ID.nl logo
Huis

15 gratis agenda-tools

Druk, druk, druk. Een vergadering hier, een afspraak daar, een belangrijk telefoongesprek zonder agenda zijn we reddeloos verloren. Wij schotelen u vijftien gratis agenda-, taken- en kalendertools voor die het plannen van uw afspraken een stuk eenvoudiger maken!

1. Google Calendar

De kalenderdienst van Google wordt wereldwijd door duizenden mensen gebruikt. Dat heeft zo zijn redenen. De dienst is volledig gratis en beschikt over verschillende handige functies. Zo kunt u (een gedeelte van) uw kalender delen met vrienden, familieleden of collega's, waardoor het plannen van afspraken erg eenvoudig wordt. Bent u vaak onderweg? U kunt Google Calendar ook oproepen via uw mobiele telefoon. Bovendien kunt u uw online agenda synchroniseren met Microsoft Outlook of Apple iCal. Een offline versie opvragen, uw belangrijkste afspraken afdrukken of herinneringen instellen behoort eveneens tot de mogelijkheden. Afspraken die u via Gmail ontvangt, kunt u onmiddellijk vastleggen in Google Calendar.

©PXimport

Via de uitgebreide afsprakenmodus kunt u herhalingen instellen en bijlagen toevoegen.

2. Remember the milk

De takenlijst opnieuw uitgevonden dat is een prima omschrijving voor de online dienst Remember the Milk. Na een korte registratieprocedure kunt u uw takenlijstjes aanmaken. Deadlines, notities, trefwoorden, webpagina's, de geschatte tijd om de taak te voltooien of locaties toevoegen is een fluitje van een cent. Bent u nogal vergeetachtig? U kunt herinneringen ontvangen via e-mail of sms. Gebruiken uw vrienden of collega's Remember the Milk ook? Dan kunt u taken of takenlijsten delen. Het is zelfs mogelijk om uw account te koppelen aan Apple iCal of Google Calendar. Taken toevoegen via iPhone of Gmail kan eveneens. Handige tool voor iedereen met een uitgebreide takenlijst!

©PXimport

U kunt prioriteiten instellen en uw taken indelen in verschillende categorieën.

3. Rainlendar 2.6

Rainlendar is een piepklein programmaatje op uw bureaublad dat al uw afspraken, verjaardagen en taken onthoudt. De widget-achtige toepassing is een prima digitaal geheugensteuntje. Afspraken of taken invoeren kan snel (in de vorm van een kattebelletje) of uitgebreid (met locatie, webadres, prioriteit en categorie). Een alarmsignaal of terugkeerpatroon is zo ingesteld. Wie Rainlendar vaak gebruikt, zal met behulp van toetsencombinaties erg snel door de kalender, afspraken, verjaardagen en taken kunnen navigeren. Houdt u van een persoonlijk tintje? U hebt de beschikking over talloze gratis skins. Rainlendar is zo compact dat het nooit in de weg staat. Beschikbaar voor Windows, Mac en Linux.

©PXimport

U bepaalt zelf het uiterlijk van Rainlendar.

4. Tibu

De Nederlandse dienst Tibu beheert uw afspraken, voorziet u desgewenst van routebeschrijvingen en weersverwachtingen, stuurt u herinneringen per e-mail of sms en deelt uw agenda met andere Tibu-gebruikers. Kalendergegevens importeren kan vanuit Microsoft Outlook, Windows Live Calendar, Apple iCal, Google Calendar of Lotus Notes. Contactgegevens importeert u in een handomdraai vanuit Twitter, LinkedIn, Hotmail, Gmail, Yahoo! en MobileMe. Afspraken aanmaken en andere Tibu-gebruikers op de hoogte stellen van vergaderingen is erg eenvoudig. Sms'jes versturen kan ook, maar hiervoor hebt u Tibu-credits nodig (10 credits voor 1,3 euro). Enig minpuntje is dat de agenda niet via https versleuteld is. Desalniettemin is Tibu een leuke organizer met een frisse interface.

©PXimport

U bepaalt zelf hoeveel informatie u invult.

5. EssentialPIM Free 3.54

Een agenda, een takenlijst, een notitieblok, een adresboek en een e-mailclient EssentialPIM Free bundelt deze functies in een overzichtelijk interface. Afspraken vastleggen, takenlijstjes maken, notities bewaren, het is allemaal even eenvoudig. Dankzij verschillende kleurrijke categorieën blijft uw agenda overzichtelijk, ook al staat hij bomvol. Wilt u overstappen van uw bestaande client? U kunt gegevens importeren uit Outlook (Express) en iCal. Wilt u uw gegevens delen? U kunt uw agenda exporteren naar html-, iCal-, txt- of rtf-formaat. Nog meer functies? De Pro-versie (29,95 euro) biedt ­onder meer een betere versleuteling en toegang tot meerdere mailaccounts.

©PXimport

Dankzij de verschillende kleurtjes blijft uw agenda overzichtelijk.

6. Datumprikker

Wilt u een weekendje weg met enkele familieleden of vrienden? Organiseert u een barbecue of een reünie? Het zoeken naar een geschikte datum is niet altijd even gemakkelijk. Tenzij u Datumprikker gebruikt. Nadat u zich gratis geregistreerd hebt, kunt u uw afspraak een naam geven, een locatie toevoegen en een korte omschrijving invoeren. Vervolgens voert u enkele data in. Vul vervolgens nog even de e-mailadressen van uw genodigden in en verstuur de uitnodigingen. Elke ontvanger kan nu aangeven wanneer hij of haar beschikbaar is, en u ziet vervolgens welke datum het meest geschikt is voor uw feestje, vergadering of reünie. Het is zelfs mogelijk om de antwoorden te bewaren in een Excel-document. Handig!

©PXimport

Het familieweekend is op deze manier een stuk sneller gepland!

7. Birthday Reminder 5.5

Vergeet u af en toe wel eens een verjaardag? Dankzij het eenvoudige programmaatje Birthday Reminder voorkomt u dat u de verjaardag van uw ouders, kinderen, partner, collega's of vrienden vergeet. Het enige wat u hoeft te doen is de voornaam (en eventueel ook achternaam) en de verjaardag eenmalig in te typen en op te slaan in Birthday Reminder. Het programma waarschuwt u dan op de dag zelf of één, twee of drie dagen van tevoren wanneer u de computer opstart. Meer doet het programma niet. U kunt via Birthday Reader wel nog een lijst opvragen van alle verjaardagen die u hebt ingevoerd.

©PXimport

Een naam, dag en maand. Meer vraagt Birthday Reminder niet!

8. VueMinder Calendar Lite 7.2.1

VueMinder Calendar Lite oogt professioneel. U kunt uw kalenders delen via internet of een lokaal netwerk, data importeren en exporteren via Outlook of synchroniseren met uw iPhone. Belangrijke afspraken vergeet u niet dankzij een pop-up reminder of e-mail. Hebt u een graag een papieren overzicht? VueMinder Calendar Lite biedt u lay-outs per dag, week of maand. De gebruiksvriendelijkheid, het uitgebreide aanbod functies en de overzichtelijke interface maken van VueMinder Calendar Lite een aangenaam en handig pakket. Bent u helemaal overtuigd van het programma? Voor 31 euro kunt u de Pro-versie aanschaffen met nog meer features zoals Google Calendar synchronisatie, sms-functie en meer afdrukmogelijkheden.

©PXimport

Handig in gebruik en erg overzichtelijk.

9. Chandler 1.0.3

Er bestaan tientallen programma's waarmee u agenda's of takenlijsten kunt delen, maar meestal kunnen deze toepassingen niet overweg met meerdere besturingssystemen. Het open source-pakket Chandler blinkt uit in het delen van informatie, want dat kan namelijk tussen Windows-, Mac- en Linux-systemen. Chandler bundelt een agenda, takenlijsten en notities. Het is mogelijk om bestaande kalenders te importeren en uw agenda te synchroniseren met iCal of Google Calendar. Dankzij de online Chandler Hub is het zelfs mogelijk om uw data op iedere computer met een internetverbinding op te vragen. Gebruiken meerdere mensen uw computer? Chandler is eenvoudig te beveiligen met een wachtwoord. Een Nederlandse versie is helaas (nog) niet beschikbaar.

©PXimport

De mooie en overzichtelijke interface maakt Chandler erg gebruiksvriendelijk.

10. Doodle

Net zoals Datumprikker is Doodle een erg handige activiteitenplanner. Nadat u een titel en omschrijving aan uw afspraak hebt gegeven kunt u verschillende data aanvinken. Indien gewenst kunt u ook tijdstippen toevoegen. Daarna hebt u de keuze om de uitnodigingen zelf te versturen (via een unieke url) maar u kunt Doodle de uitnodigingen ook laten versturen door simpelweg de e-mailadressen van uw ontvangers op te geven. Het is zelfs mogelijk om uw Google- of Outlook-adresbook aan Doodle te koppelen. Uw ontvangers kunnen aanvinken wanneer ze beschikbaar zijn en eventueel ook opmerkingen achterlaten. Verder kunt u instellen of alleen u of iedereen de antwoorden te zien krijgt.

©PXimport

U kunt de resultaten exporteren naar een pdf-document of Excel-bestand.

11. Todoist

To-do-lijstjes maken is erg eenvoudig via Todoist. Nadat u zich gratis geregistreerd hebt, kunt u zoveel taken toevoegen als u wilt. Alle taken en klussen zijn netjes onder te verdelen in verschillende categorieën. U kunt taken splitsen in subtaken, prioriteiten en deadlines stellen, verschillende kleurtjes gebruiken, bewerken, sorteren en afdrukken. De startpagina van Todoist is volledig naar uw hand zetten en dankzij de extra dienst Todoist Anywhere kunt u een snelkoppeling in de balk van uw browser zetten zodat u het programma nog sneller kunt oproepen. Integratie in Gmail, iGoogle of Netvibes behoort eveneens tot de mogelijkheden. Erg handig!

©PXimport

Todoits heeft een sobere, maar overzichtelijke interface.

12. XL Calendar 1.7

Wilt u graag zelf een kalender maken in Excel? Hebt u echter geen flauw idee hoe u daar precies mee moet beginnen? Dan biedt XL Calendar uitkomst. Met deze kalendergenerator maakt u in een handomdraai de meest overzichtelijke kalenders met Excel. U hoeft slechts een kalenderjaar of start- en eindmaand op te geven en vervolgens één van de negen voorinstellingen te kiezen. U bepaalt de startdag van de week op uw kalender, de cel waarop de eerste dag staat, het aantal rijen interval tussen de verschillende dagen, de weergave van het weeknummer, enzovoorts. Eén druk op de Generate-knop later krijgt u uw Excel-kalender te zien.

©PXimport

U bespaart heel wat tijd dankzij deze kalendergenerator voor Excel.

13. Kalendra 2.0.3

Kalendra mag u gerust omschrijven als 'multimediale agenda'. U kunt uw afspraken en taken netjes bewaren in een agenda-achtige interface. Een sterke troef is dat u gesproken boodschappen aan uw afspraken kunt toevoegen. Dat bespaart u heel wat typewerk. Bovendien kunt u uw kalender opfleuren met uw eigen foto's en dat werkt een stuk plezieriger! In principe kunt u Kalendra ook gebruiken als dagboek of fotoalbum. Het is zelfs mogelijk om het programma als e-mailclient te gebruiken. Kalendra lijkt ons een leuke agenda voor jongeren. Voor zakenlui zijn er voldoende professionele alternatieven voorhanden. Bovendien bevat de Nederlandse versie behoorlijk wat vertaalfouten.

©PXimport

De dagboekachtige interface geeft niet echt een professionele indruk.

14. Mozilla Sunbird 1.0

Firefox en Thunderbird zijn de bekendste producten van Mozilla. De kalender-toepassing Sunbird verdient echter ook wat aandacht. De erg strakke kalender met takenlijst werkt ontzettend ­intuïtief. Alle functies zitten onder de juiste knoppen, u bent onmiddellijk vertrouwd met het programma. U kunt verschillende kalenders aanmaken per gebruiker, werk, privé, verjaardagen enzovoorts en deze vervolgens delen via een netwerk. Gebruikt u Mozilla Thinderbird als mail­client? Dan kunt u Sunbird via Mozilla Lightning integreren in Thunderbird om een volwaardig alternatief voor Outlook te verkrijgen.

©PXimport

U bepaalt hoe uw kalender oogt. De instellingen zijn eindeloos.

15. TaskFive

Online planners zijn ontzettend efficiënt, maar takenlijstjes die u kunt delen zijn nog veel handiger. Via TaskFive maakt u in een handomdraai een takenlijst die u vervolgens kunt delen met familieleden, vrienden of collega's. Nieuwe klussen toevoegen is erg eenvoudig en uitgevoerde taken schrappen gebeurt met één muisklik. Wanneer andere gebruikers een nieuwe taak voor u plannen, wordt u hiervan op de hoogte gebracht via e-mail. Via de optie Company Report krijgt u zelfs percentages te zien waaruit blijkt wie de meeste klussen al uitgevoerd heeft. Volledig gratis voor één of twee gebruikers. Voor drie of meer gebruikers betaalt u 9 euro per maand.

©PXimport

Taken delen met andere gebruikers kan erg gemakkelijk via TaskFive.

▼ Volgende artikel
Facebook en Instagram gratis blijven gebruiken? Zo houd je grip op wat je ziet
Huis

Facebook en Instagram gratis blijven gebruiken? Zo houd je grip op wat je ziet

Gebruikers die deze week Facebook of Instagram openen, krijgen ineens een keuze voorgeschoteld: wil je betalen om geen advertenties meer te zien, of blijf je het gratis gebruiken mét advertenties? Die keuze is vanaf nu verplicht. Sinds november 2023 bood Meta al de mogelijkheid om een betaald abonnement zonder advertenties te nemen, maar tot nu toe was dat geheel vrijblijvend. Wat betekent die verplichte keuze precies? En kun je, als je niet wilt betalen, nog steeds zelf bepalen wat je te zien krijgt?

Waarom moet je nu ineens kiezen?

Meta voert deze verplichte keuze door vanwege aangescherpte Europese privacyregels. De wetgever stelt strengere eisen aan hoe bedrijven data mogen gebruiken voor advertentiedoeleinden. Een gratis dienst met gepersonaliseerde advertenties mag alleen als de gebruiker daar bewust toestemming voor geeft. Meta zet de gebruiker daarom voor het blok: betalen voor een advertentievrije ervaring, of toestemming geven voor het gebruik van je gegevens.

De betaalde abonnementsvorm: wat houdt het in?

Wie zich abonneert op de advertentievrije versie van Facebook en Instagram betaalt 7,99 euro per maand via de app, of 5,99 euro via een browser. Dit bedrag geldt voor één account in het zogeheten Accountcentrum. Wil je meerdere accounts advertentievrij gebruiken, dan betaal je daar extra voor. Meta belooft dat je gegevens in dat geval niet verwerkt worden voor advertentiedoeleinden. Je gebruikt de platformen dan volledig zonder gepersonaliseerde advertenties.

©Meta

Kritiek op het 'pay or consent'-model

Hoewel Meta stelt dat deze keuze in lijn is met de Europese privacyregels, heeft het 'pay or consent' (betaal of geef toestemming) model veel kritiek gekregen. Tegenstanders noemen het een vorm van privacy blackmail: je betaalt om je privacy te behouden, of je geeft die op in ruil voor gratis gebruik en gepersonaliseerde advertenties. Het is de vraag of een 'keuze' wel echt een keuze is als de alternatieven zo ongelijkwaardig zijn.

Niet betalen? Dit doet Meta dan met je gegevens

Kies je ervoor om Facebook en Instagram gratis te blijven gebruiken, dan geef je Meta toestemming om je gegevens te gebruiken voor advertenties. Het gaat dan om gepersonaliseerde advertenties, gebaseerd op je profiel, gedrag op het platform en je interacties met andere websites en apps. Je huidige ervaring blijft grotendeels hetzelfde, maar de verwerking van je gegevens valt voortaan onder strengere Europese regels.

Je kunt later ook kiezen voor advertenties met minder personalisatie. Deze optie gebruikt minder van je gegevens en is iets privacyvriendelijker, maar laat nog steeds advertenties zien. Meta gebruikt dan geen informatie meer over je gedrag op andere sites of eerdere interacties binnen hun platformen. In plaats daarvan worden alleen basisgegevens gebruikt, zoals je leeftijd, geslacht, locatie en activiteit op dat moment. Deze instelling kun je op elk moment inschakelen via het menu Advertentie-instellingen, onder het kopje dat gaat over personalisatie en gegevensgebruik.

Een bredere trend: betalen voor advertentievrije content

De beslissing van Meta om te kiezen voor een betaalde advertentievrije optie staat niet op zichzelf. Steeds meer bedrijven voegen advertenties toe aan diensten die voorheen gratis of advertentievrij waren, of bieden juist een betaalde versie zonder advertenties. Disney+ heeft bijvoorbeeld de optie Standaard met reclame, Videoland biedt meerdere abonnementen aan met reclames en Netflix heeft in een aantal landen ook een dergelijk abonnement (nog niet in Nederland overigens). Vanaf 26 augustus voegt ook Amazon advertenties toe aan Prime Video in Nederland. En het blijft niet bij videostreaming. Spotify biedt al jaren een gratis versie met advertenties naast zijn Premium-abonnement, net als YouTube. Ook op sociale media zie je dezelfde trend. X, voorheen Twitter, heeft een betaalde variant die minder advertenties belooft, al krijg je zelfs met X Premium nog wel wat advertenties te zijn.

©Videoland

Hoe houd je invloed op wat je te zien krijgt?

Ook als je kiest voor de gratis versie van Facebook of Instagram, kun je nog wel degelijk invloed uitoefenen op de advertenties die je te zien krijgt.

Advertentie-instellingen beheren

Ga naar de instellingen van je Facebook- of Instagram-account en zoek naar Advertentievoorkeuren of Advertentie-instellingen. Hier krijg je een overzicht van de interesses die Meta aan jouw profiel heeft gekoppeld. Je kunt deze interesses bewerken, verwijderen of toevoegen. Door dit te doen, geef je Meta een duidelijker beeld van wat je wel en niet relevant vindt. Je kunt ook instellen dat je geen advertenties meer wilt op basis van je activiteit op andere websites en apps.

Advertenties verbergen, rapporteren of de herkomst begrijpen

Bij elke advertentie verschijnt een menu met de optie Waarom zie ik deze advertentie?. Als je daarop klikt, zie je welke informatie Meta heeft gebruikt om jou die advertentie te tonen. Denk aan je interesses, je leeftijd, locatie of het feit dat je eerder een bepaalde pagina hebt bezocht. Vanuit dat scherm kun je direct instellingen aanpassen of interesses verwijderen die niet (meer) bij je passen. Als je een advertentie ziet die je niet interesseert of ongepast vindt, kun je deze ook verbergen of rapporteren. Klik op de drie puntjes bij de advertentie en kies voor Advertentie verbergen of Deze advertentie rapporteren.

Merken of onderwerpen blokkeren

Daarnaast kun je in je advertentie-instellingen specifieke merken of onderwerpen blokkeren die je liever niet voorbij ziet komen. Dit zorgt er niet voor dat advertenties verdwijnen, maar wel dat ze iets minder willekeurig aanvoelen en beter aansluiten op wat je zelf belangrijk of prettig vindt.

Alternatieven: gratis en advertentievrij?

Als de ontwikkelingen bij Facebook en Instagram je zorgen baren en je liever geen advertenties ziet én niet wilt betalen, zijn er maar weinig alternatieven. Volledig gratis, advertentievrije sociale media zijn zeldzaam. De meeste platformen draaien op advertentie-inkomsten of het gebruik van data. Er zijn wel opties die het anders aanpakken. Mastodon, onderdeel van het Fediverse, werkt bijvoorbeeld met open-sourceprincipes en wordt beheerd door community's. Hier zie je weinig tot geen advertenties, maar het bereik is kleiner en de ervaring anders. Ook kun je specifieke niche-platforms of forums opzoeken die zonder advertenties draaien dankzij donaties of vrijwilligers.

De keuze is aan jou

Betalen, de advertenties voor lief nemen of je account opzeggen: de keuze is aan jou. En dat is geen makkelijke keuze. Blijf je bij de gratis versies van Facebook en Instagram? Met de tips in dit artikel kun je in ieder geval nog een beetje grip op je eigen tijdlijn houden.

Lees ook: Je Facebook-account deactiveren of verwijderen


 

▼ Volgende artikel
Een inbouwoven of -magnetron plaatsen? Zo meet je de nismaten goed op
© RossandHelen
Huis

Een inbouwoven of -magnetron plaatsen? Zo meet je de nismaten goed op

Als je een inbouwoven of magnetron wilt plaatsen, begint alles met het opmeten van de nis, oftewel de uitsparing in je keukenkast waar het apparaat in moet komen. Die afmetingen moeten tot op de millimeter kloppen, anders past je nieuwe oven of magnetron niet. Hoe je dat aanpakt en waar je op moet letten, lees je hier. Geen stress: het is makkelijker dan het lijkt!

In dit artikel lees je:

✔ Wat nismaten zijn en waarom ze belangrijk zijn ✔ Hoe je de hoogte, breedte en diepte van de nis nauwkeurig opmeet ✔ Wat de standaard afmetingen zijn van ovens, magnetrons en combimagnetrons ✔ Welk type inbouwapparaat het best past bij jouw keuken en kookstijl

Wat zijn nismaten eigenlijk?

De nismaten van je keuken zijn de binnenafmetingen van de ruimte waarin je de oven of magnetron wilt inbouwen. Je meet dus niet het apparaat zelf, maar de kast waar hij in moet komen. De nismaten bestaan uit drie onderdelen: hoogte, breedte en diepte. De meeste inbouwapparaten zijn afgestemd op standaardmaten, maar er zijn ook uitzonderingen – vooral als je keuken iets ouder is of als je kiest voor een compact model.

Een oven past meestal in een nis van 60 centimeter breed. De hoogte varieert, afhankelijk van het soort apparaat. Zo zijn inbouwovens meestal 60 centimeter hoog, maar compacte modellen van 45 centimeter komen ook vaak voor. Magnetrons hebben doorgaans een hoogte van 38 of 45 centimeter. Combimagnetrons – de handige alleskunners – vallen meestal in de categorie van 45 centimeter hoog.

Zo meet je de nismaten op

De hoogte van de nis meet je van de bovenkant tot de onderkant van de uitsparing. Gebruik een rolmaat en trek die strak – zo krijg je een nauwkeurige meting. Dit is vooral belangrijk bij het kiezen tussen een compacte oven of een standaardmodel.

De breedte van de nis meet je van de linker- naar de rechterkant. Ook hierbij geldt: strak meten voor een betrouwbaar resultaat. De meeste apparaten hebben een standaardbreedte van 60 centimeter, maar het is altijd slim om te controleren wat jouw keuken precies toelaat.

De diepte van de nis is de afstand van de voorkant van de kast tot de achterwand. Zet je rolmaat dus helemaal achterin de nis en trek hem naar voren toe. De meeste ovens en magnetrons passen met een diepte van zo’n 55 tot 60 centimeter, maar ook hier geldt: meten is weten.

Het opmeten gaat het makkelijkst als de nis leeg is – dus als er geen apparaat meer in zit. Zo weet je zeker dat je met de juiste afmetingen werkt.

©Surachetsh

Wat past het beste bij jou?

Heb je je nismaten eenmaal duidelijk in beeld, dan kun je gericht gaan zoeken. Kook en bak je graag en wil je graag taarten, ovenschotels of braadstukken maken? Dan is een volwaardige inbouwoven precies wat je nodig hebt. Gebruik je de oven vooral voor opwarmen, ontdooien of simpele gerechten, dan is een magnetron waarschijnlijk voldoende.

Wil je het beste van beide werelden in één apparaat? Dan is een combimagnetron een slimme keuze. Die heeft de functies van zowel een oven als een magnetron en bespaart je daarmee ruimte – handig, zeker in kleinere keukens.

Klaar om te kiezen?

Als je de afmetingen van je nis goed hebt gemeten én weet welk type apparaat het best bij jouw kookstijl past, kan het eigenlijk niet meer misgaan. Je bent klaar om een oven of magnetron uit te zoeken die niet alleen perfect in je keuken past, maar ook perfect bij jou.