Wat wordt het nieuwe besturingssysteem van Huawei?
Google heeft de toegang van Huawei tot het besturingssysteem Android drastisch beperkt. De Chinese telecomreus is nu hard aan het werk om een eigen besturingssysteem op te zetten. Dit kunnen we ervan verwachten.
Afgelopen maand heeft het Amerikaanse ministerie van Economische Zaken nieuwe regels ingesteld tegen Huawei. Zo kan het bedrijf bijvoorbeeld geen Google-apps als YouTube en Google Maps meer op nieuwe telefoons zetten en zullen ook Android-updates niet meer worden uitgerold voor toestellen van Huawei.
Daar zit de Chinese telecomreus overduidelijk niet op te wachten en neemt het heft in eigen handen door zelf een besturingssysteem op te zetten. In Europa heeft Huawei al wat namen voor het besturingssysteem laten vastleggen, waaronder Ark OS, al is nog niet bevestigd dat dit daadwerkelijk de naam wordt van het nieuwe platform. Ark zal mogelijk draaien op onder meer smartphones, computers, tablets, televisies, smartwatches en slimme auto’s. Het is de bedoeling dat alle applicaties die werken met Android worden ondersteund in het nieuwe OS, zonder dat er verdere aanpassingen nodig zijn. Apps zullen vermoedelijk te downloaden zijn via de Huawei AppGallery.
Het besturingssysteem kan nog voor het einde van het jaar gelanceerd worden in China en daarbuiten in 2020.
Over de ontwikkeling van het OS is verder niet veel bekend, ook omdat de implicaties van de Amerikaanse ban op het bedrijf nog niet volledig duidelijk zijn. Zal er daadwerkelijk een einde komen aan de samenwerking tussen Huawei en Google, of draait Google later nog bij als de spanningen tussen China en de VS afnemen? Dat is voorlopig koffiedikkijken. Wat wel duidelijk is: Huawei zal er een flinke kluif aan krijgen om met een besturingssysteem te komen dat kan concurreren met Android.
In de afgelopen jaren zijn er veel mobiele besturingssystemen voorbijgekomen, waaronder Firefox OS, Windows Phone en BlackBerry OS, die al hebben aangetoond dat het niet gemakkelijk is om tussen Android en iOS te komen.
Aanbod apps
Veel mobiele platforms gingen vaak ten onder aan een beperkt aanbod apps. Het ligt daarom in de lijn der verwachting dat Huawei alles op alles zet om zoveel mogelijk apps naar het nieuwe besturingssysteem over te hevelen.
Het is vooralsnog onduidelijk of alle apps uit Google’s Play Store daadwerkelijk in de store van Huawei te vinden zullen zijn. Missen er belangrijke namen als Whatsapp of Youtube, dan zal het voor Huawei erg moeilijk worden om gebruikers geïnteresseerd te houden.
Huawei heeft er zelf nog vertrouwen in. “De Amerikaanse sancties zullen geen impact hebben op het besturingssysteem van ons bedrijf”, aldus een woordvoerder van de telecomreus tegenover de Amerikaanse website Techradar.
©PXimport