ID.nl logo
17 beste webapps
© PXimport
Huis

17 beste webapps

Wellicht bent u inmiddels gewend aan het downloaden en installeren van apps uit markten, stores en werelden. Maar er zijn ook applicaties speciaal gemaakt voor in de browser van uw smartphone en tablet: webapps. Handig, zo hoeft u niks te installeren. Een eventuele snelkoppeling van de applicatie op de mobiele site volstaat. Wij zetten de 17 interessantste web­apps uit erg uiteenlopende categorieën voor u op een rijtje.

Waarom een webapp?

Het grootste voordeel van een webapp is dat de maker met één applicatie alle platformen bedient. De webapp kan met andere woorden gebruikt worden op smartphones en tablets van verschillende fabrikanten. Dat spaart de ontwikkelaar héél wat werk en administratieve rompslomp. Bovendien rinkelt de kassa bij in-app aankopen een stuk harder, er hoeft bij een webapp namelijk geen afdracht gedaan te worden omdat de ontwikkelaar niet gebonden is aan de plichten van de Apple App Store, BlackBerry App World, Nokia Ovi Store, Windows Phone Marketplace of Android Market.

Snelkoppelingen maken

Snelkoppelingen maken op het bureaublad van uw telefoon is vrij simpel. Voor een iPhone gaat u als volgt te werk: open Safari en voer de url van de webapp in. Klik helemaal onderaan in het midden op de knop met het kadertje en het pijltje. Er komt een keuzemenu te voorschijn. Kies Zet in beginscherm. Er wordt een symbool aan uw beginscherm toegevoegd zodat u snel toegang krijgt tot deze website en webapp. U kunt eventueel nog de naam van de snelkoppeling wijzigen. Klik op Voeg toe om het venster te sluiten en het pictogram op uw beginpagina te zetten.

Op Android is het ook makkelijk een snelkoppeling te maken op één van de bureaubladen. Op zowel een telefoon als een tablet drukt u op het bureaublad op de menuknop. Vervolgens kiest u Toevoegen / Sneltoetsen / Bladwijzer. In dit overzicht van bladwijzers kunt er één kiezen. Bladwijzers toevoegen doet u in de browser door naar de toe te voegen website te navigeren, de menu-knop in te drukken, Bladwijzers te kiezen en tenslotte op Toevoegen te drukken.

©PXimport

In een wip maakt u een snelkoppeling van de webapp.

1. NOS

Een handige webapp voor uw dagelijkse nieuwsvoorziening is die van de NOS. Wanneer u met uw mobiel naar m.nos.nl gaat, oogt het beeld gelijk als een app, en niet als een 'gewone' website. De weergave is dus goed gericht op mobiele apparaten. U krijgt in eerste instantie slechts een paar hoofdlijnen te zien, en kunt per categorie voor meer berichten kiezen. Jammer is dat u de categorieën (nog?) niet zelf kunt bewerken, u kunt dus niet uw favoriete onderwerpen bovenaan zetten.

In het artikeloverzicht ziet u direct of het enkel een tekstbericht is, of dat er ook geluids- of filmfragmenten bij het artikel horen. Let wel op uw datalimiet als u onderweg filmpjes of geluidsfragmenten afspeelt. Vanuit de webapp is ook het laatste journaal te bekijken.

©PXimport

Direct op de hoogte met de NOS-webapp.

NOS

Url http://m.nos.nl/

Oordeel 7/10

Pluspunten

Direct het laatste nieuws

Veel geluids- en filmfragmenten

Laatste journaal te bekijken

Minpunten

Niet zelf categorieën kiezen

2. Weather Zombie

Weersvoorspellingen hoeven helemaal niet saai te zijn. Dat bewijst Weather Zombie. Deze webapp laat u niet enkel toe om de huidige weerstoestand op te vragen, maar ook de verwachtingen voor de volgende uren en dagen te raadplegen. De monsterlijke weerman, de griezelige regenwolken en horrorzon maken van Weather Zombie een originele app. Zelfs de benamingen komen uit zombieland: Clllooooouuuuudddssss blargggh (bewolkt), Rrraaaaiiiinnnn (regen), Booommssss zzzaaaaaapppsss (onweer) etc. Naast de temperatuur krijgt u ook nog een beeld van onder meer de vochtigheidsgraad, zichtbaarheid, windrichting en -snelheid en de UV-index. Weather Zombie biedt eveneens een radarfunctie aan, maar deze werkt helaas niet voor ons land. Naast de webapp heeft Weather Zombie ook een gratis iPhone-app in de iTunes Store. Als extraatje is het hier mogelijk om de weerzomies te 'poken'. Pas wel op dat ze uw vinger niet afbijten!

©PXimport

Van een originele weersapplicatie gesproken!

Weather Zombie

Url www.weatherzombie.com

Oordeel 8/10

Pluspunten

Grappig

Origineel

Weersvoorspellingen 7 dagen

Minpunten

Radar werkt niet in Nederland

3. iPers

De krant 'De Pers' heeft ook een digitale versie, namelijk iPers. Deze webapp brengt u dagelijks op de hoogte van het belangrijkste nieuws uit verschillende categorieën, onder andere headlines uit binnen- en buitenland, perspectieven, sportnieuws, wetenschap en columns. iPers is erg goed vormgegeven en oogt zoals een échte app. Hebt u een interessant artikel gevonden dat u wilt delen met vrienden? Met één druk op de knop kunt u het bericht delen via Facebook, LinkedIn, Twitter, Hyves of e-mail. U kunt de krant ook gratis in pdf- of epub-formaat opslaan. Verder kunt u dankzij de zoekfunctie snuffelen in het reusachtige krantenarchief. Enig minpuntje is dat de website soms verschrikkelijk traag is.

©PXimport

iPers oogt overzichtelijk en maakt het tevens mogelijk de krant te downloaden als pdf of e-book.

iPers

Url http://i-pers.nl

Oordeel 7/10

Pluspunten

Mooie vormgeving

Berichten delen

Krant downloaden in pdf- of epub-formaat

Minpunten

Langzaam

4. VinoGusto

Op zoek naar een goede fles wijn? Dan moet u bij VinoGusto zijn. Op deze mobiele site kunt u erg eenvoudig wijn opzoeken. Dat kan niet enkel op naam van de wijn, het wijnhuis of het gebied, maar ook op kleur en type. Vervolgens krijgt u een foto van de fles, een richtprijs en indien beschikbaar ook een beoordeling te zien. Erg handig is de functie om wijnen uit bepaalde supermarkten op te zoeken. Indien gewenst kunt u - na een korte registratieprocedure - zelf ook een mening geven over een gedronken wijn. Weet u niet goed welke wijn te serveren bij een bepaald gerecht? Via Spijs en Wijn kunt u op basis van gerechten op zoek gaan naar een passende wijn. Deze rubriek is echter nog niet heel erg uitgebreid.

©PXimport

De database wijnen is behoorlijk uitgebreid.

VinoGusto

Url http://iphone.vinogusto.com/nl

Oordeel 7/10

Pluspunten

Handig

Grote database wijnen

Met foto en richtprijs

Minpunten

Rubriek Spijs en Wijn kan uitgebreider

5. WebSAB voor SABnzbd+

Downloadt u vaak bestanden via usenet met SABnzbd? Dan is de mobiele site WebSAB voor SABnzbd+ verplichte kost. Dit lichtgewichtje laat u toe om uw SABnzbd+-server te beheren vanaf elk iOS-apparaat. U hebt echter wel een WebSAB-account nodig, dus moet u zich eerst even registreren. Daarnaast is ook een computer met internetverbinding en SABnzbd+ nodig en uw gebruikersnaam, wachtwoord en API-key van SABnzbd+.

©PXimport

Dankzij WebSAB kunt u SABnzbd+ ook mobiel bedienen.

WebSAB voor SABnzbd+

Url www.websab.nl

Oordeel 6/10

Pluspunten

Handig

Eenvoudig in te stellen

Minpunten

SABnzbd-gegevens te grabbel gooien

6. Dseffects

Speelt u graag een spelletje? Dseffects bundelt tientallen games uit verschillende categorieën. U kunt helaas niet per categorie zoeken, maar wel op alfabet, releasedatum of populariteit. Nadat u een bladwijzer op het beginscherm hebt gemaakt, kunt u de game onmiddellijk spelen. Bovenaan het spel blijft er een klein advertentiebalkje zichtbaar, dat is de prijs die u betaalt voor gratis games. De meeste spellen zijn leuk maar simpel. Onder andere Monkey Jump, Babel, Skate Duck, First Kisses, Blozzle, Blocked Car en Dangerous Bananas zijn echt het proberen waard. Helaas zijn nagenoeg alle games zonder geluid. Dseffects lijkt ons een aanrader voor smartphone-bezitters met kinderen. Een rits gratis games houdt hen wellicht even zoet. Let er wel op dat ze enkel spelen binnen een wifi-netwerk om de kosten binnen de perken te houden!

©PXimport

Het aantal beschikbare spellen is ontzettend uitgebreid.

Dseffects

Url www.dseffects.com en klik op Games

Oordeel 6/10

Pluspunten

Meer dan 150 games

Verschillende soorten spellen

Minpunten

Geen geluid

Simpele spellen

7. Teletekst

Of Teletekst gedateerd is? Natuurlijk niet. Dankzij deze webapp krijgt u toegang tot NOS Teletekst. U kunt via de indexpagina erg snel door het aanbod navigeren. Nieuws uit binnen- en buitenland, voetbalberichten, overig sportnieuws, weerberichten en files staat ter beschikking. Navigeren gaat gemakkelijk. Met een enkelvoudig pijltje klikt u door naar deel twee, drie of vier van een pagina, het dubbele pijltje brengt u naar de volgende pagina. Wilt u zelf naar bepaalde pagina gaan? Klik op het paginanummer bovenaan in het midden en voer vervolgens het paginanummer in. De kleurenknoppen om snel te navigeren ontbreken echter. Een groot voordeel van deze webapp is dat 'ie door de sobere vormgeving erg weinig data verbruikt. Ideaal voor mensen met een klein datapakket.

©PXimport

Helaas is het niet mogelijk om snel te navigeren met de kleurenknoppen.

Teletekst

Url http://iphone.amphora.nl/teletekst

Oordeel 7/10

Pluspunten

Snel

Weinig dataverbruik

Minpunten

Advertentie op de pagina's

Geen kleurenknoppen voor snelle navigatie

8. Reader

Er bestaan heel wat webapps om e-books te lezen: Reader van Dbelement bijvoorbeeld. Nadat u zich gratis geregistreerd hebt, kunt u via uw pc leesvoer aan uw Reader-boekenplank toevoegen. U kunt via de BookManager heel eenvoudig tekst kopiëren en plakken of txt- of pdf-bestanden uploaden. Let wel, de bestanden mogen maximaal 5 MB groot en moeten DRM-vrij zijn. Nadeel is dat er geen ondersteuning is voor het populaire epub-formaat. Via de webapp kunt u vervolgens uw boeken lezen met Reader. De woordenboekfunctie werkt enkel in het Engels. De gratis versie van Reader is beperkt tot twee boeken tegelijkertijd op de plank. Wilt u er meerdere tegelijkertijd lezen, dan hebt u een betaald account nodig van 5,99 dollar (ca. 4 euro) voor zes maanden. Via de Public Library kunt u bovendien ook gratis klassiekers downloaden.

©PXimport

De interface van de boekenplank is mooi, de navigatie tijdens het lezen is eenvoudig.

Reader

Url http://reader.dbelement.com

Oordeel 7/10

Pluspunten

Mooie vormgeving

Voor txt en pdf

Engelstalig woordenboek

Gratis klassiekers downloaden

Minpunten

Gratis account beperkt tot twee boeken

Niet voor epub

9. Ezubi

Met Ezubi kunt u een online mediacenter aanmaken. U krijgt na de registratieprocedure één gigabyte gratis opslagruimte ter beschikking waar u foto's, muziekbestanden, filmpjes, bookmarks of documenten kunt bewaren, streamen of delen. Bestanden uploaden kan bijvoorbeeld erg eenvoudig via slepen en neerzetten op uw pc. Vervolgens kunt u de bestanden bekijken of beluisteren met uw smartphone. Uw bestanden blijven privé, tenzij u toestemming geeft om een bepaalde map toegankelijk te maken. Vrienden en familieleden kunnen namelijk aan de hand van een speciaal gegenereerd wachtwoord eveneens toegang krijgen tot (een deel van) uw mediacenter. Dankzij de samenwerking met YouTube, kunt u ook zoekresultaten van videoclips bewaren om zo snel toegang te krijgen tot uw favoriete videofragmenten. Ezubi ziet er goed uit, is erg handig en gebruiksvriendelijk.

©PXimport

Dankzij Ezubi krijgt u op elk apparaat toegang tot uw belangrijkste bestanden.

Ezubi

Url www.ezubi.com

Oordeel 8/10

Pluspunten

Gebruiksvriendelijk

1 GB gratis opslagruimte

Voor foto's, video, audio en documenten

Minpunten

Enkel in het Engels

10. MindDojo

Braintraining-spelletjes zijn enkele jaren geleden erg populair geworden door de Nintendo DS. Al snel volgden vergelijkbare spellen op het internet. MindDojo van Dbelement is eveneens erg leuk. Via de Test krijgt u een waslijstje oefeningen uit verschillende categorieën voorgeschoteld die u zo snel mogelijk moet proberen oplossen. Van eenvoudige rekensommen tot reflexoefeningen. In de Training-mode kunt u per categorie (Math, Memory, Judgement en Reflex) oefeningen uitvoeren. MindDojo is een goed anti-verveelspelletje, ideaal wanneer u ergens moet wachten. De gratis versie laat u echter niet uw statistieken of hoogste scores bijhouden. Wenst u dat wel? Hiervoor betaalt u 5,99 dollar (ca. 4 euro) voor een half jaar. U kunt dan eveneens deelnemen aan online competities.

©PXimport

Train uw geheugen met dit verslavend spelletje.

MindDojo

Url http://minddojo.dbelement.com

Oordeel 7/10

Pluspunten

Leuke braintrainer

Test en training

Minpunten

Engelstalig

Betalen voor statistieken en competities

11. 4G Speed

Hoe snel kunt u surfen via Wifi, 3G, GPRS of Edge? Doe gewoon de test via 4G Speed. Eén druk op de knop volstaat om te weten aan hoeveel kilobit per seconde u surft. Eén meting is echter niet voldoende. Wanneer u enkele keren op de knop Test Again klikt, rekent 4G Speed een gemiddelde voor u uit. Enig minpuntje aan deze test is dat er geen onderscheid wordt gemaakt in download en upload.

©PXimport

In slechts enkele seconden kent u uw surfsnelheid.

4G Speed

Url www.4g-speed.info

Oordeel 6/10

Pluspunten

Eenvoudig in gebruik

Meet gemiddelden

Minpunten

Geen onderscheid in download en upload

12. TVGids

Een heel erg simpele, maar handige web­app is TVGids. Hier krijgt u duidelijk overzicht over wat er op dit moment allemaal op televisie te zien is. In het lijstje zitten niet enkel Nederlandse, maar ook buitenlandse zenders en themazenders. Wanneer u op een zender klikt, krijgt u een overzicht van de programma's later op de dag. Klikt u nog een keertje door, dan krijgt u een korte inhoud van het programma. Via de knop Remind me with Google Calendar kunt u een herinnering in uw Google Agenda zetten. Speciaal voor de filmfans is er ook nog Films op tv. Hier krijgt u netjes voorgeschoteld welke films er vandaag op de verschillende zenders uitgezonden worden. Via de knop Voorkeuren kunt u bovendien nog meer zenders in uw overzicht stoppen en de volgorde van zenders wijzigen.

©PXimport

TVGids is overzichtelijk en erg handig.

TVGids

Url http://iphone.savvy.nl/tvgids

Oordeel 9/10

Pluspunten

Overzichtelijk

Films op tv

Google Agenda-integratie

Minpunten

Geen overzicht van de volgende dagen

13. iPhone

Recepten

Thaise soep met kip en mihoen? Of liever lasagne met aubergines en mozzarella? Via iPhone Recepten krijgt u toegang tot een uitgebreide database gerechten. U hoeft alleen maar een ingrediënt in te voeren en op Zoeken te klikken. Vervolgens krijgt u alle recepten te zien. Helaas is het niet mogelijk om te filteren op meerdere ingrediënten. Wanneer u op een recept klikt, krijgt u alle ingrediënten en de werkwijze te zien. Wilt u zelf ook een recept toevoegen? Dat kan eenvoudig door op de knop met het plusteken te klikken. Let wel, omdat er niet geregistreerd hoeft te worden voor deze app, wordt iPhone Recepten soms ook misbruikt door spammers. Hier en daar vindt u dus ook berichten die helemaal niets met gastronomie te maken hebben.

©PXimport

Hollandse macaroni met zomergroenten? Dat maakt u zo.

iPhone Recepten

Url http://iphonerecepten.nl

Oordeel 4/10

Pluspunten

Grote database

Eenvoudig maar snel

Minpunten

Niet zoeken op meerdere ingrediënten

Advertenties

Spam

Niet voor andere besturingssystemen dan iOS

14. ANWB

Dankzij de mobiele website van ANWB krijgt u heel wat wegeninformatie voorgeschoteld. Als routeplanner is het niet de ideale webapp, maar de ANWB-app is wel interessant om snel verkeersinformatie op te vragen. U kunt files in de regio of per wegnummer opvragen, lezen waar flitsers staan of nagaan waar er wegwerkzaamheden zijn. Daarnaast kunt u de weerberichten opvragen, de buienradar controleren of de verwachtingen voor de komende zeven dagen lezen. Via Wegenwacht kunt u bellen naar de alarmcentrale of voor rechtshulp en Autowaarde berekent aan de hand van uw kenteken en kilometerstand de waarde van uw wagen. Let wel, sommige nummerplaten worden niet gevonden in de database van de webapp. Er is zelfs een knop die u naar de ANWB-webwinkel loodst, waar u heel wat interessante dingen voor onderweg vindt. Van verbanddozen, lendenkussens en wegenkaarten tot reisgidsen en zaklampen.

©PXimport

Twee kilometer file op de A67.

ANWB

Url www.anwb.mobi

Oordeel 8/10

Pluspunten

Handig voor verkeersinformatie en flitsers

Ook autowaarde berekenen

Minpunten

Routeplanner is niet geweldig

15. Telefoonboek

Telefoonnummer nodig? De Telefoongids en Gouden Gids werken voor de mobiele website van www.telefoonboek.nl samen. Via deze webapp kunt u dan ook héél eenvoudig telefoonnummers opsporen. Op de startpagina vindt u drie tabbladen. Via het gele tabblad kunt u in de Gouden Gids nummers zoeken van bedrijven, het blauwe tabblad laat u telefoonnummers van personen opsporen en via het groene tabje kunt u rechtstreeks op Google zoeken. Wanneer u het nummer gevonden hebt, kunt u via de knop met het groen telefoontje rechtstreeks vanuit de webapp bellen. Met de knop met het kaartje zoekt u de precieze locatie op de kaart. Héél erg handige en supersnelle webapp. Een must have!

©PXimport

In een oogwenk vindt u de telefoonnummers die u nodig hebt.

Telefoonboek

Url http://m.telefoonboek.nl

Oordeel 9/10

Pluspunten

Mooie interface

Handig

Snel

Minpunten

Geen

16. Flitsers

Bent u vaak onderweg en hebt u een hekel aan boetes in de brievenbus? Via http://flitsers.mobi blijft u perfect op de hoogte van de huidige flitslocaties. U kunt de lijst flitsers sorteren op regio of op wegnummer. Wilt u liever geen lijstje, maar een kaart? Ook dat kan. Bovendien kunt u meehelpen aan de actuele lijst. Druk op de groene knop wanneer u de flitser gezien hebt om te bevestigen dat 'ie er nog staat. Of gebruik de rode knop om anderen op de hoogte te brengen dat de flitscontrole weg is. Een nieuwe flitser aanbrengen kan uiteraard ook. U hoeft enkel het nummer van de A- of N-weg in te voeren in combinatie met het paalnummer. Elke inzending wordt eerst gecontroleerd. Daarnaast is het ook mogelijk om te ontdekken waar er files of omleidingen zijn. Nog handiger is dat u de webapp kunt koppelen aan de gps-ontvanger van uw smartphone.

©PXimport

U kunt aangeven of de flitser er nog staat met één druk op de groene knop.

Flitsers

Url http://flitsers.mobi

Oordeel 9/10

Pluspunten

Overzichtelijk via lijst of kaart

Zelf meehelpen zonder registratie

Minpunten

Files en omleidingen zijn niet volledig

17. YouTube

Op Android-toestellen en iPhones staat een voorgeïnstalleerde You­Tube-toepassing. Voor bezitters van andere smartphones is er de mobiele YouTube-website. Dankzij deze webapp kunt u heel eenvoudig filmpjes zoeken, uw favorieten bekijken, afspeellijsten maken, u abonneren op kanalen enzovoort. Wanneer u filmpjes bekeken hebt, kunt u ze uiteraard ook beoordelen, becommentariëren of delen. Let wel: YouTube-filmpjes bekijken vraagt heel wat dataverbruik!

©PXimport

De YouTube-app is ideaal voor smartphones waarop de app niet standaard geïnstalleerd staat.

YouTube

Url http://m.youtube.com

Oordeel 8/10

Pluspunten

Gebruiksvriendelijk

Handige knoppen

Minpunten

Inloggen om alle functies te kunnen gebruiken

Conclusie

Webapps waren voornamelijk populair in de beginjaren van de smartphones. Toch zijn er ook vandaag nog heel wat webapps die echt de moeite zijn om te installeren. Weather Zombie is de origineelste weerapplicatie die we ooit gezien hebben. Ezubi is ook verplichte kost omdat het u toelaat om volledig gratis een mobiel mediacenter van één gieg in te richten. De Telefoonboek-webapp is simpelweg snel en handig en Flitsers is een must-have voor iedereen die vaak onderweg is. Voor wie graag en veel televisie kijkt, is TVGids onmisbaar.

▼ Volgende artikel
Review Oppo A5 Pro 5G – Kan tegen een stootje
© Rens Blom
Huis

Review Oppo A5 Pro 5G – Kan tegen een stootje

Hartstikke leuk als je betaalbare smartphone er prachtig uitziet en heel veel kan, maar je hebt er weinig meer aan als hij (te) snel beschadigd raakt door een val of water. Oppo ziet een gat in de markt van budgettoestellen: de 279 euro kostende Oppo A5 Pro 5G kan tegen een stootje en is waterdicht. In deze review lees je hoe de telefoon bevalt.

Uitstekend
Conclusie

De Oppo A5 Pro is een vreemde eend in de bijt, maar op een positieve manier. Voor een sympathieke prijs koop je een smartphone die tegen een stootje én tegen water kan en erg lang meegaat op een accuduur. Op de specificaties ligt minder nadruk, maar ook die zijn – los van de schermresolutie – prima. Een lang updatebeleid maakt de prettige gebruikerservaring compleet.

Plus- en minpunten
  • Extra stevig ontwerp in normale behuizing
  • Erg lange accuduur
  • Zes jaar updates
  • Minder scherp HD-scherm
  • Erg drukke software

De propositie van de Oppo A5 Pro is interessant. Robuuste, waterdichte smartphones zijn doorgaans óf prijzig óf komen lomp over. De A5 Pro is geen van beide. Het toestel oogt en voelt als een reguliere betaalbare smartphone en weegt met 194 gram ook niet bovengemiddeld zwaar. Sterker nog, het gewicht valt alleszins mee als je weet dat de A5 Pro een accucapaciteit heeft die groter is dan gebruikelijk. Waar veel toestellen over een 5000 mAh-accu beschikken, zit er in dit Oppo-toestel een 5800 mAh-accu. Waarover zo meteen meer.

De behuizing van de A5 Pro is IP66-, IP68- en IP69-gecertificeerd. Dat wil zeggen dat het toestel geen schade oploopt als je hem onderdompelt of onder een waterstraal houdt. Stof vormt ook geen probleem. Extra prettig is dat het toestel geen klepje nodig heeft voor zijn usb-c-poort. Oppo schermt ook met extra stevig glas, al merken we dat niet direct. Volgens de fabrikant kan de A5 Pro ook overweg met extreme temperaturen, wat in Nederland lastig te testen is maar een fijne gedachte kan zijn als je naar een heel warm land op vakantie gaat.

©Rens Blom

Beter te testen is Oppo's belofte dat het scherm te bedienen is met natte handen, vette vingers en de meeste (motor)handschoenen. Dat lukt alle drie inderdaad. De techniek van Oppo herkennen we uit verschillende OnePlus-smartphones. Oppo en OnePlus zijn dan ook zusterbedrijven.

De valbestendigheid testen is altijd wat spannend met een door de fabrikant uitgeleende smartphone, maar gelet op Oppo's claims hebben we de A5 Pro dan maar een paar keer expres vanaf borsthoogte laten vallen op een houten vloer en vlonderplanken op het dakterras. Dat leverde geen zichtbare schade op. Volgens Oppo is de smartphone zo ontwikkeld dat de binnenkant – voor ons onzichtbaar – ook minder schadegevoelig is dan andere smartphones.

©Rens Blom

De Oppo A5 Pro is valbestendig.

Prima specificaties

De stevige behuizing maakt de Oppo A5 Pro interessant voor wie onhandig is (of genoemd wordt) of veel buiten ontspant of werkt. Maar in al die gevallen wil je niet alleen een robuuste telefoon, maar ook een fijne telefoon. Dat is de Oppo A5 Pro op veel vlakken. Bijster snel is 'ie niet, maar gelet op de prijs kunnen we niet klagen over de prestaties. Het grote werkgeheugen (8 GB) zal helpen. Complimenten aan Oppo voor de ruime opslagcapaciteit van 256 GB; dat zien we nog niet vaak in dit prijssegment.

De 50 megapixel-camera is prima, maar niet bijzonder. De tweede camera is een portretsensor waar je niet veel aan hebt. Het 6,67inch-LCD-scherm is buiten goed afleesbaar, maar oogt met zijn resolutie van 1604 bij 720 pixels minder scherp dan we graag zien. Veel andere toestellen hebben een Full-HD-scherm.

©Rens Blom

Het scherm van de Oppo A5 Pro 5G kan lekker fel, maar oogt niet zo scherp.

Lange accuduur

Door de lagere schermresolutie verbruikt de Oppo A5 Pro wel minder stroom dan concurrerende smartphones. Dat gegeven plus de grotere accucapaciteit resulteert in een uitstekende accuduur. Wij kunnen de Oppo-telefoon bijna twee volle dagen gebruiken. Accustress hebben we daarom niet ervaren. Opladen kan het toestel lekker snel, namelijk met maximaal 45 watt. Je dient wel zelf de juiste adapter te kopen, want in de doos zit alleen een usb-c-kabel.

Zes jaar updates

De tijd dat een betaalbare smartphone maar heel kort updates kreeg, is gelukkig voorbij. Ook Oppo hanteert een prima updatebeleid. De A5 Pro kan rekenen op drie Android-upgrades en zes jaar beveiligingsupdates. De Oppo-software oogt wat druk en promoot wel heel graag commerciële apps en games, maar er valt mee te werken.

©Rens Blom

Oppo stopt de software vol commerciële apps en games.

Conclusie: Oppo A5 Pro kopen?

De Oppo A5 Pro is een vreemde eend in de bijt, maar op een positieve manier. Voor een sympathieke prijs koop je een smartphone die tegen een stootje én tegen water kan en erg lang meegaat op een accuduur. Op de specificaties ligt minder nadruk, maar ook die zijn – los van de schermresolutie – prima. Een lang updatebeleid maakt de prettige gebruikerservaring compleet.

▼ Volgende artikel
Plastic nat uit de vaatwasser? Dit kun je doen
© AK~AI | ID.nl
Huis

Plastic nat uit de vaatwasser? Dit kun je doen

Je borden, bekers, bestek, zelfs je houten spatels zijn kurkdroog als de vaatwasser zijn programma heeft afgewerkt. Alleen dat vermaledijde plastic bakje is nog helemaal nat. Lastig, helemaal als je het even bent vergeten en een flinke plens waswater over de onderste lade kiepert. Waarom blijft plastic altijd zo lang nat in de vaatwasser, en wat kun je eraan doen?

In dit artikel lees je:

  • Waarom plastic zo lang nat blijft in de vaatwasser
  • Wat je ertegen kunt doen
  • Waarom dat toch niet altijd perfect werkt

Lees ook: Hoe maakt een vaatwasser de vaat eigenlijk droog? Alle technieken uitgelegd

Waarom droogt plastic zo slecht? 

Dat plastic zo slecht droogt, heeft alles te maken met temperatuur. Kunststof is bijzonder slecht in het vasthouden van warmte. Dat is handig als je je prakje snel wilt invriezen, maar een stuk minder als je het aan de lucht wilt laten drogen. Je hebt ongetwijfeld weleens gemerkt dat glazen en borden nog een hele tijd warm blijven nadat de deur van de vaatwasser open gaat. Dat helpt bij het verdampen van het overtollige water. Plastic is binnen een mum van tijd weer op kamertemperatuur, dus dat warmte-effect is er vrijwel niet. 

Gelukkig zijn er een paar dingen die je kunt doen om het probleem iets kleiner te maken. 

Zet de deur open

De meeste vaatwassers zetten de deur automatisch op een klein kiertje als ze klaar zijn. Binnenin blijft het nog een hele tijd warm (dat is goed) en vochtig (dat is niet goed), waardoor het water op het plastic nog steeds niet goed droogt. Gooi de deur meteen lekker ver open, zodat de warme, vochtige lucht uit de vaatwasser kan ontsnappen en het water op het plastic sneller verdampt.

©Miele

Gooi die deur lekker open als het programma klaar is.

Extra dry

Nee, we hebben het niet per se over je gin-glazen: veel vaatwassers hebben een Extra Dry-programma, of iets met een soortgelijke naam. Bij die programma's wordt het drooggedeelte van het programma verlengd. Dat geeft het plastic de kans wat langer warm te blijven en meer water aan de lucht af te geven, zodat het droger is als de deur eenmaal open gaat. 

Zeoliet

Sommige moderne vaatwassers gebruiken zeolietkorrels. Zeoliet is een mineraal dat warmte afgeeft zodra het in aanraking komt met water. Het klinkt een beetje als een marketingbabbel, maar het zeoliet onttrekt continu vocht uit de lucht, waardoor er juist warme, droge lucht overblijft – een beetje zoals in je wasdroger. Het gevolg: plastic komt er een stuk droger uit. Vaatwassers die zeoliet gebruiken zijn doorgaans wel een stukje duurder. 

Glansspoelen

Glansspoelmiddel zorgt er niet alleen voor dat je glazen en kopjes er mooi uitzien, het helpt ook bij het drogen. Het laat het water makkelijker van het servies aflopen, waardoor er minder achterblijft. Gebruik je los glansspoelmiddel? Controleer dan regelmatig of het reservoir nog gevuld is. En als je merkt dat plastic toch slecht droogt, probeer dan eens een ander merk — het effect kan per middel verschillen.

©photopixel

Glansspoelmiddel is niet alleen handig voor glazen, het helpt ook tegen nat plastic.

Theedoek

Hoe fijn een vaatwasser ook is, soms gaat er niets boven de goede oude theedoek. Vooral plastic met een vreemde vorm, zoals diepe bakjes, deksels met clips of aparte drinkflessen, kan lang vocht vasthouden. Neem die er eerst even uit als je langs de vaatwasser loopt en haal de theedoek er even langs, dat scheelt je bij het uitruimen van de vaatwasser een hoop irritatie. 

Conclusie

Het is nooit lekker om de bovenste lade van de vaatwasser open te trekken en een hele plons water over je schone, droge vaat te zien stromen, alleen omdat er een plastic dekseltje nog vol water stond. Dat plastic snel afkoelt en water daardoor niet zo makkelijk verdampt is nu eenmaal zo, maar met een extra lang droogprogramma, genoeg tijd en voldoende glansspoelmiddel zorg je er wel voor dat kunststof zo snel mogelijk droogt. En anders zijn er altijd nog vaatwassers met zeolietkorrels – en theedoeken, natuurlijk.