Kalk in je wasmachine? Zo maak je daar een eind aan!
Hard water kan een nadelig effect hebben op de prestaties en levensduur van jouw wasmachine. Kalkaanslag door hard water is een veelvoorkomend probleem dat op verschillende manieren kan worden aangepakt. In dit artikel bespreken we wat hard water precies is, welke problemen het kan veroorzaken in wasmachines en welke oplossingen er zijn om kalkaanslag te verwijderen én te voorkomen.
Hard water kan tal van problemen veroorzaken in huishoudelijke apparaten, met name in wasmachines. Deze problemen variëren van verminderde waskwaliteit tot schade aan machineonderdelen. In dit artikel kijken we naar de oorzaak van hard water, de effecten van kalkaanslag in wasmachines en effectieve oplossingen om deze problemen aan te pakken.
-
Wat is hard water?
-
Waarom is kalkaanslag schadelijk voor wasmachines?
-
Hoe kun je kalkaanslag in je wasmachine verwijderen en voorkomen?
-
Lees ook: Weg met die witte waas! Zo ga je kalkaanslag te lijf
Wat is hard water precies?
Hard water bevat een hoge concentratie van opgeloste mineralen, voornamelijk calcium en magnesium. Deze mineralen komen van nature voor in grond- en bronwater. Hard water ontstaat wanneer water door mineralenrijke bodemlagen stroomt en op die manier calcium en magnesium opneemt. Hoe langer het water met deze mineralen in contact is geweest, hoe hoger de concentratie ervan in het water. De hardheidsgraad van water wordt uitgedrukt in graden DH, of deeltjes per miljoen (PPM). Hoe hoger deze waarde, hoe harder het water is. Bij een hardheidsgraad boven de 14 DH of 250 PPM spreken we van zeer hard water. Dat komt vooral voor in bepaalde gebieden, zoals Limburg en delen van Brabant.
Hoe ontstaat kalkaanslag in wasmachines?
Wanneer hard water wordt verwarmd of verdampt, zoals in wasmachines, koffiezetapparaten en waterkokers, komen de opgeloste mineralen in het water vrij. Deze vormen een witte korrelige aanslag die we kalkaanslag noemen. Kalk hecht zich makkelijk aan oppervlakken en voorwerpen waar het water mee in contact komt. Zo ook in huishoudelijke apparaten zoals wasmachines.
Welke problemen veroorzaakt kalkaanslag?
Kalkaanslag in een wasmachine kan op verschillende manieren voor problemen zorgen als het gaat om de werking en levensduur van het apparaat. Ten eerste hechten de losgekomen kalkdeeltjes zich aan de wanden van de wasmachinetrommel. Dat zorgt voor een ruwer oppervlak waar ook restjes wasmiddel en vuil aan blijven plakken. Hierdoor wordt de kwaliteit van de was minder.
Ook in de watertoevoer, afvoerbuizen en pompen van de wasmachine kan kalkaanslag voor verstoppingen zorgen. De minuscule kalkdeeltjes hopen zich op in de nauwe buisjes van de inlaatkleppen en pompen. Hierdoor wordt de waterdoorstroom verminderd of zelfs geblokkeerd en kunnen onderdelen vastlopen.
Daarnaast zorgt kalkaanslag voor een isolerende laag op verwarmingselementen in de wasmachine. De kalk beschadigt de elementen niet direct, maar belemmert wel de warmteoverdracht. Hierdoor duurt het langer voordat het water is opgewarmd en moet de machine langer en harder werken.
Manieren om kalkaanslag te voorkomen
Er bestaan tal van huismiddeltjes en oplossingen om kalkaanslag in de wasmachine te voorkomen of te beperken. Als je thuis over zeer hard water beschikt, is de installatie van een waterontharder de beste oplossing. Een waterontharder verwijdert de mineralen uit het water, waardoor kalkaanslag wordt voorkomen. Gebruik je geen waterontharder, dan is het regelmatig ontkalken van de wasmachine met een speciaal ontkalkingsmiddel aan te raden. Middelen op basis van citroenzuur zijn doorgaans het meest effectief en veilig. Een andere preventieve maatregel is om af en toe een scheutje azijn tijdens een wasbeurt toe te voegen. Azijn helpt kleine hoeveelheden kalk op te lossen en nieuwe aanslag te voorkomen.
Wasmachines tot 700 euro, door gebruikers beoordeeld met een hoog cijfer
Goedkoop én goed
Powered by Kieskeurig.nl
Ontkalken en schoonmaken
Als je wasmachine al last heeft van kalkaanslag, dan is het zaak om deze grondig te ontkalken en schoon te maken. Het gebruik van ontkalkingsmiddelen is aan te raden. Laat het middel inwerken en draai daarna een heet programma om het losgeweekte kalk te verwijderen. Ook kun je een intensief reinigingsprogramma draaien op de hoogste temperatuur – met soda of citroenzuur voor extra ontkalkende werking.
Maak minstens eens per maand de rubber ringen en afdichtingen schoon met een vochtige doek. Wrijf kalkaanslag hier goed weg, zodat de machine weer waterdicht sluit. Met grondig ontkalken en schoonmaken krijg je ook verkalkte machines weer als nieuw. Voorkomen blijft echter beter dan genezen, dus ontkalk regelmatig.
©Aleksej