ID.nl logo
Chrome Web Store
© PXimport
Huis

Chrome Web Store

Google heeft onlangs een speciale webwinkel geopend voor Google Chrome: de Chrome Web Store. Hier vindt u alle apps, extensies en thema's terug die voor de populaire browser van Google zijn gemaakt. We nemen de winkel onder de loep en shoppen een aantal handige producten voor u bij elkaar!

1. Google Chrome

Als u dit artikel begint te lezen, hebt u Google's snelle browser Chrome waarschijnlijk reeds op uw computer geïnstalleerd, zodat u deze tip kunt overslaan. Mocht Chrome echter nog niet op uw computer staan, dan haalt u hem binnen door naar Google Chrome te surfen en op de knop Google Chrome downloaden te klikken. Op de volgende pagina krijgt u de servicevoorwaarden te zien en krijgt u de mogelijkheid om Google Chrome desgewenst als standaardbrowser in te stellen. Selecteer de gewenste vakjes en klik op Accepteren en installeren. Het installatiebestand wordt nu gedownload, waarna de browser wordt geïnstalleerd. Binnen een paar minuten - afhankelijk van de snelheid van uw internetverbinding - is de installatie voltooid. De eerste keer dat u Chrome start, moet u uw favoriete zoekmachine nog even selecteren. Daarna kunt u verder.

©PXimport

Hebt u Google Chrome nog niet op uw pc? Installeer de browser dan eerst.

2. Web Store verkennen

De Chrome Web Store doet erg denken aan populaire app-winkels zoals de App Store van Apple en de Android Market. Als u een kijkje neemt bij Chrome Web Store zult u zien wat we bedoelen. In de Chrome Web Store worden apps (geavanceerde interactieve websites), extensies (browseruitbreidingen) en thema's keurig in overzichtelijke categorieën aangeboden. Net zoals in Apple's App Store worden verschillende onderdelen uitgelicht. Veel van de 'producten' in deze winkel zijn gratis, maar voor sommige moet u betalen. De Web Store is een online markt waar ontwikkelaars hun software aan de man kunnen brengen. Op dit moment is de Chrome Web Store helaas alleen in een Engelstalige versie beschikbaar, maar in de toekomst zal ook een Nederlandstalige variant worden gelanceerd. Voorlopige moeten we het met de Amerikaanse Chrome Web Store doen.

©PXimport

De Chrome Web Store biedt een overzichtelijk aanbod van apps, extensies en thema's.

3. Wat zijn apps?

U weet waarschijnlijk wel wat apps voor de iPhone, BlackBerry en Android-telefoons zijn. Net als hun broertjes voor deze smartphones, bestaan de apps in de wereld van Google Chrome uit kleine programmaatjes. Google noemt ze zelf 'geavanceerde interactieve websites'. Apps werken vanaf een Google-server binnen de browser en de software staat dus niet op uw pc, maar - met een populaire term - 'in de cloud'. U kunt ze in die zin vergelijken met de manier waarop bijvoorbeeld Hotmail en Google Docs werken. Clouddiensten bieden verschillende voordelen: installatie is secondewerk, ze zijn vanaf iedere computer beschikbaar en ze worden voortdurend up-to-date gehouden. Het installeren van een app in Chrome is heel eenvoudig. U kiest een app via de Chrome Web Store en klikt op Install. De app is direct beschikbaar en er wordt een pictogram toegevoegd aan de 'nieuwe tabblad'-pagina van uw Chrome-browser.

©PXimport

Als u een app installeert, wordt hij aan de 'nieuwe tabblad'-pagina van Chrome toegevoegd.

4. Aan de slag

We beginnen onze winkeltocht met de Gmail-app, die een echte aanrader is als u gebruikmaakt van Gmail. Ga naar Gmail-app. Als u nog niet bent ingelogd in Gmail, moet u dit eerst even doen. Klik daarna op Install, waarna de app wordt toegevoegd aan de 'nieuwe tabblad'-pagina. Klik met uw rechtermuisknop op de toepassing om extra opties te zien. Standaard opent de app als een normaal tabblad, maar u kunt er ook voor kiezen om Gmail te openen als een vastgezet tabblad. Daarbij wordt de app iedere keer direct geopend in een vast blad, zodra u de browser start. Het is ook mogelijk om de app in een nieuw venster of in een volledig scherm te openen. Zoals u ziet, kunt u de app snel weer verwijderen, mocht u daar behoefte aan hebben. Klik in dat geval op Installatie ongedaan maken.

©PXimport

Het installeren van een app is heel eenvoudig: u hoeft alleen maar op de knop Install te klikken.

©PXimport

Onder de rechtermuisknop zijn allerlei extra opties verborgen.

5. Post-it

Het is altijd hetzelfde: juist als u snel even wat wilt noteren, hebt u geen pen en papier bij de hand. Als u dit bekend voorkomt, kunt u de app Stickies installeren. Ga naar Stickies en klik op Install. De app wordt vervolgens bij de Toepassingen geplaatst, waarna hij altijd beschikbaar is als u een nieuw tabblad in Chrome opent. Als u de app start, ziet een pagina waarin u briefjes kunt 'plakken'. Dubbelklik met uw linkermuisknop om een nieuwe notitie te maken en dubbelklik vervolgens op het briefje om tekst in te voeren. Onderin kunt u verschillende kleuren kiezen. Wilt u een Sticky verwijderen, dan versleept u hem naar de prullenbak. Klik op het pictogram met de Engelse sleutel om de Options-pagina te openen. Als u de optie Use Google App Engine for storage of Stickies aanvinkt, worden uw Stickies niet alleen lokaal, maar ook online opgeslagen, zodat u er vanaf iedere computer toegang toe krijgt. Hiervoor hebt u wel een Google-account (bijvoorbeeld een Gmail-account) nodig.

©PXimport

Met de app Stickies kunt u snel een korte notitie maken. Handig!

6. TweetDeck

TweetDeck is een geweldige toepassing als u veel twittert, helemaal als u dit normaal gesproken via de website van Twitter doet. Installeer de app via TweetDeck en start hem vervolgens. U moet wel even een account aanmaken, zodat al uw instellingen online worden opgeslagen en u op iedere computer dezelfde lay-out kunt behouden. Zodra u bent ingelogd, komt u in het fraai vormgegeven scherm van TweetDeck terecht. U kunt kolommen toevoegen en verwijderen en bovenaan in het midden kunt u uw tweets invoeren, waarbij u eenvoudig uw locatie kunt aangeven en media (foto's of video's) kunt toevoegen. U hoeft de pagina overigens niet steeds te verversen, want de tweets komen automatisch binnen. TweetDeck is typisch zo'n app die u het best in een volledig scherm kunt starten. Open daarom een nieuw tabblad en klik met uw rechtermuisknop op de TweetDeck-app. Selecteer vervolgens de optie Openen in volledig scherm. Met F11 schakelt u het scherm weer terug naar de standaardgrootte.

©PXimport

TweetDeck komt het best tot zijn recht in een volledig scherm.

7. ICT-nieuws

Een van de leukste apps voor de iPad is Flipboard, waarmee u door nieuws uit allerlei bronnen kunt bladeren alsof u een papieren magazine op schoot hebt. Yoono inMag doet hier sterk aan denken, want ook deze app verzamelt content uit diverse nieuwsbronnen en rangschikt ze op een slimme manier. Yoono inMag focust vooral op ICT-nieuws en presenteert berichten uit onder andere Google News, Reddit, HackerNews, Digg, Wired en Techcrunch. U kunt bladeren door op de pijltjes aan de linker- en rechterzijde te klikken, maar het kan ook met de pijltjestoetsen op uw toetsenbord. De enige minpunten van de app zijn op dit moment dat alles Engelstalig is en dat u zelf geen bronnen kunt toevoegen. Wellicht dat deze optie in een toekomstige versie wordt toegevoegd.

©PXimport

Yoono inMag presenteert nieuws uit diverse bronnen, in de vorm van een magazine.

8. Live televisie

Met LiveStation kunt u tientallen internationale nieuwszenders live bekijken. U kunt de prachtig vormgegeven app installeren vanaf LiveStation. De meeste zenders kunnen er in een standaardkwaliteit mee worden bekeken, maar als u toegang wilt tot alle zenders en daarbij behoefte hebt aan een betere streamkwaliteit, kunt u zich aanmelden voor € 3,99 per maand. Onder het videovenster zijn de laatste headlines, informatie, het uitzendschema en tweets over de betreffende zender te zien.

©PXimport

Voor de echte nieuwsjunk is LiveStation, dat zo'n dertig zenders toont, een echte aanrader.

9. Later lezen

Als u een interessante website of webpagina tegenkomt, maar even geen tijd hebt om alles te lezen, dan is de app 'Read Later Fast' een uitkomst. Ga naar Read Later Fast en installeer de app. Als u een webpagina op een later tijdstip wilt teruglezen, klikt u met uw rechtermuisknop ergens op de pagina en kiest u voor Read Later. Hoewel u dit systeem zou kunnen vergelijken met de manier waarop gewone favorieten functioneren, doen we de app daarmee ernstig tekort. Als u Read Later Fast opstart via een nieuw tabblad, ziet u een fraai vormgegeven pagina met al uw opgeslagen webpagina's. Zodra u er een aanklikt, kunt u razendsnel naar links en naar rechts door alle bewaarde pagina's bladeren. Wilt u niet afgeleid worden en enkel het artikel lezen? Klik dan bovenaan op Text View. Desgewenst kunt u uzelf registreren voor een account bij de bijbehorende website Diigo, zodat alle pa­gina's niet alleen lokaal, maar ook online worden bewaard.

©PXimport

Read Later Fast doet zijn naam eer aan: door opgeslagen webpagina's bladeren verloopt razendsnel!

10. Chrome-extensies

Behalve apps zijn er ook nog extensies (ook wel plug-ins, extensions of browseruitbreidingen genoemd) waarmee u het standaard erg 'kale' Chrome kunt uitbreiden. Ook de extensies vindt u in de Chrome Web Store. Ga weer naar Chrome Web Store en klik aan de linkerkant op Extensions. U krijgt vervolgens een overzicht met de nieuwste en populairste uitbreidingen voor Chrome te zien. In tegenstelling tot de rest van de Chrome Web Store, is voor dit onderdeel een Nederlandstalige pagina beschikbaar, die u vindt op Chrome Web Store NL. Rechtsboven kunt u aangeven of u extensies in elke taal wilt zien (standaard) of dat bijvoorbeeld alleen de Nederlandstalige extensies moeten worden getoond.

11. Naar de top

Wanneer u naar de onderkant van een pagina bent gescrolld en weer naar de bovenkant terug wilt, voldoet één enkele klik als u de extensie Scroll To Top Button hebt geïnstalleerd. Hij werkt eigenlijk hetzelfde als de actie waarbij op de iPhone op de statusbalk wordt getikt. Op uw computer bereikt u via de Home-knop van uw toetsenbord in principe hetzelfde, maar als u uw muis niet wilt loslaten, is Scroll To Top Button een handige toevoeging. De extensie voegt rechtsboven op de pagina een doorzichtige pijl toe. Als u daar op klikt, bent u weer bovenaan de pagina. Scroll To Top Button werkt alleen bij 'normale' websites en niet op beveiligde (https-)pagina's. Ga naar Scroll To Top Button, klik op Installeren en daarna nog een keer op Installeren om de extensie toe te voegen. Klik met uw rechtermuisknop op een willekeurige webpagina en selecteer Scroll To Top Button Options om de instellingen van de extensie naar wens aan te passen.

©PXimport

Scroll To Top Button voegt een handige knop toe waarmee u direct naar de bovenkant van een pagina springt.

12. Downloads

Chrome is een erg snelle en handige browser, maar standaard ontbreekt een knop waarmee u snel naar uw gedownloade bestanden kunt gaan. Deze functie wordt weliswaar ook in werking gesteld middels de sneltoetscombinatie Ctrl+J, maar dat moet u dan wel onthouden. Met de extensie Downloads wordt een knop toegevoegd aan uw menubalk, zodat uw downloads altijd met één klik kunnen worden benaderd.

©PXimport

Simpel, maar effectief: voeg een extra knop toe waarmee u direct naar uw downloads gaat.

13. Extensies beheren

Om de instellingen van geïnstalleerde extensies aan te passen of om extensies uit te schakelen of te verwijderen, klikt u rechtsboven in Chrome op het pictogram met de Engelse sleutel. Kies daarna voor Extra en klik op Extensies. U kunt echter ook chrome://extensions invoeren in de adresbalk en op Enter drukken. U krijgt nu alle extensies te zien die u hebt geïnstalleerd. Het aanpassen, uitschakelen of verwijderen is nu een kwestie van op de juiste link klikken.

©PXimport

Het beheer van Chrome-extensies steekt erg eenvoudig in elkaar.

14. Thema's

Als u de standaardvormgeving van Chrome wilt aanpassen, kan dit met behulp van thema's. In de Chrome Web Store klikt u aan de linkerkant op Themes. U krijgt nu de negen best gewaardeerde thema's te zien. Wilt u alle beschikbare Chrome-thema's bekijken? Klik dan rechtsboven op All. Ook het installeren van een thema is met één keer klikken gebeurd. Een thema verandert de randen van het Chrome-venster en de menubalken, en voegt een achtergrondafbeelding toe aan de 'nieuwe tabblad'-pagina. Let er wel op dat het thema een afbeelding gebruikt die groot genoeg is voor uw scherm. Toch niet tevreden met het nieuwe thema? Klik dan direct na de installatie op Ongedaan maken of voer in de adresbalk chrome://settings/personal in, druk op Enter en klik op de knop Standaardthema herstellen.

©PXimport

Met behulp van thema's kunt u de vormgeving van Chrome naar eigen smaak aanpassen.

▼ Volgende artikel
Waar voor je geld: 5 alles-in-één laserprinters voor een mooie prijs
© Tim Allen
Huis

Waar voor je geld: 5 alles-in-één laserprinters voor een mooie prijs

Bij ID.nl zijn we gek op producten waar je niet de hoofdprijs voor betaalt. Een paar keer per week speuren we daarom binnen een bepaald thema naar zulke deals. Een all-in-one-printer is een handig apparaat voor het scannen, kopiëren en printen van documenten en foto's. De allerbeste afdrukkwaliteit krijg je met een laserprinter. Wij vonden vijf betaalbare modellen voor je.

Een laserprinter maakt gebruik van toner in plaats van inkt om afdrukken te produceren. Toner is een fijn poeder dat met hoge temperaturen op het papier wordt gesmolten. Dit proces zorgt ervoor dat je met grote toners kunt printen, wat betekent dat je langere tijd kunt blijven afdrukken zonder de toner te hoeven vervangen. Laserprinters zijn vaak snel en efficiënt, waardoor ze uitstekend zijn voor gebruik op kantoor. Maar ook als je thuis veel print, bijvoorbeeld als zzp'er, kan een laserprinter uitkomst bieden.

HP Color Laser 179fnw

De HP Color Laser MFP 179fnw is een van de kleinste kleurenlaserprinters in zijn klasse en is daardoor ideaal voor thuisgebruik en plekken waar niet veel plek voor een printer is. Met functies zoals printen, scannen, kopiëren en zelfs nog faxen biedt deze 4-in-1 printer een hoop veelzijdigheid. De afdruksnelheid bedraagt tot 18 pagina's per minuut in zwart-wit en 4 ppm in kleur, met een resolutie van 600 x 600 dpi.

Dankzij de automatische documentinvoer (ADF) voor 40 pagina's en wifi-verbinding is deze printer gebruiksvriendelijk en multi-inzetbaar. Hoewel de afdruksnelheid lager ligt dan bij sommige concurrenten, is zijn compacte formaat juist een pluspunt.

Brother DCP 1610W

De Brother DCP-1610W is een compacte zwart-wit laserprinter die printen, kopiëren en scannen combineert. Met een afdruksnelheid van 20 pagina's per minuut en een resolutie van 2400 x 600 dpi levert hij haarscherpe resultaten. Dankzij wifi-connectiviteit kunnen meerdere gebruikers eenvoudig draadloos printen.

De papierlade biedt plaats aan 150 vellen en het apparaat is voorzien van anti-jam-technologie om papierstoringen tot een minimum te beperken. In vergelijking met de HP Color Laser MFP 179fnw biedt deze printer geen kleurafdrukken, maar hij is wel een stuk sneller met zijn afdrukken.

HP Laserjet Pro 2Z622

De HP LaserJet Pro 2Z622 is geschikt voor onder meer kantooromgevingen. Met afdruksnelheden tot 42 pagina's per minuut en functies zoals dubbelzijdig printen, scannen, kopiëren en faxen is dit een lekker veelzijdige 4-in-1-laserprinter. Het apparaat ondersteunt zowel bekabelde als draadloze netwerken en biedt geavanceerde beveiligingsfuncties.

Canon i-SENSYS MF272wd

De Canon i-SENSYS MF272dw is een monochrome laserprinter en drukt af met en snelheid van 29 pagina's per minuut. Met een resolutie van 2400 x 600 dpi levert hij snelle en scherpe resultaten. Dankzij automatische dubbelzijdige afdrukken, wifi- en ethernetverbinding is hij veelzijdig inzetbaar.

In vergelijking met de Brother DCP-1610W levert deze Canon i-SENSYS MF272dw snellere prestaties en meer connectiviteitsopties, hoewel hij geen kleurendruk ondersteunt; dan moet je toch echt bij de HP Color Laser MFP 179fnw zijn.

Xerox B225 A4

De Xerox B225 is een zwart-wit all-in-one-laserprinter die printen, kopiëren en scannen combineert. Met een afdruksnelheid van maar liefst 34 pagina's per minuut en een eerste afdruktijd van slechts 6,4 seconden is hij goed in te zetten als je veel en vaak print. De printer beschikt over automatische dubbelzijdige afdrukken, een papierlade voor 250 vellen en kan via wifi of een vaste netwerkverbinding met je thuisnetwerk worden verbonden.

▼ Volgende artikel
Garmin kondigt Instinct 3 - Tactical Edition aan
Gezond leven

Garmin kondigt Instinct 3 - Tactical Edition aan

Garmin heeft de Instinct 3 - Tactical Edition aangekondigd, een nieuwe serie tactische smartwatches die verkrijgbaar zijn met een AMOLED-scherm of een display op zonne-energie.

De smartwatches zijn volgens Garmin ontworpen voor gebruik in uitdagende omgevingen en voorzien van een met metaal versterkte rand voor extra duurzaamheid, een rucking-activiteit voor training en ingebouwde LED-verlichting op zowel de 45mm als 50mm modellen. De batterijduur van het AMOLED-model kan oplopen tot 24 dagen in smartwatchmodus, terwijl de modellen op zonne-energie onder ideale omstandigheden onbeperkt kunnen functioneren.

Robuust ontwerp

De Instinct 3 - Tactical Edition is voorzien van een stevige constructie met een metalen versterkte rand, een behuizing van met vezels versterkt polymeer en een krasbestendig scherm. De smartwatches zijn gebouwd volgens de MIL-STD 810 norm voor thermische en schokbestendigheid en zijn waterdicht tot 100 meter. De ingebouwde zaklamp biedt variabele lichtsterktes, een groene modus om het natuurlijke nachtzicht te behouden en een stroboscoopmodus voor locatiebepaling in moeilijk terrein. Voor nachtelijk gebruik is er een NVG-modus (Night Vision Goggle) die het scherm dimt tot een niveau dat functioneel blijft voor de gebruiker maar vrijwel onzichtbaar is voor anderen.

Uitgebreide functionaliteit

De Instinct 3 - Tactical Edition beschikt over diverse speciale functies, waaronder rucking-activiteit waarmee gebruikers het gewicht van hun bepakking kunnen invoeren voor beter inzicht in hun fysieke inspanning. Deze functie kan ook worden gebruikt bij activiteiten zoals trailrunning, wandelen en hiken. Alle modellen bevatten de Applied Ballistics solver en zijn compatibel met de Applied Ballistics Quantum app.

De smartwatches zijn verkrijgbaar in twee formaten: 45mm of 50mm met display op zonne-energie, en een 50mm-variant met AMOLED-scherm. De zonne-efficiëntie is verbeterd met een grotere, efficiëntere zonnelens. Vergeleken met het vorige model heeft het nieuwe 50mm model op zonne-energie een vijf keer langere batterijduur in GPS-modus bij opladen via zonlicht.

De smartwatch biedt multi-band GPS met SatIQ technologie voor nauwkeurige positiebepaling met geoptimaliseerde batterijduur. Voor gezondheidsmonitoring houdt de Instinct 3 stappen, hartslag, slaap, zuurstofsaturatie via de pols, hartslagvariabiliteit en meer bij.

Gebruikers ontvangen e-mails, sms'jes en meldingen direct op het horloge wanneer dit is gekoppeld met een compatibele Apple of Android smartphone.

Navigatie en veiligheid

Gebruikers kunnen navigeren met een 3-assig kompas, barometrische hoogtemeter en multi-band GPS. De Instinct 3 kan worden gekoppeld met de Garmin Explore App voor gedetailleerde kaarten, waypoints en routes.

Voor gebruik op gevoelige locaties biedt de Stealth Mode de mogelijkheid om draadloze communicatie uit te schakelen terwijl het horloge nog steeds activiteitsgegevens verzamelt zonder locatiegegevens op te slaan. De Kill Switch kan alle gebruikersgeheugen wissen als de veiligheid in het geding komt. Andere functies zijn weergave van twee posities tegelijkertijd op één scherm, Jumpmaster en geprojecteerde waypoints.

Trainingsfuncties

De Instinct 3 - Tactical Edition bevat sportapps voor rucken, wandelen, hardlopen, klimmen, jagen, skiën en meer. De TracBack-functie helpt bij het uitstippelen van een route terug naar het beginpunt. Naast buitensportapps bevat de smartwatch ook apps voor HIIT, cardio, hardlopen op binnen- en buitenbanen, basketbal en andere activiteiten.

Gebruikers kunnen trainingsplannen volgen met Garmin Coach voor hardlopen en fietsen, of workouts maken uit meer dan 1.600 oefeningen in de Garmin Connect app. De smartwatch volgt ook intensiteitsminuten, VO2 max en hersteltijd.

Veiligheidsfuncties zoals incidentdetectie en Assistance kunnen een bericht met de GPS-locatie van de gebruiker naar contactpersonen sturen in noodsituaties, wanneer het horloge gekoppeld is met een smartphone.

Beschikbaarheid en prijzen

Het Instinct 3 - Tactical Edition AMOLED-model is vanaf 30 april te bestellen op Garmin.com voor een adviesprijs van 599,99 euro. De modellen op zonne-energie beginnen bij een adviesprijs van 499,99 euro.

Bekijk andere Garmin-producten op Kieskeurig.nl: