Zo installeer je zelf een dimmer
Meer sfeer in je huis dankzij een dimmer? Als je een beetje handig bent, installeer je die gewoon zelf. Aan de hand van deze instructies is het zelfs een fluitje van een cent!
Een dimmer geeft meer vrijheid dan een eenvoudige schakelaar. Geef je woning meer sfeer met gedimde lampen, of zorg juist voor een felle lichtbron om te lezen of te knutselen. Je leest hier hoe je een dimmer helemaal zelf installeert.
- Gereedschap
- Kies de juiste dimmer
- Geschikte lampen voor een dimmer
- Loskoppelen van de oude schakelaar
- Het verbinden van de elektra
- De dimschakelaar aan de muur bevestigen
Lees ook: Zelf inbouwspotjes installeren? Dat is makkelijker dan je denkt!.
Gereedschap
• Schroevendraaier
• Striptang
Kies de juiste dimmer
Let goed op wanneer je een dimmer in huis haalt. Want niet ieder model is geschikt voor ieder type lamp. Nieuwe ledlampen vragen bijvoorbeeld om een ander soort dimmer. Op de verpakking van je lamp staat welk soort dimmer geschikt is. Als je de verkeerde dimmer gebruikt kunnen er problemen ontstaan, zoals een zoemend geluid, knipperende lampen en een verlaagde levensduur.
Nooit meer te fel 💡 of te donker 🌘
Met de dimmers van Bol©Monkey Business Images
Geschikte lampen voor een dimmer
Je kunt helaas niet op alle lampen zomaar een dimmer aansluiten. Gebruik alleen lampen waarbij expliciet vermeld staan dat ze dimbaar zijn. Denk er ook aan dat je geen model koopt met een ingebouwde dimmer. Want twee dimmers op één lamp werkt ook niet.
Zet de stroom uit
Dan gaan we nu echt beginnen met de klus! Omdat we aan de slag gaan met elektra, zetten we de stroom uit in de groepenkast. Heb je alles overzichtelijk ingedeeld? Zet dan alleen de betreffende groep uit. Gebruik anders de hoofdschakelaar. Controleer desnoods met een spanningszoeker of de stroom daadwerkelijk is uitgeschakeld.
Oude schakelaar loskoppelen
De dimmer komt op de plek van een normale schakelaar. Dus die gaan we eerst van de muur loshalen. Dat doe je door een platte schroevendraaier tussen de schakelaar en het raamwerk te steken.
©Andrii
Verwijder daarna het raamwerk van de schakelaar. Met de schroefjes draai je het metalen gedeelte los en trek je dit voorzichtig van de muur. Hierin zitten een bruine en een zwarte draad. Draai de schroefjes los en ontkoppel de draden van de schakelaar. Controleer of ze de juiste lengte hebben en of ze op de juiste manier gestript zijn. Het blootliggende deel van het draad moet tussen de 5 en 10 mm lang zijn.
De stroomdraden aansluiten
De standaard schakelaar hebben we niet meer nodig. In plaats daarvan komt er een dimschakelaar in de inbouwdoos. Iedere lichtschakelaar is verbonden met een fasedraad (bruin) en een schakeldraad (zwart). De fasedraad verbind je met de aansluiting met de aanduiding L. Terwijl je de zwarte draad verbindt met de aansluiting met het sinusteken (een golvende lijn met een pijl erdoor). Steek de draden in de juist openingen en draai de schroefjes vast.
©Hans Geel
De dimschakelaar in de muur monteren
We gebruiken de inbouwdoos om de dimschakelaar in de muur te bouwen. Die hebben een standaardmaat zodat alle schakelaars passen. Draai de schroefjes aan de zijkanten vast en klik het raamwerk vast. Wacht nog even met het monteren van het frontje.
Het afstellen van de dimmer
Bij veel dimmers is het mogelijk om de dimbaarheid af te stellen. Het doel is om het bereik van de lichtsterkte te vergroten. In andere woorden: de lichtsterkte is zo laag mogelijk bij een dimmer die helemaal naar links is gedraaid en vice versa. Hiervoor zul je de stroom weer aan moeten zetten. Hoe het afstellen exact werkt, kunnen we in deze handleiding niet uitleggen, want per merk werkt het allemaal net iets anders. Lees de instructies van jouw dimmer en geniet van prachtige sfeerverlichting!