ID.nl logo
Een tweede leven voor je oude iPhone
© PXimport
Huis

Een tweede leven voor je oude iPhone

Als je eenmaal je nieuwe iPhone hebt aangeschaft, lijkt je oude toestel wel een antiek apparaat. Je kunt er niet meer mee whatsapp'en, Facebook werkt veel te traag en de meest recente versie van iOS draait er niet meer op. Toch zijn nog genoeg manieren om het apparaat zinvol in te zetten.

In deze workshop gaan we aan de slag met een oude iPhone 3G. Misschien ken je het nog wel, de iPhone met ronde hoeken die een beetje zwaar in de hand ligt. Het lijkt alweer eeuwen geleden dat deze iPhone werd geïntroduceerd, maar vergis je niet: in de zomer van 2008 was dit apparaat hypermodern.

Veel van de stappen in deze workshop zijn ook toe te passen op bijvoorbeeld een iPhone van de eerste generatie en uiteraard kun je met een nieuwere iPhone 3GS, 4, 4S of 5 dezelfde dingen doen. Je kunt natuurlijk je iPhone verkopen via bijvoorbeeld Marktplaats en Apple biedt zelf ook een recycleprogramma aan, maar voor onze iPhone 3G zouden we van het bedrijf uit Cupertino het luttele bedrag van 9 euro krijgen.

Je leest het goed: 9 euro voor een goed functionerende iPhone met een harde schijf van 16 gigabyte, inclusief het netsnoer. Alleen de achterkant van de iPhone is een beetje beschadigd. Dat lijkt ons geen economisch zinvolle beslissing en daarom gaan we aan de slag om de iPhone weer zinvol te kunnen gebruiken.

©PXimport

1 Sneller maken

Onze iPhone 3G kan maximaal iOS 4.2.1 draaien. In tegenstelling tot vorige besturingssystemen voelt 4.2.1 echter langzaam aan. Er is een aantal tips om je iPhone sneller te maken. De 3G ondersteunt geen multitasking, maar bij een nieuwere iPhone is het handig om alle apps te sluiten door te dubbeltikken op de thuisknop en op een app in de onderste rij te drukken totdat je met het kruisje de app kunt sluiten.

Zet de iPhone uit door de sluimerknop een paar seconden in te drukken tot de tekst Zet uit verschijnt. Wis bij Instellingen / Safari je geschiedenis, cookies en gegevens en zet alle opties bij Instellingen / Algemeen / Zoekresultaten uit.

©PXimport

Zet alle opties uit om je iPhone sneller te laten lopen.

2 Reservetelefoon

Het is handig om een tweede iPhone achter de hand te hebben voor als je bijvoorbeeld op vakantie gaat. Zeker als je gaat kamperen of trips in de wildernis wilt maken, neem je beter niet je nieuwe iPhone 5s mee. Als je 3G-model al ontgrendeld is (via een sim-unlock), kun je er gewoon een simkaart van een buitenlandse provider instoppen, zodat je in het buitenland goedkoop kunt bellen en internetten.

Wil je je eigen simkaart uit je iPhone 5s gebruiken, denk er dan wel aan dat in de sleuf van de iPhone 3G alleen een mini-sim past. In de iPhone 5s zit een nanosim, de iPhone 4 werkt met een microsim. Vraag eventueel bij je provider of je een extra simkaart kunt krijgen.

©PXimport

In de iPhone 4 en 4S zit een micro-sim-kaart.

3 VoIP-telefoon

Je kunt je oude iPhone ook als speciale VoIP-telefoon gebruiken. Met een VoIP-dienst maak je gesprekken via een internetverbinding. Bekende apps hiervoor zijn bijvoorbeeld Skype of FaceTime. Een voordeel kan zijn dat je zo je batterij van je nieuwe iPhone niet belast.

Je kunt je iPhone 3G dan gewoon thuis laten liggen zodat je hele familie deze telefoon kan gebruiken om goedkoop met familie in Nieuw-Zeeland te bellen. Zet de iPhone in een dockingstation zodat het altijd opgeladen is en je gebruikt het als veredelde vaste huistelefoon.

©PXimport

Skype is het populairste VoIP-programma.

4 Muziekspeler

Een iPhone die langzaam is geworden en waar je geen moderne apps meer op kunt draaien, kan nog altijd dienst doen als mobiele mp3-speler. Een iPhone 3G heeft 8 of 16 gigabyte ruimte, dit is genoeg voor uren muziek. Synchroniseer je iPhone met je iTunes-bibliotheek en laad al je mp3's op de iPhone.

Schaf een goedkoop tulp-naar-mini-jack kabeltje aan en plug je iPhone op je stereo-installatie in de huiskamer aan, neem het mee naar de hifi-set op de studeerkamer of stop het in je zak als je gaat joggen.

©PXimport

Tover je iPhone om tot draagbare muziekspeler.

05 Streaming

Een andere optie is om een streaming-muziekdienst zoals Spotify of Deezer op je iPhone te installeren. Voor een vast bedrag per maand luister je onbeperkt naar muziek. Sluit je iPhone met een kabel op je stereo aan of stuur de muziek draadloos naar AirPlay-luidsprekers, een AirPort Express of Apple tv.

Hiervoor heeft je iPhone wel minstens iOS 4.3 nodig, op onze oude iPhone 3G werkt dit dus niet. Heeft je oude iPhone iOS versie 5.0, dan kun je de app Wifi2Hifi installeren. Op je Mac installeer je het gelijknamige programma en als je nu muziek afspeelt op je Mac, kun je dit draadloos naar je iPhone sturen.

©PXimport

Met de Spotify-app stream je de muziek naar een AirPort Express, Apple tv of naar draadloze AirPlay-luidsprekers.

In de auto

Heb je je iPhone volgeladen met muziek, leg het dan in de auto neer en sluit het aan op je autoradio. Je kunt er zelfs een speciale houder voor kopen en de kabels wegwerken zodat je je eigen muziekbibliotheek altijd in de auto hebt. Het grote voordeel is dat je in deze iPhone geen simkaart hoeft te doen en je dus ook niet gebeld kunt worden tijdens het luisteren.

Maar zit er toch nog een simkaart in met actief internetabonnement, dan kun je er voor kiezen om je iPhone als navigatieapparaat te gebruiken. Installeer hiervoor bijvoorbeeld de app GPS Navigatie 2 van skobbler voor een paar euro.

©PXimport

Gebruik je iPhone als muziekspeler of navigatieapparaat in de auto.

06 Camera

Je oude iPhone mag dan geen geweldige camera hebben, bruikbaar is het wel. Ook voor oudere modellen zijn genoeg accessoires te vinden om je iPhone als camera te gebruiken.

Op de website www.photojojo.com vind je een heleboel lenzen, flitsers en andere handige gereedschappen om je iPhone in een professionele camera om te toveren. Je hebt niet het risico dat je gebeld wordt terwijl je een prachtige foto aan het maken bent. De meeste accessoires werken het beste op een iets recentere iPhone zoals de 4, 4S of 5.

©PXimport

Photojojo levert speciale lenzen voor je iPhone.

07 Bewakingscamera

Ben je vaak van huis en wil je weten wat je huisdieren zoal uitspoken als je een dag niet thuis bent? Installeer dan de app Manything op je iPhone. Opnames worden meteen verstuurd naar je Manything-account en vanaf een andere computer of iPhone kun je bekijken wat de iPhone thuis heeft opgenomen.

Je hebt een Manything-account nodig, 1 gigabyte per maand is gratis, wil je meer dan kun je voor een paar euro per maand meer serverruimte kopen. Manything is beschikbaar voor iOS 5 en hoger.

©PXimport

Met Manything maak je van je oude iPhone een bewakingscamera.

08 Wekker

Veel mensen gebruiken hun iPhone als wekker, maar velen van ons kennen het probleem dat je soms vergeet het geluid van je iPhone uit te zetten. Resultaat: een aangeschoten vriend belt je om twee uur 's nachts, terwijl jij om zeven uur op moet. Een beter idee is om je reguliere iPhone gewoon in de huiskamer te leggen.

Op je oude iPhone installeer je een goede wekker-app en je zorgt dat je er geen sim-kaart in hebt zitten en geen apps als WhatsApp of Facebook op hebt staan. Er zijn zelfs speciale wekkerhouders voor je iPhone te krijgen. Goede nacht!

©PXimport

De Snooze is een te gekke behuizing voor je iPhone als wekker.

09 Game-console

Laat je iPhone 5s thuis liggen en gebruik je oude iPhone als ultiem gamingapparaat. Veel geavanceerde spellen hebben tenminste iOS 6 of hoger nodig, maar veel simpele spellen doen het prima op een ouder besturingssysteem.

Je kunt al je spelletjes op je nieuwe iPhone verwijderen om ruimte te besparen en je hoeft niet bang te zijn dat je batterij na een uur alweer leeg is omdat je teveel levels van Angry Birds in de trein hebt zitten spelen. Veel spellen lopen nog zeer soepel op een iPhone 3G of 3GS.

©PXimport

Een oude iPhone inrichten als game console zorgt ervoor dat je nieuwe iPhone niet zo snel leeg raakt.

10 Afstandsbediening

Je iPhone is dankzij zijn touchscreen en internetverbinding een ideale afstandsbediening voor allerlei dingen in en om het huis. Met de gratis app Remote van Apple tover je je iPhone om in een afstandsbediening voor je iTunes-bibliotheek op je computer of je Apple tv. Je kunt ook een RedEye-accessoire voor je iPhone kopen. Plug de RedEye mini in de koptelefoonaansluiting van je iPhone en installeer de RedEye-app. De app kent duizenden apparaten en via de accessoire zend je een infraroodsignaal naar bijvoorbeeld je dvd-speler, je televisie of je hifi-set.

De RedEye mini is speciaal gericht op oudere iPhone-versies, getuige de ondersteuning voor iOS 3. Verder kun je je iPhone gebruiken om allerlei dingen te besturen via bluetooth. Lego Mindstorms EV3 maakt van je iPhone bijvoorbeeld een afstandsbediening voor Lego-robots en kleine drones zijn eveneens te besturen via Bluetooth of wifi. Veel domotica-systemen ondersteunen ook oude iPhones om lampen en apparaten in huis mee te kunnen besturen.

©PXimport

Met de RedEye mini bestuur je je apparaten in huis.

11 Jailbreak

Als je meer uit je iPhone wilt halen, kun je ook overwegen om je apparaat te jailbreaken. Hiervoor is wel een beetje kennis vereist, maar gelukkig zijn er duidelijke handleidingen te vinden op internet. Een simpele manier om je iPhone 3G sneller te laten functioneren, is om de Whited00r-jailbreak uit te voeren.

Hiermee lijkt het opeens of je iOS 6 op je oude iPhone hebt, je iPhone 3G is er zelfs sneller door geworden. Om een jailbreak uit te voeren, heb je een computer nodig. Ga naar www.whited00r.com en klik op het model van je iPhone.

©PXimport

Na een jailbreak kun je veel meer instellingen wijzigen in iOS.

12 Whited00r

Op de website van Whited00r staat duidelijk beschreven hoe de jailbreak werkt. Belangrijk is echter dat je van tevoren van al je data een reservekopie maakt in iTunes. Mocht de jailbreak niet werken, dan kun je in de meeste gevallen je iPhone herstellen en de oude reservekopie terug kopiëren naar je apparaat.

Na installatie van Whited00r heb je eveneens de alternatieve app store Cydia op je iPhone staan. Hier kun je interessante apps downloaden die alleen voor een iPhone met jailbreak beschikbaar zijn.

©PXimport

Cydia is de onofficiële app store voor een iPhone met jailbreak.

Garantie?

Als argument tegen jailbreaken wordt vaak gebruikt dat het je garantie doet vervallen. Ooit was dat waar, maar inmiddels zijn er al diverse juridische uitspraken geweest die het tegendeel hebben bewezen. En zelfs al zou het je garantie aantasten, dan moet zo'n jailbreak wel te bewijzen zijn. Het voordeel van de apparaten van Apple is dat je altijd terug kunt naar de fabrieksinstellingen, zélfs na een jailbreak.

Voor je garantie hoef je een jailbreak dus niet te laten, tenzij de hardware stuk gaat en je niet meer in staat bent om de originele firmware terug te zetten, voor je de iPhone retourneert aan Apple. In principe is een jailbreak echter altijd omkeerbaar en heb je voor je garantie niets te vrezen.

©PXimport

Wees je bewust van de risico's voor je aan een jailbreak begint.

▼ Volgende artikel
Inbouwvriezer of vrijstaand model: waar moet je voor kiezen?
© ID.nl
Huis

Inbouwvriezer of vrijstaand model: waar moet je voor kiezen?

Bij je zoektocht naar een vriezer zijn er verschillende zaken om op te letten. Denk bijvoorbeeld aan de ruimte waar je de vriezer wilt plaatsen – in de keuken of juist ergens anders, zoals de schuur of garage. Welk model past het beste? En wat zijn de technische verschillen tussen een inbouw- en een vrijstaand model?

Sta je op het punt een nieuwe vriezer te kopen? Dan kom je waarschijnlijk al snel voor een keuze te staan: ga je voor een inbouwvriezer of kies je toch liever voor een vrijstaand model? Op het eerste gezicht lijken ze misschien op elkaar, want ze doen in de basis hetzelfde: eten en drinken invriezen en koel bewaren. Toch zijn er flink wat verschillen tussen deze twee soorten, en het is handig om daar even goed naar te kijken voordat je beslist.

Locatie: keuken of ergens anders

Eén van de eerste dingen om over na te denken is waar je de vriezer wil plaatsen. Een inbouwvriezer is bedoeld om netjes weggewerkt te worden in een keukenkast. Je ziet ‘m dus bijna niet, omdat de deur van de vriezer schuilgaat achter een kastdeur. Dat ziet er strak uit, vooral als je keuken een rustige en moderne uitstraling heeft. Wel heb je dan dus een keuken nodig die daar op is voorbereid, met de juiste maten en ruimte om de vriezer in te bouwen.

Een vrijstaande vriezer kun je neerzetten waar je maar wilt, zolang er een stopcontact in de buurt is en het niet te warm of te koud wordt in de ruimte. Denk aan de bijkeuken, schuur of garage. Dit maakt een vrijstaande vriezer wat flexibeler in gebruik.

©ID.nl

De keuken is voor de meesten de meest logische plek voor een vriezer, maar hij kan ook ergens anders staan.

Is er op de plek waar de vrijstaande vriezer komt te staan genoeg ruimte? Dan kun je ook een ander model overwegen, zoals een liggende vriezer. Dat zijn vrieskisten die je van boven opent. Het voordeel van dergelijke vriezers is dat er vaak meer inpast, omdat de opslagruimte groter is en je meerdere lagen kunt vullen.

Installatie

Als je kiest voor een vrijstaande vriezer, is het installeren meestal een fluitje van een cent. Je zet ‘m neer, zorgt dat hij waterpas staat en steekt de stekker in het stopcontact. Bij een inbouwvriezer komt er wat meer bij kijken. Je moet namelijk zorgen dat alles goed past en dat het keukenfront netjes aan de vriezerdeur wordt bevestigd. Soms zijn er ook speciale scharnieren nodig. Wanneer je een keuken laat ontwerpen, kan er alvast rekening worden gehouden met een inbouwvriezer en kunnen de juiste deurelementen daar alvast op worden aangepast.

Hoe zit het met het stroomverbruik?

Vriezers staan dag en nacht aan, dus het stroomverbruik telt flink mee in je energierekening. Zowel inbouw- als vrijstaande modellen zijn tegenwoordig verkrijgbaar met een zuinige energieklasse, maar vrijstaande vriezers zijn over het algemeen net iets efficiënter. Dat komt doordat ze beter hun warmte kunnen afvoeren, omdat ze immers niet 'opgesloten' zitten. Als je de vriezer vaak gebruikt en er veel in bewaart, kan het op de lange termijn dus schelen in je energiekosten. Bij een inbouwvriezer moet je sowieso goed opletten dat er voldoende koele lucht in de inbouwnis komt en dat de warmte goed kan worden afgevoerd. De achterzijde van een nis waar een inbouwvriezer in wordt gezet is standaard altijd open, maar zorg ook voor voldoende ruimte tussen de muur en de inbouwvriezer, zodat de afgegeven warmte niet blijft hangen en goed kan worden afgevoerd.

Hoeveel ruimte heb je nodig?

Ook de grootte van de vriezer is iets om rekening mee te houden. Heb je een groot gezin of koop je graag boodschappen in het groot? Dan is een vrijstaande vriezer vaak praktischer, omdat die er in grotere maten zijn en dus meer ruimte bieden. Inbouwvriezers zijn vaak wat kleiner, omdat ze in een standaard keukenkast moeten passen. Voor wie weinig invriest of een kleinere keuken heeft, is dat meestal geen probleem.

©ID.nl

Geluidsproductie

Een vriezer maakt geluid, dat hoort erbij. Dat geluid is niet constant, maar meestal vooral hoorbaar als de compressor aanslaat. Toch kan het verschil maken waar hij staat en welk type je hebt of het geluid dat een vriezer produceert, storend is. Een inbouwvriezer hoor je doorgaans iets minder, omdat het geluid wordt gedempt door de keukenkast eromheen. Een vrijstaande vriezer kan net iets meer opvallen qua geluid, vooral als hij in de keuken staat en niet ergens apart. Benieuwd hoeveel geluid de vriezer naar keuze eigenlijk maakt? Van tevoren kun je op de site van het Europees productregister voor energie-etikettering zien wat de geluidsproductie van de gekozen vriezer in Decibel is.

Op het energielabel dat verplicht is voor alle vriezers en koelkasten, zie je direct wat de geluidsproductie is van het gekozen apparaat.

Schoonmaak en onderhoud

Kijken we naar de schoonmaak en het onderhoud van de vriezer, dan is er eigenlijk weinig verschil in hoe een inbouwvriezer of een gewone vriezer wordt schoongemaakt. Intern zijn beide kasten op dezelfde manier opgebouwd, maar aan de buitenzijde is dat toch anders. Een vrijstaande vriezer kun je bijvoorbeeld aan de achterzijde veel beter schoonmaken omdat je de vriezer makkelijker kunt verplaatsen. Bij een inbouwvriezer kan er na verloop van tijd wel veel meer stofophoping plaatsvinden en is het lastiger om de achterkant schoon te maken: daarvoor zul je toch echt de vriezer uit de nis moeten halen.

Extra functies

Tegenwoordig hebben veel vriezers allerlei handige functies. No Frost is daarbij een bekende, want hiermee hoef je een vriezer nooit meer te ontdooien. Ook handig is een een snelvriesfunctie voor als je net boodschappen hebt gedaan en je spullen snel moet invriezen. Die functies vind je zowel bij inbouw- als vrijstaande modellen. Het aanbod is bij vrijstaande vriezers vaak iets breder, simpelweg omdat er meer soorten van zijn.

©ID.nl

Kostenplaatje

Als je kijkt naar de prijs, zijn vrijstaande vriezers meestal wat goedkoper dan inbouwmodellen met vergelijkbare eigenschappen. Bij een inbouwvriezer betaal je namelijk ook voor het inbouwsysteem en het strakkere ontwerp. Bovendien moet je bij vervanging vaak een model kiezen dat precies in je keukenkast past. Dat maakt de keuze beperkter en soms ook duurder. Verder hangt het ook af van het deursysteem dat je kiest voor een inbouwvriezer. Bij een deur-op-deursysteem waar de deur van de keukenkast direct op de deur van de vriezer wordt gemonteerd, zijn ook andere scharnieren nodig die het extra gewicht van de keukendeur kunnen dragen. Bij een glijsysteem is dat niet het geval, omdat in dat geval de deur van de keukenkast een eigen scharniersysteem heeft.

Past het in je interieur?

Als je keuken er strak en opgeruimd uitziet, dan wil je misschien niet dat er een groot wit apparaat in het zicht staat. In dat geval is een inbouwvriezer een mooie oplossing. Die zit netjes achter een kastdeurtje en valt niet op. Een vrijstaande vriezer zie je wel altijd staan, maar dat hoeft geen probleem te zijn – zeker niet als hij in een bijkeuken of garage komt. Plus: tegenwoordig zijn de designs ook een stuk mooier dan pak 'm beet tien jaar geleden.

Staat je vriezer op een koude plek?

Niet elke vriezer werkt goed bij lage temperaturen. Als je van plan bent om je vriezer in een onverwarmde ruimte te zetten, zoals een schuur of garage, is het belangrijk om eerst na te gaan of het apparaat daar wel tegen kan. Vaak wordt gedacht dat een vriezer het juist beter doet als het buiten koud is, maar dat klopt niet altijd. Een vriezer moet voldoende warmte kunnen afvoeren, en bij te lage omgevingstemperaturen kan de thermostaat in de war raken, waardoor het apparaat minder goed of zelfs helemaal niet meer werkt. De meeste vriezers kunnen tot zo'n 10 graden Celsius als minimum temperatuur aan.

Sommige vriezers kunnen ook prima in een schuur of garage staan, maar alleen als de temperatuurspecificaties dit toelaten.

Om te bepalen of een vriezer geschikt is voor een koude ruimte, kijk je naar de klimaatklasse. Die vind je op het energielabel of in de productspecificaties. Klimaatklassen geven aan binnen welk temperatuurbereik een vriezer goed kan functioneren. De meest voorkomende klassen zijn SN, N, ST en T. Een vriezer met klimaatklasse SN (Subnormal) werkt bijvoorbeeld nog bij temperaturen vanaf 10 graden, terwijl sommige modellen die speciaal ontworpen zijn voor gebruik in onverwarmde ruimtes al functioneren vanaf 5 graden of zelfs lager. Fabrikanten geven dit meestal duidelijk aan.

Op het Europees productregister voor energie-etikettering kun je van alle producten zien wat de klimaatklasse en de minimale en maximale temperatuur is waardoor het apparaat geschikt is.

Vrijstaande vriezers zijn soms speciaal ontworpen voor dit soort omstandigheden, met aanpassingen aan de techniek en isolatie. Er zijn bijvoorbeeld modellen met zogeheten Freezer Guard- of Frost Protect-technologie, die juist wel goed blijven werken in koude omgevingen. Die zijn ideaal als je de vriezer bijvoorbeeld op zolder of in een onverwarmde bijkeuken wilt zetten.

Inbouwvriezers daarentegen zijn vrijwel altijd bedoeld voor gebruik binnenshuis, op plekken waar de temperatuur redelijk constant is, zoals in de keuken. Ze zijn meestal niet getest of ontworpen voor gebruik bij lage omgevingstemperaturen. Zet je zo’n vriezer toch in een koude ruimte, dan is de kans groot dat hij niet goed werkt of dat de levensduur wordt verkort.

©ID.nl

Een vriezer op zolder zetten kan een oplossing zijn bij ruimtegebrek in de keuken, maar vergeet ook niet dat hij ook helemaal naar boven moet worden gezet.

Tot slot is het goed om te bedenken dat ook vocht en vorst in onverwarmde ruimtes een rol kunnen spelen. Als de omgeving te vochtig is of als er bevriezingsgevaar ontstaat, kan dat schade veroorzaken aan de elektronica of het rubber van de deurafdichting. Het is dus altijd slim om niet alleen naar de temperatuur, maar ook naar de algemene omstandigheden van de ruimte te kijken voordat je besluit waar je de vriezer neerzet.

Verhuizing of herinrichting?

Als je nog niet zo lang op één plek woont of van plan bent te verhuizen, is het handig om te bedenken hoe flexibel je wilt zijn. Een vrijstaande vriezer kun je gemakkelijk meenemen of op een andere plek zetten. Een inbouwmodel zit vast in je keuken en is lastiger te verplaatsen of te vervangen. Dat maakt een vrijstaand model soms praktischer, en is een betere keuze als je je (keuken)inrichting regelmatig verandert.

Tot slot

Of je nu kiest voor een inbouw- of een vrijstaande vriezer, het belangrijkste is dat hij goed past bij jouw huishouden en wensen. Denk goed na over waar je hem wilt neerzetten, hoeveel ruimte je nodig hebt en hoe belangrijk je dingen als energieverbruik of uitstraling vindt. Door even de tijd te nemen en je goed te laten informeren, voorkom je dat je achteraf spijt krijgt van je aankoop. Zo weet je zeker dat je een vriezer kiest waar je jarenlang plezier van hebt.

▼ Volgende artikel
Fileleed? Zo gebruik je Google Maps voor live informatie
© PixieMe - stock.adobe.com
Huis

Fileleed? Zo gebruik je Google Maps voor live informatie

De vakanties zijn begonnen en als je op weg gaat naar het zuiden, sta je al gauw vast. Veel mensen hebben het navigatiesysteem van hun auto verruild voor de gratis app Google Maps. De app beschikt over een set tools om je trip vlot te laten verlopen. Zo kun je bijvoorbeeld heel eenvoudig de verkeersdrukte volgen.

In dit korte artikel laten we zien hoe je de verkeerslaag in Google Maps gebruikt:

  • Stel je route in en schakel de verkeerslaag in via het lagenmenu
  • Bekijk de actuele verkeersdrukte aan de hand van kleuren op de kaart
  • Ontvang meldingen over verkeersdrukte bij opgeslagen locaties

Ook interessant om te lezen: Dit zijn de 4 beste alternatieven voor Google Maps

De laag Verkeer

Open Google Maps op je smartphone en geef het vertrekpunt en de bestemming in. Daarna tik je onderaan op Route. Boven de kaart kies je de manier hoe je je verplaatst: auto, tram, metro, te voet of per fiets. Onderaan de kaart lees je alvast de afstand en de reistijd. Tik daarna op het pictogram Lagen in de rechterbovenhoek van het scherm. In de groep Kaartgegevens selecteer je Verkeer. Hierdoor wordt de verkeerslaag over de Google Maps-kaart gelegd. Verlaat het gedeelte Lagen door op het kruisje in de rechterbovenhoek te tikken.

Op de kaart worden de wegen ingekleurd op basis van de actuele verkeersdichtheid. Groen betekent dat je op een normaal tempo kunt rijden. Oranje staat voor langzaam rijdend verkeer en rood betekent dat het verkeer stilstaat. Niet tevreden met de route die Google Maps heeft geselecteerd? Bekijk dan alle alternatieve routes die als grijze lijnen op het scherm worden weergegeven. Tik op een van de opties om een ​​alternatieve route te selecteren.

De verkeersdrukte wordt met kleuren weergegeven.

Google Maps in de auto gebruiken?

Dan is een telefoonhouder een must

Live verkeer

Op de computer open je de webbrowser en surf je naar Google Maps. Weer zoek je de bestemming, zodat Maps de route tevoorschijn kan halen. Daarna beweeg je de muisaanwijzer over het pictogram Lagen linksonder. Klik op de laag met het label Verkeer. Opnieuw zal Google de wegen inkleuren volgens verkeersdrukte. Je kunt de weergave Live verkeer in- en uitschakelen door op de schakelaar in het onderste deel van het scherm te klikken.

Op de computer kun je de weergave Live verkeer in- en uitschakelen.

Meldingen ontvangen

Het is mogelijk om van Google Maps meldingen te ontvangen wanneer er drukte ontstaat in de buurt van een locatie die je in Maps hebt opgeslagen. Hiervoor tik je rechtsboven op het pictogram van je Google-account. Daarna kies je Instellingen en dan Meldingen. Op de iPhone controleer je of het schuifje bij Plaatsen en evenementen aanstaat. Op een Android-apparaat tik je bij Navigeren / Verkeer bij nabije evenementen op Aan of Alleen in de app.

Wil je verkeersupdates ontvangen over plaatsen die je hebt opgeslagen?

Watch on YouTube