ID.nl logo
30 jaar Mac OS: van System 1.0 tot Mavericks
© PXimport
Huis

30 jaar Mac OS: van System 1.0 tot Mavericks

ACHTERGROND - Vandaag precies 30 jaar geleden verscheen de eerste Macintosh, met het besturingssysteem dat later Mac OS genoemd zou worden. Een blik op de evolutie van Mac OS.

Op 24 januari 1984 introduceerde Steve Jobs de allereerste Macintosh. Met de in de jaren 80 veel te veel gebruikte syntehesizerplaat Chariots of Fire op de achtergrond liet hij de grafische pracht van Macintosh, later omgedoopt tot Macintosh 128K, zien. En dat grafische element was toen revolutionair. Alles ging net als Mac's voorgangers met de muis en het toetsenbord, terwijl de halve wereld nog met tekstgebaseerde opdrachtprompten werkte.

Jobs presenteert de Macintosh

De onthulling volgde daags na een peperdure televisieadvertentie tijdens het Amerikaanse sportevenement der sportevenementen, de Superbowl. Het bestuur van Apple zag die dure spot niet zitten (bijna één miljoen voor een eenmalig spotje) maar Jobs en Steve Wozniak wisten de leiding ervan te overtuigen dat ze in één klap tientallen miljoenen klanten konden bereiken met een unieke, opvallende reclamespot. Apple maakte op deze manier ook nog eens geschiedenis: Superbowl-advertenties zijn inmiddels altijd gelikte, grappige spotjes die moeten opvallen, voor de beroemde Mac-reclame werd deze advertentieruimte niet zodanig benut.

De Mac: ontsnapping aan de conformistische 1984-achtige toekomst.

De eerste Macintosh koste bijna 2500 dollar - omrekenen naar euro's doet dat bedrag geen recht aan. Dit was meer dan een maandloon, maar mensen waren bereid het te betalen voor de toekomst. Bovendien was het niks vergeleken met computers die dezelfde grafische kracht hadden. Voor zulke hardware moest je al gauw het vierdubbele betalen. Binnen een half jaar verkocht Apple 70.000 Macs - een ongekend aantal in een tijd dat de computer verre van ingeburgerd was.

De Mac is een blijvertje en is markttechnisch een bijzondere verschijning in de IT-wereld: een computersysteem met een marktaandeel van 1 cijfer dat al dertig jaar meetelt. Inmiddels stort de pc-markt in, mede dankzij de introductie van tablets - natuurlijk populair gemaakt door Apple - en de Mac-verkopen dalen een stuk minder hard. Het lijkt er momenteel op dat Windows-alternatieven als Mac OS en Linux-distro's garen spinnen bij de verwachte Windows-exodus.

Van System naar Mac OS

Met de Macintosh 128K kreeg de wereld ook eerst te maken met het besturingssysteem dat later bekend zou worden als Mac OS. Aanvankelijk heette de software 'system 1.0' en kon het één applicatie tegelijk draaien. Multitasken werd naarmate software evolueerde steeds belangrijk en een soort multitasking-feature werd toegevoegd aan versie 5 die in 1987 verscheen.

©PXimport

De Mac Color Classic uit 1993.

In de jaren dat Steve Jobs niet meer bij Apple werkte, kwamen er regelmatig updates voor System uit, onder meer om een grotere compatibiliteit te hebben met het enorm groeiende Windows 95. Pas in januari 1997 verscheen de software met de naam die we nu kennen en werd de saaie naam 'System' vervangen door Mac OS (7.6).

OS naar Unix-basis

Een groot probleem voor het besturingssysteem was het gebrek aan volwaardig multitasken. Applicaties konden niet onafhankelijk los naast elkaar draaien. Steve Jobs had met zijn bedrijf NeXT een besturingssysteem gebouwd dat was gestoeld op Unix, NeXTSTEP. Na de terugkeer van Jobs en de overname van NeXT door Apple, werd dit werd de basis van het nieuwe besturingssysteem van de Macintosh.

©PXimport

De iMac zag je eind jaren 90 opeens overal in het land.

Het was een radicale omslag voor Mac, waardoor het besturingssysteem klaar was voor de nieuwe eeuw. Kerncomponenten zijn afkomstig van Apple's open source-OS Darwin en dit besturingssysteem bevat weer onderdelen van NeXTSTEP en BSD. Daarmee wijkt de codebase sterk af van alle voorgaande versies van het besturingssysteem. Ook de GUI is heel anders en gelikte uiterlijk met doorzichtige randen dat we nu ook terugzien in iOS deed zijn intrede met OS X.

Mac in het bedrijf

Nog een reden om Macintosh niet te onderschatten: De Mac heeft dan wel een kleiner aandeel vergeleken met de pc, maar de meeste hardcore Mac-gebruikers zitten in de high-end. Het systeem richt zich voornamelijk op de consument, maar ook in de grafische sector heeft Mac een stevige voet aan de grond. Bedrijven werpen ook steeds vaker een serieuze blik op Mac als pc-alternatief.

Mac - van oudsher een consumentenproduct - richt zich ook steeds meer op bedrijven omdat dit een markt is waar veel te winnen valt nu organisaties twijfelen naar welk OS ze moeten overstappen. Mac haakt steeds beter in op bedrijfsinfrastructuren als Active Directory met API's waardoor IT-beheerders betere controle krijgen op de Mac.

Op naar de volgende 30

Met de komst van iOS en het post-pc-tijdperk is Apple ondertussen geenszins aan het afbouwen geslagen met Macintosh. Het nieuwe OS X Mavericks is in de kern verbeterd met enkele trucs om het besturingssysteem energiezuiniger te maken, wat belangrijk is met het oog op mobiel. De MacBook blijft een belangrijk segment voor Apple.

©PXimport

De jongste telg in de Macintosh-familie: de nieuwste Mac Pro.

Maar ook de echte Mac-hardware wordt niet vergeten. Met de nieuwe cilindervormige Mac Pro zet Apple weer ouderwets scherp design. Samen met OS X Mavericks - de kattenserie is met de laatste versie tot een eind gekomen - maakt Apple zich op voor de volgende 30 jaar Mac.

Bron: Computerworld.nl

▼ Volgende artikel
Meer overzicht in de Notities-app: koppen en tekst inklappen in iOS 18
Huis

Meer overzicht in de Notities-app: koppen en tekst inklappen in iOS 18

Met iOS 18 krijg je toegang tot functies die eerder niet mogelijk waren, waardoor je je smartphone nog persoonlijker kunt maken. Ook de Notities-app heeft een update gekregen, zodat je teksten nu veel makkelijker kunt organiseren.

Wanneer je iOS 18 downloadt op je iPhone, dan krijg je ook meteen toegang tot de nieuwe Notities-app. Hiermee heb je nog meer mogelijkheden om je teksten overzichtelijk te organiseren en beheren.

Lees ook: Personaliseer je iPhone: zo pas je in iOS 18 het beginscherm aan

De Notities-app van iOS 18 is onder handen genomen. Daardoor moet het ook gemakkelijker worden om bepaalde informatie terug te vinden. Als je een lange tekst in de app hebt geschreven, dan kan het lastig zijn om een specifieke passage op te zoeken, zelfs wanneer je al koppen en tussenkopjes hebt gebruikt om je tekst te structureren. Maar met iOS 18 is dat makkelijker geworden. Je kunt nu namelijk de kopjes – en daarmee de tekst die daarbij hoort – inklappen en uitvouwen wanneer je wilt.

Zodoende moet je veel sneller door je eigen werk heen kunnen. Wanneer je zo'n kop inklapt, verdwijnt de alinea die daarmee geassocieerd wordt. In beeld verschijnt dan een kleine pijl naast de betreffende kop. Als je daar op tikt, dan komt de alinea tevoorschijn. In dit artikel leggen we uit hoe je de koppen inklapbaar maakt en hoe je ze daarna ook weer kunt uitklappen. Heel moeilijk is het niet, maar je moet wel even weten waar het staat.

Inklapbare koppen voor Notities

Open de Notities-app op je iPhone, zodra je die hebt geüpdatet naar iOS 18. Je kunt nu een notitie selecteren en openen (eventueel vanuit een map), of een nieuwe aanmaken. Dat laatste doe je door rechts onderin op het knopje te drukken dat lijkt op een potlood in een vierkant. Maak de tekst op zoals je dat altijd zou doen en voeg de koppen toe die je wilt gebruiken. Koppen maak je aan door een regel te selecteren en onderin, op de balk met opties, op Aa te klikken. Zie je deze balk niet? Klik dan op het plusicoon.

Aa is de opmaakknop. Daarmee bepaal je wat voor type tekst het is: een titel, koptekst, subkop of hoofdtekst. Selecteer nu Koptekst of Subkop. Links van de (sub)kop zie je nu een pijltje staan, dat naar beneden gericht is. Dat betekent dat deze sectie uitgeklapt is. Als je op het pijltje tikt, kun je de alinea inklappen, zodat deze uit beeld verdwijnt. Klik je er nogmaals op, dan komt de alinea weer tevoorschijn.

Tot slot is het mogelijk de tekst, in welke opmaakvorm dan ook, van kleurtjes te voorzien. Selecteer dan wederom een regel of alinea, tik als dat nodig is op plus, dan op Aa en tik rechts op de kleurknop (bij ons staat die standaard op paars).

▼ Volgende artikel
Waar voor je geld: 5× goedkope audio voor onder de kerstboom
© JBL
Huis

Waar voor je geld: 5× goedkope audio voor onder de kerstboom

Bij ID.nl zijn we dol op kwaliteitsproducten waar je niet de hoofdprijs voor betaalt. Een paar keer per week speuren we binnen een bepaald thema naar zulke deals. Ben je op zoek naar een betaalbare draadloze hoofdtelefoon, bluetooth-speaker, radio of soundbar? Vandaag hebben we vijf interessante audioproducten voor je gespot.

JBL Tune 770NC

Zoek je een goede bluetooth-koptelefoon met noise-cancelling? De zwarte uitvoering van de JBL Tune 770NC is op het moment van schrijven spotgoedkoop! Als je liever een ander kleurtje wilt, kies je als alternatief voor een witte, blauwe of paarse versie. Deze kleurstellingen zijn eveneens betaalbaar. De Tune 770NC heeft zachte kussens die volledig over je oren vallen. Wel zo comfortabel, want hierdoor ervaren je oren geen hinderlijke drukpunten. Gunstig is de ondersteuning voor actieve ruisonderdrukking. Op drukke plekken filtert deze draadloze koptelefoon storende achtergrondgeluiden weg.

De Tune 770NC heeft twee audiodrivers van veertig millimeter met een volledig bereik. Op een volledig opgeladen accu kun je tot ongeveer 44 uur luisteren. Zet je noise-cancelling uit, dan bedraagt de maximale luistertijd zelfs zeventig uur. Heb je een lekker muziekalbum opstaan terwijl iemand je opbelt? Pauzeer dan de audioweergave en voer handsfree een gesprek. Tot slot loont het de moeite om de JBL Headphones-app op een smartphone te installeren. Met behulp van diverse equalizerinstellingen stel je daarmee jouw favoriete geluid in.

Xiaomi Redmi Buds 5

Voor enkele tientjes koop je deze volledig draadloze oordopjes van Xiaomi. Je kiest tussen een zwarte, witte en lichtblauwe uitvoering. Ondanks de lage aanschafprijs ondersteunt de Redmi Buds 5 noise-cancelling. Ideaal voor wie zich in een drukke omgeving even wil concentreren. Volgens de fabrikant filteren de in-ears tot 46 decibel van de geluiden om je heen weg. Het werkt vooral bij laagfrequentie audiogolven, zoals motoren van voertuigen. Je kunt zelf de mate van actieve ruisonderdrukking instellen.

Xiaomi belooft op een enkele acculading een luistertijd van tien uur. Verder kun je de oordopjes met de bijgesloten oplaadcase tot driemaal volledig opladen. Kortom, de Redmi Buds 5 hebben pas na zo'n veertig uur luisteren netstroom nodig. Heb je vaak haast, dan is de snellaadfunctie ideaal. Na vijf minuten opladen kun je weer twee uur luisteren. Via het bedieningspaneeltje aan de buitenzijde stuur je de in-ears makkelijk aan. Sla bijvoorbeeld een liedje over, wijzig het volume of neem een inkomend gesprek aan. Als laatste is het lichte gewicht van slechts 5,3 gram per oordopje een pluspunt. Dit maakt de Redmi Buds 5 geschikt voor lange luistersessies.

Philips TAB5309/10

Met de Philips TAB5309/10 schaf je een betaalbare soundbar én subwoofer aan. Beide apparaten zijn draadloos met elkaar verbonden, waardoor je geen kabels hoeft te trekken. Als je met de afstandsbediening een hoog basniveau selecteert, voel je drukke scènes van films, series en games letterlijk trillen. Uiteraard activeer je net zo makkelijk een 'zachtere' basweergave. De achterzijde telt drie aansluitingen, namelijk HDMI-ARC, s/pdif (optisch) en 3,5mm-audiojack. Je kunt dus elke televisie aansluiten.

Met een lengte van 76,6 centimeter past de TAB5309/10 bij zo'n beetje elke beeldbuis. Plaats de soundbar op een televisiemeubel of hang hem met de meegeleverde wandbevestiging aan de muur. Eenmaal aangesloten wissel je tussen verschillende geluidsinstellingen, namelijk film, muziek en stadion. Bovendien versterk je zo nodig stemmen, zodat je mensen op televisie beter kunt verstaan. Je gebruikt deze soundbar eventueel ook voor het luisteren van muziek. Verbind hiervoor een smartphone via bluetooth en stream je favoriete Spotify-afspeellijsten. Als alternatief kun je ook een usb-stick of externe harde schijf met audiobestanden aansluiten.

Lees ook: Welke bluetooth-speaker past bij mij?

JBL Clip 5

De JBL Clip 5 is een van de goedkoopste bluetooth-speakers die je momenteel kunt kopen. Dit product is in zo'n beetje alle kleuren van de regenboog verkrijgbaar, namelijk zwart, roze, rood, legergroen, wit, paars en blauw. Gunstig is de IP67-gecertificeerde behuizing, want stof, zand en water kunnen niet binnendringen. Hang de Clip 5 via de geïntegreerde karabijnhaak dus gerust in de douchecabine of neem de compacte luidspreker mee naar het strand. Dankzij het lichte gewicht van 285 gram neem je het apparaatje overal mee naartoe. Via de JBL Portable-app op een smartphone pas je desgewenst diverse geluidsopties aan.

De ingebouwde accu kun je via de bijgesloten usb-c-kabel opladen. Luister vervolgens twaalf uur onafgebroken naar muziek, podcasts en/of radio. Is de accu toch onverhoopt leeg? Druk dan op de zogeheten Play Boost-knop voor nog eens drie uur luisterplezier. Verder heeft de voorzijde knopjes om het volume te reguleren en de audioweergave te pauzeren. Ten slotte is het mogelijk om twee Clip 5-speakers draadloos te koppelen. Zo luister je naar een voller geluid. Je leest hier enkele reviews van andere gebruikers.

Philips TAR5005/10

Wil je een goedkope FM-/DAB+-radio met wekkerfunctie kopen? Momenteel bieden enkele webshops dit fraaie exemplaar van Philips voor minder dan vijftig euro aan. Via de lange telescopische antenne aan de achterzijde vergroot je de kans op een goede radio-ontvangst. Kies wel een locatie dicht bij het stopcontact, want de TAR5005/10 heeft geen accu. In de houten klankkast is een audiodriver van ruim zes centimeter verantwoordelijk voor het geluid.

Bovenop de behuizing tref je een behoorlijk uitgebreid bedieningspaneel. Hiermee sla je tot twintig voorkeurzenders in het geheugen op. Je kunt daarnaast het volume wijzigen en een wekker instellen. Configureer zo nodig twee alarmen op verschillende tijdstippen. Verder kan de TAR5005/10 zichzelf na een bepaalde periode automatisch uitschakelen, bijvoorbeeld na 15, 60 of 120 minuten. De voorkant heeft een display waarop je de tijd, het radiostation en zenderinformatie kunt aflezen. Deze (design)radio meet slechts 15,5 × 9,5 × 10,9 centimeter, zodat je vast wel een mooi plekje kunt vinden.