Alcatel 1B: smartphone voor een prikkie
De Alcatel 1B is een 79 euro kostende smartphone met de nieuwste Android-versie, 4G-ondersteuning én redelijke specificaties. In deze Alcatel 1B review lees je of de telefoon het kopen waard is voor festivals, reserve of senioren.
De buitenkant van de Alcatel 1B valt niet tegen. Het toestel heeft een plastic behuizing die stevig genoeg aanvoelt en prettig in de hand ligt. De achterkant is eenvoudig los te halen, waarna je de accu kunt verwisselen. Dat is erg fijn. Als de accu na een paar jaar versleten is, stop je er gewoon een nieuwe in. En ga je een paar dagen op pad, dan neem je een extra accu mee en ben je niet afhankelijk van een powerbank of stopcontact. De accu houdt het een lange dag vol en laadt daarna langzaam op via de micro-usb-poort.
©PXimport
Prima scherm
Het beeldscherm meet 5,5 inch en is net aan met één hand te bedienen. Een laag tegen vingerafdrukken ontbreekt, waardoor het display snel vies oogt. Door de hd-resolutie ziet het scherm er wel lekker scherp uit. De algemene beeldkwaliteit is ook prima, maar kan natuurlijk niet tippen aan een duurder model.
Zwakke prestaties en hardware
Die kanttekening geldt ook voor de prestaties. De Alcatel 1B draait op een eenvoudige Snapdragon-processor met 2GB werkgeheugen en is daarom langzaam in gebruik. Af en toe hapert de smartphone zomaar en spelletjes doen het niet tot nauwelijks. Het opslaggeheugen is 16GB groot; genoeg voor wat apps en foto’s. Je kunt het opslaggeheugen eenvoudig vergroten met een micro-sd-kaartje. De telefoon slikt ook twee simkaarten.
Een vingerafdrukscanner ontbreekt. Ondersteuning voor 5GHz wifi mist eveneens, wat betekent dat je alleen kunt internetten via een minder snelle 2,4GHz wifiverbinding. De smartphone is wel geschikt voor (sneller) 4G-internet. De 8 megapixel camera op de achterkant doet wat hij moet doen, maar is van slechte kwaliteit. Foto’s ogen uitgewassen en wazig en zijn vaak verkeerd belicht. Meer dan een plaatje schieten voor WhatsApp zit er niet in. Met de 5 megapixel frontcamera maak je selfies en voer je videogesprekken, eveneens in matige kwaliteit.
©PXimport
Software
De Alcatel 1B draait op Android 10 (Go Edition). Dit is de nieuwste software, speciaal ontwikkeld voor budgetsmartphones. De software bevat alles wat je nodig hebt en werkt naar behoren, zonder poespas. Alcatel belooft af en toe een beveiligingsupdate uit te rollen om de telefoon redelijk te beschermen tegen ontdekte beveiligingsproblemen in het Android-besturingssysteem. Desgevraagd laat de fabrikant weten dat de 1B géén Android-versie-updates krijgt. Nieuwe functies en verbeteringen in Android komen dus niet beschikbaar voor dit toestel. Jammer, want concurrent Nokia geeft zijn vergelijkbare Nokia 1.3-telefoon wél twee jaar Android-versie-updates.
©PXimport
Conclusie
Als je een smartphone voor een prikkie wilt, is de Alcatel 1B één van de goedkoopste opties. In de basis valt het 79 euro kostende toestel niet tegen. Hij is stevig gebouwd, heeft een verwisselbare batterij, een aardig scherm en draait de nieuwste Android-versie. Toch zijn de bezuinigingen goed merkbaar. De smartphone is langzaam, heeft slechte camera’s, krijgt geen Android-updates en mist functies van duurdere telefoons. Dit alles maakt de Alcatel 1B minder toekomstbestendig. Doorsparen voor een toestel van 150 euro is daarom verstandig. Is dat boven je budget, dan is de Alcatel 1B het overwegen waard. Interessante alternatieven zijn de Alcatel 1SE (2020) en Nokia 1.3.
**Adviesprijs** € 79,- **Kleuren** Zwart en groen **OS** Android 10 (Go Edition) **Scherm** 5,5 inch lcd (1440 x 720) 60Hz **Processor** 1,8 GHz quadcore (Snapdragon 215) **RAM** 2GB **Opslag** 16GB (uitbreidbaar) **Batterij** 3.000 mAh **Camera** 8 megapixel (achter), 5 megapixel (voor) **Connectiviteit** 4G (LTE), Bluetooth 4.2, wifi 4, gps **Formaat** 14,6 x 7,2 x 1 cm **Gewicht** 168 gram **Website** [www.alcatelmobile.com](https://www.alcatelmobile.com/nl/product/smartphone/alcatel1/alcatel-1b-2020/)
- Doet wat hij moet doen
- Verwisselbare batterij
- Android 10 (Go Edition)
- Geen Android-updates
- Zeer beperkte hardware
- Niet toekomstbestendig