🧾 5 gratis apps voor het scannen van documenten
Van het mailen van een ondertekend document tot het declareren van een bon: met een scanner-app op je smartphone is het zo gebeurd, ook onderweg. Met deze vijf gratis scanner-apps voor zowel Android als iOS maak je een papieren document gemakkelijk digitaal.
In dit artikel lees je meer over gratis apps waarmee je documenten, bonnetjes en ander papierwerk kunt inscannen. We kijken naar de volgende vijf apps: •Adobe Scan •Genius Scan •Microsoft Office Lens •Google Drive •CamScanner
Lees ook: Documenten scannen zonder scanner? Kom er maar in, iPhone!
1. Adobe Scan
Met Adobe Scan kun je eenvoudig documenten scannen, zowel automatisch als handmatig. Via de camera van je smartphone zoekt Adobe naar een document. Vindt Adobe Scan een document? Dan wordt er automatisch een scan gemaakt. Als de camera het document niet vindt, maak je met de knop onder in het scherm handmatig een scan. Je hebt de keuze om het document om te slaan als pdf of jpeg. Wanneer je het document opslaat als pdf wordt de tekst in het bestand automatisch herkend (OCR). Dit is handig als je ook Acrobat op je smartphone hebt staan, want dan kun je het document direct bewerken of ondertekenen.
Elke scan die je maakt, wordt automatisch opgeslagen in Adobe Document Cloud. Zo heb je toegang tot de scans vanaf elke smartphone, tablet of computer. Het is niet mogelijk om het automatisch uploaden van scans naar de cloud uit te zetten. Als je meerdere scans maakt, kun je de volgorde van de scans achteraf aanpassen. Ook heb je de optie om beelden bij te snijden, te draaien, het formaat aan te passen en de kleur te veranderen.
Om Adobe Scan te kunnen gebruiken, moet je eerst een account aanmaken. Aanmelden kan via Google, Facebook of Apple.
📱 Downloaden voor Android
📱 Downloaden voor iOS
©JvH | ID.nl
2. Genius Scan
Plaats een document voor de camera van je smartphone en Genius Scan herkent direct de randen van het document. De app snijdt de scan bij en corrigeert ook het perspectief. Hierdoor maakt het niet uit of je de camera precies recht houdt of niet. Het gescande document wordt bewaard als pdf. Genius Scan voegt automatisch contrast toe, waardoor de scan beter leesbaar is.
De app heeft verschillende bewerkingsfuncties, zoals bijsnijden, draaien en het aanpassen van de helderheid. Net als bij Adobe Scan is het mogelijk om in een paar seconden meerdere pagina’s achter elkaar te scannen. De volgorde van de scans kun je achteraf aanpassen. Genius Scan heeft een tagsysteem waarmee je soortgelijke documenten, zoals bonnetjes of facturen, kunt groeperen in de app. De gratis versie van de app heeft geen tekstherkenning en er is geen automatische synchronisatie met de cloud. Wil je deze functies gebruiken? Dan kun je upgraden naar een betaalde versie.
Je kunt Genius Scan direct gebruiken zonder account.
📱 Downloaden voor Android
📱 Downloaden voor iOS
©JvH | ID.nl
3. Microsoft Office Lens
Werk je regelmatig met Microsoft Office? Dan komt Microsoft Office Lens goed van pas. De app heeft een integratie met andere Office-producten. Als je een scan hebt gemaakt, kun je deze direct opslaan als pdf, Word- of PowerPointbestand in OneNote of OneDrive. Microsoft Office Lens is gebruiksvriendelijk: met een ronde knop onder in het scherm maak je een scan. Microsoft Office Lens herkent documenten automatisch en omlijnt ze met een kader. De app heeft verschillende standen. Zo heb je de keuze uit het scannen van een document, whiteboard, visitekaartje of foto. Ook kun je afbeeldingen die al op je smartphone staan importeren via de galerij.
De app heeft goedwerkende tekstherkenning. Hierdoor wordt tekst in gescande documenten herkend en is de tekst doorzoekbaar. Scan je een visitekaartje? Dan herkent Microsoft Office Lens de contactgegevens en exporteert deze naar OneNote. Bij een scan in de whiteboard-modus kan de app er PowerPoint-dia’s van maken. Microsoft Office Lens biedt geen opties om scans in de app te categoriseren of groeperen.
Je kunt Microsoft Office Lens gebruiken zonder account.
📱 Downloaden voor Android
📱 Downloaden voor iOS
©JvH | ID.nl
4. Google Drive
De meeste mensen kennen Google Drive als de cloudopslag van Google. Dat de Google Drive app ook een scanfunctie heeft, is minder bekend. Een document scannen via de Google Drive app doe je door op de plusknop rechtsonder te drukken en vervolgens op Scan. De plusknop linksonder biedt de optie om meerdere pagina’s toe te voegen aan hetzelfde document. Als je de juiste pagina(’s) hebt gescand, geef je het document een titel en wordt het automatisch in je Google Drive bewaard als pdf. Zo heb je meteen een back-up in de cloud.
Een nadeel van de Google Drive scanner is dat het gescande document niet altijd automatisch goed wordt bijgesneden, waardoor je dit zelf nog moet doen. Daarnaast is de kwaliteit van de scans minder goed dan bij de eerder genoemde scanner-apps.
Als je Google Drive hebt, hoef je voor het scannen van documenten geen aparte app te downloaden of een account aan te maken.
📱 Downloaden voor Android
📱 Downloaden voor iOS
©JvH | ID.nl
5. CamScanner
CamScanner is een geschikte scanner-app als je af en toe documenten scant. Voor gratis gebruikers heeft de app beperkte mogelijkheden. De app is specifiek gericht op zakelijke gebruikers. Zo is er een optie om collega’s uit te nodigen om scans te bekijken en hier commentaar op te geven. Voor geavanceerde mogelijkheden, zoals meer cloudopslag (10 GB in plaats van 200 MB) en het onbeperkt omzetten van foto’s naar doorzoekbare tekst, heb je een abonnement nodig.
De app heeft een overzichtelijk startscherm met onderaan in het midden een ronde knop om een scan te maken. Je kunt de scan opslaan als pdf of jpeg. Achteraf is het mogelijk om scans te verbeteren met filters of om de helderheid en het contrast aan te passen. PDF- en jpeg-scans hebben in de gratis versie een watermerk op het document.
Je kunt de basisfuncties van CamScanner gebruiken zonder account.
📱 Downloaden voor Android
📱 Downloaden voor iOS
©JvH | ID.nl
Er zit vast iets voor jou bij!
De populairste smartphones van Samsung
Powered by Kieskeurig.nl