De 15 beste dating-apps voor je iPhone

© PXimport

De 15 beste dating-apps voor je iPhone

Smartphone & tablet

Geplaatst: 21 november 2014 - 06:00

Aangepast: 24 november 2022 - 11:08

Martin Gijzemijter

In deze tijd van digitale contacten lijkt daten soms alleen nog maar ingewikkelder geworden. Een beetje hulp kun je dan wel gebruiken in de vorm van apps die je aan de juiste mensen koppelen. Maar zijn er eigenlijk wel goede dating-apps? We zetten er 15 op een rij.

Pepper

Het is fijn om te zien dat ook de grote Nederlandse datingsites steeds vaker met een app komen. Gebruikers van de app van Pepper klagen vooral veel over het feit dat er betaald moet worden voor een abonnement, maar dat heeft uiteraard meer te maken met de dienst zelf dan met de app. De app zit prima in elkaar, zij het wat simpel, en voegt vooral de handige functie toe om te zoeken naar mensen die bij je in de buurt zijn.

Pluspunten

Profielen bekijken en erop reageren werkt fijner in de app dan op de siite.

Minpunten

Alleen voor mensen die al een account hebben, je kunt je niet via de app aanmelden.

Prijs: Gratis

Omvang: 3,6 MB

© PXimport

Lexa

De app van Lexa stelt je wel in staat om een account aan te maken, maar vervolgens kun je daar weinig mee totdat je gaat betalen. Dat is wederom geen manco van de app, zo verdienen datingsites nu eenmaal hun geld. De app heeft veel leuke opties, waaronder een Tinder-achtige 'hot or not'-functie, maar deze opties moet je wel zelf zoeken, ze worden niet actief gepromoot. Lexa heeft een goed uitgebreid netwerk, en betaald daten betekent doorgaans wel meer serieuze reacties.

Pluspunten

Aanmelden via de app, en de meeste functies van de site zijn aanwezig (mits je betaalt).

Minpunten

De melding ná registratie dat je niets kunt totdat je betaalt, voelt als misleiding.

Prijs: Gratis

Omvang: 27,4 MB

© PXimport

Parship

Gebruikers van de datingsite Parship kunnen deze app gebruiken om nieuwe partners te zoeken en met hen te communiceren. Je kunt geen nieuw profiel aanmaken via de app, en dat blijft wat ons betreft een gemiste kans. Heel veel uitgebreide opties heeft de app niet, maar dat is niet per definitie een ramp. Het zoeken naar mensen en het uitwisselen van berichten werkt prima, en daar gaat het uiteindelijk om. Maar ook hier geldt weer, zonder abonnement kom je niet ver.

Pluspunten

Parship is een redelijk betrouwbaar netwerk, dat vergroot je veiligheidsgevoel.

Minpunten

Hoge drempel omdat je je eerst op de site moet aanmelden voordat de app te gebruiken is.

Prijs: Gratis

Omvang: 14,8 MB

© PXimport

eDarling

eDarling lijkt nog het meest op een traditionele datingsite omdat je bij de registratie een waslijst aan vragen moet doorwerken. Volgens de makers duurt het invullen daarvan tien minuten, maar in werkelijkheid ben je eerder een halfuur bezig. Dat geeft niet, want het helpt je bij het matchen, maar daar moet je wel het geduld voor hebben. De app zelf is redelijk eenvoudig, geen poespas, gewoon zoeken en praten. Old school op een nieuw medium dus, en daar valt ook wat voor te zeggen.

Pluspunten

Aanmelden via de app, matches op basis van al je antwoorden.

Minpunten

Het aanmeldproces vraagt heel veel tijd én aandacht.

Prijs: Gratis

Omvang: 9,7 MB

© PXimport

Badoo

Officieel is Badoo geen datingsite, maar een site om nieuwe mensen te leren kennen. Echter, de voornaamste activiteiten op Badoo zijn toch liefde- of seksgerelateerd en daarmee kwalificeert Badoo zich prima als datingsite. Veel profielen, goede mogelijkheid om te selecteren op mensen bij jou in de buurt, alleen helaas zitten er ook best veel neppers tussen. En Badoo doet nét iets te hard z'n best om je extra geld uit je zak te kloppen met opties die gewoon gratis hadden mogen zijn.

Pluspunten

Heel veel profielen, goede zoek-/sorteermogelijkheid, prettige app.

Minpunten

Als je niet betaalt, blijven er verdraaid weinig mogelijkheden over.

Prijs: Gratis

Omvang: 48,5 MB

© PXimport

Charm

Een probleem bij veel dating-apps is het feit dat er zoveel nepprofielen aanwezig zijn van mensen die proberen om geld uit je zak te kloppen. Bij Charm heb je daar geen last van, aangezien iedere gebruiker een introvideo dient op te nemen. Mensen met kwade bedoelingen kunnen er dan nog steeds zijn, maar je krijgt wel een veel betere eerste indruk. Selecteren doe je door goed- of af te keuren, en als er een wederzijdse goedkeuring is, kun je aan de praat!

Pluspunten

Video's maken de beleving direct een stuk persoonlijker.

Minpunten

Een video van jezelf opnemen voor vreemden is doodeng.

Prijs: Gratis

Omvang: 6,2 MB

© PXimport

Tinder

Over Tinder heb je de afgelopen tijd ongetwijfeld weleens iets gelezen. Tinder is speeddating pur sang. Je logt in met je Facebook, en de belangrijkste gegevens worden daarvandaan geplukt. Geen lange lijsten om in te vullen dus. En het mooie: de andere mensen op Tinder doen dat ook, dus de kans op nepprofielen is een stuk kleiner (maar niet uitgesloten). Vervolgens laat Tinder profielfoto's van anderen zien, en veeg je naar links om ze te disliken en naar rechts om ze te liken. Is het een match? Dan kun je chatten.

Pluspunten

Niets invullen, niets beantwoorden, gewoon selecteren op basis van foto's.

Minpunten

Het is een pure vleeskeuring.

Prijs: Gratis

Omvang: 17,8 MB

© PXimport

Zoosk

Zoosk lijkt qua opzet veel op apps als Pepper en Lexa, maar is van buitenlandse makelij en daarmee iets geavanceerder en uitgebreider. Je kunt je aanmelden via de app, maar ook hier geldt, tenzij je een abonnement aanschaft, is het kijken, kijken, maar niet communiceren. Ondanks de buitenlandse oorsprong zijn er veel Nederlanders te vinden, maar pas op voor nepprofielen, want die zijn aanzienlijk meer aanwezig dan op Nederlandse sites.

Pluspunten

De app zit heel goed in elkaar, je hebt de website nooit nodig.

Minpunten

Wel veel nepprofielen, die kun je maar beter snel leren herkennen.

Prijs: Gratis

Omvang: 18,5 MB

© PXimport

Skout

Skout omschrijven we het liefst als een nieuwe generatie dating-app, omdat deze niet werkt met ingewikkelde abonnementen en hoge maandelijkse kosten. Je kunt gewoon mensen zoeken (op basis van locatie bijvoorbeeld) en met ze chatten. Is iemand populair, dan kun je alleen praten als je een 'cadeautje' stuurt in de vorm van een sticker, en die kosten dan weer geld. Wat ons betreft is dit een veel fijner businessmodel.

Pluspunten

Heel veel profielen, prettige interface en leuke optie voor chatten met wildvreemden.

Minpunten

Het sturen van een cadeautje geeft geen garantie op antwoord.

Prijs: Gratis

Omvang: 16,6 MB

© PXimport

Twoo

Twoo valt een beetje in dezelfde categorie als Badoo: pretenderen een Facebook-achtige site te zijn, maar ondertussen het daten zwaar promoten. Dat geeft niet, zolang je dat maar weet. Leuk aan Twoo is het 'hot or not'-spel dat we ook bij andere apps hebben gezien, maar met als extra leuke optie dat je kunt aangeven of jij vindt dat twee andere mensen bij elkaar passen. Veel profielen, het merendeel écht, maar ook hier zul je (maandelijks) moeten betalen voor de écht interessante functies (behalve voor het chatten, en dat is een grote pré).

Pluspunten

Veel Nederlandse profielen én interessante manieren om met ze in contact te komen.

Minpunten

Twoo is nogal actief in het uitnodigen van mensen. Oppassen dat dat niet vanuit jouw naam gebeurt.

Prijs: Gratis

Omvang: 10,6 MB

© PXimport

Love Potion

Wil je van daten graag een spannende ervaring maken? Dan is dit de app die je zoekt. Je uploadt een foto en een kort profieltekstje en laat weten waar je naar op zoek bent (dat gaat niet verder dan geslacht en leeftijd). Vervolgens wordt er een speeddate voor je geregeld, waarbij je de ander niet kunt zien. Je hebt zeven minuten om te praten, terwijl het gordijn voor de foto langzaam wordt opgetrokken. Zijn de zeven minuten voorbij, dan zie je de foto en sta je voor de keuze: doorchatten of niet. Heel origineel, en vooral belangrijk: het zijn échte mensen (want fakers investeren geen zeven minuten in chatten).

Pluspunten

Echte mensen, en de ontmoeting is een soort spel.

Minpunten

Het voelt wel wat lullig om na zeven minuten weg te drukken.

Prijs: Gratis

Omvang: 15,5 MB

© PXimport

Down

Down was ooit bekend onder de veel controversiëlere naam Bang with Friends, maar de insteek is vrijwel hetzelfde. Je logt in met je Facebook-account, en laat weten met welke Facebook-vriend je weleens op date zou willen (omhoog vegen), direct het bed in zou willen duiken (naar beneden vegen) of alleen vrienden wilt blijven (naar links vegen). Gevaarlijk? Niet echt, want alleen als die vriend/vriendin de app ook installeert en dezelfde keuze bij jou maakt, worden jullie beiden op de hoogte gesteld. En dan hoef je niets meer uit te leggen. Heel 2014.

Pluspunten

Stiekem is het best spannend om 'anoniem' toe te geven wat je van die ene vriend(in) vindt.

Minpunten

Je legt je lot wel in handen van de programmamakers.

Prijs: Gratis

Omvang: 23,8 MB

© PXimport

MeetMe

MeetMe is wederom een app gebaseerd op een internationaal netwerk, waarop veel Nederlanders actief zijn. Een leuke invalshoek is dat deze app niet werkt met het invullen van een vragenlijst, maar met het beantwoorden van vragen die bezoekers je stellen. Mensen die je bestempelt als 'leuk' worden in je Feed (soort tijdlijn) getoond, zodat je ze van afstand wat beter leert kennen voor je het gesprek met ze aangaat. Ietwat confronterend is dat populariteit telt, en lezen dat je populariteit 'heel laag' is, is niet echt goed voor je zelfvertrouwen.

Pluspunten

Gratis, zowel nationaal als internationaal daten, leuke vragen-functie.

Minpunten

Je wordt wel veel benaderd door buitenlandse mannen/vrouwen en die zijn niet altijd echt.

Prijs: Gratis

Omvang: 32,6 MB

© PXimport

Bender

Veel dating-apps in deze lijst richten zich vooral op man/vrouw-relaties, maar heel realistisch is dat natuurlijk niet, anno 2014. Bender is dan ook een app die specifiek is bedoeld voor mannen die op zoek zijn naar een relatie met andere mannen. Hoewel, relatie, direct op de eerste pagina wordt duidelijk dat er via deze app vooral gezocht wordt naar sekscontacten. Niets mis mee, maar als je écht op zoek bent naar een langdurige relatie, kan dat nogal storend zijn. De app zelf werkt overigens fantastisch, goede zoekfunctie, aanmelden via de app zelf, en, helemaal super: je betaalt geen cent!

Pluspunten

Een hele degelijke interface, contact is snel gelegd en het beste: helemaal gratis.

Minpunten

De nadruk ligt wel heel erg op seks en je wordt direct overspoeld met berichten.

Prijs: Gratis

Omvang: 10,3 MB

© PXimport

Brenda

De vrouwelijke tegenhanger van Bender, van dezelfde makers. Qua interface (en betaalmodel) is de app precies hetzelfde, heel fijn, maar opmerkelijk zijn de disclaimers wanneer je begint. Je dient expliciet te verklaren dat je een vrouw bent, dat je geen seksueel getinte foto's zult uploaden én dat Brenda geen app is die op seks gericht is. Dit verschil is dan ook direct merkbaar in de profielen zelf, die daadwerkelijk meer op relaties gericht lijken. Op het eerste gezicht zijn er weinig nepprofielen, en ook hier hoef je niet betalen. Zo hadden we de andere apps ook graag gezien.

Pluspunten

Veel minder seksgericht dan Bender, en ook deze app is gratis.

Minpunten

Jaloersmakend dat er niet zo'n goede app is voor man/vrouw-contacten.

Prijs: Gratis

Omvang: 10,2 MB

© PXimport

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000