De grote voorjaarsbeurt: zo laat je je tuin weer blinken!

© Gardena

De grote voorjaarsbeurt: zo laat je je tuin weer blinken!

Geplaatst: 21 maart 2024 - 09:24

Aangepast: 21 maart 2024 - 11:19

Partnerredactie

Krokussen schieten momenteel weer als paddenstoelen uit de grond, en dat kan maar één ding betekenen: LENTE! De lente luidt ook meteen het begin van het tuinseizoen in. Ligt jouw tuin verscholen onder een laag groene aanslag, bladeren en vuil? Met deze tips maak je 'm moeiteloos lenteklaar.

Partnerbijdrage – In samenwerking met Gardena

Het aanbreken van het voorjaar is hét moment om de tuin eens goed op de schop te nemen. Veel planten en bloemen ontluiken immers al bij de eerste warme zonnestralen. En zodra de temperatuur nog wat verder stijgt, lonkt misschien alweer de eerste gezellige voorjaarsbarbecue. Maar dan moet die tuin er natuurlijk wel een beetje knap bij liggen. Wanneer je de voorjaarsbeurt goed aanpakt, geniet je het hele jaar door van een weelderige én opgeruimde tuin. Laat die zwoele zomeravonden maar komen!

Bladeren opruimen

Hopelijk heb je alle losse bladeren in je tuin gedurende de wintermaanden laten liggen, want die beschermen je planten tegen kou. Nu de lente echter aanbreekt, hebben je planten licht nodig om te kunnen groeien. Verwijder dus alle bladeren uit je tuin, met name die van het gazon. Een overschot aan bladeren kan namelijk mos- en schimmelvorming en zelfs kale plekken in het gras veroorzaken. Om dit klusje snel te klaren, kun je een bladverzamelaar of bladblazer gebruiken. Je zult zien dat je tuin alleen hiervan al flink opknapt. 

Onkruid verwijderen

Van onkruid gaat je tuin er niet alleen rommelig uitzien, het onttrekt ook voedingsstoffen uit de bodem. Hierdoor stagneert de groei van de planten die je wél wilt. Onkruid wieden in het vroege voorjaar is dus zeker geen overbodige luxe. Door hier zo snel mogelijk mee te beginnen, voorkom je dat onkruid gaat woekeren.

Veel soorten onkruid verwijder je eenvoudig door het na een goede regenbui met de hand uit de grond te trekken. Voor een frisse tuin wil je ook je terras zo veel mogelijk van onkruid ontdoen. Met de EasyWeed-onkruidborstel van Gardena verwijder je snel en nauwkeurig onkruid tussen je tegels. Scheelt je meteen een paar beurse knieën.  

De grote voorjaarsbeurt: zo laat je je tuin weer blinken!-VKxW5vvvQtK-zmwTiB-ybw

Groene aanslag reinigen

Door de vele regenval in Nederland is de kans groot dat je terras tijdens de winter groen kleurt. Mossen en algen gedijen namelijk goed op vochtige plekken. Je kunt deze ontsierende laag op meerdere manieren verwijderen, bijvoorbeeld door ouderwets te schrobben met een mengsel van soda en groene zeep.

Voor het schoonmaken van oneffen oppervlakken is de AquaBrush-rolborstel van Gardena ideaal: dankzij de nylon borstelharen verwijdert dit apparaat moeiteloos vuil uit groeven en voegen. Is er zwaarder geschut nodig? De snoerloze AquaClean middelhoge drukreiniger van Gardena laat je terras in een handomdraai weer blinken. Ook je auto, fiets, rolluiken en tuinmeubelen zijn dankzij de eenvoudige bediening van de AquaClean-drukreiniger in een mum van tijd schoon.

De grote voorjaarsbeurt: zo laat je je tuin weer blinken!-ChflM90DTTSVbvm5EWo30g

Snoeien

De wintervorst drukt een flinke stempel op je tuin. Het bodemleven is tot stilstand gekomen, terwijl bomen en vaste planten er na de donkere maanden maar treurig bij staan. Een goeie snoeibeurt aan het begin van het jaar zorgt ervoor dat de bomen en planten sneller tot bloei komen én het hele jaar door gezonder en mooier groeien.

Heb je fruitbomen in de tuin, dan levert snoeien in het voorjaar later in het jaar een grotere oogst op. Februari en maart zijn over het algemeen de beste snoeimaanden, maar dat kan per boom of plant verschillen. Twijfel je of een boom of plant moet worden gesnoeid of weet je niet hoe je dat moet aanpakken? Schakel dan een hovenier in.  

Borders bemesten

Na de winter kunnen je planten wel wat liefde gebruiken. Begin met het verwijderen van dode plantdelen, want die tasten de gezondheid van je planten aan. Gooi dode stengels niet weg, maar knip ze in stukken en leg ze tussen de borders; regenwormen verwerken ze zo tot gratis humus.

Daarna kun je gaan bemesten. Houd daarbij rekening met de behoeften van je planten: niet elke plant heeft evenveel bemesting nodig en ook het moment van bemesting verschilt per plant. En hoewel voor de meeste planten universele meststoffen volstaan, hebben sommige soorten (zoals hortensia’s, rozen en mediterrane planten) speciale meststoffen nodig.

Heb je een gazon? Vergeet dan ook dat niet te verzorgen. Maaien kan al vanaf maart: begin met één keer per week en voer dat in de zomermaanden op naar twee keer per week. Met een robotmaaier heb je daar geen omkijken naar. Voor een gebalanceerde zuurgraad van de bodem is het daarnaast belangrijk om je gazon in maart of april met kalk te bemesten. In de zomer en herfst herhaal je dat nog eens. Zo ben je mos en onkruid altijd voor.  

Eenjarige bloemen zaaien

Nu je tuin er weer spic en span bij ligt en je vaste planten van voeding zijn voorzien, is het tijd om je tuin op te fleuren met eenjarige bloemen. Eenjarige bloemen zijn het visitekaartje van je tuin. Ze bloeien het hele seizoen rijkelijk en je kunt eindeloos variëren in soort, maat en kleur.

Om te genieten van een kleurrijke bloemenpracht in de zomer, worden eenjarige bloemen meestal tussen half maart en half april gezaaid. Buiten dat je eenjarige bloemen uiteraard van voldoende water moet voorzien (maar dat geldt voor je hele tuin), hebben ze eigenlijk nauwelijks verzorging nodig. Met eenjarige bloemen lok je ook lekker veel bijen, hommels en vlinders naar je tuin, en dat is weer goed voor het ecosysteem!

Meer tuintips van Gardena?

Lees meer op Kieskeurig.nl

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten