7 tuinklussen voor een goed begin van de lente

7 tuinklussen voor een goed begin van de lente

Geplaatst: 26 april 2023 - 08:31

Aangepast: 24 oktober 2023 - 07:11

Partnerredactie

Je tuin opknappen is best een flinke klus, maar als het eenmaal gebeurd is, staat hij er het hele voorjaar weer prachtig bij. Bovendien is er allerlei apparatuur beschikbaar die je een handje kan helpen. Met deze zeven buitenklussen ben je klaar om het hele voorjaar én de zomer optimaal van de tuin te genieten.

In samenwerking met Gardena

1. Bloeiers snoeien

Deze zomer en nazomer genieten van de allermooiste bloemen? Juist vroeg snoeien zorgt ervoor dat jonge takken meer ruimte krijgen voor gezonde groei. Over het algemeen kun je alle zomer- en nazomerbloeiers zoals de vlinderstruik, lavendel, hibiscus, clematis en sering in de vroege lente snoeien – liefst al in maart of april. Alleen de voorjaarsbloeiers snoei je pas nadat ze hebben gebloeid, anders knip je de knoppen weg. Houd je deze regel aan, verwacht dan een tuin vol bloemen deze zomer. Snoeien doet bloeien!

Voor het snoeien van lage planten en bloemen heb je geen takkenschaar nodig, maar af en toe hebben de bomen in de tuin ook een knipbeurt nodig. Een handig hulpje bij het snoeien van lage bomen in de tuin is de accu-takkenschaar EasyCut 110/18V P4A van Gardena. Je bereikt er takken mee tot 2,5 meter hoogte. Doordat de takkenschaar slechts 2,3 kilo weegt (mét accu), ligt hij comfortabel in de hand. De accu past bovendien op veel andere apparaten, en niet alleen die van Gardena!

2. Heg snoeien

Het beste moment om de heg te snoeien is vóór de zomer (tussen half mei en half juni) en dan nog een keer na de zomer (rond eind augustus, begin september). De heg snoeien is altijd een flinke klus waar je soms best tegenop kunt zien. Dat hoeft niet als je het jezelf makkelijk maakt met de juiste apparatuur. Regelmatig snoeien is gunstig voor de groei van de heg. Daar wordt hij vol en groen van. Hoe vaak je een heg moet snoeien en op welke manier, verschilt per soort heg.

Heg snoeien met Gardena

© Gardena

3. Maaien en verticuteren

Een mooi en gezond gazon is om te beginnen een kwestie van goed bijhouden. Dat begint al in de vroege lente. Maai tussen maart en oktober het gras minimaal één keer per week of – in bepaalde periodes – twee keer per week. Geregeld maaien zorgt voor een dicht tapijtje van grassprieten. Maai het gras niet korter dan 3 centimeter en niet langer dan 3 centimeter voor het beste resultaat.

Na het maaien kun je het gazon verticuteren. Dit hoeft niet na elke keer maaien, maar we raden aan dit hooguit twee keer per jaar te doen. Met een verticuteermachine snijd je de gazonbodem in en verwijder je afgestorven gras, onkruid en mos. Als je dat jaarlijks bijhoudt, wordt het een niet al te grote klus. 

Ben je nog op zoek naar de perfecte grasmaaier? Denk dan eens aan deze mogelijkheden:

Denk voor kleinere gazons aan een lichtgewicht en compact model dat enorm wendbaar is en aan te passen is aan je lengte. Dat zorgt ervoor dat de klus minder zwaar is en beter te behappen. Voor een groter gazon tot 200 vierkante meter zijn er ook lichtgewichtmaaiers, zoals de accugrasmaaier PowerMax 32/18V P4A Set van Gardena. Geen zin om zelf achter de maaier te lopen? Een robotmaaier doet het werk helemaal zelfstandig!

Nog een tip: laat het gras wat hoger als het heel warm weer is. Dan is het gras bij jou altijd groener dan aan de overkant. Daarnaast is het slim om je gras met een handmaaier niet te maaien als het nat is, om zo de grasmat niet kapot te lopen. Heb je een robotgrasmaaier? Deze kan het gras wel zonder problemen maaien als het nat is!

Gardena grasmaaier

4. Trimmen

Het gazon op moeilijke plekken en randen bijsnijden? In dat geval kun je het best een trimmer inzetten. Het voordeel: het gazon ziet er strak, netjes en gezond uit. Comfortabel in gebruik is bijvoorbeeld de Accutrimmer EasyCut 23/18V P4A set van Gardena. De handgreep is verstelbaar, zodat je de trimmer aan je eigen lengte kunt aanpassen. Dat betekent dat je tijdens het trimmen een ontspannen houding kunt aanhouden. De trimmer is leverbaar met oplaadbare accu of (als je deze al in bezit hebt) zonder. Dat scheelt weer.

Power For All Alliance

5. Bemesten en voeden

Je tuin kan na de winter wel een boost gebruiken. Een vruchtbare bodem is essentieel voor een gezonde tuin. Verrijk de grond door er mest of compost doorheen te scheppen. De beste voeding is organische bemesting. Deze bevat veel verschillende voedingsstoffen en stimuleert het bodemleven. Nog een tip: voeg eierschalen toe aan je compost of mest. Zo creëer je humus met calcium, en dat is zeer voedingsrijk voor je planten.

Je tuin heeft alleen in het voorjaar (maart/april) bemesting nodig. Rozen en eenjarige planten hebben baat bij een keer extra bemesten in juni. Het gazon bemest je eveneens twee keer per jaar.

Geef je planten tijdens warmere periodes voldoende water. Een beetje is dan niet genoeg. Besproei in normale periodes regelmatig (beter één uur per week dan elke dag heel kort). Planten in potten hebben vaker en meer water nodig, want die drogen sneller uit.

Gardena grastrimmer

6. Schoonspuiten

Tuin gekortwiekt en bemest? Tijd om de tuinmeubelen schoon te maken! Zo kun je zodra de zon tevoorschijn komt weer op en top van je tuin genieten. Snel en grondig schoonspuiten doe je met een drukreiniger. Niet alleen het tuinmeubilair maak je hiermee in een handomdraai schoon, ook de auto, fietsen, rolluiken of de containers laat je er weer stralend uitzien.  Ook kun je met behulp van een drukreiniger die hardnekkige groene aanslag op de tegels verwijderen. Dat zijn allemaal producten die ideaal zijn voor reinigingswerkzaamheden rondom het huis.

7. De moestuin aanleggen

Radijsjes, rode bieten, wortelen, doperwten, prei, peultjes, raapstelen – maart is ook de start van de moestuin! Zorg voor voldoende voeding (maar bemest niet te zwaar) en maak het zaaibed klaar. Vervolgens stop je de zaadjes erin en geef je daarna meteen water. Doe dat ook niet te overdadig, anders spoelen de zaadjes zo weg. In maart kun je al spinazie, radijs en sla uit eigen tuin eten!

Het is best een hoop werk, al die klussen in je tuin, maar het geeft zo enorm veel voldoening. Handige apparaten maken het bovendien een stuk comfortabeler om in de tuin te werken. Dat geeft een prachtresultaat om op en top van te genieten.

Meer lezen over het onderhouden van jouw tuin met Gardena?

Ga dan naar Kieskeurig.nl

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten