ID.nl logo
De 8 beste apps om te leren met de iPad
© PXimport
Huis

De 8 beste apps om te leren met de iPad

Met een iPad heb je toegang tot erg veel lesstof waarmee je specifieke kennis kunt bijspijkeren. Of je nou geïnteresseerd bent in een vreemde taal of graag gratis colleges wilt volgen, dankzij de iPad is alles simpel binnen handbereik. We zetten de beste apps op het gebied van e-learning op een rij.

Je iPad is een ideaal hulpmiddel om wat bij te leren. In plaats van dure boeken heb je aan een app voldoende om je te verdiepen in een leuk onderwerp. Bijkomend voordeel is dat je met een iPad rechtstreeks toegang hebt tot multimedia, zoals animaties en filmpjes. Je kunt direct beginnen, zonder dat je ook maar één cent cursusgeld betaalt. Wel is kennis van de Engelse taal een pré, aangezien de meeste e-learning-apps en de informatie niet in het Nederlands beschikbaar zijn.

Colleges volgen

Het volgen van colleges is niet alleen maar weggelegd voor studenten. Middels de app Universiteit van Nederland heeft iedereen namelijk toegang tot leerzame presentaties van hoogleraren. Elke werkdag verschijnt er een nieuw college online. Zodra je de app opent, werp je een blik op de lessen die beschikbaar zijn. Via Genre kies je uit onderwerpen als biologie, criminologie, filosofie en geneeskunde. Nadat je een video van een hoorcollege afspeelt, tik je op het pictogram met beide pijltjes om het beeld op volledig scherm weer te geven. Kenmerkend voor de colleges in de app Universiteit van Nederland is dat de presentaties flitsend zijn en niet te lang duren.

©PXimport

In het beginscherm van Universiteit van Nederland vind je een overzicht van de laatste sprekers.

TED is een andere waardevolle app waarmee je colleges van interessante sprekers kunt volgen. Deze toepassing heeft vergeleken met zijn Nederlandse broertje een fraaiere vormgeving. Je hebt toegang tot 1700 video's, dus er zit vast wel iets voor je tussen. Sommige presentaties zijn zelfs voorzien van Nederlandstalige ondertiteling. Je downloadt desgewenst audio- en videofragmenten naar het lokale geheugen voor offline gebruik.

©PXimport

Sommige college-video's bij TED hebben Nederlandstalige ondertiteling.

Universiteit van Nederland

Prijs: Gratis

Omvang: 12,5 MB

Score: 3,5

TED

Prijs: Gratis

Omvang: 26,9 MB

Score: 4,5

Gratis studeren

Coursera biedt complete studies aan voor nop. Met deze waardevolle app heb je namelijk gratis toegang tot lesstof van ruim tachtig universiteiten en instituten over de hele wereld. Met Universiteit Leiden en Universiteit van Amsterdam zijn er ook twee Nederlandse partners vertegenwoordigd. In totaal staan er bijna 800 leerzame lessen voor je klaar. Voordat je met deze app aan de slag gaat, maak je eerst een account aan. Na de registratieprocedure verschijnt er een lijst met 25 studies waaruit je kunt kiezen. Voorbeelden hiervan zijn scheikunde, bouwkunde, geneeskunde en voeding.

©PXimport

Coursera is een online universiteit die talloze lessen over uiteenlopende onderwerpen aanbiedt.

Per vak zijn er verschillende onderwerpen beschikbaar. Maak een keuze en neem in je eigen tempo de lessen door. Je ziet precies wanneer de lessen beginnen. Verder staan ook het aantal lesuren en de voertaal vermeld. Kies voor Join wanneer je graag ergens aan wilt deelnemen. Je leest vervolgens de regels van de docent door en bepaalt voor jezelf of je daarmee akkoord gaat. Na aanvang van de lessen neem je deel aan online groepsbijeenkomsten en krijg je zelfs huiswerk mee. Coursera controleert met een online tentamen of je voldoende kennis hebt over het onderwerp. Het is zelfs mogelijk om een Coursera-certificaat te halen!

©PXimport

Bekijk hoelang een studie duurt en beslis of je wilt deelnemen.

Coursera

Prijs: Gratis

Omvang: 9,5 MB

Score: 5

ICT-studies

Als je een eigen website of app wilt bouwen, heb je behoorlijk wat programmeerkennis nodig. Udacity kan je daarmee helpen. In deze app kunnen ambitieuze techneuten online cursussen volgens over programmeertalen als HTML, JavaScript en Python. Verder leer je desgewenst ook mobiele applicaties ontwikkelen. Udacity biedt lesstof aan voor zowel beginners als ervaren programmeurs. Na de lessen leg je een tentamen af of probeer je een programmeerprobleem op te lossen. Als je Udacity voor de eerste keer gebruikt, creëer je eerst een account. Als alternatief kun je ook via Facebook inloggen. Bij iedere studie maak je kennis met de docenten. Belangrijk is om even de beschrijving nauwkeurig door te nemen. Vaak staat erbij vermeld hoeveel basiskennis je nodig hebt om aan de studie deel te nemen. Druk om Start Course om de lessen de starten.

©PXimport

Udacity leert je programmeren aan de hand van invuloefeningen, vragenlijsten en filmpjes.

Udacity

Prijs: Gratis

Omvang: 19,6 MB

Score: 4

Meer MOOC's

De eerder besproken apps Coursera en Udacity zijn zogeheten MOOC's. Deze term staat voor Massive Open Online Course. Kortom, online studies waaraan iedereen over de hele wereld kan deelnemen. Door het digitale tijdperk waarin we nu leven, is deze vorm van studeren erg in opkomst. Er bestaan momenteel best veel partijen die MOOC's aanbieden. MOOCs4U heeft ze gebundeld in één app, zodat je gemakkelijk door het aanbod kunt snuffelen. Je gebruikt de zoekfunctie om de gewenste lessen te vinden. Tik op een resultaat om meer informatie te openbaren. Via Info stuurt de app je door naar de online cursus.

©PXimport

In MOOCs4U zie je welke aanbieders er allemaal lessen over je favoriete onderwerp verzorgen.

MOOCs4U

Prijs: Gratis

Omvang: 20,5 MB

Score: 3

iTunes U

Apple heeft zelf ook een app ontwikkeld waarmee leergierige mensen gratis colleges en video's van universiteiten kunnen bekijken. Daarnaast is het mogelijk om complete cursussen te volgen. Via Toon catalogus kom je in de hoofdinterface van iTunes U terecht. De vormgeving is exact hetzelfde als die van de normale iTunes. Blader door categorieën of gebruik de zoekfunctie om leuke onderwerpen te vinden. Leuk is dat er voor ieder niveau genoeg te ontdekken is. Het maakt dus niet uit of je op zoek bent naar lesstof voor universiteits- of basisschoolniveau. Gebruik de knop Hitlijsten om te zien welke cursussen er momenteel populair zijn. Houd er rekening mee dat er bijna geen Nederlandstalige lessen aanwezig zijn, omdat er nauwelijks onderwijsinstellingen uit ons land openbare lessen aanbieden op iTunes U. Wanneer je een interessante cursus hebt ontdekt, kies je voor Abonneer / Download cursus om alle lesstof op te slaan. De cursus wordt vervolgens bewaard in de bibliotheek van iTunes U.

©PXimport

Vanuit iTunes U download je een complete cursus naar je iPad.

iTunes U

Prijs: Gratis

Omvang: 23,8 MB

Score: 3,5

Cursussen ontwikkelen

Apple ziet graag zo veel mogelijk iPads in de schoolbanken verschijnen en daar biedt het technologiebedrijf dan ook de juiste tools voor. Docenten kunnen in iTunes U namelijk eigen lessen ontwikkelen en beschikbaar stellen aan een geselecteerde groep studenten. Door vanuit de bibliotheekweergave op het plusteken te tikken, lukt het om een cursus te creëren. Wel is het een voorwaarde dat de betreffende leraar als iTunes U-docent staat geregistreerd. Hiervoor is het nodig om een gratis account aan te maken.

Vreemde talen

Er bestaan honderden apps die je kennis van vreemde talen behoorlijk op de proef stellen. De app Taalgids - Leer gratis veel talen is erg laagdrempelig en daarom geschikt voor beginners. De aantrekkelijke vormgeving maakt het erg leuk om te oefenen. Er is ondersteuning voor Engels, Spaans, Duits, Frans, Italiaans en enkele Aziatische talen. Fijn is dat je ook de uitspraak kunt oefenen.

©PXimport

Gebruik de app Taalgids om losse woordjes te oefenen.

Een leuk alternatief waarmee je spelenderwijs de Engelse taal onder de knie krijgt, is Duolingo. Je geeft zelf aan hoe lang je iedere dag wilt trainen. Aan de hand van een toets bepaalt Duolingo op welk niveau je kunt beginnen. Vervolgens voer je in de app verschillende vertaalopdrachten uit. Een Nederlands uitgesproken zin dien je bijvoorbeeld in het Engels te typen, of andersom. Verder vul je ontbrekende woorden in en probeer je aan de hand van losse woorden een volledige zin te formuleren. Pak je het liever serieuzer aan en zit je niet te wachten op een verkapt spelletje? Zoek dan in de App Store op de taal die je wilt leren en maak uit het enorme aanbod een keuze.

©PXimport

Via leuke oefeningen helpt Duolingo je om de Engelse taal onder de knie te krijgen.

Taalgids - Leer gratis veel talen

Prijs: Gratis (+ in-app-aankopen)

Omvang: 58,1 MB

Score: 3,5

Duolingo

Prijs: Gratis

Omvang: 15,3 MB

Score: 4,5

Overige cursussen

Wil je over een bepaald onderwerp extra kennis vergaren? De kans is groot dat er in de App Store een geschikte cursus of andere e-learning-app beschikbaar is. Gebruik als zoekopdracht verschillende trefwoorden en probeer een geschikte app te vinden. Na een kort zoekrondje kwamen we bijvoorbeeld cursussen over beleggen, zelfverdedigingssporten, muziekinstrumenten, koken en het verkeer tegen. Kortom, voor ieder wat wils. Doe er je voordeel mee!

▼ Volgende artikel
Luchtbevochtiger, luchtontvochtiger of luchtreiniger: wat helpt het best bij hooikoorts?
© wayhome.studio
Energie

Luchtbevochtiger, luchtontvochtiger of luchtreiniger: wat helpt het best bij hooikoorts?

Onophoudelijke niesbuien, branderige ogen en een niet te tackelen vermoeidheid: voor hooikoortspatiënten is de lente lang niet altijd een pretje. Gelukkig zijn er apparaten die je klachten kunnen verlichten. Wij vertellen je wat het beste werkt: een luchtbevochtiger, luchtontvochtiger of luchtreiniger.

In het kort: Een luchtbevochtiger voegt vocht toe aan een ruimte. Dat is nuttig bij hooikoorts, zou je denken, want door vocht komen pollen naar beneden. Maar een luchtontvochtiger voorkomt schimmel en huisstofmijt in huis, wat ook nuttig kan zijn bij allergische klachten. En dan is er nog de luchtreiniger, die onzuiverheden uit de lucht haalt. Dus: welk van de drie apparaten moet je nu in huis halen? In dit artikel leggen we dat allemaal uit.

Lees ook: Hatsjoe! 💦 Last van hooikoorts? Deze apparaten kunnen je klachten verminderen

Hooikoorts is een allergische reactie op pollen, oftewel stuifmeel van grassen, planten of bomen. Wanneer de temperaturen beginnen te stijgen en de natuur na een koude winter tot bloei komt, verspreiden deze pollen zich via wind in een rap tempo door de lucht. Wie dan op een zonnige dag de deuren en ramen open zet, kan rekenen op een ontelbare hoeveelheid ronddwarrelende pollen in huis. Dat zorgt niet alleen overdag voor vervelende hooikoortsklachten binnenshuis, maar ook je nachtrust kan er flink onder lijden.

Om allergische klachten in huis te verlichten, kun je een aantal dingen doen. Horren plaatsen voor deuren en ramen bijvoorbeeld: die houden een deel van de pollen tegen, maar helaas niet alle. Ook met regelmatig stofzuigen haal je een deel van de pollen weg, al geldt dat alleen voor de pollen die al op de grond liggen. Om pollen uit de lucht te verwijderen, kun je een luchtreiniger overwegen. Dit apparaat trekt stof en pollen uit de lucht en blaast vervolgens schone lucht de ruimte in. Ook een luchtbevochtiger of luchtontvochtiger kan helpen bij hooikoortsklachten, afhankelijk van de luchtvochtigheid in je woning en jouw specifieke allergieën.

Luchtbevochtiger

Te droge lucht in huis is absoluut niet fijn bij hooikoorts. Droge lucht veroorzaakt irritatie aan de slijmvliezen, waardoor deze minder goed in staat zijn om stofdeeltjes en allergenen te weren. Bestaande hooikoortsklachten, zoals droge ogen, een kriebelkeel en benauwdheid, kunnen daardoor erger aanvoelen. Bovendien kunnen pollen in een droge ruimte makkelijker blijven rondzweven dan in een goed bevochtigde ruimte. Ga maar na: hoe minder regen er valt, hoe heviger je hooikoortsklachten (waarschijnlijk) zijn. Dat komt omdat pollen er zonder regen langer over doen om naar beneden te komen en je ze dus makkelijker blijft inademen.

©HN Works

Het voordeel van een luchtbevochtiger lijkt dus tweeledig: het vermindert klachten door geïrriteerde slijmvliezen én het voorkomt dat pollen in huis blijven circuleren. Toch zijn luchtbevochtigers meestal niet de eerste keuze als het om hooikoorts gaat. Hun vermogen om pollen daadwerkelijk uit de lucht te halen lijkt beperkt, en bovendien zijn huizen in de lente en zomer – wanneer hooikoortsklachten het ergst zijn – vaak eerder te vochtig dan te droog. Plaats je een luchtbevochtiger in een al vochtig huis, dan kunnen allergische klachten door een toename van schimmels juist verergeren. Een luchtbevochtiger heeft alleen zin bij hooikoortsklachten als de luchtvochtigheid in je woning lager is dan 40 procent. Met een hygrometer kun je dit eenvoudig meten. 

Luchtontvochtiger

Omdat warme lucht vocht vasthoudt, hebben veel huizen in de lente en zomer last van een te hoge luchtvochtigheid. Huisstofmijt en schimmels zijn dol op vochtige omgevingen, wat bijvoorbeeld verklaart waarom je in de zomer doorgaans meer schimmelplekken in huis opmerkt. Voor hooikoortspatiënten is dat helaas (extra) slecht nieuws. Vaak reageert hun overgevoelige immuunsysteem niet alleen op pollen, maar ook op schimmelsporen, mijten en dierenharen. Die combinatie van allergenen zorgt dan voor een extra belasting van het immuunsysteem, waardoor hooikoortsklachten kunnen verergeren. 

Een luchtontvochtiger onttrekt vocht uit de lucht en lijkt dus een goede keuze als je met hooikoorts én een te vochtige woning kampt. Toch kent ook dit apparaat zijn beperkingen als het om hooikoorts gaat. Zo filtert een luchtontvochtiger geen pollen uit de lucht zoals een luchtreiniger dat doet. Daarnaast werkt een luchtontvochtiger alleen als de luchtvochtigheid in huis daadwerkelijk te hoog is, oftewel meer dan 60 procent. Is dat niet het geval, dan loop je het risico dat de lucht in huis juist te droog wordt, waardoor klachten als benauwdheid en een droge keel alleen maar verergeren.

©Sue Tansirimas

Luchtreiniger

Er is één apparaat waar vrijwel iedere hooikoortspatiënt baat bij heeft: de luchtreiniger. Luchtreinigers zijn speciaal ontwikkeld om stof, pollen en andere allergenen uit de lucht te halen. Dat doen ze door verontreinigde lucht aan te zuigen, deze te filteren en vervolgens weer schone lucht uit te blazen. Er zijn verschillende soorten luchtreinigers met elk hun eigen werking, dus als hooikoortspatiënt is het goed om extra aandacht te besteden aan wat voor type luchtreiniger je in huis haalt.

Kies in elk geval een luchtreiniger met HEPA-filter. Dit type filter haalt zelfs de kleinste stofdeeltjes en pollen uit de lucht én voorkomt dat deze opnieuw de lucht in worden geblazen. Ook nuttig bij hooikoortsklachten is een luchtreiniger met ionisator: die voegt negatief geladen deeltjes toe aan de lucht, waardoor pollen onschadelijk worden gemaakt en naar beneden vallen. Met een ionisator is de kans heel klein dat er toch nog pollen in de lucht blijven zweven.

Of kies beide

Soms is een combinatie van apparaten het beste om je hooikoortsklachten aan te pakken. Is de lucht in jouw woning te droog? Zet dan een luchtreiniger én luchtbevochtiger neer. Bij een te hoge vochtigheid kies je voor een luchtreiniger en luchtontvochtiger. Zo pak je het probleem aan twee kanten aan en zul je waarschijnlijk de meeste verlichting merken.

▼ Volgende artikel
Sapcentrifuge versus slowjuicer: welke moet je kiezen?
© africaimages.com (Olga Yastremska, Africa Images)
Huis

Sapcentrifuge versus slowjuicer: welke moet je kiezen?

Als je gezonde verse sapjes wilt maken, heb je een sapcentrifuge of slowjuicer nodig. Hoewel deze apparaten op het eerste gezicht erg op elkaar lijken, zijn ze zeker niet hetzelfde. Weet je niet welk van de twee je moet kiezen? Wij helpen je op weg! 

In het kort: twijfel je tussen een sapcentrifuge en een slowjuicer? Beide apparaten maken gezonde sapjes, maar werken heel anders. Daardoor is het sap uit het ene apparaat gezonder dan het sap uit het andere. Ook het soort ingrediënten dat je in sapcentrifuges en slowjuicers kunt verwerken, verschilt. In dit artikel leggen we het allemaal uit.

Lees ook: 7 fruitsoorten die je het beste kunt eten als je wilt afvallen

Voor de duidelijkheid: er is een verschil tussen sapjes en smoothies. Smoothies maak je met een blender en bestaan meestal uit gepureerd fruit met een vloeistof, zoals water, melk of yoghurt. Omdat in een blender hele stukken fruit of groenten worden verwerkt, is de structuur van een smoothie wat dikker. Een sapje is daarentegen vloeibaar en vaak helder. Je maakt het met een sapcentrifuge of slowjuicer. Het verschil tussen die twee? Een sapcentrifuge creëert helder sap met weinig vezels, een slowjuicer maakt geconcentreerd sap waarin de vezels behouden blijven. Daardoor is het sap uit een slowjuicer iets gezonder, maar een slowjuicer is ook duurder. Daarnaast vindt niet iedereen het sap uit een slowjuicer vanwege de vezelige structuur even lekker. 

Benieuwd naar de grootste verschillen tussen sapcentrifuges en slowjuicers? Dit zijn ze! 

Werking

Sapcentrifuges en slowjuicers persen beide op een andere manier. In een sapcentrifuge zit een rasp die snel ronddraait. Gooi je een stuk fruit in de vulopening, dan begint de rasp te draaien en wordt het sap uit het fruit geperst. De natte pulp die daarbij overblijft, wordt van het sap gescheiden. Het resultaat is een helder gekleurd sapje waar je bijna doorheen kunt kijken. Een sapcentrifuge werkt heel snel; binnen enkele seconden tot een minuut staat er een heerlijk vitaminebommetje voor je klaar. En dankzij de brede vulopening hoef je je fruit en groenten niet eerst te snijden – ook wel zo makkelijk. 

©279photo

Een slowjuicer is, zoals de naam al zegt, een stuk minder snel. In dit apparaat worden ingrediënten heel langzaam gekneusd met een vijzel. Op die manier komt er tijdens het persen minder warmte en oxidatie vrij, waardoor vitaminen, vezels en antioxidanten zo goed mogelijk behouden blijven. Daardoor blijft er ook iets meer pulp in het sap van een slowjuicer achter dan in het sap van een sapcentrifuge. Een slowjuicer vergt door zijn kleine vulopening daarnaast iets meer voorbereidend werk; je moet je groenten en fruit eerst in grove stukken snijden voordat je ze in het apparaat stopt. Maar daar krijg je dus wel wat voor terug: een sapje bomvol vitaminen en vezels. 

Soorten groenten en fruit 

Een ander voordeel aan slowjuicers is dat je er heel veel kanten mee op kunt. De vijzel in een slowjuicer werkt namelijk zo krachtig en zorgvuldig dat hij zelfs uit de meest vochtarme groenten en fruit sap weet te persen. Je kunt met een (goede) slowjuicer dus ook sap maken uit bladgroenten en bananen. Als je wilt, kun je er zelfs notenpasta mee maken. Een sapcentrifuge krijgt door zijn snelle en lichtere werking alleen sap uit groenten en fruit met een hoog vochtgehalte, zoals appels, sinaasappelen en bleekselderij. 

Gezondheid

Zoals gezegd is het sap uit een slowjuicer iets gezonder dan het sap uit een sapcentrifuge. Dat komt omdat in het sap uit een slowjuicer naast de vitaminen ook de vezels beter behouden blijven. Vezels zijn goed voor de spijsvertering en zorgen voor een langzamere opname van de natuurlijke suikers in fruit, waardoor de bloedsuikerspiegel stabiel blijft. Maar dat betekent niet dat het sap uit een sapcentrifuge helemaal niet gezond is. Je profiteert immers nog steeds van de vele vitaminen en antioxidanten. En zolang je niet te veel fruit ten opzichte van groente in je sapje verwerkt, zal het met die schommelende bloedsuikerspiegel wel meevallen. Een goede verhouding is 70 procent groenten, 30 procent fruit. 

©Maridav

Prijs 

Aan de krachtige pers van een slowjuicer en de supergezonde sapjes die daaruit komen, hangt wel een flink prijskaartje. Voor een goede slowjuicer leg je namelijk al snel zo'n 200 tot 400 euro neer. Er zijn ook slowjuicers van slechts een paar tientjes, maar het risico van deze goedkopere modellen is dat ze vaak minder efficiënt persen en sneller stukgaan. Een goede sapcentrifuge heb je daarentegen al voor nog geen 100 euro of iets meer dan dat. Maar laat het prijskaartje nooit leidend zijn: uiteindelijk gaat het erom wat je wilt met het apparaat. Het zou zonde zijn als een sapcentrifuge voor jou uiteindelijk toch te beperkt blijkt en je alsnóg een dure slowjuicer moet aanschaffen. 

Dus: wat kies je? 

Een sapcentrifuge is fijn als je van helder sap houdt, je alleen fruit en groenten met een hoog vochtgehalte gaat persen en je niet te veel geld wilt uitgeven. Een slowjuicer kies je als je extra gezonde, vezelrijke sapjes wilt en je ook van plan bent bladgroenten, vochtarm fruit en eventueel noten te gaan persen. Kies je voor een sapcentrifuge, maar wil je toch af en toe vochtarme ingrediënten in je sapjes verwerken? Maak dan eerst sap met je sapcentrifuge en doe dit vervolgens samen met de vochtarme ingrediënten in een blender. Heeft een slowjuicer jouw voorkeur, maar houd je niet zo van vezelige sapjes? Zeef je sapje na het juicen nog eens door een fijne zeef of theedoek. Zo heb je alsnog een helder sapje zonder pulp.