Alles over de nieuwe Wachtwoorden-app op je iPhone
Als je je iPhone onlangs hebt geüpdatet naar iOS 18, dan is de app je waarschijnlijk al opgevallen: Wachtwoorden. Dit is een nieuwe omgeving waarin je allerlei soorten vertrouwelijke informatie opslaat. We vertellen je er alles over in dit artikel.
Na het lezen van dit artikel weet je hoe je wachtwoorden toevoegt, aanpast en verwijdert, maar ook hoe het precies zit met passkeys en het delen van informatie.
Zodra je de Wachtwoorden-app op je iPhone opent, zie je meteen alle opties die de app biedt. Het is in feite een soort veredelde snelkoppeling, maar daardoor niet minder nuttig. De app biedt een overzicht van alle mogelijkheden die voorheen meer verspreid waren binnen de instellingen. Het maakt het beheren van wachtwoorden toegankelijker dan ooit, aangezien je niet pagina's diep de instellingen in hoeft te duiken. Wachtwoorden is daarnaast ook beschikbaar voor apparaten die draaien op iPadOS 18 en macOS Sequoia 15.
Hoe je aan de app komt? Dat is gelukkig heel simpel. Zodra je de nieuwste versie van iOS, iPadOS of macOS installeert, plaatst Apple de applicatie automatisch op het apparaat. Als je hem daarna opent, tref je daar alle reeds opgeslagen wachtwoorden aan die je voorheen in de iCloud-sleutelhanger achterliet. Bovenin staat een zoekbalk waarin je jouw wachtwoorden kunt opzoeken, terwijl er ook een paar tegels in beeld staan. Daarmee kun je per categorie controleren wat de opgeslagen gegevens en accounts zijn. Lekker overzichtelijk.
Dit kun je met de Wachtwoorden-app
Naast wachtwoorden voor verschillende sites en apps kun je hier ook passkeys aanmaken. Dat zijn wachtwoordvervangers waarmee je eveneens veilig kunt inloggen. Ook sla je hier verificatiecodes op en kun je je wifi-wachtwoorden gemakkelijker terugvinden en delen. Daarnaast helpt de app bij het waarschuwen als wachtwoorden gelekt zijn en of jouw gebruikte wachtwoorden heel (lees: te) makkelijk te achterhalen zijn. De app zelf kun je beveiligen met Face ID of Touch ID, zodat je weet dat alleen jij toegang hebt tot al die data.
Alle informatie die je binnen deze app opslaat, kun je op elk moment aanpassen. Als je bijvoorbeeld een wachtwoord van een specifieke website, ga je naar Wachtwoorden > Alle > [sitenaam] > Wijzig. Waarschijnlijk hoef je dat niet handmatig te doen, aangezien het besturingssysteem dat je gebruikt zal vragen om bepaalde gegevens te updaten wanneer je ze aanpast. Dat werk neemt de app je dus ook uit handen. Mocht je er toch over twijfelen, kan het geen kwaad om de gegevens eens in de zo veel tijd te controleren.
Nieuw wachtwoord toevoegen
Hoewel de app ook zelf zal vragen of je een nieuw account of wachtwoord aan de Wachtwoorden-app wilt toevoegen, kun je ook vanuit de applicatie zelf een wachtwoord toevoegen of aanmaken. Daarvoor ga je naar Wachtwoorden > Alle > [het plusicoon]. Vervolgens vul je de website- of appnaam in, evenals de gebruikersnaam en het wachtwoord. Zodra je op het tekstveld van het wachtwoord tikt, zal de iPhone of iPad automatisch een wachtwoord genereren. Die suggestie zie je dan bovenaan het toetsenbord staan en bestaat uit een serie letters en cijfers.
Een wachtwoord verwijderen is eenvoudig. Ga daarvoor naar Alle en houd het wachtwoord kort ingedrukt. Tik daarna in het contextuele menu op Verwijderen.
Verificatiecodes toevoegen
Een andere optie is het toevoegen van verificatiecodes, net zoals dat kan met bijvoorbeeld Google Authenticator. Ga onder het kopje Codes naar het plusteken en volg de instructies in beeld op. Je kunt dit soort codes helemaal handmatig toevoegen, maar de kans is groot dat je ook gewoon een QR-code kunt scannen. Zodra je de code hebt toegevoegd, kun je die altijd raadplegen op het moment dat een website of app daarom vraagt. In dit geval werkt de Wachtwoorden-app dus precies hetzelfde als elke andere codegenerator.
Passkeys en gegevens delen
Passkeys, de opvolger van het traditionele wachtwoord, kun je niet handmatig toevoegen. Die worden automatisch opgeslagen zodra je die aanmaakt op je iPhone. Je logt dan in door middel van biometrische authenticatie (Face ID of een vingerafdruk). Omdat deze gegevens alleen lokaal worden opgeslagen, is het niet mogelijk om die met anderen te delen. Dat kan bijvoorbeeld wel met wachtwoorden voor accounts of een wifi-netwerk. Zo is het mogelijk een groep aan te maken voor jou en je familie, vrienden of andere mensen die je vertrouwt, zodat iedereen toegang heeft tot dezelfde gegevens.
Een gedeelde groep aanmaken gaat eveneens heel eenvoudig. Onder in beeld, als je de app net opent, staat de optie + Nieuwe groep. Daarmee kun je mensen toevoegen door ze op te zoeken via de contactenlijst. Je kunt alleen mensen op die lijst toevoegen. Daarna selecteer je de wachtwoorden die je wilt delen. Die informatie kan op elk moment worden aangepast of aangevuld, en iedereen kan zelf wachtwoorden toevoegen. Verder kun je gegevens delen via het deelmenu, zodat iemand dat wachtwoord via Airdrop kan ontvangen.