De risico's van smartphone-onderdelen kopen uit China
Smartphone stuk? Voordat je een nieuwe haalt, kun je overwegen om je oude toestel te repareren. Smartphone-onderdelen kopen doe je bijvoorbeeld erg goedkoop via Chinese webshops. Maar lees hier waarom je daarmee moet oppassen.
Helaas zijn tech-producten steeds vaker wegwerpproducten: als het niet meer werkt, koop je eerder iets nieuws dan het te (laten) herstellen. Onderdelen zoals accu’s, geheugen, storage, knoppen, poorten, communicatiechips, speakers en zelfs schermen zijn gelukkig vaak wel nog te vervangen. Maar waar komen die vervangende onderdelen vandaan? Waar moet je op letten?
De Europese reparatiemarkt voor smartphones, laptops en witgoed bedraagt circa 32 miljard euro. De zeventien miljoen smartphones die in Nederland in gebruik zijn, hebben gemiddeld eens in de twee jaar onderhoud of reparatie nodig. Deze cijfers werden verstrekt door MyMicro Group B.V., dat naar eigen zeggen dagelijks 1.250 bestellingen voor reparatie-onderdelen verwerkt, een cijfer dat wekelijks explosief groeit.
Namaak
De meeste tech wordt in China gemaakt. Datzelfde geldt voor de vervangende onderdelen. Net zoals in China namaak-smartphones worden gefabriceerd (bijvoorbeeld verdacht goedkope ‘iPhones’ met een in Java nagemaakte interface), is er ook een hele industrie die nagemaakte vervangende onderdelen produceert. Door de grote concurrentie en flinterdunne marges neemt men het in China ook niet altijd even nauw met veiligheidsnormen en kwaliteitscontroles.
Dat is niet zonder gevaar als je zelf je onderdelen bestelt. Slecht gemaakte batterijen, accu’s, laders en andere elektrische onderdelen kunnen ontploffen of ontbranden. De verleiding is groot om enkele euro’s te besparen door deze vervangende onderdelen op sites zoals AliExpress, Banggood of DealeXtreme te kopen, ook al omdat er geen bezorgkosten worden gerekend.
Kleinere onderdelen glippen bovendien probleemloos door onze douane. Maar vaak gaat het om nauwelijks verhulde dumping van discutabele vervangende onderdelen, die niet werken, snel stuk gaan of ronduit gevaarlijk zijn.
©PXimport
Lees reviews
Die Chinese sites hebben wel allemaal een beoordelingsmechanisme. Bestel je er toch iets, lees dan eerst aandachtig de beoordelingen. Kies bij voorkeur producten die tientallen positieve beoordelingen kregen en die vaak werden besteld. Op die manier heb je toch enige garantie dat een bepaald vervangend onderdeel min of meer betrouwbaar is.
Met elektrische onderdelen, batterijen en accu’s blijft het niettemin oppassen geblazen. Maar op die Chinese sites vind je ook onderdelen waarbij er minder of geen gevaar is op calamiteiten, zoals kastjes, schermdigitizers, aanraakschermen en geheugenlatjes. Het ergste wat je daar kan overkomen is dat je een onderdeel ontvangt dat niet naar behoren of helemaal niet functioneert. Omdat je vanuit Europa onmogelijk zelf de herkomst en dus de kwaliteit kunt bepalen, kun je alleen maar vertrouwen op de commentaren en beoordelingen van eerdere kopers.
Is het wel echt Nederlands?
Een waarschuwing nog. Chinese bedrijven richten soms lokale, Nederlandstalige webshops in waarbij het op het eerste zicht onduidelijk is dat de producten in feite vanuit Hongkong of het Chinese vasteland verstuurd worden. Een typisch voorbeeld is Myxlshop.nl, maar er zijn er veel andere. Controleer daarom altijd eerst de ‘About’ of ‘Over’-pagina van de betrokken website. Normaal kom je daar te weten welk bedrijf er echt achter de webshop zit. Vind je geen informatie over het achterliggende bedrijf, dan is het verstandig om die winkel links te laten liggen.
Wil je zelf aan de slag, koop reparatiesets of vervangende onderdelen dan liever bij een partij in Nederland of in de EU dan in China. In een volgend artikel zetten we er enkele op een rij.