© CIDimport

Apple schendt de gulden snede

Smartphone & tablet

Geplaatst: 14 september 2012 - 07:56

Aangepast: 13 december 2022 - 20:35

Redactie

In deze dagen van opgeblazen media-aandacht voor de iPhone 5, heb ik ook een mening.

Daaruit volgt dat de verhouding tussen a en b een vast getal is, en dat getal noemen we het Gulden Getal phi: 1,6180 (en dan, net als pi, een eindeloze reeks achter de komma). De Gulden Snede wordt door wiskundigen op gelijke hoogte geplaats met de Stelling van Pythagoras, niet alleen omdat de twee aantoonbaar verband houden, maar ook omdat het wordt beschouwd als een uitdrukking van perfectie; zo zeer zelfs dat de Gulden Snede terugkeert in allerlei branches, van de architectuur tot de moderne fotografie. De Gulden Snede keert zelfs terug in de natuur, bijvoorbeeld in de Gulden Hoek (de hoek die een cirkel volgens de Gulde Snede verdeelt) die je terugziet in bloemblaadjes, zaden en kelkbladeren.

Wat heeft dat van doen met Apple? Welnu, bij de lancering van de iPhone 5 is iets dramatisch gebeurd. De nieuwe iPhone is namelijk niet zo zeer groter geworden, als wel langer – en daarmee trekt Apple de natuurlijke, ideale verhoudingen uit elkaar.

In onderstaand plaatje is dat duidelijk te zien. Voor alle duidelijkheid: deze afbeeldingen zijn niet op schaal! De verhoudingen zijn correct, maar om de afwijking duidelijk te maken is de breedte van elk toestel gelijk getrokken. In werkelijkheid zijn de iPhones zo’n 10 millimeter smaller dan de andere toestellen. Interessant is dat de iPhone 5 exact even breed is als de iPhone 4(s) – maar wel 8,6mm langer. Dat is maar liefst 29mm langer dan de Gulden Snede vereist. En daarmee vertoont het de meest extreme afwijking van de ideale verhoudingen van alle nu beschikbare smartphones!

© CIDimport

Bent u er nog? Niet teveel geschrokken? Of al boos begonnen aan een roodgloeiende reactie over hoe de redactie bestaat uit louter Apple-haters? Ik kan het me goed voorstellen.

Maar nu echt

De afgelopen dagen is het web weer overspoeld door een vloedgolf van semi-wetenschappelijke stukjes en magere meningen over Apple’s nieuwe iPhone (de zesde, die we 5 noemen). En net als alle voorgaande keren doet iedereen weer net alsof een geneesmiddel voor kanker wordt gepresenteerd. Hoewel er nauwelijks iets hemelbestormends te melden valt (beter scherm, snellere processor, oh mijn god, stop de persen) worden er spijkers gezocht in een laagje water dat het op een zonnige namiddag nog geen vijf minuten volhoudt. Bij gebrek aan beter worden er mieren verkracht op een schaal waar de PvdD nodig eens kamervragen over stellen moet. De meest absurde stellingen worden ingenomen om aan te tonen dat de iPhone 5 een triomf is voor Tim Cook, dan wel een zeperd van Vista-formaat. Zet er een provocerende kop boven en het wordt nog gelezen ook (waarvan akte).

Het is een telefoon mensen! Het is een smartphone van een type dat al jaren bestaat, aangepast aan de laatste nauwelijks veranderde inzichten en voorzien van de nieuwste marginaal verbeterde technologie. Het dragen van deze telefoon maakt u geen supermens, het garandeert geen succes bij het andere geslacht, het laat uw haar niet terug groeien, levert geen loonsverhoging op en betekent zeer zeker niet het einde van alle ellende in de wereld. De regering wordt er niet sneller door geformeerd, Steve Jobs keert er niet van terug op aarde en de poolkappen smelten er geen millimeter trager door. Het is gewoon een telefoon, die verhoudingsgewijs wat langer is omdat Apple meent dat de maximale breedte waarmee een telefoon comfortabel vastgehouden kan worden reeds bij het vorige model is bereikt (‘dan maar de lucht in’). Het succes van het apparaat wordt niet bepaald door een goddelijk model van het Ideale Toestel dat wij arme stervelingen moeizaam proberen te benaderen, maar door marketingcenten, mediadollars, sluikreclames, peer pressure en puur persoonlijke voorkeuren en vooringenomenheden.

Is de iPhone 5 beter dan de 4s? Ja, uiteraard – Tim Cook is geen Steve Jobs, maar hij is niet gek. Toch valt nu een groot deel van de blogosfeer over hem heen omdat de iPhone 5 ‘niet genoeg vernieuwend’ zou zijn. Ik weet niet wat die mensen precies hadden verwacht – maar kennelijk niet gewoon weer een telefoon. Net als Jobs moet de iPhone ‘larger than life’ zijn, en nu dat niet het geval is, wordt de relatief geringe sprong voorwaarts die Apple nu heeft genomen door sommigen gepresenteerd als een

van epische proporties. Op Apple stond lange tijd geen maat – en hetzelfde geldt voor het fanatisme waarmee het merk wordt verheerlijkt door zijn fans en verguisd door zijn vijanden.

Absurd. Wie een beetje afstand neemt moet toch ook inzien dat beide groepen niet allebei gelijk kunnen hebben. De iPhone is niet Gods gift aan de mensheid, en het is ook niet de derde colonne waarmee Apple de wereldbevolking probeert te controleren. Het is een toestel zoals er iedere maand meerdere worden gelanceerd, en de vraag die je jezelf moet stellen is niet of het de grootste, de snelste, de scherpste of de lichtste is, maar of hij doet wat jij er mee wilt doen, op de manier waarop jij het liefste werkt. Daar is geen Gulden Regel voor, geen absolute waarheid anders dan je eigen.

Denk vooral niet dat, op de keper beschouwd, jouw toestelkeuze in deze tijden van BYOD bepaalt of je succes hebt in deze wereld. Uiteindelijk is het voor je baas net zo relevant of je nu in een Renault, een Volvo of een Mercedes rijdt – waar het om gaat is dat je levert.

Ask not what your phone can do for you, but what you can do for your company.

En nu allemaal weer aan het werk…


(Wilt u weten welke smartphone de ideale verhoudingen van de Gulden Snede het beste benadert? BlackBerry heeft begin dit jaar een door Porsche ontworpen versie van de Bold gepresenteerd, de p9981, die met zijn 67x115mm net 6,6mm te hoog is…)

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000