ID.nl logo
Waar voor je geld: 5 radiowekkers voor je nachtkastje
© terovesalainen - stock.adobe.com
Huis

Waar voor je geld: 5 radiowekkers voor je nachtkastje

Bij ID.nl zijn we dol op kwaliteitsproducten waar je niet de hoofdprijs voor betaalt. Twee keer per week speuren we binnen een bepaald thema naar zulke deals. Op zoek naar een compacte wekkerradio voor op je nachtkastje? Vandaag hebben we vijf interessante modellen gespot met een goede prijs-kwaliteitverhouding.

Denver DAB-46DARK

Ondanks de lage aanschafprijs heeft de Denver DAB-46DARK behoorlijk wat functies. Laat je wekken door een melodietje of radiogeluid. Voor de laatstgenoemde optie stem je eenvoudig af op je favoriete zender. Een FM- en DAB+-ontvanger zijn ingebakken, zodat je stations zowel vanuit de ether als digitaal kunt ontvangen. Handig is dat deze wekkerradio de klok via DAB+-ontvangst automatisch instelt.

Met behulp van de druktoetsen en het display stel je het gewenste radiostation en de wektijd in. Een voedingsadapter is bijgesloten, al kun je de DAB-46DARK ook zonder netvoeding gebruiken. Via een klepje aan de achterzijde passen er namelijk vier AA-batterijen in de behuizing (niet meegeleverd). Verder heeft de radio een hoofdtelefoonuitgang voor het geval je geconcentreerd wilt luisteren. De bescheiden behuizing meet slechts 17 × 9,5 × 10,3 centimeter, waardoor je hem moeiteloos op een nachtkastje kwijt kunt.

Kenwood CR-ST80DAB-B

Met de naam 'wekkerradio' doen we de Kenwood CR-ST80DAB-B eigenlijk tekort. Dit is namelijk een volwaardig audiosysteem waarop je je favoriete muziek kunt afspelen. Naast een FM- en DAB+-radio is er een bluetooth-module ingebouwd. Hierdoor kun je vanaf een smartphone of tablet bijvoorbeeld afspeellijsten, albums en podcasts naar het luisterapparaat streamen. Voor de audioweergave zijn twee actieve audiodrivers van 3 inch verantwoordelijk.

Een pluspunt is het heldere kleurendisplay aan de voorzijde. Hierop verschijnen onder meer afspeelgegevens van muziek, zoals de naam van het radiostation of de artiest. De bovenzijde bevat een overzichtelijk bedieningspaneel. Zoek hiermee bijvoorbeeld naar digitale radiozenders en stel vervolgens maximaal 40 voorkeuzezenders in. Verder bevat de productdoos ook nog een bescheiden afstandsbediening. De achterkant telt een usb-poort, maar deze aansluiting is alleen bestemd voor software-updates. Wel kun je via twee 3,5mm-audiopoorten eventueel een externe audiobron en hoofdtelefoon aansluiten.

Philips TAR3205/12

Deze goedkope Philips-wekker doet wat-ie moet doen, namelijk jou op het gewenste tijdstip wekken. Kies hierbij tussen een alarmgeluid of radio. Op jouw verzoek voert het apparaatje het volumeniveau geleidelijk op. Je weet op die manier zeker dat je wakker wordt, zonder dat je hierbij erg schrikt van een (te) luid geluid. Liever nog even blijven liggen? Druk in dat geval op de ruime sluimerknop. Het display bevat grote verlichte cijfers, zodat je ’s nachts eenvoudig de tijd kunt aflezen.

De Philips TAR3205/12 heeft een FM-tuner. Gebruik de bedieningstoetsen aan de bovenzijde om tien voorkeuzezenders op te slaan. Handig is dat je een wekker voor jezelf én een eventuele partner kunt instellen. Val je graag met de radio in slaap? Gebruik dan de sleeptimerfunctie van maximaal twee uur. Zodra de tijd is verstreken, gaat de radio automatisch uit. Tot slot heeft deze wekkerradio een back-upbatterij. Valt de stroom ’s nachts onverhoopt uit, dan word je dus evengoed gewekt.

Sony XDR-S41D

Weinig plek op je nachtkastje? De behuizing van de Sony XDR-S41D is erg compact. Via FM of DAB+ plukt deze portable radio de gewenste zenders uit de ether. Schuif de telescopische antenne uit voor een optimale ontvangst. Met name het gebruik van DAB+ is erg interessant, omdat je daarmee geen last hebt van ruis. Via het verlichte display stem je eenvoudig af op een leuk station. Het geheugen biedt plek aan maximaal vijf voorkeuzezenders.

Sony levert een voedingsadapter mee, al kun je deze radio ook zonder netvoeding gebruiken. Stop hiervoor vier AA-batterijen in de behuizing (niet meegeleverd). Houd er wel rekening mee dat de wekker alleen werkt via netstroom. Daarnaast kun je ook een sleeptimer instellen. Tot slot sluit je optioneel een hoofdtelefoon aan. Geïnteresseerden kiezen tussen een zwarte en witte uitvoering.

JBL Horizon 2

Als je een luxe wekkerradio met bluetooth zoekt, is dit exemplaar van JBL een interessante kandidaat. Naast DAB+ kun je als alternatief radiostations via FM ontvangen. Nuttig voor het geval de dekking van digitale radio niet optimaal is. Heb je even geen zin in een radio-uitzending, dan stream je vanuit Spotify of een andere muziek-app je favoriete liedjes. Dat werkt via bluetooth.

Je stelt op het grote display eenvoudig een wekker in. Kies hierbij voor jezelf en een eventuele partner eigen alarmgeluiden. Vanwege de aanwezige lichtsensor past de schermverlichting zich automatisch aan op het omgevingslicht. Overigens dient de JBL Horizon 2 net zo makkelijk als nachtlamp. Daarnaast kun je aan de hand van twee usb-poorten mobiele apparaten opladen, zoals een smartphone, smartwatch of tablet. Je hebt keuze uit een zwarte of grijze versie.

▼ Volgende artikel
Zo gebruik je Google Maps voor live inzicht in files
© PixieMe - stock.adobe.com
Huis

Zo gebruik je Google Maps voor live inzicht in files

Wie regelmatig reist of naar zijn werk pendelt, vertrouwt waarschijnlijk op Google Maps. Niet voor niets hebben veel mensen het navigatiesysteem van hun auto verruild voor deze gratis app. De app beschikt over een set tools om je trip vlot te laten verlopen. Zo kun je bijvoorbeeld heel eenvoudig de verkeersdrukte volgen.

In dit korte artikel laten we zien hoe je de verkeerslaag in Google Maps gebruikt:

  • Stel je route in en schakel de verkeerslaag in via het lagenmenu
  • Bekijk de actuele verkeersdrukte aan de hand van kleuren op de kaart
  • Ontvang meldingen over verkeersdrukte bij opgeslagen locaties

Ook interessant om te lezen: Dit zijn de 4 beste alternatieven voor Google Maps

De laag Verkeer

Open Google Maps op je smartphone en geef het vertrekpunt en de bestemming in. Daarna tik je onderaan op Route. Boven de kaart kies je de manier hoe je je verplaatst: auto, tram, metro, te voet of per fiets. Onderaan de kaart lees je alvast de afstand en de reistijd. Tik daarna op het pictogram Lagen in de rechterbovenhoek van het scherm. In de groep Kaartgegevens selecteer je Verkeer. Hierdoor wordt de verkeerslaag over de Google Maps-kaart gelegd. Verlaat het gedeelte Lagen door op het kruisje in de rechterbovenhoek te tikken.

Op de kaart worden de wegen ingekleurd op basis van de actuele verkeersdichtheid. Groen betekent dat je op een normaal tempo kunt rijden. Oranje staat voor langzaam rijdend verkeer en rood betekent dat het verkeer stilstaat. Niet tevreden met de route die Google Maps heeft geselecteerd? Bekijk dan alle alternatieve routes die als grijze lijnen op het scherm worden weergegeven. Tik op een van de opties om een ​​alternatieve route te selecteren.

De verkeersdrukte wordt met kleuren weergegeven.

Google Maps in de auto gebruiken?

Dan is een telefoonhouder een must

Live verkeer

Op de computer open je de webbrowser en surf je naar Google Maps. Weer zoek je de bestemming, zodat Maps de route tevoorschijn kan halen. Daarna beweeg je de muisaanwijzer over het pictogram Lagen linksonder. Klik op de laag met het label Verkeer. Opnieuw zal Google de wegen inkleuren volgens verkeersdrukte. Je kunt de weergave Live verkeer in- en uitschakelen door op de schakelaar in het onderste deel van het scherm te klikken.

Op de computer kun je de weergave Live verkeer in- en uitschakelen.

Meldingen ontvangen

Het is mogelijk om van Google Maps meldingen te ontvangen wanneer er drukte ontstaat in de buurt van een locatie die je in Maps hebt opgeslagen. Hiervoor tik je rechtsboven op het pictogram van je Google-account. Daarna kies je Instellingen en dan Meldingen. Op de iPhone controleer je of het schuifje bij Plaatsen en evenementen aanstaat. Op een Android-apparaat tik je bij Navigeren / Verkeer bij nabije evenementen op Aan of Alleen in de app.

Wil je verkeersupdates ontvangen over plaatsen die je hebt opgeslagen?

Watch on YouTube
▼ Volgende artikel
Een op drie gemeenten staat opladen elektrische auto over stoep toe
© alpegor - stock.adobe.com
Mobiliteit

Een op drie gemeenten staat opladen elektrische auto over stoep toe

In Nederland is elektrisch rijden het voordeligst als je je auto thuis kunt opladen met eigen stroom, bijvoorbeeld van zonnepanelen. Maar dan moet je wel een eigen oprit hebben of van de gemeente toestemming krijgen om een laadkabel over de stoep te leggen. Uit onderzoek van energiebedrijf Zonneplan blijkt dat slechts een op de drie gemeenten dit toestaat.

Je auto voor de deur opladen met je eigen stekker kan op verschillende manieren: met een kabelmat, speciale kabelgoottegels of een laadarm die over de stoep hangt. De laatstgenoemde optie wordt alleen toegestaan in Haarlem en Zuidplas. Kabelgoottegels, waarbij de laadkabel verzonken ligt in de stoep, zijn het populairst - een kwart van de gemeenten experimenteert hiermee of heeft dit in het verleden gedaan. Het gebruik van een kabelmat is de meest toegankelijke oplossing, wat in 27 gemeenten (8 procent) is toegestaan.

Bron: Zonneplan

Vooral in de Randstad, Zeeland en Noord-Brabant zijn gemeenten flexibeler wat betreft het opladen over de stoep. In Drenthe, Groningen en Limburg is dit vrijwel nergens toegestaan, al hebben woningen daar vaker een eigen oprit.

Momenteel beschikt één op de twaalf Nederlandse huishoudens (8 procent) over een eigen laadpaal. Dit percentage is het hoogst in de gemeente Laren, waar bijna een derde van de huizen een laadvoorziening heeft. Ook in Rozendaal, Blaricum, Bloemendaal, Bergen en Oostzaan ligt dit percentage boven de 20 procent. Financiële middelen lijken een grotere rol te spelen bij het aanschaffen van een elektrische auto dan de fysieke ruimte voor een laadpaal.

"Het voordeel van thuis kunnen opladen ten opzichte van de openbare laadpaal is aanzienlijk," licht Zonneplan toe. Bij een gemiddeld jaarkilometrage van 18.200 kilometer en een verbruik van 187 Wattuur per kilometer betaal je aan een openbare laadpaal ongeveer 1530 euro per jaar, uitgaande van een gemiddeld tarief van 45 cent per kWh.

Thuisladen is merkbaar voordeliger. Met een vast of variabel contract komt het gemiddelde tarief momenteel op 28 cent per kWh, wat neerkomt op 952 euro per jaar. EV-rijders met een dynamisch contract betaalden bij Zonneplan de afgelopen twaalf maanden gemiddeld 22 cent per kWh, wat resulteert in een jaarlijkse kostenpost van 748 euro. Bovendien hebben veel thuisladende elektrische rijders zonnepanelen, waardoor ze een groot deel van het jaar gratis kunnen laden.

Kosten

De mogelijkheden voor het opladen van een elektrische auto via de stoep zijn afhankelijk van het beleid van de gemeente waarin je woont. De kosten voor thuisladen variëren tussen de 748 en 952 euro per jaar, afhankelijk van je energiecontract, terwijl opladen aan een openbare laadpaal gemiddeld 1530 euro per jaar kost.

Vraag een offerte aan voor thuisbatterij: