ID.nl logo
Huis

Foto's en films delen

We fotograferen en filmen wat af. Daarbij is het eigenlijk zonde als anderen niet mee kunnen genieten van de mooiste beeldresultaten. Door handig gebruik te maken van webalbums kunnen uw foto's en films met vrijwel ieder apparaat worden bekeken, zowel door uzelf als door vrienden.

1. Altijd en overal bekijken

Door uw mooiste foto's en filmpjes in een online webalbum te plaatsen, zijn ze altijd en overal via een heel scala aan apparaten te bekijken. Dat kan met een computer, zoals een desktop, laptop of netbook, maar ook op een tablet en op uiteenlopende soorten mobiele telefoons. Ook kan het beeldmateriaal worden gedeeld met vrienden. Uiteraard bepaalt u zelf of u een webalbum voor uzelf houdt of dat u het met anderen deelt. Als u voor die laatste mogelijkheid kiest, kunt u aangeven of iedereen al het materiaal mag zien, of alleen personen die u exclusief toestemming verleent. Foto's kunnen vervolgens automatisch als diashow worden afgespeeld, zodat u lekker achterover kunt leunen terwijl u ze bekijkt. Zelf door de foto's en filmpjes bladeren en ze selectief bekijken is uiteraard ook mogelijk.

2. Altijd op de hoogte

Webalbums zijn uitermate handig om vakantiefoto's te delen met vrienden. Niet alleen als u weer huiswaarts bent gekeerd, maar ook terwijl u nog op vakantie bent. Zo blijft iedereen op de hoogte van de locaties die u bezoekt en van al uw belevenissen. Tegelijkertijd weet u ook wat uw vrienden zoal 'uitspoken', als zij net als u hun eigen foto's plaatsen. Eventueel kan er op elkaars foto's worden gereageerd en uw vrienden kunnen tips geven zodat u geen belangrijke bezienswaardigheden misloopt. Volgens velen is het op deze interactieve manier delen van beeldmateriaal veel leuker dan het versturen van traditionele ansichtkaarten. In dit artikel laten we zien hoe u het delen van vakantiefoto's aanpakt. De vakantie wordt hierbij slechts als voorbeeld gebruikt. Met behulp van webalbums kunt u uw foto's en films uiteraard het hele jaar door delen.

3. Welke camera?

Laten we bij het begin beginnen. De foto's die u online wilt plaatsen, kunt u uiteraard met elke willekeurige camera maken. Dat kan een 'echt' fototoestel zijn, zoals een compact- of spiegelreflexcamera, maar het mag ook om een mobiele telefoon gaan. Belangrijk is dat u de foto's kunt overzetten naar de note- of netbook die u meeneemt als u op vakantie gaat. Dat doet u door de camera met een kabeltje op de mobiele computer aan te sluiten of door het geheugenkaartje uit de camera in een kaartlezer te steken. Geen notebook meegenomen? Een openbare computer gebruiken kan ook, maar dan bent u wel afhankelijk van de mogelijkheden die bijvoorbeeld een camping of internetcafé biedt. Bovendien moet u daarbij extra goed op uw privacy letten. In dit artikel gaan wij hier verder niet op in, we gaan uit van de situatie waarbij u uw foto's via een eigen notebook in een webalbum plaatst. U kunt de foto's daarna eventueel op een ander apparaat bekijken, zoals een mobieltje of een tablet. Als u een smartphone gebruikt, kunt u de foto's ook rechtstreeks vanuit dat toestel naar het webalbum versturen.

4. Online dienst

Er zijn verschillende online diensten waarbij u gratis uw foto's en filmpjes in webalbums kunt plaatsen. Wij kiezen in dit artikel voor Picasa Webalbums, omdat het essentiële mogelijkheden biedt die we nodig hebben en omdat foto's met nagenoeg elk apparaat kunnen worden bekeken, zowel per stuk als via een diashow. Bij Picasa kunt u uw beeldmateriaal ook met veel 'gewone' mobiele telefoons bekijken. U hebt namelijk geen speciale app (applicatie) nodig om de dienst te kunnen gebruiken; een webbrowser is voldoende. Omdat we met Picasa Webalbums aan de slag gaan, is het wel zo handig als u ook het programma Picasa op uw computer installeert. Picasa (lokaal) en Picasa Webalbums (online) werken namelijk nauw samen, en door ze allebei op uw computer te zetten, bespaart u veel tijd. Gebruikt u liever een ander fotoprogramma of desnoods Windows Verkenner, dan is dat natuurlijk ook prima.

©PXimport

Ook met een telefoon of tablet kunt u uw Picasa-webalbums bekijken.

5. Picasa installeren

Als u Picasa nog niet hebt geïnstalleerd, surft u naar de website Picasa en klikt u op de knop waarmee u het programma ophaalt. Ten tijde van schrijven ging het om versie 3.8. Installeer het programma en let na afloop goed op de opties die u aangevinkt houdt. Start Picasa vervolgens op. De eerste keer dat u dat doet, wordt gevraagd op welke locaties naar foto's moet worden gezocht en of u Picasa Fotoviewer wilt gebruiken. Wat u hier kiest, is voor dit artikel niet relevant. Voor onze vakantiefoto's maken we een nieuwe map aan, zodat alle foto's netjes bij elkaar komen te staan. We noemen de map d:\Vakantie Bretagne, maar u bent uiteraard vrij om zelf een locatie en mapnaam te kiezen. Eerst maakt u een nieuwe map aan op de manier die u gewend bent, bijvoorbeeld met Windows Verkenner. Daarna voegt u de map eenmalig aan Picasa toe via Bestand / Map aan Picasa toevoegen. Het venster Mappenbeheer zal nu worden geopend. Kies de map die u zojuist hebt aangemaakt, klik ernaast op Altijd scannen en ten slotte op OK.

©PXimport

Het programma Picasa en de webdienst Picasa Web­albums werken nauw samen.

6. Foto's importeren

Omdat de nieuwe map nog leeg is, ziet u nog niets gebeuren in Picasa. Zodra u een of meer foto's en films in de vakantiemap zet, zal Picasa ze automatisch herkennen, omdat u zojuist de optie Altijd scannen hebt ingeschakeld. Hoe u die foto's en filmpjes van uw camera naar de vakantiemap kopieert, mag u zelf bepalen. Dat kan bijvoorbeeld rechtstreeks vanuit Picasa, en dat werkt eigenlijk wel zo handig. Sluit eerst de camera aan op uw computer of steek de geheugenkaart in de (interne) kaartlezer. Deze zal nu als schijfletter in Windows verschijnen. Kies in Picasa Bestand / Importeren van. Op het tabblad Importeren kiest u bij Importeren van de juiste bron (de camera of kaartlezer). Bij Importeren naar selecteert u Kiezen en vervolgens wijst u de map aan waar uw foto's in terecht moeten komen. In ons voorbeeld is dat d:\Vakantie Bretagne. Klik ten slotte op de knop Alles importeren.

©PXimport

Dankzij de optie Altijd scannen herkent Picasa automatisch uw net toegevoegde foto's.

7. Waar zijn mijn films?

Bij sommige camera's moet u eerst de meegeleverde software installeren, voordat u ze met een kabel op de computer aansluit. Deze toestellen worden helaas niet altijd als 'schijf' herkend door Windows. Een voorbeeld zijn enkele recente Canon Powershot-modellen die met SDXC-geheugenkaarten werken. Bij dergelijke camera's loopt u de kans dat Picasa alleen de gemaakte foto's herkent, en niet uw filmpjes. U lost dit op door het materiaal niet vanuit Picasa te importeren, maar Windows Verkenner te gebruiken. U sleept de foto's en films eenvoudigweg van de camera naar uw vakantiemap. Vervolgens zullen alle nieuwe bestanden alsnog automatisch zichtbaar worden in Picasa.

©PXimport

Sommige camera's krijgen geen schijfletter in Windows.

8. Informatie toevoegen

Voordat u uw foto's in een online webalbum plaatst, is het verstandig om er eerst wat extra informatie aan toe te voegen. Hiermee is het beeldmateriaal gemakkelijker te vinden en is direct zichtbaar op welke locatie het is gemaakt. Allereerst voegen we labels toe, dat zijn steekwoorden die de (inhoud van de) foto beschrijven. Selecteer in Picasa een of meer foto 's in uw vakantiemap en kies de optie Beeld / Labels (of gebruik de sneltoetscombinatie Ctrl+B). Voeg de essentie toe van wat er in het beeldmateriaal is te zien, bijvoorbeeld 'vakantie, Bretagne, klif, Pointe du Raz'. Tik steeds één label in en voeg het toe met een klik op het groene plusteken. Gebruikt u vaak dezelfde labels, dan kunt u zogenaamde snellabels maken, door op het oranje tandwiel te klikken. Ze komen dan in een apart lijstje te staan.

9. Wat is er te zien?

Een titel aan een foto toevoegen is niet per se nodig. Als u de juiste snaar weet te raken, kunt u er echter de aandacht mee trekken. Dubbelklik op een foto zodat hij in groot in beeld komt. Klik eronder op de tekst Maak een titel, tik een korte omschrijving in en sluit af met een druk op Enter. Klik daarna linksboven in het scherm op de knop Terug naar bibliotheek om terug te keren naar het fotoalbum. Titels en labels kunt u eventueel ook later toevoegen, als de foto's online staan. Door het nu al te doen, is deze informatie echter direct aan uw originele foto's gekoppeld en hoeft u hier maar één keer mee bezig te zijn.

10. Fotolocaties

Vervolgens kunt u laten zien waar de foto's zijn gemaakt. Hebt u een camera met een ingebouwd GPS (die kans is klein, want slecht enkele camera's zijn hiervan voorzien), dan herkent Picasa de locatie volledig automatisch en kunt u deze tip direct overslaan. In het andere geval selecteert u een of meer foto's die ongeveer op dezelfde plek zijn gemaakt en vervolgens gaat u naar Beeld / Locaties. Zoek op de kaart naar de juiste locatie en geef in het zoekvak een (deel van een) adres op. Plaats een groene ballon op de juiste plek van de kaart en antwoord met OK op de vraag Foto hier neerzetten? De ballon kleurt nu rood. U kunt hem altijd weer verplaatsen (voor een of voor meer foto's tegelijk). Soms moet u eerst op de groene ballon linksboven in de plattegrond klikken, voordat u de ballon kunt plaatsen.

©PXimport

U kunt uw fotolocaties terugvinden op de landkaart.

11. Album maken

Nu de foto's van relevante gegevens zijn voorzien, is het tijd om ze online te plaatsen. U wilt vast niet alle foto's die u tijdens uw vakantie hebt gemaakt in uw online webalbum zetten. Daarom kunt u het beste de allermooiste exemplaren in een apart album verzamelen. Alleen dit album plaatst u vervolgens online. Eerst maakt u in Picasa het album aan, via de optie Bestand / Nieuw album. Bij Naam kunt u uw album van een naam voorzien, in het voorbeeld van dit artikel zou dat Vakantie Bretagne kunnen zijn. Klik nu op OK. Linksboven verschijnt uw nieuwe album, onder het kopje Albums. U hoeft nu alleen nog uw mooiste foto's en filmpjes uit de vakantiemap (in ons voorbeeld de map Vakantie Bretagne) te selecteren, om ze in één keer naar het gelijknamige album te slepen. Voor de duidelijkheid: een album bevat slechts verwijzingen naar foto's die in een map staan, u hebt dus niet ineens een hele voorraad foto's dubbel.

12. Synchroniseren

Nu kunt u het album met uw mooiste vakantiefoto's online plaatsen. Klik linksboven in het venster op de albumnaam, zodat de miniaturen verschijnen. Klik vervolgens boven de miniaturen op de knop Delen en kies voor Synchronisatie inschakelen. Klik op Instellingen wijzigen en kies op het tabblad Webalbums bij Standaardformaat upload voor Aanbevolen of Gemiddeld. Dit biedt ruim voldoende kwaliteit. Kies bij Zichtbaarheid nieuw album vooralsnog voor Iedereen met de link. Dit kunt u later allemaal nog aanpassen. Klik op OK en vervolgens op Sync. Uw webalbum wordt nu gevuld met de foto's die in dit lokale album staan. Let er wel op dat u niet de map deelt (alle vakantiefoto's), maar alleen het album (selectie van mooiste foto's).

©PXimport

Via de instellingen bepaalt u zelf hoe Picasa uw online webalbums aanmaakt.

13. Foto's toevoegen

Tijdens de vakantie zult u de foto's van uw camera('s) waarschijnlijk meerdere keren naar de computer kopiëren en ze importeren in Picasa. Dit doet u steeds op de manier zoals is beschreven in tip 6 en 7, of op uw eigen wijze. Als op het geheugenkaartje nog oude foto's staan die al eerder zijn geïmporteerd, dan is dat geen enkel probleem. Standaard worden deze namelijk met rust gelaten door Picasa. Dit is een optie die u tijdens het importeren desgewenst kunt uitschakelen. Let er wel op dat u de foto's naar de vakantiemap importeert en niet naar het album. Maak steeds een selectie van de allermooiste beelden en kopieer alleen deze naar het album, zodat ze automatisch worden gesynchroniseerd.

©PXimport

In een album wordt slechts verwezen naar de foto's die in een map staan.

14. Draaiend tandwiel

Door het synchroniseren worden foto's of filmpjes die u vanuit een map naar het album sleept steeds automatisch naar het online webalbum gekopieerd. Verwijdert u materiaal uit het lokale album, dan wordt het ook uit het online webalbum weggehaald. Zo weet u zeker dat uw webalbum altijd up-to-date blijft en houdt u tijd over om van uw vakantie te genieten. In de hoek rechtsonder in een miniatuur in het album ziet u twee blauwe pijlen die samen een cirkeltje vormen. Dit teken geeft aan dat het betreffende bestand ook online staat. Ook in een map kunt u dit zien, maar hier wordt het aangegeven middels een groene pijl. Tijdens het synchroniseren draait rechtsboven in het programmavenster een blauw tandwiel rond. Wilt u definitief stoppen met synchroniseren, dan klikt u in Picasa bij het album opnieuw op Delen en kiest u voor de optie Synchronisatie uitschakelen. Uw webalbum blijft nu wel bestaan, maar online beeldmateriaal wordt niet meer automatisch bijgewerkt. Krijgt u later spijt? U schakelt de synchronisatie weer in door wederom op Delen te klikken en vervolgens Synchronisatie inschakelen te kiezen.

15. Webalbum bekijken

Vanaf nu is uw webalbum op iedere computer te bekijken. Surf eenvoudigweg naar Picasaweb en meld u aan met uw gebruikersnaam en wachtwoord. Klik op uw vakantiealbum en kies Diavoorstelling om alle foto's en filmpjes af te laten spelen, of bekijk de losse beelden. Om het beeldmateriaal op een tablet of mobiele telefoon te bekijken, gaat u eveneens naar Picasaweb. Nadat u zich hebt aangemeld, kiest u het webalbum, waarna u ook op uw mobiele apparaat uw foto's kunt bekijken. Gebruikt u een mobiele telefoon, dan hangt het van de mogelijkheden van het toestel af of foto's ook als diashow kunnen worden afgespeeld. Als de mogelijkheid bestaat, ziet u rechtsboven in het scherm een afspeelpictogram. Van filmpjes wordt alleen het eerste beeldje getoond, u kunt ze dus niet op uw mobieltje afspelen.

©PXimport

U kunt aangeven of u losse foto's en films wilt bekijken, of liever een diashow ziet.

16. Delen met vrienden

Om ervoor te zorgen dat ook uw vrienden van uw foto's en films kunnen genieten, moet u het webalbum delen. Open Picasa Webalbums in uw browser, klik op het te delen webalbum en kies in de menubalk van dit webalbum voor Bewerken / Albumeigenschappen. Kiest u bij Zichtbaarheid voor Openbaar op het web, dan mag iedereen het webalbum bekijken. Kiest u voor Iedereen met de link, dan hebben alleen de vrienden toegang die u per e-mail hebt uitgenodigd. Zo'n uitnodiging stuurt u door rechts op het scherm op Delen te klikken terwijl u het webalbum bekijkt. Vul één of meer e-mailadressen in en voeg eventueel een persoonlijk bericht toe. U kunt een uitnodiging ook aan een groep vrienden sturen. Haal eventueel het vinkje bij De mensen waarmee ik deel foto's laten toevoegen weg en klik op E-mail verzenden. Als u bij Zichtbaarheid voor Privé kiest, dan moeten uw vrienden zich eerst met hun Gmail-account aanmelden voordat ze het webalbum kunnen inzien.

©PXimport

Het is eenvoudig om webalbums te delen, zodat ook uw vrienden van uw foto's kunnen genieten.

17. Filmpjes splitsen

Webalbums zijn niet alleen handig om foto's te delen, het is ook prima mogelijk om er filmpjes aan toe te voegen. Een nadeel van films is alleen wel dat de betreffende bestanden erg groot kunnen zijn. Zeker als u een Full HD-camera gebruikt, duurt het uploaden erg lang en voor u het weet is uw webruimte op. Google stelt niet meer dan 1 GB aan ruimte gratis ter beschikking. Zet daarom bij voorkeur alleen korte fragmenten met een lengte van maximaal vijftien seconden in uw webalbum. Film in korte scènes of splits een langere film op uw computer in hapklare brokjes. Verlaag eventueel de resolutie of kies voor een mindere beeldkwaliteit om de omvang van de bestanden te verkleinen. Voor dergelijke acties hebt u software nodig waarmee u uw originele filmpjes omzet, zoals Adobe Premiere Elements of Windows Live Movie Maker.

18. Foto's direct online

Foto's die u met een mobiele telefoon maakt, kunt u ook rechtstreeks via e-mail naar uw Picasa-albums sturen. Hiervoor hebt u een speciaal e-mailadres nodig. Ga in de browser naar Picasa Webalbums, klik rechtsboven op Instellingen en kies Instellingen voor foto's. Zet op het tabblad Algemeen een vinkje bij Sta toe dat ik foto's per e-mail upload. Tik in het vak eronder een geheim woord in om een uniek e-mailadres te vormen. Een of meerdere foto's die u als bijlage in een e-mail naar dit adres stuurt, komen vanzelf in een webalbum te staan. Staat in het onderwerpveld de naam van een bestaand web­album, dan komen de foto's daar terecht. In de andere gevallen wordt het onderwerp als fotobijschrift gebruikt en komen de foto's in een nieuw webalbum te staan, genaamd Drop Box. Vanaf die locatie kunt u uw materiaal achteraf naar een ander webalbum verplaatsen.

©PXimport

Via een uniek mailadres kunt u uw foto's direct online plaatsen.

▼ Volgende artikel
Waar voor je geld: 5 draadloze in-ear oordopjes voor minder dan 75 euro
© ID.nl
Huis

Waar voor je geld: 5 draadloze in-ear oordopjes voor minder dan 75 euro

Bij ID.nl zijn we dol op kwaliteitsproducten waar je niet de hoofdprijs voor betaalt. Daarom speuren we een paar keer per week binnen een bepaald thema naar zulke deals. Muziek- of podcastliefhebber? Niets is zo fijn als ongestoord naar je favoriete nummers of podcasts luisteren. Met deze draadloze oordopjes heb je uitstekend geluid zonder de hoofdprijs te hoeven betalen.

True Wireless wil zeggen dat oordopjes of koptelefoons volledig draadloos zijn, zonder kabel tussen de oordopjes onderling. Ze maken verbinding via Bluetooth met bijvoorbeeld een smartphone. True Wireless wordt vooral gebruikt voor muziek luisteren, bellen en het handsfree bedienen van apparaten, met veel bewegingsvrijheid als belangrijkste voordeel. Wij vonden vijf betaalbare modellen voor je.

Sony WF-C500

Als je aan Sony denkt, denk je aan geluidskwaliteit, en de WF-C500 stelt op dat vlak zeker niet teleur. Het meest opvallende is de DSEE-technologie (Digital Sound Enhancement Engine). Deze techniek herstelt hoge frequentietonen die vaak verloren gaan bij het comprimeren van muziek, zoals bij sommige streamingdiensten. Hierdoor blijven je favoriete nummers rijker en gedetailleerder klinken. De pasvorm is klein en ergonomisch, waardoor ze ook voor langere luistersessies comfortabel in je oren blijven zitten. Met de bijbehorende Headphones Connect-app van Sony kun je het geluid volledig naar je eigen smaak aanpassen met een equalizer. De batterijduur is met 10 uur op een volle lading (en nog eens 10 uur extra via de oplaadcase) meer dan voldoende voor een paar dagen woon-werkverkeer of een lange studiesessie. Hoewel actieve ruisonderdrukking ontbreekt, sluiten de dopjes van zichzelf al redelijk goed af.

🎶Continue audioafspeeltijd: 10 uur (met oplaadcase 20 uur)
🔌Oplaadtijd: 2,5 uur
📡Bluetooth-versie: 5.0

JBL Tune Flex

Het unieke aan de JBL Tune Flex is de flexibiliteit in hoe je ze draagt. Standaard hebben ze een 'open' ontwerp, waardoor je bewust blijft van je omgeving. Dit is ideaal voor in het verkeer of op kantoor. Heb je toch behoefte aan meer isolatie en een diepere basrespons? Dan klik je de meegeleverde afsluitende oortips erop en verander je ze in een traditioneel in-ear model. Deze oordopjes zijn uitgerust met Active Noise Cancelling, warmee je storende achtergrondgeluiden wegfiltert, zodat je je volledig op je muziek of podcast kunt focussen. Het geluid zelf heeft de kenmerkende JBL Pure Bass-signatuur, wat zorgt voor een krachtig en energiek laag. Met de bijbehorende app kun je instellingen zoals de noise cancelling en het geluidsprofiel verder finetunen.

🎶Continue audioafspeeltijd: 8 uur (met oplaadcase 32 uur)
🔌Oplaadtijd: 2 uur
📡Bluetooth-versie: 5.2

Rolfstone Nova

De Rolfstone Nova is een interessant product van Nederlandse bodem. De ANC-functie filtert storende omgevingsgeluiden zoals het lawaai in de trein of het geroezemoes op kantoor effectief weg. Heb je juist wel behoefte aan contact met je omgeving, bijvoorbeeld in het verkeer? Dan schakel je eenvoudig de Ambient Mode in, die omgevingsgeluid juist versterkt doorlaat. De geluidskwaliteit is vol en helder, met een stevige bas die niet overheerst, wat het een prettige allrounder maakt voor verschillende muziekstijlen. Een ander sterk punt is de batterijduur; de oordopjes zelf gaan tot 7 uur mee en met de oplaadcase kun je dit verlengen tot een indrukwekkende 35 uur in totaal. Dankzij de IPX4-classificatie zijn ze bovendien zweet- en spatwaterdicht, waardoor ze ook prima geschikt zijn voor een rondje hardlopen. Ook handig: deze oordopjes kun je ook draadloos opladen!

🎶Continue audioafspeeltijd: 7 uur (met oplaadcase 35 uur)
🔌Oplaadtijd: 50 minuten
📡Bluetooth-versie: 5.2

Yamaha TW-E3B

Yamaha is geen onbekende in de muziekwereld en benadert oordopjes hierdoor net even anders dan de meeste merken. Bij de TW-E3B ligt de focus niet op de zwaarste bas of andere snufjes, maar juist op een natuurgetrouwe geluidsweergave en de gezondheid van je gehoor. Het belangrijkste kenmerk is Yamaha’s unieke ‘Listening Care’-technologie, waarmee het geluid op een intelligente manier wordt aanpgepast wanneer je op een lager volume luistert. Het zorgt ervoor dat je zowel de lage als de hoge tonen helder blijft horen, zonder dat je de muziek hard hoeft te zetten. Hierdoor kun je langer en veiliger genieten van een vol en rijk geluid. De algehele klank is, zoals je van Yamaha mag verwachten, zeer gebalanceerd en authentiek, bedoeld om de muziek te laten klinken zoals de artiest het heeft bedoeld. De oordopjes zelf zijn compact en licht, wat zorgt voor een comfortabele pasvorm. Met een IPX5-certificering zijn ze bovendien bestand tegen zweet en regen, dus een workout of een wandeling in een bui is geen enkel probleem. De batterij gaat zo'n 6 uur mee, met nog eens 18 uur extra via de oplaadcase.

🎶Continue audioafspeeltijd: 6 uur (met oplaadcase 24 uur)
🔌Oplaadtijd: 2 uur
📡Bluetooth-versie: 5.0

Oppo Enco Buds2

Oppo is een merk dat je misschien kent van de smartphones, maar ze maken ook zeer capabele audio-producten. De Enco Buds2 zijn daar een perfect voorbeeld van. Het meest in het oog springende kenmerk is de grote 10mm titanium driver, die zorgt voor een diepe en indrukwekkende basweergave die je normaal in duurdere oordopjes zou verwachten. Via de bijbehorende HeyMelody-app kun je kiezen uit verschillende ‘Enco Live’ geluidseffecten om de audio af te stemmen op jouw voorkeur, zoals een ‘Bass Boost’ voor nog meer impact. Een andere handige feature is de speciale ‘Game Mode’ die de vertraging tussen beeld en geluid minimaliseert, wat ideaal is voor het kijken van video’s of het spelen van games op je telefoon. De batterijduur is met 7 uur per lading en een totaal van 28 uur met de case uitstekend. De bediening gaat via aanraking en is ook nog eens te personaliseren. Dit alles maakt de Oppo Enco Buds2 een zeer complete en betaalbare keuze.

🎶Continue audioafspeeltijd: 7 uur (met oplaadcase 28 uur)
🔌Oplaadtijd: 1,5 uur
📡Bluetooth-versie: 5.2

▼ Volgende artikel
Honor 400 review – Boeiende midranger
© Rens Blom
Huis

Honor 400 review – Boeiende midranger

Honor is in Nederland – na al die jaren aanwezigheid – nog steeds een klein merk met een beperkte bekendheid. Best zonde, want toestellen als de Honor 400 laten zien dat de fabrikant een goede prijs-kwaliteitverhouding kan bieden. In deze review lees je meer over deze midrange smartphone.

Uitstekend
Conclusie

De Honor 400 is een waardevolle toevoeging aan het midrange smartphonesegment. Het toestel laat op veel vlakken een (erg) positieve indruk achter en krijgt zes jaar softwareupdates, waardoor je hem lang kunt gebruiken. Wij zijn al met al enthousiast over de Honor 400.

Plus- en minpunten
  • Premium ontwerp...
  • Goed scherm
  • Lange accuduur
  • Zes jaar software-updates
  • ...maar niet helemaal waterdicht
  • Minder krachtig dan sommige concurrenten
  • Drukke software

Strak ontwerp

Een midrange smartphone kan er heus premium uitzien, bewijst Honor met zijn nieuwste model. De Honor 400 heeft een frame van kunststof, een achterkant van mat glas en oogt naar onze mening erg fraai. Met 184 gram is de smartphone van gemiddeld gewicht. Je kunt hem lastig met één hand bedienen, wat vooral te wijten is aan het forse 6,55inch-scherm.

©Rens Blom

De Honor 400 draagt een IP65-certificering, wat wil zeggen dat hij tegen stof en een flinke regenbui kan. Let op: het toestel is niet bedoeld om mee te nemen in het zwembad. Sommige concurrerende smartphones kunnen dat wel.

©Rens Blom

Goed scherm

Het is vandaag de dag moeilijk om een midrange smartphone met een slecht scherm te vinden. Er is echter een groot verschil tussen een prima en een echt goed scherm. De Honor 400 is voorzien van een echt goed scherm. Het 120Hz-oledscherm heeft een hoge resolutie van 2736 x 1264 pixels, waardoor het beeldscherm scherper oogt dan een standaard Full-HD-display (1920 x 1080 pixels). De kleuren, maximale helderheid en functies om je ogen minder te vermoeien zijn allemaal indrukwekkend.

©Rens Blom

Specificaties

Van een midrange smartphone mag je anno 2025 krachtige en complete hardware verwachten. Honor heeft de expertise in huis om aan die verwachting te voldoen, maar weet ons niet op alle vlakken te overtuigen. Laten we beginnen met de processor. Dat is een Qualcomm Snapdragon 7 Gen 3. Een echte midrange processor die op zich snel genoeg is voor alle populaire apps. In dit prijssegment kun je echter ook krachtiger smartphones in huis halen. Dat merk je vooral bij het spelen van games. Daar is de Honor 400 geen koning in.

Voor de hoeveelheid werkgeheugen geldt hetzelfde. Met de 8 GB in de Honor 400 hoef je echt niet te klagen, maar er zijn veel concurrerende toestellen die over 12 GB beschikken. Op de lange termijn kun je daar profijt van hebben, want software- en app-updates lijken steeds meer werkgeheugen op te eisen.

©Rens Blom

Honor hecht blijkbaar meer waarde aan de hoeveelheid opslagcapaciteit. Want waar de meeste midrange smartphones het moeten doen met 256 GB, zit er 512 GB in de Honor 400. Een zee aan opslagruimte, waar na de installatie van de smartphone zo'n 475 GB van beschikbaar blijft.

Lange accuduur

De accuduur vinden we een heel belangrijk punt bij een smartphone. Honor scoort hier goed, want de 5300mAh-accu in de Honor 400 houdt het bij ons gemengde gebruik probleemloos een lange dag vol. We laden de smartphone op als we naar bed gaan of doen dat 's ochtends, als we onder de douche stappen. Opladen kan met maximaal 66 watt. Een adapter moet je – door EU-wetgeving – zelf regelen.

Aardig om te vermelden is dat de Honor 400 een silicium-koolstofaccu heeft. Dit nieuwe type accu voor smartphones kan meer energie opslaan, zonder fysiek groter te zijn dan de vorige generatie accu's. Meer energie leidt tot een hogere capaciteit – gemeten in mAh – en zo dus meer stroom voor jou als gebruiker. Steeds meer (midrange) smartphones krijgen een silicium-koolstofaccu. Honor loopt dus in de voorhoede mee.

©Rens Blom

Een 200 megapixel-camera

Achter op de Honor 400 vind je twee camera's en een grote flitser. De hoofdcamera heeft een zeer hoge resolutie van 200 megapixels en combineert al die pixels standaard om betere foto's in een lagere resolutie te maken. De camera presteert ruim voldoende, ook bij minder licht. Over de groothoeklens zijn we minder enthousiast, maar in de meeste situaties kun je er prima mee uit de voeten.

Hieronder van links naar rechts: de hoofdcamera (1X), de groothoekcamera en 4x zoom via de hoofdcamera.

©Rens Blom

Hoewel de Honor 400 geen aparte zoomcamera heeft, kun je wel aardig zoomen. Dat is te danken aan de megaresolutie van de hoofdcamera. Je zoomt in de camera-app in via de hoofdcamera, die eigenlijk een uitsnede maakt van een foto en het 'ingezoomde' resultaat aan je voorlegt. Onderstaande fotoserie laat zien wat je op die manier kunt bereiken. De herenhuizen aan de overkant van de gracht staan er duidelijk genoeg op.

©Rens Blom

Drukke software

De Honor 400 is voorzien van Android 15, voorzien van Honors eigen softwareschil. Die schil vinden we visueel en qua functies nogal druk. We vinden het ook jammer dat Honor wat extra apps zoals TikTok, Temu en Block Blast! op het toestel installeert. Gelukkig kun je ze verwijderen. Positiever zijn we over de samenwerking tussen Google en Honor om allemaal nuttige AI-functies in de telefoon te bakken. Daar kun je zeker leuk mee experimenteren.

©Rens Blom

Tot slot het updatebeleid. Honor scoort goede punten door de smartphone zes jaar Android-upgrades en beveiligingsupdates te geven. Dat is langer dan veel concurrenten.

Conclusie: Honor 400 kopen?

De Honor 400 is een waardevolle toevoeging aan het midrange smartphonesegment. Het toestel laat op veel vlakken een (erg) positieve indruk achter en krijgt zes jaar software-updates, waardoor je hem lang kunt blijven gebruiken. Wij zijn al met al enthousiast over de Honor 400.