De 6 beste apps om notities mee te maken

Je kunt een iPhone of iPad perfect gebruiken om snel een notitie te maken. Het is niet meer nodig om snel op zoek te gaan naar een papiertje, of al je jaszakken te bekloppen om te kijken of je een pen bij je hebt. En die notities raak je ook niet meer zo snel kwijt!

Natuurlijk heeft iOS haar eigen notitie-app, maar dat heeft programmeurs er niet van weerhouden om massaal eigen digitale notitieblokken in elkaar te draaien. Veel van deze apps zijn gratis en verdraaid handig, waarbij de mogelijkheden van het notities maken vaak uitgebreid worden met andere functies. Toch bleek bij ons rondje langs de vele verschillende apps in deze categorie dat het loont een paar euro's uit te geven voor die apps die echt handig zijn. Lees ook: De 13 beste games voor je iPhone of iPad.

© PXimport

Mooie notities maken met Awesome Note 2.

Awesome Note 2 (€4,99)

Awesome Note 2 is een programma waar net een update van is uitgebracht. Het is niet gratis, maar wel een van de beste apps op dit gebied, met een groot scale aan mogelijkheden. Je kunt er gewoon snel een notitie mee maken, maar het is ook mogelijk om uitgebreide teksten mee te tikken.

Met deze app draai je eenvoudig een to-do lijstje in elkaar, dat je dan net zo makkelijk weer afstreept. Awesome Note ziet er stijlvol uit, een stijl die je helemaal aan je eigen wensen aan kunt passen. De notities die je maakt kun je verdelen over mapjes, zodat je notities die bij een bepaald project horen netjes bij elkaar kunt houden. Zo heb je snel alle informatie bij elkaar. Je kunt hiervoor als je wilt zelfs foto's gebruiken, om direct te zien welk mapje waar over gaat.

© PXimport

Snel notities maken op een PDF met Note Taker.

Note Taker (€4,99)

Note Taker is een notitie app die een originele optie heeft. Als je bij deze app namelijk met je vinger of je stylus woorden op het scherm maakt, dan kun je ervoor kiezen dat deze automatisch kleiner worden gemaakt. Zo heb je meer ruimte op je pagina zonder dat je per se hoeft te 'pinchen'. Een zeer handige optie waarmee je heel wat notities op een enkele pagina kunt krijgen.

Je kunt lekker je letters ten grootte van het volledige scherm maken en de app zorgt ervoor dat ze kleiner worden gemaakt. Daar komt bij dat dit een fijne notitie app is om mee te werken. Veel opties, handige interface en een zeer flexibele undo-functie. Mooi aan Note Taker is ook de optie om een PDF te nemen en daar je eigen notities op te maken. Als je wilt kun je jouw notities opvrolijken met afbeeldingen of foto's die je zelf hebt gemaakt met je camera. Het is ook eenvoudig je notities in mapjes te ordenen.

© PXimport

Met AudioNote worden geschreven aantekeningen en audio netjes bij elkaar gehouden.

AudioNote (€4,99)

Als je besluit een app te gaan maken waar er honderden anderen van zijn, dan kun je maar beter je best doen om met een originele feature te komen. Je moet nu eenmaal proberen jouw app zich te laten onderscheiden van de rest, zodat mensen nu net jouw appje downloaden, en niet een van de vele andere versies. Bij AudioNote is dat aardig gelukt. Dit is namelijk eigenlijk een notitieblok en voice recorder ineen. Zit je bij een belangrijke vergadering, of ben je iemand aan het interviewen? Wil je daarbij zowel het geluid opnemen als aantekeningen maken? Dan is AudioNote de ideale app. Je kunt namelijk wat er gesproken wordt opnemen, en tegelijkertijd hier je aantekeningen bij maken.

Na afloop van vergadering of interview worden de verschillende soorten notities dan netjes bij elkaar bewaard, zodat je ze makkelijk weer terug kunt vinden. Een mooie extra is dan nog dat je, als je een geschreven aantekening aanklikt, gelijk het deel van de audio hoort dat daarbij past. De app onthoudt namelijk wanneer je bepaalde dingen hebt opgeschreven. Ook handig als je zelf aan het brainstormen bent en tijdens het babbelen aantekeningen maakt. Of tekeningen, want dat kan ook met deze veelzijdige app. De app heeft wel wat minder opties dan de meeste andere die zijn beschreven in dit artikel, maar dat maakt de audiofunctie meer dan goed.

© PXimport

De meest premium van alle notitieapps: Evernote.

Evernote (gratis - €2,99)

Evernote is waarschijnlijk de meest bekende notitie-app in de App Store. Dit is een softwarepakket waarmee je meer opties hebt dan je waarschijnlijk zelf zou kunnen bedenken. Je kunt simpelweg notities maken, maar je kunt ook handig stukken van webpagina's knippen en plakken en daar je notities bij maken. Plak er dan rustig een stuk van een andere webpagina bij en bouw zo je research.

Deze research is eenvoudig te delen met anderen, je kunt deze ook synchroniseren met EverNote op je desktop of laptop computer. Je voegt eenvoudig bestanden toe, zoals PDF's en .doc-bestanden, en alles is simpel in mapjes te stoppen. Zo houd je alle informatie over een bepaald onderwerp eenvoudig bij elkaar. Maar Evernote kan nog veel meer dan de standaard notitie-apps. Zo kan de app visitekaartjes voor je omzetten in digitale informatie, je helpen je financiën op orde te houden en een reis voor je plannen. Je kunt de info uit deze app zelfs simpel synchroniseren met je Apple Watch!

Evernote heeft het niet zo makkelijk gemaakt als het aankomt op het kiezen van de versie die het beste bij jou past. Je hebt een zeer beperkte gratis versie, een plus-versie waar iets meer opties in worden ontsloten, en dan nog een hele rits andere versies, waarvan de duurste maar liefst €44,99 kost. Dan heb je wel een uiterst compleet pakket tot je beschikking, maar veel van de functies zijn ook beschikbaar in goedkopere, ook prima werkende appjes.

© PXimport

Gewoon een degelijke app: NoteMaster.

NoteMaster (€4,99)

NoteMaster laat zien dat gewoon degelijk soms ook goed genoeg is. Dit is een app die in tegenstelling tot de hiervoor genoemde apps eigenlijk geen speciale features heeft, en ook geen app die uitzonderlijk veel extra opties heeft. Wat NoteMaster wel is, is een zeer fijne notitie-app waar je heel snel duidelijke notities mee kunt maken. Zoals de makers van NoteMaster zelf zeggen: "You'll never be limited to boring notes again!"

De borstklopperij wordt in dit geval ook wel waargemaakt. Je voegt aan je notities eenvoudig afbeeldingen, eigengemaakte tekeningen of foto's toe, waarbij je ook in een handomdraai stijlen toevoegt aan je teksten. Daarnaast kun je snel duidelijke lijstjes maken, een kek achtergrondje aan je notities toevoegen en de hele lading notities die een mens in een week maakt overzichtelijk in mapjes wegstoppen. Tja, inderdaad allemaal opties die de andere programma's ook hebben, maar aangenaam verpakt en soepel werkend. Ah, toch nog een originele toevoeging: je kunt de notities snel syncen met Google Drive en Dropbox!

© PXimport

Simpel doch doeltreffend: Piece of Paper.

Pop: Piece of Paper (€0,99)

En zo komen we bij de laatste app in deze opsomming toch weer terug bij dat simpele stukje papier dat je even snel pakt om een aantekening op te maken. Dat is namelijk exact wat Piece of Paper is: een digitaal velletje papier om wat op te schrijven. De makers wilden met hun app een programma maken waar je niet wordt afgeleid door allerhande extra mogelijkheden, foto's, achtergronden en meer van dat soort dingen.

Ideaal om snel even iets in op te schrijven en het dan weg te stoppen, zonder dat je bang hoeft te zijn het te vergeten of kwijt te raken. Je kunt je alleen afvragen: kan het gratis notitieblok in iOS dat niet ook al?

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten