ID.nl logo
Gratis bellen met Skype, Viber en andere VoIP-apps
© PXimport
Huis

Gratis bellen met Skype, Viber en andere VoIP-apps

Uw smartphone heeft niet alleen een telefoonabonnement, maar is tegenwoordig een wandelende internetverbinding. Met behulp van uw mobiele datanetwerk of een wifi-netwerk is het mogelijk om gratis naar andere smartphones te bellen. Vaak is het genoeg om een app te installeren en u aan te melden bij de dienst. Wij hebben de belangrijkste apps voor u op een rijtje gezet.

1. Wat is VoIP?

Zodra u met uw computer via een internetverbinding een telefoongesprek aangaat met een andere computer, spreken we over VoIP. Deze afkorting staat voor Voice over Internet Protocol, beter bekend als IP-telefonie. De meeste mensen kennen als voorbeeld Skype, waarmee u gratis kunt bellen of videobellen met familie of vrienden die aan de andere kant van de wereld wonen. Smartphone-gebruikers hebben tegenwoordig vrijwel allemaal internet tot hun beschikking, en veel daarvan hebben ook nog een databundel bij hun provider afgesloten, zodat ze dag en nacht, waar dan ook, online kunnen zijn. Aanbieders van IP-telefonie zien hier hun kans schoon, ze bieden speciale VoIP-apps aan voor uw smartphone, zodat u straks overal en met iedereen gratis kunt bellen. Een vereiste hiervoor is wel dat beide partijen, zowel de beller als de ontvanger, dezelfde app geïnstalleerd hebben.

©PXimport

Skype is het bekendste VoIP-programma voor op uw computer. Minder bekend is dat het er ook voor uw smartphone is.

Een VoIP-gesprek wordt gevoerd via uw internetverbinding. Dit kan uw mobiele thuisnetwerk zijn, maar ook uw databundel voor onderweg. Het is belangrijk dat u nagaat wat voor soort databundel u voor uw smartphone hebt, alvorens u gebruik gaat maken van één van de VoIP-diensten. Verbinding maken met een mobiel netwerk op uw smartphone wordt meestal per megabyte afgerekend en zo'n VoIP-telefoongesprek kan al snel een aantal megabytes opslokken. Hebt u geen onbeperkte databundel bij uw abonnement, dan berekent uw provider deze megabytes aan u door. Belangrijk is ook om te weten dat het bellen met VoIP-diensten nooit een vervanging kan zijn voor een telefoonaansluiting, aangezien u geen alarmnummers met deze diensten kunt bellen. Ook kunt u alleen bellen als beide partijen dezelfde app hebben geïnstalleerd, gratis bellen tussen verschillende apps is niet mogelijk.

2. Downloaden van apps

Hoe u apps moet downloaden, is per smartphone verschillend. Op de meeste smartphones is een appwinkel voorgeïnstalleerd, waarbij u zich moet aanmelden. Alle apps in dit artikel zijn gratis te downloaden, maar het kan zijn dat u betalingsgegevens moet opgeven om u bij de appwinkel van uw smartphonefabrikant aan te melden. Als u een iPhone hebt, vindt u alle apps in de App Store. Klik in de App Store op Zoeken, typ de naam van de desbetreffende app, klik erop en druk op Installeer App. Op een Android-smartphone loopt alles via Google Play. Het vergrootglas leidt u naar de zoekfunctie en als u de app hebt gevonden, is het eenvoudig te installeren. Windows Phone-gebruikers kunnen apps installeren via de Marketplace en hebt u een BlackBerry, dan klikt u op uw smartphone op App World. Nokia-gebruikers kunnen gebruikmaken van de Nokia Store om apps voor Symbian-smartphones te downloaden.

©PXimport

Windows Phone-gebruikers vinden apps in de Marketplace.

3. Skype

Skype is zonder meer de bekendste aanbieder van telefoneren via het internet. Het grote voordeel van Skype is dat veel mensen een Skype-account hebben. De kans is dus groot dat vrienden of kennissen al een Skype-account hebben, zodat u eenvoudig gratis kunt bellen met andere Skype-gebruikers. Om u aan te melden bij Skype hebt u een computer nodig. Surf met uw browser naar Skype en wijzig eventueel bovenin de taal naar Nederlands. Klik op Inschrijven rechtsboven in beeld en vul uw gegevens in. Vergeet niet het hokje voor Via e-mail uit te zetten als u geen e-mail van Skype wilt ontvangen. Nadat u de voorwaarden hebt gelezen, klikt u op Ik ga akkoord - Doorgaan en volgt u de aanwijzingen op het scherm. Vervolgens kunt u met uw Skypenaam en wachtwoord inloggen op de app van Skype.

©PXimport

Skype heeft meer dan 650 miljoen gebruikers wereldwijd.

De geluidskwaliteit is één van de grote voordelen van Skype. Gesprekken verlopen meestal erg goed en er is bijna geen vertraging in de verbinding. Als u op één van uw contacten klikt, kunt u kiezen of u een gewoon gesprek of een videogesprek wilt aangaan. Voor een videogesprek hebt u uiteraard een camera aan de voorkant van uw smartphone nodig. Skype draait op de achtergrond als u de app aan hebt staan en uw smartphone multitasking ondersteunt. De meeste nieuwe smartphones ondersteunen dit, maar hebt u een oudere smartphone, dan moet u Skype aanzetten om gesprekken te kunnen ontvangen. Een voordeel van Skype is dat het programma geheel in het Nederlands is en verder scoort Skype goed op het gebied van de vormgeving. Doordat veel mensen Skype op hun computer hebben geïnstalleerd, kunt u niet alleen met smartphones bellen, maar ook met mensen die achter hun computer zitten. Skype heeft tevens een speciale iPad-app.

©PXimport

Skype is er ook voor Apples iPad.

4. Viber

Een relatief nieuwe dienst is Viber. Om gebruik te maken van Viber hoeft u zich niet te registeren middels een account. Zodra u de app op uw smartphone hebt geïnstalleerd, opent u de app en wordt u gevraagd of Viber verbinding mag maken met uw adresboek. Klik op OK als u dit wilt toestaan. Voer uw telefoonnummer in en klik op Continue. U kunt gewoon uw mobiele nummer invullen, inclusief de eerste nul. Als het scherm Phone Number Verification verschijnt, drukt u op Approve. Een toegangscode wordt nu per sms naar uw smartphone gestuurd. Deze moet u in de Viber-app invullen en vervolgens klikt u op Enter Viber. Viber scant nu automatisch uw adresboek en laat u zien welke contactpersonen Viber hebben geïnstalleerd. U kunt contacten direct gratis bellen door op het paarse Viber-logo achter een naam te klikken.

©PXimport

Viber vraagt om uw telefoonnummer en scant automatisch uw adresboek. U ziet meteen welke contacten uit uw adresboek Viber gebruiken.

©PXimport

De verificatie gaat door middel van een toegangscode die u wordt toegestuurd per sms.

Omdat Viber aan uw smartphone gekoppeld wordt, hoeft u niet in te loggen als u de app opent. Viber is erg goed geïntegreerd met het besturingssysteem van uw smartphone. Op de iPhone draait Viber bijvoorbeeld altijd op de achtergrond, u kunt dus altijd gebeld worden via Viber, zelfs als u de app niet geopend hebt. Het grootste probleem bij Viber is echter de geluidskwaliteit. Ondanks de belofte van een kraakheldere verbinding, is dit niet altijd het geval. Meestal krijgt u wel verbinding, maar soms zit er een vertraging van één of twee seconden in de verbinding, zelfs als beide partijen op een wifi-netwerk zijn aangemeld. Een ander nadeel is dat Viber nog niet in het Nederlands is. Ook kunt u niet videobellen met Viber.

5. Nimbuzz

Nimbuzz is al een tijd lang één van de grote concurrenten van Skype. Bij Nimbuzz moet u zich, net als bij Skype, eerst aanmelden. Voordeel is dat u zich kunt aanmelden vanuit de app zelf. Klik op Ik ken Nimbuzz nog niet, voer uw gegevens in, en klik bovenin op Klaar. U kunt ervoor kiezen om uw mobiele telefoonnummer op te geven, maar dit is niet verplicht. Bellen met Nimbuzz doet u door op de naam van uw contact te klikken. De kwaliteit van Nimbuzz is prima en videobellen is ook mogelijk, mits beide partijen over een camera beschikken. Nimbuzz is beschikbaar voor verschillende smartphones en de vormgeving is erg duidelijk. Een ander voordeel is dat u accounts van andere aanbieders kunt koppelen aan Nimbuzz. Helaas is het niet meer mogelijk om uw Skype-account te gebruiken binnen Nimbuzz, maar door bijvoorbeeld Facebook Chat of Hyves te activeren onder Instellingen / Accounts, kunt u berichten sturen naar gebruikers van deze netwerken zonder Nimbuzz te verlaten. U kunt alleen gebeld worden als u bij Nimbuzz ingelogd bent. Zodra u de app sluit, zal de andere partij u niet kunnen bellen. Ook geeft Nimbuzz reclame weer aan de onderkant van het scherm.

©PXimport

De vormgeving van Nimbuzz oogt een beetje druk, mede door de reclame onder in beeld.

6. ooVoo Video Chat

ooVoo Video Chat is gemaakt om videoconferenties mee te houden, maar kan ook gebruikt worden om mee te bellen. Het principe is hetzelfde als bij Skype en Nimbuzz, en net als Skype heeft ooVoo een speciale iPad-app. Om u aan te melden, klikt u in de app op SignUp en geeft u uw gewenste gebruikersnaam en wachtwoord op. Gek genoeg bent u verplicht om uw telefoonnummer in te voeren, zonder dat er een privacyverklaring te vinden is in de app zelf. Op de website staat vermeld dat ooVoo uw persoonlijke informatie, inclusief telefoonnummer, kan gebruiken voor promotionele doeleinden en enquêtes. Wij raden u dan ook af om ooVoo Video Chat te gebruiken met uw echte telefoonnummer. Het is gelukkig mogelijk een niet-bestaand nummer in te geven. Als u onder Phone een aantal nullen of enen aangeeft, accepteert ooVoo dit ook. Klik op Create om uw account aan te maken. Om een ooVoo-contact te bellen klikt u op Contacts en zoekt u een online contact op. ooVoo Video Chat is er alleen in het Engels en functioneert alleen op smartphones met Android 2.2 of hoger en iOS 4.0 en nieuwer. De kwaliteit van een ooVoo-verbinding is overigens prima.

©PXimport

ooVoo Video Chat is ook beschikbaar voor de iPad. De privacyvoorwaarden van het bedrijf zijn helaas niet erg duidelijk.

7. fring

fring is een ander goed alternatief voor Skype. Bij fring moet u zich eerst aanmelden, dit gaat gemakkelijk vanuit de app zelf. Voer uw gegevens in en klik op Next. Op de volgende pagina wil fring uw telefoonnummer en e-mailadres weten, u hoeft deze velden niet in te vullen. Deselecteer de twee selectievakjes als u geen toestemming wilt geven om uw adresboek te scannen en geen updates wilt ontvangen. Met fring is het mogelijk om verschillende diensten als Windows Live Messenger te koppelen aan uw fring-account. Klik op More / Add-ons en klik op één van de diensten. Vul uw gegevens van de desbetreffende dienst in en klik op Login. Voor fring hebt u wel een nieuwere smartphone nodig, op een iPhone 3G uit 2008 zijn verbindingen lastig tot stand te brengen. De nieuwere smart­phones geven een heel ander resultaat en verbindingen zijn kwalitatief in orde. Nadeel is dat fring reclame weergeeft en niet in het Nederlands verkrijgbaar is.

©PXimport

Het is niet nodig om bij fring uw persoonlijke gegevens achter te laten.

8. Tango Video Call

Tango Video Call is speciaal gemaakt voor videobellen, maar ook gewoon bellen is mogelijk. Na het openen van de app wordt u gevraagd of Tango uw adresboek mag scannen om te zien of er contactpersonen zijn die Tango ook gebruiken. Klik op Allow als u dit wilt toestaan. U kunt naderhand ook zelf contacten toevoegen. Tango werkt, net als Viber, op basis van uw telefoonnummer. U bent dan ook verplicht om uw telefoonnummer achter Mobile in te voeren. Voor de privacyverklaring surft u naar de website Tango.me. Tango belooft dat uw gegevens alleen worden gebruikt voor het verbeteren van de dienst zelf. Om telefoongesprekken te ontvangen als de app niet aan staat, moet u in de voorkeuren van uw smartphone geluiden en meldingen voor Tango aanzetten. Helaas staat in de app nergens vermeld hoe dit moet. Op de website klikt u op Support en kiest u uw smartphone door op Android, Apple of Windows Phone te klikken. Hier vindt u informatie over hoe u uw smartphone optimaal kunt instellen. De support is helaas alleen in het Engels, net als de app zelf. De kwaliteit van Tango is goed, al duurt het soms even voordat een verbinding tot stand komt.

©PXimport

Met Tango Video Call kunt u zelfs een video voicemail achterlaten.

9. Algemene tips

Gratis bellen met uw smartphone is populair, dat blijkt wel uit de lijst van aanbieders. De genoemde diensten zijn slechts het topje van de ijsberg. Voordat u zich aanmeldt bij een onbekende dienst is het aan te raden om de privacyvoorwaarden even door te lezen, zodat u weet waaraan u uw telefoonnummer of andere persoonlijke informatie doorgeeft. Zelfs Skype heeft in zijn algemene voorwaarden staan dat u met het invoeren van de e-mailadressen van uw vrienden te kennen geeft dat zij akkoord gaan met het verstrekken van hun gegevens.

De kwaliteit van de verbinding hangt erg af van de kwaliteit van uw thuisnetwerk of uw mobiele datanetwerk, maar ook per dienst kan dit verschillen. Hebt u een iPhone of een Android-toestel, dan hebt u veel keus. Ook Nokia's besturingssysteem Symbian wordt door veel aanbieders ondersteund. BlackBerry-gebruikers moeten het in Nederland met Nimbuzz doen. Het valt te verwachten dat steeds meer aanbieders Windows Phone gaan ondersteunen, maar op dit moment zijn alleen Nimbuzz en Tango serieuze VoIP-diensten voor Windows Phone.

▼ Volgende artikel
Waar voor je geld: 5 alles-in-één laserprinters voor een mooie prijs
© Tim Allen
Huis

Waar voor je geld: 5 alles-in-één laserprinters voor een mooie prijs

Bij ID.nl zijn we gek op producten waar je niet de hoofdprijs voor betaalt. Een paar keer per week speuren we daarom binnen een bepaald thema naar zulke deals. Een all-in-one-printer is een handig apparaat voor het scannen, kopiëren en printen van documenten en foto's. De allerbeste afdrukkwaliteit krijg je met een laserprinter. Wij vonden vijf betaalbare modellen voor je.

Een laserprinter maakt gebruik van toner in plaats van inkt om afdrukken te produceren. Toner is een fijn poeder dat met hoge temperaturen op het papier wordt gesmolten. Dit proces zorgt ervoor dat je met grote toners kunt printen, wat betekent dat je langere tijd kunt blijven afdrukken zonder de toner te hoeven vervangen. Laserprinters zijn vaak snel en efficiënt, waardoor ze uitstekend zijn voor gebruik op kantoor. Maar ook als je thuis veel print, bijvoorbeeld als zzp'er, kan een laserprinter uitkomst bieden.

HP Color Laser 179fnw

De HP Color Laser MFP 179fnw is een van de kleinste kleurenlaserprinters in zijn klasse en is daardoor ideaal voor thuisgebruik en plekken waar niet veel plek voor een printer is. Met functies zoals printen, scannen, kopiëren en zelfs nog faxen biedt deze 4-in-1 printer een hoop veelzijdigheid. De afdruksnelheid bedraagt tot 18 pagina's per minuut in zwart-wit en 4 ppm in kleur, met een resolutie van 600 x 600 dpi.

Dankzij de automatische documentinvoer (ADF) voor 40 pagina's en wifi-verbinding is deze printer gebruiksvriendelijk en multi-inzetbaar. Hoewel de afdruksnelheid lager ligt dan bij sommige concurrenten, is zijn compacte formaat juist een pluspunt.

Brother DCP 1610W

De Brother DCP-1610W is een compacte zwart-wit laserprinter die printen, kopiëren en scannen combineert. Met een afdruksnelheid van 20 pagina's per minuut en een resolutie van 2400 x 600 dpi levert hij haarscherpe resultaten. Dankzij wifi-connectiviteit kunnen meerdere gebruikers eenvoudig draadloos printen.

De papierlade biedt plaats aan 150 vellen en het apparaat is voorzien van anti-jam-technologie om papierstoringen tot een minimum te beperken. In vergelijking met de HP Color Laser MFP 179fnw biedt deze printer geen kleurafdrukken, maar hij is wel een stuk sneller met zijn afdrukken.

HP Laserjet Pro 2Z622

De HP LaserJet Pro 2Z622 is geschikt voor onder meer kantooromgevingen. Met afdruksnelheden tot 42 pagina's per minuut en functies zoals dubbelzijdig printen, scannen, kopiëren en faxen is dit een lekker veelzijdige 4-in-1-laserprinter. Het apparaat ondersteunt zowel bekabelde als draadloze netwerken en biedt geavanceerde beveiligingsfuncties.

Canon i-SENSYS MF272wd

De Canon i-SENSYS MF272dw is een monochrome laserprinter en drukt af met en snelheid van 29 pagina's per minuut. Met een resolutie van 2400 x 600 dpi levert hij snelle en scherpe resultaten. Dankzij automatische dubbelzijdige afdrukken, wifi- en ethernetverbinding is hij veelzijdig inzetbaar.

In vergelijking met de Brother DCP-1610W levert deze Canon i-SENSYS MF272dw snellere prestaties en meer connectiviteitsopties, hoewel hij geen kleurendruk ondersteunt; dan moet je toch echt bij de HP Color Laser MFP 179fnw zijn.

Xerox B225 A4

De Xerox B225 is een zwart-wit all-in-one-laserprinter die printen, kopiëren en scannen combineert. Met een afdruksnelheid van maar liefst 34 pagina's per minuut en een eerste afdruktijd van slechts 6,4 seconden is hij goed in te zetten als je veel en vaak print. De printer beschikt over automatische dubbelzijdige afdrukken, een papierlade voor 250 vellen en kan via wifi of een vaste netwerkverbinding met je thuisnetwerk worden verbonden.

▼ Volgende artikel
Garmin kondigt Instinct 3 - Tactical Edition aan
Gezond leven

Garmin kondigt Instinct 3 - Tactical Edition aan

Garmin heeft de Instinct 3 - Tactical Edition aangekondigd, een nieuwe serie tactische smartwatches die verkrijgbaar zijn met een AMOLED-scherm of een display op zonne-energie.

De smartwatches zijn volgens Garmin ontworpen voor gebruik in uitdagende omgevingen en voorzien van een met metaal versterkte rand voor extra duurzaamheid, een rucking-activiteit voor training en ingebouwde LED-verlichting op zowel de 45mm als 50mm modellen. De batterijduur van het AMOLED-model kan oplopen tot 24 dagen in smartwatchmodus, terwijl de modellen op zonne-energie onder ideale omstandigheden onbeperkt kunnen functioneren.

Robuust ontwerp

De Instinct 3 - Tactical Edition is voorzien van een stevige constructie met een metalen versterkte rand, een behuizing van met vezels versterkt polymeer en een krasbestendig scherm. De smartwatches zijn gebouwd volgens de MIL-STD 810 norm voor thermische en schokbestendigheid en zijn waterdicht tot 100 meter. De ingebouwde zaklamp biedt variabele lichtsterktes, een groene modus om het natuurlijke nachtzicht te behouden en een stroboscoopmodus voor locatiebepaling in moeilijk terrein. Voor nachtelijk gebruik is er een NVG-modus (Night Vision Goggle) die het scherm dimt tot een niveau dat functioneel blijft voor de gebruiker maar vrijwel onzichtbaar is voor anderen.

Uitgebreide functionaliteit

De Instinct 3 - Tactical Edition beschikt over diverse speciale functies, waaronder rucking-activiteit waarmee gebruikers het gewicht van hun bepakking kunnen invoeren voor beter inzicht in hun fysieke inspanning. Deze functie kan ook worden gebruikt bij activiteiten zoals trailrunning, wandelen en hiken. Alle modellen bevatten de Applied Ballistics solver en zijn compatibel met de Applied Ballistics Quantum app.

De smartwatches zijn verkrijgbaar in twee formaten: 45mm of 50mm met display op zonne-energie, en een 50mm-variant met AMOLED-scherm. De zonne-efficiëntie is verbeterd met een grotere, efficiëntere zonnelens. Vergeleken met het vorige model heeft het nieuwe 50mm model op zonne-energie een vijf keer langere batterijduur in GPS-modus bij opladen via zonlicht.

De smartwatch biedt multi-band GPS met SatIQ technologie voor nauwkeurige positiebepaling met geoptimaliseerde batterijduur. Voor gezondheidsmonitoring houdt de Instinct 3 stappen, hartslag, slaap, zuurstofsaturatie via de pols, hartslagvariabiliteit en meer bij.

Gebruikers ontvangen e-mails, sms'jes en meldingen direct op het horloge wanneer dit is gekoppeld met een compatibele Apple of Android smartphone.

Navigatie en veiligheid

Gebruikers kunnen navigeren met een 3-assig kompas, barometrische hoogtemeter en multi-band GPS. De Instinct 3 kan worden gekoppeld met de Garmin Explore App voor gedetailleerde kaarten, waypoints en routes.

Voor gebruik op gevoelige locaties biedt de Stealth Mode de mogelijkheid om draadloze communicatie uit te schakelen terwijl het horloge nog steeds activiteitsgegevens verzamelt zonder locatiegegevens op te slaan. De Kill Switch kan alle gebruikersgeheugen wissen als de veiligheid in het geding komt. Andere functies zijn weergave van twee posities tegelijkertijd op één scherm, Jumpmaster en geprojecteerde waypoints.

Trainingsfuncties

De Instinct 3 - Tactical Edition bevat sportapps voor rucken, wandelen, hardlopen, klimmen, jagen, skiën en meer. De TracBack-functie helpt bij het uitstippelen van een route terug naar het beginpunt. Naast buitensportapps bevat de smartwatch ook apps voor HIIT, cardio, hardlopen op binnen- en buitenbanen, basketbal en andere activiteiten.

Gebruikers kunnen trainingsplannen volgen met Garmin Coach voor hardlopen en fietsen, of workouts maken uit meer dan 1.600 oefeningen in de Garmin Connect app. De smartwatch volgt ook intensiteitsminuten, VO2 max en hersteltijd.

Veiligheidsfuncties zoals incidentdetectie en Assistance kunnen een bericht met de GPS-locatie van de gebruiker naar contactpersonen sturen in noodsituaties, wanneer het horloge gekoppeld is met een smartphone.

Beschikbaarheid en prijzen

Het Instinct 3 - Tactical Edition AMOLED-model is vanaf 30 april te bestellen op Garmin.com voor een adviesprijs van 599,99 euro. De modellen op zonne-energie beginnen bij een adviesprijs van 499,99 euro.

Bekijk andere Garmin-producten op Kieskeurig.nl: