ID.nl logo
Apple schendt de gulden snede
© CIDimport
Huis

Apple schendt de gulden snede

In deze dagen van opgeblazen media-aandacht voor de iPhone 5, heb ik ook een mening.

Daaruit volgt dat de verhouding tussen a en b een vast getal is, en dat getal noemen we het Gulden Getal phi: 1,6180 (en dan, net als pi, een eindeloze reeks achter de komma). De Gulden Snede wordt door wiskundigen op gelijke hoogte geplaats met de Stelling van Pythagoras, niet alleen omdat de twee aantoonbaar verband houden, maar ook omdat het wordt beschouwd als een uitdrukking van perfectie; zo zeer zelfs dat de Gulden Snede terugkeert in allerlei branches, van de architectuur tot de moderne fotografie. De Gulden Snede keert zelfs terug in de natuur, bijvoorbeeld in de Gulden Hoek (de hoek die een cirkel volgens de Gulde Snede verdeelt) die je terugziet in bloemblaadjes, zaden en kelkbladeren.

Wat heeft dat van doen met Apple? Welnu, bij de lancering van de iPhone 5 is iets dramatisch gebeurd. De nieuwe iPhone is namelijk niet zo zeer groter geworden, als wel langer – en daarmee trekt Apple de natuurlijke, ideale verhoudingen uit elkaar.

In onderstaand plaatje is dat duidelijk te zien. Voor alle duidelijkheid: deze afbeeldingen zijn niet op schaal! De verhoudingen zijn correct, maar om de afwijking duidelijk te maken is de breedte van elk toestel gelijk getrokken. In werkelijkheid zijn de iPhones zo’n 10 millimeter smaller dan de andere toestellen. Interessant is dat de iPhone 5 exact even breed is als de iPhone 4(s) – maar wel 8,6mm langer. Dat is maar liefst 29mm langer dan de Gulden Snede vereist. En daarmee vertoont het de meest extreme afwijking van de ideale verhoudingen van alle nu beschikbare smartphones!

©CIDimport

Bent u er nog? Niet teveel geschrokken? Of al boos begonnen aan een roodgloeiende reactie over hoe de redactie bestaat uit louter Apple-haters? Ik kan het me goed voorstellen.

Maar nu echt

De afgelopen dagen is het web weer overspoeld door een vloedgolf van semi-wetenschappelijke stukjes en magere meningen over Apple’s nieuwe iPhone (de zesde, die we 5 noemen). En net als alle voorgaande keren doet iedereen weer net alsof een geneesmiddel voor kanker wordt gepresenteerd. Hoewel er nauwelijks iets hemelbestormends te melden valt (beter scherm, snellere processor, oh mijn god, stop de persen) worden er spijkers gezocht in een laagje water dat het op een zonnige namiddag nog geen vijf minuten volhoudt. Bij gebrek aan beter worden er mieren verkracht op een schaal waar de PvdD nodig eens kamervragen over stellen moet. De meest absurde stellingen worden ingenomen om aan te tonen dat de iPhone 5 een triomf is voor Tim Cook, dan wel een zeperd van Vista-formaat. Zet er een provocerende kop boven en het wordt nog gelezen ook (waarvan akte).

Het is een telefoon mensen! Het is een smartphone van een type dat al jaren bestaat, aangepast aan de laatste nauwelijks veranderde inzichten en voorzien van de nieuwste marginaal verbeterde technologie. Het dragen van deze telefoon maakt u geen supermens, het garandeert geen succes bij het andere geslacht, het laat uw haar niet terug groeien, levert geen loonsverhoging op en betekent zeer zeker niet het einde van alle ellende in de wereld. De regering wordt er niet sneller door geformeerd, Steve Jobs keert er niet van terug op aarde en de poolkappen smelten er geen millimeter trager door. Het is gewoon een telefoon, die verhoudingsgewijs wat langer is omdat Apple meent dat de maximale breedte waarmee een telefoon comfortabel vastgehouden kan worden reeds bij het vorige model is bereikt (‘dan maar de lucht in’). Het succes van het apparaat wordt niet bepaald door een goddelijk model van het Ideale Toestel dat wij arme stervelingen moeizaam proberen te benaderen, maar door marketingcenten, mediadollars, sluikreclames, peer pressure en puur persoonlijke voorkeuren en vooringenomenheden.

Is de iPhone 5 beter dan de 4s? Ja, uiteraard – Tim Cook is geen Steve Jobs, maar hij is niet gek. Toch valt nu een groot deel van de blogosfeer over hem heen omdat de iPhone 5 ‘niet genoeg vernieuwend’ zou zijn. Ik weet niet wat die mensen precies hadden verwacht – maar kennelijk niet gewoon weer een telefoon. Net als Jobs moet de iPhone ‘larger than life’ zijn, en nu dat niet het geval is, wordt de relatief geringe sprong voorwaarts die Apple nu heeft genomen door sommigen gepresenteerd als een

van epische proporties. Op Apple stond lange tijd geen maat – en hetzelfde geldt voor het fanatisme waarmee het merk wordt verheerlijkt door zijn fans en verguisd door zijn vijanden.

Absurd. Wie een beetje afstand neemt moet toch ook inzien dat beide groepen niet allebei gelijk kunnen hebben. De iPhone is niet Gods gift aan de mensheid, en het is ook niet de derde colonne waarmee Apple de wereldbevolking probeert te controleren. Het is een toestel zoals er iedere maand meerdere worden gelanceerd, en de vraag die je jezelf moet stellen is niet of het de grootste, de snelste, de scherpste of de lichtste is, maar of hij doet wat jij er mee wilt doen, op de manier waarop jij het liefste werkt. Daar is geen Gulden Regel voor, geen absolute waarheid anders dan je eigen.

Denk vooral niet dat, op de keper beschouwd, jouw toestelkeuze in deze tijden van BYOD bepaalt of je succes hebt in deze wereld. Uiteindelijk is het voor je baas net zo relevant of je nu in een Renault, een Volvo of een Mercedes rijdt – waar het om gaat is dat je levert.

Ask not what your phone can do for you, but what you can do for your company.

En nu allemaal weer aan het werk…


(Wilt u weten welke smartphone de ideale verhoudingen van de Gulden Snede het beste benadert? BlackBerry heeft begin dit jaar een door Porsche ontworpen versie van de Bold gepresenteerd, de p9981, die met zijn 67x115mm net 6,6mm te hoog is…)

▼ Volgende artikel
Samsung voorziet Galaxy S25 Edge van sterker Corning Gorilla Glass Ceramic 2
Huis

Samsung voorziet Galaxy S25 Edge van sterker Corning Gorilla Glass Ceramic 2

Samsung gaat de nieuwe Galaxy S25 Edge-telefoons voorzien van het nieuwere Coring Gorilla Glass Ceramic 2. De nieuwste variant van dit sterke keramische glas maakt de telefoon sterker en beter beschermd tegen beschadigingen.

De Gorilla Glass Ceramic 2-technologie bevat kristallen die fijn in de glasmatrix zijn ingebed, waardoor het display beter bestand is tegen barsten zonder dat dit ten koste gaat van de optische transparantie.

"De Galaxy S25 Edge zet een nieuwe standaard voor vakmanschap en prestaties als ons dunste toestel uit de Galaxy S-serie tot nu toe", zegt Kwangjin Bae, EVP en hoofd van het team Mechanical R&D van Mobile eXperience Business bij Samsung Electronics. "Ter ondersteuning van dit baanbrekende ontwerp was het essentieel om een displaymateriaal te ontwikkelen dat zowel uitzonderlijk dun als betrouwbaar sterk was - een uitdaging die Corning en Samsung heeft samengebracht, verenigd door een gedeelde visie van doelgerichte engineering en gebruikersgerichte innovatie. Die visie is verankerd in elk detail van de Galaxy S25 Edge."

Het ionenuitwisselingsproces van Corning speelt een belangrijke rol bij de verbeterde weerstand tegen schade. Deze techniek versterkt het glaskeramische materiaal en verbetert de duurzaamheid van het display. Andrew Beck, Vice President en General Manager bij Corning Gorilla Glass, licht toe: "Met Gorilla Glass Ceramic 2 hebben we een opmerkelijke combinatie van dunheid en sterkte bereikt, waardoor consumenten het beste van twee werelden krijgen - uitzonderlijke duurzaamheid in een modern, strak ontwerp."

Op 13 mei aanstaande zal Samsung tijdens een live-event meer onthullen over de nieuwe Samsung Galaxy S25 Edge-telefoon. Via de onderstaande link kun je je alvast abonneren op het YouTube-kanaal van Samsung, waar het live-evenement zal worden uitgezonden:

▼ Volgende artikel
Van No Frost tot automatische ontdooifunctie: deze functies kan een vriezer allemaal hebben
© qwartm - stock.adobe.com
Huis

Van No Frost tot automatische ontdooifunctie: deze functies kan een vriezer allemaal hebben

Een vriezer zorgt ervoor dat je eten langer goed blijft. Maar sommige modellen doen meer dan alleen invriezen. Dankzij slimme functies zoals supervriezen of automatisch ontdooien bewaar je je eten niet alleen langer, maar ook beter. Welke functies kun je tegenkomen op een vriezer en wat heb je eraan? Je leest het hieronder.

In dit artikel over vriezers lees je: Welke extra functies en eigenschappen je op vriezers kunt tegenkomen: supervriezen, thermostaat, No Frost, automatische ontdooifunctie, dooiwaterafvoer en ijsblokjeslade. Ook lees je waarom zulke functies niet alleen goed zijn voor de werking van je vriezer, maar ook de kwaliteit van je ingevroren eten ten goede komen.

Lees ook: Wat is de ideale temperatuur voor jouw koelkast en vriezer?

Supervriezen: snel (terug) naar de juiste temperatuur

Gooi je een lading verse boodschappen in de vriezer, dan stijgt de temperatuur tijdelijk. Niet ideaal: eerder ingevroren etenswaren kunnen deels ontdooien en nieuwe producten doen er langer over om echt koud te worden. Met de supervriesfunctie voorkom je dat. Deze functie – ook wel snelvriesfunctie of 'fast freeze' genoemd – verlaagt de temperatuur tijdelijk tot -24 graden Celsius of nog kouder. Zo worden alle producten in één keer snel ingevroren. Zet supervriezen het liefst aan vóór je boodschappen gaat doen. Dan werkt het systeem al op volle kracht zodra je thuiskomt. Ook handig: gebruik de functie na het ontdooien van je vriezer om 'm weer snel op temperatuur te brengen.

Thermostaat: houd de temperatuur onder controle

De beste temperatuur voor een vriezer is -18 graden Celsius. Zo blijven de meeste etenswaren lang houdbaar en blijft het energieverbruik binnen de perken. Veel vriezers hebben daarom een ingebouwde thermostaat, waarmee je de temperatuur precies kunt instellen en in de gaten houdt. Zorg dat de temperatuur altijd onder de -17 graden ligt, maar stel 'm niet kouder in dan -30 graden. Want: hoe kouder hoe beter gaat bij vriezen niet op. Een te koude vriezer slurpt onnodig veel stroom en kan de structuur en smaak van producten als groente, fruit, vis, vlees en dranken aantasten.

Heeft jouw vriezer geen ingebouwde thermostaat? Je kunt ook een losse thermometer gebruiken om de temperatuur te controleren en zo nodig bij te stellen.

©Hedgehog94

No Frost: nooit meer ontdooien

Een dikke laag ijs in je vriezer is niet alleen onhandig, maar ook ongunstig voor je eten. Lades kunnen vast komen te zitten en er blijft minder ruimte over. Bovendien beïnvloedt ijs de temperatuur en vochtbalans in de vriezer. Daardoor kunnen smaak, textuur en houdbaarheid van je eten achteruitgaan. Daarnaast geldt: hoe meer ijs in de vriezer, hoe harder de vriezer moet werken om de juiste temperatuur te behouden.

Met No Frost voorkom je dat. Deze functie gebruikt een ventilatiesysteem dat lucht op de juiste temperatuur gelijkmatig door de vriezer blaast. Zo ontstaat er geen ijsafzetting op de wanden, lades of verpakkingen. Je hoeft dus nooit meer te ontdooien én je vriezer blijft efficiënt werken.

Automatische ontdooifunctie: minder ijs, minder werk

De automatische ontdooifunctie lijkt op No Frost, maar werkt net even anders. In plaats van ijsvorming continu te voorkomen, schakelt de automatische ontdooifunctie het koelsysteem van de vriezer af en toe tijdelijk uit. Het smeltwater loopt naar een opvangbak bij de motor en verdampt daar vanzelf. Deze functie helpt vooral bij overmatige ijsvorming, maar de ontdooifunctie zal je vriezer in tegenstelling tot No Frost niet volledig ijsvrij houden. Af en toe handmatig ontdooien blijft nodig – al scheelt het flink wat werk vergeleken met een vriezer die géén automatische ontdooifunctie heeft.

©Tolstoy | Prozorov Andrey

Dooiwaterafvoer: makkelijk ontdooien zonder gedoe

Ontdooi je je vriezer handmatig? Dan is een model met dooiwaterafvoer een slimme keuze. Dit systeem voert het smeltwater automatisch af via een gootje naar een opvangbak buiten de vriezer. Je hoeft dus niet meer te dweilen of met handdoeken in de weer. Het water loopt netjes weg, ook vanaf de bodem, waardoor je vriezer na afloop meteen schoon en droog is. En je voorkomt dat achtergebleven water bij het opnieuw inschakelen weer bevriest.

IJsblokjeslade: altijd ijsblokjes bij de hand

Je kent het wel: je hebt ijsblokjes nodig, maar deze liggen ergens ver achter in de vriezer. Na een poosje graaien heb je ze eindelijk, maar dan blijkt dat de ijsblokjes volledig aan elkaar vastgevroren zijn. Een vriezer met een aparte ijsblokjeslade voorkomt dit. De ijsblokjes liggen op een vaste plek, waardoor je er altijd makkelijk bij kunt. Ze komen niet in contact met andere etenswaren, blijven fris van smaak en vriezen niet aan elkaar vast. Bovendien houd je de rest van je vriezer overzichtelijker en beter ingedeeld, omdat de ijsblokjes een eigen plek hebben.

Welke functies passen bij jou?

Ben je op zoek naar een vriezer die past bij jouw manier van bewaren? Dan is het handig om te weten dat je bij veel webwinkels eenvoudig kunt filteren op functies als No Frost, supervriezen, een ijsblokjeslade of een automatische ontdooifunctie. Zo zie je in één oogopslag welke modellen aansluiten bij wat jij belangrijk vindt. Dat maakt het kiezen van een vriezer die écht bij je past een stuk makkelijker.