5 tips om binnen je datalimiet te blijven

© PXimport

5 tips om binnen je datalimiet te blijven

Geplaatst: 2 oktober 2013 - 09:32

Aangepast: 16 november 2022 - 10:00

Redactie Computer!Totaal

Slecht nieuws: Onbeperkte data-abonnementen bestaan niet meer. Zelfs als je een eerder onbeperkte abonnement hebt weten te behouden, is het waarschijnlijk niet langer echt onbeperkt - je provider verlaagt je datasnelheid als je binnen de maand boven bijvoorbeeld 2 GB uitkomt.

Telecombedrijven willen dat je grotere datapakketten aanschaft, en dat gebeurt ook. We gebruiken meer data dan ooit tevoren dankzij apps, sociale media, online diensten, en het constant controleren van onze e-mail. Dus wat doe je met een beperkte datapakket? De volgende tips kunnen je helpen om binnen je limiet te blijven, zodat je nooit meer voor data hoeft bij te betalen.

1. Houd je verbruik in de gaten

Allereerst moet je weten hoeveel data je daadwerkelijk verbruikt. Daar kun je alleen achter komen door je verbruik bij te houden zodat je precies weer wat je telefoon doet - ook wanneer je hem niet gebruikt (bedankt, achtergronddata).

© PXimport

Android geeft grafisch mooi je dataverbruik weer.

Dat kan op een Android en iOS apparaat op een aantal verschillende manieren. De eenvoudigste methode is de informatie op het apparaat zelf op te zoeken. Op Android kan dat door naar Settings > Wireless and network te gaan en op Data usage te drukken. Je krijgt dan een interactieve grafiek te zien die weergeeft hoeveel data je de afgelopen maand verbruikt hebt. Je kunt ook het verbruik in de voorgaande maanden zien, plus een lijst met apps en de hoeveelheid data die ze verbruiken.

Voor iOS-gebruikers is het proces wat ingewikkelder. Ga naar Settings > Mobile network. Hier vind je hoeveel data je in de huidige periode hebt verbruikt, en welke apps de meest data slurpen.

© PXimport

Veel providers hebben een eigen app waarin je jouw dataverbruik kunt bijhouden.

Het is handig om je dataverbruik op je smartphone te controleren, maar het is een beperkte functie waarop je niet al te sterk moet vertrouwen. Het is beter om data via een provider-specifieke app bij te houden. Het grootste voordeel is dat je een nauwkeurige inschatting hebt van hoeveel data je provider denkt dat je verbruikt hebt, en dus ook van hoeveel je provider je in rekening zal brengen.

Als je meer data en tracking opties wilt dan je apparaat of provider aanbieden, kun je een app van derden gebruiken - zoals Onavo Extend - om je data gedetailleerder bij te houden. De app is voor zowel Android als iOS gratis beschikbaar, en biedt uitgebreide maandelijkse verbruiksrapportages en dataplan analyses - informatie die je kan helpen om te bepalen of je alle data waar je maandelijks voor betaalt gebruikt. Onavo Extend "breidt ook je datapakket uit" door inkomende en uitgaande data te comprimeren waardoor je in totaal minder data verbruikt.

2. Overal wifi

De eenvoudigste manier om je verbruik te beperken is gebruik te maken van wifi hotspots, die je vrijwel overal tegenkomt. Maar het is lastig om een snelle, betrouwbare wifi hotspot te vinden, vooral als je afhankelijk bent van het instellingenmenu van je Android of iOS apparaat. Het is een heel gedoe om op alle gevonden wifi hotspots te drukken in de hoop dat je er eentje tegenkomt die niet om een wachtwoord vraagt.

© PXimport

Wi-Fi Finder toont openbare hotspots in de omgeving.

Gebruik in plaats daarvan een gratis wifi zoeker, zoals JiWire's Wi-Fi Finder. De app is beschikbaar voor Android en iOS en bevat een database met meer dan 550.000 Wi-Fi hotspots in 144 landen. Je kunt de frequent geüpdatete kaart met hotspots gebruiken in combinatie met de GPS-functie van je telefoon om de beste hotspot in je omgeving te vinden, of je kunt de database downloaden zodat je zelfs wanneer je offline bent een lijst met hotspots ter beschikking hebt. Wi-Fi Finder geeft details weer die je niet via het instellingenmenu van je telefoon kunt krijgen, zoals de aanbieder, het soort locatie (hotel, café, etc.), en of het om een gratis of betaalde hotspot gaat.

Als je bang bent dat apps data uit je mobiele datapakket leechen - bijvoorbeeld wanneer je een slechte wifi verbinding hebt en je telefoon automatisch naar mobiele datamodus overschakelt - zet je telefoon dan op Airplane Mode waardoor alle data, inclusief Bluetooth en wifi, wordt uitgeschakeld. Zet vervolgens de wifi functie weer aan om de hotspot te gebruiken. Deze tactiek is vooral handig als je in het buitenland bent en je niet door data roamingkosten verrast wilt worden.

3. Gebruik minder apps die veel data verbruiken

Sommige apps, zoals streaming muziek- en videospelers, kunnen binnen een week je datalimiet overschrijden. Je weet waarschijnlijk wel dat je beter zo min mogelijk Netflix-marathons moet houden, maar het zijn vooral andere datahongerige apps waar je op moet letten. Sociale netwerk apps (die constant op de achtergrond geüpdatet worden), spelletjes (die ads en notificaties versturen), en cloudopslag apps zoals Dropbox of Google Drive (die steeds of de achtergrond bestanden downloaden om gesynchroniseerd te blijven) kunnen ongemerkt veel data verbruiken.

© PXimport

Onavo Count houdt het dataverbruik van alle apps bij.

Je hebt een app nodig die rapporteert hoeveel data elke app op je telefoon verbruikt. Je kunt het beste een app van derden downloaden, zoals Onavo Count. Deze gratis app is beschikbaar voor Android en iOS, en laat zien hoeveel data je apps verbruiken, maar daar blijft het niet bij - je kunt wekelijkse en maandelijkse dataverbruiksrapporten genereren, en je kunt zien hoeveel data de 20 populairste apps gemiddeld verbruiken.

Onavo Count heeft bovendien een analysefunctie die aangeeft hoeveel data jouw apps verbruiken ten opzichte van die van andere mensen. Dit is handig omdat het je kan waarschuwen bij uitzonderlijk hoog verbruik; als jouw Dropbox app veel meer data verbruikt dan de Dropbox apps van anderen, dan kun je waarschijnlijk beter je synchronisatie-instellingen aanpassen.

Je kunt voor alledaagse taken (zoals browsen op het web) "lichtgewicht" apps gebruiken. Zo comprimeert Opera Mini (Android en iOS) websites voordat ze naar je apparaat verstuurd worden. Als je het niet erg vindt om alleen met tekst te browsen kun je TextOnly (Android) of Text Browser (iOS) gebruiken. Dit zijn zeer lichtgewicht browsers die alleen de leesbare tekst op een webpagina weergeven. Je bespaart dus data omdat je geen grote afbeeldingen of ads binnenhaalt.

© PXimport

Lightgewicht browsers zoals TextOnly kunnen websites terugbrengen tot enkel de tekst.

4. Advertenties blokkeren

Mobiele advertenties zijn niet alleen irritant, ze verbruiken ook nog eens veel data. Elke ad die je in een app, spelletje of website tegenkomt moet van een externe server gedownload worden. Gelukkig zijn er een aantal manieren waarop je reclame op je mobiele apparaat kunt weren.

Doorgaans kun je ads het gemakkelijkste elimineren door de "Pro" versie van een app of spelletje te kopen. Het kost vaak weinig, en je support de ontwikkelaar terwijl je je data conserveert. Je kunt ook proberen om apps en spelletjes zonder internet te spelen. Zet je telefoon op Airplane Mode en open de app - als het zonder internetverbinding kan functioneren kun je het zonder ads gebruiken.

© PXimport

AdAway op Android

Als je ads liever op de traditionele manier blokkeert zul je wat moeten graven - Google laat geen ad-blokkeringsapps meer toe in de Google Play store, en Apple heeft ze op iOS nooit toegestaan. Maar als je bereid bent om je Android apparaat te rooten kan een app zoals AdAway ads op websites en in spelletjes en apps blokkeren. Als je het niet erg vindt om je iPhone te jailbreaken, dan houdt AdBlocker ads op websites en in spelletjes en apps tegen.

5. Verbied achtergronddata

Je telefoon verbruikt constant data, ook wanneer hij in je broekzak zit. Veel apps, waaronder e-mail, sociale netwerken, en cloudopslag apps, controleren de hele tijd een server op afstand om te zien of er nieuwe e-mailberichten, updates, of nieuwe bestanden klaarstaan om gedownload te worden (via je datapakket). Dus je kunt je dataverbruik verminderen door de overdracht van achtergronddata (de data die notificaties aandrijft) te beperken.

Gebruikers van Android of iOS moeten proberen om niet teveel apps te downloaden die zichzelf constant verversen, zoals aandelenklokken, weer apps, en nieuwsupdates. Android gebruikers kunnen achtergronddata van de Google Play store beperken door aan te passen hoe de winkel apps updatet. Ga in de Google Play store naar Settings > Auto-update apps, en vink Do not auto-update apps of Auto-update apps over Wi-Fi only aan. iOS gebruikers hoeven zich geen zorgen te maken over automatische updates van apps.

Android gebruikers kunnen ook achtergronddata voor individuele apps beperken: Ga naar Settings > Wireless and network > Data usage en druk op de instellingen knop om Auto sync data aan of uit te zetten. Je kunt ook de achtergronddata voor verbonden accounts op diensten zoals Dropbox, Facebook, Google, LinkedIn, en Twitter beperken. Ga naar Settings > Accounts en druk op de account die je wilt beperken. Op dit scherm kun je per kiezen wat je wilt synchroniseren en hoe vaak.

iOS gebruikers kunnen achtergronddata bestrijden door push mail en push notificaties uit te schakelen. Om push mail uit te schakelen of ervoor te zorgen dat je mail app niet constant op nieuwe berichten controleert, ga naar Settings > Mail, Contacts, Calendars en druk op Fetch New Data. Verschuif de Push knop zodat het uitstaat, en stel het Fetch schema in op Manually. Op die manier halen apps die geen push notificaties ondersteunen alleen updates binnen wanneer je ze opent.

Je hebt echt genoeg aan 2GB

Je zult wat gemak moeten opofferen om binnen je datalimiet te blijven, maar het is zeker de moeite waard. Bovendien, wil je echt elke keer meteen wanneer iemand je laatste Instagram post leuk vindt een notificatie krijgen? Ik dacht het niet. Vergeet alleen niet om alle bovengenoemde datavreters uit te schakelen en zoveel mogelijk over wifi te downloaden.

Dit is een vrij vertaald artikel van onze zustersite TechHive.com, geschreven door Sarah Jacobsson Purewal (@geeklil). De mening van de auteur komt niet per definitie overeen met die van ComputerTotaal.nl.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000