ID.nl logo
Huis

Foto's en films delen

We fotograferen en filmen wat af. Daarbij is het eigenlijk zonde als anderen niet mee kunnen genieten van de mooiste beeldresultaten. Door handig gebruik te maken van webalbums kunnen uw foto's en films met vrijwel ieder apparaat worden bekeken, zowel door uzelf als door vrienden.

1. Altijd en overal bekijken

Door uw mooiste foto's en filmpjes in een online webalbum te plaatsen, zijn ze altijd en overal via een heel scala aan apparaten te bekijken. Dat kan met een computer, zoals een desktop, laptop of netbook, maar ook op een tablet en op uiteenlopende soorten mobiele telefoons. Ook kan het beeldmateriaal worden gedeeld met vrienden. Uiteraard bepaalt u zelf of u een webalbum voor uzelf houdt of dat u het met anderen deelt. Als u voor die laatste mogelijkheid kiest, kunt u aangeven of iedereen al het materiaal mag zien, of alleen personen die u exclusief toestemming verleent. Foto's kunnen vervolgens automatisch als diashow worden afgespeeld, zodat u lekker achterover kunt leunen terwijl u ze bekijkt. Zelf door de foto's en filmpjes bladeren en ze selectief bekijken is uiteraard ook mogelijk.

2. Altijd op de hoogte

Webalbums zijn uitermate handig om vakantiefoto's te delen met vrienden. Niet alleen als u weer huiswaarts bent gekeerd, maar ook terwijl u nog op vakantie bent. Zo blijft iedereen op de hoogte van de locaties die u bezoekt en van al uw belevenissen. Tegelijkertijd weet u ook wat uw vrienden zoal 'uitspoken', als zij net als u hun eigen foto's plaatsen. Eventueel kan er op elkaars foto's worden gereageerd en uw vrienden kunnen tips geven zodat u geen belangrijke bezienswaardigheden misloopt. Volgens velen is het op deze interactieve manier delen van beeldmateriaal veel leuker dan het versturen van traditionele ansichtkaarten. In dit artikel laten we zien hoe u het delen van vakantiefoto's aanpakt. De vakantie wordt hierbij slechts als voorbeeld gebruikt. Met behulp van webalbums kunt u uw foto's en films uiteraard het hele jaar door delen.

3. Welke camera?

Laten we bij het begin beginnen. De foto's die u online wilt plaatsen, kunt u uiteraard met elke willekeurige camera maken. Dat kan een 'echt' fototoestel zijn, zoals een compact- of spiegelreflexcamera, maar het mag ook om een mobiele telefoon gaan. Belangrijk is dat u de foto's kunt overzetten naar de note- of netbook die u meeneemt als u op vakantie gaat. Dat doet u door de camera met een kabeltje op de mobiele computer aan te sluiten of door het geheugenkaartje uit de camera in een kaartlezer te steken. Geen notebook meegenomen? Een openbare computer gebruiken kan ook, maar dan bent u wel afhankelijk van de mogelijkheden die bijvoorbeeld een camping of internetcafé biedt. Bovendien moet u daarbij extra goed op uw privacy letten. In dit artikel gaan wij hier verder niet op in, we gaan uit van de situatie waarbij u uw foto's via een eigen notebook in een webalbum plaatst. U kunt de foto's daarna eventueel op een ander apparaat bekijken, zoals een mobieltje of een tablet. Als u een smartphone gebruikt, kunt u de foto's ook rechtstreeks vanuit dat toestel naar het webalbum versturen.

4. Online dienst

Er zijn verschillende online diensten waarbij u gratis uw foto's en filmpjes in webalbums kunt plaatsen. Wij kiezen in dit artikel voor Picasa Webalbums, omdat het essentiële mogelijkheden biedt die we nodig hebben en omdat foto's met nagenoeg elk apparaat kunnen worden bekeken, zowel per stuk als via een diashow. Bij Picasa kunt u uw beeldmateriaal ook met veel 'gewone' mobiele telefoons bekijken. U hebt namelijk geen speciale app (applicatie) nodig om de dienst te kunnen gebruiken; een webbrowser is voldoende. Omdat we met Picasa Webalbums aan de slag gaan, is het wel zo handig als u ook het programma Picasa op uw computer installeert. Picasa (lokaal) en Picasa Webalbums (online) werken namelijk nauw samen, en door ze allebei op uw computer te zetten, bespaart u veel tijd. Gebruikt u liever een ander fotoprogramma of desnoods Windows Verkenner, dan is dat natuurlijk ook prima.

©PXimport

Ook met een telefoon of tablet kunt u uw Picasa-webalbums bekijken.

5. Picasa installeren

Als u Picasa nog niet hebt geïnstalleerd, surft u naar de website Picasa en klikt u op de knop waarmee u het programma ophaalt. Ten tijde van schrijven ging het om versie 3.8. Installeer het programma en let na afloop goed op de opties die u aangevinkt houdt. Start Picasa vervolgens op. De eerste keer dat u dat doet, wordt gevraagd op welke locaties naar foto's moet worden gezocht en of u Picasa Fotoviewer wilt gebruiken. Wat u hier kiest, is voor dit artikel niet relevant. Voor onze vakantiefoto's maken we een nieuwe map aan, zodat alle foto's netjes bij elkaar komen te staan. We noemen de map d:\Vakantie Bretagne, maar u bent uiteraard vrij om zelf een locatie en mapnaam te kiezen. Eerst maakt u een nieuwe map aan op de manier die u gewend bent, bijvoorbeeld met Windows Verkenner. Daarna voegt u de map eenmalig aan Picasa toe via Bestand / Map aan Picasa toevoegen. Het venster Mappenbeheer zal nu worden geopend. Kies de map die u zojuist hebt aangemaakt, klik ernaast op Altijd scannen en ten slotte op OK.

©PXimport

Het programma Picasa en de webdienst Picasa Web­albums werken nauw samen.

6. Foto's importeren

Omdat de nieuwe map nog leeg is, ziet u nog niets gebeuren in Picasa. Zodra u een of meer foto's en films in de vakantiemap zet, zal Picasa ze automatisch herkennen, omdat u zojuist de optie Altijd scannen hebt ingeschakeld. Hoe u die foto's en filmpjes van uw camera naar de vakantiemap kopieert, mag u zelf bepalen. Dat kan bijvoorbeeld rechtstreeks vanuit Picasa, en dat werkt eigenlijk wel zo handig. Sluit eerst de camera aan op uw computer of steek de geheugenkaart in de (interne) kaartlezer. Deze zal nu als schijfletter in Windows verschijnen. Kies in Picasa Bestand / Importeren van. Op het tabblad Importeren kiest u bij Importeren van de juiste bron (de camera of kaartlezer). Bij Importeren naar selecteert u Kiezen en vervolgens wijst u de map aan waar uw foto's in terecht moeten komen. In ons voorbeeld is dat d:\Vakantie Bretagne. Klik ten slotte op de knop Alles importeren.

©PXimport

Dankzij de optie Altijd scannen herkent Picasa automatisch uw net toegevoegde foto's.

7. Waar zijn mijn films?

Bij sommige camera's moet u eerst de meegeleverde software installeren, voordat u ze met een kabel op de computer aansluit. Deze toestellen worden helaas niet altijd als 'schijf' herkend door Windows. Een voorbeeld zijn enkele recente Canon Powershot-modellen die met SDXC-geheugenkaarten werken. Bij dergelijke camera's loopt u de kans dat Picasa alleen de gemaakte foto's herkent, en niet uw filmpjes. U lost dit op door het materiaal niet vanuit Picasa te importeren, maar Windows Verkenner te gebruiken. U sleept de foto's en films eenvoudigweg van de camera naar uw vakantiemap. Vervolgens zullen alle nieuwe bestanden alsnog automatisch zichtbaar worden in Picasa.

©PXimport

Sommige camera's krijgen geen schijfletter in Windows.

8. Informatie toevoegen

Voordat u uw foto's in een online webalbum plaatst, is het verstandig om er eerst wat extra informatie aan toe te voegen. Hiermee is het beeldmateriaal gemakkelijker te vinden en is direct zichtbaar op welke locatie het is gemaakt. Allereerst voegen we labels toe, dat zijn steekwoorden die de (inhoud van de) foto beschrijven. Selecteer in Picasa een of meer foto 's in uw vakantiemap en kies de optie Beeld / Labels (of gebruik de sneltoetscombinatie Ctrl+B). Voeg de essentie toe van wat er in het beeldmateriaal is te zien, bijvoorbeeld 'vakantie, Bretagne, klif, Pointe du Raz'. Tik steeds één label in en voeg het toe met een klik op het groene plusteken. Gebruikt u vaak dezelfde labels, dan kunt u zogenaamde snellabels maken, door op het oranje tandwiel te klikken. Ze komen dan in een apart lijstje te staan.

9. Wat is er te zien?

Een titel aan een foto toevoegen is niet per se nodig. Als u de juiste snaar weet te raken, kunt u er echter de aandacht mee trekken. Dubbelklik op een foto zodat hij in groot in beeld komt. Klik eronder op de tekst Maak een titel, tik een korte omschrijving in en sluit af met een druk op Enter. Klik daarna linksboven in het scherm op de knop Terug naar bibliotheek om terug te keren naar het fotoalbum. Titels en labels kunt u eventueel ook later toevoegen, als de foto's online staan. Door het nu al te doen, is deze informatie echter direct aan uw originele foto's gekoppeld en hoeft u hier maar één keer mee bezig te zijn.

10. Fotolocaties

Vervolgens kunt u laten zien waar de foto's zijn gemaakt. Hebt u een camera met een ingebouwd GPS (die kans is klein, want slecht enkele camera's zijn hiervan voorzien), dan herkent Picasa de locatie volledig automatisch en kunt u deze tip direct overslaan. In het andere geval selecteert u een of meer foto's die ongeveer op dezelfde plek zijn gemaakt en vervolgens gaat u naar Beeld / Locaties. Zoek op de kaart naar de juiste locatie en geef in het zoekvak een (deel van een) adres op. Plaats een groene ballon op de juiste plek van de kaart en antwoord met OK op de vraag Foto hier neerzetten? De ballon kleurt nu rood. U kunt hem altijd weer verplaatsen (voor een of voor meer foto's tegelijk). Soms moet u eerst op de groene ballon linksboven in de plattegrond klikken, voordat u de ballon kunt plaatsen.

©PXimport

U kunt uw fotolocaties terugvinden op de landkaart.

11. Album maken

Nu de foto's van relevante gegevens zijn voorzien, is het tijd om ze online te plaatsen. U wilt vast niet alle foto's die u tijdens uw vakantie hebt gemaakt in uw online webalbum zetten. Daarom kunt u het beste de allermooiste exemplaren in een apart album verzamelen. Alleen dit album plaatst u vervolgens online. Eerst maakt u in Picasa het album aan, via de optie Bestand / Nieuw album. Bij Naam kunt u uw album van een naam voorzien, in het voorbeeld van dit artikel zou dat Vakantie Bretagne kunnen zijn. Klik nu op OK. Linksboven verschijnt uw nieuwe album, onder het kopje Albums. U hoeft nu alleen nog uw mooiste foto's en filmpjes uit de vakantiemap (in ons voorbeeld de map Vakantie Bretagne) te selecteren, om ze in één keer naar het gelijknamige album te slepen. Voor de duidelijkheid: een album bevat slechts verwijzingen naar foto's die in een map staan, u hebt dus niet ineens een hele voorraad foto's dubbel.

12. Synchroniseren

Nu kunt u het album met uw mooiste vakantiefoto's online plaatsen. Klik linksboven in het venster op de albumnaam, zodat de miniaturen verschijnen. Klik vervolgens boven de miniaturen op de knop Delen en kies voor Synchronisatie inschakelen. Klik op Instellingen wijzigen en kies op het tabblad Webalbums bij Standaardformaat upload voor Aanbevolen of Gemiddeld. Dit biedt ruim voldoende kwaliteit. Kies bij Zichtbaarheid nieuw album vooralsnog voor Iedereen met de link. Dit kunt u later allemaal nog aanpassen. Klik op OK en vervolgens op Sync. Uw webalbum wordt nu gevuld met de foto's die in dit lokale album staan. Let er wel op dat u niet de map deelt (alle vakantiefoto's), maar alleen het album (selectie van mooiste foto's).

©PXimport

Via de instellingen bepaalt u zelf hoe Picasa uw online webalbums aanmaakt.

13. Foto's toevoegen

Tijdens de vakantie zult u de foto's van uw camera('s) waarschijnlijk meerdere keren naar de computer kopiëren en ze importeren in Picasa. Dit doet u steeds op de manier zoals is beschreven in tip 6 en 7, of op uw eigen wijze. Als op het geheugenkaartje nog oude foto's staan die al eerder zijn geïmporteerd, dan is dat geen enkel probleem. Standaard worden deze namelijk met rust gelaten door Picasa. Dit is een optie die u tijdens het importeren desgewenst kunt uitschakelen. Let er wel op dat u de foto's naar de vakantiemap importeert en niet naar het album. Maak steeds een selectie van de allermooiste beelden en kopieer alleen deze naar het album, zodat ze automatisch worden gesynchroniseerd.

©PXimport

In een album wordt slechts verwezen naar de foto's die in een map staan.

14. Draaiend tandwiel

Door het synchroniseren worden foto's of filmpjes die u vanuit een map naar het album sleept steeds automatisch naar het online webalbum gekopieerd. Verwijdert u materiaal uit het lokale album, dan wordt het ook uit het online webalbum weggehaald. Zo weet u zeker dat uw webalbum altijd up-to-date blijft en houdt u tijd over om van uw vakantie te genieten. In de hoek rechtsonder in een miniatuur in het album ziet u twee blauwe pijlen die samen een cirkeltje vormen. Dit teken geeft aan dat het betreffende bestand ook online staat. Ook in een map kunt u dit zien, maar hier wordt het aangegeven middels een groene pijl. Tijdens het synchroniseren draait rechtsboven in het programmavenster een blauw tandwiel rond. Wilt u definitief stoppen met synchroniseren, dan klikt u in Picasa bij het album opnieuw op Delen en kiest u voor de optie Synchronisatie uitschakelen. Uw webalbum blijft nu wel bestaan, maar online beeldmateriaal wordt niet meer automatisch bijgewerkt. Krijgt u later spijt? U schakelt de synchronisatie weer in door wederom op Delen te klikken en vervolgens Synchronisatie inschakelen te kiezen.

15. Webalbum bekijken

Vanaf nu is uw webalbum op iedere computer te bekijken. Surf eenvoudigweg naar Picasaweb en meld u aan met uw gebruikersnaam en wachtwoord. Klik op uw vakantiealbum en kies Diavoorstelling om alle foto's en filmpjes af te laten spelen, of bekijk de losse beelden. Om het beeldmateriaal op een tablet of mobiele telefoon te bekijken, gaat u eveneens naar Picasaweb. Nadat u zich hebt aangemeld, kiest u het webalbum, waarna u ook op uw mobiele apparaat uw foto's kunt bekijken. Gebruikt u een mobiele telefoon, dan hangt het van de mogelijkheden van het toestel af of foto's ook als diashow kunnen worden afgespeeld. Als de mogelijkheid bestaat, ziet u rechtsboven in het scherm een afspeelpictogram. Van filmpjes wordt alleen het eerste beeldje getoond, u kunt ze dus niet op uw mobieltje afspelen.

©PXimport

U kunt aangeven of u losse foto's en films wilt bekijken, of liever een diashow ziet.

16. Delen met vrienden

Om ervoor te zorgen dat ook uw vrienden van uw foto's en films kunnen genieten, moet u het webalbum delen. Open Picasa Webalbums in uw browser, klik op het te delen webalbum en kies in de menubalk van dit webalbum voor Bewerken / Albumeigenschappen. Kiest u bij Zichtbaarheid voor Openbaar op het web, dan mag iedereen het webalbum bekijken. Kiest u voor Iedereen met de link, dan hebben alleen de vrienden toegang die u per e-mail hebt uitgenodigd. Zo'n uitnodiging stuurt u door rechts op het scherm op Delen te klikken terwijl u het webalbum bekijkt. Vul één of meer e-mailadressen in en voeg eventueel een persoonlijk bericht toe. U kunt een uitnodiging ook aan een groep vrienden sturen. Haal eventueel het vinkje bij De mensen waarmee ik deel foto's laten toevoegen weg en klik op E-mail verzenden. Als u bij Zichtbaarheid voor Privé kiest, dan moeten uw vrienden zich eerst met hun Gmail-account aanmelden voordat ze het webalbum kunnen inzien.

©PXimport

Het is eenvoudig om webalbums te delen, zodat ook uw vrienden van uw foto's kunnen genieten.

17. Filmpjes splitsen

Webalbums zijn niet alleen handig om foto's te delen, het is ook prima mogelijk om er filmpjes aan toe te voegen. Een nadeel van films is alleen wel dat de betreffende bestanden erg groot kunnen zijn. Zeker als u een Full HD-camera gebruikt, duurt het uploaden erg lang en voor u het weet is uw webruimte op. Google stelt niet meer dan 1 GB aan ruimte gratis ter beschikking. Zet daarom bij voorkeur alleen korte fragmenten met een lengte van maximaal vijftien seconden in uw webalbum. Film in korte scènes of splits een langere film op uw computer in hapklare brokjes. Verlaag eventueel de resolutie of kies voor een mindere beeldkwaliteit om de omvang van de bestanden te verkleinen. Voor dergelijke acties hebt u software nodig waarmee u uw originele filmpjes omzet, zoals Adobe Premiere Elements of Windows Live Movie Maker.

18. Foto's direct online

Foto's die u met een mobiele telefoon maakt, kunt u ook rechtstreeks via e-mail naar uw Picasa-albums sturen. Hiervoor hebt u een speciaal e-mailadres nodig. Ga in de browser naar Picasa Webalbums, klik rechtsboven op Instellingen en kies Instellingen voor foto's. Zet op het tabblad Algemeen een vinkje bij Sta toe dat ik foto's per e-mail upload. Tik in het vak eronder een geheim woord in om een uniek e-mailadres te vormen. Een of meerdere foto's die u als bijlage in een e-mail naar dit adres stuurt, komen vanzelf in een webalbum te staan. Staat in het onderwerpveld de naam van een bestaand web­album, dan komen de foto's daar terecht. In de andere gevallen wordt het onderwerp als fotobijschrift gebruikt en komen de foto's in een nieuw webalbum te staan, genaamd Drop Box. Vanaf die locatie kunt u uw materiaal achteraf naar een ander webalbum verplaatsen.

©PXimport

Via een uniek mailadres kunt u uw foto's direct online plaatsen.

▼ Volgende artikel
Waar voor je geld: 5 grote 65 inch 4K smart-tv's voor minder dan 600 euro
© jon anders wiken
Huis

Waar voor je geld: 5 grote 65 inch 4K smart-tv's voor minder dan 600 euro

Bij ID.nl zijn we gek op producten waar je niet de hoofdprijs voor betaalt. Een paar keer per week speuren we daarom binnen een bepaald thema naar zulke deals. Waar je een paar jaar geleden nog de hoofdprijs betaalde voor een goede 65 inch smart-tv, zijn deze tv's nu al een stuk betaalbaarder. Wij vonden vijf exemplaren die voor minder dan 600 euro te koop zijn.

Een 65 inch 4K smart-tv is natuurlijk de ultieme televisie voor het kijken van series en films in de hoogste kwaliteit. Voordeel is verder ook dat je niet al te dicht op je scherm hoeft te zitten: voor een 65 inch televisie geldt een afstand vanaf zo'n drie tot drieënhalve meter. En dankzij de smart-functionaliteit heb je toegang tot tal van streamingdiensten. Wij bekeken de mooiste modellen die je voor minder dan 600 euro kunt kopen.

LG 65UR73006LA

Voor wie houdt van heldere beelden en natuurlijke kleuren is de LG 65UR73006LA.AEUQ een prima keuze. Het 4K-paneel met ondersteuning voor HDR10 en HLG laat films en series mooi uitkomen. Wat direct opvalt is het brede kijkhoekpaneel, zodat je vanuit elke hoek goed beeld hebt. Drie HDMI 2.1-poorten zijn aanwezig, handig voor bijvoorbeeld een spelcomputer of soundbar. Het geluid is degelijk, met 20 watt RMS, al kan een extra speaker geen kwaad. De televisie zelf is niet overdreven dik, ongeveer 57 mm, en draait op WebOS dat vlot en makkelijk werkt.

Besturingssysteem: WebOS
Aantal HDMI-poorten
: 3
Audio-output (RMS)
: 20W

TCL 65C655 Pro

Deze TCL 65C655 Pro is een goede keus als je graag series kijkt of een filmavond houdt. Dankzij de QLED-techniek komen de kleuren mooi tot leven en ook HDR10+ en Dolby Vision helpen mee voor extra diepte. Google TV zorgt ervoor dat je toegang hebt tot de meeste (streaming-)apps van Netflix tot YouTube. Het geluid springt eruit: met 50 watt RMS en een ingebouwde subwoofer krijg je een stevig geluid. De tv zelf is daardoor wel een tikje dikker, zo’n 80 mm. Er zijn drie HDMI-poorten voor het aansluiten van extra apparaten.

Besturingssysteem: Google TV
Aantal HDMI-poorten
: 3
Audio-output (RMS)
: 50W

Hisense 65A7NQ

Ben je iemand die vooral van gemak houdt? De Hisense 65A7NQ biedt precies dat. De tv is simpel in gebruik, draait op het VIDAA-besturingssysteem en start razendsnel op. Met zijn 4K-beeld en ondersteuning voor Dolby Vision zie je mooie kleuren en scherpe beelden. Er zijn drie HDMI-poorten, voldoende voor al je apparaten. De tv heeft een redelijk slank ontwerp, ongeveer 80 mm dik. Het geluid van 20 watt RMS is prima voor dagelijks gebruik, al klinkt het met een soundbar net even beter.

Besturingssysteem: VIDAA U
Aantal HDMI-poorten
: 3
Audio-output (RMS)
: 20W

Samsung QE65Q80DAT

Wat deze Samsung QE65Q80DAT meteen bijzonder maakt, is het strakke ontwerp en de Direct Full Array-achtergrondverlichting. Daardoor zijn de zwarttinten diep en het contrast sterk. De tv is heel geschikt voor wie sportwedstrijden of actiefilms kijkt. Hij heeft vier HDMI 2.1-poorten en een krachtig geluid van 40 watt RMS, wat zorgt voor een volle klank bij films. Het scherm is vrij dun, met 54 mm, en draait op het vertrouwde Tizen-besturingssysteem dat soepel werkt.

Besturingssysteem: Tizen
Aantal HDMI-poorten
: 4
Audio-output (RMS)
: 40W

Philips 65PUS7609/12

Bij de Philips 65PUS7609/12 draait het om eenvoud en betaalbaarheid. De beeldkwaliteit is prima voor dagelijks gebruik, met 4K-resolutie en ondersteuning voor Dolby Atmos voor beter geluid. De tv werkt met Titan OS, dat simpel is en vlot laadt. Er zijn drie HDMI 2.1-poorten, genoeg om bijvoorbeeld een spelcomputer of extra box aan te sluiten. De tv is iets dikker dan sommige andere modellen, ongeveer 92 mm, en levert 20 watt RMS geluid. Philips is voor deze serie afgestapt van Google TV en levert de modellen nu met Titan OS.

Besturingssysteem: Titan OS
Aantal HDMI-poorten
: 3
Audio-output (RMS)
: 20W

▼ Volgende artikel
Brug te laag? Bocht te krap? Met campernavigatie verloopt je reis wél probleemloos
© ID.nl
Mobiliteit

Brug te laag? Bocht te krap? Met campernavigatie verloopt je reis wél probleemloos

Ga je op vakantie met je camper of met de caravan? Dan wil je vooral ontspannen rijden, zonder zorgen over te lage viaducten, smalle haarspeldbochten of weggetjes waar je amper kunt keren. Toch gebruiken veel mensen nog steeds een standaard autonavigatie, terwijl die niet is afgestemd op de afmetingen en het rijgedrag van een groter of zwaarder voertuig. In dit artikel lees je wat campernavigatie anders doet – en waarom dat handig is.

📍 Wat het verschil is tussen gewone navigatie en campernavigatie 📍 Waarom standaard navigatie niet altijd geschikt is voor campers of caravans 📍 Welke problemen speciale campernavigatie voorkomt 📍 Welke extra functies campernavigatie biedt 📍 Wanneer campernavigatie echt nodig is 📍 Waar je op moet letten als je campernavigatie wilt kopen 📍 Waarom een groter scherm handig is in een camper

Lees ook: Een airco in je caravan of camper? Dit zijn de mogelijkheden!

Een gewone navigatie – los toestel of via smartphone – is gebouwd voor personenauto's. Je voert een bestemming in, kiest eventueel tussen snelste of kortste route, en krijgt aanwijzingen gebaseerd op normale verkeersregels en gangbare voertuigafmetingen. Voor dagelijks gebruik werkt dat prima. Maar zodra je met een grote camper of een caravan op pad gaat, kom je al snel beperkingen tegen. Denk aan tunnels met een beperkte doorrijhoogte, wegen met maximale asdruk of gewichtslimiet, scherpe bochten in bergachtig gebied of dorpskernen waar je amper kunt keren of parkeren. Een standaard navigatie houdt daar geen rekening mee. Dat kan onderweg voor behoorlijk wat stress zorgen, of in het slechtste geval zelfs voor schade.

Wat doet campernavigatie anders?

Een speciaal campernavigatiesysteem is ontworpen met campers en auto's met aanhanger in gedachten. Je voert vooraf de lengte, breedte, hoogte en het gewicht van je combinatie in. Op basis daarvan worden alleen routes getoond die ook echt geschikt zijn voor jouw voertuig. En dat maakt een wereld van verschil.

Zo vermijd je automatisch bruggen waar je niet onderdoor kunt, te smalle weggetjes in dorpjes of natuurgebieden, steile hellingen waar je niet comfortabel kunt rijden of keren en wegen waar een caravan officieel niet is toegestaan. Veel campernavigaties bieden ook aanvullende functies. Denk aan filters voor campings, servicepunten of camperplaatsen, kaarten die je offline kunt gebruiken in gebieden zonder bereik, weergave van hellingspercentages en scherpe bochten onderweg en waarschuwingen voor zijwind, milieuzones of tolwegen. Sommige systemen kun je zelfs koppelen aan een achteruitrijcamera, wat handig is bij parkeren of keren op krappe plekken.

Wat je bij campernavigatie ook vaak ziet: een groter scherm dan bij standaard modellen. Dat is geen luxe, maar een bewuste keuze. De zitpositie in een camper is meestal hoger en wat verder van het dashboard af. Een scherm van 7 inch of groter zorgt dan voor beter overzicht en leesbaarheid, zonder dat je moet turen of knijpen met je ogen. Zeker als je tijdens het rijden snel de kaart of de aanwijzingen wilt checken, is dat een voordeel.

©GARMIN International ©2022

Voorbeelden uit de praktijk

Stel: je rijdt met een camper door de Ardennen. De kortste route volgens je telefoon gaat dwars door een dorpje met een smal bruggetje en steile oprit. Een standaard navigatie stuurt je daar zonder waarschuwing heen. Een campernavigatie herkent de beperkingen en kiest een alternatieve route via een doorgaande weg, ook al is die iets langer. Of je rijdt in Zuid-Frankrijk met een caravan achter je auto. Je komt bij een tunnel waar voertuigen hoger dan 2,60 meter niet doorheen mogen. Een gewone navigatie weet dat niet – een campernavigatie voorkomt dit soort problemen.

Is het altijd nodig?

Als je met een compacte buscamper reist die nauwelijks groter is dan een gewone auto, heb je in de praktijk minder snel last van beperkingen. Maar zodra je camper langer of hoger is, of je met een flinke caravan rijdt, wordt specifieke navigatie al snel een stuk comfortabeler – en veiliger. Ook voor langere reizen of tochten buiten West-Europa is het verschil merkbaar. Niet elk land signaleert hoogte- of gewichtsbeperkingen even duidelijk. Dan is het prettig als je navigatie dat voor je bijhoudt.

Campernavigatie kopen? Hier moet je op letten

Niet elk navigatiesysteem voor campers biedt dezelfde functies. Let daarom goed op de specificaties voordat je iets aanschaft. Controleer of je de voertuigafmetingen (lengte, breedte, hoogte, gewicht) kunt invoeren. Alleen dan kan het systeem echt rekening houden met obstakels op de route. Kijk ook naar het kaartmateriaal: is het actueel en dekt het voldoende landen? Zeker als je buiten West-Europa reist, is dat belangrijk. Sommige modellen bieden gratis kaartupdates, anderen niet. Let daarnaast op of er specifieke camper-POI's in het systeem zitten, zoals camperplaatsen, servicestations of campings. Ook de gebruikersinterface speelt een rol: is het systeem vlot te bedienen, ook als je onderweg bent? En niet onbelangrijk: hoe groot is het scherm? Bij voorkeur is dat minstens 7 inch. Een groter scherm is niet alleen prettiger tijdens het rijden, maar maakt het ook makkelijker om in een oogopslag hellingen, bochten en alternatieven te overzien. Ten slotte: als je al een achteruitrijcamera hebt, controleer dan of deze te koppelen is aan het systeem. Dat maakt het manoeuvreren op een krappe camping een stuk makkelijker.

Fijne vakantie!

Een campernavigatie lijkt op het eerste gezicht misschien een extra uitgave, maar het levert je onderweg vooral rust en gemak op. Geen stress over bruggen, geen gedoe bij keren, en geen verrassingen bij tunnels of bergwegen. Zeker als je vaker met je camper of caravan op pad gaat, is het een investering die je reis een stuk comfortabeler en ontspannen maakt.

P.S. Ook handig als je vaak op pad bent:

Een compacte camping-wasmachine