klik op de blauwe knop WATCH IT NOW. Popcorn Time maakt vervolgens verbinding met het bittorrent-netwerk. Afhankelijk van hoeveel gebruikers de film delen, kan het even duren voordat er beeld verschijnt. Zeker titels die minder populair zijn, hebben soms lange wachttijden.

© PXimport

09 Filminstellingen

Tijdens het afspelen van een film of serie wijzig je gemakkelijk bepaalde instellingen. Zo stel je bijvoorbeeld Nederlandstalige ondertiteling in. Beweeg met de muis over het videokader en klik onderaan op Subtitles not selected. Kies vervolgens voor Dutch. Rechtsonder heb je via twee pictogrammen de gelegenheid om de film op volledig scherm te tonen of te streamen naar een Google Chromecast. Met laatstgenoemde functie stream je films draadloos via een Chromecast naar een televisie. Verder zijn de gangbare bedieningsknoppen aanwezig om de films te pauzeren of het volumeniveau te wijzigen.

© PXimport

10 Eigen ondertitels

Is er binnen Popcorn Time geen Nederlandstalige ondertiteling aanwezig, maar heb je elders op internet wel een geschikt srt-ondertitelingsbestand gevonden? Geen probleem, want je voegt desgewenst handmatig een ondertitelbestand toe. Start een film en beweeg met de muis over het videokader. Kies onderaan voor Subtitles not selected en selecteer in het uitrolmenu de optie Custom Subtitles File. In Windows Verkenner wijs je vervolgens het gewenste srt-bestand aan. Bevestig met Select om de Nederlandstalige ondertitels definitief toe te voegen.

© PXimport

11 Instellingen

Popcorn Time is een overzichtelijk programma waarmee je zonder ingewikkelde handelingen naar leuke films en series kunt kijken. Wil je meer controle, dan kun je toch enkele instellingen aanpassen. Klik rechtsboven maar eens op Settings (pictogram met tandwieltje). Bij het onderdeel Default language pas je eventueel de taal aan. Momenteel bestaat er helaas geen Nederlandse vertaling, maar je kunt de taal bijvoorbeeld wel instellen op Duits of Frans als dat je beter ligt dan Engels. Popcorn Time downloadt telkens een stukje vanaf het bittorrent-netwerk naar je pc. Bij Cache folder selecteer je eventueel een andere opslagmap.

© PXimport

12 Facebook-integratie

Vanuit Popcorn Time laat je gemakkelijk aan vrienden zien welke film of serie je momenteel bekijkt. Het programma biedt namelijk Facebook-integratie. Klik op een afbeelding van een leuke flimtitel en kies rechtsonder voor Share. Je typt het e-mailadres en wachtwoord van Facebook, waarna je bevestigt met Log In. Bepaal of je de film op de tijdlijn van jezelf of iemand anders wilt publiceren. In dat laatste geval typ je de naam van de betreffende Facebook-vriend. Je kunt als alternatief ook een privébericht verzenden. Klik als laatste op Link delen.

© PXimport

13 VPN-verbinding

Via Popcorn Time worden er voornamelijk auteursrechtelijk beschermde bestanden aangeboden. Het is officieel niet toegestaan om deze films te downloaden en te delen met andere gebruikers. Hoewel de kans klein is dat auteursrechtorganisaties Popcorn Time-leden massaal gaan aanklagen, gebruik je het programma voor de zekerheid anoniem. Popcorn Time is in staat om je pc met een VPN-netwerk te verbinden. Omdat je internetverkeer dan via een beveiligde verbinding gaat, ben je volledig anoniem. Klik bovenaan op VPN (pictogram met hangslotje) en Connect om de functie te activeren.

© PXimport

14 Android-app

Popcorn Time heeft ook een Android-app ontwikkeld, zodat je films en series naar mobiele apparaten kunt streamen. De app is niet via de officiële applicatiewinkel van Google verkrijgbaar. In plaats daarvan installeer je een los apk-bestand. Open op je Android-toestel een browser en surf naar www.time4popcorn.eu. Scrol een stukje naar beneden en tik op Download Beta 2.0 For Android 4.2 and above. Na afloop van het downloadproces open je popcorntime.apk. Kies voor Pakket installeren / Slechts eenmaal / Installeren / Gereed om het installatieproces af te ronden.

© PXimport

15 Mobiel streamen

Na installatie van het apk-bestand is op het Android-toestel de app Popcorn Time aanwezig. Zodra je deze applicatie opent, kom je direct in de gebruikersinterface van Popcorn Time terecht. Met behulp van veegbewegingen blader je door het aanbod. Gebruik linksboven de menuknop om een specifiek genre te openen. Ook de zoekfunctie is op deze plek bereikbaar. Druk op een filmhoes en WATCH IT NOW. De weergave start op het scherm. Je gebruikt de app van Time4Popcorn het beste in combinatie met een stabiele wifi-verbinding, zodat je video's zonder haperingen kunt bekijken.

© PXimport

Nieuwe wetgeving

In Nederland was het lange tijd toegestaan om auteursrechtelijk beschermde bestanden te downloaden voor eigen gebruik, zoals films, series en muziek. De thuiskopieheffing op onder meer mp3-spelers, harde schijven en lege dvd's compenseerde de rechthebbenden financieel. Afgelopen april deed het Europese Hof een zeer belangrijke uitspraak, waardoor de downloadregels zijn veranderd. De rechter bepaalde namelijk dat de thuiskopieheffing onvoldoende compensatie biedt voor de rechthebbenden. Om die reden mag Nederland het downloaden uit illegale bron niet meer toestaan.

Downloadverbod

Het is dus verboden om usenet (nieuwsgroepen) te gebruiken voor het binnenhalen van beschermde films en muziek. Downloaden via bittorrent was al onrechtmatig, omdat je via dit downloadnetwerk automatisch mediabestanden deelt met andere gebruikers. Het verspreiden van beschermde werken is in Nederland wettelijk verboden. Hoewel er nu dus officieel een downloadverbod geldt, komt het in de praktijk nauwelijks voor dat auteursrechtorganisaties achter individuele downloaders aangaan. Stichting BREIN heeft bijvoorbeeld al aangegeven dat ze alleen illegale aanbieders van mediabestanden voor het gerecht willen slepen.

© PXimport

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000