5G-smartphone kopen: 10 telefoons die nu al uit zijn

© PXimport

5G-smartphone kopen: 10 telefoons die nu al uit zijn

Geplaatst: 6 augustus 2020 - 06:20

Aangepast: 25 november 2022 - 10:29

Rens Blom

Nu de meeste smartphones 4G-internet ondersteunen, dient zijn opvolger zich in Nederland aan. 5G belooft een stabielere en (vooral op termijn) veel snellere internetverbinding. De eerste 5G-toestellen zijn al te koop en hebben uiteenlopende specificaties en prijzen. Als je nu een 5G-smartphone kopen wilt, welke past dan het beste bij jouw wensen? We vergelijken tien modellen.

Hoewel de eerste lichting 5G-toestellen inmiddels te koop is, wil dat niet zeggen dat iedereen direct naar de winkel moet rennen om er een te kopen. De voordelen van 5G zijn dit jaar nog beperkt, en de prijs-kwaliteitverhouding van veel 5G-toestellen is nog wat scheef. Bijna alle huidige 5G-telefoons gebruiken een 5G-modem van Qualcomm, dat nu eenmaal stevige prijzen vraagt. Meerdere smartphonefabrikanten klagen hier (off the record) over.

Langzaamaan komt er meer concurrentie, onder meer van Samsung (Exynos), Huawei (Kirin) en MediaTek (Dimensity). Dat dwingt Qualcomm tot scherpere prijzen, ook omdat de chipleverancier zijn R&D langzaamaan terugverdient en dus goedkopere chips met 5G-ondersteuning kan produceren. We verwachten volgend jaar daarom meer 5G-smartphones in lagere prijsklassen.

Echt sneller internet dan het huidige 4G(+) wordt vermoedelijk pas vanaf september 2022 mogelijk. De benodigde 3,5GHz-frequentieband is tot die tijd exclusief voorbehouden aan Nederlandse inlichtingendiensten. De meerwaarde van 5G voor consumenten is zeker dit jaar nog beperkt, maar de eerste smartphones zijn er al. We lichten ze uit.

Oppo Find X2 Neo

 

© PXimport

De Oppo Find X2 Neo is een 5G-smartphone die draait op de hogere midrange Qualcomm Snapdragon 765G-processor. Het aluminium frame bevat volgens Oppo meer dan tien antennes voor een optimale signaalsterkte. De smartphone biedt ook de mogelijkheid om sneller te internetten door tegelijkertijd 5G en wifi te gebruiken. Het oledscherm meet 6,5inch, toont een full-hd-resolutie en hanteert een ververssnelheid van 90 Hz.

Achter het display zit een vingerafdrukscanner en in de linkerbovenhoek vind je een klein gaatje voor de 44megapixel-selfiecamera. Op de achterkant zitten vier camera’s: normaal, groothoek, zoom en zwart-wit. De behuizing bevat stereospeakers, maar een 3,5mm-hoofdtelefoonaansluiting ontbreekt helaas. De Find X2 Neo biedt liefst 12 GB werkgeheugen en 256 GB opslaggeheugen (zonder micro-sd-slot). Er is ondersteuning voor wifi 6 (802.11ax).

De accu heeft een capaciteit van 4025 mAh en laadt via Oppo’s VOOC 4.0-protocol op met 30W. Twintig minuten laden moet de accu van 0 naar 50 procent tillen. Draadloos opladen is niet mogelijk. Het toestel draait op Android 10 met Oppo’s ColorOS-softwareschil en krijgt twee jaar lang updates.

Samsung Galaxy S20 Plus

 

© PXimport

Samsungs Galaxy S20 Plus is het middelste model in de S20-serie, die verder bestaat uit de S20 en S20 Ultra. Het Plus-model heeft standaard 5G-ondersteuning via de Exynos 990 5G-processor, afkomstig van Samsung zelf. De smartphone is gemaakt van glas en heeft een 6,7inch-oledscherm met een maximale ververssnelheid van 120 Hz. De maximale schermresolutie bedraagt 3200 x 1440 pixels. In het scherm zit een klein gaatje voor de selfiecamera en achter het display is een ultrasone vingerafdrukscanner geplaatst.

Het toestel heeft 12 GB werkgeheugen en 128 GB opslagruimte, die is uit te breiden via een micro-sd-slot. De accu van 4500 mAh laadt via de usb-c-kabel op met 25W. Je kunt de accu ook draadloos opladen, wat wel iets langzamer gaat. Achter op het toestel zit een driedubbele camera: normaal, groothoek en zoom. Er is ook een Time of Flight-sensor aanwezig voor 3D-dieptemetingen.

De S20 Plus ondersteunt wifi 6, heeft geen 3,5mm-hoofdtelefoonaansluiting en draait op Android 10. Samsung legt hier zijn OneUI-schil overheen en belooft twee jaar Android-versie-updates. De telefoon krijgt daarnaast vier jaar lang beveiligingsupdates.

Xiaomi Mi 10 Lite 5G

 

© PXimport

De meeste 5G-smartphones kosten meer dan 700 euro, wat fabrikanten deels wijten aan het prijzige 5G-modem. Dat klopt niet helemaal, bewijst Xiaomi. De Mi 10 Lite 5G heeft een Nederlandse adviesprijs van rond de 349 euro en draait op dezelfde Snapdragon 765G-processor als duurdere concurrenten. Het toestel gebruikt een oledscherm van 6,57 inch en toont een full-hd-resolutie. Achter het display zit een vingerafdrukscanner. De 16megapixel-selfiecamera is verwerkt in de notch.

De Mi 10 Lite 5G is voorzien van 6 GB werkgeheugen en 64 GB opslaggeheugen, dat is uit te breiden via een micro-sd-slot. Op de achterkant zijn vier camera’s geplaatst. Het gaat om een normale camera, een groothoeklens, een macrocamera en een dieptesensor voor een scherptediepte-effect. De accu heeft een capaciteit van 4160 mAh en laadt via de usb-c-poort op met 20W. Draadloos opladen behoort niet tot de mogelijkheden. De smartphone ondersteunt wifi 5 (802.11ac).

De Mi 10 Lite 5G draait op Android 10 met de MIUI-schil van Xiaomi. Het merk heeft nog niet bekendgemaakt hoe lang de smartphone updates krijgt. Ervaringen met andere Xiaomi-toestellen leren dat de fabrikant zo’n drie à vier jaar (vrij onregelmatig) updates verspreidt.

LG V60 ThinQ 5G

 

© PXimport

De V60 ThinQ 5G is LG’s eerste 5G-smartphone voor Nederland. Opvallend is de LG Dual Screen case, een schermhoes die standaard in de doos zit. Door de telefoon in deze hoes te klikken, krijg je er een tweede scherm bij. Het display van de hoes maakt verbinding via de usb-c-poort van de telefoon en kent dezelfde specificaties als het smartphonescherm. Het gaat om een 6,8inch-oledscherm met full-hd-resolutie en een ververssnelheid van 60 Hz. Met het dubbele scherm kun je twee apps naast elkaar draaien of één scherm als toetsenbord gebruiken.

Verder heeft de V60 ThinQ 5G een Snapdragon 865-processor, 8 GB werkgeheugen en 128 GB opslaggeheugen met uitbreiding via een micro-sd-slot. Het toestel beschikt over een driedubbele camera op de achterkant (normaal, groothoek en dieptesensor), een 32bit-dac voor betere audio en een grote 5000 mAh-accu. Die laadt op met 27W of via een draadloos oplaadstation. De V60 ThinQ 5G draait Android 10 met de LG-schil en krijgt minstens twee jaar lang updates.

Motorola Edge

 

© PXimport

De Motorola Edge is een goedkopere variant van de Edge+, die op moment van schrijven niet voor Nederland is aangekondigd. Het 5G-toestel maakt gebruik van een Snapdragon 765G-processor met 6 GB werkgeheugen en 128 GB opslaggeheugen, dat is uit te breiden dankzij een micro-sd-slot. De glazen behuizing bevat een 6,7inch-oledscherm dat ver doorloopt over de zijkanten. De software gebruikt de verticale schermranden om notificatielichtjes te tonen en snel apps te starten.

Het scherm toont een full-hd-resolutie en heeft een ververssnelheid van 90 Hz. Achter het display zit een vingerafdrukscanner. De selfiecamera zit achter een schermgaatje. De Edge beschikt over een driedubbele camera op de achterkant (normaal, groothoek en zoom), aangevuld met een Time of Flight-dieptesensor. De accu heeft een capaciteit van 4500 mAh en laadt via usb-c op met 18W. Je kunt de telefoon niet draadloos opladen. Stereospeakers en een 3,5mm-hoofdtelefoonaansluiting zijn wel aanwezig, net als ondersteuning voor wifi 5.

Motorola levert de smartphone met Android 10 en zijn lichtgewicht schil. De fabrikant garandeert op moment van schrijven slechts één jaar Android-versie-updates en twee jaar lang beveiligingsupdates.

Huawei P40

 

© PXimport

De Huawei P40 is het goedkopere broertje van de P40 Pro, maar kampt met hetzelfde probleem. De Android 10-smartphone mist vanwege een handelsverbod een Google-certificering en heeft daarom geen Google-apps, geen Play Store en geen Google Mobile Services (GMS). Het toestel is daarom veel minder gebruiksvriendelijk dan een model mét certificering. De P40 draait op een door Huawei zelf ontwikkelde Kirin 990 5G-processor met 8 GB werkgeheugen en 128 GB opslaggeheugen. Dat kun je vergroten via een NM-kaartje.

De smartphone is voorzien van een 6,1inch-oledscherm met een ververssnelheid van 60 Hz en een full-hd-resolutie. In het display zit een gaatje voor de selfiecamera en 3D-dieptesensor voor gezichtsbeveiliging. De vingerafdrukscanner gaat schuil achter het display. Achterop zitten drie cameralenzen (normaal, groothoek en zoom). De accu meet 3800 mAh en laadt via usb-c op met 22,5W.

Draadloos opladen is alleen voorbehouden aan de P40 Pro. De P40 ondersteunt wifi 6 (802.11ax) maar ontbeert een 3,5mm-hoofdtelefoonaansluiting. Huawei zegt niet hoe lang de smartphone updates krijgt. Vermoedelijk heeft dat te maken met het gebrek aan een Google-certificering.

OnePlus 8 Pro

 

© PXimport

De OnePlus 8 Pro is een duurdere variant van de reguliere OnePlus 8, die overigens ook 5G ondersteunt. Het toestel heeft een Snapdragon 865-processor met X55-modem voor uitgebreide 5G-ondersteuning. Deze smartphone kan je mobiele dataverbinding én wifiverbinding tegelijk gebruiken om bestanden sneller te down- of uploaden. Verder heeft de OnePlus 8 Pro een glazen behuizing met 6,78inch-oledscherm. De maximale schermresolutie is 3168 bij 1440 pixels en de maximale ververssnelheid van het display bedraagt 120 Hz.

In het display zit een gaatje voor de selfiecamera. Een vingerafdrukscanner gaat schuil achter het scherm. Het toestel gebruikt minimaal 8 GB werkgeheugen en 128 GB opslagruimte (zonder micro-sd-slot). De achterkant huisvest een vierdubbele camera. De telefoon ondersteunt wifi 6 (802.11ax), heeft geen 3,5mm-hoofdtelefoonpoort en beschikt over een 4510 mAh-accu. Die laadt op met 30W via usb-c of OnePlus’ eigen draadloze oplader.

OnePlus levert de 8 Pro met Android 10 en zijn lichtgewicht OxygenOS-schil. Het merk garandeert drie jaar beveiligings- en Android-versie-updates. Inmiddels is ook de goedkopere OnePlus Nord te bestellen. Ook die kan 5G ontvangen.

Nokia 8.3 5G

 

© PXimport

Nokia lanceert deze zomer de Nokia 8.3 5G, zijn eerste 5G-smartphone. Het toestel komt ook in Nederland uit en wordt aangedreven door een Snapdragon 765G-processor met X52-modem. Volgens Nokia ondersteunt de 8.3 5G meer internationale 5G-frequentiebanden dan de concurrentie. Het toestel is opgetrokken uit glas en heeft een 6,81inch-lcd-scherm met full-hd-resolutie. De ververssnelheid bedraagt 60 Hz.

Het werkgeheugen is 6 GB groot en je hebt 64 GB opslagruimte tot je beschikking. Mogelijk verschijnt er later ook een 8/128 GB-variant in ons land. Achter op de smartphone zit een vierdubbele camera (normaal, groothoek, macro en dieptesensor), de selfiecamera zit achter een gaatje in het scherm. De vingerafdrukscanner is in de powerknop op de zijkant verwerkt. De Nokia 8.3 5G gebruikt een 4500mAh-accu die via usb-c oplaadt met 18W. Draadloos opladen is niet mogelijk.

Het toestel heeft een 3,5mm-hoofdtelefoonaansluiting, ondersteunt wifi 5 (802.11ac) en draait op Android 10 via het Android One-programma. Dat houdt in dat Nokia verplicht is de smartphone drie jaar lang beveiligings- en Android-versie-updates te geven.

Nubia RedMagic 5G

 

© PXimport

Het in Nederland relatief onbekende Nubia, een dochteronderneming van ZTE, bracht onlangs zijn RedMagic 5G uit. Deze gaming-smartphone is via de eigen webwinkel ook in Nederland te koop. Het toestel gebruikt een Snapdragon 865-processor en ondersteunt 5G-internet via het X55-modem. Het lijkt er echter op dat de smartphone de in Nederland belangrijke 700MHz-band niet ondersteunt. Opvallend is het scherm, dat een maximale ververssnelheid van 144 Hz biedt.

Het 6,65inch-oledscherm toont een full-hd-resolutie. Achter het display zit een vingerafdrukscanner en de selfiecamera zit in de rand boven het scherm. Het toestel heeft drie camera’s achterop (normaal, groothoek en macro) en beschikt over een heuse ventilator. Die moet de RedMagic 5G koel houden tijdens het spelen van games. 8 GB werkgeheugen en 128 GB opslagruimte helpen daarbij. De 4500mAh-accu laadt op via usb-c met een vermogen van 55W. Een kwartiertje laden brengt de accu van 0 naar 56 procent.

De smartphone ondersteunt wifi 6 (802.11ax), heeft een 3,5mm-hoofdtelefoonpoort en draait op Android 10 met de schil van Nubia. Het bedrijf heeft (nog) geen updatebeleid gecommuniceerd.

Sony Xperia 1 II

 

© PXimport

De Sony Xperia 1 II is Sony’s eerste 5G-smartphone en bovendien het huidige topmodel van de fabrikant. Het kloppend hart van deze telefoon is de Snapdragon 865-processor met het X55-modem voor 5G-connectiviteit. Het toestel gebruikt een 6,5inch-oledscherm met 60Hz-ververssnelheid en 4K-resolutie(!). De schermverhouding is met 21:9 langer dan gebruikelijk, waardoor de telefoon smaller is dan de concurrentie.

In de rechterzijde van het toestel zit een vingerafdrukscanner. De Xperia 1 II ondersteunt wifi 6 (802.11ax) en heeft een 3,5mm-hoofdtelefoonaansluiting. De telefoon gebruikt een driedubbele camera op de achterzijde (normaal, groothoek en zoom) en zet groots in op de vele camerafuncties die ontwikkeld zijn in samenwerking met de Alpha-cameradivisie van het bedrijf. Het werkgeheugen meet 8 GB en het opslaggeheugen is 256 GB groot. Dat kun je nog eens uitbreiden via micro-sd.

De telefoon heeft een 4000mAh-accu, en die kan zowel bedraad (21W) als draadloos opladen. Het toestel draait op Android 10 met de lichte Sony-schil. De fabrikant belooft minstens twee jaar lang updates.

Conclusie

De eerste 5G-smartphones dienen zich aan en zijn er in allerlei soorten. Van de betaalbare Xiaomi Mi 10 Lite 5G en midrange modellen van Motorola en Nokia tot echte vlaggenschepen van merken als Sony, OnePlus en Samsung: er is voor iedereen wat te kiezen. Een goede start, al zijn er nog genoeg aandachtspunten. Zo ondersteunen niet alle bestaande (inclusief besproken) 5G-toestellen alle 5G-frequenties die in Nederland gebruikt gaan worden. En omdat er op moment van schrijven hier nog geen volledig 5G-netwerk actief is, is het nog niet duidelijk hoeveel impact een 5G-verbinding heeft op de accuduur van een smartphone.

De accu’s van 5G-toestellen zijn niet bijzonder groot en de 5G-modems zijn niet erg energiezuinig. Wie niet per se direct aan de slag wil met 5G, kan beter een jaar wachten tot er meer en goedkopere 5G-smartphones verkrijgbaar zijn. Naar verwachting ondersteunen de modellen van 2021 ook meer 5G-frequenties en krijgen ze een langere accuduur door een grotere batterij en/of beter modem.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten