Dit zijn de BKR-regels voor smartphones
Sinds 1 mei 2017 zijn ook telecomproviders verplicht jou te informeren over de kosten van een smartphoneabonnement. In feite is dit namelijk koop op afbetaling, een lening dus. Hier hoort dan een BKR-registratie bij. We leggen uit hoe dat zit.
Het klinkt zo verleidelijk, die dure smartphone aanschaffen in combinatie met een mobiel telefoonabonnement. Je betaalt de telefoon immers niet in één keer maar verspreid over de contractduur van twaalf of vierentwintig maanden, samen met de kosten van het abonnement. Het maandbedrag, vaak tussen de twintig en tachtig euro, wordt automatisch van je rekening gehaald en dat is het. Toch? Nou, sinds 1 mei 2017 kun je die telefoon beter grotendeels of helemaal vooraf betalen. Want wie een mobiel abonnement aanschaft met een smartphone die meer dan 250 euro kost, kan rekenen op een inkomenstoets en een registratie bij Stichting BKR.
Meer dan 250 euro
Kies je een mobiel telefoonabonnement met een smartphone die meer dan 250 euro kost, dan koop je het toestel namelijk op afbetaling. Een lening dus, en die moet sinds 1 mei 2017 geregistreerd worden bij Stichting BKR. Je telecomprovider is verplicht dit te doen om andere kredietverstrekkers te informeren over jouw financiële situatie. Een voorbeeld: klop je bij de bank aan om een hypotheek aan te vragen dan kijkt de bank of je een BKR-registratie hebt. Met een positieve registratie krijg je een lagere maximale lening dan iemand zonder BKR-registratie. Het maximale hypotheekbedrag kan tussen de 7000 en 12000 euro lager uitkomen. Dat komt omdat jouw registratie bij Stichting BKR betekent dat je al één of meerdere leningen hebt en daar houden kredietverstrekkers niet zo van.
Je kan ook een negatieve BKR-registratie hebben. In dat geval heb je eerdere leningen niet (op tijd) terugbetaald en maak je weinig kans op nieuw krediet van bijvoorbeeld de bank of een telecomprovider, die bij jouw abonnementaanvraag kijkt of je het maandbedrag wel de hele abonnementsperiode kan ophoesten. Lijkt het daar niet op dan kan een T-Mobile of KPN je aanvraag weigeren.
©PXimport
Sim only
Ben je op zoek naar een nieuw mobiel telefoonabonnement en een smartphone, maar wil je geen BKR-registratie? De meeste eenvoudige optie is om een sim-only-abonnement te kiezen en je favoriete smartphone los aan te schaffen. Een andere mogelijkheid is om een abonnement met een goedkopere telefoon (van minder dan 250 euro) te kiezen. Wil je liever een duurder toestel zoals een iPhone of Samsung Galaxy S-telefoon in combinatie met een abonnement? Zorg er dan voor dat het kredietbedrag van de smartphone onder de 250 euro ligt, wat je bereikt door een grotere eenmalige betaling te doen. Deze optie wordt door veel telecomwebsites gepromoot: zij hebben immers graag dat je een dure telefoon aanschaft want daar verdienen ze meer aan.
Wanneer je om welke reden dan ook toch in het BKR-register staat, verdwijn je daar niet direct uit zodra je abonnement is afgelopen – en je je toestel dus hebt afbetaald. Nee, Stichting BKR verwijdert je pas vijf jaar na de einddatum uit het systeem.