ID.nl logo
Dyson Gen5: stofzuigen met laserprecisie
Huis

Dyson Gen5: stofzuigen met laserprecisie

De ene stofzuiger is de andere niet. Als je een beetje wil investeren, dan zijn er modellen op de markt met ontzettend veel functies. Een daarvan is de Dyson Gen5, een draadloze steelstofzuiger met een krachtige motor, handige opzetstukken en een paar leuke toevoegingen, zoals de laserdetectie voor onzichtbare stofdeeltjes. De leden van het Kieskeurig.nl Testpanel gingen de afgelopen paar weken met de Dyson Gen5 aan de slag. Hun bevindingen, en waarom ze gezamenlijk tot een 8,3 als eindcijfer kwamen, vind je in dit artikel.

Partnerbijdrage - In samenwerking met Dyson

Zuigkracht: beter dan bij stofzuigers met een snoer

Het belangrijkst van een stofzuiger is natuurlijk de zuigkracht, en dat zit bij de Dyson Gen5 wel goed. Het testpanel was lyrisch over de kracht van de motor, die met maar liefst 135 duizend toeren per minuut kan ronddraaien. De zuigkracht wordt beduidend beter ervaren dan die van gewone, bekabelde stofzuigers. Vooral in de hoogste stand is de hoge zuigkracht echt merkbaar. Een van de testers liet de stofzuiger desondanks vooral op de eco-stand staan, omdat daar de zuigkracht al goed genoeg is zonder dat hij meteen een aanslag pleegt op de accuduur van het apparaat. Ook het feit dat je de zuigkracht makkelijk kunt regelen op het display, viel bij de gebruikers in de smaak.

Opzetstukken: zelfs hondenharen geen probleem

De Dyson Gen5 wordt geleverd met een aantal opzetstukken, die de leden van het testpanel natuurlijk ook hebben uitgeprobeerd. Stuk voor stuk waren ze positief. De opzetstukken zijn sowieso al handig voor verschillende materialen en oppervlakten, en ze klikken ook nog eens makkelijk op de stofzuiger. Het in elkaar zetten is erg intuïtief, waardoor er helemaal geen handleiding nodig is. Vooral de antiklitborstel kon op veel goedkeuring rekenen: een van de testers heeft hem op alles uitgeprobeerd: banken, autobekleding, en met haren van huisdieren, en was laaiend enthousiast. Ook een andere tester met een hond zag duidelijk verbetering ten opzichte van een eerdere draadloze stofzuiger. Het enige minpuntje is dat er op de ophangbeugel slechts ruimte is voor twee opzetstukken, dus de rest van de verzameling moet ergens anders worden opgeborgen.

Laserdetectie: geen stofje ontsnapt meer

Een van de onderscheidende functies van de Gen5 is de laserdetectie, Fluffy Optic genoemd. Een speciale lens in de stofzuiger schijnt licht op het stof dat je normaal gesproken niet ziet liggen. Zo zie je precies of je ergens een plekje bent vergeten.

Het testpanel is zeer te spreken over de functie. Een van de testers vroeg zich in eerste instantie af wat Fluffy Optic precies voor nut had, maar na de eerste keer uitproberen was die twijfel meteen weg. Je ziet precies waar je nog stofdeeltjes hebt laten liggen. Ook overdag is de functie ideaal, helemaal in kamers waar je het stof niet altijd even goed ziet liggen, aldus de testers.

Gebruik: simpel (en wat is-ie wendbaar!)

De Dyson Gen5 ligt over het algemeen goed in de hand. De standaard die wordt meegeleverd is makkelijk aan de muur te bevestigen. Zo hoef je je stofzuiger niet zomaar ergens neer te zetten - al had een van de testers liever ook een staande standaard gezien. Het opklikken en verwisselen van de opzetstukken is ook hartstikke simpel. De Gen5 is bovendien ontzettend wendbaar, en je kunt hem in een handomdraai veranderen in een kruimelzuiger, zodat je makkelijk bij de lastige hoekjes kunt. Ook het reservoir is snel en met één hand te legen.

De motorunit gaat bij lang gebruik wel wat zwaar aanvoelen, maar dat is inherent aan draadloze stofzuigers. Een van de testers merkte nog op dat de stofzuiger voor kleinere mensen wat laster te hanteren kan zijn, omdat het zwaartepunt vrij hoog zit. De accuduur is met ruim een uur op de eco-stand makkelijk lang genoeg voor de meeste testers.

Een extra leuke functie die nog werd genoemd is het scherm, dat tijdens het stofzuigen aangeeft hoeveel pollen, huisstofmijten en andere allergenen het apparaat op heeft gezogen.

Conclusie

De Dyson Gen5 is een high-end steelstofzuiger, en voor de prijs mag je veel verwachten. Het Kieskeurig.nl Testpanel is het er unaniem over eens dat dat absoluut aan de orde is. De zuigkracht, toch een van de belangrijkste aspecten van een stofzuiger, is ontzettend goed, helemaal op de hoogste stand, al raakt de prima accu dan natuurlijk wel wat sneller leeg. De Gen5 is handzaam, en wordt geleverd met een aantal handige opzetstukken, die ook nog eens bijzonder makkelijk te verwisselen zijn. Ook de ophangbeugel wordt gewaardeerd.

De Fluffy Optic functie, een soort laserstraal die ervoor zorgt dat je stofdeeltjes die met het blote oog onzichtbaar zijn toch haarscherp ziet liggen, is voor de testers een fijne extra, en ook het handige scherm met extra informatie viel in de smaak.

Al met al is het testpanel het erover eens dat de Dyson Gen5 zijn prijs absoluut waard is, en de 8,3 die gemiddeld als eindcijfer uit de bus kwam, is dan ook meer dan verdiend.

Ontdek de Dyson Gen5

Stofzuigen met laserprecisie

▼ Volgende artikel
Zo houd je je espressomachine in topvorm
© Henadzy
Huis

Zo houd je je espressomachine in topvorm

Een goed werkende espressomachine is de sleutel tot perfecte koffie, dag in, dag uit. Door regelmatig onderhoud en schoonmaken verleng je niet alleen de levensduur, maar haal je ook het maximale uit elke kop. Van het dagelijkse reinigen van het portafilter en de melkopschuimer tot het periodiek ontkalken van de machine: met de juiste zorg blijft jouw espressomachine in topvorm.

Dit artikel in het kort:

  • Zo maak je de portafilter en melkopschuimer elke dag schoon

  • Zo ontkalk je de machine en reinig je de groepen en filters

  • Tips om hardnekkige vlekken en aanslag te verwijderen

  • Het belang van een goed onderhoudsschema

  • Waar je op moet letten om veilig te werk te gaan

  • Ook interessant: Niet doorlopen is geen optie: zo fix je je Nespresso-apparaat!

Van je espressomachine wil je natuurlijk zo lang mogelijk plezier hebben, en daarom verdient het apparaat de juiste zorg. Van het dagelijks schoonmaken van het portafilter en de melkopschuimer tot het periodiek ontkalken en reinigen van de groepen en filters: onderhoud is belangrijk als je wilt dat het apparaat lang meegaat. Lees hier stap voor stap uit hoe je je espressomachine in topconditie houdt.

©ponsulak

👷 Veiligheid eerst Voordat je begint met het onderhoud, zorg je ervoor dat de espressomachine is uitgeschakeld en afgekoeld. Dat voorkomt mogelijke brandwonden of andere ongelukken.

Dagelijks onderhoud

Dagelijks onderhoud voorkomt dat koffieresten en melkresten zich ophopen in je machine. Dit is niet alleen hygiënisch, maar zorgt ook voor een betere smaak van je koffie. Belangrijk dus!

Zorg er elke dag voor dat je het portafilter goed schoonmaakt. Verwijder de koffiepuck na elk gebruik en spoel het portafilter grondig af met warm water. Met een zachte borstel veeg je moeiteloos de achtergebleven koffieresten weg.

Ook de melkopschuimer vraagt om dagelijkse aandacht. Spoel deze direct na gebruik door met heet water om melkresten te verwijderen. Een keer per week kun je de onderdelen loshalen en in een sopje van warm water en afwasmiddel laten weken voor een grondige reiniging.

Periodiek onderhoud

Ontkalken is een klus die je minstens eens per maand zou moeten doen, afhankelijk van hoe hard het water in jouw regio is. Kies een ontkalkingsmiddel dat geschikt is voor espressomachines en volg de instructies op de verpakking. Laat de machine een ontkalkingscyclus doorlopen en spoel vervolgens goed na met schoon water om alle sporen van het ontkalkingsmiddel te verwijderen.

Ook de groepen en filters hebben regelmatig aandacht nodig. Haal deze onderdelen los en laat ze weken in een oplossing van warm water en een speciale koffiereiniger. Borstel ze daarna goed schoon en spoel grondig na. Doe dit minstens eens per twee weken.

©Jenpol

Tips tegen koffieroest en aanslag

Koffieroest en aanslag kunnen de prestaties van je espressomachine verminderen. Een eenvoudig mengsel van azijn en water helpt je deze hardnekkige vlekken te verwijderen. Laat het mengsel een nacht inwerken op de aangetaste plekken en borstel ze vervolgens schoon. Spoel daarna goed af om eventuele resten van de azijn te verwijderen.

Onderhoudsplan

Een onderhoudsplan kan je helpen alles bij te houden. Schrijf op wanneer je voor het laatst hebt ontkalkt, de filters hebt schoongemaakt en andere taken hebt uitgevoerd. Zo weet je precies wanneer de volgende onderhoudsbeurt nodig is.

▼ Volgende artikel
Altijd en overal internet: dit heb je aan de Starlink Mini
© hadrian - ifeelstock
Huis

Altijd en overal internet: dit heb je aan de Starlink Mini

Sinds een paar maanden verkoopt SpaceX de Starlink Mini in Nederland: een satellietschotel die past in je rugzak en ervoor moet zorgen dat je ook zonder mobiel bereik snel internet hebt. In dit artikel bespreken we of zo'n internetschotel in Nederland wel echt nuttig is.

In dit artikel bespreken we:

  • Wat de Starlink Mini precies is en doet
  • Waar je de Starlink Mini zoal voor kunt gebruiken
  • Wat je hier als Nederlander in de praktijk aan hebt

🛰️Lees ook: De belangrijke rol van SpaceX bij oorlogen en natuurrampen

Wat is de Starlink Mini?

De Starlink Mini is een compacte satellietschotel met afmetingen van 29,9 × 25,9 × 3,85 centimeter en een gewicht van 1,1 kilogram, waarin een wifirouter zit ingebouwd. De schotel maakt verbinding met een van de duizenden Starlink-satellieten die in een lage baan om de aarde zweven en die stuurt vervolgens een internetsignaal terug naar de aarde. Het is daardoor wel belangrijk dat de route van de schotel naar de satelliet niet wordt geblokkeerd door bijvoorbeeld bomen of een dak, maar afgezien daarvan moet je hiermee in de meeste (afgelegen) gebieden internet kunnen krijgen.

Bij het pakket krijg je naast de schotel ook een muurvoeding en het bijbehorende snoer geleverd, maar als je het apparaat ergens wilt gebruiken waar geen stopcontacten zijn, moet je zelf een powerbank (van minstens 100W) en usb-c-kabel kopen. Het pakket kost in totaal 399 euro. Daarnaast heb je een roaming-abonnement nodig. Je hebt daarbij de keuze uit een abonnement met 50 gigabyte voor 40 euro per maand of een onbeperkt-data-abonnement voor 72 euro per maand.

Wat kun je ermee?

De Starlink Mini is bedoeld voor gebruikers die veel onderweg zijn en op hun reis niet kunnen vertrouwen op wifi of mobiele 4G- of 5G-netwerken. De fabrikant zegt dat zo'n internetschotel handig kan zijn als je reist met een camper, aan het backpacken bent of bijvoorbeeld afgelegen kampeert, mits je niet tussen de bomen zit. Ook bij het varen op kust- en binnenwateren kan Starlink uitkomst bieden.

SpaceX belooft maximale downloadsnelheden van meer dan 100 megabit per seconde. De snelheden kunnen wel erg fluctueren, vooral als je Starlink op de weg gebruikt. Er wordt dan namelijk continu gewisseld tussen de satellietverbindingen. Kijk dus niet raar op als YouTube-video's of Netflix-series zo nu en dan even moeten bufferen. Ook de latency (pingtijden) is relatief hoog. Voor online gamen is de oplossing door deze vertraging niet erg geschikt. De uploadsnelheid is eveneens niet erg snel. Als je een filmpje wilt appen naar iemand, kan dat dus een behoorlijke tijd duren.

©Photocreo Bednarek - stock-adobe.com

Is Starlink de beste oplossing?

De meeste genoemde toepassingen vallen in Nederland een beetje weg, omdat de internetdekking hier vrijwel overal goed is. Er zijn wel enkele buitengebieden zonder kabel- of glasvezelaansluiting, zoals op het platteland. Op dat soort plekken kun je waarschijnlijk ook een mobiele router gebruiken, aangezien er in Nederland eigenlijk overal wel genoeg 4G/5G-zendmasten in de buurt staan. Deze mifi-routers zijn meestal minstens zo snel als Starlink en hebben veel minder last van latency. Ook betaal je minder voor de apparatuur zelf en vallen de maandelijkse roamingkosten lager uit.

Altijd stabiel internet binnen handbereik?

Met een mifi-router creëer je eenvoudig een persoonlijke hotspot, waar je ook bent

Starlink is dus eigenlijk alleen interessant als je én geen wifi én geen mobiel bereik hebt. Dat komt in Nederland zoals gezegd weinig voor, maar in andere landen, zoals Duitsland, zijn er nog best wat plekken zonder mobiele dekking. Als je in dergelijke situaties afhankelijk bent van satellietinternet, is Starlink waarschijnlijk de beste keus. Doordat de satellieten laag hangen, zijn de latency en downloadsnelheid voor satellietinternetbegrippen juist erg goed.

Als je weinig de hort op gaat, maar bijvoorbeeld wel in een hutje op de hei woont met baggerbereik, is een reguliere Starlink (349 euro + 72 euro aan datakosten per maand) in de meeste gevallen een betere optie dan de Mini. Dit is een loggere schotel die je gewoon buiten op een vaste plek, zoals bovenop je dak, moet plaatsen en waarbij je een losse wifirouter moet gebruiken. Deze variant biedt ongeveer 25 procent hogere snelheden dan de Mini en heeft een groter bereik, al verbruikt hij ook ongeveer 50 procent meer stroom.

©Micah Tanner - stock.adobe.com