ID.nl logo
8 tips om films te kijken op je tablet
© PXimport
Huis

8 tips om films te kijken op je tablet

Je tablet is uitermate geschikt om films op te kijken, er zijn echter talloze manieren om dit te doen. Je kunt een app van een streamingdienst installeren, extra inhoud van je tv-aanbieder online bekijken of films op je tablet opslaan om later te bekijken. In dit artikel lees je de beste opties.

Tip 1 - Netflix

De Amerikaanse dienst Netflix is sinds 2013 actief in Nederland en heeft momenteel al meer dan een miljoen abonnees in Nederland. Vanaf acht euro per maand kun je legaal films en series streamen op je computer, smartphone of tablet. Na registratie kun je met je accountgegevens inloggen op de app voor je Android-tablet of iPad. De app ziet er voor beide soorten tablets vrijwel hetzelfde uit. Als je de app start, kies je met welk profiel je iets wilt kijken.

Je kunt namelijk meerdere profielen aanmaken, handig als je je Netflix-abonnement bijvoorbeeld met je partner of kinderen deelt. Op basis van films en series die je hebt bekeken, doet Netflix suggesties voor jou. Door de verschillende profielen krijg jij geen Disney-suggesties en zullen je kinderen geen series voor volwassenen in hun overzicht te zien krijgen. Je kunt overigens een speciaal profiel voor je kind aanmaken. In de app tik je op Profiel toevoegen en zet je het vinkje achter Voor kids aan. In dit nieuw aangemaakte profiel worden alleen films en series weergegeven die vrijgegeven zijn voor twaalf jaar en ouder. Inhoud van Netflix kun je alleen streamen met een internetverbinding. Het is niet mogelijk om films en series offline op te slaan.

Tip 2 - Aanbod

Het vergelijken van videodiensten is moeilijker dan het vergelijken van muziekdiensten zoals Spotify. Dit komt doordat het rechtenmodel van de filmindustrie veel complexer is. In de meeste gevallen worden films of series eerst aan tv-aanbieders aangeboden en deze hebben dan het recht om zo'n titel exclusief aan te bieden voor een bepaalde tijd. Dit kan voor rare constructies zorgen: het laatste seizoen van het door Netflix zelf geproduceerde House of Cards was tot voor kort in Duitsland nog niet op Netflix te zien, omdat de rechten daarvan al waren verkocht aan een andere tv-aanbieder.

©PXimport

Mubi voegt elke dag één film toe, maar haalt er ook één weg.

Er is in Nederland één serieuze concurrent van Netflix met een vergelijkbaar model: Videoland Unlimited. Een abonnement op Videoland Unlimited kost tien euro en heeft een groter aanbod aan Nederlandse titels dan Netflix. Je kunt de dienst twee weken gratis proberen door op www.videoland.com voor Start je 2 gratis weken te kiezen. Een app voor Android en iOS is uiteraard in de desbetreffende app-store te downloaden. Een interessante optie als je van arthouse-films houdt, is Mubi. De opzet is wel anders dan bij Netflix of Videoland Unlimited: de titels worden door curators geselecteerd en er is altijd slechts keuze uit dertig films. Elke dag komt er een nieuwe film bij, maar gaat er een andere weg. Het abonnement kost vijf euro per maand.

Popcorn Time

Naast het legale aanbod zijn er ook talloze illegale mogelijkheden om films en series te kijken. Pas hier wel mee op, want filmstudio's gaan de komende tijd in de aanval om het kijken van illegale titels tegen te gaan. Soms is het niet helemaal duidelijk of het om een legale of illegale aanbieder gaat. Popcorn Time is hiervan een goed voorbeeld, via de website is het mogelijk om zelfs op je Android-toestel een app te installeren, maar het gebruik ervan is in Nederland illegaal en je riskeert een hoge boete. Meer over Popcorn Time lees je hier.

©PXimport

Er zijn talloze sites die er in eerste instantie legaal uitzien, maar dit niet zijn. Pas op met sites als Popcorn Time, je riskeert een hoge boete.

Tip 3 - Via je tv-provider

Naast Netflix en Videoland Unlimited zijn er ook veel diensten die via je tv-aanbieder worden aangeboden. Deze diensten zijn vaak alleen beschikbaar als je bij de tv-aanbieder al een regulier abonnement hebt.

Ziggo MyPrime is een goed voorbeeld. In sommige gevallen heb je een Video On Demand (VOD)-optie al gratis bij je abonnement, soms kun je dit bijbestellen voor een paar euro per maand. HBO is ook een VOD-aanbieder, maar deze dienst is aan je tv-aanbieder gekoppeld. Je hoeft daarvoor geen vast tv-abonnement te nemen. KPN biedt met Play zowel tv als HBO aan, als je maar een (mobiele) internetverbinding hebt. Het voordeel van HBO ten opzichte van Netflix is wel dat Amerikaanse series 24 uur na uitzending in de Verenigde Staten al in Nederland te zien zijn, bij Netflix kan dit maanden duren.

©PXimport

Sinds de fusie van UPC en Ziggo zijn de diensten Horizon en MyPrime gecombineerd in de Horizon Go-app.

Tip 4 - Online tv kijken

Een andere optie is om titels die op tv te zien zijn geweest, op een later moment via je pc of tablet terug te kijken. Het bekendste voorbeeld is npo.nl, voorheen Uitzending Gemist. Hier kijk je bijvoorbeeld de laatste aflevering van De Wereld Draait Door of Flikken Maastricht terug.

Voor zowel Android als iOS is er een app beschikbaar. Af en toe vind je hier ook films terug, deze zijn dan de afgelopen dagen op de publieke omroep uitgezonden en de rechten zijn voor bepaalde tijd ook geldig voor online gebruik. De commerciële omroepen hebben vergelijkbare diensten, zo heeft RTL de dienst RTL XL en hebben SBS, NET5 en Veronica samen het platform KIJK. In de meeste gevallen heb je net als op de tv ook reclames tussendoor. De omroepen hebben ook een gezamenlijke dienst gelanceerd: NLziet. Deze dienst focust alleen op Nederlandse series en tv-programma's en zijn tot een jaar na uitzending terug te vinden. Voor NLziet moet je wel acht euro per maand betalen, de titels zijn dan wel reclamevrij.

©PXimport

Via de site van de NPO kun je programma's, series en films terugkijken met je tablet.

Legale opties

Er zijn genoeg andere legale opties te vinden om webseries en programma's te kijken. In de meeste gevallen moet je wel genoegen nemen met reclames. Een leuk voorbeeld is de site van South Park. Hier kun je alle afleveringen van Kyle, Stan, Eric en Kenny legaal terugkijken. Op de site www.crackle.com vind je onder andere gratis alle afleveringen van Comedians in Cars Getting Coffee met Jerry Seinfeld.

©PXimport

Op www.crackle.com vind je gratis alle afleveringen van de webserie Comedians in Cars Getting Coffee.

Tip 5 - Film huren

Naast streaming-videodiensten zijn er ook online videotheken waar je films kunt kopen of huren. Vooral die laatste optie is interessant. Voor de iPad kun je hiervoor de iTunes Store gebruiken, Android-gebruikers hebben de Google Play Store. Een Nederlandse dienst, Pathé Thuis biedt apps voor zowel iOS en Android. Vanuit de app kies je een film, je hebt in de meeste gevallen de keuze uit kopen of huren.

Als je een film huurt, moet je beslissen in welke kwaliteit je de film wilt huren. Bij de meeste films kun je namelijk uit SD- en HD-versies kiezen, de HD-versies zijn een beetje duurder. Na aanschaf wordt de film naar je tablet gedownload. Je hebt vervolgens dertig dagen de tijd om te beginnen met de huurfilm, daarna wordt het automatisch weer verwijderd. Als je eenmaal bent begonnen, heb je 48 uur de tijd om de film uit te kijken. Deze films kun je nadat ze zijn gedownload ook zonder internetverbinding bekijken. Het is overigens voor iPad-gebruikers overigens ook mogelijk om de app Google Play Movies & TV te installeren, hiermee kun je echter alleen films van je account synchroniseren, direct films aanschaffen is niet mogelijk.

©PXimport

Bij zowel Google's Play Store als Apple's iTunes Store kun je bij de meeste films kiezen tussen een goedkopere SD-versie of een duurdere HD-versie.

Tip 6 - Film kopiëren

Een andere mogelijkheid is om een film van je pc naar je tablet te kopiëren. Hiervoor heb je uiteraard wel een tablet met genoeg vrije schijfruimte nodig, want één film kan al gauw een gigabyte of meer in beslag nemen. Met een Android-tablet is het zeer eenvoudig: sluit de tablet via een usb-kabel op je pc aan, de tablet verschijnt als een externe schijf in Windows Verkenner.

Sleep nu een filmbestand naar de map Films en met de videospeler op je tablet kun je de film bekijken. Zorg er wel voor dat je tablet het videoformaat ondersteunt. Als je dit niet zeker weet, kun je een programma als Freemake Video Converter gebruiken om een filmbestand te converteren (pas wel op dat je geen ongewenste extra's mee-installeert). Heb je een iPad, dan verschijnt de tablet niet als externe schijf. Je bent gedwongen om het programma iTunes te gebruiken om een film naar je iPad te kopiëren. Sluit je iPad aan op je pc of Mac, open iTunes en je iPad zal automatisch herkend worden. Klik op de naam van je tablet bovenin en kies links in de lijst voor Films. Zet het vinkje voor Synchroniseer films en kies voor Synchroniseer om de films op je computer met je iPad te synchroniseren.

©PXimport

Gebruik het programma Freemake Video Converter om films te converteren naar een formaat dat door je tablet kan worden ingelezen, mp4 is altijd een goede optie voor zowel Android als iOS.

Tip 7 - Naar je tv streamen

Een film op je tablet kijken is natuurlijk geweldig, maar af en toe wil je ook wel eens iets op je tv kijken. Gelukkig kun je met zowel een iPad als een Android-tablet gemakkelijk inhoud naar je tv streamen. Voor de iPad gaat dit met behulp van AirPlay-technologie, je moet hier wel een Apple TV voor aanschaffen. Verbind de Apple TV met een HDMI-kabel aan je televisie, sluit eventueel een audiokabel aan op je geluidsinstallatie en veeg op je iPad van beneden naar boven.

Tik op AirPlay en selecteer de Apple TV. Het beeld en geluid wordt nu draadloos naar de Apple TV gestuurd. Met een Android-tablet doe je hetzelfde principe met behulp van een Google Chromecast-stick. Plug de stick in een vrije HDMI-poort in je tv en stream de inhoud van je tablet naar de tv door in een app op de beschikbare Chromecast-knop te tikken. Een Chromecast-stick is niet alleen handig als je een Android-tablet hebt, ook pc- en Mac-gebruikers én iOS-gebruikers kunnen naar de stick van Google streamen.

©PXimport

De Chromecast-stick plug je in een vrije HDMI-poort van je televisie.

Tip 8 - Plex

Als je met je tablet bestanden op je computer wilt inzien en afspelen, installeer dan de app Plex op je iPad of Android-tablet. Op je pc of Mac moet je de Plex Media Server software installeren. Klik op Computer en verifieer of je besturingssysteem de juiste is. Na de installatie word je naar een website geleid waar je op Create account klikt. Als je niet wilt dat Plex anonieme gegevens gebruikt voor zijn productverbetering, haal je op de volgende pagina het vinkje voor Feedback verzenden weg.

©PXimport

Voeg een bibliotheek toe aan je Plex Media Server om deze met je tablet te kunnen inzien en inhoud te kunnen afspelen.

Klik op Volgende en kies voor Voeg een bibliotheek toe. Selecteer bijvoorbeeld Films en klik op Volgende. Klik op Blader naar de media map, kies de map op je computer die je voor films gebruikt en sluit af door op Voeg een bibliotheek toe te klikken. Log in de app met dezelfde accountgegevens in en kies voor Activeren (4,99 €) om met je tablet inhoud te kunnen bekijken. Dit is een eenmalig bedrag en verschilt van de optie Abonneren (4,99 €), met deze optie krijg je toegang tot alle geavanceerde opties, maar dit kost je wel vijf euro per maand. Even goed opletten dus! Als je inhoud aan de map met films op je computer toevoegt, moet je nog wel even in Plex Media Server op je computer op de knop Update bibliotheek klikken. Hier vind je een handleiding van Plex met een aantal handige tips.

▼ Volgende artikel
Nieuw van Sony:  WH-1000XM6 met verbeterde noise cancelling en duidelijker geluid
© Sony | Christopher Collie
Huis

Nieuw van Sony: WH-1000XM6 met verbeterde noise cancelling en duidelijker geluid

Sony introduceert de WH-1000XM6, de nieuwste draadloze koptelefoon in de bekende 1000X-serie. Het model bouwt voort op zijn voorganger met nog betere ruisonderdrukking, helderdere gesprekskwaliteit en meer comfort. De koptelefoon is vanaf mei verkrijgbaar voor 450 euro.

Noise cancelling met twaalf microfoons

De WH-1000XM6 gebruikt een nieuwe processor die de ruisonderdrukking in realtime aanpast. De koptelefoon beschikt over twaalf microfoons – vier keer zoveel als bij de WH-1000XM5 – en detecteert storende geluiden nauwkeuriger. De adaptieve algoritmes passen zich automatisch aan op basis van je omgeving en de luchtdruk.

Verbeterd draagcomfort en opvouwbaar ontwerp

Sony heeft het ontwerp aangepast met een bredere hoofdband en zachtere oorkussens van veganistisch leer. De pasvorm is ontworpen voor langdurig gebruik, zonder druk op het hoofd. Het opvouwbare frame is verstevigd met metaal en de case heeft nu een magnetische sluiting.

©Sony

Audio in studiokwaliteit

De nieuwe driverunit zorgt voor meer detail en helderheid. Dankzij ondersteuning voor LDAC en High-Resolution Audio Wireless levert de koptelefoon ook draadloos hoge geluidskwaliteit. Met DSEE Extreme worden gecomprimeerde audiobestanden in realtime opgewaardeerd. Voor ruimtelijk geluid is er ondersteuning voor 360 Reality Audio, inclusief een upmix-functie voor films.

Helder bellen met AI-gestuurde microfoons

Voor telefoongesprekken gebruikt de WH-1000XM6 zes beamforming-microfoons die achtergrondgeluid actief onderdrukken en je stem isoleren. Daardoor blijf je goed verstaanbaar, ook in rumoerige omgevingen.

©Sony

Slimme functies en snelladen

De koptelefoon ondersteunt multipoint-connectiviteit, LE Audio en schakelt automatisch tussen apparaten. Via de Sound Connect-app pas je het geluid aan, stel je equalizers in of gebruik je functies zoals Quick Access en Scene-based Listening. Opladen gaat snel: drie minuten laden is goed voor drie uur luisteren.

Prijs en beschikbaarheid

De Sony WH-1000XM6 is beschikbaar in drie kleuren: Black, Platinum Silver en Midnight Blue. De adviesprijs bedraagt 450 euro.

▼ Volgende artikel
Waar voor je geld: 5 waterdichte smartwatches met GPS-functie
Gezond leven

Waar voor je geld: 5 waterdichte smartwatches met GPS-functie

Bij ID.nl zijn we dol op kwaliteitsproducten waar je niet de hoofdprijs voor betaalt. Daarom speuren we een paar keer per week binnen een bepaald thema naar zulke deals. Wanneer je met een smartwatch je gezondheid in de gaten wilt houden en bijvoorbeeld tijdens activiteiten je hartslag wilt meten, is het handig als zo'n slim horloge ook waterdicht is. En met een GPS-functie kun je ook goed bijhouden welke afstand je hebt afgelegd.

Een smartwatch is meer dan alleen een horloge: het is een slimme assistent om je pols. Met een smartwatch kun je eenvoudig meldingen van je smartphone ontvangen, zoals berichten, oproepen en agenda-afspraken. Veel modellen bieden daarnaast functies zoals stappentellen, hartslagmeting, slaapregistratie en GPS-tracking. Dat maakt ze ideaal voor wie zijn gezondheid en activiteiten wil bijhouden. Sommige horloges ondersteunen zelfs contactloos betalen of muziekbediening, zodat je minder vaak je telefoon uit je zak hoeft te halen.

Een ander belangrijk voordeel is de waterbestendigheid, wat bij smartwatches wordt aangeduid met een zogeheten ATM-classificatie. ATM staat voor 'atmosfeer' en geeft aan hoe hoog de druk op het horloge mag zijn. Een smartwatch met 5 ATM is bijvoorbeeld bestand tegen waterdruk die overeenkomt met 50 meter diepte. Dat betekent dat je ermee kunt douchen, zwemmen of in de regen lopen, maar dat de watch niet per se geschikt is voor diepzeeduiken.

Amazfit Cheetah Square

De Amazfit Cheetah Square is een smartwatch met een rechthoekig AMOLED-scherm van 1,75 inch. Het model biedt uitgebreide sportondersteuning met meer dan 150 modi en beschikt over dual-band GPS voor nauwkeurige plaatsbepaling. Daarnaast zijn er sensoren voor hartslag, SpO₂ (het percentage zuurstof in je bloed dat via een saturatiemeter wordt gemeten, en aangeeft hoeveel van je rode bloedcellen verzadigd zijn met zuurstof), slaap en stress. De behuizing is lichtgewicht en de horlogeband is van siliconen. De waterdichtheid van 5 ATM maakt hem geschikt voor gebruik in het water. De batterijduur varieert afhankelijk van het gebruik, met tot 8 dagen bij gemiddeld gebruik en tot 28 uur met GPS ingeschakeld.

🚿 Waterdichtheid: 5 ATM
🔋 Typische gebruiksduur
: Tot 8 dagen
📱 Schermdiagonaal
: 1,75 inch

Huawei Watch Fit 2

De Huawei Watch Fit 2 is een relatief compacte smartwatch met een AMOLED-display van 1,74 inch. Het model ondersteunt verschillende trainingsmodi en beschikt over sensoren voor onder andere hartslag, SpO₂ en slaapmonitoring. Hoewel deze watch geen ingebouwde GPS heeft, maakt hij gebruik van verbonden GPS via een smartphone. De batterijduur is met maximaal 10 dagen redelijk lang. De smartwatch is waterbestendig tot 5 ATM en is beschikbaar in verschillende edities en kleuren.

🚿 Waterdichtheid: 5 ATM
🔋 Typische gebruiksduur
: Tot 10 dagen
📱 Schermdiagonaal
: 1,74 inch

Fitbit Sense 2

De Fitbit Sense 2 biedt een combinatie van gezondheidsmetingen, zoals een ECG-app, cEDA-sensor voor stressdetectie en SpO₂-metingen. Het horloge is uitgerust met een 1,58 inch AMOLED-scherm en een ingebouwde GPS. De batterij gaat bij normaal gebruik ongeveer 6 dagen mee. Daarnaast is de Sense 2 waterbestendig tot 50 meter (5 ATM). Het model ondersteunt contactloze betalingen via Fitbit Pay, maar mist functies zoals muziekopslag of volledige ondersteuning voor apps van derden.

🚿 Waterdichtheid: 5 ATM
🔋 Typische gebruiksduur
: Tot 6 dagen
📱 Schermdiagonaal
: 1,58 inch

Garmin Venu 2

De Garmin Venu 2 heeft een 1,3 inch AMOLED-display en legt de nadruk op gezondheid en sport. De smartwatch beschikt over onder meer hartslagmeting, ademhalingsregistratie, Body Battery, stressmeting en Pulse Ox. GPS is ingebouwd, en de batterij gaat tot 11 dagen mee in smartwatch-modus. Bij gebruik van GPS en muziek is dit korter. Het horloge is waterdicht tot 5 ATM, wat standaard is voor dit soort toepassingen.

🚿 Waterdichtheid: 5 ATM
🔋 Typische gebruiksduur
: Tot 11 dagen
📱 Schermdiagonaal
: 1,3 inch

OnePlus Watch 2

De OnePlus Watch 2 draait op Wear OS 4 en gebruikt een dubbele chipsetstructuur om prestaties en batterijduur te balanceren. Met een 1,43 inch AMOLED-scherm, ondersteuning voor dual-band GPS, en sensoren voor hartslag en slaap is hij geschikt voor dagelijks gebruik. De batterijduur is echter niet heel lang, maar het horloge is wel IP68-gecertificeerd en bestand tegen waterdruk tot 5 ATM.

🚿 Waterdichtheid: IP68 / 5 ATM
🔋 Typische gebruiksduur
: Tot 100 uur
📱 Schermdiagonaal
: 1,43 inch