ID.nl logo
Een tweede leven voor je oude iPhone
© PXimport
Huis

Een tweede leven voor je oude iPhone

Als je eenmaal je nieuwe iPhone hebt aangeschaft, lijkt je oude toestel wel een antiek apparaat. Je kunt er niet meer mee whatsapp'en, Facebook werkt veel te traag en de meest recente versie van iOS draait er niet meer op. Toch zijn nog genoeg manieren om het apparaat zinvol in te zetten.

In deze workshop gaan we aan de slag met een oude iPhone 3G. Misschien ken je het nog wel, de iPhone met ronde hoeken die een beetje zwaar in de hand ligt. Het lijkt alweer eeuwen geleden dat deze iPhone werd geïntroduceerd, maar vergis je niet: in de zomer van 2008 was dit apparaat hypermodern.

Veel van de stappen in deze workshop zijn ook toe te passen op bijvoorbeeld een iPhone van de eerste generatie en uiteraard kun je met een nieuwere iPhone 3GS, 4, 4S of 5 dezelfde dingen doen. Je kunt natuurlijk je iPhone verkopen via bijvoorbeeld Marktplaats en Apple biedt zelf ook een recycleprogramma aan, maar voor onze iPhone 3G zouden we van het bedrijf uit Cupertino het luttele bedrag van 9 euro krijgen.

Je leest het goed: 9 euro voor een goed functionerende iPhone met een harde schijf van 16 gigabyte, inclusief het netsnoer. Alleen de achterkant van de iPhone is een beetje beschadigd. Dat lijkt ons geen economisch zinvolle beslissing en daarom gaan we aan de slag om de iPhone weer zinvol te kunnen gebruiken.

©PXimport

1 Sneller maken

Onze iPhone 3G kan maximaal iOS 4.2.1 draaien. In tegenstelling tot vorige besturingssystemen voelt 4.2.1 echter langzaam aan. Er is een aantal tips om je iPhone sneller te maken. De 3G ondersteunt geen multitasking, maar bij een nieuwere iPhone is het handig om alle apps te sluiten door te dubbeltikken op de thuisknop en op een app in de onderste rij te drukken totdat je met het kruisje de app kunt sluiten.

Zet de iPhone uit door de sluimerknop een paar seconden in te drukken tot de tekst Zet uit verschijnt. Wis bij Instellingen / Safari je geschiedenis, cookies en gegevens en zet alle opties bij Instellingen / Algemeen / Zoekresultaten uit.

©PXimport

Zet alle opties uit om je iPhone sneller te laten lopen.

2 Reservetelefoon

Het is handig om een tweede iPhone achter de hand te hebben voor als je bijvoorbeeld op vakantie gaat. Zeker als je gaat kamperen of trips in de wildernis wilt maken, neem je beter niet je nieuwe iPhone 5s mee. Als je 3G-model al ontgrendeld is (via een sim-unlock), kun je er gewoon een simkaart van een buitenlandse provider instoppen, zodat je in het buitenland goedkoop kunt bellen en internetten.

Wil je je eigen simkaart uit je iPhone 5s gebruiken, denk er dan wel aan dat in de sleuf van de iPhone 3G alleen een mini-sim past. In de iPhone 5s zit een nanosim, de iPhone 4 werkt met een microsim. Vraag eventueel bij je provider of je een extra simkaart kunt krijgen.

©PXimport

In de iPhone 4 en 4S zit een micro-sim-kaart.

3 VoIP-telefoon

Je kunt je oude iPhone ook als speciale VoIP-telefoon gebruiken. Met een VoIP-dienst maak je gesprekken via een internetverbinding. Bekende apps hiervoor zijn bijvoorbeeld Skype of FaceTime. Een voordeel kan zijn dat je zo je batterij van je nieuwe iPhone niet belast.

Je kunt je iPhone 3G dan gewoon thuis laten liggen zodat je hele familie deze telefoon kan gebruiken om goedkoop met familie in Nieuw-Zeeland te bellen. Zet de iPhone in een dockingstation zodat het altijd opgeladen is en je gebruikt het als veredelde vaste huistelefoon.

©PXimport

Skype is het populairste VoIP-programma.

4 Muziekspeler

Een iPhone die langzaam is geworden en waar je geen moderne apps meer op kunt draaien, kan nog altijd dienst doen als mobiele mp3-speler. Een iPhone 3G heeft 8 of 16 gigabyte ruimte, dit is genoeg voor uren muziek. Synchroniseer je iPhone met je iTunes-bibliotheek en laad al je mp3's op de iPhone.

Schaf een goedkoop tulp-naar-mini-jack kabeltje aan en plug je iPhone op je stereo-installatie in de huiskamer aan, neem het mee naar de hifi-set op de studeerkamer of stop het in je zak als je gaat joggen.

©PXimport

Tover je iPhone om tot draagbare muziekspeler.

05 Streaming

Een andere optie is om een streaming-muziekdienst zoals Spotify of Deezer op je iPhone te installeren. Voor een vast bedrag per maand luister je onbeperkt naar muziek. Sluit je iPhone met een kabel op je stereo aan of stuur de muziek draadloos naar AirPlay-luidsprekers, een AirPort Express of Apple tv.

Hiervoor heeft je iPhone wel minstens iOS 4.3 nodig, op onze oude iPhone 3G werkt dit dus niet. Heeft je oude iPhone iOS versie 5.0, dan kun je de app Wifi2Hifi installeren. Op je Mac installeer je het gelijknamige programma en als je nu muziek afspeelt op je Mac, kun je dit draadloos naar je iPhone sturen.

©PXimport

Met de Spotify-app stream je de muziek naar een AirPort Express, Apple tv of naar draadloze AirPlay-luidsprekers.

In de auto

Heb je je iPhone volgeladen met muziek, leg het dan in de auto neer en sluit het aan op je autoradio. Je kunt er zelfs een speciale houder voor kopen en de kabels wegwerken zodat je je eigen muziekbibliotheek altijd in de auto hebt. Het grote voordeel is dat je in deze iPhone geen simkaart hoeft te doen en je dus ook niet gebeld kunt worden tijdens het luisteren.

Maar zit er toch nog een simkaart in met actief internetabonnement, dan kun je er voor kiezen om je iPhone als navigatieapparaat te gebruiken. Installeer hiervoor bijvoorbeeld de app GPS Navigatie 2 van skobbler voor een paar euro.

©PXimport

Gebruik je iPhone als muziekspeler of navigatieapparaat in de auto.

06 Camera

Je oude iPhone mag dan geen geweldige camera hebben, bruikbaar is het wel. Ook voor oudere modellen zijn genoeg accessoires te vinden om je iPhone als camera te gebruiken.

Op de website www.photojojo.com vind je een heleboel lenzen, flitsers en andere handige gereedschappen om je iPhone in een professionele camera om te toveren. Je hebt niet het risico dat je gebeld wordt terwijl je een prachtige foto aan het maken bent. De meeste accessoires werken het beste op een iets recentere iPhone zoals de 4, 4S of 5.

©PXimport

Photojojo levert speciale lenzen voor je iPhone.

07 Bewakingscamera

Ben je vaak van huis en wil je weten wat je huisdieren zoal uitspoken als je een dag niet thuis bent? Installeer dan de app Manything op je iPhone. Opnames worden meteen verstuurd naar je Manything-account en vanaf een andere computer of iPhone kun je bekijken wat de iPhone thuis heeft opgenomen.

Je hebt een Manything-account nodig, 1 gigabyte per maand is gratis, wil je meer dan kun je voor een paar euro per maand meer serverruimte kopen. Manything is beschikbaar voor iOS 5 en hoger.

©PXimport

Met Manything maak je van je oude iPhone een bewakingscamera.

08 Wekker

Veel mensen gebruiken hun iPhone als wekker, maar velen van ons kennen het probleem dat je soms vergeet het geluid van je iPhone uit te zetten. Resultaat: een aangeschoten vriend belt je om twee uur 's nachts, terwijl jij om zeven uur op moet. Een beter idee is om je reguliere iPhone gewoon in de huiskamer te leggen.

Op je oude iPhone installeer je een goede wekker-app en je zorgt dat je er geen sim-kaart in hebt zitten en geen apps als WhatsApp of Facebook op hebt staan. Er zijn zelfs speciale wekkerhouders voor je iPhone te krijgen. Goede nacht!

©PXimport

De Snooze is een te gekke behuizing voor je iPhone als wekker.

09 Game-console

Laat je iPhone 5s thuis liggen en gebruik je oude iPhone als ultiem gamingapparaat. Veel geavanceerde spellen hebben tenminste iOS 6 of hoger nodig, maar veel simpele spellen doen het prima op een ouder besturingssysteem.

Je kunt al je spelletjes op je nieuwe iPhone verwijderen om ruimte te besparen en je hoeft niet bang te zijn dat je batterij na een uur alweer leeg is omdat je teveel levels van Angry Birds in de trein hebt zitten spelen. Veel spellen lopen nog zeer soepel op een iPhone 3G of 3GS.

©PXimport

Een oude iPhone inrichten als game console zorgt ervoor dat je nieuwe iPhone niet zo snel leeg raakt.

10 Afstandsbediening

Je iPhone is dankzij zijn touchscreen en internetverbinding een ideale afstandsbediening voor allerlei dingen in en om het huis. Met de gratis app Remote van Apple tover je je iPhone om in een afstandsbediening voor je iTunes-bibliotheek op je computer of je Apple tv. Je kunt ook een RedEye-accessoire voor je iPhone kopen. Plug de RedEye mini in de koptelefoonaansluiting van je iPhone en installeer de RedEye-app. De app kent duizenden apparaten en via de accessoire zend je een infraroodsignaal naar bijvoorbeeld je dvd-speler, je televisie of je hifi-set.

De RedEye mini is speciaal gericht op oudere iPhone-versies, getuige de ondersteuning voor iOS 3. Verder kun je je iPhone gebruiken om allerlei dingen te besturen via bluetooth. Lego Mindstorms EV3 maakt van je iPhone bijvoorbeeld een afstandsbediening voor Lego-robots en kleine drones zijn eveneens te besturen via Bluetooth of wifi. Veel domotica-systemen ondersteunen ook oude iPhones om lampen en apparaten in huis mee te kunnen besturen.

©PXimport

Met de RedEye mini bestuur je je apparaten in huis.

11 Jailbreak

Als je meer uit je iPhone wilt halen, kun je ook overwegen om je apparaat te jailbreaken. Hiervoor is wel een beetje kennis vereist, maar gelukkig zijn er duidelijke handleidingen te vinden op internet. Een simpele manier om je iPhone 3G sneller te laten functioneren, is om de Whited00r-jailbreak uit te voeren.

Hiermee lijkt het opeens of je iOS 6 op je oude iPhone hebt, je iPhone 3G is er zelfs sneller door geworden. Om een jailbreak uit te voeren, heb je een computer nodig. Ga naar www.whited00r.com en klik op het model van je iPhone.

©PXimport

Na een jailbreak kun je veel meer instellingen wijzigen in iOS.

12 Whited00r

Op de website van Whited00r staat duidelijk beschreven hoe de jailbreak werkt. Belangrijk is echter dat je van tevoren van al je data een reservekopie maakt in iTunes. Mocht de jailbreak niet werken, dan kun je in de meeste gevallen je iPhone herstellen en de oude reservekopie terug kopiëren naar je apparaat.

Na installatie van Whited00r heb je eveneens de alternatieve app store Cydia op je iPhone staan. Hier kun je interessante apps downloaden die alleen voor een iPhone met jailbreak beschikbaar zijn.

©PXimport

Cydia is de onofficiële app store voor een iPhone met jailbreak.

Garantie?

Als argument tegen jailbreaken wordt vaak gebruikt dat het je garantie doet vervallen. Ooit was dat waar, maar inmiddels zijn er al diverse juridische uitspraken geweest die het tegendeel hebben bewezen. En zelfs al zou het je garantie aantasten, dan moet zo'n jailbreak wel te bewijzen zijn. Het voordeel van de apparaten van Apple is dat je altijd terug kunt naar de fabrieksinstellingen, zélfs na een jailbreak.

Voor je garantie hoef je een jailbreak dus niet te laten, tenzij de hardware stuk gaat en je niet meer in staat bent om de originele firmware terug te zetten, voor je de iPhone retourneert aan Apple. In principe is een jailbreak echter altijd omkeerbaar en heb je voor je garantie niets te vrezen.

©PXimport

Wees je bewust van de risico's voor je aan een jailbreak begint.

▼ Volgende artikel
Smartphone hard resetten: zo doe je dat (iOS en Android)
© PixieMe - stock.adobe.com
Huis

Smartphone hard resetten: zo doe je dat (iOS en Android)

Is je telefoon traag, vastgelopen of ga je het apparaat doorverkopen? Kies dan voor een harde reset! Hier lees je hoe je dat snel en gemakkelijk doet voor iPhones en Android-smartphones.

Je smartphone resetten is handig om verschillende redenen. Een telefoon kan na jaren gebruik trager worden door een overvloed aan achtergrondprocessen en een volle opslag. Heb je last van vastlopers, malware of ga je de smartphone doorverkopen? Reset je Android of iOS smartphone dan. In dit artikel lees je:

  • Hier moet je op letten voor de reset
  • Stappenplan voor het hard resetten van een Android-smartphone
  • Stappenplan voor het hard resetten van een iPhone

Ook interessant: Je wachtwoorden zijn veilig in de nieuwe iOS-app.

Let hierop voordat je begint met de reset

Begin nooit lukraak met een hard reset, want daarmee zet je je smartphone terug naar de fabrieksinstellingen en wis je alle daarna toegevoegde data van de telefoon. Het systeem is weer net zoals toen je de telefoon voor het eerst uit de doos haalde. Dit gaat er allemaal verloren:

  • Foto's, video's, documenten en andere bestanden

  • Apps en bijbehorende gegevens

  • Contacten en berichten

  • Instellingen

  • Inloggegevens en accounts

©fadfebrian

Een back-up maken is dus ten zeerste aangeraden bij een reset. Verder kost het resetten tijd en dus energie. Zorg er daarom voor dat je telefoon tot tenminste 50 procent opgeladen is en slaat hem aan op een oplader.

Zo reset je een Android-smartphone

Android-smartphones hebben niet allemaal een identieke interface. Maar het principe is wel iedere keer hetzelfde. Bij de meeste merken ziet het er ongeveer zo uit, waarbij de tussenstap Geavanceerd niet altijd voorkomt:

Tik op Instellingen / Systeem / Geavanceerd / Resetopties / Alle gegevens wissen (fabrieksinstellingen herstellen).

Heb je een smartphone van Samsung? Dan doe je het volgende: tik op Instellingen / Algemeen beheer / Fabrieksinstellingen herstellen.

Afhankelijk van het merk telefoon zijn de stappen bij jou dus misschien net even anders. Je moet wel altijd je wachtwoord of pincode invoeren om de hard reset te starten. Daarna is het een kwestie van wachten.

Zodra de reset klaar is, start je smartphone weer op en is de software weer precies zoals toen je het apparaat voor het eerst uit de doos haalde. Je kunt alles handmatig opnieuw instellen en installeren of een back-up gebruiken.

📲Android-telefoon personaliseren? Hier lees je hoe je dat doet

Gebruik een goede oplader tijdens het resetten

Vermijd verrassingen en houd je apparaat klaar voor gebruik!

Android: harde reset met knoppen

Als je telefoon helemaal is vastgelopen en het stappenplan niet werkt, doe in dat geval het volgende:

Houd de knoppen Aan/uit en Volume omhoog minstens vijf seconden tegelijkertijd ingedrukt. Bij sommige modellen is het een combinatie van de knop Aan/uit en Volume omlaag.

Houd de knoppen ingedrukt tot er een logo en daarna een menu verschijnt. Dat ziet er anders uit dan normaal en bestaat uit een lijst met opties. Navigeer met de volumeknoppen en selecteer de Hard reset-optie met de Aan-/uitknop.

Zo reset je een iPhone

Volg deze stappen om je iPhone te hard resetten:

Klik op Instellingen / Algemeen / Zet over of stel opnieuw in / Wis alle inhoud en instellingen. Bevestig je keuze door op Wis nu te tikken en voer je toegangscode in.

📱Leestip: Zo vergrendel je apps met Face ID in iOS 18

©valiantsin - stock.adobe.com

iPhone: harde reset met knoppen

Zijn de menu's niet bereikbaar? Aan de hand van de onderstaande stappen gebruik je de knoppen van je telefoon om hem te resetten:

iPhone 8 en nieuwer

Druk op kort op Volume omhoog en daarna kort op Volume omlaag. Houd vervolgens de Aan-/uitknop ingedrukt tot het logo van Apple verschijnt.

iPhone 7 en 7 Plus:

Houd de Aan-/uitknop en Volume omlaag tegelijkertijd ingedrukt tot het logo verschijnt.

iPhone 6s en ouder

Houd de Aan-/uitknop en Home tegelijkertijd ingedrukt tot het logo verschijnt.


▼ Volgende artikel
Kerstboom eruit, toch sfeer in huis? Zo doe je dat!
© Paul Viant/KOTO
Gezond leven

Kerstboom eruit, toch sfeer in huis? Zo doe je dat!

De kerstdagen zijn voorbij en het nieuwe jaar staat voor de deur. De lege plek waar eerst de kerstboom stond, valt ineens extra op. Het voelt misschien een beetje kaal, maar dit is juist hét moment om je huis weer een frisse en gezellige sfeer te geven. Daar zijn allerlei manieren voor. In dit artikel lees je wat je allemaal kunt doen.

🎄 🪓 Boom eruit ... wat nu? In dit artikel leggen we je uit wat je kunt doen om het ook na kerst weer gezellig te maken thuis.

  • Zet een mooie kamerplant neer
  • Verf de muren in een frisse kleur
  • Experimenteer met een nieuwe indeling van je woonkamer
  • Maak een lichtplan
  • Ruim eens lekker op

Lees ook: Kleuren kiezen voor in huis: deze trucs en tools helpen je een handje

Voel je je wat somber nu de feestdagen voorbij zijn? Haal meer groen in huis! De lege plek waar de kerstboom stond, is ideaal voor een grote kamerplant of een groepje kleinere planten op een bijzettafeltje. Zo vul je niet alleen de ruimte op, maar breng je ook een vleugje natuur én wat extra zuurstof in huis. Een frisse start van het nieuwe jaar!

Bij het kiezen van een plant is het slim om verder te kijken dan alleen de grootte, kleur of bladvorm. Let erop of de plant past bij de plek waar je hem wilt neerzetten. Niet elke plant houdt van direct zonlicht, de warmte van een verwarming of een schaduwrijke hoek. Twijfel je? Vraag advies in de winkel. Grote planten kunnen prijzig zijn, en het is zonde als ze snel het loodje leggen. Ben je niet zo'n plantenkenner? Er zijn handige apps, zoals Plantsome, die je vertellen wanneer en hoeveel water je planten nodig hebben. Deze apps kunnen een echte redder in nood zijn.

©Olha Tsiplyar

Geen kamer zonder

🪴 Kamerplant!

Verf de muren in een frisse kleur

Zo'n kerstboom zorgt niet alleen voor gezelligheid, maar brengt ook een flinke dosis kleur in huis met al die kerstballen, slingers en lichtjes. Vind je je interieur nu wat flets? Gebruik de rustige januariweekenden om een kale muur of hoekje nieuw leven in te blazen met een frisse lik verf of een mooi behang. Een kleine verandering die meteen zorgt voor een frisse start én een vleugje energie voor het nieuwe jaar!.

Als je je innerlijke stylist nog aan het ontdekken bent, probeer dan eens een verf-app op je telefoon. Met de apps van Flexa of Histor kun je een foto maken van de muur die je wilt transformeren en vervolgens experimenteren met allerlei kleuren. Zo zie je direct wat wel of niet bij je vloer en meubels past en voorkom je dat je binnenkort wéér met een verfkwast in de weer moet.

Experimenteer met een nieuwe indeling van je woonkamer

Waarschijnlijk heb je flink moeten schuiven om je Nordmann of kunstkerstboom een mooie plek te geven. Nu de boom eruit gaat, kun je dat moment aangrijpen om de indeling van je woonkamer eens kritisch te bekijken. In plaats van alles terug te zetten zoals het was, daag jezelf uit om iets nieuws te proberen. Denk verder dan de vaste plekken en laat je niet beperken door wat je gewend bent.

Een plattegrond maken kan helpen om ideeën uit te werken. Teken je woonkamer op schaal en knip losse elementen, zoals meubels, verlichting en een vloerkleed uit papier. Zo kun je al schuivend verschillende indelingen uitproberen. Ga je liever met een app aan de slag, dan is de gratis Home Design 3D leuk om mee te experimenteren.

©Kawee

Lichtplannen

Nu de kerstboom weg is en de lichtjes niet meer schijnen, valt het misschien ineens op: dat ene hoekje in de woonkamer is behoorlijk donker. Een vloerlamp kan dan een perfecte oplossing zijn. Zo vul je niet alleen de lege plek op met een stijlvolle eyecatcher, maar zorg je ook direct voor extra licht.

Dit is overigens ook een goed moment om de rest van de verlichting in huis eens onder de loep te nemen. Heb je naast sfeerverlichting ook genoeg functioneel licht? En hoe zit het met het aantal lumen per vierkante meter? In het artikel Zo kies je de juiste verlichting voor elke ruimte in huis lees je er alles over.

Ontspullen

Niet iedereen wordt overvallen door een gevoel van melancholie in een huis zonder kerstversiering: voor veel mensen is het juist een opluchting als alle decoratie weer op zolder staat. Die lege ruimtes kun je zien als een kans om je huis opgeruimd te maken én te houden. Gebruik dit moment niet alleen om de kerstspullen op te bergen, maar kijk ook eens kritisch naar andere dingen die je het afgelopen jaar nauwelijks hebt gebruikt en die vooral in de weg staan. Misschien maak je iemand anders blij met die bijzettafel, kandelaar of kussenhoes waar je zelf al op uitgekeken bent. Weet je niemand? er zit vast wel een kringloopwinkel bij jou in de buurt!

Ook interessant: Zo voelt je huis weer als nieuw: tips en trucs voor een nieuwe indeling