ID.nl logo
10 tips om artikelen op je smartphone te lezen
© PXimport
Huis

10 tips om artikelen op je smartphone te lezen

Het heeft even geduurd maar eindelijk kunnen we op een prettige manier Nederlandse kranten, tijdschriften en journalistieke websites lezen. Dankzij onder andere De Correspondent en Blendle kan nu iedereen voor relatief weinig geld kwaliteitsjournalistiek op een smartphone krijgen. En er is meer!

Blendle

Tip 01: Inhoud Blendle

Blendle is een nieuw initiatief dat door velen de iTunes voor kranten en tijdschriften wordt genoemd. Het idee is dat je één los artikel per keer koopt, in plaats van een volledige uitgave. De vergelijking met iTunes gaat aardig op: je kunt kosteloos de nieuwste kranten en een aantal tijdschriften doorbladeren. Als je op een artikel klikt, krijg je eerst - eveneens kosteloos - het intro te zien.

Wil je doorlezen, dan betaal je een bedrag tussen de 10 cent en 1 euro. De prijs wordt bepaald door de uitgever. Zo kan een artikel van nrc.next 19 cent kosten, terwijl een vergelijkbaar stuk in de Telegraaf 25 cent kost. Om een artikel daadwerkelijk te lezen, heb je een account nodig. Je kunt je aanmelden met een Facebook-account of je registeren zonder Facebook. In beide gevallen krijg je van Blendle 2,50 euro 'zakgeld' cadeau. Zo kun je de dienst testen.

©PXimport

Tip 01 Lees losse krantenstukken haarscherp op je smartphone.

Tip 02: Opties Blendle

Op de startpagina van Blendle vind je artikelen die gedeeld zijn door de mensen die jij volgt. Na het aanmaken van een profiel krijg je enkele volgsuggesties in beeld. Dit zijn meestal bekende journalisten of opiniemakers. Bij elk profiel zie je hoeveel volger hij/zij heeft en hoeveel artikelen deze persoon deelt. Via Trending zie je welke kranten- en tijdschriftenstukken populair zijn. Tik op Bladeren om zelf de laatste kranten door te nemen. Alle grote nationale en enkele regionale kranten zijn aanwezig, evenals tijdschriften zoals Elsevier, Revu en Viva.

Een aardige optie is Alerts. Hier vul je een trefwoord in, waarna je e-mails krijgt met nieuwe publicaties over dat onderwerp. Is je tegoed van 2,50 euro op? Tik dan op je profielfoto en kies Portemonnee / Tegoed opwaarderen. Als je de eerste keer 10 euro opwaardeert (via PayPal, iDeal of creditcard), dan krijg je nogmaals 2,50 euro cadeau. Blendle heeft (nog) geen app, maar de site werkt uitstekend in de nieuwste mobiele browsers, zoals Firefox, Safari en Chrome.

©PXimport

Tip 02 Blendle kent veel mogelijkheden, maar is toch een overzichtelijke dienst.

De Correspondent

Tip 03: Achtergronden

De Correspondent is een journalistiek medium met kwalitatief hoogstaande achtergrondartikelen en columns van een select groepje journalisten. De teksten worden gepresenteerd op een voor computers, tablets en smartphones fijne manier. Bepaalde zaken worden in de kantlijn extra uitgelegd en met de door De Correspondent zelf gemaakte infographics wordt alles nog duidelijker. Elke dag worden nieuwe artikelen gepubliceerd. Je hebt een lidmaatschap nodig om ze te kunnen lezen, wat je 60 euro per jaar kost. Leden kunnen artikelen wel delen met niet-leden, die dan kosteloos de stukken kunnen lezen. De naam van de deler wordt dan steeds in beeld getoond. Leden kunnen ook op artikelen reageren, wat vaak interessante discussies oplevert.

©PXimport

Tip 03 De Correspondent biedt stevige kost, ook voor de smartphone.

Tip 04: Mobiele tekst

De verhalen van De Correspondent zijn vaak lang (longreads). Op een gemiddeld computerscherm moet je vaak al enkele malen scrollen om het geheel door te nemen, dus op een klein smartphonescherm komt het zeker als een flinke lap tekst over. Gelukkig wordt de lay-out automatisch aangepast aan de vorm van jouw schermpje, waardoor de teksten en afbeeldingen altijd duidelijk en op een fijne manier leesbaar zijn. De Correspondent is alleen te lezen via je (geüpdatete) browser, je kunt er geen app van downloaden. Voor het abonnementsgeld ben je ook verzekerd van reclamevrije teksten, wat een voordeel is voor smartphonegebruikers, reclames zouden het beeld alleen maar verstoren.

©PXimport

Tip 04 Artikelen worden automatisch aangepast aan jouw schermformaat.

eLinea

Tip 05: Per online artikel

De dienst eLinea heeft enigszins wat weg van Blendle, ook hier ligt de focus op het aankopen en lezen van losse artikelen. Je betaalt per artikel bijvoorbeeld 20 of 50 cent, sommige stukken zijn gratis. Toch zijn er grote verschillen tussen Blendle en eLinea. Zo is het aanbod van eLinea veel groter en kun je een 'all you can read'-abonnement afsluiten. Dat doet dus niet meer denken aan iTunes, maar aan Spotify: lees zoveel als je kunt voor een vast bedrag van 9,99 euro per maand.

Als je voor het eerst een eLinea-account aanmaakt, kun je alle artikelen twee dagen gratis lezen. eLinea werkt op basis van onderwerpen en categorieën. Pas daarna kies je een titel van een tijdschrift of krant. Tussen het aanbod vind je titels als Oor, Panorama, maar ook Computer!Totaal en Zoom.nl. Volgens eLinea komen daar binnenkort ook Volkskrant en NRC bij.

©PXimport

Tip 05 Sorteer artikelen op onderwerp of op journalist en betaal per stuk.

Tip 06: Krantenknipsels

Met eLinea verzamel je vrij eenvoudig een hoeveelheid krantenknipsels. Je moet wel eerst een account hebben. Je kunt jouw 'leestegoed' opwaarderen met PayPal, iDeal of creditcard. Het abonnement waarbij je voor een tientje onbeperkt kunt lezen is de eerste maand gratis en is op elk moment op te zeggen. Als je een artikel leest, verschijnt standaard een taakbalk in beeld met vier keuzeknoppen. Het duimpje zorgt ervoor dat je het stuk deelt, waarbij het wordt opgeslagen in Mijn uitgelichte artikelen. Je kunt stukken ook 'bookmarken', door te tikken op het punaiselogo, om ze later nog eens terug te lezen. In de praktijk werken beide functies echter hetzelfde.

Daarnaast is het artikel te delen via sociale media, en is de lettergrootte aan te passen door te tikken op het logo met daarin 'Aa'. Ook eLinea werkt niet via een app, maar gewoon in de browser. De mobiele versie ziet er, in tegenstelling tot Blendle en De Correspondent, wel anders uit dan de pc-editie.

©PXimport

Tip 06 Artikelen in eLinea zijn fijn leesbaar en makkelijk te bewaren op een smartphone.

MyJour

Tip 07: Per merk

Net als Blendle en eLinea is MyJour een dienst waarmee je artikelen uit de media per stuk kunt kopen. Maar de werking is net even anders. Elke deelnemer, zoals Computer!Totaal, Quote en Story, heeft zijn eigen profielpagina. Deze pagina doet denken aan een Facebook-pagina, met informatie over het medium en een profielfoto, met daaronder onlangs gepubliceerde artikelen.

Door op Volg of Volg rubrieken te drukken, komen in het venster Mijn selectie nieuwe updates automatisch tevoorschijn. Druk bij een artikel op de ster en het stuk wordt opgeslagen in Mijn favorieten. Nieuwe media zijn te vinden in Kiosk en Ontdek, terwijl je het laatste nieuws vindt onder Nieuws. Deze nieuwsberichten zijn gratis te lezen.

©PXimport

Tip 07 Volg media en krijg leesaanbevelingen op basis van jouw interesses.

Tip 08: Krediettegoed

In MyJour betaal je niet met euro's, maar met krediettegoed. Als je een account aanmaakt (je kunt eventueel inloggen met Facebook) krijg je gratis 25 credits cadeau. Eén credit staat gelijk aan 6 cent. Sommige artikelen kosten 2 credits (12 cent), andere 14 credits oftewel 84 cent. Dat staat ongeveer gelijk aan de prijzen van Blendle en eLinea. Met iDeal, PayPal, Mister Cash, Bitpay of je creditcard kun je jouw tegoed opwaarderen. Voor 15 euro krijg je 250 credits. MyJour werkt via de browser, maar kan wel gekoppeld worden aan de app Pocket.

Met Pocket kun je artikelen op een later tijdstip lezen, zonder dat je daarvoor een internetverbinding nodig hebt. Dat werkt vrij praktisch voor de momenten waarop je een geen internet of een slecht 3G/4G-bereik hebt. Met je MyJour-account kun je ook reacties plaatsen onder artikelen. Maar omdat het aanbod van artikelen zo groot is, kom je slechts weinig reacties tegen, dit in tegenstelling tot bij Blendle en De Correspondent.

©PXimport

Tip 08 In MyJour koop je voor enkele credits losse artikelen om direct of later te lezen.

Kobo

Kobo is een app die vergelijkbaar is met Zinio. Een verschil is dat je met Kobo ook boeken kunt kopen en lezen. Om optimaal van de dienst gebruik te kunnen maken heb je een account nodig, dat je koppelt aan je creditcard. Elk boek of tijdschrift kun je inkijken voordat je het downloadt naar je mobiel. De prijzen van boeken komen overeen met die van echte boeken.

Het leesgedeelte van Kobo heeft veel extra functies. Zo kun je aantekeningen maken, is het contrast aan te passen en zijn de pagina-overgangseffecten te veranderen. Kobo is ook sociaal: door het account aan je Facebook-profiel te koppelen, kun je met andere lezers in discussie gaan over het leesvoer en kun je aan je vrienden laten zien wat je zojuist hebt gelezen. Kobo is gratis en is verkrijgbaar voor iOS, Android en Blackberry 10.

©PXimport

Kobo is een kiosk en e-booklezer in één.

Zinio

Tip 09: Mobiele kiosk

Zinio is een mobiele kiosk waar je digitale tijdschriften kunt kopen en downloaden. Zinio werkt niet via de browser, je hebt de app nodig. Deze app is gratis verkrijgbaar voor iOS en Android. Je kunt in Zinio in eerste instantie winkelen zonder een account nodig te hebben. Tijdschriften zijn geordend op categorieën, zoals wetenschap&techniek, mannen, vrouwen en reizen. Een groot aantal tijdschriften kun je ook digitaal doorbladeren. Zinio downloadt dan enkele pagina's, die je swypent kunt lezen.

Zinio bevat Nederlandse en Engelstalige magazines. Elk tijdschrift is los aan te schaffen, door heel eenvoudig op een titel te tikken en te kiezen voor Koop. Je kunt er ook voor kiezen om je te abonneren. In dat geval betaal je de kosten voor een bepaalde periode, waarna elke nieuwe editie automatisch voor je wordt gedownload. Je betaalt met creditcard of PayPal.

©PXimport

Tip 09 Vergeet de AKO of Bruna: met Zinio blader je door tijdschriften op je mobiel.

Tip 10: Groot aanbod

In Zinio vind je meer dan vijfduizend titels, maar niet alle tijdschriften zijn direct voor je beschikbaar. Standaard toont Zinio namelijk alleen de Nederlandstalige titels met daarbij nog enkele internationale, Engelstalige tijdschriften. Ben je nu juist op zoek naar bijvoorbeeld een Duits tijdschrift? Roep dan het Zinio-menu op en druk op Instellingen. Kies nu Internationale Winkels en kies het land naar keuze. In dit instellingenscherm vind je nog meer nuttige opties. Zo heeft Zinio standaard ingesteld dat tijdschriften niet gedownload worden over je 3G/4G-verbinding, maar alleen via wifi. Plaats het vinkje bij Downloaden via mobiel datanetwerk om dit aan te passen, maar doe dit alleen als je een grote databundel hebt. Als je geabonneerd bent op een tijdschrift krijg je pushberichten. Deze zijn eventueel uit te schakelen door het vinkje weg te halen naast Meldingen.

©PXimport

Tip 10 Een tijdschrift is in Zinio zó gekocht.

Meer leesvoer

Lezen op je mobiel is steeds normaler. En dus komen er ook steeds meer apps uit waarmee je het laatste nieuws en achtergronden kunt lezen. Met apps als Flipboard, Zite en News360 kun je een op maat gemaakte nieuwslezer creëren, maar de media waaruit je kunt kiezen zijn voor het grootste deel Engelstalig.

Gelukkig zijn voor het Nederlandse kwalitatieve aanbod, onder andere Blendle en eLinea uitgekomen. Maar er zijn meer initiatieven. Zo staan Yournalist.com en Newz.nl op het punt om op een nieuwe manier Nederlands nieuws op je mobiel en tablet te laten lezen. The Post Online (TPO) en NRC Reader (het beste van NRC Handelsblad en NRC Next) zijn al verkrijgbaar als apps op je mobiel.

©PXimport

Yournalist wil alleen voor jou relevant nieuws aanbieden.

▼ Volgende artikel
MediaMonkey: jouw digitale jukebox
© Mr.Pancho Store - stock-adobe.com
Huis

MediaMonkey: jouw digitale jukebox

Bezit je veel audiobestanden van uiteenlopende artiesten? Het is dan een hele uitdaging om de boel enigszins netjes te ordenen. De gratis versie van MediaMonkey helpt je hierbij. Maak met dit Windows-programma een overzichtelijke muziekbibliotheek en speel je favoriete liedjes op de computer af.

In dit artikel laten we zien hoe je eenvoudig je muziekcollectie kunt beheren met MediaMonkey:

  • Installeer en configureer MediaMonkey
  • Voeg muziek toe vanuit je computer, NAS of cloudopslag
  • Gebruik slimme zoekfuncties om snel je favoriete nummers te vinden
  • Maak en personaliseer afspeellijsten
  • Rip en brand cd’s
  • Pas metadata aan voor een overzichtelijke bibliotheek
  • Stream muziek binnen je thuisnetwerk naar andere apparaten

Lees ook: De beste apparatuur om in huis lekker naar muziek te luisteren

Tip 1 Digitale jukebox

MediaMonkey is eigenlijk een digitale jukebox. Het programma ondersteunt nagenoeg alle gangbare audioformaten, zoals flac, ogg, wma, ape en natuurlijk mp3. Alle liedjes die je aan dit programma toevoegt, belanden in een overzichtelijke catalogus. Het maakt niet uit of je nou honderden, duizenden of honderdduizenden nummers toevoegt, want MediaMonkey ordent zorgvuldig alle bestanden.

Om MediaMonkey te downloaden, klik onder Standard Version op DOWNLOAD [versienummer]. Dubbelklik op het exe-bestand en selecteer de Nederlandse taal, waarna je bevestigt met OK. Je klikt nu telkens op Volgende om de installatie te doorlopen. Accepteer hierbij de licentieovereenkomst. Klik als laatste op Installeren / Voltooien.

Download de gratis Windows-versie van MediaMonkey naar je computer.

Tip 2 Liedjes toevoegen

Misschien heb je op de computer of NAS flink wat muziek opgeslagen. In de tijd dat downloaden voor eigen gebruik nog min of meer gedoogd werd, lagen de audiobestanden immers voor het oprapen. Wellicht kun je omstreden downloadnetwerken als Napster, Kazaa, LimeWire, bittorrent en usenet (nieuwsgroepen) nog herinneren. Daarnaast kun je natuurlijk ook kopieën van cd’s op de computer bewaren (zie tip 6).

MediaMonkey wil eerst weten waar jouw digitale audiocollectie zich bevindt. Hierbij selecteert het programma automatisch de standaard muziek- en video-map in Windows. Staan daar geen liedjes in, dan haal je de vinkjes voor deze bestandslocaties weg. Klik rechtsboven op LOCATIE TOEVOEGEN en kies Lokale opslag. Zodra je de juiste map met muziek hebt gevonden, zet je hier een vinkje voor. Je kunt zo meerdere bestandslocaties selecteren. Klik daarna op OK.

Naast lokale mappen voeg je net zo eenvoudig muziek van andere apparaten toe, zoals een NAS of pc. Kies in dat geval LOCATIE TOEVOEGEN / Netwerk of Mediaserver, waarna je de juiste map of server selecteert. Klik daarna op OK.

Via VOLGENDE / VOLGENDE / VOLTOOIEN importeert MediaMonkey alle nummers in de bibliotheek. Dit proces kan even duren. Klik tot slot op SLUITEN.

Geef aan in welke (netwerk)map de muziek staat opgeslagen.

Tip 3 Eerste blik

Het hoofdvenster van MediaMonkey opent eerst met een welkomstscherm. Klik linksboven op Home om je muziekcollectie te tonen. Als het goed is, zie je verschillende albumhoesjes. Met de standaardinstellingen staan de secties Artiesten en Albums op alfabetische volgorde gerangschikt. Klik achter een sectie op alles weergeven om een volledig overzicht te tonen. Gebruik als alternatief bovenaan de knoppen Alle bestanden, Albums en Genres om binnen jouw muziekverzameling te snuffelen. Via Home keer je op ieder moment weer terug naar het beginvenster.

Zeker in een omvangrijke collectie is het nog een hele kunst om dat ene liedje te vinden. Gelukkig heeft MediaMonkey een snelle zoekfunctie. Klik rechtsboven op het vergrootglas om het zoekveld te ontvouwen. Je hoeft maar een deel van een liedje, albumtitel of artiest te typen. Het programma laat namelijk meteen de bijbehorende resultaten zien. Klik voor een uitgebreidere zoekfunctie bovenaan op Naar Geavanceerd.

MediaMonkey maakt van alle muziek een overzichtelijke bibliotheek met albumhoesjes.

Grotere albumhoesjes

Vind je de albumhoesjes in de muziekcatalogus te klein? Dat kun je aanpassen! Navigeer bovenin de menubalk achtereenvolgens naar Beeld / Weergave hoofdvenster / Afbeeldingsgrootte. Sleep het oranje schuifje nu naar rechts om de albumcovers te vergroten. Je klikt als laatste op OK om het resultaat te bekijken.

Maak de albumhoesjes desgewenst tweemaal zo groot.

Tip 4 Muziek luisteren

Uiteraard wil je de muziek ook graag beluisteren. Als je op een albumhoesje klikt, komen de onderliggende nummers tevoorschijn. Afhankelijk van in welke sectie je zit, dien je mogelijk nogmaals op de afbeelding te klikken. Gebruik achter de albumtitel de afspeelknop om alle liedjes in chronologische volgorde af te spelen. Je hoort meteen geluid.

Je kunt de liedjes ook husselen. Klik in dat geval op het pictogram met de twee gekruiste pijlen en luister in willekeurige volgorde naar de nummers. Wil je een specifiek liedje van het album horen? Zweef dan met de muisaanwijzer boven een titel en klik daarna op de afspeelknop.

Achter ieder albumhoesje schuilen er meerdere nummers.

Tip 5 Afspeellijst maken

Je maakt in MediaMonkey eenvoudig een eigen afspeellijst. Daarmee luister je naar jouw favoriete nummers van verschillende artiesten. Klik in de menubalk op Bewerken / Nieuwe afspeellijst. Er verschijnt aan de rechterkant een nieuw deelvenster. Typ een relevante naam en bevestig met Enter.

Zoek nu een nummer dat je aan de lijst wilt toevoegen. Klik eerst op de naam van het liedje en sleep deze audiotrack met ingedrukte muisknop naar het rechterdeelvenster. Je kunt als alternatief ook met de rechtermuisknop op een nummer klikken. Navigeer vervolgens naar Verzenden naar / Afspeellijst en klik op de juiste naam. Je maakt zoveel favorietenlijstjes als je maar wilt. Alle afspeellijsten zijn in het linkermenu bereikbaar.

Geen zin om zelf een afspeellijst te maken? Laat MediaMonkey dit dan voor je doen. Ga naar Bewerken / Nieuwe Auto-Afspeellijst. Er verschijnt een nieuw venster waarin het programma volgens zelfgekozen criteria liedjes selecteert. Misschien wil je bijvoorbeeld alleen maar rockmuziek horen. Klik in dat geval op het plusteken en kies Genre. Je typt volgens bovengenoemd voorbeeld Rock, waarna je bevestigt met Enter. Uiteraard staat het je vrij om andere criteria te gebruiken. Geef de automatische afspeellijst tot slot een andere naam.

Voeg via het contextmenu goede nummers aan een afspeellijst toe.

Tip 6 Audio-cd’s rippen

Wil je een digitale kopie van een fysiek muziekalbum op de computer bewaren? Dan komt de ripfunctie van MediaMonkey goed van pas. Daarmee kopieer je de inhoud van een audio-cd naar de pc. Een voorwaarde is dat het systeem is voorzien van een (extern) cd/dvd-station.

Doe eerst een muziek-cd in de lade van de optische drive. Na even wachten verschijnt in MediaMonkey vanzelf het venster Albumgegevens kiezen. Selecteer in het overzicht het juiste muziekalbum. Dat is belangrijk, want het programma koppelt zo de juiste eigenschappen aan elk liedje. Denk onder meer aan de artiest, de naam van het nummer en het genre. Maak een keuze en bevestig met OK.

Klik in de menubalk op Extra / Audio-CD rippen. De nummers van het album komen tevoorschijn. Standaard staan voor alle liedjes vinkjes. Als je een bepaald nummer niet op de computer wilt bewaren, haal je het desbetreffende vinkje weg.

Heb je alleen interesse in de grootste hits van een album? Verwijder voor de overige nummers dan de vinkjes.

Tip 7 Ripinstellingen

Voordat je de cd naar de computer kopieert, neem je eerst de instellingen door. Geef aan in welke map je de nummers wilt opslaan. Zodra je op CONFIGUREREN klikt, komt er een nieuw venster tevoorschijn. Ga via BLADEREN naar de gewenste map en bevestig met OK om deze opslaglocatie te selecteren. MediaMonkey plaatst elk geript album in een eigen submap. Sluit het venster met OK.

Met de huidige instellingen maakt het programma mp3’tjes. Je kunt desgewenst ook een ander audioformaat instellen. Klik dan eerst op MP3 en kies bijvoorbeeld WMA, WAV of FLAC. De twee laatstgenoemde bestandsformaten bieden over het algemeen een hogere audiokwaliteit. Daarentegen nemen de liedjes wel meer opslagruimte in beslag. Mp3 staat bekend om zijn acceptabele geluidskwaliteit en geringe bestandsomvang.

Bij sommige audioformaten kun je de kwaliteit aanpassen, zoals in het geval van ogg, wav, wma, aiff en flac. Klik dan achter de gekozen indeling op INSTELLINGEN. Een hogere waarde resulteert doorgaans in een betere geluidskwaliteit. Houd hierbij wel rekening met grotere bestanden en een langere ripduur. Maak een keuze en klik op OK. Bevestig nogmaals met OK om het ripproces te starten. Na afloop belanden de nummers vanzelf in de bibliotheek van MediaMonkey.

Bepaal in welke (sub)map je de geripte nummers wilt opslaan.

Tip 8 Schijfjes branden

De omgekeerde route werkt ook: niet rippen, maar brand een album naar een schijfje en speel deze cd vervolgens af op een cd-speler. Handig voor wie nog een klassieke audioset met goede speakers bezit. Overigens heb je voor dit klusje wel een (externe) cd-brander en leeg schijfje nodig.

Doe een beschrijfbare cd-r in de lade van de cd-brander. Je kunt hier normaal gesproken tachtig minuten muziek op kwijt. Klik nu met de rechtermuisknop op een albumhoes en kies Verzenden naar / Audio-CD (Branden). Belangrijk is dat in het kleine venster achter Schijf: de juiste cd-brander is geselecteerd. Klik op BRANDEN om het proces te starten. Na afloop hoor je een geluidssignaal en wordt de cd uitgeworpen. Overigens kun je deze opties eventueel uitvinken.

Je brandt desgewenst ook nummers van verschillende albums en artiesten op een cd. Het is dan handig om van jouw favoriete liedjes eerst even een afspeellijst te maken (zie tip 5). Je navigeert in het linkermenu daarna naar Afspeellijsten. Klik met de rechtermuisknop op de bewuste lijst en kies Verzenden naar / Audio-CD (Branden) / BRANDEN.

Brand een muziekalbum of afspeellijst eenvoudig naar een lege cd.

Muziek vanuit cloud

MediaMonkey kan ook muziek bij diverse clouddiensten ophalen. Deze optie is nuttig voor wie audiobestanden op een online server van een bekende aanbieder bewaart. Er is ondersteuning voor Microsoft OneDrive, Google Drive en Dropbox ingebakken.

Klik in de menubalk op Bestand / Bestanden herscannen/toevoegen. Ga via LOCATIE TOEVOEGEN naar Cloudopslag. Na het aanwijzen van de juiste aanbieder opent er een webpagina in de browser. Je dient MediaMonkey toegang tot jouw persoonlijke cloudomgeving te geven. Log zo nodig in en beslis of je het mediaprogramma wel of geen toegang geeft.

Klik in MediaMonkey op OK / NU SCANNEN om audiobestanden vanuit de cloud te importeren. Daarnaast bewaar je optioneel een kopie van de muziekbibliotheek op een online server. Gebruik hiervoor het tabblad Inhoud bibliotheek. Je kunt de koppeling tussen MediaMonkey en de clouddienst op elk moment weer verbreken.

Als je MediaMonkey toegang tot jouw Google Drive-omgeving geeft, voeg je audiobestanden vanuit de cloud toe.

Tip 9 Metadata wijzigen

Elk digitaal opgeslagen liedje bevat metadata. Dit noemt men ook wel tags. Hierin staan allerlei gegevens, zoals de artiest(en), de naam van het nummer en het uitgiftejaar. Het is belangrijk dat alles klopt, want MediaMonkey deelt op basis van deze informatie zijn bibliotheek in. Bovendien bevindt zich in de metadata ook een hoesafbeelding.

Met name bij gedownloade bestanden klopt de metadata soms niet. Gelukkig herstel je eenvoudig een foutje. Klik in MediaMonkey met de rechtermuisknop op het bewuste liedje en kies Eigenschappen. Er verschijnt een venster met verschillende kenmerken. Pas naar eigen inzicht een of meerdere velden aan. Bij Score laat je eventueel ook nog jouw waardering voor het nummer blijken. Kies tussen een waarde van één tot vijf sterren.

Bij het tabblad Details staan nog meer kenmerken van het liedje. Die kun je eveneens allemaal wijzigen. Verder voeg je via Songteksten vrijblijvend een complete liedtekst toe. Kijk tot slot ook nog even bij Illustraties, want je kunt hier zo nodig een andere albumhoes selecteren. Klik op OK om eventuele wijzigingen op te slaan.

Controleer in de Eigenschappen of het liedje aan de juiste albumhoes is gekoppeld.

Tip 10 Automatisch taggen

Het aanpassen van metadata heet ook wel het taggen van muziek. MediaMonkey heeft hiervoor een slimme functie, want het programma wijst op jouw verzoek automatisch de juiste metadata aan alle nummers van een album toe.

Klik met rechts op een muziekalbum en kies Auto-labelen. Het programma gaat nu op zoek naar de correcte gegevens. Hebben liedjes bijvoorbeeld geen titels, dan probeert de software deze via een zogenoemde audiovingerafdruk te achterhalen. Door de huidige audiodata met dat van een database te vergelijken, komt MediaMonkey de juiste tags op het spoor. Er wordt zo nodig ook een verse albumhoes opgehaald. Vink de nummers aan waarvan je de metadata wilt aanpassen en bevestig met LABELEN EN DOORGAAN.

Wijs in één klap correcte tags aan alle liedjes van een muziekalbum toe.

Tip 11 Mediaserver

Tijdens de installatie activeert MediaMonkey op de achtergrond een mediaserver. Het voordeel hiervan is dat je met andere apparaten in je thuisnetwerk de muziekbibliotheek kunt benaderen. Denk onder andere aan een geschikte smart-tv, netwerkreceiver, wifi-speaker en soundbar. Je speelt de nummers op deze apparaten af.

Open maar eens met de afstandsbediening de bronlijst van een smart-tv en kies MediaMonkey Bibliotheek. Daarachter staat waarschijnlijk ook nog de naam van jouw computer vermeld. Je dient deze televisie nu toegang tot de muziekbibliotheek te geven. Klik in MediaMonkey op JA. Zodra je de bibliotheek op de smart-tv vernieuwt, heb je toegang tot alle albums en afspeellijsten.

Stream de nummers over je thuisnetwerk naar andere apparaten, zoals een smart-tv.

MediaMonkey Gold

Er bestaat ook een betaalde Gold-versie van MediaMonkey. Die bevat nóg meer functies. Met name op het gebied van audio-cd’s rippen zijn er meer mogelijkheden. Zo stel je desgewenst een hogere geluidskwaliteit voor de gekopieerde nummers in. Een andere handige functie is dat je een ongelimiteerd aantal nummers tegelijk automatisch kunt taggen. Daarnaast bevat MediaMonkey Gold extra opties om liedjes te ordenen en over je eigen (thuis)netwerk te streamen. De betaalde versie kost ca. 39 euro. Je kunt voor ca. 97 euro ook een zogeheten lifetime-licentie aanschaffen.

Voor het gebruik van MediaMonkey Gold dien je een gebruikersnaam en licentiesleutel in te voeren.

Watch on YouTube
▼ Volgende artikel
Nieuw van L'OR: Barista Absolu – een koffiemachine die ook ijskoffie zet
© L'OR
Huis

Nieuw van L'OR: Barista Absolu – een koffiemachine die ook ijskoffie zet

IJskoffie is populairder dan ooit. Om in te spelen op die trend lanceert L'OR de Barista Absolu: een nieuwe koffiemachine die niet alleen warme, maar ook gekoelde koffie zet. Samen met de speciale capsules zet je er thuis gewoon zelf een goede ijskoffie mee – mét smaak en cremalaag.

Gekoelde koffie met één druk op de knop

De Barista Absolu is de eerste koffiemachine van L'OR die speciaal is ontworpen met ijskoffie in gedachten. Een opvallend detail is de knop 'Enjoy Over Ice'. Die activeert een langzamere, zachte extractie van de koffie, zodat de smaken behouden blijven en niet verwateren door het ijs. Voeg zelf ijsklontjes toe aan het glas en je krijgt een koude koffie met een volle cremalaag en een verfrissende smaak.

Wie liever iets romigs of zoets drinkt, kan de basis eenvoudig aanvullen met melk, siroop of slagroom. Ook warme koffievarianten zijn mogelijk: van ristretto en espresso tot lungo of twee koppen tegelijk. Dankzij 19 bar pompdruk en geavanceerde extractietechnologie belooft de machine koffie met de intensiteit van een barista.

©L'OR

Tot 18 koffievariaties

De L'OR Barista Absolu is geschikt voor zowel standaard- als XXL-capsules van L'OR, waarmee je tot 18 verschillende koffievariaties kunt bereiden. Met de knop 'Intensity Boost' verhoog je de extractieduur voor een krachtiger kopje. De machine is beschikbaar in zwart, wit en grijs, met een adviesprijs van 129 euro.


Ook nieuw: zomerse (ijs)koffiesmaken

Speciaal voor de zomer introduceert L'OR twee nieuwe capsules, speciaal voor ijskoffie: 🥥 Coconut Iced Een zachte koffie met kokossmaak, bedoeld om koud te serveren. De blend is gemaakt van 100% gecertificeerde koffie (Common Grounds) en zit in recycleerbare capsules. Geschikt voor zowel L'OR Barista- als Nespresso-machines. 🧊 Iced Coffee XXL Een capsule met dubbele inhoud voor grotere ijskoffies. De smaak is krachtig en fris, en ideaal als basis voor recepten met ijsblokjes, melk of siroop.